SAYA JUGA DI HENTAM DALAM BTN


Bekas meneteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah hari ni menjelaskan bahawa beliau menyokong penuh agar BTN di hapuskan kerana ianya memberikan faedah kepada orang tertentu untuk menggunakan platform BTN bagi mengatasi lawan.Beliau berkata demikian setelah bekas PM Mahathir Mohammad meminta supaya program BTN di teruskan.


"Ya saya dengar dan tahu bahawa saya juga pernah di hentam dalam seminar dan ceramah yang di anjurkan oleh BTN'" demikian jelas beliau.


BTN yang diletakkan di bawah kementerian Jabatan Perdana Menteri menjadi habuan bagi pihak-pihak tertentu agar menggunakan platform untuk mengehentam dan menganjurkan perasaan benci di kalangan bangsa lain dan bersifat rasis.


Menurut Tengku Razaleigh lagi , BTN di gunakan untuk menghentam pihak lawan dan menjadi kepentingan bagi pihak tertentu yang mengunakan pentas bagi menghentam pihak yang melawan pemimpin ,malah ianya memnbazikan wang rakyat" demikian beliau berkata lagi..


Baru-baru ini kerajaan Selangor dan Pulau Pinang telah bersetuju untuk menghentikan program BTN di negeri masing-masing dan menghalang bagi kakitangan kerajaan negeri untuk tidak megikuti program tersebut yang dianggap sebagai bersifat perkauman.

PPSMI MASIH DI PANTAUPerjuangan GMP Belum Terhenti - Hasni Abbas


Tuesday, 08 December 2009 1:11 PM Oleh Roziyah Mahamad

GERAKAN Mansuh PPSMI (GMP) sentiasa mematau dan memperjuangkan isu Penguasaan Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) walaupun kerajaan telah menetapkan untuk memansuhkannya pada 2011 ini. GMP dalam usahanya akan memastikan PPSMI benar-benar dimansuhkan seperti yang diumumkan kerajaan. Hal ini dimaklumkan oleh setiausaha GMP, Hasni Abbas ketika dihubungi Erapakatan.Hasni Abbas berkata, pihak GMP ada menulis surat kepada kementerian dan mempertikaikan langkah-langkah yang diambil kerajaan dalam memastikan bahasa ibunda terjaga. Kerajaan juga diminta member perhatian kepada pelajar-pelajar yang terlepas dari pemansuhan PPSMI ini. Hal ini kerana terdapat ramai pelajar yang luar bandar yang gagal akibat perlaksanaan PPSMI ini.GMP dalam usahanya juga akan memastikan kerajaan benar-benar melaksanakan PPSMI ini selaras dengan janji yang telah dikatakan. Kerajaan diminta memansuhkan sepenuhnya PPSMI ini dan tidak memberi pilihan kepada pelajar dan pihak sekolah samada mahu menggunakan PPSMI ini atau tidak. “Sepertimana kerajaan telah menetapkan PPSMI satu ketika dahulu dan tidak memberi pilihan kepada semua pihak, begitu juga hendaknya dalam penghapusan PPSMI. Kerajaan harus tegas dalam memastikan PPSMI ini terhapus sepenuhnya,” Jelas Hasni Abbas. Hasni Abbas juga kecewa apabila tiada peruntukkan untuk memantapkan bahasa kebangsaan itu. Kerajaan dilihat memandang sepi usaha pelbagai pihak dalam meninggikan taraf penggunaan bahasa Melayu di kalangan masyarakat. Namun, kerajaan telah memberikan peruntukkan yang besar dalam menaikkan penguasaan bahasa Inggeris di Malaysia. Mengulas lanjut, GMP menghadapi pelbagai cabaran dalam meningkatkan penguasaan rakyat Malaysia dalam bahasa Melayu. Sesetengah media arus perdana dilihat seolah-olah memperlekehkan usaha yang dilakukan GMP.Gerakan GMP dikatakan sebagai politik jalanan dan dianggap sebagai pergerakan negatif. “Namun, GMP memuji usaha sesetengah media seperti Erakeadilan yang masih menyokong pergerakan GMP. Media seperti ini telah membuka ruang yang luas dalam GMP menyuarakan hasrat dan perjuangan GMP,” jelasnya lagi.Kerajaan juga diminta memberi ruang kepada GMP untuk berbincang. Namun, GMP kecewa apabila ruang yang ada diberikan kepada pihak lain sedangkan GMP merupaka gerakan yang memperjuangkan bahasa ibunda sendiri.“Kerajaan boleh mendengar kaum cina yang ingin menggunakan bahasa ibunda mereka dalam pembelajaran sains dan matematik, namun menolak untuk berbincang dengan GMP bagi memperjuangkan bahasa melayu sendiri. Seolah-olah wujud keadaan pecah dan perintah di mana kerajaan mendengar suara satu pihak, manakala suara pejuang bahasa ibunda sendiri dipinggirkan,” jelasnya.

SOSIAL : FIKIR-FIKIRKANBELUM TERJADI DI NEGARA KITA


Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan,
kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira
kepada orang yang sabar. (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah,
mereka berkata "innalillahi wa inna ilaihi raji'un" (sesungguhnya kami milik
Allah dan kepada-Nyalah kami kembali)." (Al-Baqarah: 155-156).

seorg ustaz dari malaysia telah berkunjung ke indonesia (sumatra) di atas
jemputan salah seorg penduduk kampung disana utk memberikan ceramah di salah
sebuah masjid.beliau berasa terkejut apabila terlihat kawasan perkuburan di
kampung berkenaan. beliau bertanyakan pada penduduk kampung
berkenaan"mengapa kubur ISLAM dan BUKAN ISLAM di semadikan bersama?"
jawab penduduk kampung di sana :- -"takkan maklaikat tak tau nak bezakan mana
islam mana bukan islam"

SETIAUSAHA POLITIK LEBIH SUDU DARI KUAH

Parlimen hari ini bersetuju menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk menyiasat dakwaan seorang ahli parlimen PKR bahawa beliau "dihalang" setiausaha politik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di dewan itu semalam.Penubuhan jawatankuasa khas itu dibuat ekoran usul tergempar Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju), yang menggesa supaya tindakan diambil terhadap Datuk Shafie Abdullah kerana mengganggunya.


Shafie yang juga Ketua Bahagian Umno Wangsa Maju turut didakwa mengunakan pengaruh beliau bagi mendapatkan 30 lot peribadi bagi tapak pasar malam Up Town Danau Kota dan kelulusan Development Order untuk membina shopping complex diatas sebidang tanah yang digazetkan dalam Deraf Plan KL 2020 untuk Masjid Desa Sri Hartamas.


Beliau juga didakwa mengunakan pengaruh beliau untuk memaksa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan melantik 29 nama yang beliau cadangkan sebagai Ahli Jawatankuasa Surau Al-Ehsaniah, di Rumah Pangsa Danau Kota.


Wee turut mendedahkan bahawa Shafie juga bertanggungjawab terhadap tindakan menghalang pengurusan DBKL dari menguatkuasakan undang-undang di beberapa tempat seperti Up Town di Danau Kota dan juga Restoran Rashatini milik kroni beliau yang dibina atas tanah rizab DBKL di Seksyen 2 Wangsa Maju.

DIA KACAU SEMUANYA


Mahathir Pencetus Salah Guna BTN - Johari Abdul
Oleh Roziyah Mahamad

MAHATHIR merupakan pencetus kepada salah guna yang terdapat dalam modul Biro Tata Negara (BTN) dalam menyebarkan agenda Barisan Nasional ketika era pemerintahannya satu ketika dahulu. Propaganda mengutuk dan menghina pemimpin-pemimpin pembangkang telah disuapkan ke minda peserta agar tertanam perasaan benci terhadap pemimpin-pemimpin pembangkang yang ada. "Mahathir sendiri yang telah mewujudkan modul ini, kerana itulah dia tidak bersetuju modul ini dirombak dan mahu ia dikekalkan.Dia adalah pecetus kepada semua ini," jelas Johari Abdul.Datuk Johari Abdul yang juga Ahli Parlimen Sungai Petani menjelaskan modul yang terdapat dalam BTN telah digunakan oleh Dr Mahathir pada ketika itu sepenuhnya untuk memburukkan pemimpin-pemimpin pembangkang terutamanya melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kerana itu beliau langsung tidak terkejut dengan kenyataan Dr Mahathir yang mahu modul BTN dikekalkan dan tidak dirombak. “Buktinya, selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat, hampir semua program BTN yang dijalankan oleh penceramahnya kebanyakkannya mencerca dan memfitnah Anwar sedangkan pada ketika itu Datuk Seri Anwar Ibrahim masih dibicarakan dan masih belum ditentukan bersalah,” jelas Johari yang dihubungi wartawan Erapakatan.Menurutnya, program yang dijalankan telah mengumpulkan semua pemimpin pembangkang dan melebelkan mereka sebagai pengkianat dan orang yang bakal memusnahkan Negara. Fitnah dan cacian sengaja dilemparkan bagi menanam kebencian rakyat terhadap pemimpin pembangkang yang ada. “Jika dikira sejak tahun 1998 hingga 2 september 2005, sudah berapa banyak fitnah dan cacian yang dilemparkan kepada Datuk Seri Anwar? Sedangkan pada ketika itu Anwar masih belum ditentukan kesalahannya. Jadi saya memang tidak terkejut sama sekali dengan kenyataan Dr Mahathir yang mahu modul BTN dikekalkan.Ini kerana dia sudah lama menggunakan modul BTN ini untuk menanam kebencian rakyat kepada Datuk Seri Anwar dan pemimpin-pemimpin lain,” jelas Johari lagi. Baru-baru ini Dr Mahathir telah memberi kenyataan mahu program BTN dikekalkan kerana bagi beliau modul itu cukup baik dalam memupuk semangat kenegaraan di kalangan rakyat. Isu kursus anjuran BTN mendapat perhatian ramai apabila kerajaan Negeri Selangor baru-baru ini melarang kakitangan awam dan penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) milik negeri mengikuti kursus berkenaan berkuatkuasa. Hal ini kerana BTN didakwa sebagai proses doktrinisasi oleh Barisan Nasional (BN) hingga mencetuskan fenomena perkauman, memecah-belahkan penduduk pelbagai kaum, agama dan menimbulkan kebencian kepada pembangkang.

ALIRAN MEDIA STATEMENT

Aliran media statementhttp://www.aliran. com


Protecting the rights of migrant workers and their families: Malaysia's obligation
Sunday, 06 December 2009 18:32


The Asean Committee for Migrant Workers (ACMW) Drafting Committee meets in Kuala Lumpur on 7 and 8 December 2009, hosted by the Ministry of Human Resources. The ACMW Drafting Committee comprising Malaysia, Thailand, Indonesia and Philippines, is in the process of drafting a Framework Instrument on the protection and promotion of migrant workers rights for Asean, in line with the principle affirmed by the ten Asean states, under the Bangkok Declaration on Irregular Migration 1999 and the Asean Declaration on the protection and Promotion of the Rights of Migrant Workers.


Under the Bangkok Declaration, "Regular migration and irregular migration should not be considered in isolation from each other", and "migration, particularly irregular migration, should be addressed in a comprehensive and balanced manner, considering its causes, manifestations and effects, both positive and negative, in the countries of origin, transit and destination. "
Further, signatory countries committed themselves under The Bangkok Declaration to formulate "comprehensive, coherent and effective policies on irregular migration … within the context of a broader regional framework based on a spirit of partnership and common understanding. "


In accordance with its commitment under the said declaration the Malaysian Government should extend protection of migrant workers' rights to all migrant workers (documented and undocumented) regardless of their legal status in the future Framework Instrument for Protection and Promotion of Migrant Workers' Rights.


The Government should also give protective coverage to the rights of migrant workers' families under the same future Framework Instrument.
The exclusion of both the above provisions from the Framework Instrument goes against Malaysia's commitments under the UN Convention on Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (Cedaw) and the Convention on the Rights of the Child (CRC) that all member nations of Asean have ratified and acceded to.


The CRC General Comment 6, issued by the Committee of the Rights of Child, states that all children present on the territory of a Government shall be extended the full protections under the CRC, regardless of status or origins of the child. The provisions of the Asean Instrument being developed must fully cover migrant children along with the other members of their family.
We support the vision of the Asean Declaration because the protection of women migrant workers and the children of migrant workers is an important central element of a comprehensive and efficacious regional Instrument.


Thus we urge the government to join the three other member states in the ACWM Drafting Committee i.e. Thailand, Indonesia and Philippines in supporting the inclusion of these clauses. Two of these, Indonesia and the Philippines, contribute a large portion of migrant labour to Malaysia, Thailand, Singapore and Brunei. The governments of origin countries like Indonesia and the Philippines would want to protect the rights of their nationals working abroad as is their duty to their own citizens and is exemplary government conduct.Aliran seeks to remind the Malaysian Government that it is not in the national interest and that of the `rakyat' at home or abroad to complicate or stall the process of establishing accepted and agreed international practices that meet internationally recognised and approved ILO standards.


We also remind the Government that all Asean partners supported the ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work adopted unanimously by the ILO in June 1998. The ILO Declaration stipulates that the human rights of all migrant workers, regardless of their status, should be promoted and protected in line with the eight core ILO Conventions. Accordingly, we submit that the Asean Instrument being drafted must be in harmony with these Conventions.We urge the Ministry of Human Resources and the Drafting Team to adopt the definition of "migrant worker" contained in Article 2 of the UN Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families. This Convention defines a migrant worker as "a person who is to be engaged, is engaged or has been engaged in a remunerated activity in a State of which he or she is not a national." This definition is comprehensive, clear and concise and merits adoption.The coverage of migrant workers by the Asean Instrument should not be determined by the type of work performed by the migrant worker or the nature of the contract through which she or he is employed. A significant number of migrant workers in the region are temporary workers, domestic workers, informal sector workers and self-employed workers. It is important to ensure that these categories of workers, who are often overlooked, are included in the coverage of a regional Instrument.We further note the Asean Declaration on the Protection and Promotion of the Rights of Migrant Workers makes the following reference on the importance of international frameworks -- "Recalling also the Universal Declaration on (sic) Human Rights …… as well as other appropriate international instruments which all Asean Member Countries have acceded to in order to safeguard the human rights and fundamental freedoms of individuals. "Aliran strongly urges the Government to support the inclusion in the Asean Framework Instrument of the principle of "national treatment" as exemplified in Article 25 of the UN Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families.In keeping with the Prime Minister's advocacy of 1Malaysia, we hope that Malaysia will reciprocate the goodwill, cooperation and unity of its Asean neighbours in supporting the protection and promotion of migrant workers' rights and their human rights. Doing this, will only increase international esteem and respect for our country and our nationals who are working abroad to whom the same rights will apply under the principle of reciprocity.Moreover, Aliran recommends as a reference document for the Asean Framework Instrument on the Protection and Promotion of Migrant Workers Rights, the draft Framework Instrument proposed by the Asean Civil Society Task Force that was presented to Asean member governments at the Asean Senior Labour Officials Meeting (SLOM) earlier this year in Vientiane, Laos.


The said document had been drafted in consultation with civil societies involved in work with migrant workers and advocates of migrant workers' rights in the region. It thoroughly covers in considerable detail issues and problems faced by migrant workers in their countries of origin, in transit and in destination countries within Asean.In conclusion, we urge the Government to cooperate in the establishment of a just Asean body that prospers economically and socially through the protection and promotion of the human rights of its Asean family in the spirit of mutual respect and goodwill amongst Asean partners and their peoples.


Aliran Executive Committee6 December 2009
__._,_.___Reply to sender Reply to group Messages in this topic (1) Recent Activity: Visit Your Group Start a New Topic __________________________________________________________________Aliran Kesedaran Negara (ALIRAN) (National Consciousness Movement)103 Medan Penaga, 11600 Penang, Malaysia Tel: +60 (0)4 658 5251 Fax: +60 (0)4 658 5197 e-mail: alirankn@hotmail.com
Website: http://www.aliran.com/
To Subscribe to Aliran Monthly, click http://www.aliran.com/oldsite/subsform.html
To Donate to Aliran, clickhttp://www.aliran.com/content/view/1/7/
To become an Aliran member, click http://www.aliran.com/content/view/2/8/
To Subscribe to this mailing list, send a blank message to: alirankn-subscribe@yahoogroups.com
To Unsubscribe from this mailing list, send a blank message to: alirankn-unsubscribe@yahoogroups.com
This Aliran mailing list is dedicated to the promotion of justice, freedom, solidarity and human dignity in Malaysia.

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN GAGAL..KAU SEMBANG BAB BIJIK

  Orang sibuk pasal tak boleh beraya kat Kg angkara kegagalan kerajaan tebuk atap, ko plak sibuk sembang pasal bijik....