KALAU TAK ADA JAWATAN ..ADA KA TAJAAN..BUKAN RASUAHKAH INI? TANYA AZHAR IDRUS BETOI KA DAK ?

 


MENTERI NIKAH KAHWIN’ TERLALU KERAP TERPALIT KONTROVERSI, APA KATA DITUKAR JAGA ALAM SEKITAR PULA?Apabila sejak semalam tular video mengenai Dr. Zulkifli Al-Bakri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab berkaitan hal ehwal agama bersama beberapa individu yang lain menaiki jet mewah, khabarnya untuk penerbangan dari Riyadh ke Madinah, meski mengejutkan, tetapi ia tidaklah begitu menghairankan.


Ini kerana beliau sebenarnya sudah begitu kerap terpalit dengan kontroversi yang tidak diperlukan atas jawatannya sekarang ini sejak lebih setahun yang lalu.


Harapan ramai bahawa kedudukannya sebagai bekas Mufti Wilayah Persekutuan, sekurang-kurangnya negara mendapat menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama yang terbaik dan lebih baik daripada penyandang sebelum ini, ternyata telah jauh meleset.


Kesangsian ramai di peringkat awal mengenai kesediaannya sebagai bekas mufti bersekongkol dengan sebuah kerajaan pengkhianat untuk menerima jawatan menteri, semakin terserlah kebenaran akhirnya.


Beliau dilihat bukan berperanan untuk memperbaiki atau berani menegur apa-apa yang tidak betul dalam kerajaan, malah ternampak seperti sama terjerumus bergelumang dengannya.


Kelibatnya yang dikesan beberapa kali melanggar SOP PKP dengan mengabaikan penjarakan sosial dan menikahkan selebriti Neelofa sehingga beliau digelar “menteri nikah kahwin” seperti dalam filem Musang Berjanggut, hakikatnya telah merosakkan sama sekali reputasinya.


Tugas sebagai menteri ialah memikirkan soal dasar kerajaan, bukan sibuk mengejar glamour menikahkan selebriti atau sama degil melanggar peraturan seolah-olah kedudukan menteri ada kelebihan.


Lebih malang, dalam kejadian lebih daripada sekali didapati melanggar SOP, beliau hanya membisu saja, jauh sekali untuk memohon maaf atau sedia membayar kompaunnya.


Itu belum termasuk lagi sikapnya yang turut diam atau lambat bersuara berkaitan beberapa isu lain seperti darurat, kartel daging dan sebagainya.


Sempena sambutan Hari Raya Cina baru-baru ini, beliau juga dikesan memakai jubah berwarna merah seolah-olah meraikan sambutan tersebut.


Soalnya, perlukah sampai ke tahap itu seorang menteri agama menunjukkan perilakunya?


Dengan beberapa kejadian itu sehingga ada yang berkata, apalah malangnya kita rakyat yang tidak berdosa ini dapat menteri yang menjaga hal ehwal agama yang tak habis-habis diselubungi kontroversi.


Lebih malang lagi kerana beliau adalah bekas mufti, sekurang-kurangnya tentulah lebih arif untuk menghindarkan diri daripada perkara-perkara yang boleh mencemarkan namanya sendiri.


Kalau orang biasa yang tidak pernah jadi mufti, tiada pula asas agama yang kuat dalam diri, kalau terpalit dengan kontroversi demi kontroversi bersama jawatan yang lumayan, mungkinlah ia tidak begitu menghairankan.


Tetapi, yang peliknya ramai pula menteri-menteri lain yang dilihat pandai menjaga diri mengelakkan daripada kontroversi, walau tiada asas agama yang kuat dalam diri mereka itu.


Jadi, benarkah apa yang dikata selama ini ilmu agama itu adalah pelindung kepada watak peribadi?


Meskipun Dr. Zulkifli kemudian tampil menjelaskan jet tersebut adalah pemberian Gabernor Madinah untuk membawanya terbang dari Riyadh ke Madinah, di samping lawatannya ke Arab Saudi juga ditaja sepenuhnya oleh Liga Islam Dunia atau MWL, beberapa persoalan lain masih memerlukan jawapan.


Siapakah lagi ahli rombongan yang ikut bersamanya dalam lawatan itu?


Adakah mereka itu pegawai Jakim, petugas Tabung Haji atau sebahagian mereka yang lain itu sebenarnya adalah kalangan yang terlibat dalam bisnes haji dan umrah?


Kalau bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mujahid Yusof Rawa memaklumkan lawatannya ke Arab Saudi ketika memegang jawatan menteri sebelum ini hanya membawa dua pegawai dan Pengerusi Tabung Haji saja bersamanya, apa perlunya Dr. Zulkifli pergi dengan membawa satu rombongan?


Adakah ahli rombongan yang ikut bersamanya itu ditaja juga?


Kalau mengikut suara seorang wanita yang kedengaran bercakap dengan isteri Dr. Zulkifli dalam video itu, nampak seperti mereka memang menumpang saja.


Apa pun, dengan beberapa kontroversi yang terpalit dengannya, Dr. Zulkifli kini boleh dianggap suatu beban kepada kerajaan PN.


Tiada apa-apa pembaharuan, sumbangan atau peranan membanggakan telah dimainkannya sejak setahun lalu.


Harapan ramai bahawa kedudukannya sebagai bekas mufti mampu menyumbang sesuatu yang lebih bermakna dan meyakinkan kepada agama dan negara, bukan saja telah meleset, bahkan dikira sudah pun jahanam sekarang ini.


Untuk itu, sebelum terpalit lebih banyak kontroversi, ada baiknya jika Mahiaddin Md Yasin segera bertindak menukarkan Dr Zulkifli daripada portfolio agama yang disandangnya sekarang.


Apa kata beliau dijadikan Menteri Alam Sekitar dan Tuan Ibrahim Tuan Man pula diberi amanah mengendalikan portfolio agama?

 (Shahbudindotcom 14/04/2021)
NI ZAMAN PH

 
Terima kasih atas maklumbalas pergerakan harga barangan ketika Aidilfitri. Saya meneliti komen-komen yang diberikan di media sosial. Ada yang positif, ada juga menyampaikan aduan. Semua ini dipantau oleh pasukan Kementerian.


Skim Harga Maksimum Musim Perayaan dilaksanakan oleh Kementerian untuk pastikan harga berpatutan kepada pengguna. KPDNHEP telah menambahkan senarai barangan di dalam Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP).  


Kawalan harga ini bertujuan agar harga barangan keperluan tidak meningkat naik dan berpatutan untuk pengguna terutamanya di musim perayaan. 


(Senarai barangan: https://www.kpdnhep.gov.my/kpdnkk/wp-content/uploads/2019/05/SENARAI-BARANGAN-SHMMP-HRP-2019.pdf)


Harga yang rendah untuk rakyat, alhamdulilah. 


Kalau ada yang terlalu mahal, boleh laporkan kepada Kementerian menerusi medium sedia ada.


(https://eaduan.kpdnhep.gov.my)


VIDEO : Henti politik jahat!, Darurat gagal kawal Covid-19, Siasat bawah jenayah...

VIDEO : MAHATHIR KATA KALAU ANWAR PM DIA KE PENJARA? MUHYIDDIN BALACI MAHATHIR/O...

KERAJAAN PUN KELIRU.....RAKYAT HARU BIRU : Kenyataan PM duit kerajaan habis tak berasas, mengelirukan, kata kumpulan pemikir


Penyelidik, Jaideep Singh, berkata kerajaan perlu memperkenalkan langkah dasar fiskal yang diperluas untuk mempromosikan penggunaan dan pelaburan sektor swasta.

PETALING JAYA: Sebuah kumpulan pemikir dasar awam menyifatkan kenyataan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, bahawa kerajaan kehabisan wang selepas membelanjakan RM340 bilion untuk pakej rangsangan ekonomi dan RM322 bilion untuk Belanjawan 2021 sebagai “tidak berasas dan mengelirukan”.

Badan Penyelidikan untuk Kemajuan Sosial (REFSA) berkata, kenyataan itu menyalahtafsirkan istilah “perbelanjaan kerajaan”, dan memperbesar-besarkan beban fiskal terhadap tabungan negara.

Penyelidik, Jaideep Singh, berkata pengeluaran RM40 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga bukan rangsangan fiskal, kerana ia berasal daripada simpanan pencarum sendiri.

“Untuk langkah makro-kewangan lain, sokongan biasanya datang daripada Bank Negara, yang tidak bergantung kepada wang kerajaan dan oleh itu tidak memberi kesan secara langsung terhadap defisit fiskal negara,” katanya dalam kenyataan.

Jaideep berkata, Kementerian Kewangan sendiri mengakui hanya sekitar RM72.6 bilion, atau 21.4%, daripada jumlah keseluruhan RM340 bilion adalah berbentuk perbelanjaan langsung kerajaan melalui suntikan fiskal.

“Angka ini meliputi belanja kesihatan, pemindahan tunai, Program Subsidi Upah dan perbelanjaan infrastruktur, yang semuanya ditanggung oleh perbelanjaan kerajaan.”

Katanya, jumlah perbelanjaan kerajaan sebenarnya setakat ini cenderung lebih rendah daripada RM72.6 bilion yang diumumkan sebelumnya oleh Kementerian Kewangan, kerana tidak semua suntikan fiskal akan segera dimasukkan.

“Terdapat selang masa antara pengumuman langkah dasar fiskal dan akhirnya pengeluaran dana,” katanya.

Beliau berkata, baki RM267.4 bilion merangkumi pelbagai langkah dasar strategi, operasi dan kewangan termasuk pelanjutan moratorium pinjaman, pengecualian cukai, jaminan pinjaman dan skim pembiayaan.

“Sebahagiannya, seperti pelepasan cukai, tidak memiliki nilai perakaunan langsung selain daripada peluang untuk membatalkan cukai, yang berkemungkinan besar akan diabaikan sektor yang terjejas.”

Beliau berpendapat, perbelanjaan yang lebih tinggi disebabkan langkah rangsangan bukan sesuatu yang tidak pernah terjadi, sambil merujuk Belanjawan pada 2009 yang mengalami defisit fiskal 6.7% di tengah-tengah krisis kewangan.

Jaideep berkata, ini bukan masa untuk membuat dakwaan yang membimbangkan, sambil menambah negara sudah boleh berharap kepada peningkatan pendapatan kerajaan melebihi ramalan Belanjawan 2021, dengan kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Pakej Pemerkasa yang baharu dilancarkan juga menunjukkan kerajaan masih mempunyai ruang fiskal untuk memperkenalkan suntikan baru yang besar, katanya.

“Akhirnya, jalan keluar dari penguncupan yang disebabkan oleh pandemik adalah dengan menerapkan langkah-langkah pengembangan dasar fiskal yang lebih terarah dan strategik untuk mempromosikan penggunaan dan menarik pelaburan sektor swasta, bukan dengan membuat dakwaan tidak berasas mengenai situasi fiskal kerajaan.”MALU APA BOSSKU.......RM42 juta dalam akaun Najib ‘wang rasuah’, kata pendakwa

 

Pendakwa ad hoc, V Sithambaram, berkata RM42 juta itu masih “wang rasuah” sekalipun diambil secara berperingkat.

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan diberitahu, Najib Razak menerima “wang rasuah” berjumlah RM42 juta, iaitu sebahagian pinjaman RM4 bilion daripada dana persaraan kerajaan yang diluluskan kepada SRC International Sdn Bhd oleh kerajaannya, tiga tahun sebelumnya.

Pendakwa ad hoc, V Sithambaram, berkata perkara menghairankan adalah bekas perdana menteri itu tidak terus mengambil RM42 juta selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet untuk meluluskan jaminan kerajaan bagi pinjaman terbabit.

“Dalam semua kes lain, seorang tertuduh akan mengambil wang rasuah itu secepat mungkin,” katanya dalam hujahannya ketika prosiding rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman bagi tuduhan rasuah melibatkan dana SRC International.

Sithambaram, yang diberikan izin khas oleh Peguam Negara untuk menjalankan pendakwaan berkenaan, menegaskan, RM42 juta itu masih “wang rasuah” sekalipun diambil secara berperingkat.

Berdasarkan dua jaminan kerajaan, Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) memberikan pinjaman itu pada 2011 dan 2012 kepada SRC untuk melaksana dan melabur dalam projek yang dikaitkan dengan sumber tenaga konvensyenal dan boleh diperbaharui, sumber asli dan mineral.

Antara Disember 2014 dan Februari 2015, RM42 juta dalam dana SRC dipindahkan ke Gandingan Mentari Sdn Bhd, anak syarikat SRC.

Wang itu kemudian dipindahkan ke Ihsan Perdana Sdn Bhd dan akhirnya akaun Najib di Ambank.

“Wang itu dipindahkan menerusi beberapa lapisan proses. Tertuduh mengetahui RM42 juta itu daripada SRC,” kata Sithambaram, dengan menambah Najib mempunyai kepentingan ketika mempengerusikan mesyuarat Kabinet (pada 2011 dan 2012).

Sithambaram berkata, pendakwaan hanya dapat merangka tuduhan untuk RM42 juta itu kerana itulah wang yang akhirnya didepositkan ke akaun Najib.

“Lagipun RM42 juta itu sekadar ‘kacang’ berbanding RM2.6 bilion yang pernah dimilikinya,” kata peguam itu merujuk kepada jumlah wang besar dikatakan dihantar semula kepada penderma Arab pada 2013.

Sithambaram berkata, Najib mampu memindahkan wang itu kerana beliau bukan saja mengawal SRC malah juga dana persaraan berkenaan dalam kapasitinya sebagai menteri kewangan.

Katanya, Najib membuat SRC seperti syarikat peribadinya malah menganggapnya “mesin juruwang automatik” (ATM) untuk mengeluarkan wang dan memasukkan ke akaunnya.

“Orangnya juga terlibat dalam pemindahan wang ke akaunnya,” tambahnya.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan, didakwa menyalahgunakan kuasanya sebagai perdana menteri dengan memberikan jaminan kerajaan bagi pinjaman RM4 bilion SRC International daripada KWAP.

Beliau juga menghadapi tiga tuduhan pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan RM42 juta milik SRC International yang juga bekas unit 1MDB.

Julai tahun lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, memerintahkan Najib dipenjara 12 tahun dan didenda RM210 juta selepas didapati bersalah atas tujuh tuduhan rasuah berkaitan RM42 juta milik SRC International.

Perbicaraan bersambung.
Kerajaan PN lemah, pelbagai kartel menggugat pentadbiran - AMK

 


Kerajaan Perikatan Nasional (PN) mungkin akan mencatat rekod sebagai yang paling lemah dalam sejarah pemerintahan negara, bukan sahaja keabsahannya diragui tetapi juga banyak kartel yang menggugat kelicinan pentadbiran.

Menurut Ketua Angkatan Muda (AMK) KEADILAN, Akmal Nasir, selagi kerajaan PN tidak membersihkan anasir kartel berkenaan sehingga ke akar umbi maka rakyat akan sentiasa meragui kewibawaannya.

"Kes kartel daging import, kartel Polis DiRaja Malaysia, dan kartel tander kerajaan merupakan antara isu besar yang mecalarkan imej negara di mata dunia. Kerajaan perlu mengakui sistem sedia ada begitu lemah dan gagal membendung gejala kartel.

"Saya percaya, masalah kartel bukan baharu tetapi sudah lama berakar umbi sehingga mewujudkan jaringan komuniti yang besar.

"Sampai bila isu tidak bermoral seperti ini terus bermaharajalela? Kerajaan perlu lakukan perubahan dengan kadar segera. Antaranya ialah mengkaji penstrukturan semula sistem kerajaan bagi memastikan pihak yang terlibat sama ada yang ditawarkan tender atau menawarkan tender adalah pihak yang sah mengikut peraturan dan undang-undang.

"Dalam masa sama, sistem tender terbuka perlu terus menjadi keutamaan bagi memastikan ketelusan sesuatu perolehan kerajaan dapat dinilai secara telus," kata Akmal dalam satu kenyataan, hari ini.

Ahli Parlimen Johor Bahru itu bimbang selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang pegawai kanan agensi kerajaan yang terlibat dalam kartel tender kerajaan, baru-baru ini.

Katanya, penahanan itu menggambarkan integriti pegawai kerajaan semakin terhakis.

Katanya, mungkin yang terlibat segelintir kecil tetapi persepsi maruah pegawai-pegawai kerajaan dilihat begitu mudah dibeli dengan hanya sogokan wang ringgit.

"Tatkala ribuan syarikat bergelut dalam situasi ekonomi pandemik bagi meneruskan kelangsungan operasi, golongan ‘kartel tender’ begitu mudah memonopoli tender-tender kerajaan.

"Sindiket kartel berjaya memonopoli 345 tender daripada beberapa kementerian dan agensi kerajaan dengan nilai sebanyak RM3.8 bilion. Angka ini amat mengejutkan.

"Pendedahan yang berlaku memberi mesej jelas bahawa sistem pengurusan sedia ada semakin tenat dan membuktikan bahawa rasuah dalam negara terlalu teruk. Tidak hairan sekiranya Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (T1) 2020 Malaysia jatuh pada enam tangga dan mungkin akan jatuh lagi pada tahun hadapan sekiranya kegiatan tidak bermoral seperti ini tidak dikekang," kata Akmal lagi.

Beliau, dengan itu mendesak agar kerajaan PN lebih telus dan merombak prosedur penganugerahan projek serta tidak mengamalkan cara yang menimbulkan keraguan sebagaimana operasi kerajaan BN yang lalu.

 

APAKAH MENTERI DALAM NEGERI TAHU?Tamrin Tun Ghafar

Rabu 
( 1 - 23 )


1.  Saya  tidak berminat  hendak menyentuh tentang Perhimpunan  Agung UMNO atau PAU  kerana  keputusannya  TELAH  PUN  DIJANGKA.

2.   Majlis Kerja Tertinggi  ( MKT ) menyerah  kepada  Perwakilan  membuat keputusan tapi hari ini PAU  serah semula  kepada MKT  tentukan  tarikh  bila  nak tarik break - dalam ayat mudah rakyat di pertontonkan permainan bola sepak oleh UMNO  dan MKTnya.

3.   Untuk apa dan siapa  ianya dilakukan; bak kata  orang muda TST  -  Tahu Sama Tahu !!! jer lah.

4.  Lebih baik artikel  ini ditumpukan kepada isu yang lebih SERIUS dari  TERUS  ditipu oleh Jawa kaki pukul ini.

5.  Jika Azman Osman, Penolong Pengarah  Cawangan Khas Anti Pengganas ( E8 ) tidak mendedahkan  percubaan membunuh ini, tidak mustahil ianya akan senyap begitu saja.

6.  Begitu juga  jika sekiranya ia tidak serius takkan Majlis Presiden Pakatan Harapan atau PH   sanggup mengeluarkan  satu kenyataan serius berhubung perkara tersebut.

7.  Ia berhubung cubaan membunuh  Perdana Menteri ketika itu,?Tun Dr. Mahathir; Menteri Kewangan, Lim Guang Eng; Menteri Agama, Dr. Mujahid Yusof Rawa dan Tommy Thomas, Peguam Negara.

8.  Kepada Pasukan Polis  khususnya Cawangan Khas Anti Pengganas ( E8 ), kita  mengucapkan setinggi tahniah  di atas kejayaan mematahkan percubaan tersebut.

9.  Oleh kerana ianya terlalu serius saya yakin Cawangan tersebut mungkin telah memaklumkan  kepada Ketua Polis Negara ( IGP ) yang kemudiannya menyampaikan maklumat itu kepada Menteri Dalam Negeri yang  kebetulan ketika itu adalah Muhyiddin Yassin.

10.  Terserahlah  sama ada beliau  telah memaklumkan kepada Perdana Menteri atau menyimpan sahaja maklumat itu.

11.  Jika Perdana  Menteri tidak dikongsikan   maklumat  tersebut maka TINDAKAN  TEGAS  BOLEH  diambil terhadap Muhyiddin.

12.  Apakah beliau  berharap jika pembunuhan itu berlaku maka  beliaulah jadi pengganti Perdana Menteri?

13.  Seperti berbagai tuduhan yang dilemparkan termasuk dakwaan beliau pernah mengadakan hubungan seks dengan Nika Gee, isteri orang ketika itu dan dakwaan  isu projek bernilai lebih RM1.2  Billion yang diberi kepada menantu beliau  tidak lama dulu  dan isu pembinaan 3 Balai Raya di Pagoh, Kawasan Parlimen beliau  berniliai RM35 juta diberi  TANPA   TENDER, begitu juga  cabaran beliau menghadiri  DEBAT  TERBUKA, beliau memilih memekakkan telinga dan menutup mulut seperti orang bisu.

14.  Seperti  SUMPAH  JAWATAN, Agong  WAJIB  BERLAKU  ADIL  DAN  PERLU  mengarahkan satu  Suruhanjaya  Di Raja  diwujudkan SERTA MERTA   yang dianggotai oleh  mereka  yang berintegriti  atau  dalam  lain - lain perkataan  mereka yang tidak boleh dibeli atau disuap dengan wang ringgit atau projek  bagi MENYIASAT  perkara tersebut sehingga ke akar umbi.

15.  Suruhanjaya  Di Raja ini  diberi tempoh masa yang tidak lama dan perjalanannya  boleh diikuti oleh rakyat.

16.  Dengan kuasa yang ada di tambah pula   MENDAPAT  SOKONGAN  KUAT  YDP Agong, maka beliau  boleh buat apa saja termasuk Mengisytiharkan  Darurat  dan  menggantung Persidangan Parlimen.

17.  Justeru TIDAK  MENGHAIRANKAN  LANGSUNG  JIKA  Agong juga bersetuju dengan  'nasihat'  seorang Perdana Menteri ysng  TIDAK  ADA  MAJORITI   DAN  MARUAH  ATAU  INTEGERITI  di mata rakyat dan dunia bagi MENOLAK cadangan penubuhan Suruhanjaya Di Raja MENYIASAT perkara ini.

18.  Hari ini Muhyiddin boleh guna wang ringgit dan ugutan  bagi mendapat  lebih banyak  katak - katak melompat ke kolam beliau; ini semua dilakukan bagi meyakinkan  Agong  dan  Raja - Raja Melayu  KONONNYA beliau sudah ada majoriti.

19.  Katak - katak ini pula  melompat KONONNYA  demi  rakyat Kawasan yang diwakili mereka dan KONONNYA  Muhyiddin adalah Perdana Menteri terbaik sejak Merdeka.

20.  Rakyat dan Pengundi  tahu  mereka sama ada telah diugut dan dalam masa yang sama di bayar berjuta ringgit.

21.  Jika UMNO / BN yang  begitu gagah dengan  'CASH  IS  KING' dan  hampir kesemua Jentera Kerajaan digunakan  TERMASUK  beberapa orang Raja yang  SANGGUP  MELANGGAR  PERLEMBAGAAN  semata - mata mahukan UMNO/BN  terus berkuasa namun rakyat khususnya pengundi  MENOLAK , inikan  pula  Muhyiddin dan BERSATUnya.

22.  SEKALI  LAGI  SEBAGAI  AMARAN, Parti  BERSATU, Insha Allah  setelah kalah  pada Pilihanraya Umum akan datang,  Muhyiddin, Azmin, Hamzah dan ramai lagi  juak - juaknya  PASTI  akan disiasat  dan di hukum.

23.  FIKIRLAH  SEBELUM  NASI  MENJADI  BUBUR.


Wassalam
Terima Kasih.MAJORITI DAN INTERGRITI – MAKNA SEBENAR UNTUK DIFAHAMI OLEH HADI AWANG( SAMA MACAM PENYOKONG, MANA TAHU MAKNA INI SEMUA)

 

Presiden PAS, Hj Hadi Awang menulis dalam Facebooknya bahwa apa guna orang politik memegang majoriti besar kalau mereka tidak ada integriti.

Rumusan yang saya faham dari kenyataan ini ialah kalau parti seperti UMNO dan Pakatan Harapan mendapat kemenangan besar, itu semua tidak ada erti kerana mereka tidak ada integriti.

Bagi Presiden PAS dan barisan kepimpinan hari ini, integriti itu bererti hanya ada pada orang yang belum dituduh atau tidak ada kes jenayah di mahkamah, sebaliknya ramai pemimpin UMNO sekarang ini (ramai menggelar kumpulan pemimpin ini “court cluster”) nampaknya tidak berintegriti.

Integriti itu berbeza dengan keperluan majoriti. Ia dua konsep yang berlainan.

Kerajaan yang sah di negara kita adalah kerajaan yang disokong oleh sebahagian besar wakil rakyat yang dipilih semasa pilihan raya umum. Ini konsep yang mudah difaham.

Kalaulah peluang diberi oleh Speaker, kita sudah lama mengetahui hal ini tanpa was-was. Keperluan majoriti adalah tuntutan perlembagaan dan kalau kita hormati perlembagaan itulah yang perlu dilaksanakan.

Integriti, untuk maklumat Tok Guru Hadi Awang adalah sifat dan nilai seseorang seperti keikhlasan, keterbukaan, patuh kepada undang-undang dan tidak putar belit fakta untuk sesuaikan diri mereka dengan keadaan Semasa.

Mereka bukan hipokrit, mereka tidak menyalahguna kuasa dan sebagainya. Orang yang dihadapkan di mahkamah, di mana keputusan muktamad belum selesai tidak termasuk dalam golongan orang yang tidak berintegriti.

Contoh terbaik kumpulan orang yang tidak berintegriti termasuk mereka yang menggunakan Covid-19 sebagai alasan untuk kekal berkuasa melalui darurat.

Contoh lain ialah menggunakan kuasa kerajaan untuk “memujuk wakil rakyat lompat parti, menggunakan wang kerajaan tanpa perlu diluluskan oleh Dewan Rakyat, bercakap mengenai reformasi dan kerajaan cara Islam, tetapi tidak sanggup membuat perubahan “structural” dan menyeluruh dalam sistem pentadbiran negara secocok dengan kehendak negara demokrasi tulen.

Akhir kata, biarlah rakyat menentukan siapa ada majoriti dan siapa ada integriti.

Buatlah pilihan raya secepat mungkin supaya kita tidak lagi perlu bercakap mengenai hal-hal yang kita sendiri tidak faham atau tidak mahu faham.

DATUK ZAID IBRAHIM

Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri

14 Mac 2021.
WALAUNCAI SAJA DOK BELI KEDAI KAMPUNG .....MANA DEPA TAU REGA MELAMBUNG KE TIDAK...MINYAK NAIK LAGI JOM TAKDIRRRR

 


Pemimpin Pas kata harga barang terkawal

Pemimpin Pas kata harga barang terkawal

Berdasar Ops Pantau yang dijalankan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penguna (KPDNHEP) mendapati harga makanan dan barangan kawalan di Kedah masih terkawal.

Exco Penerangan, Komunikasi dan Multimedia, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Wan Romani Wan Salim berkata, setakat ini belum ada aduan berkenaan kenaikan harga barang oleh pengguna.

Bagaimanapun katanya, pengguna digesa segera membuat aduan sekiranya terdapat peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga barang terutama di musim perayaan sekarang.

“Mereka boleh membuat aduan secara di atas talian e-aduan,” katanya ketika ditemui selepas majlis penyampaian sumbangan pelitup muka dan hand sanitizer kepada 57 sekolah di daerah Pokok Sena hari ini.

Turut hadir Pegawai Pendidikan Daerah Pokok Sena Ahmad Bawadir Abdul Ghani.

Sebuah akhbar hari ini melaporkan berlaku kenaikan mendadak harga runcit barangan keperluan hampir di seluruh negara ketika umat Islam menghadapi Ramadan sekarang.

Berdasar tinjauan yang dibuat didapati berlaku peningkatan harga ayam bersih standard sebelum ini RM5.99 meningkat kepada RM9.50 sekilogram.

Wan Romani yang juga Adun Bukit Pinang turut memberi jaminan bekalan makanan di Kedah sepanjang Ramadan dan sambutan Aidilfitri ini mencukupi.

“Ini bermakna bekalan makanan mencukupi seluruh Kedah. Kerajaan negeri dan KPDNHEP mengadakan lawatan ke premis-premis perniagaan sebelum Ramadan lagi,” ujarnya.

Sementara itu pada majlis berkenaan sebanyak 1,200 keping pelitup muka dan 600 botol hand sanitizer diserah kepada guru besar dan wakil sekolah yang hadir.

Program itu diadakan di Dewan MADA Hutan Kampung itu ditaja Respack Manufacturing Sdn Bhd. STEADY BOSSKU...DULU CAKAP PANDAI LA BARU ADA AKAI.....MOGA CAI DAPAT MEMBANTU BERAMAI RAMAI....MALU APA BOSSKU...

 

Mahkamah diberitahu Najib terlibat dalam keputusan mesyuarat, ada 'interest' kepada SRC International

Hasimi Muhamad
Mahkamah diberitahu Najib terlibat dalam keputusan mesyuarat, ada 'interest' kepada SRC International
Kegagalan perayu menarik diri atau mengecualikan diri daripada mesyuarat menjadinya berada dalam posisi konflik antara kepentingan awam dan peribadi dalam SRC International.
PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu bahawa bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terlibat secara peribadi dalam keputusan dua Mesyuarat Jemaah Menteri (MJM) bagi meluluskan jaminan kerajaan kepada Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP).
Mesyuarat berkenaan yang berlangsung pada 17 Ogos 2011 dan 8 Februari 2012 bagi membincangkan permohonan jaminan kerajaan kepada KWAP yang dipohon oleh SRC International Sdn Bhd sebanyak RM4 bilion.
Perkara itu dimaklumkan oleh pendakwa ad hoc, Datuk V Sithambaram dalam pernyataan penghujahan melibatkan rayuan Najib untuk mengenepikan hukuman 12 tahun dan denda RM210 juta yang dikenakan terhadapnya oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tahun lalu.
Katanya lagi, keputusan yang dibuat oleh perayu (Najib) yang mempengerusikan MJM memenuhi elemen menggunakan jawatan atau kedudukannya.
Selain itu, Mahkamah Rayuan turut diberitahu bahawa Najib mempunyai 'interest' terhadap SRC International, berbanding menarik diri daripada mesyuarat yang dihadiri anggota Kabinet MJM.
Ini kerana, kata Sithambaram, dalam penghujahan tersebut, tindakan menarik diri adalah bagi mengelakkan berlaku konflik kepentingan.
Mahkamah diberitahu lagi, dengan menghadiri mesyuarat tersebut, anggota Kabinat MJM yang lain tidak dapat membuat perbincangan secara bebas mengena jaminan kerajaan kerana perayu mempengerusikan mesyuarat berkenaan.
Justeru, kegagalan perayu untuk menarik diri atau mengecualikan diri daripada mesyuarat tersebut menjadinya berada dalam posisi konflik antara kepentingan awam dan peribadi dalam SRC International.
Sehubungan itu, tindakan Najib itu secara jelas adalah salah guna kuasa menurut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, jelas beliau.
Menurut Sithambaram lagi, Najib juga mempunyai kuasa mutlak terhadap SRC International termasuk mengambil alih dan memecat pengarah memandangkan perlembagaan syarikat membenarkannya.
Dalam masa yang sama, pihak pendakwaan sekali lagi turut mempertikaikan kelulusan pinjaman RM4 bilion yang masing-masing diberikan sebanyak RM2 bilion, selain pinjaman berkenaan diluluskan secara tergesa-gesa.
Katanya, tiada rasional untuk kelulusan kelulusan kedua sebanyak RM2 bilion lagi memandangkan pinjaman pertama tidak menunjukkan sebarang faedah.
Jelas beliau, pinjaman kedua tersebut bertarikh 18 Mac 2012.
Bagaimanapun, Kabinet telah meluluskan jaminan kerajaan bagi pinjaman sama pada Februari 2012.
Dua jaminan untuk pinjaman tersebut juga tidak dibentangkan di Parlimen, katanya.
Sebelum ini, mahkamah diberitahu bahawa Ahli Lembaga Pengarah SRC International hanya dilantik selepas syarikat itu membuat permohonan pinjaman RM3.95 bilion daripada KWAP.
BACA: Najib tidak sedar rancangan SRC buat pinjaman KWAP
Najib sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak mempunyai kuasa untuk mengarahkan KWAP meluluskan permohonan pinjaman SRC pada 2010 dan 2011.
SRC didakwa menerima pinjaman sebanyak RM4 bilion dari KWAP antara 2011 dan 2012.
Rayuan kes ini didengar oleh panel tiga hakim, diketuai oleh Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, bersama dengan Hakim Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera..

VIDEO : JANGAN HALANG KPN DISIPLIN ANAK BUAHNYA“Beliau memiliki keberanian secara terus-terang menentang kebobrokan yang telah lama berlaku dalam kalangan penguatkuasa selama bertahun-tahun. Rakyat menghargai tindakan beliau. Semua anggota kabinet, termasuk Menteri Dalam Negeri mesti menyokongnya,” katanya Mohamed Arshad juga menegaskan, usaha menghentikan pertukaran pegawai kerana alasan tatatertib yang telah diputuskan oleh IGP adalah perbuatan yang berniat jahat dan melanggar Akta Polis.VIDEO : MASA JADI MUFTI KEMAIN NAMPAK ALIM...DAPAT SAJA TAJAAN SAPU JUGAK...CAKAP PUN DAH TAK BETUL.....SEMBANG...

MAKLUMAT INI SAHIH KE TIDAK BELUM TAHU..TAPI DAH BANYAK DI MEDIA SOSIALMOHAMMAD ZAIMI SAAD

 May be an image of text

APA PUNYA BACUL...LAWAN SENDIRI LA KALAU DAH KUAT , AHLI DAH BERJUTA...NAK MAKAN BABI SEKAWAH DENGAN DAGING JUGA KAH NI?

 

‘Jangan tutup rapat pintu rundingan!’ Pertembungan antara sekutu ‘sedikit’ sukar dielak, tapi tak mustahil, kata PAS

Kamaruzaman berkata, apa yang dimaksudkan Presiden PAS Abdul Hadi PAS sebelum ini bahawa rundingan antara dua parti itu terhenti hanyalah untuk seketika, bukannya tertutup. (Gambar Facebook)

PETALING JAYA: PAS akui “sedikit sukar” untuk mengelakkan pertembungan antara sekutu pada PRU15 namun optimis ia boleh dijayakan selagi ruang perundingan terbuka.

Ketua Penerangan PAS, Kamaruzzaman Mohamad, berkata PAS mahu memberikan ruang kepada Umno untuk selesaikan beberapa isu yang menyukarkan perundingan, terutama selepas parti Melayu itu memutuskan untuk tidak bekerjasama dengan PPBM.

“Kita (PAS) juga masih ada hubungan dengan PPBM, kita juga ada hubungan dengan Muafakat Nasional, jadi sebab itu ada beberapa perkara kita nak selesaikan dulu sebelum rundingan kerusi,” katanya kepada FMT.

Kamaruzzaman menolak anggapan PAS menghentikan terus rundingan agihan kerusi dengan Umno, susulan kenyataan Presiden Abdul Hadi Awang baru-baru ini, mengatakan suatu penyelesaian perlu bagi mengelakkan pertembungan pada PRU15.

Hadi sebelum ini mengumumkan rundingan kerusi PAS dengan Umno ditangguh bagi memberi ruang kepada parti Melayu itu menyelesaikan isu dalaman, dan dalam masa sama rundingan dengan PPBM diteruskan.

“Dalam mesyuarat terakhir Muafakat Nasional baru-baru ini, kita memberi iltizam untuk selesaikan rundingan kerusi dengan Umno,” katanya. “Kita komited untuk teruskan rundingan kerusi bagi mengelak pertembungan tiga penjuru dalam PRU akan datang.”

“Yang penting jangan kita tutup rapat pintu rundingan ini, saya yakin benda ini boleh dijayakan. Walaupun nampak agak sedikit sukar, tetapi tidak mustahil,” katanya.

Sebelum ini, Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan, berkata rundingan masih berlangsung melalui Mesyuarat Jawatankuasa Induk Muafakat Nasional, yang diadakan setiap dua minggu sekali.Polis Johor mahu heret pegawai rasuah ke mahkamah, enggan serah untuk siasatan tatatertib Bukit Aman

 

MT Reporters
 -

Ketua Polis Johor, Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata pihaknya akan mengambil tindakan terhadap mereka yang terbabit mengikut seksyen jenayah terancang. (Gambar Bernama)

JOHOR BAHRU: Ketua Polis Johor, Ayob Khan Mydin Pitchay, tidak akan menyerahkan senarai nama pegawai dan anggota yang bersekongkol dengan “Geng Nicky” kepada Bukit Aman, sebaliknya kontinjen negeri itu akan mengambil tindakan mengikut seksyen jenayah terancang.

Ayob berkata, tidak ada guna beliau mendedahkan senarai nama terbabit, sebaliknya memberi tumpuan untuk melengkapkan kertas siasatan dan menangkap semua pegawai dan anggota yang disenaraikan itu.

“Saya tidak akan serah pada JIPS (Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard) untuk ambil tindakan, saya hendak ambil tindakan bawah jenayah terancang, bagi saya itu yang paling tepat, mudah, paling tegas untuk kita ambil tindakan.

“Tetapi, saya kena pastikan cukup bukti dan bagi masa sedikit, itulah soalan yang sentiasa ditanya di sini (Johor) dan Bukit Aman, bila senarai itu hendak dikeluarkan.

“Saya tidak akan keluarkan, tidak guna saya keluarkan untuk berkongsi, yang pasti bila siasatan lengkap kita akan tangkap, tunggu dan lihat,” katanya pada sidang media.

Semalam, Pengarah JIPS, Zamri Yahya, dilaporkan menunggu senarai nama pegawai dan anggota polis didakwa bersekongkol dengan “Geng Nicky” diketuai ahli perniagaan dalam buruan, Nicky Liow Soon Hee.

Katanya, Bukit Aman memerlukan senarai itu daripada polis Johor sebelum mengambil tindakan susulan termasuk merakam keterangan dan mengambil tindakan jika didapati menyalahi tata kelakuan serta disiplin.

Ayob berkata, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor sudah menangkap dan menuduh di mahkamah seramai 24 pegawai dan anggota pelbagai agensi penguatkuasa dalam Ops Benteng yang dilaksanakan sebelum ini.

“Inilah format yang akan digunakan untuk kes Datuk Seri Nicky, keutamaan untuk tindakan tatatertib adalah pilihan terakhir, sekali kita akan buat dan kami (polis Johor) masih menjalankan dan mengemaskini kertas siasatan, bila sudah lengkap nanti kita akan tangkap,” katanya.


Batal bazar Ramadan, Aidilfitri: Kerajaan Kelantan lemah, buat keputusan mengejut...kerja nak kencing saja......

 


Keputusan Kerajaan Negeri Kelantan membatalkan bazar Ramadan dan Aidilfitri dua hari sebelum umat Islam mengerjakan ibadah puasa menimbulkan kemarahan dalam kalangan peniaga di negeri itu.

Biarpun Kerajaan Negeri telah mengumumkan sedikit pampasan akan diberikan kepada peniaga terjejas, namun masih banyak yang tidak berpuas hati memandangkan pelbagai persiapan telah dilakukan oleh mereka.

Bagi Ketua Cabang Kota Bharu, Zinda Khalil Sastro Hassan, Kerajaan Pas Kelantan sepatutnya membuat keputusan lebih awal mengenai pembatalan bazar agar peniaga tidak mengalami kerugian besar seperti dialami sekarang.

"Gempar sehari dua ini Kerajaan Negeri umum last minute pembatalan semua bazar Ramadan.

"Ini saya tengok tindakan yang kurang bijak sebab Kerajaan Negeri dilihat hanya pandai buat undang-undang (peraturan) sahaja.

"Contohnya, hari ini dia tengok Covid 19 naik, terus dia sekat bazar Ramadan. Sedangkan persiapan para peniaga sudah habis wang beribu-ribu ringgit menyediakan perlengkapan.

"Jadi ramai peniaga terutama di stadium (Kota Bharu) yang tidak puas hati sampai ada yang kata 'tidak halal modal yang dikeluarkan, tidak halal Kerajaan Negeri (menghilangkan modal)'. Sampai begitu sekali marahnya," kata Zinda kepada Suara Keadilan.


Peniaga mengeluh keputusan batal bazar Ramadan

Menurut mantan Ketua Penerangan KEADILAN Kelantan itu lagi, Kerajaan Negeri sepatutnya memikirkan untuk mengenakan Prosedur Standard Operasi (SOP) yang lebih ketat ke atas bazar Ramadan, bukan membatalkannya.

Atau pun kata beliau, dilakukan sebagaimana di Selangor, Kerajaan Negeri menyediakan portal perniagaan atas talian seperti disediakan Selangor tahun lalu ketika Perintah Kawalan Pergerakan 1.0 yang menutup keseluruhan tapak perniagaan.

"Kalau kita tengok keadaan hari ini ekonomi kritikal, lembab. Peniaga kecil baru nak mula berniaga. Biasanya ketika Ramadan rezeki peniaga bertambah, ketika ini juga ramai yang mencari wang tambahan.

"Bila buat begini nampak kerajaan tidak cerdik, tidak menyediakan satu pelan tindakan. Contoh kalau dibatalkan saat terakhir apa langkah untuk bantu usahawan yang 'hilang' modal. Inilah yang saya kecewa sangat dengan kerajaan Kelantan

"Walaupun slogan membangun bersama Islam tetapi tidak nampak tindakan ke arah Islam. Patut fikirkan kaedah bagaimana nak jalankan bazar Ramadan dengan SOP yang ketat. Tetapi saat akhir batalkan, ramai peniaga kecil teraniaya," katanya lagi.

Laporan berita baru-baru ini memaparkan rintihan para peniaga kecil yang tidak puas hati penutupan bazar Ramadan.

Seorang peniaga, Azhar Zaki berkata, pembatalan saat akhir itu amat menyusahkan para peniaga dan rakyat seluruhnya.

"Kita sudah buat pelbagai persiapan, barang dapur barang basah semua dah dibeli, kerana Ramadan bakal tiba dua hari lagi, tiba-tiba hari ini Kerajaan Kelantan umum batal bazar Ramadan, bazar Aidilfitri, siapa tak marah?

"Banyak modal dah keluar, beli barang dapur, beli khemah, bayar tapak niaga bazar, bayar elaun pekerja, bayar lesen niaga, pendek kata banyak dah modal keluar, boleh pula kerajaan buat keputusan saat akhir, memang kita marah," katanya dipetik Malaysiadateline.

 

Panas! Pemimpin UMNO sindir Azmin, janganlah tidur, buat kerja tarik pelabur asing

 


Panas! Pemimpin UMNO sindir Azmin, janganlah tidur, buat kerja tarik pelabur asing


Maka apa penyelesaiannya. Kenapa teruskan dasar SST Kerajaan PH yang ternyata gagal.

Kerajaan PN patut timbang semula perlaksanaan GST.

Tidak perlu diulang ulang PN mengutamakan rakyat. Cari segera penyelesaian bagaimana mahu menambah hasil negara.

Jangan setakat berhutang dan jual aset negara.

Apakah kerajaan PN akan menaikkan lagi had hutang negara kepada 64.1% pada akhir 2021.

Itu melepasi paras 60% yang luluskan oleh Parlimen pada bulan Ogos 2020?

Kerajaan PN rancang berhutang sebanyak RM95B pada tahun 2021.

Bermakna hutang akan naik kepada RM975 bilion (berbanding RM687B sebelum PRU14).

Memang tidak salah kerajaan berhutang untuk bantu rakyat masa pandemik. Tetapi kerajaan perlu ada formula baru untuk tambah hasil negara.

Menteri kanan yang jaga MITI pula macam tidak kompeten untuk menarik pelabur asing. Minta Azmin jangan tidur.

Kerja luar sudah kurang. Parlimen sudah lama cuti. Itu pun ada Menteri yang tidak cukup tidur.

Dalam majlis boleh tidur nyenyak. Takkan nak potong gaji penjawat awam pula.

DR. PUAD ZARKASHI

Ahli MT UMNO.