Harga gula naik kali keempat sejak tahun lalu

MerdekaReview | May 09, 2011 07:32:41 pm

Harga gula bakal meningkat 20 sen kepada RM2.30 sekilo, berkuatkuasa mulai esok, untuk "menjimatkan perbelanjaan subsidi kerajaan sebanyak RM116.6 juta". Kenaikan ini adalah kali keempat sejak tahun 2010, juga "penyelarasan kali ketiga" sejak rasionalisasi subsidi yang diumumkan pada Julai 2010.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mengumumkan pada hari ini, bahawa harga gula akan dinaikkan ke paras RM2.30 sekilo mulai esok. Ia dilihat sebagai salah satu langkah di bawah Rasionalisasi Subsidi, untuk menjimatkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM116.6 juta.

Kerajaan Najib mengambil langkah di bawah rasionalisasi subisidi untuk kali pertama pada 16 Julai 2010, dengan kenaikan harga minyak RON95 sebanyak 5 sen, gas semulajadi 10 sen, dan penyelarasan harga minyak RON97 mengikut pasaran dunia. Harga gula dinaikkan 25 sen ketika itu, dan kesemuanya dianggar menjimatkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM750 juta.

Kali kedua kenaikan harga diumumkan pada 4 Disember 2011, dengan kenaikan 5 sen untuk minyak RON95, 20 sen untuk gula dan 5 sen untuk gas dan diesel. "Penyelarasan" harga minyak dijangka menjimatkan kos RM1.18 bilion untuk kerajaan, dan sebanyak RM283.5 juta dijimatkan untuk kenaikan harga gula.

Lebih awal lagi, kerajaan mengumumkan pada Januari 2010 kenaikan harga gula dari RM1.45 kepada RM1.65 sekilo di Semenanjung Malaysia, dan peningkatan kepada RM1.75 sekilo di Sabah dan Sarawak.

YE...YE....Harga Gula Naik 20 Sen


1...KERAJAAN JIMAT 116.6 JUTA

2...GULA DI NEGARA KITA LEBIH MURAH DARI NEGARA LAIN DIDUNIA

3....MAKAN GULA BANYAK UNDANG BANYAK PENYAKIT

4....RAKYAT DIGESA KURANGKAN PENGAMBILAN GULA

6...PROFFF KANGKUNG AKAN BERKATA ELOK LAH KURANGKAN PENGAMBILAN GULA

7...PENYAKIT DIABITIS DI SEBABKAN RAKYAT NEGARA INI BANYAK AMBIL GULA...

8...BLA..BLA.....RAKYAT TANGUNG BALA.....


KUALA LUMPUR 9 MEI : Harga gula akan naik 20 sen kepada RM2.30 sekilogram berkuatkuasa 10 Mei ini.

Penyelarasan subsidi itu akan membolehkan kerajaan berjimat sebanyak RM116.6 juta.

Anwar : Cita-cita Tetap Diteruskan


KUALA PILAH 9 MEI : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menghargai sokongan rakyat yang masih bersama dan yakin dengan beliau dan Pakatan Rakyat walaupun difitnah saban hari oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional menerusi media kawalan mereka.

Anwar menyatakan betapa setelah 13 tahun dipenjara, dihina dan dilakukan pelbagai perkara oleh Umno, cita-cita beliau tetap sama iaitu melakukan perubahan kepada negara ini.

"Setelah alami ini semua..cita-cita saya hanya satu, saya nak buat perubahan dari apa yang dipelajari dari pengalaman lebih 50 tahun di bawah Umno. Itu niat saya.

"Saya nak buktikan saya boleh buat perubahan," kata Anwar penuh emosi di hadapan hampir 10 ribu hadirin yang memenuhi perkarangan markas Pakatan Rakyat Pilah Tengah, di Kampung Seri Pilah di sini semalam.

Anwar kini giat menjelajah seluruh negara bertemu rakyat bagi menerangkan berkenaan isu semasa yang berlaku di negara ini sejak digantung Parlimen tahun lalu.

Pelbagai fitnah telah ditaburkan terhadap beliau termasuk yang terbaru kemunculan klip video seks yang dimainkan bertalu-talu di media massa arus perdana.

Serangan juga bertali arus kepada parti perikatan itu apabila terbaru, DAP didakwa kononnya merancang untuk menukar agama rasmi negara kepada agama Kristian dan melantik perdana menteri dari kalangan penganut agama itu.

Walaupun begitu, ceramah perdana dan program jelajah Anwar dan rakan-rakan Pakatan Rakyat ke pelusuk kampung terus mendapat sambutan hangat dan sentiasa dipenuhi pengunjung yang tiba tanpa dipaksa memberikan sokongan.

Anwar yang menjelajah Negeri Sembilan semalam turut bertemu penduduk di Jelebu dan Kuala Pertang sebelum ke Kuala Pilah.

Beliau turut merasmikan markas Pakatan Rakyat di tengah-tengah kampung ini dengan melepaskan lima merpati simbolik kebebasan rakyat.

Dalam ucapannya Anwar turut melahirkan rasa terharu melihat kehadiran penduduk di kawasan pedalaman kampung yang berani hadir mendengar penjelasan daripada beliau dan pemimpin Pakatan Rakyat.

" Kerajaan ini kerajaan rakyat. Tanpa rakyat saya tak jadi menteri, tanpa rakyat saya tak jadi ketua pembangkang. Sebab itu kena hargai suara rakyat.

"Kerana semangat saudara-saudara, saya berterima kasih..ini buktikan rakyat kita bukan bodoh.

"Saya bersyukur, bukan saja Islam doakan saya, Kristian, Buddha, Hindu turut berdoa juga," kata Anwar.

Menurut Anwar lagi keadaan ini membuktikan betapa perancangan Umno khususnya Presidennya, Datuk Seri Najib Razak untuk memburukkan beliau di mata rakyat gagal sama sekali.

"Dengan seluruh kekuatan Najib, nak burukkan saya sebelum Pilihan Raya Umum, anti Islam-anti Melayu....namun Rakyat tak bodoh.

"Saya bukan maksum tapi untuk fitnah saya perkara yang saya tak buat, memanglah jahat,"kata beliau lagi.

Siasat Utusan, Gesa GERAKAN


KUALA LUMPUR 9 MEI : GERAKAN hari ini mendesak pihak polis menjalankan siasatan yang bebas dan profesional terhadap laporan Utusan Malaysia berhubung usaha menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan.

Presidennya Datuk Seri Dr Koh Tsu Koon berkata, ia penting bagi menjelaskan perkara sebenarnya yang berlaku.

Dr Koh yang berfahaman Buddha berkata, berdasarkan pengetahuannya dan kefahaman pemimpin Kristian, penganut agama itu sebenarnya memahami Perlembagaan Persekutuan.

"Walaupun seorang dua individu tampil dengan kenyataan yang boleh disalaherti, ia tidak boleh dianggap mewakili pendirian rasmi persatuan Kristian," katanya.

Utusan Malaysia kelmarin melaporkan dakwaan pemimpin Kristian berkonspirasi dengan pemimpin DAP untuk mengambil alih Putrajaya dan menggugurkan status Islam sebagai agama rasmi negara.

Dibuat dalam bentuk penafian, akhbar milik Umno itu turut melaporkan agenda menjadikan perdana menteri daripada kalangan penganut agama itu.

Laporan akhbar memetik tulisan di blog Zakhir Mohamed atau lebih dikenali sebagai Big Dog dan blog Marahku.

Dalam satu kenyataan hari ini, Dr Koh berkata, adalah tidak benar bagi sesebuah akhbar melaporkan sesuatu berita hanya berdasarkan khabar angin.

Katanya, tindakan melaporkan sesuatu secara berlebih-lenih boleh mengakibatkan ketegangan antara agama, mengganggung keharmonian dan menggugat perpaduan rakyat.

Sehubungan itu, Dr Koh menggesa semua rakyat Malaysia memelihara Perlembagaan Persekutuan dan memegang teguh falsafah 1Malaysia yang menekankan sifat inklusif untuk mencapai "kesatuan dalam kepelbagaian".

Beliau turut meminta rakyat Malaysia bekerjasama dengan semangat patriotik untuk meminta Malaysia yang aman dan harmoni.-Malaysiakini

Mujahid : Najib Patut Siasat Utusan Bukan Paderi Kristian


SHAH ALAM 9 MEI: Utusan Malaysia dan dua blogger yang dikaitkan kepada laporan fitnah negara Kristian harus menjadi sasaran utama dalam sebarang siasatan yang dijanjikan oleh Perdana Menteri Najib Razak, kata Ahli Parlimen Parit Buntan Dr Mujahid Rawa.

Ini berikutan tindakan akhbar milik Umno itu menyiarkan dakwaan melibatkan sensitiviti agama tanpa pengesahan sahih, kata Mujahid.

Mujahid berkata jaminan Najib untuk menyiasat kesahihan dakwaan itu harus berpaksi kepada Utusan dan dua blogger berkenaan, dan bukannya paderi Kristian yang hanya mengadakan perbincangan keagamaan.

"Bila blogger yang membuat laporan, mengapa Utusan Malaysia terus bawa ke muka hadapan akhbar. Bagi saya Utusan yang harus didakwa dan disiasat. Berita utama yang dibawa boleh membawa kepada ketegangan kaum.

"Jadi bagi saya yang perlu diberi tumpuan ialah siasatan terhadap sumber dan punca berita. Bukan kepada perhimpunan itu dahulu," kata Mujahid ketika dihubungi Tv Selangor sebentar tadi.

Pada 7 Mei lalu, akhbar Utusan Malaysia melaporkan dakwaan kononnya pemimpin Kristian mengadakan konspirasi dengan DAP dalam satu majlis di Pulau Pinang baru-baru ini untuk mengambil alih pentadbiran negara selain mengugurkan status agama Islam sebagai agama persekutuan.

Laporan yang tersebut ditulis berdasarkan penulisan dari laman blog Zakhir Mohamed bertajuk 'Making Christianity the official religion'.

Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi turut dituduh bertanggungjawab mengajurkan pertemuan tersebut.

Pihak Gereja dan Ooi menafikan tuduhan itu dan menyifatkan laporan itu sebagai fitnah semata-mata untuk mencemaskan pengundi Melayu.

Berdasarkan pengalaman menjadi ahli panel perbincangan isu kalimah Allah dan Al-Kitab, Mujahid menegaskan tidak pernah wujud unsur-unsur yang diperhatikan bertujuan untuk menggangu-gugat kedudukan agama Islam di negara ini.

Jelas beliau, laporan tersebut bertujuan menimbulkan persepsi buruk dikalangan masyarkat Melayu selain bertindak sebagai penghalang kebebasan beragama dengan menghukum pertemuan pemimpin-pemimpin Kristian tanpa mengambil kira kesahihan dakwaan tersebut.

"Masyarakat Kristian tidak ada masalah menerima Islam sebagai agama rasmi persekutuan dan saya sendiri telah berapa kali turun berdialog dengan pihak gereja dalam isu-isu sensitif termasuk kalimah 'Allah' dan Al-Kitab, saya tidak melihat pertemuan itu menjurus kearah isyarat seolah-olah mereka tidak mahu Islam sebagai agama rasmi," kata beliau.

Sementara itu Mujahid tidak menolak cubaan menyerang parti majoriti Cina, DAP yang semakin mendapat tempat di hati pengundi Cina kawasan bandar seraya membenam kemaraan parti komponen MCA.

Katanya lagi, dakwaan terbaru ini memaparkan seolah-olah Pakatan Rakyat tidak komited dalam melakukan penegasan bersabit keperluan umum memahami agama Islam sebagai agama rasmi yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Walhal jelas beliau, dasar yang dikemukan dalam Buku Jingga jelas memaklumkan perkara yang tercatat dalam perlembagaan tidak akan dipertikai mana-mana pihak.

KEGUNAAN AKHBAR UTUSAN MALAYSIA/MELOYA


KALAU ANDA TERJUMPA AKHBAR INI..ATAU ADA KEPERLUAN KHAS TERUTAMNYA DALAMKECEMASAN

1..Nak terberak tiada air..dan kebetulan ada 2 akhbar dalam kereta anda iaitu sinar dan utusan malaysia...maka ambil lah akhbar ini buat sapu2 kat mana yang patut.


2..Kalau cuci kereta dan untuk nak mengelak dari kotor bahagian dalam kereta anda..maka elok lah lapik kaki surat khabar ini sebagai alas kaki ......

3..dan sekiranya anda ke mana-mana ceramah...jangan dibeli akhbar ini.. kecuali kalau terjumpa tepi jalan..atau kalau ada yang memberinya...elok buat lapik duduk dengar ceramah Pakatan Rakyat....

....elok lah bawa-bawa la taubat dok menipu Melayu bangang yang dok caya fitnah akhbar ni....Utusan Merendahkan Martabat Kewartawanan Malaysia
Oleh Wira Arjuna

KOMENTAR : Pada tahun 2001, Hakim Mahkamah Rayuan Shaik Daud Ismail menyatakan bahawa cermin kereta para hakim digelapkan bukan atas sebab keselamatan diri tetapi demi menutup malu mereka.

Kenyataan ringkas beliau mencerminkan penghinaan yang ditempuhi badan kehakiman kerana terpaksa ikut telunjuk Perdana Menteri ketika itu Mahathir Mohamad.

Pada hari ini pengamal satu lagi cabang demokrasi di Malaysia mungkin terpaksa mengikut jejak hakim menggelapkan cermin kereta bagi menutup aib – iaitu wartawan.

Setiap mereka yang terbabit secara langsung atau tidak langsung dalam bidang kewartawanan dicengkam dengan rasa kesal, mual atau marah dengan laporan Utusan Malaysia, kononnya ada usaha pihak gereja untuk menjadikan Kristian agama rasmi Malaysia.

Laporan muka depan Utusan Sabtu lalu itu dipetik dari dua blog pro-Umno.

Dua laman berkenaan adalah antara puluhan blogger dalam alam siber yang saban hari mengitar fitnah, tohmahan, rekayasa dan apa sahaja untuk memenuhi agenda sempit Umno.

Tindakan Utusan menyiarkan berita sedemikian tanpa menyiasat sendiri kesahihannya ataupun mendapatkan penjelasan serta merta daripada pihak Gereja jelas tidak bertanggungjawab dan melanggar prinsip-prinsip asas kewartawanan.

Mungkin universiti-universiti tempatan perlu membuat kajian – sejak bila khabar angin, desas-desus dan fitnah dalam blog boleh dijadikan bahan berita, malah tajuk utama sebuah akhbar seperti Utusan Malaysia.

Antara nasihat pertama yang diberikan kepada setiap wartawan dalam mana-mana media ialah keperluan untuk melaporkan sesuatu secara bertanggungjawab dan amanah.

Utusan tidak terkecuali daripada tanggungjawab ini – namun berulang kali akhbar ini menyiarkan laporan-laporan yang tidak tepat dan bertujuan untuk membakar sentimen perkauman Melayu.

Sabtu 7 Mei 2011 adalah kemuncak segala penyelewengan kewartawanan Utusan apabila akhbar itu menfitnah sekumpulan paderi Kristian semata-mata untuk membakar hati dan naluri kaum Melayu supaya bernaung di bawah Umno.

Detik hitam itu bukan setakat memalukan warga kerja Utusan Malaysia tetapi mengaibkan seluruh warga media di negara ini.

Ini kerana suka tidak suka, tindakan Utusan bererti semua “ahli’ profesion media di Negara ini seolah-olah membenarkan fitnah di cetak dan disebarkan seluas-luasnya atas nama kebebasan media.

Wartawan malu kerana saban hari, akibat tindakan Utusan dan TV3 khususnya, ungkapan “media arus perdana” di negara ini dikaitkan dengan kongkongan dan kawalan Umno, berita yang ditapis dan fakta yang direkacipta atau diputar belit.

Ini realiti media di negara ini. Sesiapa yang mengatakan akhbar, stesen televisyen, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia, (Bernama) di negara ini tidak menerima panggilan telefon dan arahan daripada Pejabat Menteri dan Perdana Menteri hanya menipu diri sendiri.

Tindakan Utusan menyiarkan fitnah dari laman blog bagaimanapun menganjakkan imej tercalar media Malaysia ke paras baru yang hodoh dan menjijikkan.

Apabila berita yang tidak sahih boleh menghias muka depan sebuah akhbar yang menggelar dirinya penyebar fikiran rakyat, ia petanda jelas nilai-nilai murni kewartawanan di negara ini makin deras menuju ke liang lahad.

Laporan yang memetik blogger, tanpa diuji ketepatan fakta dan impak ke atas masyarakat akan menjadi cita rasa terbaru Utusan demi memenangkan Umno pada pilihanraya umum akan datang.

Persetankan keselamatan negara dan perpaduan rakyat yang tersedia rapuh, asalkan maksud politik tercapai, mungkin itu yang difikirkan oleh Lembaga Pengarang Utusan.

Nampaknya usaha Utusan untuk membakar sentimen Melayu sudah berhasil sekurang-kurang di kalangan juak-juak Umno. Perkasa kini mencanang retorik kononnya unsur-unsur Komunis kini menyusup masuk NGO dan pertubuhan politik untuk mencabar kedudukan Islam di negara ini.

Perkasa dan pelbagai NGO pro Umno lain turut membuat laporan polis. Yang disasarkan bukannya Utusan dan blogger terbabit tetapi perjumpaan paderi-paderi yang dimaksudkan.

Di Jakarta, Perdana Menteri Najib Razak yang sedang menghadiri sidang ASEAN turut menangguk di air keruh dengan “menjanjikan” siasatan menyeluruh.

Apakah agaknya perasaan penganut Kristian di negara ini apabila paderi-paderi utama mereka di panggil seorang demi seorang ke Ibu Pejabat Polis untuk memberi keterangan.

Utusan, Umno, Perkasa dan Perdana Menteri harus jawab siapa yang sedang bermain dengan api perkauman.

Rasanya semua tahu bahawa sebaik sahaja Utusan menyiarkan laporan sensasinya Sabtu lalu, semua pihak yang berkaitan sudah membuat penafian dan penjelasan khususnya di alam siber,

Penjelasan itu berpaksi kepada hakikat perjumpaan yang dimaksudkan TIDAK langsung menjurus kepada apa yang dilaporkan oleh Utusan, mahupun dua blogger berkenaan.

Yang menarik adalah tidak ada seorangpun Menteri yang berani menegur Utusan kerana keterlanjurannya itu.

Menteri yang paling diharap akan berbuat demikian – Datuk Seri Hishamuddin Hussein selaku Menteri Dalam Negeri bagaimanapun bertindak mengikut kepentingan Umno.

Beliau menyalahkan pembangkang kerana kononnya mempolitikkan agama dan mencetuskan kemarahan penganut Kristian – sesuatu yang langsung tidak ada kena mengena dengan isu yang dipersoalkan.

Hishamuddin juga menyifatkan sebarang gerakan untuk menukar agama rasmi negara ini akan meletakkan seluruh negara dalam bahaya – kenyataan halus yang menunjukkan Umno-Utusan bersekongkol untuk menyemarakkan api perkauman pengundi Melayu.

Tahun lalu permit Suara Keadilan – lidah Parti Keadilan Rakyat dibatalkan hanya kerana mencadangkan Felda mungkin bankrap akibat pemborosan dan salah guna wang yang keterlaluan.

Jika “kesalahan” itu menerima hukuman sebegitu berat, tentunya laporan ”Kristian Agama Rasmi” oleh Utusan yang bertujuan menyalakan api perkauman harus mengundang respon jauh lebih tegas dari KDN.

Namun percayalah, tidak ada apa yang akan berlaku kepada Utusan. Bak kata pepatah Inggeris “Business as usual” untuk akhbar kawalan Umno meneruskan agenda kewartawanan yang mengaibkan semua yang terlibat dalam industri ini.

Malaysia Daulah Kristian? Reaksi Menteri Yang Berjiwa Kerdil
KOMENTAR : Memang jelas jarak firasat dan kepemimpinan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat dengan sekurang-kurangnya tiga menteri Umno yang nyata kontang idea mengenai soal kenegaraan dan juga bagaimana membaja keharmonian di Malaysia.

Apabila diminta komen beliau berhubung kegemparan yang dilakukan oleh Utusan Malaysia pada Sabtu 7 Mei lalu, dengan tenang pemimpin dan ahli agama itu menguis soalan dengan mengatakan “tidak mungkin beliau boleh mempercayai laporan Utusan Malaysia”.

Pendirian Nik Aziz memang berasas. Ini kerana komponen utama Barisan Nasional, MCA sendiri kini menggerakkan kempen untuk memboikot akhbar millik Umno itu.

Perihal Utusan tidak menghormati nilai dan sensitiviti kaum lain dalam melaksanakan apa yang didakwanya sebagai “memperjuangkan kepentingan Melayu dan Islam” memang sudah diketahui umum.

Dalam kes ini, pendirian Utusan itu seolah-olah diperakukan oleh tiga menteri Umno –Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein dan Menteri Komunikasi, Multimedia dan kebudayaan, Rais Yatim, dan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom.

Ketiga-tiganya bingkas menggertak sesiapa sahaja yang cuba membangkitkan sentimen agama dan mengancam kehormonian dan keselamatan Negara akan dikenakan tindakan tegas.

Bagi ketiga-tiganya memberi keabsahan kepada tindak tanduk Utusan itu adalah satu peranan yang perlu diluahkan secara terbuka.

Malah Jamil Khir yang diberi tanggungjawab mengurus halehwal agama Islam lantang mendesak DAP yang dikaitkan oleh laporan Utusan itu sebagai penganjur konspirasi hendak menjadikan Malaysia Negara Kristian dan mahu perdana menteri juga beragama Kristian menyatakan pendirian mereka.

Tidak ada usaha untuk menyiasat sumber berita berkenaan. Soal Utusan tidak berbuat demikian dan memutuskan kaedah penulisan penulis blog adalah sahih memanglah satu pelanggaran etika kewartawanan.

Sedihnya, menteri-menteri Umno yang beragama Islam seolah-olah terus percaya akan kesahihan berita berbahaya itu dan lantas menjerkah sesiapa sahaja yang bertindak mengikut laporan Utusan itu akan dikenakan tindakan tegas.

Usahlah congakan laba politik semata-mata dijadikam sandaran pengurusan Negara.

Kasihanilah rakyat jelata yang mahu hidup dalam Negara yang rukun dan damai. Apakah mungkin menteri-menteri berkenaan bersikap demikian kerana mereka sebenarnya adalah wakil “kerajaan Umno-BN yang lemah” seperti kata mantan Presiden Umno, Dr Mahathir Mohamad?

Sebab itulah agaknya mereka terkocoh-kocoh membuat sergahan tindakan tegas akan diambil untuk memberi gambaran kepemimpinan yang tegas demi menutup kelemahan ketara selama ini?

Beginilah masalahnya jika pemimpin yang tiada kebijaksanaan dan firasat yang tinggi. Malah diukur dari latar belakang pendidikan ketiga-tiga menteri berkenaan, ia pasti menyuntik keresahan dan kebimbangan rakyat betapa soal keselamatan dan susila komunikasi di kalangan kaum, agama dan juga rakyat boleh dikocakkan oleh menteri yang bersikap semberono ini.

Nik Aziz, misalnya, memberi jawapan yang tuntas mengapa laporan Utusan itu harus dikesampingkan. Latihan ilmu mustahalatul hadis – atau kesahihan rantaian laporan dan sumber hadis – yang adil dan saintifik membimbingnya untuk dengan yakin mengenepikan laporan yang tidak sahih dan sering menjadi punca atau sumbernya berbaur pelbagai kepentingan.

Itu natijah didikan agama. Hishamuddin, Jamil dan Rais wajib faham konsep asas – setiap sumber berita itu harus disemak dan disahkan terlebih dahulu – seperti yang diajarkan Allah dalam al Quran:

“Wahai orang-orangyang beriman, jika seseorang yang fasik datang kepada kalian membawa satu berita, maka telitilah kebenarannya, agar kalian tidak mencelakakan sesuatu kaum kerana kebodohan (kecerobohan), yang akhirnya kalian menyesali perbuatan kalian itu” (Al Hujurat ayat 6).

Memang isu yang dilaporkan itu perkara besar. Ia boleh menggerhanakan hubungan di antara kaum dan agama di Malaysia. Sebab itu, sikap berhati-hati perlulah menyaluti setiap tindakan daripada pihak berkuasa. Memang hari ini ketiga-tiga mereka orang yang berkuasa dalam Negara ini.

Namun mereka perlu belajar daripada negarawan seperti Nik Aziz supaya lebih berhikmah dan sentiasa memelihara kepentingan agama.

Bersikap bengis dan kasar seperti yang ditunjukkan oleh ketiga-tiga menteri Umno itu cuma akan melontarkan gambaran yang agak kurang bersusila di benak dan perasaan mereka yang bukan Islam.

Pemimpin harus memimpin dan bukan memaksa rakyat untuk memilih mufarakah atau meninggalkan Jemaah Negara Malaysia. Jika beginilah sikap pemimpin,nampaknya masih jauh lagi konsep 1Malaysia bakal jadi kenyataan.

Namun ditinjau di sudut lain, pasti akan timbul pertanyaan, mengapa ketiga-tiga menteri Umno bersikap bengis sedemikian. Adakah mereka benar-benar yakin konspirasi Kristian ini sahih? Jika ia, apa dan di mana buktinya? Rakyat bukan sekadar ingin tahu, malah mereka wajib tahu kerana implikasi kepada kerukunan hidup di Malaysia amat besar.

Usahlah keserakahan sikap menyokong tindakan beberapa kerat ekstrimis yang mengarak kepala lembu yang menjadi simbol suci dalam agama Hindu dua tahun lalu berulang. Ia kini boleh disimpulkan sebagai cerminan sikap dangkal ilmu dan mutu kepemimpinan yang rendah.

Jika diyakini Islam itu adil dan martabatnya tinggi maka sikap dan perangai pemimpin-pemimpin Islam juga mestilah luhur dan mulia. Dengan menggertak dan menghunus senjata, ia tidak selalu menanamkan kegerunan pada pihak lain. Ia hanya jadi bahan senda gurau dan kebencian rakyat. Belajarlah menjadi dewasa dan bertanggungjawab.

SEMUA MEDIA DIJEMPUT HADIR
Umno takut-takutkan Melayu untuk terus berkuasa

Dosa terbesar Umno terhadap orang Melayu ialah cengkaman dan taktiknya memenjarakan pemikiran Melayu dalam kotak agenda politiknya. Dari masa ke masa Umno secara sedar memilih agenda apa yang dihendak dimasukkan dalam petak pemikiran Melayu agar terus dibelenggu kebimbangan, kecurigaan dan ketakutan.

malaysia people rakyatApabila ini berlaku, Umno akan terus memasungkan jiwa Melayu agar takut terhadap cabaran kaum lain (terutama rakyat keturunan Cina); saingan agama lain (kini Kristian) dan institusi lain termasuk, raja- raja Melayu sendiri!

Natijahnya, Umno mahu orang Melayu terus menerus bergantung kepada pembelaannya dari angkara yang dibibitkan oleh Umno sendiri dalam pemikiran Melayu.

Lihat sahaja apa yang berlaku sekarang. Idea dan konsep Pakatan Rakyat semakin popular dan diterima sebagai alternatif kepada BN.

Pada pilihan raya - pilihan raya kecil seluruh negara selepas Mac 2008 dan pilihan raya negeri Sarawak bulan lalu, kemungkinan idea amalan sistem politik dua parti menjadi realiti di negara ini semakin mekar.

najib on kuala terengganu by election 060109 04Ini membuat Umno jadi lebih kalut dan cuba memutamati pasung pemikiran ke atas orang Melayu dengan mencampuradukkan semua idea dan agenda politiknya agar orang Melayu terus bimbang, curiga dan takut pada pembaharuan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat.

Maka, digerakkanlah segala kudrat politiknya untuk terus menghunjam rasa ngeri dan ngilu rakyat pada perubahan atau reformasi yang ditegakkan oleh Pakatan Rakyat.

Upah yang tinggi

Segala televisyen, radio, akhbar dan majalah dikerahkan. Aparatus perang siber pun cuba dimonopoli. Soldadu siber direkrut dengan upah yang tinggi.

azlanSemuanya bertujuan menutup ruang maklumat yang mungkin sampai kepada rakyat, khususnya Melayu (di luar bandar).

Kali ini taktik Umno kurang menjadi. Oleh kerana kebijakan politik Pakatan Rakyat dan pengisian maklumat yang lebih teratur dan bercambah di kalangan orang Melayu, sergahan- sergahan Umno pada jiwa Melayu kini menjadi semakin kalis.

Taktik lucah seperti konspirasi surat layang, fitnah video seks, tuduhan liwat, persengkongkolan politik dengan kaum Cina, kemaraan dan semaraknya ajaran Kristian semua terpaksa dihamburkan dengan harapan orang Melayu semakin keliru dan makin menebal rasa bimbang, curiga serta takut mereka.

Malangnya, ini tidak berlaku.

Taktik cemas dan haru biru Umno ini mulai dapat dihidu oleh orang Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya.

malaysia parliament parlimenKini rakyat lebih bijak berhujah bahawa daripada 222 kerusi Dewan Rakyat, majoritinya masih kerusi Melayu- Islam. Justeru, betapa padunya rakyat bukan Melayu dan bukan Islam berkonspirasi, mustahil mereka boleh menubuhkan kerajaan sendiri. Itu hakikat.

Namun Umno terus memutarkan mitos bahawa Malaysia akan jadi negara Kristian dan diperintah oleh kumpulan yang mewakili kepentingan bukan Melayu.

Mengenyit mata

Kumpulan itu mereka namakan sebagai Pakatan Rakyat!

utusan malaysia kritsian agama rasmiSebab itu, sejak selepas pilihanraya negeri Sarawak April lalu, serangan bertubi- tubi disasarkan kepada DAP dan Kristian. Serentak itu juga, Umno beria-ia benar dan tanpa rasa malu mengenyit mata pada PAS agar meninggalkan Pakatan Rakyat!

Ini bagi mengelakkan kemungkinan kononnya, DAP yang akan mendapat manfaat sepenuhnya daripada skim politik Pakatan Rakyat.

Sebenarnya kekalutan Umno dapat dibaca sejak dua belas tahun lalu.

Apabila rakyat keturunan Melayu bangkit memprotes keceluparan dan tindakan tidak bersusila Umno terhadap tokoh pemimpin Melayu- Islam, Anwar Ibrahim melalui kes fitnah liwat pertama pada 1998-99, Umno cuba berjinak dengan PAS.

anti ppsmi rally 070209 rally 02Namun kengerian Umno kehilangan tampuk kuasa di Terengganu dan goyah di Kedah sekonyong- sekonyong terungkai apabila mereka yakin dapat menjinakkan pengundi bukan Melayu dengan pemberian pelbagai konsesi politik termasuk memperkenalkan skim Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Selaras itu, mengambil kesempatan dari kempen memerangi keganasan antarabangsa, Umno memutuskan untuk menarik balik bantuan kepada sekolah-sekolah agama rakyat kerana Presiden George Bush Jr mengatakan madrasah-madrasah adalah sarang dan tempat pembiakan pengganas.

Tak akan dipatuk di lubang sama

Jika ada agenda mempertahankan kuasa politik Umno yang tidak berhasil sehingga hari ini ialah mengulangi usaha melamar PAS bekerjasama dengan Umno dalam Barisan Nasional pada 1974.

NONEOleh kerana tamak haloba kuasanya Umno mengusir PAS keluar dari pakatan politik itu apabila merasakan kehadiran PAS tidak diperlukan lagi pada 1978.

PAS kini sudah belajar dari kesilapannya. Berpandukan hadis nabi bahawa seseorang muslim itu tidak akan dipatuk di lubang yang sama dua kali, PAS menjauhi Umno.

Kini Umno terkapai- kapai bagai mana hendak menakut-nakutkan orang Melayu agar terus lari dan minta berlindung dibawah payung politiknya yang semakin rabak diulet fitnah, penipuan dan rasuah.

NONEGelagat lucu Umno ini kini jadi bahan ketawa rakyat. Keghairahan soldadu siber yang berlebih-lebihan memaki hamun Pakatan Rakyat dan pemimpinnya, serta kurang susila mereka menyebarkan bahan- bahanlucah dalam bentuk kertas siaran serta video yang menjijikkan adalah petanda Umno kini semakin lelah dan sesak dijerut dosanya memenjarakan pemikiran Melayu selama ini.


ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang pengarang Malaysiakini.

Wira Arjuna adalah seorang wartawan dan editor kanan yang berpengalaman luas dan pernah menerajui beberapa media arus perdana sebelum bersara menjadi pemerhati politik.

PAS Tetap Bersama Pakatan Rakyat Tepis Segala Tomahan


SHAH ALAM 8 MEI : Pakatan Rakyat akan berusaha menepis segala tomahan yang dilempar UMNO Barisan Nasional dan tidak akan terjerumus dalam perangkap parti perkauman itu yang mahukan Pakatan Rakyat berpecah- belah.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul hadi Awang berkata, Pakatan Rakyat khususnya PAS tidak akan mempercayai laporan akbbar Utusan Malaysia kononnya DAP bersekongkol dengan kumpulan paderi untuk menjadikan agama Kristian sebagai agama rasmi.

Beliau berkata UMNO melalui Utusan terdesak meraih sokongan rakyat berikutan isu fitnah liwat dan fitnah video seks gagal melonggarkan kepercayaan rakyat terhadap gagasan itu.

“ Itu biasa lah dia nak lumpuhkan parti lawan nak tutup kelemahan perpecahan dia sendiri,” katanya kepada TV Selangor selepas Majlis Sambutan Hari Pekerja dan Wacana Kebangsaan di tapak pasar pagi Shah Alam di sini hari ini.

Sehubungan itu, Hadi berkata, PAS tetap akan kukuh bersama Pakatan Rakyat tidak kira apa jua tomahan jijik UMNO BN.

“ Kita masih dengan Pakatan. Kita akan terus dengan Pakatan,” katanya.

Utusan Malaysia 7 Mei lalu melaporkan berita berdasarkan 'entri' dari 2 laman blog pro- Umno kononnya, terdapat konspirasi menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara.

Bagaimanapun, pendedahan Utusan dan blogger tersebut dipertikai banyak pihak berikutan terdapat penafian dari paderi besar (Biskop) Gereja yang mengesahkan tiada sebarang usaha untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi.

Dalam perkembangan lain, Hadi menyifatkan sistem pilihanraya Malaysia berbeza dengan negara lain berikutan tarikh pilihanraya hanya bergantung kepada kerajaan pemerintah semata- mata.

“Pilihanraya ini berbeza di Malaysia ni dengan negara lain, negara lain ikut peraturan, bila mereka mahu buat pilihan raya. Di Malaysia, kalau BN was- was, BN akan tangguh pilihan raya. Ikut keselesaan dia (BN), bukan ikut demokrasi,” katanya.

Jeff Ooi : Utusan Dan Blogger "Berniat Jahat"

GEORGETOWN 9 MEI : DAP menggesa akhbar Utusan Malaysia dan penulis blog Bigdog.com, Zakir Mohammed membuat permohonan maaf secara terbuka kepada penganut agama Kristian kerana telah melemparkan fitnah kepada mereka.

Ahli Eksekutif DAP, Ooi Chuan Aun berkata, permohonan maaf itu perlu dilakukan kerana akhbar dan blogger berkenaan menyiarkan berita yang telah mengguris hati penganut agama Kristian selain cuba membangkitkan sentimen agama dan perkauman bagi memecah belahkan perpaduan negara.

Chuan Aun atau lebih dikenali dengan sebagai Jeff Ooi juga sudah pun membuat laporan polis ke atas Utusan dan juga blogger terbabit kerana membuat dakwaan "berniat jahat" terhadap beliau dalam konspirasi menukar agama rasmi negara.

Beliau yang juga ahli parlimen kawasan Jelutong berkata, tindakan akhbar dan blogger terbabit juga adalah satu cubaan mengapi-apikan sentimen anti Cina di kalangan masyarakat Melayu, membangkitkan perbalahan di antara penganut Buddha dan Kristian dan sengaja mengungkit tragedi 13 Mei.

“Saya beri tempoh kepada mereka untuk melakukan permohonan maaf dalam 24 jam sahaja dan sekiranya mereka gagal melakukan sedemikian,saya akan berjumpa dengan semua komuniti Kristian dan Buddha bagi menjelaskan apa yang berlaku dan mahu mereka membuat perhitungan masing-masing apabila mempunyai hak dan kuasa untuk menentukan kerajaan akan datang,"katanya kepada media selepas membuat laporan polis di balai polis Jalan Pattani di sini semalam.

Pada Sabtu, muka depan Utusan Malaysia menggemparkan negara dengan laporan bertajuk 'Kristian Agama Rasmi?'.

Dalam laporan polis yang dibuatnya, Ooi juga menggesa polis menyiasat laporan di halaman lima Utusan bertajuk 'Dua halaman blog dedah ikrar paderi seluruh negara' dan 'Jeff Ooi nafi anjur majlis'.

Ooi berkata, tulisan tersebut membayangkan bahawa beliau telah menghadiri satu pertemuan bersama pemimpin agama Kristian pada Jumaat lalu di mana kumpulan berkenaan telah berdoa supaya Kristian menjadi agama rasmi Malaysia dan supaya seorang Kristian menjadi perdana menteri.

Menurutnya, apa yang dilakukan oleh Utusan Malaysia dan penulis Bigdog adalah berniat jahat dan harus disiasat di bawah Seksyen 499 kerana melemparkan fitnah dan tohmahan kepada DAP.

Menurut Ooi beliau memang ada menghadiri majlis makan malam bersama kumpulan paderi namun ia hanyalah sekadar memenuhi jemputan.

“Adakah salah saya seorang Buddha untuk menghadiri majlis makan malam bersama penganut agama Krisitian?

“Saya bukan penganjur dan saya juga bukan orang yang bertanggungjawab mengumpul mereka di sini untuk majlis itu.Kumpulan paderi ini datang ke negeri ini untuk menjalankan seminar bagi membincangkan apakah sumbangan yang boleh dilakukan oleh penganut agama Kristian dalam membanteras kegiatan rasuah dan penyelewengan kuasa,”katanya.

Beliau yang ditanya adakah mendengar ikrar yang dilaungkan oleh kumpulan paderi itu untuk menjadikan agama Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia dan Perdana Menteri dilantik daripada kalangan penganut agama Kristian bagaimanapun menafikannya.

“Dalam majlis itu, saya hanya menjamu selera dan berbual dengan kenalan selain sibuk dengan iPad saya.Terus terang saya mengatakan saya tidak mendengarnya.

“Memang mereka ada membuat bulatan dan berpegang tangan namun itu adalah salah satu ritual penganut agama Kristian bagi menunjukkan rasa kesyukuran. Utusan dan Bigdog sebenarnya jahil dan tidak berpengetahuan tentang budaya dan tradisi agama Kristian jadi mereka tidak boleh membuat andaian sendiri,”katanya.

(function() { var d = document, w = window; w

PENGIKTIRAFAN KETUA AUDIT NEGARA TERHADAP KERAJAAN NEGERI SEMBILAN

  " Syukur Alhamdulillah ! penghargaan yang cukup berharga dari Ketua Audit Negara terhadap Kerajaan Pakatan Harapan Negeri Sembilan ...