SENTIASA BERINGAT


sentiasa beringat...

Kuala Lumpur, 21 Julai 2010, (Jam 1.00 pagi):
Seramai 16 orang kakitangan JAWI, JAIS, Kementerian Pengguna, JAKIM dan PUM (aktivis LANDAS) telah membuat Operasi HALAL HUB di rumah-rumah/premis penyembelihan Halal sekitar Wilayah Persekutuan K.L. Antara lokasi yang kami pergi ialah kawasan Beringin Jinjang, Bandar Sri Damansara dan berakhir sekitar jam 4 pagi.
Pegawai JAKIM sedang memberi taklimat sebelum kami berangkat ke lokasi jam 1.00 pgi.Lokasi pertama kami di Bandar Sri Damansara (KL Supreme Processing Sdn Bhd.)


Dalam suasana yang dingin (dalam bilik sejuk) kami menjelajahi dari tempat ke suatu tempat, segenap penjuru di premis tersebut. Segala dokumen dan operasi sembelihan kami teliti bagi menentukan ayam-ayam yang di pasarkan HALAL untuk dimakan oleh umat Islam sekitar KL dan Selangor.Kami cek setiap ayam disembelih mengikut syara’ atau tidak. Urat yang wajib diputuskan ialah Urat Halkum dan Urat Marikh’, sementara urat darah kiri kana leher adalah sunat (hadis Nabi saw).


Keratan 4 urat pada leher ayam perlu diputuskan


Yang menjadi tandatanya tanpa nuqtah kepada kami, mana-mana operasi di rumah-rumah sembelihan ada sahaja yang tak kena walau pun penyembelihnya ada tauliah. Kebanyakan Tokeh adalah orang Cina dan perkerja banyak orang Bangladesh, Indonesia dan orang Kashmir. Hanya segelintir orang Melayu. Maka banyaklah penyelewengan berlaku. Adakalanya ayam tak sempat mati telah bertindih dan mati sebab bertindih bukan mati kerana sembelihan.
Ada pula ayam yang uratnya tak putus habis, maka jadilah BANGKAI, namun ramai yang orang tak prihatin di mana mereka beli ayam, maka mereka makan bangkailah.

Lihat urat marikh’ contoh ayam yang tak putus habis ini:Ini pulak ayam cucuk, tapi pelanggannya restoran Melayu dan pembuat sate;


Ayam ini kami dapat kat Beringin Jinjang (premis sembelih Kim Foog Trading) pagi tadi. Kat belakang premis ini tempat sembelih Babipulak. Kami sedang pantau satu kes sebelah dalam berhampiran premis ini ada satu lagi premis sembelih ayam, tapi ayam tak sembelihpun mereka campur untuk dipasarkan kepada orang Melayu Islam. Kelilingnya tempat sembelih Babi dan sebelahnya mereka tanam sayur togeh, yang kita campur dengan mie atau goring dengan tahu. Tengoklah siapa pelanggannya (melalui resit beliannya di bawah).Dilanggani oleh Restoran Pappa Rich
pada setiap hari bulan Jun lalu. Inilah tempat orang kita makan. Saya nak pesan kat semua orang Islam di Malaysia dan seluruh dunia, prihatinlah sikit tentang apa yang kita makan terutama ayam. Firman Allah swt;

Quote:

Al Baqarah 168. Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa Yang ada di bumi Yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana Sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh Yang terang nyata bagi kamu.
Ini pula tempat yang sama, penyembelih Islam dari Indonesia, dia cucuk tengok ayam macam Cina, terus campak ayam yang masih hidup dalam air supaya cepat mati ada yang tak cucuk langsug, hidup-hidup dia masukkan dalam air supaya mati cepat dan diprosesnya.Nampak tak yang putih itu ayam hidup dan itik (hidup2 dibenam dalam tangki ini) Kemudian dia celur dan proses


Bila kami Tanya kenapa buat gitu, katanya Cina (Tokeh) suruh buat dan cepat sikit. Nilah yang kita dok makan hari-hari mungkin. Dia keluarkan (tengkok ayam tiada bekas sembelihpun)ADA YANG TAK BERSYUKUR-KATA RIDHUAN TEE

Ridhuan Tee: Balik negara asal!

Posted by admin on August 15th, 2010

Kolumnis Mingguan Malaysia Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah (gambar) dalam tulisan terbaru hari ini memberi amaran kepada pihak yang mempersoalkan hak Melayu dan Bumiputera supaya balik ke negara asal masing-masing.

Dalam satu lagi tulisan yang dilihat boleh mencetuskan rasa tidak senang, Ridhuan berkata ada orang yang tinggal di bumi bertuah ini langsung tidak bersyukur, malah mempersendakan dan menghina kedudukan istimewa agama Islam dan Melayu sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Saya cadangkan mereka berhijrah ke negara lain, jika negara ini sudah tidak ada lagi kebebasan baginya.

“Pergilah ke negara asal-usulnya atau ke Barat kerana di sana lebih banyak ‘kebebasan’ untuk membina gereja paling besar dan patung paling tinggi di dunia serta, sekolah vernakular, termasuk juga melakukan perbuatan sumbang seperti seks bebas,” kata beliau dalam tulisan disiarkan Mingguan Malaysia hari ini.

Katanya, ternyata orang ini amat jahil dalam memahami Perlembagaan Persekutuan dan asal-usul negara ini atas sikap ultra kiasu.

“Keadilan baginya adalah sama rata dan sama rasa bukan meletakkan sesuatu pada tempatnya,” katanya yang menganggotai Kumpulan Penyelidik Politik dan Peradaban Islam Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.

Beliau seterusnya mempersoalkan apakah orang ini tidak menyedari bahawa bilangan rumah ibadat bukan Islam melebihi berkali ganda daripada masjid dan surau.

Pun begitu katanya, mereka masih tidak berpuas hati.


“Mereka mahukan patung Mazu dan patung-patung lain serta gereja menjadi mercu tanda, terbesar dan tertinggi, barulah dinamakan adil, bertepatan dengan hak kebebasan dan hak asasi manusia,” katanya.

Oleh itu kata Ridhuan, beliau mencadangkan mereka membawa idea seumpa itu ke negara Barat, mungkin negara asal usulnya di China.

“Cadangkan apa yang dimahukan terhadap mereka. Saya amat yakin cadangan orang ini akan ‘dibakulsampahkan’ sebab tidak masuk akal, kecuali di Malaysia, kerana toleransi ditunjukkan oleh pribumi tidak ada tolok bandingnya.

“Pergilah ke Kelantan, orang bukan Melayu boleh dikira dengan jari, tetapi mereka memiliki patung Buddha yang begitu besar sekali.

“Ini belum termasuk Pulau Pinang dan negeri-negeri lain. Masihkah orang ini tidak bersyukur?” katanya.

Katanya, beliau seringkali menimbulkan sebab memerlukan bilangan rumah ibadat yang banyak dan bersaiz tinggi dan besar sedangkan keperluan penganutnya tidak berapa ramai?

“Justeru, tidak perlulah gatal tangan membeli dan buka gereja di rumah kedai.

“Lepas itu salahkan kerajaan kerana tidak membantu membiayainya. Janganlah jadi kafir harbi,” katanya lagi.

Katanya lagi walaupun PAS menuduh Perlembagaan Persekutuan hasil syor Suruhanjaya Reid adalah perlembagaan kafir kerana kerjanya suka mengkafir, ruang untuk Islam dan pribumi berkembang begitu besar, dengan tidak menafikan hak bukan Islam.

Tambah beliau, kelebihan yang dinikmati oleh Islam dan pribumi inilah yang menimbulkan kedengkian dan rasa tidak puas orang ini dan ultra kiasu yang lain.

“Mereka sengaja tidak mahu sedar bahawa dengan kelebihan ini juga, mereka beroleh keuntungan.

“Aktiviti keagamaan mereka tidak pernah disekat, malahan mereka bebas untuk mengamalkannya tanpa diganggu-gugat.

“Sedih juga kadangkala melihat umat Islam sembahyang Jumaat berjemur sehingga ke jalan raya disebabkan saiz masjid yang tidak dapat menampung keperluan jemaah. Itupun masih dipertikaikan,” katanya.

Selain itu kata beliau, “satu sahaja yang saya pinta agar orang ini dan sekutunya, beramal dengan ajaran agama mereka dengan menjauhi judi, arak, zina, seks bebas dan lain-lain.”

“Barulah aman negara ini,” katanya lagi.

Katanya, jika begitulah keadaannya, tukar sahaja nama Malaysia kepada Cinasia atau Indiasia.

“Pelik sungguh spesies sebegini, tak habis-habis cuba mencabar kedudukan Islam dan pribumi,” kata Ridhuan.

Selain itu katanya, mereka yang sering mencabar ini tidak perlu menghantar anak mereka ke sekolah kebangsaan jika tidak yakin dengan sekolah kebangsaan atau pun mungkin dimelayukan.

“Kehadiran ‘anak’ orang ini tidak diperlukan di sini. Hantar sahaja ‘anak’nya itu ke sekolah di negara asal-usulnya atau ke seberang laut.

“Cubalah buat kajian berapa ramai produk pelajar bukan Melayu yang telah berjaya hasil didikan di sekolah kebangsaan peringkat menengah setelah mereka tamat pembelajaran di sekolah vernakular?

“Tidak juga mereka memeluk Islam melalui amalan doa pagi ketika perhimpunan,” katanya.

- Malaysian Insider

Indra Gandhi, Chia Wa li and Jaswant Singh etc joint HRP

Indra Gandhi, Chia Wa li and Jaswant Singh joint HRP

August 12, 2010 // s.jayathas // Elections, votes, politics
IMG_2388 IMG_2373
IMG_2390 IMG_2393
IMG_2396 IMG_2419
IMG_2386 IMG_2246


LETTER BY UTHAYAKUMAR TO DAP

clip_image002 No.6, Jalan Abdullah, Off Jalan Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: 03-2282 5241 Fax: 03-2282 5245 Website: www.humanrightspartymalaysia.com

(function() { var d = document, w = window; w

HUSAM MUSA : Kontraktor Lambat Dibayar Projek Aksb Lambat Siap?

  Kontraktor Lambat Dibayar Projek Aksb Lambat Siap? - Masalah Air Jadi Lambat Selesai 1. Lambat bayar tuntutan kerja - boleh menyebabka...