NKRA...ATAU KERA

Walaupun ianya adalah ceramah PKR, tetapi jelajah pertama pucuk pimpinan parti itu menyaksikan isteri erdana menteri, Datuk Seri Rosmah Mansor mendapat tepukan paling banyak, atau mungkin ejekan bersopan, dari ribuan penyokong pembangkang malam tadi.

pkr forum 010211 01Nama Rosmah sering meniti di bibir lapan pemimpin Pakatan yang berucap dalam ceramah parti di Petaling Jaya, walaupun sebahagian besarnya menghentam beliau, ketika mereka mengambil giliran membidas cara perbelanjaannya, dengan disambut gelak ketawa para hadirin.

Kebanyakan mereka menyindir Rosmah yang mengakui sebagai 'wanita pertama' Malaysia walaupun ia tidak sedemikian di segi protokol dan konvensyennya.

Mereka mengatakan bahawa BN adalah kerajaan Bini Najib," kata ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam ucapannya yang mencetuskan gelak ketawa para hadirin.

Teriakan beruk, kedengaran di kalangan penyokong dalam reaksi mereka ketika Anwar menyentuh abjad program seperti ETP dan NKRA, menyamakannya dengan K-E-R-A.

Turut berucap ialah ahli parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad; ahli parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo; ahli parlimen PKR Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad; timbalan speaker DUN Selangor, Haniza Talha; ahli parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian, ahli parlimen Batu, Tian Chua .

Gambar Rosmah turut ditayangkan pada skrin di pentas setiapkali mereka membuat komen mengenai dirinya.

Namun, Rosmah bukan satu-satunya personaliti yang disentuh penceramah malam tadi. Turut menjadi sasaran ialah pengerusi PERKASA, Datuk Ibrahim Ali yang juga ahli parlimen Pasir Mas.

[Baca berita penuh]

Mesir, Mubarak, Merdeka


OLEH: Fahmi Fadzil


Ketika saya menyiapkan rencana ini, rakyat Mesir tetap dengan intifadah mereka. Hampir seminggu khabar dari Kaherah bercerita tak lain tak bukan: kisah protes jalanan yang tak henti-henti.

Memang kita mendengar betapa peritnya perjalanan perubahan yang harus ditempuhi rakyat Mesir: sudah puluhan yang terkorban; bursa saham Mesir merudum sekitar 16% dalam dua hari pertama protes 25 Januari yang lalu dan matawang Pound Mesir juga kian tergugat nilainya; dan buat pertama kali dalam sejarah Internet, kerajaan Hosni Mubarak telah menutup segala akses maklumat masuk dan keluar dari Mesir. Ini semua cabaran. Ini semua dugaaan. Ini semua rintangan.

Dan kelihatan seperti rakyat Mesir tidak getar, masih keras kepala, masih berdegil mahukan kebebasan dan pendemokrasian yang lebih tulen dari yang sedang disaji rejim sedia ada.

Amatlah penting yang tempat berkumpul rakyat dalam gerakan perubahan ini ialah di Midan El-Tahreer (Liberation Square, atau Dataran Merdeka versi Mesir), kerana secara simboliknya inilah gerakan rakyat yang cuba memerdekakan Mesir dari cengkaman "penjajahan" Presiden Mubarak yang telah berkuasa sejak tahun 1981 (soalan korollari: Apakah kita juga punya "penjajah" sebegini di mana-mana negeri lain di Malaysia?). Dan kelihatan apparatus kerajaan yakni polis dan tentera tidak mungkin memecah masuk dataran tersebut, kerana walaupun perintah berkurung berlangsung rakyat Mesir tidak berganjak dari situ malah menjemput Dr.El-Baradei (tokoh Nobel) untuk berucap!

Maka seminggu berlalu dan ribuan malah ratusan ribu rakyat Mesir masih berarak di Kaherah, Alexandria, Suez dan bandar-bandar lain yang turut serta. Adakah rejim diktator lapuk akan mengalahkan usaha demokratik jujur pimpinan anak-anak muda ini? Cuma masa menyimpan kata akhir jalan cerita.

Bagi tempoh yang terdekat, rakyat negara jiran mungkin meminjam semangat (rakyat Yemen juga mulai bangkit, mengikut khabar berita) manakala pengamat ekonomi resah dengan ketidaktentuan arah tuju politik yang pasti meninggalkan kesan - Adakah kerajaan pengganti yang bakal muncul akan bersikap populis untuk menangani krisis ekonomi dalaman yang makin meruncing, bila mana KDNK per kapita Mesir 2009 hanyalah USD2,270 (Malaysia adalah tiga kali ganda nilai ini)?

Turut resah adalah para politikus Amerika, Israel dan yang sewaktu dengannya, yang sedar pentadbiran Mubarak yang selama ini duduk diam sebagai sekutu mereka mungkin diguling dan diganti pentadbiran yang tidak semestinya pro-dasar-dasar sedia ada.

Adakah kerajaan-kerajaan yang berada di pelusuk Asia Tenggara ini juga harus gementar akan "tsunami" perubahan yang bakal mengunjung?

Bagi saya, hakikatnya Mesir, Tunisia, dan Yemen jauh berbeza keadaan ekonomi, sosial, dan juga politik sedia ada. Mungkin sekiranya Mahathir masih berkuasa persoalannya amatlah rapat (mungkin kisah Mesir ini menjadi "amaran" buat si rambut putih seberang Laut Cina Selatan?), tapi tidak. Sejak tahun 2003, Malaysia telah dipimpin dua Perdana Menteri berbeza, maka rasanya seperti situasi semakin berubah.

Tapi, apakah perubahan yang kita rasai ini perubahan tulen atau kosmetik? Adakah perubahan yang kita ingini - pembahagian ekonomi yang lebih samarata, penstrukturan semula kuasa kehakiman, rombakan dalam sistem politik nasional dan juga lokal dengan pulangnya pilihanraya kerajaan tempatan antara lainnya - sedang berlaku pada tahap yang menyelerakan rakyat Malaysia? Inilah antara persoalan yang akan kita hadapi sekitar PRU-13 nanti, yang akan dijawab dengan buangan kertas-kertas undi dan pemilihan untuk meletakkan kepimpinan di tangan pihak yang mana.

Bagi saya, sebenarnya, isu yang paling penting yang harus kita amati dalam situasi mutakhir di Kaherah terletak dalam perbincangan sekitar peralihan kuasa. Apabila tiba waktu untuk Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, ia harus lakukan dengan cukup halus, diplomatik, dan tegas.

Di Mesir, walaupun gerakan Muslim Brotherhood (atau Al-Ikhwanul Muslimun, MB) yang diharamkan kerajaan Mubarak dianggap cukup kuat secara politiknya untuk mengambil alih gerakan perubahan ini, namun mereka telah bersepakat dengan para pembangkang dan anak-anak muda yang telah menggerakkan massa untuk memilih Dr El-Baradei sebagai wakil mereka dalam perbincangan dengan kerajaan Mubarak. Ini langkah yang penting, kerana sudah pasti MB yang merupakan sebuah organisasi yang dicop pengganas oleh Amerika Syarikat dan Israel tidak akan mendapat simpati masyarakat antarabangsa - maka realiti politik semasa membuat MB mengalah demi keinginan bergerak ke hadapan. Adakah MB akan mengkhianati gerakan perubahan ini nanti? Sekali lagi, cuma masa yang tahu.

Maka di Malaysia, apabila tiba masa untuk "perbincangan" yang sama nawaitunya seperti yang kita saksikan di Mesir, kesemua peserta mestilah bersedia untuk mengalah demi kebaikan persepakatan.

Juga harus diingatkan pentingnya "perbincangan" ini melibatkan angkatan tentera, yang seharusnya bersikap berkecuali dan neutral, dan paling tidak para askar tidak berpihak kepada golongan yang telah kalah. Tapi, oleh kerana saya bukan arif dalam isu-isu sebegini, saya akan henti di sini dahulu mengenai isu "perbincangan".

Yang paling penting, saya rasa, ialah kepercayaan rakyat Mesir bahawa ada hikmah di sebalik keperitan seminggu dua ini. Yang paling penting, saya pasti, ialah kesanggupan rakyat Mesir untuk mencuba nasib mereka - dan berkorban - demi memajukan demokrasi di tanah air mereka. Yang paling penting, saya percaya, ialah redhanya rakyat Mesir kepada perubahan yang melanda mereka, dan sabarnya mereka dalam menempuh dugaan yang mendatang.

Hari esok bakal tiba, dan semoga ianya lebih cerah bagi mereka. Juga, insyaAllah, bagi kita.

*Fahmi Fadzil ialah seorang penulis, penggiat seni, dan setiausaha politik kepada Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Berjuang Kerana Rakyat, Bukan Perjuangan Kerana Anwar - Chegu Bard

Dalam pemilihan jawatan tertinggi PKR tahun lalu Zaid Ibrahim, Mustafa Kamil dan Badrul Hisham Shaharin lantang mempersoalkan beberapa salah urus dalam tatacara pemilihan secara langsung yang dilaksanakan. Namun tiga bulan selepas itu mengejutkan, N Gobalakrishnan pula yang keluar parti. Sedangkan tidak banyak yang dipersoalkan beliau sehinggalah kongres PKR Disember lalu di mana Gobala tidak puas hati dengan perlantikan N Surendren sebagai Naib Presiden.

Bagaimanapun Badrul Hisham yang vokal masih setia bersama PKR dan akan terus mendukung perjuangan parti itu. Ikuti temubual wartawan Suarapakatandaily, menyelongkar prinsip perjuangan Badrul atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard.

Chegu Bard (dua dari kanan) ketika mengumumkan kesediaannya bertanding kerusi Ketua AMK tahun lalu.


SP: Cikgu beberapa kali mempersoalkan sistem pemilihan PKR yang turut dikritik oleh beberapa pimpinan tertinggi. Namun Gobalakrishnan yang menerima sepucuk surat tunjuk sebab awal bulan lalu pula yang merajuk dan terus meninggalkan parti. Bagaimana pendapat cikgu?

Badrul: Gobala jika dia sayang parti, dia kena ingat PKR bukan milik individu. Dia boleh salahkan sesiapa pun, namun parti ini milik rakyat. PKR ditubuhkan atas inspirasi kebangkitan rakyat. Seharusnya kalau dia tidak puas hati dia kena lawan di dalam parti, bukan meninggalkannya dan memang ada ruang (dalam parti) untuk itu.

Saya juga ada perkara tidak puas hati, misalnya dalam isu penyelewengan pemilihan. Tetapi saya mempergunakan segala ruang yang ada untuk mencari keadilan dan menyelesaikan masalah ini.

Bagi saya apa yang Gobala buat adalah salah. Bagaimanapun parti harus juga meneliti kenapa perkara ini berlaku, dan perkara ini bukanlah tidak boleh dielakkan.
SP: Gobala tidak puas hati dengan pemilihan PKR dan perlantikan jawatan. Cikgu juga melalui situasi yang sama tetapi tidak bertindak sejauh Gobala

Badrul: Betul. Tidak puas hati. Tetapi gunakan segala ruang dalam parti. Buat desakan. Tidak ada jawatan dan ditipu dalam pemilihan parti seharusnya tidak memadamkan perjuangan menumbangkan Umno-BN.

Saya terus bergerak. Pilihanraya yang baru lepas di Tenang dan insyallah di Merlimau Melaka. Kita berjuang dalam segala ruang yang ada untuk menjatuhkan BN, hal itu kita tidak kompromi. Hakikatnya Gobala tidak harus keluar kalau dia anggap parti ini milik rakyat. Kecuali dia sendiri tidak iktiraf parti ini sebagai parti rakyat. Itu terpulang pada dia. Bagi saya parti ini kepunyaan rakyat dan perjuangan harus di dalam parti ini.

SP: Mungkinkah Gobala akan menyertai parti KITA yang dipimpin Zaid Ibrahim kerana beliau hadir semasa perasmiannya

Badrul: Itu terpulang kepada dia. Apa yang saya khuatir satu sahaja. Perjuangan kalau kita sandarkan kerana individu kita akan kecewa. Kali ini kerana individu dalam PKR dan dia (Gobala) juga boleh kecewa dalam parti lain kerana (faktor) individu.

Jadi dia kena sedar perjuangan ini dia tampil kerana apa. Kalau dia pernah menyebut dia ke depan kerana Anwar Ibrahim. Akhirnya dia kecewa kerana Anwar Ibrahim. Prinsip itu tidak betul. Kita harus ke depan kerana pembelaan rakyat terbanyak. Kezaliman yang berlaku. Hal (korupsi) itu sudah dijawab atau belum? Oleh itu kita perlu terus berjuang.

SP: Adakah cikgu juga diberi surat tunjuk sebab

Badrul: Setakat ini saya tidak dapat apa-apa surat tunjuk sebab dan saya juga tidak dapat surat balasan dari aduan saya

SP: Gobala pemimpin masyarakat India yang sekian lama berjuang dan pernah diberi jawatan tinggi dalam PKR. Adakah pengundurannya akan memberi kesan terhadap sokongan masyarakat India kepada parti

Badrul: Bagi saya keluar dan masuk parti perkara biasa. Parti bukan agama. Tetapi hakikat parti juga harus menyedari apa yang disuarakan di bawah. Parti harus connect dengan anggota dan rakyat di bawah. Parti harus menangani isu secara berani dan terbuka.

Sebab itu saya katakana, kerana saya sayangkan parti, saya terus mendesak dan menegur. Juga kerana saya sayangkan negara. Saya yakin parti ini mampu mengambil alih negara suatu ketika nanti. Kerana itu PKR harus menjadi sesempurna mungkin untuk ambil alih kerajaan.

Bersatu, sapu bawah karpet untuk pergi ke Putrajaya tidak ada bezanya dengan bersatu, sapu bawah karpet untuk pertahan Putrajaya. Tetapi asasnya, keyakinan saya bahawa PKR adalah platform yang terbaik yang kita ada. PKR dan Anwar merupakan ikon penggempur BN yang terbaik setakat ini yang kita ada. Dan kerana itu saya terus berada di sini kerana fokus menumbangkan Umno-BN dan merobah kerajaan. Kerana segala bentuk kezaliman dan penindasan dalam negara sudah tidak boleh diperbaki lagi kecuali dengan menukar kerajaan

SP: Bagaimana dengan tuduhan mengatakan PKR berjuang hanya untuk Anwar. Bukankah perjuangan membela Anwar yang dizalimi telah diterima sejak zaman Reformasi

Badrul
: Itu tidak sepenuhnya tepat. PKR tertubuh kerana manifestasi kezaliman pada Anwar. Kezaliman sudah berlaku lama tetapi (kes) Anwar memperlihatkan secara jelas kezaliman itu. Bagaimana dia boleh diperlakukan sebegitu tupa. Ia bukan semata-mata kerana Anwar ditipu dalam mahkamah. Tidak.

Kezaliman dalam bidang kehakiman telah lama wujud. Kemuncaknya ialah kes Anwar. Demokrasi dihancurkan. Digambarkan secara jelas kepada kita. Kita berlawan kerana masalah rakyat dan penyatunya adalah kes Anwar. Sama juga seperti sekarang (fitnah liwat 2) ikonnya Anwar tetapi pembelaannya, perjuangannya adalah rakyat.


Kerajaan perlu bertindak segera sebelum terlambat

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 2 Feb: PAS mendesak kerajaan bertindak segera sebelum terlambat dengan menghantar kapal terbang bagi membawa keluar seluruh pelajar dan rakyat Malaysia daripada Mesir yang kini kian meruncing akibat kebangkitan rakyat terhadap pemerintahan 30 tahun Hosni Mubarak.

“Memandangkan keadaan di Mesir yang tidak menentu bahkan keadaan bertambah kritikal, sewajarnya tindakan segera perlu diambil,” kata Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataan ke Harakahdaily.

Tuan Ibrahim turut berkata kerajaan persekutuan mesti memberikan keutamaan kepada keselamatan nyawa rakyat Malaysia kerana keadaan di Mesir semakin tidak terkawal sekarang dan tiada tanda-tanda yang ianya akan reda dalam masa terdekat.

Sebelum ini, ramai yang membidas kelambatan kerajaan Malaysia dalam membuat keputusan untuk membawa lebih kurang 10,000 pelajar negara yang kini terkandas di Mesir berbanding negara jirannya, Indonesia.

Pada petang semalam, Indonesia dilaporkan akan menghantar sebuah pesawat sewa khas untuk memindahkan rakyatnya yang berjumlah 6,200 orang dari negara itu manakala kerajaan Malaysia masih lagi sedang menimbang menggunakan kapal serbaguna Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang sedang bertugas di Teluk Aden, Timur Tengah untuk operasi pemindahan pelajar-pelajar Malaysia yang kini berada di Mesir.

“Kalau pihak kerajaan beria-ia menghantar misi pengaman ke beberapa negara untuk keselamatan dan keamanan negara luar, apakah keselamatan rakyat tidak menjadi keutamaan?

Sudah sampai masanya kerajaan menghantar penerbangan khas bagi membawa keluar rakyat Malaysia, sebagaimana yang dilakukan oleh kebanyakan negara barat bagi menyelamatkan warga negara mereka yang melancong ke Mesir,” bidas Tuan Ibrahim.

Mengenai keadaan di Mesir, Tuan Ibrahim berkata hanya dengan peletakan jawatan seluruh rejim Mubarak dan satu pilihanraya bebas boleh menstabilkan kembali keamanan di negara tersebut.

“Kita tidak mahu nasib rakyat Mesir menjadi mangsa campurtangan luar, sebagaimana berlaku di Iraq akibat seorang pemimpin, maka negara hancur,” katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Sementara itu, pada pukul 1 pagi selepas laporan ini ditulis, Bernama telah melaporkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akhirnya telah memutuskan untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia dari Mesir menerusi laut dan udara.

Mengikut laporan Bernama, keputusan itu dibuat setelah mendapat laporan daripada delegasi Malaysia ke Mesir yang diketuai Timbalan Menteri Luar A. Kohilan Pillay dan turut disertai Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Sahlan Ismail.

“Beberapa langkah segera akan diambil untuk membawa keluar pelajar-pelajar kita dari Mesir. Kapal itu dijangka tiba di Pelabuhan Adabiah pada 5 Februari. Ia dapat memuatkan kira-kira 500 pelajar kita,” Najib dipetik sebagai berkata.

Najib juga dipetik sebagai berkata bahawa syarikat penerbangan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia telah diminta untuk melakukan penerbangan khas ke Kaherah untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia.

“Mereka (MAS dan AirAsia) akan memaklumkan kepada saya Rabu mengenai kemungkinan menggunakan pesawat mereka untuk tugas ini," katanya.

Dalam pada itu, blog (http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/) yang melaporkan berita-berita terkini keadaan pelajar-pelajar Malaysia mengesahkan bahawa Putrajaya telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi tengah malam tadi bahawa mereka akan dikeluarkan menggunakan kapal yang berlabuh di Teluk Aden.

“Pelajar di Alex sudah mula mengemas dan berkumpul untuk bersedia dibawa keluar dari Mesir melalui kapal terbang dan dibawa keluar dari Mesir. mereka akan dipindahkan ke negara berjiranan Mesir, BUKAN DIHANTAR PULANG,” kata blog itu lagi.

Loyalty to King and country – or to BN?ALIRAN


All citizens owe their loyalty to king and country – that includes civil servants. Civil servants are expected to serve the government of the day faithfully, irrespective of whichever party that forms the government.

They shouldn’t align themselves to any political party whether it is the ruling parties or the opposition parties. They should remain above politics and stay faithful to their vocation.

Their dedication should be to their profession and their commitment to serve and discharge their duties should not be wanting in any way.

This is how they preserve their integrity and safeguard their professionalism.

However this simple thing was not understood by the Johor State Director of Education, Markom Giran. He despicably attempted to force teachers to play a partisan political role. He was trying to corrupt the civil service.

He forgets that he is a civil servant himself. He forgets his code to serve in an exemplary manner. He forgets that he should remain above politics. He forgets that his duty is to education and his responsibility is to raise the standard of education.

Being an officer under category TG54, he is strictly barred from participating in politics. As such, he has no business to canvass for the Barisan Nasional and to abuse his position by directing his subordinates to campaign for the BN. There are no two ways about it. He was absolutely wrong in what he did.

This so-called educator forgot his role and wanted the teachers to surreptitiously find out the political leanings of the parents. He wanted them to do this under the pretext of organising motivational programmes for the students and to spy for the Barisan Nasional. He wanted them to identify those parents who are opposition inclined and report to him those who are sitting on the fence so that together they – the teachers and he – could work on these parents “to help the government to win in this round”.

Is this the job of teachers? Are they expected to be the stooges of the BN first and foremost – and only after that perform as teachers?

Asking the teachers to do his bidding like this – when it has nothing to do with their duties or performance as teachers – using his authority solely as their superior officer is committing corruption. It is crystal clear!

If Anwar Ibrahim had done this, he would have been charged with corruption – without any doubt, as he was a dozen years ago!

P Ramakrishnan is president of Aliran

Terror links: Another 'get Anwar' witch hunt

(function() { var d = document, w = window; w

ELOK AAA...DAH JADI MENTERI NI CUBA LAH CAKAP DALAM PARLIMEN ATAU USULKAN DIMANA YANG SESUAI...

JAMZURI ARDANI Sebab apa bila dah jadi Menteri dia tak berani nak cakap benda nie? Sebab dia tahu ... kalau kerajaan haramkan DAP ... apa ...