Yang untung 1MDB, yang rugi pencarum Tabung Haji

Yang untung 1MDB, yang rugi pencarum Tabung Haji

teo nie ching
KULAI, 8 MEI: Syarikat kontroversi 1MDB meraih keuntungan besar RM184 juta dengan hanya bertindak sebagai ‘broker’ dari urusniaga jual-beli tanah Tun Razak Exchange (TRX).

Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching berkata, sekiranya tanah TRX seluas 70 ekar itu tidak dijual kepada 1MDB dengan harga murah pada 2010, kerajaan mampu mendapat perolehan berjumlah RM8,455 juta, dan bukannya RM194 juta.

“Datuk Seri Najib mesti menjelaskan mengapa tanah itu dijual kepada 1MDB hanya RM64 sekaki persegi pada tahun 2010.
“Rakyat Malaysia kehilangan (hasil) berjumlah RM8,261 juta,” kata Nie Ching dalam satu kenyataan.

Media sebelum ini melaporkan Lembaga Tabung Haji (LTH) membeli satu plot tanah di TRX dari 1MDB pada harga RM188.5 juta atau RM2,773 sekaki persegi.

Tanah TRX seluas 70 ekar itu telah dijual kepada 1MDB pada harga RM194 juta pada 2010, namun dinilai semula sebanyak dua kali kepada RM1.1 bilion dan RM1.59 bilion dalam masa dua tahun.

Berdasarkan laporan kewangan bagi tahun berakhir Mac 2013, tanah tersebut telah dinilai semula sekali lagi pada kadar RM2.7 bilion, bersamaan RM885.50 sekaki persegi.
Difahamkan LTH memperoleh 1.56 ekar plot pada harga RM188.5 juta atau RM2,773 sekaki persegi.

Ketua Pegawai Eksekutif LTH Datuk Johan Abdullah sebelum ini berkata, kadar RM188.5 juta itu harga ‘diskaun’ berbanding nilai pasaran semasa.

Ujar Nie Ching, dakwaan tersebut munasabah berdasarkan dokumen yang dibocorkan, bahawa panel pelaburan LTH pada 30 Mac 2015 mengusulkan kepada Lembaga Pengarah untuk mencadangkan kepada Menteri meluluskan pembelian dari 1MDB Real Estate Sdn Bhd pada kadar RM194 juta, bersamaan RM2, 860 sekaki persegi.

“Dalam erti kata lain, LTH mengambil alih tanah tersebut pada harga yang lebih rendah daripada RM188.5 juta atau RM2,773 sekaki persegi, sepadan dengan diskaun kurang tiga peratus berbanding harga belian yang disarankan.

“Perjanjian ini membolehkan 1MDB meraih keuntungan besar RM184 juta, dengan hanya bertindak tidak lebih sebagai broker tanah.

“Lebih penting lagi, keuntungan untuk 1MDB adalah kerugian kepada semua.

“Datuk Seri Najib berhutang penjelasan kepada rakyat Malaysia,” kata Nie Ching. – Roketkini.com

AHLI UMNO MINTA MAAF TAKUT KENA PUKUL

 
Ini dia rakaman permohonan maaf barua/kaki bodek UMNO yg buat kelakuan lucah di Sek Guar Perahu...Menurut rkaman ini yang disiarkan melalui perbualan , pemuda Umno ini dari Pulu..dibawa ke Permatang pauh.Mungkin akibat tindakan kelakuan beliau di sekolah Guar Perahu..orang Guar Perahu mengepung rumah sewa mereka dan meminta supaya permohonan maaf di lakukan sebelum sesuatu kejadian berlaku...CARI DI FB DJFIQ NI SKROL SAMPAI JUMPA..ADA RAKAMAN DI SITU

p/s:- baru Ada akai...duk mai buat perangai tempat org.

Ini dia rakaman permohonan maaf barua/kaki bodek UMNO yg buat kelakuan lucah di Sek Guar Perahu...p/s:- baru Ada akai...duk mai buat perangai tempat org.
Posted by DjFiq Ubahfm on Thursday, May 7, 2015

BUKTI PRESIDEN PAS TIDAK KISAH

 

Oleh : Al Husseyn   (BUKTI PRESIDEN SEORANG YANG LEMBAB)

Pemimpin Umno Datuk Abdullah Abu Bakar menerima surat tunjuk sebab dari ibu pejabat parti itu yang menuntut penjelasan berhubung pembabitan beliau dalam bantahan simbol salib di Taman Medan bulan lalu.

 Beliau, bagaimanapun enggan menjelaskan apa-apa mengenai perkara itu.

 Abdullah yang juga abang kepada Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata tiada keperluan untuk beliau menjelaskan apa-apa buat masa ini.Baca lagi di sini 

Tindakan Umno ini tentunya memalukan Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar yang pernah cuba membela abangnya itu, malah nak jadikan beliau sebagai hero pendamai kononnya! Baca entri saya di sini.

Perkara kedua, walaupun Umno parti bukan Islam macam PAS, ia berani bertindak terhadap ahlinya yang buat kalut begitu.

Kita masih menunggu tindakan PAS terhadap beberapa demo kalangan yang mengaku sebagai pro ulama. 

Ramai ahli akar umbi mahu melihat ketegasan Presiden PAS bertindak keatas sikap biadap sekumpulan ahli yang membuat sabotaj dan provokasi melampau terhadap kestabilan parti dan hubungannya dengan rakan tahallufnya. 

Antaranya demo yang lakukan oleh puak-puak ini ialah :1) Demo mendesak beberapa AJK PAS Pusat letak jawatan oleh  Pemuda Kuantan yang dikepalai sendiri oleh Ketua Dewan Pemudanya, Fadhli Ibrahim pada 8 Februari lalu.2) Demo  di Kampung Kubang Semang yang menghasut para pengundi PRK Permatang Pauh supaya menyokong Umno yang kononnya menyokong hudud.Ketua Penerangan PAS Bagan, Azmi Jaafar dilaporkan sebagai kepalanya.
3) Demo Depan Masjid Batu Kampung Pertama pada 1 Mei oleh sekumpulan yang sama, PAS Cawangan Bagan yang dikepalai oleh Azmi Jaafar.

Selagi PAS tidak mengambil tindakan yang wajar keatas gejala yang dilakukan sebagaimana di atas itu, keadaan pasti akan bertambah buruk di masa hadapan dan Hj Hadi dilihat seolah-olah merestui kelakuan biadab mereka itu.

Protes pemuda terhadap Timbalan Presiden, Hj Mohd Sabu sewaktu merasmikan Muktamar Pemuda yang lepas tanpa diambil apa-apa tindakan hingga ke saat ini, membuktikan kepada kita semua bahawa Hj Hadi adalah seorang pemimpin yang lembab.

PRK Permatang Pauh: GST mula menampar BN

PRK Permatang Pauh: GST mula menampar BN
PRK Permatang Pauh: GST mula menampar BN

PRK Permatang Pauh: GST mula menampar BN

Naib Presiden Umno Zahid Hamidi berpuas hati dengan kemerosotan 3,000 undi majoriti buat PKR pada pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh. Pada pilihan raya umum (PRU) ke 13, calon PKR ketika itu Anwar Ibrahim mencatat majoriti kira-kira 11,000 undi namun semalam Dr Wan Azizah hanya mendapat 8,841 undi.

Sesungguhnya Umno adalah parti degil dan tidak memandang fakta sebagai tonggak hujah. Suasana mengundi pada hari bekerja tidak boleh disamakan dengan PRU yang dilakukan pada hari bercuti.
Sekiranya Zahid mengkaji lebih mendalam maka mereka akan mendapati kekalahan BN dengan majoriti 8,000 undi adalah tidak masuk akal. Sepatutnya BN hanya kalah sekitar 2,000 undi sahaja. Jentera BN di Permatang Pauh sangat besar dan memberi gula-gula politik yang banyak.

Menteri samseng

Pelbagai janji peruntukan dan hadiah kempen diberi kepada penduduk. Tidak cukup dengan itu Menteri Pertanian berlagak samseng, berjanji akan menghalau Wan Azizah dari lobi kementeriannya di Putrajaya sekiranya wakil pembangkang itu datang meminta projek pertanian. Pengundi Permatang Pauh hanya akan mendapat peruntukan pertanian sekiranya memenangkan calon BN dan bukan sebaliknya.

Di kawasan bukan kubu pembangkang ugutan seperti itu akan membuat pengundi menyembah BN. Namun tidak di Permatang Pauh yang terkenal dengan sifat melawan penduduknya.
BN juga harus merasa malu dengan kemenangan awal yang diisytihar pada 6 Mei lalu, kononnya PKR kalah kerana tidak mampu menyediakan manifesto buat pengundi. Walaupun PKR berhujah manifesto BN biasanya tidak akan ditunaikan namun tanpa manifesto, PKR dilihat seolah-olah tidak bersedia untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat.

BN menyediakan pukulan maut di kawasan Melayu apabila penceramah bebas Kazim Elias dijadikan kuda tunggangan pada hari-hari terakhir kempen. Kazim dengan tegas meminta pengundi menolak Dr Wan Azizah kerana beliau menolak Hudud. Kata Kazim orang yang menolak Hudud cenderung untuk berlaku zalim. Kazim terlupa banyak ahli parlimen Umno yang mempersenda Hudud tetapi tidak dianggap zalim semata-mata kerana mereka memegang banyak peruntukan!

Pemulauan PAS

Lebih memalukan lagi, BN juga gagal memanfaatkan pemulauan kempen oleh Pemuda PAS. Pada peringkat awal, pemuda telah melakukan gerak kerja rumah ke rumah untuk memujuk agar pengundi Melayu jangan menyokong Wan Azizah.

Bagaimanapun, kempen itu gagal diteruskan BN dengan baik selepas pemuda PAS menghentikan boikot. BN juga didakwa menggunakan PAS Bagan untuk melakukan tunjuk perasaan pada hari Jumaat terakhir agar 10,000 ahli PAS tidak keluar mengundi. Sehingga sehari sebelum mengundi, PAS cawangan Bagan sekali lagi menganjurkan tunjuk perasaan menentang Wan Azizah.

Degan faktor-faktor seperti itu BN yakin mereka akan mengurangkan dengan teruk majoriti PKR. Sekiranya majoriti di bawah 4000 maka BN akan mengumumkan kebangkitan parti itu di Pulau Pinang.

GST malaikat maut

Malangnya, BN terlupa mereka telah memperkenalkan cukai GST. Cukai itu amat dirasai keperitannya di kalangan pengundi. Walaupun hanya 73 peratus keluar mengundi namun pengundi pelbagai kaum memberi isyarat jelas kepada BN bahawa mereka sakit hati dengan cukai yang membebankan.

Analisis awal menunjukkan undi PKR meningkat 3 – 4 peratus di kawasan Melayu. Sekali gus mencemarkan imej Umno yang bermati-matian memburukkan PKR di mata kaum itu malah dengan menggunakan ahli PAS.

Kemerosotan sokongan kepada PKR dalam lingkungan 3,000 undi tidak boleh diimbangi dengan kemerosotan undi BN lebih 4000 berbanding PRU lalu. Ini menunjukkan pengundi BN sama ada memberi undi kepada PKR atau memulaukan pengundian.

Apa pun alas an BN untuk menegakkan benang basah, mereka pasti akan menghadapi post mortem yang tidak menyenangkan selepas ini. GST dalam dua bulan pertama perlaksanaan telah menunjukkan kesan negatif di Permatang Pauh dan Rompin.

Di kedua-dua tempat undi Melayu kepada pembangkang meningkat. Sekali gus membenarkan teori Dr Mahathir BN akan kalah dalam PRU ke 14. Pada PRU lalu undi Cina kepada Pakatan Rakyat adalah 90 peratus, India kira-kira 65 peratus. Hanya undi Melayu yang menyelamatkan BN. Mereka mendapat kira-kira 56 peratus undi kaum itu.

Masa depan BN gelap

Oleh kerana Melayu pengundi terbesar maka BN dengan mudah mendapat simple majority untuk membentuk kerajaan. Pakatan Rakyat membuat analisa BN akan hilang kuasa jika PR mendapat tambahan 5 peratus undi dalam PRU 14.

Peningkatan 5 peratus sokongan Melayu di Permatang Pauh dan 10 peratus di Rompin adalah jelas kawasan-kawasan yang dimenangi BN di bawah 2,000 undi akan lenyap.

Menjelang dua tahun lagi, GST akan menambah kenaikan harga yang tidak tertanggung dan BN akan menemui takdir yang lebih buruk. Permatang Pauh mengajar BN bahawa mereka tidak boleh menggunakan ahli PAS mensabotaj PR.

Juga ugutan menggunakan fatwa agama oleh ulama tersohor tidak laku sekiranya poket rakyat tiris dan hidup menderita!

Punca Anwarinas: PAS nak jawatan menteri!

Punca Anwarinas: PAS nak jawatan menteri!

Punca Anwarinas: PAS nak jawatan menteri!

(Blog: al Huseyn)

YB Khalid Samad sewaktu menyampaikan ucapannya dalam program penerangan Diskusi dan Dialog anjuran Pemuda PAS Ipoh Timur pada mlm tadi di hotel Seri Malaysia Ipoh , telah mendedahkan bagaimana mula timbulnya puncanya yg menyebabkan ada golongan-golongan yang menuduh bahawa PAS telah menyeleweng, bahawa pimpinan-pimpinan Liberal telah berkuasa dan sebagainya.

Menurut Khalid ini kerana mereka datang kemudian dan tidak faham ijtihad yang dilakukan oleh al-Marhum Ust Fadzil Mohd Noor, latarbelakangnya, dan matlamat dan tujuan disebaliknya .
Bibit-bibitnya dilihat pada 2008, satelah PAS mencapai satu prestasi dlm pilihanraya yg baik, dan membentuk kerajaan dgn penubuhan Pakatan Rakyat.
Khalid turut mengulangi kata-kata almarhum Ust Fadzil Mohd Noor dengan menyebut :

“Kemana sahaja kita pergi, orang menyebut tentanginginkan perubahan. Oleh itu ianya merupakan satu kewajipan bagi PAS yg merupakan wadah yg terlibat didlm arena politik untuk memungkinkan kehendak rakyat yang inginkan perubahan ini untuk tercapai

“Maka ianya memerlukan satu keberanian daripada PAS untuk melakukan ijtihad siyasi yg memungkinkan gabungan dan kerjasama diantara PAS dan parti-parti lain utk mengemukakan ataupun membentangkan kepada rakyat pilihan dan alternatif selain daripada Umno dan Barisan. Tidak mungkin PAS akan mampu memerintah seorang diri. Lebih-lebih lagi di negeri-negeri di Pantai Barat.”

Demikian lebih kurang kata-kata almarhum didalam ucapan dasarnya pada tahun 1998. Ini hasil daripada kes Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dan kemarahan rakyat, jelas Khalid.

Khalid berkata, hasil daripada itu terbentuk Barisan Alternatif dan pada ketika itu PAS hanya menang di Kelantan dan Terengganu, dan kemenangan kita di situ, merupakan kemenangan yg tidak mengubah sangat suasana dan realiti politik bagi org-org atau ahli-ahli PAS, kerana di Kelantan memang PASlah walaupun dinamakan Barisan Alternatif, dan begitu jugalah di Terengganu. Ianya tetap merupakan ‘PAS dominated State Government’.

Tetapi pada 2008, suasana yg baru telah dialami. Pembentukan kerajaan melalui Pakatan Rakyat, tetapi Pakatan Rakyat tidak lagi didominasi oleh PAS. Dan ini menyebabkan ada dikalangan org-org PAS yg tidak menghargai kemenangan yg telah diperolehi dimana ianya merupakan gandingan diantara PAS, PKR dan DAP, iaitu Pakatan Rakyat, dimana PAS tidak dominan; kerana mereka kehilangan support, dia tidak kehilangan wawasan dan halatuju, dia tak faham!”

Khalid memberikan contoh sepertimana kerajaan Pakatan Rakyat di negeri Selangor, PAS tidak dominan, maka bagaimana kita nak bawa agenda kita? tanya Khalid.
Khalid turut mendedahkan bagaimana ada kalangan apabila ditanya apa agenda mereka? Apa itu agenda PAS? Mereka kata Hudud!
Dan masalahnya, kata Khalid, mereka ini merumuskan perjuangan Islam ini sebagai Hudud dan mereka menganggap kita berkompromi jika tidak bawa Hudud.

Menurut Khalid, bibit-bibit perasaan kecelaruan ini bermula pd 2008 apabila PAS Selangor menang 8 kerusi dan Umno/BN 20. Maka timbul usaha dengan jumlah 28 itu, supaya PAS boleh dipilih untuk menjadi Menteri Besar. Khir Toyo tawarkan Hasan Ali jd Menteri Besar. Dengan 28 ni, terus jumpa Sultan, Sultan boleh terus suruh Hasan Ali angkat Sumpah – PAS yg akan menjadi Menteri Besar!

Maka ada kepimpinan PAS kebingungan dlm keadaan diberi peluang utk memegang kuasa memerintah di lima negeri – Selangor , Perak, Kedah, Trengganu dan Kelantan sebagai Menteri Besar dan berkemungkinan diperingkat Pusat sebagai Menteri dan disebut-sebut juga mungkin Timbalan Perdana Menteri. Maka kenapa kita tidak mengambil kesempatan ini?

Apabila ada kalangan beberapa pimpinan PAS sepertinya menolak cadangan kpd usaha-usaha tersebut, lalu mereka di tohmah sebagai tidak pentingkan PAS kerana kononnya mementingkan Anwar; kerana kalau Pas pergi bersama Umno/BN, maka hancurlah Anwar! Tapi kerana nak bela Anwar peluang keemasan ini dilepaskan !
Maka disitulah dimunculkan atau diperkenalkan istilah ‘Anwarinas’ – terlalu wala’ kepada Anwar, sampai mementingkan PKR dan DAP lebih daripada PAS itu sendiri!

Khalid berkata, kalau kita pd 2008 mengkhianati Pakatan Rakyat atas sebab kita nak jwn-jwtn Menteri Besar sini, Menteri Besar sana, Menteri Besar situ , kononnya atas sbb kita sayangkan PAS maka kita nak semua jwtn-jwtn ini dipegang oleh PAS.

Bila kita kena kembali balik kpd rakyat dan meminta supaya rakyat kembalikan kuasa dan mandat itu kpd kita sedangkan rakyat inginkan perubahan dan kita yg mendapat sokongan atas mandat itu, rakyat nak tolak Umno/BN, kita pula setelah dimenangkan atas mandat yg sebegitu, kita pula mengkhianati kehendak rakyat , kita pula yg menghidupkan balik Umno/BN di Selangor, di Perak di Kedah dan sebagainya oleh kerana kita besama mereka.

Kalau dinegeri Selangor, lapan kerusi yg dimenangi pada ketika 2008, maka 8 kerusi ini sahajalah nanti PAS akan bertanding! Yang lain kita kalah dengan Umno. Takkan Umno nak serah kepada kita? Tanya Khalid.

Khalid juga mengingatkan bahawa 8 kerusi itu pun atas mandat tolak Umno. Tiba-tiba kita khianat. Rakyat tak akan menangkan kita lagi.

Kita melihat jangka masa panjang pejuangan membina sokongan integriti, kredibiliti, politik baru bebas perkauman, bebas kronisma, bebas rasuah, terang Khalid.

Itu adalah mesej Islam dan perjuangan Islam yg kita fahami bukan dirumuskan kepada Hudud semata-mata, tambahnya lagi.

Bercakap mengenai istilah ‘Negara Berkebajikan’ berbanding dgn ‘Negara Islam’, Khalid menyatakan kesalnya kerana ada pimpinan dalam AJK PAS Pusat itu sendiri yang tidak faham. Pimpinan itu kata penggunaan istilah ini semata-mata untuk mendapatkan undi! Kita kompromi! Malah dia mempersoalkan apa salahnya dengan mengekalkan dengan ‘Negara Islam!

Khalid menjelaskan, istilah ‘Negara Islam’ itu adalah kerangka kenegaraan yang berasaskan kepada Islam, yang hasilnya, isinya ialah sebuah negara berkebajikan, yg digambarkan didalam al-Qur’an dgn ‘Baldatun Thayyibatun Wa rabbul-ngapoor’ – tak digunakan Daulah Islam tapi menjelaskan, isi kandungan Negara Islam itu.

Ataupun Negara yang dibina atas prinsip-prinsip Islam apa yang dikata ‘Negara Berkebajikan’, Negara Rahmat, Negara ‘Adil. Inilah istilah-istilah kontemporari yg sepatutnya kita sebagai ahli politik memahami. Tidak ada bezanya cara kita menjelaskan isi kandungannya dan bukan istilah dan nama.

LIHAT RAJA BOMOH BUAT NAKAI

momo keluar di pk permatang pauh..haha
Posted by Teong Kok Ng on Thursday, May 7, 2015

GAMBAR MENANG ANUGERAHFOTO  KREDIT ; 

Dipersilakan mendengar penjelasan sebenar isu hudud oleh Ustaz Ahmad Awang. Rupanya ada udang di sebalik batu...

Dipersilakan mendengar penjelasan sebenar isu hudud oleh Ustaz Ahmad Awang.Rupanya ada udang di sebalik batucc...
Posted by Abdul Rahman Abdul Talib on Thursday, May 7, 2015

MERAYAKAN PILIHANRAYA-SAMBUTAN MALAM KEMENANGAN

SAMBUTAN KEMENANGAN DI PERMATANG PAUH. FOTO W.FAUDZIN

Rasmi: PKR menang, majoriti 8,841

Rasmi: PKR menang, majoriti 8,841


Keputusan langsung PRK Permatang Pauh:10.17pm: KEPUTUSAN RASMI

BN- 21,475
bebas- 367
PKR - 30,316
PRM- 101
Majoriti: 8,841

Dalam pilihan raya umum lalu Anwar menewaskan calonBN Mazlan Ismail dan Abdullah Zawawi Samsudin dengan majoriti 11,721 undi.