AMK KEADILAN Pulau Pinang sedia rampas Seberang Jaya, tolak Afif Bahardin


Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pulau Pinang sudah bersedia untuk merampas semula kerusi DUN Seberang Jaya dari Dr Afif Bahardin yang mengkhianati parti dan rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Akmal Nasir berkata setiap pemimpin dan ahli KEADILAN di Pulau Pinang perlu meneruskan perjuangan parti walaupun ada yang mengkhianati mereka.

"Saya mengingatkan mereka akan kepentingan meneruskan perjuangan KEADILAN dengan mengangkat kebajikan rakyat dan memperjuangkan nasib mereka serta yang memerlukan pertolongan.

"Seberang Jaya ini milik KEADILAN, maka mereka perlu meneruskan gerak kerja menyantuni masyarakat setempat," katanya ketika mengadakan pertemuan dengan AMK Pulau Pinang yang disiarkan di saluran YouTube miliknya.

Dalam perbincangan bersama AMK negeri itu, Akmal juga berharap semua barisan kepimpinan dan ahli-ahli akan terus mempertahankan prinsip perjuangan parti.

"Selaku AMK, kita akan terus pertahankan prinsip perjuangan, jangan sekali-kali tunduk dan juga leka dalam soal jawatan dan kedudukan.

"Terima kasih kepada AMK Pulau Pinang yang terus komited sebagai satu pasukan dan meneruskan semangat bersama," katanya.

Kukuhkan kerjasama antara PH, bersiap sedia hadapi PRU mengejut


Mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN memutuskan untuk terus mengukuhkan kerjasama dalam kalangan parti-parti komponen Pakatan Harapan (PH) di tengah-tengah adu domba pelbagai pihak bertujuan memecahkan kesatuan yang dibina sejak dua dekad lalu.

Menurut Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, kerjasama erat amat penting ketika ini agar perancangan melaga-lagakan parti-parti dalam PH menggunakan isu calon Perdana Menteri ke - 9 gagal.

"MPP berpendirian bahawa kerjasama antara parti-parti PH mesti diperkukuh. Pada masa sama, kami mengingatkan agar semua pihak sentiasa berwaspada dan jangan terperangkap dengan sebarang usaha atau langkah yang direncana melaga-lagakan parti di dalam Pakatan Harapan, seperti mana yang pernah dilakukan terhadap KEADILAN sebelum ini," kata Saifuddin dalam satu kenyataan.

Selain itu, menurut Saifuddin lagi, KEADILAN juga membincangkan cadangan mencalonkan Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal sebagai calon PM.

Katanya, walaupun KEADILAN telah menyatakan pendirian dalam berkenaan sebelum ini, parti itu tetap sedia membincangkannya di peringkat PH.

"KEADILAN sedia berbincang. Namun keputusan di peringkat PH perlu dibuat oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan. Sebarang cadangan baharu tidak harus dijadikan mainan politik peribadi mana-mana tokoh.

"KEADILAN juga kekal dengan pendirian bahawa mandat rakyat mesti dipulangkan ke tempatnya pada kadar segera dan dalam bentuk yang telah diberi oleh rakyat kepada PH pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, termasuk dalam isu peralihan kuasa dari Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim," sambungnya.

Berhubung kemungkinan PRU mengejut berlaku sekiranya kemelut politik negara tidak menemui jalan penyelesaian, KEADILAN memutuskan untuk mempersiapkan jentera parti bagi menghadapi pilihan raya pada bila-bila masa.

"KEADILAN dan PH akan berusaha bersungguh-sungguh untuk bersiap sedia dalam menghadapi sebarang kemungkinan termasuk berlakunya PRU 15 lebih awal dari 2023," katanya lagi.

Mesyuarat MPP petang tadi yang berlangsung selama 3 jam di Ibu Pejabat KEADILAN, di Petaling Jaya dihadiri oleh hampir kesemua ahli MPP.

Perwakilan Sabah dan Sarawak turut hadir. Begitu juga Pengerusi-pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) termasuk Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan yang merupakan pengerusi MPN di negeri masing-masing.

KEADILAN akan bincang soal Shafie Apdal calon PM - Saifuddin Nasution
Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Seri Saifuddin Nasution mengesahkan partinya akan mengadakan perbincangan bersama Pakatan Harapan (PH) mengenai calon Perdana Menteri (PM) tidak lama lagi.

Hal ini selepas Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan bahawa Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal kini dicadangkan sebagai calon Perdana Menteri PH Plus.

Malah, beliau mendakwa pencalonan itu dipersetujui oleh DAP, Amanah dan Warisan dalam satu mesyuarat yang diadakan pada 25 Jun lalu.

"Saya juga diberi maklum Amanah dan DAP akan bawa kepada perbincangan PH.

"Sehingga perkara ini dibawa kepada PH, KEADILAN akan memberikan pandangan dalam mesyuarat PH," kata Saifuddin dipetik.

Pada masa sama, Saifuddin menganggap perkembangan terbaru tersebut bermakna Mahathir sudah tidak berminat untuk menjadi PM.

“Rujuk kenyataan Tun, ketika Tun sebut “keputusan sebulat suara" mencadangkan Shafie.

"DAP dan Amanah pula menyebut bahawa mereka akan bawa ke mesyuarat parti masing-masing untuk dibincang dan dibuat keputusan.

“Kenyataan Tun ini juga bermaksud Tun sudah terkeluar dari "persaingan" untuk menjadi perdana menteri,” katanya.

Dalam pengumuman terbaharu, Mahathir turut menyertakan KEADILAN dalam kerajaan bayangan PH dengan mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim serta anaknya Mukhriz Mahathir sebagai calon Timbalan Perdana Menteri.KENAPA ABAH NAK SINGKIRKAN SPEAKER DAN TIMBALAN SPEAKER


HAMSINA HAMZAH

𝗔𝗕𝗔𝗛𝗸𝗮𝘂 kata tak mahu sentuh isu politik, main politik ketika Covid-19 ni..
Tapi 𝗔𝗕𝗔𝗛𝗸𝗮𝘂 sibuk sangat nak singkir Speaker dan Timbalan Speaker sekarang ni tu kenapa ?
KALAU BENAR dakwaan 𝗔𝗕𝗔𝗛𝗸𝗮𝘂 KERAjaan PN memang ada majoriti dalam parlimen, kenapa 𝗔𝗕𝗔𝗛𝗸𝗮𝘂 takut sangat nak buat undian dalam Dewan Rakyat untuk memilih Speaker dan Timbalan Speaker yang baharu ? Biarlah ahli-ahi parlimen membuat undi pilihan mereka..
𝗞𝗘𝗡𝗔𝗣𝗔 𝗠𝗨𝗛𝗬𝗜𝗗𝗗𝗜𝗡 𝗧𝗔𝗞𝗨𝗧 𝗦𝗔𝗡𝗚𝗔𝗧 𝗡𝗔𝗞 𝗕𝗘𝗥𝗦𝗜𝗗𝗔𝗡𝗚 𝗣𝗔𝗥𝗟𝗜𝗠𝗘𝗡 ⁉️

Anwar Ibrahim: Kemiskinan Melayu Bukan Sebab Cina, Ini Sebab Pemimpin Melayu Yang Rasuah & Sombong


KENYATAAN MEDIA PKR28 Jun 2020

KUKUHKAN KERJASAMA PAKATAN HARAPAN, BERSIAP SEDIA SEBARANG KEMUNGKINAN PRU15 DIPERCEPAT

Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN telah mengadakan mesyuarat bulanan hari ini dan telah membincangkan beberapa perkara termasuk pendirian parti dalam isu calon Perdana Menteri, mandat rakyat dan persediaan bagi Pilihanraya Umum ke-15.

Walaupun KEADILAN telah menyatakan pendirian dalam isu calon Perdana Menteri sebelum ini, KEADILAN sedia untuk berbincang namun sebarang keputusan di peringkat Pakatan Harapan perlu diputuskan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan. Sebarang cadangan baharu tidak harus dijadikan mainan politik peribadi mana-mana tokoh.

KEADILAN juga kekal dengan pendirian bahawa mandat rakyat mesti dipulangkan ke tempatnya pada kadar segera, dan dalam bentuk yang telah diberi oleh rakyat kepada Pakatan Harapan pada Pilihanraya Umum ke-14 termasuk dalam isu peralihan kuasa dari Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

MPP berpendirian bahawa kerjasama di antara parti-parti Pakatan Harapan mesti diperkukuh. Pada masa yang sama, kami mengingatkan agar semua pihak sentiasa berwaspada dan jangan terperangkap dengan sebarang usaha atau langkah yang direncana untuk melagakan parti-parti di dalam Pakatan Harapan, seperti mana yang pernah dilakukan terhadap KEADILAN sebelum ini.

KEADILAN dan Pakatan Harapan akan berusaha bersungguh-sungguh untuk bersiap sedia dalam menghadapi sebarang kemungkinan termasuk berlakunya Pilihanraya Umum ke-15 lebih awal dari 2023.

YB DS Saifuddin Nasution Ismail
Setiausaha Agung KEADILAN

PH LINGKUP SEBAB KETUA PENGKHIANAT

 Tak perlu rosakkan PH dengan berpakat bersama wakil rakyat tak berparti dan merosakkan. PH mempunyai wibawa tersendiri. Kuasa hilang tiada masalah, raih semula dengan kerja keras pada PRU akan datang.

Jangan sampai PH jahanam disebabkan politik jelik dan penghancur yang kamu tagihkan dari ketua pengkhianat itu.


TUN M DAH BERKELOK-KELOK ISU PM

PAS KERAJAAN PUSAT, ISU AIR KELANTAN TERUS TAK DIBELA

AMANAH, DAP PERLU PUTUS HUBUNGAN DENGAN TUN MAHATHIR?