TARIKH KES RAYUAN DSAIRakyat menanti pembebasan Dato' Seri Anwar Ibrahim.


Pada 14/12/2016 Jam 09.00 Pagi, Mahkamah Persekutuan akan membuat keputusan terhadap rayuan kes Fitnah Liwat II terhadap tokoh reformasi ini.
Ayuh !! Kita penuhi dataran mahkamah di Putrajaya pada hari tersebut! Anwar wajib dibebaskan !!

TIADA SIAPA BERKATA APA APA


.

Us Idris pun menulis dengan menyatakan 'apa salahnya Hadi nak berucap bersama Najib dlm himpunan bantah kekejaman Kjaan Myanmar terhadap etnik Rohingya?".
Setakat ini tiada sesiapa pun dari mana2 pimpinan dari Keadilan, Dap, Amanah mahupun Bersatu yg mengutuk atau menyatakan satu kesalahan Hadi nak hadir berhimpun bersama Najib dalam dewan. Apa yang kita dengar hanyalah pimpinan2 ini menyatakan bahawa Najib selaku PM yg mengetuai kerajaan sepatutnya tidak perlu menyusahkan diri berhimpun hanya kerana mahu tunjuk kerajaan Msia mengutuk tindakan Myanmar. Memadai sekadar sekeping kertas pun sudah cukup jika Najib benar2 serius mahu mengajar Myanmar.
Tentang Hadi mahu berhimpun dan berucap dalam himpunan itu tidak salah kerana bertindak dengan sesuatu yang tidak bijak bukannya satu kesalahan.
Mungkin Us Idris mahu membalas komen2 dari facebookers saja. Jika begitu aku rasa bukan standard Naib Presiden Pas mahu mengulasnya. Jawapan Us Idris itu pun jelas menampakkan beliau tahu bahawa mungkin Umno ada niat lain apabila mengheret Pas untuk bersama dalam satu himpunan yang lucu tersebut, tetapi kata Us Idris Pas pun ada niat juga. Akhirnya kata Us Idris, berserah saja kepada Allah.
Mungkin penangguhan RUU Akta 355 itu pun Us Idris tahu ada muslihat dari Umno. Tapi berserah saja kepada Allah.

Salahnya di mana bila sepentas perjuangkan isu umat Islam Rohingya? Hati depa sakit..

Mohamed Ali Bakri Himpunan Sollidariti Ummah Untuk Rohingya (HSUUR) hari ini (4 Dis) adalah himpunan paling kartun dalam sejarah Malaysia. Kenapa kartun? Sebab melibatkan 2 tokoh besar iaitu PM Malaysia & Presiden PAS. 

Image result for najib dan hadi
*Kekartunan No.1:*

PM. Adakah beliau tidak tahu selaku PM beliau hanya perlu buat 1 keputusan & umumkan pendirian kerajaan Malaysia. Nak tutup kedutaan ke atau nak halau semua warga Myanmar di Malaysia ke terpulang, itu kuasa seorang PM. Buat seperti yang dilakukan oleh Tun Dr M terhadap kerajaan Britain 1 waktu dahulu. Keputusan ‘Buy British Last’ yang di buat Dr M cukup menggoncang kerajaan Magaret Tatcher ketika itu & jelas nampak kejantanan Tun Dr M.

*Kekartunan No.2:*
Diadakan di stadium Titiwangsa. Semua demonstrasi/ bantahan/ tunjuk perasaan diadakan di tempat yg sepatutnya ada kena mengena dengan perkara yang dibantah. Contoh kalau bantahan kepada kerajaan USA tapi buat demo bantahan di tengah ladang getah di Sik Kedah. Kan kurang cerdik namanya. Penganjur kena belajar dengan Datuk Jamal Baju Merah bagaimana beliau ke hulu ke hilir berdemo membantah himpunan BERSIH 5.

*Kekartunan No.3:*
Kononnya himpunan ini ala-ala himpunan membantah Israel & zionis yang pernah Presiden PAS AUFN & Dr M duduk sepentas. Himpunan tersebut diadakan sebab Malaysia tiada hubungan diplomatik dengan kerajaan Israel. Myanmar ada hubungan diplomatik dengan Malaysia. Takkan 2 Presiden parti ni tidak tahu apa yang boleh kerajaan Malaysia lakukan.

*Kekartunan No.4 (bapak segala kartun):*
Apabila usul Rohingya ditolak di Parlimen pada 24 November 2016. MP dari AMANAH, PKR & DAP membantah penolakan usul ini. TIDAK ADA SEORANG pun MP dari UMNO & dari PAS bangun membantah penolakan usul tersebut termasuk Presiden PAS selaku MP Marang. Sepatutnya atas nama ummah & Islam, UMNO & PAS lah yg patut jadi jaguh bersuara di Parlimen. Tup-tul di luar dewan, 2 parti melayu & parti Islam ini berkokok kami lah juara penyelamat ummah. Inilah hipokrit tahap tertinggi.

Isu Rohingya isu kemanusiaan yang cukup dahsyat. Tapi apabila ahli politik bersandiwara bermain politik, langkahnya nampak sumbang. Takut-takut himpunan ini seperti himpunan mandi buih d Bangsar. Tidak dapat apa, hanya dapat seronok berhuha-huha; beryoya yoya; bersha la la la la

*Din Ahli Seumur Hidup Pas Setakat 04 Dec 2016*