WAJAH WARTAWAN MALAYSIAN INSIDER YANG MEMBUATKAN KERAJAAN BENGANG KES MAT SEPET DAN KAKI BOTOL

RAHSIA KHIR TOYO-LAGI DARI RPK
SEDIH APA.....SEMUA HANGPA NAK SAPU...KAIN PELIKAT PUN NAK SAPU,BAJA NAK SAPU,5 TAHUN SEKALI HANGPA PANGKAH UMNO

Pulang semula RM100 bukan sandiwara

01/10/2010 2:47pm

KEPALA BATAS - Tindakan sekumpulan warga emas memulangkan semula bantuan RM100 setiap seorang kepada kerajaan negeri kerana dana perjudian bukan dipaksa ataupun sandiwara.

Kumpulan ini melahirkan rasa kesal dan mendakwa dituduh berbuat demikian oleh seorang anggota exco kerajaan Pulau Pinang.

Menurut imam Masjid Pulau Mertajam, Saidin Chik, 72, beliau kecewa dengan tuduhan yang dilemparkan oleh exco berkenaan yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim yang mendakwa beliau dan rakan-rakanya berlakon menangis pada hari penyerahan wang ehsan berkenaan.

"Tidak patut dia bercakap begitu kerana kami memang tidak berlakon ataupun bersandiwara dan air mata yang keluar itu adalah perasaan yang lahir dari hati kami yang sangat sedih.

"Air mata itu juga menunjukkan perasaan gembira dan puas kerana dapat memulangkan semula wang yang dikatakan diperoleh daripada sumber haram," katanya ketika mengulas kenyataan Abdul Malik semalam yang menuduh sekumpulan 40 warga emas yang memulangkan semula wang bantuan RM100 setiap seorang kepada kerajaan negeri hanyalah satu sandiwara.

Saidin yang telah berkhidmat sebagai imam sejak 17 tahun di masjid berkenaan turut menafikan dakwaan kononnya kumpulan warga emas terbabit memulangkan wang ehsan itu kerana dipengaruhi pihak tertentu. - Bernama

NAJIB KATA BELIAU MANGSA POLITIK 1998

PRU 1999: Saya mangsa konflik Mahathir-Anwar, kata Najib

October 01, 2010

KUALA LUMPUR, 1 Okt — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengimbas kembali situasi 11 tahun lalu dengan terbuka berkata beliau pernah menjadi “mangsa” ekoran pergolakan politik membabitkan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kata Najib (gambar), beliau menyedari berhadapan dengan kesan prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum 1999, yang diadakan setahun selepas Anwar, ketika itu timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, dipecat dari kerajaan dan parti.

“Ada masanya saya rasa kecewa dengan keadaan ketika itu... seringkali, keputusan yang bukan kerana tindakan saya sendiri,” kata Najib pada forum mengenai Asean di sini hari ini.

“Itulah persekitaran anda rasakan ketika itu. Anda berhadapan dengan kemusnahan (kerosakan) kolateral... saya tidak pasti sama ada ia adalah perkataan yang tepat (untuk digunakan),” kata beliau ketika ditanya mengenai kekecewaan politik yang dialami ketika pilihan raya umum ke-10 pada akhir 1999.

Pemecatan Anwar pada awal September 1998 oleh Dr Mahathir ketika perdana menteri dan presiden Umno membawa kepada kemunculan Parti Keadilan Nasional yang kini dikenali sebagai Parti Keadilan Rakyat.

Kerjasama pembangkang menewaskan BN di Terengganu dan Kelantan, yang telah pun jatuh ke tangan PAS sembilan tahun sebelum itu.

Malah BN kehilangan undi pada jumlah yang banyak di kebanyakan negeri di pantai barat Semenanjung berbanding tahun 1995. Umno-BN kehilangan sokongan di kalangan pengundi Melayu.

“Jika anda lihat kembali 1999, ia satu situasi yang sungguh aneh. Majoriti saya jatuh menjunam sehingga, saya fikir 214 undi,” kata Najib yang ketika itu merupakan anggota Kabinet dan naib presiden Umno.

Najib berkata beliau sama sekali tidak dapat memahami mengapa situasi itu wujud.

“Tetapi saya tahu bahawa saya boleh pulih dan oleh itu saya tidak mahu mengubah kawasan (untuk bertanding),” kata Najib yang kekal di bahagian pilihan raya Parlimen Pekan sehingga sekarang.

Najib berkata beliau terpaksa bekerja keras untuk mengubah nasibnya di mana berjaya memperoleh majoriti 22,922 undi pada pilihan raya umum 2004.

Empat tahun lalu beliau menambah jurang perbezaan undi sehingga 26,464, yang tertinggi diperoleh oleh calon BN pada pilihan raya umum ke-12.

“Jika anda ada rasa keyakinan, anda tidak harus rasa putus asa dengan kekecewaan sementara.

“Apa yang penting ialah keupayaan untuk pulih. Nasib menyebelahi saya, saya berada di sini (hari ini),” kata Najib yang dipilih presiden Umno akhir Mac 2009 dan minggu berikutnya sebagai perdana menteri yang keenam.

“Dalam politik, kehidupan politik boleh jadi singkat jika anda dilihat berada dalam kelompok yang salah,” kata beliau lagi.

“Meskipun anda kompeten, meskipun anda berupaya, tetapi jika anda berada dalam puak yang salah, ia boleh jadi satu tragedi,” tambah Najib, anak kepada bekas perdana menteri Tun Abduk Razak Hussein.

(function() { var d = document, w = window; w

Trend guru bersara awal di Sarawak meningkat

  FMT Reporters  - May 24, 2022  Antara alasan guru memilih bersara awal membabitkan kesihatan,  mengajar lebih 30 tahun, beralih ke bidang ...