PKR Beri Bukti Bergambar Polis-UMNO Bersekongkol Fitnah Anwar


PETALING JAYA 3 MEI : Parti Keadilan Rakyat hari ini mengemukakan bukti bergambar untuk mensabitkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersekongkol dengan UMNO-Barisan Nasional bagi menfitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim bersabit rakaman lucah yang didalangi Datuk T.

Gambar-gambar itu menunjukkan Senior Asisten Komisioner (SAC) 1, Datuk Dr Abdul Rahman Ismail menyebarkan fitnah di kalangan dua ribu guru di Bachok, Kelantan bahawa Anwar, kononnya, adalah pelaku dalam video itu.

Datuk Dr Abdul Rahman adalah Penolong Ketua Pengarah Penyelidikan dan Keurussetiaan Polis Bukit Aman,

Lebih dua ribu guru dan gurubesar disajikan fitnah daripada Datuk Dr Abdul Rahman pada 'Seminar Isu-isu Keselamatan Negara Masa Kini' di Bachok pada 19 Februari lalu dan beberapa daerah lain, kata Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Selain menfitnah Anwar sebagai pelaku dalam video itu, Abdul Rahman turut memberitahu seminar berkenaan bahawa Ketua Pembangkang itu adalah ancaman kepada keselamatan negara, tambah Azmin.

Jawatankuasa Induk Pengelola seminar itu melibatkan PKRM, Majlis Keselamatan Negara dan Pejabat Pelajaran Daerah Bachok.

Empat siri seminar ini dijalankan dengan membabitkan lebih 2000 pengetua dan guru-guru dari seluruh Kelantan dengan setiap sekolah diwajibkan menghantar pengetua dan 8 orang guru.

“Pembentangan Abdul Rahman Ismail bukan tertumpu kepada isu keselamatan negara sebaliknya menjadi ejen agenda fitnah UMNO dengan mengupas isu-isu seks dan lucah yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga tragedi berdarah Memali,” kata Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak. .

“Abdul Rahman Ismail telah menghukum Anwar bersalah sebagai peliwat dan juga pelanggan pelacur,” tambah beliau.

Azmin seterusnya mengemukakan beberapa persoalan :

- Mengapa seorang pegawai kanan polis terlibat menyampaikan ceramah politik yang mengulangi propaganda murahan UMNO-BN?

- Bagaimanakah pihak polis dapat menjalankan siasatan yang telus dan professional dalam isu fitnah 2, video seks dan kes Altantuya jika pegawai tertinggi PDRM terlibat dalam agenda fitnah yang keji ini?

- Mengapakah institusi polis disalahgunakan, dan bukannya untuk memerangi jenayah yang menghantui rakyat Malaysia?

- Mengapakah pengetua dan guru-guru sekolah dari seluruh Kelantan diminta hadir di seminar ini? Apakah kaitan program politik ini dengan mengangkat martabat pendidikan negara?

- Adakah langkah terdesak BN ini berpunca daripada ketakutan BN menghadapi pengaruh Buku Jingga Pakatan Rakyat khususnya di kalangan guru-guru dan keinginan merampas kuasa Kerajaan Negeri Kelantan?

Justeru, Azmin menuntut Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dan timbalannya menjelaskan perkara tersebut kepada umum.

"Saya menuntut KPN untuk menjawab persoalan ini agar kita dapat menghentikan penyalahgunaan jentera kerajaan khususnya polis dan pejabat pendidikan untuk tujuan fitnah Umno," tambah Azmin.


Video lucah : PKR dokong qazaf, tolak polemik sumpah laknat dan poligraf




Parti Keadilan Rakyat mahukan isu video lucah ditangani mengikut hukum qazaf yang selaras dengan syarak Islam dan tidak akan diheret kepada polimik ujian poligraf dan sebagainya, kata Timbalan Presiden parti Azmin Ali.

Selepas sumpah laknatnya ditolak oleh tokoh-tokoh Islam sebagai tidak wajar, ahli perniagaan Shazryl Eskay kelmarin mendakwa beliau bersedia menjalankan ujian poligraf untuk “mencari kebenaran” dan mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim berbuat demikian.

Azmin berkata pihaknya tidak akan melayan desakan terbaru Eskay dan dua rakan Datuk T tetapi mahukan mereka didakwa di mahkamah syariah atas pertuduhan qazaf kerana membuat tuduhan fitnah.

“Ini bukan soal siapa bohong siapa tidak, tetapi sepatutnya ia kena ikut hukum qazaf dan syariat Islam sebab kesalahan fitnah itu tergolong dalam hukum qazaf.

“Jadi saya ingin tegaskan kita perlu laksanakan hukum qazaf dan ikut prinsip syariat Islam yang telah ditetapkan,” katanya.

Selain Eskay, “Datuk T”, adalah rujukan kepada bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas Bendahari Agung Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Mereka mengaku menayangkan video lucah di Hotel Carcosa pada 21 Mac lalu, seraya mendakwa Anwar adalah pelaku dalam rakaman itu.

Ketiga-tiga mereka kemudian mengugut untuk menyebarkan video itu jika Anwar dan isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak berundur dari politik.

Anwar membalas dengan membuat laporan polis terhadap mereka dan menyatakan persediaan untuk kes itu disiasat menerusi hukum qazaf sebagaimana yang dicadangkan oleh beberapa mufti negeri.

SPR mula pindah pengundi untuk kuatkan BN?




Suruhanjaya Pilihanraya dikesan memindahkan pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain di Selangor yang disyaki bertujuan untuk menambah undi Barisan Nasional bagi merampas kembali negeri ini pada pilihanraya umum akan datang.

Exco Kerajaan Negeri Iskandar Abdul Samad berkata di DUN Cempaka sahaja, bilangan pengundi baru di dapati naik secara mendadak pada suku pertama tahun ini tanpa alasan munasabah. Iskandaar adalah ADUN kawasan itu.

Siasatan mendapati SPR telah memindahkan pengundi dari kawasan Teratai ke Cempaka.

Mereka yang dipindahkan adalah ahli dan penyokong Umno, kata beliau di sidang akhbar sebentar tadi.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan Perdana Menteri Najib Razak akan mengadakan pilihanraya umum pada bulan Julai, berasaskan perkembangan politik semasa.

Ini termasuk usaha Umno memperhebatkan kempen mengaibkan Anwar dan keluarganya dengan menggunakan video seks fitnah dan perlawaan Najib kepada PAS untuk menyokong Umno-BN.

Pada masa sama MCA pula memberi kata dua kepada pengundi Cina supaya menyokong parti itu jika tidak mahu menghakis perwakilan kaum itu dalam kerajaan sekiranya BN terus menerajui Malaysia.

(Berita Penuh menyusul)

(function() { var d = document, w = window; w

Rakyat Malaysia Suka Barang Naik Ustaz Azhar Idrus medium