‘Bunga mas’ Najib kepada Amerika rugikan Malaysia
Image result


Perdana Menteri Najib Razak cuba berhujah bahawa lawatannya ke Rumah Putih adalah satu kejayaan dan ekonomi Malaysia berada dalam keadaan yang baik. Bagaimanapun, hujah beliau tidak dipersetujui oleh kebanyakan rakyat Malaysia.
Di sebalik semua ini adalah mentaliti Najib bahawa “Cash is King” atau “wang adalah segala-galanya” serta kegagalan Najib untuk memahami realiti ekonomi rakyat Malaysia hari ini.
Najib tidak tahu cara lain mentadbir dan memimpin negara selain menawarkan wang dan ganjaran untuk mendapatkan apa yang dia mahu. Masalahnya, ia bukan wang beliau tapi wang rakyat Malaysia yang membayar cukai.
Hal ini dilanjutkan oleh Najib sehingga ke peringkat antarabangsa dengan menawarkan kepada Presiden Donald Trump untuk “membantu mengukuhkan ekonomi AS”, tindakan yang membuat ramai rakyat biasa Malaysia bengang.
Najib enggan memahami bahawa rakyat Malaysia terjejas akibat kesan keseluruhan daripada pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang mula dilaksanakan sejak April 2015, kejatuhan 30 peratus nilai ringgit sejak Oktober 2014, dan pemansuhan subsidi perkhidmatan asas seperti kesihatan sejak pilihanraya umum 2013.
Bagi kebanyakan rakyat biasa, apa yang  digelar Najibnomics hanya bererti kesusahan. Namun, segala keluhan yang dikemukakan sejak 2015 diabaikan oleh Najib dan Kabinet beliau.

Image may contain: drawing


Keluhan masyarakat umum terhadap tawaran bunga mas Najib di Rumah Putih dapat didengar daripada pelbagai lapisan dan kaum. Keluhan itu perlu difahami dari konteks kebimbangan dan kepayahan ekonomi yang dihadapi golongan biasa di Malaysia.
Jangan kita lupa bahawa bunga mas adalah ufti sebagai tanda tunduk dan patuh, yang selalunya diberikan oleh negara kecil kepada kuasa besar untuk mendapatkan perlindungan. Harga yang perlu dibayar oleh negara kecil termasuklah bersetuju dengan dasar-dasar kuasa besar selain menghantar bantuan kenteraan dalam peperangan yang melibatkan kuasa besar itu.
Bunga mas adalah sebahagian daripada sejarah negara kita. Hari ini kita sudah merdeka.  
Malangnya, tiga tawaran Najib ketika menemui Presiden Trump – AS$10 bilion untuk pembelian kapal terbang Boeing, pelaburan AS$4 bilion Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam infratsruktur AS (selain pelaburan AS$7 bilion sedia ada) dan peningkatan pelaburan Khazanah Nasional di Silicon Valley, California – lebih banyak membantu AS berbanding memberi manfaat kepada Malaysia.
PERTAMA, industri penerbangan di seluruh dunia berhadapan dengan situasi perniagaan yang mencabar dengan saingan sengit. Tidak banyak syarikat penerbangan yang melabur dalam pembelian kapal terbang baru kerana mereka mahu mengelak terbeban dalam memastikan hasil pendapatan lebih tinggi di masa depan dan hutang yang berlebihan.
Selain itu, Malaysia Airlines (MAS) tidak membuat keuntungan besar untuk bersedia terlibat dalam pelaburan semula yang tinggi seperti itu. MAS hari ini tidak sama dengan MAS yang dulu. MAS yang wujud hari ini adalah hasil penstrukturan semula pada 2015 oleh Khazanah dengan suntikan modal RM6 bilion. Salah satu tujuan penstrukturan semula itu adalah untuk memberhentikan kerja 6,000 kakitangan warga Malaysia.
Kini Najib membantu Boeing, sebuah syarikat Amerika, untuk membayar gaji kakitangan mereka melalui urus niaga yang melibatkan dana yang besar. MAS semestinya tidak mampu membayar urus niaga dengan Boeing itu. Jadi siapa yang akan bayar? Adakah duit cukai rakyat Malaysia yang disalurkan melalui kerajaan atau Khazanah Nasional Berhad?
KEDUA, Najib berhujah bahawa pelaburan KWSP dan Khazanah dalam pasaran asing adalah untuk menjana pendapatan dari luar kerana pendapatan dalam negara terlalu rendah.
Kita mungkin tidak boleh menyalahkan pengurus-pengurus GLC dan GLIC kerana memilih melabur di luar negara untuk mencapai KPI mereka dalam menjana pulangan modal. Namun, adalah menjadi tanggungjawab Kementerian Kewangan untuk mengukuhkan ekonomi domestik.
Jika pakar strategi pelaburan kerajaan sendiri mendapati bahawa melabur di Malaysia tidak memberi pulangan, apa alasan pelabur asing mahu melabur di negara kita? Inilah masalah ekonomi Malaysia; pertumbuhan yang perlahan dan prospek yang suram, perspektif yang turut dipersetujui entiti pelaburan kerajaan sendiri.
Pada 2009, KWSP mempunyai enam peratus pelaburan antarabangsa namun jumlah itu meningkat kepada 20 hingga 24 peratus tiga atau empat tahun kemudian. Kini ia menghampiri 30 peratus (ketika ini berada pada kadar 29 peratus), sementara KWSP pula bakal meningkatkan lagi jumlah keseluruhan.
Sementara pelaburan luar negara berada pada kadar 29 peratus, ia menjana 39% pulangan kasar pelaburan KWSP (sumber: The Star, 21 Februari 2017). 44 peratus portfolio pelaburan Khazanah merangkumi aset luar negara pada 2015. Sedekad sebelum itu, pelaburan luar hampir tidak wujud.
KETIGA, bagi rakyat Malaysia yang harus melangsungkan kehidupan dengan bekerja di Singapura, malah ada yang bekerja tanpa visa di luar negara, sangat menyakitkan hati apabila Najib mahu membantu mengukuhkan ekonomi Amerika berbanding negara sendiri.
Lima tahun lalu, lebih kurang 200,000 rakyat Malaysia menyeberang Tambak Johor setiap hari untuk bekerja di Singapura. Hari ini, jumlah itu meningkat kepada 300,000. Kerajaan Najib telah mengecewakan mereka.
Kita seharusnya melabur dalam bidang-bidang baru yang lebih berpotensi, terutama di sektor teknologi tinggi agar masa depan generasi muda Malaysia lebih terjamin. Bunga mas Najib kepada AS hanya menjejaskan lagi nilai ringgit dan menambah kesukaran kepada generasi muda Malaysia untuk tinggal dan memiliki pekerjaan di tanah air pada masa depan.
Najib membayangkan lawatannya ke AS sebagai kejayaan. Hal ini tidak benar dan kebanyakan rakyat Malaysia tahu kenapa. “Cash is King” tidak sentiasa berkesan, dan jika rakyat menderita ia boleh dilihat sebagai penghinaan kepada mereka. Kegagalan Najib memahami realiti ekonomi rakyat biasa Malaysia akan jadi punca kejatuhan beliau. – Roketkini.com
*Liew Chin Tong merupakan Ahli Parlimen Kluang, Pengarah Pendidikan Politik DAP Kebangsaan dan Pengerusi DAP Johor

Labur dana KWSP jangan sampai leburNo automatic alt text available.
Malaysia khabarnya berhasrat untuk melaburkan sehingga RM17 bilion dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi membantu pembangunan insfrastruktur Amerika Syarikat.
Cadangan tersebut merupakan antara komitmen yang disampaikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam pertemuannya dengan Presiden Amerika, Donald Trump yang dianggap bersejarah oleh banyak pihak.
Ia dianggap bersejarah kerana Malaysia, sebuah negara membangun yang sejak tahun lalu terpaksa melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) demi menampung penyusutan pendapatan akibat kemerosotan harga minyak mahu membantu sebuah negara maju seperti Amerika.
Malaysia yang mencatatkan pendapatan per kapita US$9,096 setahun mahu membantu sebuah negara kuasa besar yang menjana pendapatan per kapita sebanyak US$54,630 setahun.
Malaysia yang membentangkan belanjawan sekitar RM260 bilion pada tahun lalu mampu untuk membantu Amerika yang belanjawan persekutuan tahunannya sekitar US$3.2 trilion dan mencatatkan keluaran dalam negara kasar sebanyak US$17 trilion.
Analisis dana KWSP
Lebih daripada itu, Malaysia mahu membantu Amerika dengan menggunakan dana KWSP yang menjadi sandaran rakyat negara ini setelah saban hari bekerja untuk menampung kehidupan selepas persaraan tatkala aktiviti menyimpan semakin berkurangan manakala kos perubatan kian melonjak dewasa ini.
Persoalannya, bagaimanakah kerajaan boleh memberikan komitmen sedemikian rupa untuk menggunakan dana KWSP tanpa keyakinan rakyat terutama para pencarum yang terpinga-pinga mengenai cadangan pelaburan berbelas bilion ringgit itu?
Soalnya, apakah Najib telah mengerahkan bahagian pelaburan agensi tersebut untuk membuat kajian atau analisis terperinci bagi mengelakkan dana pelaburan tersebut melebur begitu sahaja di AS?
Jika telah dibuat, apakah pulangan atas pelaburan (ROI) tersebut? Apakah analisis kos dan faedah untuk pelaburan tersebut mengambil kira prestasi matawang tempatan yang dijangka menyusut dalam tempoh jangka panjang dan bakal memberi kesan ke atas nilai sebenar di masa depan?
Tambahan pula, pelaburan dalam sektor infrastruktur secara relatifnya bersifat jangka panjang serta ketidaktentuan dasar Amerika dalam pembangunan infrastruktur untuk tempoh seperti itu mungkin memberi kesan negatif terhadap pelaburan tersebut.
Selain itu, apakah kos melepas (opportunity cost) yang mungkin terpaksa ditanggung jika kerajaan meneruskan pelaburan tersebut sedang banyak lagi peluang pelaburan lain yang mungkin lebih mendatangkan pulangan lebih baik.
Pematuhan syariah
Bagaimanapun dengan aspek pematuhan syariah kerana pelaburan tersebut dilakukan di sebuah negara bukan Islam yang mungkin melibatkan beberapa aspek teknikal yang mungkin melanggar hukum agama Islam.
Dan patutkah analisis tersebut sekurang-kurangnya dibentangkan atau disiarkan dalam media arus perdana milik Umno dan parti pemerintah lain bagi meyakinkan rakyat bahawa pelaburan tersebut berbaloi.
Seperti yang semua maklum, setiap pelaburan itu menjanjikan risiko dalam pelbagai saiz dan bentuk. Apakah jaminan ia tidak akan gagal dan dana KWSP terselamat atau dapat diselamatkan?
Justeru, sebelum dana KWSP yang melibatkan duit rakyat itu mahu dilaburkan, amat wajarlah jika kerajaan dapat membentangkan analisis yang lengkap bagi mengurangkan kebimbangan mengenai wang hari tua mereka itu.
Kerajaan harus ingat bahawa KWSP pernah mencatatkan kerugian lebih RM200 juta apabila menjual saham-saham miliknya dalam Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) pada Ogos tahun lalu.
Pada masa yang sama, rakyat juga harus merasakan pelaburan di Amerika itu lebih penting daripada membantu Sabah dan Sarawak membina jalan dan paip air.
Ternyata, pembangunan infrastruktur di peringkat tempatan terutama di negeri-negeri di sebelah pantai serta Sabah dan Sarawak masih di bawah tahap memuaskan, selain idea seperti ini tidak pernah disebut dalam program kerajaan seperti Transformasi Nasional 2050 (TN50).
Di atas kertas, mungkin pelaburan itu tampak berbaloi tetapi kerajaan perlu memikirkan keperluan sama ada untuk meneruskan pelaburan tersebut atau sebaliknya kerana rata-rata rakyat bercakap mengenainya. – Roketkini.com
*Amran Ahmad adalah anak kepada bekas pemimpin DAP Allahyarham Ahmad Nor dan bekas pengerusi NUJ cawangan Utusan Melayu 

BENARKAH ADA LAPAN ADUN PKR SELANGOR MAHU SERTAI UMNO ATAU NAJIB "KENA KENCING" MENGENAINYA?


Siapa "kencing" siapa?

Adakah majoriti rakyat terasa telah "dikencing" bila  Najib Razak tidak semena-mena didapati sanggup mengadakan sidang media yang besar, tetapi pengumumannya hanyalah mengenai perkara kecil iaitu kembalinya bekas Menteri Besar Selangor yang sudah lama "expired", Muhammad Mohd Taib menyertai semula UMNO?

Atau adakah Najib sendiri sebenarnya turut "kena kencing"  dengan Mat Taib?

Beberapa jam selepas sidang media khas Najib yang akhirnya menjadi bahan ketawa dunia dan membuatkan wajahnya dikatakan lebih banyak mencuka berbanding ceria, berlegar perkhabaran bahawa mengikut perancangan awal terdapat lapan Adun PKR Selangor akan turut menyertai  UMNO bersama-sama dengan Mat Taib.

Lantaran  penyertaan lapan Adun PKR itu dianggap suatu berita besar dan boleh meruntuhkan kerajaan negeri Selangor kiranya diikuti dengan berpaling tadahnya 13 Adun Pas menyokong UMNO, seterusnya merupakan rangsangan untuk mengadakan PRU 14, itulah yang dikatakan menjadi asas mengapa Najib bersedia mengadakan sidang media khas, sambil mengarahkan semua Ahli MT hadir serta Zahid Hamidi diminta memendekkan lawatannya ke Perlis.

Seorang bekas Ahli Parlimen yang pernah rapat dan suatu ketika dahulu selalu berhubung dengan Mat Taib mengesahkan beliau ada dimaklumkan daripada sumber yang boleh dipercayai mengenai kemasukan lapan pemimpin PKR ke dalam UMNO bersama bekas Menteri Besar Selangor itu.

Menurut beliau, selain Mat Taib, penyeberangan kiblat politik lapan Adun PKR berkenaan turut direncanakan bersama seorang Ahli MT UMNO yang diketahui mempunyai hubungan rapat dengan Najib.

Namun, kata bekas Ahli Parlimen itu, beliau tidak mengetahui secara detail siapakah lapan Adun yang didakwa mahu menyertai UMNO itu.

Soalnya, mengapa lapan Adun PKR  tersebut tidak muncul?

Benarkah mereka pernah terlibat dalam perbincangan untuk menyertai UMNO?

Siapakah pula lapan Adun tersebut?

Adakah mereka tidak muncul kerana urusan jual beli dan penetapan harga yang sesuai gagal mencapai kata sepakat di saat-saat akhir atau ianya disebabkan oleh faktor-faktor lain yang hanya mereka saja mengetahuinya?

Jika diketahui tiada penyertaan lapan Adun PKR itu atau rundingan menjadi gagal, mengapa ia tidak dimaklumkan  kepada Najib lebih awal supaya beliau dapat  membatalkan atau tidak menghadiri sidang media berkenaan?

Kenapa Najib dimalukan sebegitu rupa?

Mungkinkah sebetulnya isu lapan Adun PKR itu hanya penyedap cerita yang sebenarnya sengaja direka supaya Mat Taib dapat membuatkan kemasukannya semula ke dalam UMNO disambut sendiri oleh Najib dan seluruh Ahli MT?

Kalau begitu, tidakkah bermakna Mat Taib telah "mengencing"  Najib secara sedar dan sengaja?

Beraninya Mat Taib berbuat sesuatu yang tidak manis terhadap Pahlawan Bugis yang gagah lagi berani di mana kapal pun mahu dilayarkannya ketika sauh turut dilepaskan sama!!

Tidak mustahilkah pula berita tentang lapan Adun PKR itu adalah perkara benar, tetapi telah dapat dihidu lebih awal oleh Azmin Ali, lalu kemudian memintas dan menggagalkannya?

Tidak berhasratkah pihak-pihak terbabit - Najib, Mat Taib, seorang Ahli MT, lapan Adun PKR terbabit dan Azmin sendiri - mahu tampil mendedahkan cerita sebenarnya dalam sehari dua ini?

Jika semua terus berdiam diri dan enggan berkongsi, yang paling malu tentulah Najib sendiri kerana beliau didapati telah riuh sekampung untuk menjemput orangramai datang makan kenduri, tetapi yang dihidangkannya hanyalah kopi o saja.

Bagaimana dengan Mat Taib? Kenapa terus mendiamkan diri selepas diraikan menyertai semula UMNO?

Menurut bekas Parlimen yang pernah rapat dengan Mat Taib tadi, lewat malam semalam, selepas saja berakhirnya sidang media kemasukannya ke dalam UMNO, bekas Menteri Besar Selangor itu  telah pun berlepas ke London bersama keluarganya.

Sekali lagi timbul persoalan, kenapa beliau terlalu cepat pergi ke luar negara?

Melarikan diri daripada apa?

Adakah jika cerita lapan Adun PKR mahu  menyertai UMNO itu benar-benar menjadi kenyataan sebagaimana yang dirancang, Mat Taib tetap pergi ke luar negara juga?  (ShahbudinHusin 18/09/2017).

RCI FOREX JADI BAHAN LAWAK DUNIA – TUN MAHATHIR

3 PENJURU TIADA DI KELANTAN, PAS AKAN BERSAMA BN

ANTI-KILMAKS: BENARKAH 8 ADUN PKR SEPATUTNYA BERSAMA MAT TAIB?

MAT TAIB BUKAN STRATEGI YANG BAIK RAMPAS SELANGOR