VIDEO PENDEDAHAN PANAS DATO HUSAM MUSA
Sidang Media YB Dato' Hj. Husam Musa Mengenai Lebuh Raya Rakyat

Perbahasan Bajet Kelantan 2015 oleh YB Dato' Hj Husam Musa


[LIVE TERTUNDA][051115] Tanda-tanda Kiamat "Siri 4" - Ust Abdullah KhairiSentimen pengguna negatif: Ekonomi Malaysia sedang gawatSentimen pengguna negatif: Ekonomi Malaysia sedang gawat

Sentimen pengguna negatif: Ekonomi Malaysia sedang gawat


Sebuah akhbar Bahasa Inggeris tempatan bertarikh 4 November 2015 dalam satu laporan bertajuk ‘Consumer confidence down’ melaporkan, satu tinjauan 541 orang warga pengguna telah menunjukkan bahawa setiap 9 orang dari 10 orang yang diwawancara berpendapat Malaysia sedang mengalami kegawatan ekonomi.
Tinjauan itu dilakukan oleh Nielsen Malaysia, sebuah organisasi yang terkenal dalam bidang tinjauan rakyat untuk pelbagai topik terutamanya topik sentimen rakyat terhadap keadaan ekonomi.
Sentimen keyakinan pengguna di Malaysia diberitakan telah jatuh dari 89 mata pada suku tahun yang kedua (April 2015-Jun 2015) ke 78 mata untuk suku tahun yang ketiga (Julai 2015-September 2015).
Sentimen pengguna di bawah paras 100 mata bererti kurang memberangsangkan iaitu sentimen yang pesimis atau negatif. Ini dibandingkan dengan sentimen pengguna di Filipina yang berada pada paras 117 mata; Indonesia 116 mata; Thailand 111 mata dan Vietnam 105 mata.

Hal ini menunjukkan bahawa sentimen pengguna Malaysia boleh dikatakan amat negatif jika dibandingkan dengan lain-lain negara di rantau ASEAN.

Ramai orang yang ditinjau kini berasa bimbang perihal isu ekonomi diikuti dengan kestabilan politik dan kestabilan kerjaya peribadi. Mereka yang bimbang mengenai situasi eokonomi ialah peratusan yang besar sekali iaitu 61%.

Pengurus bagi Nielsen Malaysia, Richard Hall berkata bahawa kejatuhan nilai matawang ringgit telah menyebabkan rakyat merasa bimbang terhadap kesihatan ekonomi negara.

Justeru itu, tidak boleh dinafikan lagi bahawa rakyat Malaysia sudah hilang keyakinan terhadap masa depan mereka selaras dengan masa depan negara.

Seterusnya, apakah langkah yang akan diambil oleh Perdana Menteri Najib Razak untuk memulihkan keyakinan rakyat dan para pengguna?Rafizi sotong kering, Umno bongkak, bacul’