Lim Guan Eng dan "Dilema Melayu"-nya

Lim Guan Eng dan "Dilema Melayu"-nya

Wong Chin Huat


"UMNO berdepan dengan 'Dilema Cina': Barisan Nasional akan kehilangan sokongan Melayu, seandainya memansuhkan hak keistimewaan Melayu untuk memikat hati Cina. Namun demikian, pengundi Cina tetap akan menolak BN, walau bagaimana BN memikat hatinya sekalipun." Demikianlah pengamatan Mahathir Mohamad selepas "tsunami politik" pada 8 Mac 2008.

Bahagian depan analisa ini bertitik tolak daripada logik "zero-sum-game" perkauman UMNO seperti biasa, namun kelihatan ada benarnya pada bahagian akhirnya. Mungkin lebih tepat jikalau disimpulkan sedemikian, "Sememangnya UMNO menghadapi 'dilema Cina', di mana BN terpaksa memikat hati Cina. Namun, bagaimana mereka berusaha pun, ia kekal sukar untuk BN meraih undi Cina."

Sesungguhnya, jikalau kita menggantikan istilah "Cina" dengan "Melayu Pulau Pinang", kemudian gantikan istilah "BN" dengan "DAP", maka kita akan menemui "dilema Melayu yang dihadapi DAP". Atau lebih tepat, "dilema Melayu yang dihadapi Lim Guan Eng". Maknanya, betapa pun DAP memikat hati Melayu Pulau Pinang, namun ia tetap sukar untuk mereka meraih undi Melayu.

Lim Guan Eng diserang kiri dan kanan

Sememangnya, ada bezanya antara "dilema Cina UMNO" dengan "dilema Melayu Lim Guan Eng". UMNO gagal meraih sokongan Cina, antaranya disebabkan tingkahlaku dan hujah PERKASA, Nasir Safar dan dua orang pengetua sekolah yang menyuruh anak muridnya balik ke China. Hujah sedemikian memberi gambaran bahawa UMNO masih berjinak-jinak dengan politik talam dua muka, malah masih terbawa-bawa dengan ideologi politik perkauman.

Namun punca sebenar Lim Guan Eng kehilangan sokongan Melayu bukan disebabkan terdapatnya kakitangannya yang angkuh (meskipun ia satu hakikat), malah bukan kerana keprihatinannya terhadap Melayu yang sekadar "kosmetik".

Lihat kepada kritikan Gerakan Pulau Pinang terhadap Lim Guan Eng, bahawa beliau terlalu menyebelahi Melayu, sehingga 90% daripada projek-projek kerajaan negeri Pulau Pinang diserahkan kepada kontraktor bumiputera. Ia memperlihatkan bahawa Lim Guan Eng sememangnya diserang dari kiri dan kanan, dan bukannya cakap tak serupa bikin. Pada hakikatnya, usaha beliau seperti penubuhan "Majlis Perundingan Kontraktor Kelas F", hinggalah pemberian RM100 kepada guru Kafa sempena sambutan Maulidur Rasul - menunjukkan bahawa beliau lebih prihatina terhadap masyarakat Melayu secara keseluruhannya, berbanding Koh Tsu Koon.

Jadi, apa yang mengakibatkan kerajaan negeri Pulau Pinang asyik dituding jari? Pertikaian yang terkini adalah penerbitan risalah myBALIKpulau, yang dituduh "lupa sejarah, hina Melayu"- jelas menunjukkan perangai mereka yang suka membesar-besarkan isu, mereka-cipta tuduhan dan menyalahkan kerajaan negeri baru atas apa yang dilakukan bekas kerajaan sebelum 8 Mac 2008.

Sesungguhnya politikus UMNO, Utusan Malaysia dan TV3 yang bisa menterbalikkan hitam dengan putih adalah punca kepada masalah, dan Parti Gerakan Pulau Pinang yang memihak kepada UMNO juga patut dipersalahkan. Persoalannya, apakah Lim Guan Eng dan kerajaan Negeri Pulau Pinang begitu sempurna, sehingga tiada ruang untuk diambil kesempatan musuhnya?

Pemimpin Melayu kurang terserlah

Perbincangan saya dengan seorang wakil rakyat Pakatan Rakyat dari "generasi reformasi" baru -baru ini mencungkil satu jawapan yang counter-intuitive, berbunyi, punca Lim Guan Eng kehilangan sokongan Melayu bukan disebabkan terlalu sedikit usahanya, sebaliknya disebabkan usahanya yang terlebih!

Menurut wakil rakyat ini, Lim Guan Eng sering tampil ke depan dalam isu yang melibatkan komuniti Melayu dan Islam. Namun, ekoran daripada kesungguhan ini, pemimpin keturunan Melayu dalam kerajaan negeri Pulau Pinang seperti Mansor Othman selaku Timbalan Ketua Menteri I, dan Abdul Malik Kassim selaku EXCO, kelihatan kurang terserlah. Kononnya, daripada 20 orang pengundi Melayu, hanya seorang tahu menyebut nama Timbalan Ketua Menteri I, apatah lagi pemimpin politik Melayu (selain Anwar Ibrahim) dalam Pakatan Rakyat.

Dari segi prinsip, seseorang Ketua Menteri yang berketurunan Cina harus diberi pujian apabila berprihatin dan bertindak sendiri dalam isu Melayu dan agama Islam. Ini kerana beliau telah memburaikan mitos bahawa isu perkauman seharusnya dikendalikan wakil kaum masing-masing. Namun demikian, dalam realitinya, apakah mungkin seseorang pemimpin Islam-Melayu dipuji apabila beliau menguruskan isu komuniti Cina dan India? Sekiranya tidak, apakah pengundi Melayu-Islam yang serba salah selepas 8 Mac 2008 akan berasa lega, walaupun kerajaan negeri Pulau Pinang amat prihatin terhadap Melayu, tetapi pemimpin Melayunya kelihatan kurang menonjol?

Wakil rakyat ini bertanya, mengapa pengundi Cina bencikan UMNO? Bukankah antara sebabnya, UMNO sering memperlekahkan MCA dan Gerakan yang dianggap sebagai wakil masyarakat Cina? Justeru itu, bagaimana Melayu menyukai kerajaan negeri Pulau Pinang, sekiranya mereka merasakan bahawa wakil politik mereka tidak berkuasa dalam kerajaan negeri?

Politik perkauman menuntut kaumnya berkuasa

Pada hemat saya, mentaliti komuniti Cina dalam soal "wakil kaum" ini mungkin jauh lebih fleksible berbanding Melayu. Selagi permintaan mereka disampaikan, komuniti Cina tidak begitu mementingkan sama ada wakil yang berdialog dengan Najib adalah MCA, Gerakan, Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia, Gabungan Dewan Perniagaan Dan Perindustrian Cina Malaysia, atau tycoon yang enggan terdedah identitinya. Komuniti Cina tidak menuntut agar wakil mereka dalam kerajaan terikat kepada seseorang atau kumpulan tertentu. MCA cuma mahu melanjutkan hayat politiknya apabila menyarankan pendekatan menonjolkan dirinya (high profile), namun ia bukan satu kemestian untuk mentadbir komuniti Cina. Ramai lagi ketua pertubuhan Cina yang bergelaran "Tan Sri", "Dato", dan "Doctor" akan menawarkan diri untuk menjadi wakil komuniti Cina, seandainya MCA gagal berbuat demikian.

Sebagai perbandingannya, masyarakat Melayu yang selama ini disemai dengan mesej "perpaduan kaum", menuntut bukan sahaja dasar yang memanfaatkan mereka, tetapi juga bangsa dirinya untuk berkuasa. Mentaliti ini tidak sukar untuk difahami. Katakanlah pegawai kerajaan Melayu mengubah sikapnya untuk lebih berprihatin terhadap komuniti Cina pada hari ini, apakah komuniti Cina tidak akan lagi menuntut lebih jawatan dalam kerajaan untuk disandang bangsa dirinya?

Sememangnya kesemua ini adalah sisa yang berbisa dari politik perkauman. Namun, dalam usaha kita untuk meruntuhkan tembok politik perkauman, apakah ia perwakilan kaum dan autonomi komuniti itu tidak mengandungi erti "inklusif" sama sekali?

Lim Guan Eng (gambar kanan) seorang yang bijak, namun orang bijak ada kalanya dikelirukan kebijakan dirinya. Orang sebegini hanya mahu melakukan sesuatu, gagal melihat keperluan untuk orang lain "melakukan sesuatu", seandainya dirinya tidak melakukan sesuatu itu.

Apakah kesudahan yang paling buruk seandainya Lim Guan Eng perlu mengendalikan sendiri hal ehwal Melayu-Islam? Sahabat wakil rakyat saya itu berkata, Pakatan Rakyat sememangnya akan terus berkuasa di Pulau Pinang, namun parti pemerintah ini mungkin kehilangan kesemua wakil rakyat keturunan Melayu-nya. Seandainya demikian, maka nampaknya Lim Guan Eng sendiri terpaksa mengendalikan semua hal ehwal Islam buat masa itu.

*Wong Chin Huat ialah pengkaji politik dan kolumnis MerdekaReview. Diterjemah dan disunting oleh Tey Hwey Gek dari teks asal yang disiarkan pada 23 Februari 2011.

Selangor Naikkan Lagi Elaun Guru KAFA, Negeri BN Bagaimana?Gombak : Pegumuman Kerajaan Negeri Selangor baru-baru ini meluluskan tambahan elaun sebanyak RM300 sebulan kepada guru-guru Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) yang bertugas di Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI) di seluruh negeri memberi berita gembira kepada semua tenaga pendidik KAFA (SRA dan SRAI).

Nursyuhadah Mokhtar Menunjukkan Elaun Guru yang diterima semenjak PR memerintah kenaikan RM1000


Dengan tambahan elaun RM300 itu menjadikan elaun bulanan mereka di SRA dan SRAI sebanyak RM1,300 sebulan berkuatkuasa 1 Januari lalu.

Bagi Bunyamin Mohd Razi yang telah berkhidmat sebagai guru selama 3 tahun dan telah dinaikkan pangkatnya menjadi Pengetua SRAI (KAFA) Taman Amaniah kenaikan elaun itu amat dinanti-nantikan oleh tenaga kerja KAFA berikutan bebanan hidup yang semakin berat sekarang

“Kita rasa berterima kasih kepada Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Selangor dalam menjaga kebajikan guru-guru. Telah dua kali semenjak PR memerintah Selangor guru-guru menerima kenaikan gaji.

"Gaji guru KAFA kalau kita nak bandingkan dengan guru-guru sekolah rendah kebangsaan seperti bumi dan langit. Namun atas rasa tanggungjawab sebagai pendidik, guru-guru masih istiqamah meneruskan tugas ini.

“Dengan kenaikan elaun ini setidak-tidaknya mereka merasakan sumbangan mendidik anak-anak bangsa selama ini terbalas. Maklumlah bukan mudah untuk menjadi seorang pendidik. Kita kena melayan berbagai kerenah dan ragam anak-anak murid.

“Untuk memberi ilmu kepada mereka juga perlu kesabaran, penghayatan dan pemahaman yang dalam. Ilmu agama yang disampaikan bukan seperti ilmu lain,” katanya ketika ditemubual di pejabatnya.

Bunyamin juga member cadangan pada masa depan agar kerajaan negeri menukarkan perkatan elaun pada slip gaji guru-guru kepada gaji pokok kerana kesukaran untuk membuat pinjaman membeli kenderaan dan sebagainya tanpa mempunyai penyata gaji.

“Jika diletakkan elaun sahaja ramai menyangkakan ianya jawatan kontrak sedangkan guru-guru di sini berjawatan tetap dan ada yang telah berkhidmat selama 18tahun,” katanya.

Bunyamin Mohd Razi, Pengetua SRA (KAFAI) Tmn Amaniah


Apabila ditanya pendapat tentang bajet 2011 dibentangkan pada 15 Oktober tahun lalu yang mana Perdana Menteri telah mengumumkan guru-guru KAFA akan menerima imbuhan dari RM500 kepada RM800 berkuatkuasa 5 Januari 2011 katanya, sehingga kini guru-guru tidak menerima sebarang kenaikan elaun daripada Kerajaan Pusat seperti yang telah dijanjikan.

"Walaupun KAFA Taman Amaniah tidak termasuk dalam kenaikan tersebut namun, teman-teman yang mengajar di SRA, SRAI sentiasa menanti kemasukan elaun itu sehingga kini. Mereka benar-benar terkilan dengan apa yang berlaku. Pengumuman telah dibuat 6 bulan lalu namun sudah masuk bulan ke 3 (Mac, 2011) masih tiada sebarang kemasukan elaun seperti yang dijanjikan," ujarnya.

Baginya, pengumuman kerajaan pusat hanyalah bahan penyedap telinga sahaja. Apa yang berlaku, ramai guru-guru di sini rasa tidak berpuas hati dengan pengumuman yang dibuat oleh PM mengenai kenaikan elaun guru. Beliau juga difahamkan oleh sumber tertentu untuk mendapat kenaikan elaun, guru-guru perlu ditahsin al-quran terlebih dahulu dan berbagai alas an lagi yang kedengaran.

“Kalau benar apa yang kami dengar mengapa semasa pembentangan bajet yang dibuat oleh PM tidak dinyatakan semua syarat-syarat tersebut secara jelas agar guru-guru ini tidaklah meletakkan harapan yang tinggi.

“Persatuan guru-guru Daerah Gombak ramai yang sudah ditahsin sebelum mereka dilantik menjadi guru. Sekiranya ada yang belum ditahsinkan mereka boleh membuat penyemakan tersebut kepada guru berkenaan.

“Maka dengan ini Umno-BN tidak perlulah membuat berbagai helah lagi dan menaburkan berbagai janji manis kepada rakyat. Umno-BN wajib tunaikan janji mereka,” tegasnya.

Sementara itu, Zaleha Abu Bakar dan Hamidah Hj Sanusi yang telah berkhidmat di sekolah tersebut semenjak 1993 mengalu-alukan langkah kerajaan Selangor dalam menaikkan gaji guru KAFA. Menurutnya keadaan kerja dalam beberapa tahun kebelakangan ini juga semakin baik berbanding dahulu.

“Pada 1990an gaji kami sebanyak RM180. KWSP pekerja dan slip gaji guru tiada. Jika kami ingin tahu gaji sudah masuk atau belum kami kena berhubung dengan JAIS. Tetapi zaman seakarang sudah tidak seperti dahulu.

“Tapi semenjak PR memerintah ramai yang berebut untuk menjadi guru KAFA. Masa depan guru KAFA telah terjamin dengan berbagai faedah yang diberikan. Gaji guru kafa sudah mencapai RM1000 sebulan,” katanya.

Nursyuhadah Mokhtar berkelulusan Mesir, berkata kerajaan PR Selangor terbukti lebih prihatin berbanding kerajaan sebelumnya.

“Pada tahun 2005 gaji saya hanya RM400 tetapi semasa perubahan kerajaan berlaku pada tahun 2008 alhamdulilah elaun saya telah naik sebanyak RM600, kini gaji bersih saya RM1000.

“Namun begitu kami rasa terkilan juga menanti elaun yang di janjikan oleh PM untuk menaikkan elaun guru sebanyak RM500 ke RM800 yang mana kami masih tidak menerima imbuhan tersebut. Sampai bilakah kami perlu menunggu kenaikan itu,” keluhnya.

Mariah Majid yang sudah 3 tahun berkhidmat sebagai guru KAFA meletakkan harapan agar segala janji manis Umno-BN ditunaikan. Kalau Kerajaan PR sudah boleh membuktikan janji mereka mengapa Umno-BN yang telah memerintah selama 50 tahun tidak dapat menunjukkan yang terbaik berbanding dengan pemerintahan PR yang hanya 3 tahun memerintah.

“Kalau semua projek Mega boleh dibuat dengan berjuta billion, mengapa gaji guru yang hanya tidak memakan berjuta billion tidak boleh diluluskan dengan secepatnya. Kami rasa muak dengan janji-janji yang ditaburkan oleh Umno-BN,” sinisnya.

Menurutnya, walaupun gaji guru sekolah KAFA yang diberikan tidak berapa tinggi namun yang mereka utamakan adalah untuk mendidik anak bangsa agar menjadi insan berguna.

Pelajar selesa dengan kelas baru


“Tiada guna jika ilmu dunia 100% lulus tetapi ilmu akhiratnya 100% ke belakang. Oleh itu seharusnya Kerajaan Pusat Umno-BN menjaga kebajikan guru-guru juga. Bukan hanya menjaga kebajikan kroni dan duit poket mereka,” bidas Mariah.

Kelulusan untuk kenaikan elaun guru KAFA telah dibuat pada mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada tahun lalu. Ia melibatkan 3,935 guru KAFA yang mengajar di 208 SRA dan 11 buah SRAI seluruh negeri. Kenaikan elaun bulanan itu akan melibatkan peruntukan tambahan kerajaan negeri lebih RM14 juta setahun.

- Sebarang sumbangan berita / kenyataan media / artikel / komen atau pun maklumat boleh dihantar ke: webpakatan@gmail.com.

HA..HA..HA AUDIT NEGARA SALAH??

Ha..Ha..cerita pada peneroka nampak macam bagus sahaja..Tapi adakah tindakan audit negara ini diperlekehkan?Sudah tentulah ini dilihat sebagai sesuatu yang dijangkakan.Namun bagaimana pula di negeri Pakatan Rakyat berlaku demikian? Sudah tentu tidak bukan?Lihat bagaimana negeri Pakatan Rakyat seperti Kedah,Kelantan,Pulau Punang dan juga Selangor??

Memanglah laporan tersebut di buat pada hujung tahun? Apakah anda tidak sedar?
ANAK HARAM KATA HARAM JADAH

Kerajaan Umno,BN Makin Pincang- Wan Azizah03/03/2011 Share


PETALING JAYA 3 MAC : Kepincangan pemerintahan Umno-BN dapat dilihat dengan jelas apabila skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) menyaksikan kerajaan begitu mudah mengambil keputusan mendakwa bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy atas tuduhan menipu mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu kenyataan media berkata, senario terbaru ini telah menimbulkan persoalan mendalam apabila dengan sewenang-wenangnya seorang Perdana Menteri ditipu oleh menteri.

Malah tambahnya, isu penipuan dalam pemerintahan korup Umno-BN ini bukan sahaja kepada Perdana Menteri tetapi barisan kabinet sejak zaman Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Kebanyakan dari mereka yang 'tertipu' masih berkuasa termasuk Perdana Menteri dan Timbalannya hari ini," tulis Azizah.

Mantan menteri pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Putrajaya atas pertuduhan menipu mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berhubung skandal PKFZ.

Beliau dituduh mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaaan yang membawa hukuman penjara sehingga lebih lima tahun dan denda atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Chan adalah VVIP kedua yang didakwa berhubung skandal PKFZ yang kosnya dikatakan naik mendadak dan menurut laporan audit mungkin akan menyebabkan negara kehilangan RM12.5 bilion.

Pada 29 Julai tahun lalu, bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik didakwa atas tuduhan menipu kabinet untuk mempersetujui pembelian tanah pada harga yang lebih tinggi.

Empat yang lain, termasuk bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang, OC Phang, juga didakwa berhubung pelbagai kesalahan berhubung pembabitan mereka dalam projek berkenaan.

Oleh yang demikian ujar Azizah, Pakatan Rakyat akan memastikan zaman pemerintahan korup Umno-BN akan berakhir di bawah pentadbiran gagasan itu.

Jelasnya, Pakatan Rakyat akan mengambil alih teraju kerajaan dan akan memerintah dengan lebih adul serta mengamalkan tatakelola yang baik terhadap rakyat.

"Mana mungkin kita (Pakatan Rakyat) membiarkan gerombolan pemimpin cuai yang memberi kerugian RM12 bilion kepada rakyat ini menerajui negara.

"Apa jaminan yang mereka tidak akan melakukan perkara yang sama sedangkan hari ini masih begitu angkuh mengunjurkan pembinaan bangunan 100 tingkat dan lorong pejalan kaki dengan kos tidak di terima akal,"katanya lagi.

Justeru, Azizah menggesa rakyat segera bangkit menolak kepimpinan yang cuai dan berkepentingan ini dari terus memiskinkan negara.

"Rakyat harus bangkit menolak pemimpin cuai dan berkepentingan ini.Sistem pentadbiran yang mengenepikan kepedulian rakyat dan tatakelola yang baik harus ditamatkan,"kata Azizah.

Kerajaan Umno,BN Makin Pincang- Wan Azizah03/03/2011 Share


PETALING JAYA 3 MAC : Kepincangan pemerintahan Umno-BN dapat dilihat dengan jelas apabila skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) menyaksikan kerajaan begitu mudah mengambil keputusan mendakwa bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy atas tuduhan menipu mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu kenyataan media berkata, senario terbaru ini telah menimbulkan persoalan mendalam apabila dengan sewenang-wenangnya seorang Perdana Menteri ditipu oleh menteri.

Malah tambahnya, isu penipuan dalam pemerintahan korup Umno-BN ini bukan sahaja kepada Perdana Menteri tetapi barisan kabinet sejak zaman Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Kebanyakan dari mereka yang 'tertipu' masih berkuasa termasuk Perdana Menteri dan Timbalannya hari ini," tulis Azizah.

Mantan menteri pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Putrajaya atas pertuduhan menipu mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berhubung skandal PKFZ.

Beliau dituduh mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaaan yang membawa hukuman penjara sehingga lebih lima tahun dan denda atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Chan adalah VVIP kedua yang didakwa berhubung skandal PKFZ yang kosnya dikatakan naik mendadak dan menurut laporan audit mungkin akan menyebabkan negara kehilangan RM12.5 bilion.

Pada 29 Julai tahun lalu, bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik didakwa atas tuduhan menipu kabinet untuk mempersetujui pembelian tanah pada harga yang lebih tinggi.

Empat yang lain, termasuk bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang, OC Phang, juga didakwa berhubung pelbagai kesalahan berhubung pembabitan mereka dalam projek berkenaan.

Oleh yang demikian ujar Azizah, Pakatan Rakyat akan memastikan zaman pemerintahan korup Umno-BN akan berakhir di bawah pentadbiran gagasan itu.

Jelasnya, Pakatan Rakyat akan mengambil alih teraju kerajaan dan akan memerintah dengan lebih adul serta mengamalkan tatakelola yang baik terhadap rakyat.

"Mana mungkin kita (Pakatan Rakyat) membiarkan gerombolan pemimpin cuai yang memberi kerugian RM12 bilion kepada rakyat ini menerajui negara.

"Apa jaminan yang mereka tidak akan melakukan perkara yang sama sedangkan hari ini masih begitu angkuh mengunjurkan pembinaan bangunan 100 tingkat dan lorong pejalan kaki dengan kos tidak di terima akal,"katanya lagi.

Justeru, Azizah menggesa rakyat segera bangkit menolak kepimpinan yang cuai dan berkepentingan ini dari terus memiskinkan negara.

"Rakyat harus bangkit menolak pemimpin cuai dan berkepentingan ini.Sistem pentadbiran yang mengenepikan kepedulian rakyat dan tatakelola yang baik harus ditamatkan,"kata Azizah.

CAP Dakwa Harga Makanan Lonjak Sehingga 167 Peratus

03/03/2011

GEORGETOWN 3 MAC : Persatuan Pengguna Pulau Pinang mendakwa harga pelbagai makanan telah melonjak antara 20 peratus hingga 167 peratus sejak bulan lalu akibat kenaikan harga pelbagai barangan keperluan.

Presidennya, SM Mohamed Idris berkata peningkatan harga makanan itu telah menyebabkan kesukaran yang amat sangat kepada kehidupan pengguna.

"Satu hidangan sayuran yang dijual pada harga 60 sen enam bulan yang lepas, kini dijual pada harga 80 sen hingga RM1.00 setiap hidangan, peningkatan 25 peratus hingga 66 peratus; udang (saiz sederhana) daripada RM1.50 hingga RM4.00 setiap satu, peningkatan 167 peratus," katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut SM Mohamed, pengusaha restoran dan pemilik gerai makanan yang ditemubual oleh pegawai CAP, berkata kenaikan harga makanan dan minuman ringan adalah akibat daripada kenaikan harga barangan keperluan yang diimport seperti bawang, bawang putih, kacang dal dan rempah; ayam, daging, daging kambing, ikan, udang, sayuran, tepung beras, telur, susu pekat manis, biji kopi, serbuk teh daripada antara 20 peratus sehingga 200 peratus serta peningkatan dalam harga gas dan bahan api.

Katanya kajian yang dijalankan sekitar gerai-gerai di Pulau Pinang itu mendapati kenaikan bukan sahaja membabitkan kedai makanan orang Islam tetapi juga menjejaskan makanan orang Cina dan India.

"Harga char koay teow di gerai makanan Cina menunjukkan peningkatan 50 peratus daripada RM3.00 kepada RM4.50 sepinggan.

"Barangan makanan lain seperti moey daging atau bubur meningkat daripada RM3.50 kepada RM4.50; mee udang daripada RM4.50 kepada RM5.50; mee tomyam RM4.00 kepada RM4.50; nasi goreng daripada RM3.50 kepada RM4.00," katanya.

Menurut beliau bagi makan India pula, harga tosai yang dijual RM1.00 setiap satu kini meningkat RM1.20, peningkatan 20 peratus harga roti canai dan nasi lemak masih sama tetapi kandungannya telah dikurangkan.

"Harga kopi dan teh telah meningkat daripada 80 sen kepada RM1.00 hingga RM1.10 segelas; Nescafe, Horlicks dan Milo meningkat daripada RM1.20 kepada RM1.30 segelas; minuman tin dan jus segar pula meningkat daripada RM1.50 kepada RM2.00, peningkatan 33 peratus.

"Di sesetengah tempat ais kosong telah meningkat daripada 20 sen kepada 40 sen segelas iaitu peningkatan 100 peratus," katanya.

Presiden CAP itu berkata memandangkan kenaikan kos, bayaran bagi perkhidmatan lain seperti pembaikan paip, elektrik, bengkel kereta, membaiki motosikal juga telah meningkat bayarannya daripada antara 20 peratus kepada 30 peratusdalam tempoh lebih enam bulan lalu.

Sehubungan itu, SM Mohamed menggesa kerajaan mempertimbangkan perkara ini dengan serius bagi mencari jalan bagaimana untuk mengatasi kenaikan kos.

"Pengguna (perlu) berhati-hati dalam berbelanja dan untuk meminimumkan makan di luar dan jika mereka tidak mempunyai pilihan tetapi terpaksa makan di luar, maka pilihlah kedai yang mengenakan harga yang berpatutan.

"CAP juga menggesa peniaga supaya memainkan peranan mereka dalam membantu situasi kenaikan harga dengan mengurangkan pengambilan keuntungan bagi memastikan mereka dapat meneruskan perniagaan," katanya.-Malaysiakini

Mana pergi 1.3 juta hektar tanah rezab Melayu?

Mohd Sabri Said

KEPALA BATAS, 3 Mac : "Usah cakap banyak lagi.. Umno kena perjelaskan ke mana hilangnya tanah rezab melayu yang ditinggalkan oleh penjajah Inggeris sebelum berbicara tentang Umno pembela Melayu, " kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Dun) Anak Bukit, Ir Amiruddin Hamzah.

Beliau yang berucap di majlis Karnival Penang Harmoni di Dewan Melinium, Kepala Batas malam tadi turut meletakan kesalahan tersebut di tangan Umno yang kononnya menjadi nadi perjuangan orang Melayu tetapi sebenarnya pengkhianat.

Selepas penjajah pergi, orang Melayu mempunyai 3 juta hektar tanah rezab melayu di seluruh Malaysia tetapi kenapa pada tahun 1995 ia berkurangan mendadak sehingga 1.7 juta hektar.

Kejadian itu sampai kini masih tidak dijawab oleh kepimpinan Umno sejak dulu sehingga sekarang, dakwa beliau.

Mereka bimbang jika diberikan jawapan secara ikhlas dan jujur maka tidak mustahil rakyat Melayu akan marah dan tidak lagi bergantung pada parti perkauman itu lagi.

"Jangan biarkan lagi Umno berkuasa kerana tanah milik melayu sendiri tergadai apatah lagi dulunya mereka asyik menang dan ingat kemenangan itu boleh menyembunyikan penyelewengan yang dilakukan, " tegasnya.

Sambungnya, itu di tahun 1995 kini tahun 2011 tentunya terus berkurangan ekoran kerakusan kepimpinan Umno melakukan pembangunan yang yang berat sebelah.

Sepatutnya mereka mengantikan tanah yang melibatkan tanah rezab Melayu bukan terus ambil dan mengaut keuntungan peribadi.

Umno bertanggungjawab memberikan penjelasan kenapa terjadi kehilangan 1.3 juta tanah rezab Melayu di waktu mereka berkuasa penuh terhadap pembangunan di setiap negeri, tegasnya.

(function() { var d = document, w = window; w

PMX DEDAH ISU RASUAH. PN CUBA MAINKAN ISU. TAPI BELUM LAGI SAMAN. CUBA SAMAN, SUPAYA PMX BOLEH BAWA BUKTI.