Pra-Perhimpunan 505: Ulama gesa Rakyat bangkit tuntut hak

Sistem p’raya pincang, ulama gesa rakyat bangkit tuntut hak

KUALA LUMPUR, 15 JUN: Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Ustaz Abdul Ghani Shamsudin berkata, umat Islam tidak boleh membiarkan penipuan tanpa sebarang usaha mencegah, terutamanya melibatkan sistem pilihan raya yang pincang.

“Pasrah kepada kezaliman dan penyelewengan bukan akhlak Islam. Kita wajib bangkit menuntut kembali hak kita yang dinafikan. 

RIZALMAN SETUJU KU LI TANDING PRESIDEN

RIZALMAN SETUJU KU LI TANDING PRESIDEN Print E-mail
Written by Admin   
Thursday, 13 June 2013 22:01CABAR....Bekas Ketua Umno Tenom, Datuk Rizalman Abdullah (kanan) menganggap tokoh berpengalaman Umno itu layak mencabar Datuk Seri Najib Tun Razak.

Oleh : MUDA MOHD. NOOR


PETALING JAYA: Bekas Ketua Umno Tenom, Datuk Rizalman Abdullah barangkali pemimpin Umno yang pertama menyokong Tengku Razaleigh Hamzah mencabar Datuk Seri Najib Tun Razak bagi jawatan Presiden Umno dalam pemilihan hujung tahun ini.

Beberapa Umno telah mencadangkan supaya Najib tidak dicabar, begitu juga dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi jawatan Timbalan Presiden Umno.
“Saya setuju jika Ku Li bertanding jawatan Presiden Umno…kerana beliau tokoh paling layak, yang ada rekod.

“Pernah jadi Naib Presiden Umno, jadi menteri dan berpengalaman,” katanya.

Rizalman pernah menjadi Setiausaha Kementerian Penerangan ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri.

“Kalau Ku Li jadi Perdana Menteri apa masalah?” tanya beliau.

Rizalman kini tidak ada sebarang jawatan dalam parti tetapi menegaskan beliau berpegang kepada prinsip perjuangan.

Beliau berkata demikian berikutan laporan sekumpulan ahli parlimen Barisan Nasional dari Sabah dan Sarawak menemui Ku Li menjelang perhimpunan agung Umno yang dijangka bulan November atau Disember ini.

Pertemuan itu meningkatkan spekulasi bahawa Ku Li akan mencabar Najib bagi jawatan Presiden Umno kelak. (FMT)

ANWAR NAFI JUMPA NAJIB

Anwar jumpa SBY, tak jumpa Najib

E-mail Print PDF
Anwar nafi jumpa Najib

SHAH ALAM – Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan akan bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Indonesia seperti yang dilaporkan media sebelum ini.
“Tidak benar!,” demikian jawab Anwar yang dipetik melalui media sosial Twitternya, sebentar tadi.
Sebelum ini, sebuah portal berita melaporkan, Najib dan Anwar akan berada di Jakarta hari ini, terdapat kemungkinan diadakan pertemuan yang mungkin akan membantu perdana menteri mengelakkan persaingan di Parlimen dan partinya sendiri selepas keputusan buruk PRU13.

Laporan itu juga menyebut pertemuan itu telah cuba diaturkan semenjak sekurang-kurangnya seminggu lalu, ketika Najib hampir pasti dicabar dalam pemilihan Umno tahun ini dan berkemungkinan akan berhadapan dengan usul undi tidak percaya selepas Parlimen mula bersidang pada 24 Jun.

Sementara itu, pagi tadi Anwar yang kini berada di Bali mengakui bertemu dengan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono (gambar) hari ini.

"Saya di Bali bersama Presiden SBY," katanya ringkas.

Anwar yang dipetik di Twitternya berkata, “pertemuan dengan Presiden Indonesia, termasuk isu PRU-Pemilu Malaysia.”

Wartawan Sinar Harian - 15 Jun 2013
Berkaitan:TENGKU RAZALEIGH TIDAK KEMANA...

 


Jadi, siapa yang memberikan Ku Li idea dia boleh menjatuhkan Najib? Adakah dia yang paling ideal untuk menggantikan Najib? Jika sumber galakan Ku Li datang dari pembangkang dengan pakatan sulit daripada beberapa tahi lalat dalam BN, yang tidak berpuas hati dengan tidak ada  apa-apa ganjaran yang besar oleh PM, dalam semua kemungkinan, skim ini telah ditakdirkan.
Ku Li perlu mengumpul sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya 23 Ahli Parlimen BN untuk menyertai pembangkang untuk menyokong beliau dalam undi tidak percaya terhadap Najib dan mengundi keyakinan untuk beliau menjadi Perdana Menteri.
Untuk tujuan dan maksud beliau akan terhenti menjadi seorang Perdana Menteri dari BN, tetapi seorang lelaki yang akan menjadi tunduk kepada pembangkang untuk menjaga dirinya di pejabat.

Adakah terdapat 23 Ahli Parlimen BN tidak puas hati, hanya cukup untuk mengadakan pemberontakan terhadap Najib? Tidak mungkin!

Saya akan meletakkan ia pada tidak lebih daripada 10 dubuk tamak dalam pek dan kebanyakkan adalah buggers tua tua sekali, yang telah berada di pejabat dipilih terlalu lama dan telah menjadi ketagih kepada profesion lumayan dan tidak boleh membiarkan pergi. Saya tidak akan menamakan mereka sekarang, tetapi saya mempunyai sumber yang boleh dipercayai yang tahu siapa mereka.

Ku Li sekali lagi dihantar sebagai  angsa liar mengejar oleh beberapa Ahli Parlimen UMNO yang tidak puas hati, yang tidak memikirkan negara pertama tetapi diri mereka sendiri.

Skim ini hanya boleh berjaya jika terdapat lebih daripada 50% daripada Ahli Parlimen BN mahu Najib keluar.

Seperti Anwar, beliau berhasrat untuk menjadi PM untuk masa yang lama, tetapi tidak seperti Anwar dia tahu undang-undang kebarangkalian mungkin tidak berada di sisinya.


Lagi pula Ku Li bukanlah merupakan seorang pejuang. Beliau yang telah di godam Mahathir di lihat Mandom dan tidak mungkin akan menentang Najib. Malahan selagi Mahathir berada di belakang Ku Li hanya dilihat menikus sahaja.

Tidak seperti Anwar, bukan sahaja beliau berani , namun seorang yang di angap pejuang, berani masuk Jel dari bersenang lenang di Padang Golf atau berahat dan bercuti di Australia..Sebab itu apabila ada budak-budak ingusan yang baru nak berjinak dengan politik, mengutuk beliau, agar fahami dahulu apa itu perjuangan dari bercakap.

Bukan memuji anwar, tetapi dalam banyak-banyak barisan pembangkang atau kerajaan, siapa yang sangup menghadapi ujian seperti beliau di penjara. Bukan berserah kepada takdir semata-mata, tetapi perlukan pengorbanan dan juga keberanian.Keberanian ini yang harus ada.Akan tetapi hal seperti ini tidak ada di pihak Tengku Razaleigh, maka kerana itu isu ini diangap sebagai satu drama ahli politik di sarawak yang tua-tua mahukan lagi jawatan yang dapat membalun kekayaan yang tidak terhingga.


 

MARI SAKSIKAN FILEM BARU NAMAWEE BANGLASIA


KuLi buat Najib temu Anwar di Indonesia (LM)

KuLi buat Najib temu Anwar di Indonesia

E-mail Print PDF
Najib, Anwar di Jakarta, terdapat spekulasi akan bertemu

KUALA LUMPUR, 15 Jun – Datuk Seri Najib Razak dan musuh politiknya Datuk Seri Anwar Ibrahim kedua-duanya di Jakarta hari ini, terdapat kemungkinan diadakan pertemuan yang mungkin akan membantu perdana menteri mengelakkan persaingan di Parlimen dan partinya sendiri selepas keputusan buruk Pilihan Raya 2013.