VIDEO PENDEK PRN MELAKA- PH AKAN SAMAN KAMARUZZAMAN ATAS FITNAH PH BAWA IDEOLOGI KOMUNNIS- SIAP DUIT BANYAK SIKIT..KAH..KAH...KAH....DOA BANYAK BANYAK


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- KAH..KAH.DALIL BARU-ORANG MELAKA TAK KAN LAH BEGITU NAIF


 

VIDEO PENDEK PRNMELAKA- SOKONG AMANAH PH


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA : AKHIRNYA VELLFIRE


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- PAS FITNAH DAN KINI TERKIAL KIAL- MAT SABU


 

KAH..KAH...BOSSLU - DIA BALUN DUIT BILLION BILLION- CAI NAK NOREH TAK BOLEH- HUJAN......

 


Jho Low ‘orang di balik tabir’ 1MDB, kata bekas pengarah
Jho Low hanya dinamakan sebagai penasihat Terengganu Investment Authority (TIA) tetapi pelantikannya tidak didokumenkan selepas TIA menukar nama kepada 1MDB, menurut Ismee Ismail.

KUALA LUMPUR: Bekas Pengarah 1MDB memberitahu Mahkamah Tinggi dalam kes perbicaraan rasuah 1MDB Najib Razak bahawa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho adalah “orang di sebalik tabir” syarikat.

Ismee Ismail yang berkhidmat sebagai pengarah sejak 2009 hingga 2016, berkata beliau mula bertemu Low atau lebih dikenali sebagai Jho Low ketika Terengganu mula menubuhkan Terengganu Investment Authority (TIA), pelopor kepada 1MDB.Katanya, beliau dipilih oleh Sultan Mizan Zainal Abidin untuk menjadi salah seorang ahli jawatankuasa pemandu TIA. Ahli lain ialah Low, Mohd Bakke Salleh, Azlan Mohd Zainol dan Abdul Aziz Mohd Akhir.

“TIA bertujuan menjadi dana kekayaan negeri Terengganu.

“Jawatankuasa pemandu mengadakan pertemuan beberapa kali untuk membincangkan perkara berkaitan penubuhan syarikat dan dana. Saya diberitahu bahawa TIA akan mendapat jaminan kerajaan untuk membiayai operasinya nanti,” katanya.

Ismee berkata Low memperkenalkan dirinya ketika menghadiri salah satu mesyuarat jawatankuasa pemandu itu.

“Saya tidak tahu mengapa beliau berada di sana dan saya beranggapan beliau adalah penasihat Tuanku.

“Bagaimanapun, ketika mesyuarat kami, saya sedar bahawa Jho Low berperanan sebagai penasihat kepada Datuk Seri (Najib) dan sering menggunakan panggilan ‘boss’ kepada Perdana Menteri itu,” katanya.

Katanya, Low hanya dinamakan sebagai penasihat TIA tetapi pelantikannya tidak didokumenkan selepas TIA menukar nama kepada 1MDB.

Ismee berkata, walaupun Low tidak mempunyai peranan rasmi dalam 1MDB tetapi ahli perniagaan berasal dari Pulau Pinang itu “masih memainkan peranan di sebalik tabir”.

“Kami (pengarah-pengarah 1MDB) selalu menerima emel daripada beliau. Emel ini adalah pelbagai cadangan untuk kami laksanakan.

“Saya tidak tahu atas kapasiti apa Jho Low menghantar emel ini. Apa yang kami tahu ialah beliau mempunyai hubungan yang sangat baik dengan Perdana Menteri dan kami tidak mengabaikan langsung cadangannya,” katanya.

Ismee berkata Low turut mengikuti Najib, beberapa pegawai kerajaan dan pihak 1MDB untuk melakukan lawatan rasmi ke Abu Dhabi.

“Tujuan lawatan ini bagi pihak 1MDB adalah untuk melihat model masjid yang akan dibina di Malaysia menerusi usahasama dengan Aabar.

“Jho Low turut membantu kerajaan mendapatkan kuota tambahan haji sebanyak 10,000 bagi rakyat Malaysia,” katanya.

Pihak pendakwaan, dalam kenyataan pembukaan perbicaraan itu, berkata Low adalah “cerminan imej” Najib. Ia berkata “kata-kata dan tingkah laku bekas Perdana Menteri itu kepada pegawai 1MDB, ahli lembaga pengarah dan lain-lain jelas menunjukkan Jho Low adalah alter egonya”.

‘Najib menandatangani resolusi pemegang saham tidak bertarikh di hadapan pengarah’

Ismee turut memberitahu mahkamah bahawa beliau biasanya akan bertanyakan soalan sebelum menandatangani resolusi pengarah kerana ia melibatkan keputusan penting dalam pelaburan, pelantikan kakitangan dan urusan keselamatan negara.

“Saya sering bertanya (bekas Ketua Pegawai Eksekutif) Shahrol Azral Ibrahim Halmi atau (bekas Ketua Pegawai Kewangan) Azmi Tahir sama ada penilaian telah dibuat sebelum kami melaksanakan apa-apa keputusan. Kadangkala, saya bertanyakan perkara sama kepada pengarah yang lain.

“Resolusi kami akan dibawa kepada Datuk Seri (Najib) untuk kelulusannya kerana beliau adalah pemegang saham,” katanya.

Ismee berkata bagaimanapun, terdapat beberapa kali apabila Najib terlebih dahulu memberi kelulusan sebelum pengarah menandatangani resolusi itu.

“Walaupun perkara ini terbalik daripada proses sebenar, namun jika Datuk Seri telah tandatangan Resolusi Pemegang Saham Keutamaan Boleh Tebus Hak Istimewa tanpa meletakkan tarikh, kami (pengarah) hanya tandatangani tanpa mempersoalkannya,” katanya.

Najib berdepan 25 pertuduhan menyalahguna kuasa dan pengubahan wang haram berhubung dana 1MDB berjumlah RM2.28 bilion yang dipindahkan ke akaun AmBank antara February 2011 dan Disember 2014.

Pendengaran dilakukan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah akan bersambung.

LAAA....AWAT PULAK RAUF- TAK MAU KA JADI MB ?

 


Terkini! Rauf enggan dikaitkan dengan isu calon Ketua Menteri Melaka dari BN


Terkini! Rauf enggan dikaitkan dengan isu calon Ketua Menteri Melaka dari BN


Enggan dikaitkan dengan isu calon ketua menteri Melaka dari BN, pengerusi Umno negeri itu Ab Rauf Yusoh menyifatkan dirinya sebagai seorang ahli parti yang patuh kepada arahan.

Bagi calon BN untuk DUN Tanjung Bidara itu, dia menganggap isu ketua menteri dari gabungannya sudah selesai selepas ia diumumkan sejak awal Nov lalu.

Penegasan itu dibuat Ab Rauf ketika masih wujud spekulasi bahawa dia bakal diangkat mengisi jawatan ketua menteri andainya BN berjaya membentuk kerajaan selepas 20 Nov ini.

“Saya tak pernah pun disebut sebagai bakal ketua menteri ataupun calon ketua menteri (BN) kerana parti telahpun membuat cadangan yang calon ketua menteri itu adalah Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

“Jadi, jangan kaitkan saya dalam isu ini,” katanya ketika ditemu bual Malaysiakini baru-baru ini.

“Saya seorang ahli parti yang patuh pada arahan parti. Saya seorang yang rendah diri dalam parti,” katanya lagi.

Menurut bekas speaker DUN Melaka itu lagi, apa pun yang berlaku, isu calon ketua menteri tidak patut diperbesarkan kerana BN perlu sekurang-kurangnya membentuk majoriti mudah untuk menubuhkan kerajaan terlebih dahulu.

Secara keseluruhan ada 28 kerusi dalam DUN Melaka dan untuk membentuk kerajaan sesebuah parti perlu mengumpulkan minimum 15 daripada kerusi tersebut.

Isu calon ketua menteri dari BN masih disebut-sebut antara lain disebabkan sebelum ini ada pihak mendakwa Ab Rauf sebenarnya yang menentukan sesuatu keputusan kerajaan Melaka di sebalik kedudukannya bukan ketua menteri.

Bagaimanapun bekas setiausaha kerja Umno Malaysia itu menafikan dakwaan tersebut.

Tambah Ab Rauf dia berpendapat tiada faedah untuk terus bercakap mengenai isu calon ketua menteri kerana ia adalah hak parti untuk menentukannya.

Semua calon berpotensi menang

Apa yang perlu diutamakan sekarang, katanya, ialah memenangi pilihan raya.

Pada pilihan raya ini, Rauf berdepan dengan Ahli Parlimen Masjid Tanah Mas Ermieyati Samsudin yang mewakili Perikatan Nasional (PN) dan Zainal Hassan (PKR-PH).

Untuk rekod Mas Ermieyati timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri yang memenangi kerusi parlimen Masjid Tanah atas tiket BN namun meninggalkan parti itu untuk menyertai Bersatu pada 12 Dis 2018, iaitu hanya kira-kira tujuh bulan selepas PH membentuk kerajaan pusat.

Tanjung Bidara merupakan satu daripada lima DUN yang berada di bawah parlimen Masjid Tanah. Selain Tanjung Bidara, DUN lain ialah Lendu yang ditandingi Sulaiman, Kuala Linggi, Ayer Limau dan Taboh Naning.

Mengulas mengenai sasaran kerusi yang bakal ditawan oleh Umno, Ab Rauf percaya parti itu boleh mempertahankan 12 kerusi yang dimenangi mereka pada 2018 selain menambah empat kerusi baru.

Empat kerusi tersebut termasuk DUN Bukit Katil yang sebelum ini dimenangi PH melalui calon dari Amanah, Adly Zahari, yang menjadi ketua menteri selepas PRU ke-14 lalu.

Sebelum dirampas Adly, Bukit Katil – yang sebelum ini dikenali sebagai DUN Bukit Baru – merupakan kerusi seorang lagi bekas ketua menteri, Mohd Ali Rustam, yang diwakilinya dari 2004 sehingga 2013.

Pada PRU lalu Bukit Katil menyaksikan pertandingan tiga penjuru dengan Adly memperolehi undi sebanyak 11,226, Yunos Hitam (BN) pula mendapat 8,067 undi manakala Muhamat Puhat Bedol (PAS) 2,237 undi.

Dalam PRN ini PH mencalonkan Adly sebagai calon ketua menteri mereka.

Menurut Ab Rauf, pada bacaan BN Melaka kerusi-kerusi tersebut akan kembali semula kepada mereka sekali gus membuka jalan untuk gabungan berkenaan membentuk kerajaan negeri.

Bagaimanapun, katanya, BN tidak memandang mudah kekuatan pihak lawan lerama lagi semua calon terbabit juga mempunyai potensi untuk menang.

“Sebab, kalau tak (ada potensi menang) dia takkan buang masa, buang duit meletakkan calon dia.

“Sama ada PAS, Bersatu (PN), PH atau mana-mana parti yang meletakkan calon mereka, Umno tidak memandang mudah untuk kali ni.

“Sama ada ia mewakili sudut mana – sudut agama, sudut sosial ataupun daripada sudut medium politik lain – sebenarnya Umno tidak memandang mudah kepada sesiapa pun,” katanya.

Pengundi Cina, India di kawasan majoriti Melayu penentu PRN Melaka

 Pemerhati berkata, tanpa sokongan pengundi Melayu, realitinya PH tidak mampu kembali berkuasa di Melaka.

AYER KEROH: Menjelang pilihan raya negeri (PRN) Melaka beberapa hari saja lagi, timbul persoalan ke arah mana pola pengundian bukan Melayu, yang mewakili sejumlah besar pemilih di negeri itu.

Mengambil kira keputusan pilihan raya sebelum ini, Pakatan Harapan (PH) menikmati sokongan majoriti pengundi Cina dan India, namun kedengaran desas-desus di akar umbi, mendakwa ia bukan faktor penentu pada PRN Melaka, kali ini.

Walaupun ada kesangsian terhadap kekuatan PH, parti berkenaan terutama membabitkan DAP diramal kembali menguasai kerusi majoriti bukan Melayu disandang parti itu, namun gabungan itu mungkin berdepan penurunan sokongan di kawasan majoriti Melayu.

PRN Melaka menyaksikan 23 daripada 28 kerusi adalah kawasan majoriti Melayu, iaitu kawasan di mana PH berdepan kesukaran mendapatkan sokongan kukuh pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14), walaupun ketika itu parti berkenaan berada di puncak populariti, ditunjangi bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Selepas tiga tahun, Mahathir, selaku “orang kuat” mempertahankan agenda Melayu, tidak lagi berada dalam gabungan PH. Kini, tanggungjawab meraih sokongan di kerusi majoriti Melayu digalas PKR dan Amanah, di mana kedua-dua parti itu menerima kritikan susulan kesanggupan menerima dua bekas wakil rakyat Umno berpaling tadah, Idris Haron dan Nor Azman Hassan.

Mengambil kira jangkaan keluar mengundi rendah susulan wabak, pengundi yang kelesuan melayan kerenah politik, termasuk kebimbangan terhadap PAS yang melarang kedai nombor ekor dan kawalan penjualan arak di Kedah, berkemungkinan apa yang berlaku pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai, berulang.

Dalam PRK itu, kawasan majoriti Melayu menyaksikan pengundi Cina beralih sokongan terhadap calon Barisan Nasional (BN) Wee Jeck Seng, berbanding calon Bersatu dan PH, Karmaine Sardini.

“Saingan di kawasan majoriti Melayu lebih kepada BN dan Perikatan Nasional (PN). Ia antara Umno menentang Bersatu dan PAS. PKR dan Amanah tidak dianggap saingan kuat,” katanya seorang pemerhati politik kepada FMT.

Pemerhati yang enggan dinamakan itu berkata, tanpa sokongan pengundi Melayu, realitinya PH tidak mampu kembali berkuasa di negeri berkenaan pasca PRU14.

“Di Melaka, di kawasan majoriti Melayu yang mempunyai sejumlah besar pengundi bukan Melayu sekalipun, mereka mungkin mengundi PH, bagaimanapun ia belum mencukupi untuk menang,” katanya.

Pemerhati itu berkata, bagaimanapun berdasarkan penunjuk, berkemungkinan komuniti Cina terutama di kawasan majoriti Melayu akan “menggunakan” BN untuk menghukum Bersatu dan PN terhadap PAS, yang dilihat membawa budaya politik “ekstrem”.

“Mereka (bukan Melayu) mungkin akan mengulangi apa yang berlaku di Tanjung Piai (memilih BN berbanding Bersatu dan PH), selain menghantar mesej jelas terhadap PAS mahupun parti berkuasa yang membawa politik ekstrem tidak dialu-alukan di Melaka,” katanya.

PRN Melaka akan berlangsung pada Sabtu.

SEKUTU HANG MARAH SANUSI- TU LA...LEN KALI HANG KENA KAJI BETOI BETOI- HANG JANGAN MAIN MAIN DENGAN AZMIN TU...HAAAAA....AKU INGATKAN SAJA

 


Panas! Azmin ‘sekolahkan’ MB Pas Kedah isu tutup kedai judiPanas! Azmin ‘sekolahkan’ MB Pas Kedah isu tutup kedai judi

Kerajaan negeri Kedah perlu mengadakan perbincangan lebih lanjut dengan pihak berkepentingan sebelum melaksanakan larangan ke atas kedai loteri 4D di negeri itu, kata Mohamed Azmin Ali.

Menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu berkata perkara itu mesti dibincangkan dengan lebih lanjut kerana ia melibatkan hak orang lain.

“Ia adalah keputusan kerajaan negeri, tetapi saya berpandangan kita perlu memelihara keharmonian dalam masyarakat berbilang kaum termasuk di Kedah.

“Saya mahu melihat lebih banyak perbincangan dengan semua pihak berkepentingan mengenai keputusan ini. Kita mesti saling menghormati… dalam masyarakat kita yang berbilang kaum,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan jawatankuasa surau di Melaka malam ini.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan mengenai fokus perbincangan itu.

Azmin adalah menteri persekutuan pertama yang memberikan pandangannya mengenai larangan loteri 4D sejak ia diumumkan semalam.

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor menimbulkan kontroversi selepas mengumumkan bahawa negeri itu tidak akan memperbaharui lesen perniagaan kedai loteri 4D, yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Beliau berkata keputusan itu akan berkuat kuasa mulai tahun depan, sambil menambah bahawa langkah itu akan membantu menangani penyakit akibat perjudian.

Beliau berkata mereka di Kedah yang ingin membeli tiket 4D boleh pergi ke Pulau Pinang.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah meminta Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, serta menteri MCA, MIC dan Gabungan Parti Sarawak untuk menjelaskan sama ada pengharaman kedai 4D dan penjualan alkohol kepada bukan Islam adalah dasar baharu di bawah Keluarga Malaysia, satu konsep yang diguna pakai oleh kerajaan persekutuan.

Lim berkata keputusan itu mungkin dibuat untuk membantu calon PAS yang bertanding dalam pilihan raya Melaka.

PAS sepatutnya berunding dengan MCA, MIC dan masyarakat Cina mempertimbangkan kerugian kewangan yang mungkin berlaku akibat keputusan mengejut itu, tambahnya.

( VIDEO PEMBENTANGAN SAIFUDDIN DI DALAM ) DULU NAK SEKAT SUNGAI-LA AJAK BERTUMBUK (MELAWAK) TAPI NAMPAK TAK CERDIK- TU LA MB KEDAH : NAK KATA APA YANG SESUAI ?

Saya sanggup ‘bergomoi’ demi tuntutan bayaran pajakan P Pinang, kata Sanusi

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor, berkata segala tuntutan dibuat bukan untuk dirinya, sebaliknya demi memastikan demi kepentingan Kedah.

ALOR SETAR: Kerajaan Kedah akan terus melawan mendapatkan hak negeri itu walaupun terpaksa ‘bertumbuk’, kata Menteri Besarnya, Muhammad Sanusi Md Nor.

Beliau berkata demikian bagi menyatakan penekanan tuntutan Kedah membabitkan pembayaran ‘pajakan’ Pulau Pinang daripada kerajaan persekutuan berjumlah RM100 juta, selain RM50 juta bagi pengambilan air dari Sungai Muda dari negeri jirannya itu.

Sanusi berkata, beliau tidak akan berhenti menuntut jumlah pembayaran berkenaan dan tidak sesekali terganggu sekiranya Pulau Pinang, menyatakan rasa kurang senang dengan permintaan kerajaan negeri, selain percaya lambat laun negeri berkenaan akan membuat pembayaran seperti dituntut.

Katanya, semua tuntutan terhadap Pulau Pinang, termasuk kepada kerajaan persekutuan membabitkan peruntukan bukan untuk dirinya, sebaliknya demi kepentingan Kedah.

“Bukan saya suka cari gaduh tapi perlu bergaduh dapat hak saya, saya berani, saya akan pulun (berusaha), tumbuk pun mau. tapi tak lah sampai takat tu kot.

“Bersungguhnya saya, bergomoi (bergusti) pun boleh. Sat (Sekejap) lagi paper (surat khabar) tulis ‘Sanusi sedia bertumbuk’ ah jahanam. Bahasa Kedah sajalah ucapan sahajalah bukan betui (betul),” katanya disambut hilai tawa oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) lain.

Kerajaan Pulau Pinang sebelum ini kekal dengan pendirian negeri itu mempunyai kedaulatannya mengikut Perlembagaan Persekutuan, dan bukannya dipajak daripada Kedah.

Sebelum ini, kerajaan Pulau Pinang juga bertegas tidak akan membuat pembayaran kepada Kedah membabitkan pengambilan bekalan air dari Sungai Muda.

Bermula 2018, Perdana Menteri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad, bersetuju memberikan sumbangan khas RM10 juta setahun kepada negeri ini, yang sebelum itu, Kedah sekadar menerima bayaran royalti pajakan Pulau Pinang berjumlah RM10,000 sahaja.

Dalam pada itu, Sanusi mendedahkan Sultan Kedah juga terbabit dalam keputusan kerajaan persekutuan menaikkan jumlah pembayaran berkenaan pada 2018.

Katanya, baginda berkenan bertemu dengan Mahathir menuntut “bila Pulau Pinang akan dikembalikan kepada Kedah semula”.

Sanusi berkata, Mahathir bagaimanapun “menutup mulut” dan kemudian hanya memutuskan menaikkan bayaran khas itu kepada RM10 juta setahun.

BIASA YANG KELUARKAN KENYATAAN NI NAK JADI WALAU LEBIH DARI WALAUN BIASA...JADINYA MEMANG CANTIK LAH KALAU IKUT JEJAK KAWAN KAWAN LAIN YANG KENA SAMAN FITNAH..BUKAN APA..JANGAN SAMPAI MINTA MAAF SAJA...

 


Panas! Pemuda AMANAH lapor polis terhadap pemimpin Pas kerana memfitnahPanas! Pemuda AMANAH lapor polis terhadap pemimpin Pas kerana memfitnah


Satu laporan polis telah dibuat oleh Pemuda AMANAH Perak terhadap Ahli Jawatankuasa Pas Pusat kerana mendakwa Pakatan Harapan mempromosi ideologi komunis.

Pengarah Komunikasi Pemuda AMANAH Perak Mohd Ikhmal Mohd Iskandar membuat laporan polis selepas laman Facebook portal berita FMT  menyiarkan kenyataan  Kamaruzaman Mohamad.

Laporan itu menyiarkan kenyataan beliau yang  mendakwa Pakatan Harapan membawa dan mempromosi ideologi komunis khususnya ketika menjadi kerajaan.

Pemuda AMANAH lapor polis terhadap AJK Pas Pusat mendakwa PH bawa ideologi komunis

 

Beliau membaca berita itu pada 15 November 2021, jam 2,00 petang ketika di Pejabat Pusat Khidmat Peduli Rakyat Parlimen Lumut.

“Dakwaan tersebut dikeluarkan dalam satu ceramah Perikatan Nasional di Melaka yang telah disiarkan secara langsung dalam laman Facebook Pas pada tarikh 14 November 2021.

“Sesungguhnya dakwaan tersebut sangat berat dan sangat tidak berasas yang mana disifatkan boleh menimbulkan ketidaktenteraman kepada perpaduan kaum dan semangat Keluarga Malaysia,” katanya, menurut Malaysia Dateline.

Justeru jelasnya laporan ini dibuat agar pihak polis dapat menjalankan siasatan menurut Akta Hasutan 1948, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 499 Kanun Keseksaan.'PN, BN menang politik Melaka terus bergolak'

 


Pengundi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka diminta berfikir masak-masak sebelum membuang undi pda 20 November ini.

Menurut Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim, sekiranya rakyat memilih BN atau pun PN apakah konflik politik antara mereka akan selesai. Mampukah mereka membangunkan negeri sekiranya terus berebut projek?

"Kepada yang mengundi sila buat andaian. Andaian pertama, BN menang sebahagian, apa jadi dengan PN? Di kerajaan Persekutuan satu parti, di Melaka bertempur. Jadi maknanya pertemuran itu akan meletus di Melaka.

"PN menang begitu, BN menang pun begitu. Mereka telah perang sekarang ini, sengit. Bercakap soal persatuan dan perpaduan tetapi bertempur di bawah dan ini akan memberikan kesan kepada Kerajaan Persekutuan sebab nak pergi kempen pun susah.

"Pagi timbalan menteri Bersatu kempen, petang menteri dari Umno kempen. Tempat yang sama parti lain lain. Ini pengajaran kepada mereka. Di Melaka isu pertama adalah kestabilan poltik.

"PH menjamin inshaAllah kerajaan yang stabil," katanya dalam ceramah umum secara atas talian malam tadi.

Menurut Anwar lagi, rakyat Melaka harus membuat pilihan terbaik dengan memenangkan Pakatan Harapan dengan kemenangan yang bergaya.

Dengan politik stabil, kata Anwar, lebih banyak pelaburan akan masuk untuk memajukan ekonomi Melaka.

"Kita harus buat keputuan menjamin calon PH menang dalam PRN ini, bukan sekadar menang tetapi menang bergaya supaya stabil.

"Hentikan dendam kesumat, jamin kepentingan nelayan, beri hak milik tanah kepada peneroka Felda. Pastikan Melaka berkembang sebagai pusat pelancongan, pusat sejarah.

"Melaka ini kawasan di rantau kepulauan Melayu yang mempunyai sejarah gemilang Kesulatan Melayu Melaka, mempunyai raja yang adil dan merangkul kepentingan semua rakyat," katanya lagi


Jangan pilih orang cakap anti rasuah, harta beratus juta ringgit

 

Kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang tidak dapat dianjurkan seperti biasa secara ceramah umum dihadiri ribuan rakyat diganti ceramah atas talian oleh kepimpinan Pakatan Harapan (PH).


Meski pun hanya rakaman, namun pengerusi Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi begitu bersemangat menyeru agar pengundi di Melaka membuat perubahan dalam PRN 20 November ini.


Beliau memberi ingatan agar pengundi tidak terpedaya dengan ungkapan antirasuah pemimpin BN dan PN sedangkan masing-masing mempunyai kekayaan melimpah ruah.


Katanya, rakyat Melaka mempunyai peluang terbaik untuk melihat kerajaan yang bersih tanpa skandal pasir atau mengagih projek kepada kroni dengan memilih selain BN atau PN.


"PRN ini (kata orang) tak merobah semua. Tak betul, pilihlah orang yang anti rasuah. Orang bercakap anti rasuah ramai, semua anti rasuah tetapi pasir yang menelan ratusan juta itu dibolot oleh segelintir kelompok, nelayan terpinggir.


"Saya pergi ke Tanjung Bidara nelayan mengeluh. Tempat teduhan tak ada, jeti tak ada. Nelayan hampir 3 generasi kehidupannya hampir sama.


"Pergi kawasan Felda, baik di Asahan, Rim, Machap tidak banyak yang diberi sentuhan untuk bawa perubahan. Peniaga kecil Melayu, Cina, India, tak bolehkah kita bangunkan tempat perniagaan yang lebih baik.


"Masalah negara kita ini ialah dasar ditentukan oleh kelompok kecil yang jaga kepentingan sendiri. Pemimpin ada ratusan juta tetapi isytihar menentang rasuah. Pemimpin jenis ini hanya bicara menentang rasuah bila hampir pilihan raya, pada waktu lain merekalah jaguh memperkaya anak, isteri dan kroni," katanya.


Selain itu, Ahli Parlimen Port Dickson tersebut juga menempelak gaya berkempen BN dan PN yang lebih menekankan dominasi Melayu dalam politik. Memastikan Ketua Menteri Melayu, ADUN Melayu dan kalau boleh semua pimpinan Melayu.


Anwar turut mempersoalkan kempen 'merapu' komponen PN yang mengaitkan PH dengan ideologi komunisme dan segala macam kebencian lain. Sedangkan hal itu tidak boleh dibuktikan dan memang tidak wujud sama sekali.


"Yang ditonjolkan Ketua Menteri Melayu, ADUN majoritinya Melayu. Sedangkan yang perlu dipastikan perwakilan cukup dari semua kaum.


"Cakap soal Islam, kempen konon kalau PH menang komunis akan berkembang. Kalau di Pulau Pianng pula dah jadi negara Kristian, tak ada azan. Janganlah perbodohkan rakyat. Mereka kalau tahu apa yang berlaku, dia akan menolak orang begini. Gunalah nama apa, pakai jubah, tetapi kalau bercakap bohong mengelirukan, kita wajib menolak kenyataan seperti itu.


"(Realitinya) anak-anak yang tak bayar PTPTN boleh keluar negara? Tak boleh, kerana dibeku perjalanan dan pasport tetapi orang besar kalau pun didakwa dan dihukum rasuah, semua dilepaskan.


"Kalau mahkamah nak lepaskan urusan mahkamah, tetapi kenapa yang kecil ini dianggap separuh hamba, dipermainkan dan dinafikan hak mereka. Ini yang kita tolak.


"Saya nak rayu kepada saudara saudara, buat pilihan terbaik dan inshaAllah kita akan cuba sedaya upaya untuk bawa perubahan untuk di Melaka supaya lebih bermakna lagi," katanya.


Untuk apa pilih PN, calon Ketua Menteri pun tidak ada - Halim Bachik

 Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Melaka, Datuk Halim Bachik berkata, rayuan Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Azmin Ali semalam agar rakyat Melaka mengundi mereka berdasarkan rekod memimpin Kerajaan Persekutuan lebih merupakan seruan untuk pengundi berfikir sedalam-dalamnya sebelum menyokong gabungan itu.

Menurut Halim, rekod kerajaan PN sepanjang 18 bulan tidak pernah memuaskan dengan Perdana Menteri Tan Sri Mahiaddin Yassin ketakutan setiap kali diminta menunjukkan majoriti yang beliau ada di Parlimen.

"Rekod prestasi PN bukanlah sesuatu yang diperlukan oleh Melaka kerana Perdana Menteri terdahulu tidak berani menunjukkan majoriti yang diperolehinya di Dewan Rakyat.

"Tindakan itu lantas mewujudkan ketidakstabilan politik dan menjatuhkan kerajaan yang dipimpin Bersatu. Rekod PN di peringkat persekutuan inilah yang cuba diulangi di negeri Johor.

"Melaka sama sekali tidak memerlukan ketidakstabilan politik yang diterajui PN, yang akan lebih menjejaskan kehidupan rakyat. Azmin lebih wajar menumpukan perhatian terhadap persengketaan Umno-Bersatu berbanding dengan PRU DUN Melaka," katanya.

Menurut Halim, daripada tiga gabungan parti yang bertanding, PN sehingga hari ini dan selepas undi awal dijalankan semalam pun masih tidak berani mengemukakan calon Ketua Menteri, menunjukkan gabungan itu tidak yakin untuk memenangi PRN

Hal itu, katanya, berbeza dengan PH yang sebelum PRN pun rakyat Melaka telah tahu siapa yang layak untuk diangkat sebagai Ketua Menteri.

"Pengundi awal menunaikan tanggungjawab semalam. Namun apa yang kita lihat PN masih gagal mengetengahkan calon bakal Ketua Menteri mereka. Bukankah itu sendiri sudah cukup untuk membuktikan tahap keprihatinan pakatan politik ini?

"Kami di Pakatan Harapan sepakat mengetengahkan Saudara Adly Zahari sebagai calon Ketua Menteri Melaka. PN yang masih gagal mengetengahkan calon Ketua Menteri kerana belum mencapai kata sepakat antara parti komponennya.

"Sedangkan menamakan Ketua Menteri dari awal adalah bukti kesiapsiagaan PH untuk berbakti kepada rakyat. Oleh itu, pangkahlah HARAPAN demi masa depan," katanya lagi.

 

LEBIH MUNASABAH ISMAIL SABRI PASTIKAN BN TIDAK MENANG DI MELAKA, KEMENANGAN BN ADALAH KEJATUHANNYA

 

Ketika menerajui kerajaan, setiap kali UMNO menang dalam mana-mana pilihanraya, kemenangan itu selalu disimbolikkan sebagai kejayaan dan penerimaan rakyat terhadap kepimpinan Perdana Menterinya.

Dengan itu, selalunya berdentam-dentumlah pujian dan sanjungan diberikan kepada Perdana Menteri tersebut.

Tetapi, di PRN Melaka ini, buat pertama kalinya jika BN berjaya mencipta kemenangan, ia tidak boleh sama sekali digambarkan sebagai kejayaan dan penerimaan rakyat terhadap Ismail Sabri Yaakob yang belum pun 100 hari memanaskan kerusi Perdana Menteri.

Malah, Ismail Sabri juga tidak berhak menuntut kejayaan BN itu nanti sebagai kejayaannya.

Sebaliknya, kejayaan BN di Melaka nanti adalah kejayaan unggul bagi Zahid Hamidi, Mohamad Hasan, Najib Razak serta bagi lain-lain pemimpin yang menerajui UMNO yang kekal keras dengan pendirian agar BN bertanding solo tanpa perlu bekerjasama dengan sesiapa.

Ismail Sabri, walaupun memegang jawatan Naib Presiden UMNO, beliau tidak berapa setuju untuk BN bertanding solo atas kepercayaan ia lebih menguntungkan pihak lawan.

Dengan disokong kelompok pemimpin kluster menteri yang tiada jawatan dalam UMNO, beliau sentiasa berusaha agar UMNO, Pas dan Bersatu saling bekerjasama serta tidak bertembung sesama sendiri.

Bahkan, di ketika UMNO sudah membuat ketetapan menolak Bersatu, kecuali hanya ingin terus bekerjasama dengan Pas, Ismail Sabri telah menawarkan dalam mesyuarat MT agar beliau diberi peluang berunding dan mencari jalan damai antara ketiga-tiga parti itu.

Begitu pun, sebagaimana kita semua tahu, usaha beliau itu telah gagal dan akhirnya terjadilah pertembungan sesama sendiri antara UMNO, Pas dan Bersatu seperti yang berlaku sekarang ini.

Kegagalan itu memperlihatkan Ismail Sabri dengan kedudukannya sebagai Perdana Menteri bagai “tiada harga” di mata pimpinan UMNO kerana beliau tidak berupaya mempengaruhi mereka untuk mendengar cakapnya agar parti-parti dalam kerajaan tidak bertembung sesama sendiri.

Maka itu, jika dalam PRN Melaka ini BN berjaya mencapai kejayaan, ia bukan saja suatu kejayaan buat Zahid Hamidi, Mohamad Hasan dan Najib, lebih buruk lagi ia juga akan meletakkan Ismail Sabri pada kedudukan lebih tidak berharga lagi.

Sudah tentu selepas itu, UMNO akan terus bertanding solo juga dalam PRU15 akan datang.

Dengan kata mudah, menuju tempoh PRU15 akan datang, Ismail Sabri sudah tidak relevan lagi untuk mewakili UMNO Perdana Menteri.

Terutama jika beliau terus bercakap untuk menyatukan UMNO, Pas dan Bersatu selepas itu, tidak mustahil akan ada pemimpin UMNO yang memaki hamunnya serta menggesanya meletakkan jawatan.

Realitinya, kemenangan BN akan menjadikan kerusi empuk Perdana Menteri yang diduduki Ismail Sabri bertukar jadi keras, panas serta tidak lagi selesa.

Tidak pasti sama ada Ismail Sabri sedar atau tidak ancaman ini, namun beliau tidak harus berdiam diri begitu saja jika ingin kekal lebih lama lagi sebagai Perdana Menteri.

Hanya dengan BN kalah saja di Melaka, barulah keperluan atas kedudukannya sebagai Perdana Menteri diperlukan semula oleh UMNO untuk bekerjasama dengan Pas dan Bersatu.

Sekaligus akan membuatkan usaha penyatuan yang cuba diusahakannya sebelum ini, tetapi terbantut, turut dianggap perlu untuk disambung semula.

Ismail Sabri sendiri, dengan kalahnya BN nanti, boleh juga tanpa ragu-ragu menyalahkan pimpinan UMNO lantaran tidak memberi ruang yang cukup kepadanya mencari jalan mengelakkan pertembungan tiga penjuru itu menyebabkan BN kecundang di Melaka sudahnya.

Siapa lagi yang layak merundingkan kerjasama UMNO, Pas dan Bersatu selepas masing-masing kalah perang kalau bukan Perdana Menteri sebagai jururundingnya?

Secara mudahnya, menang saja BN akan membuatkan Ismail Sabri terus tenggelam, tapi kecundang BN, bolehlah beliau terus bertahan untuk dicalonkan lagi sebagai Perdana Menteri. – ShahbudinHusin 17/11/2021Tak perbaharui lesen kedai nombor ekor; Sanusi langgar Perlembagaan?


Kedah berkata ia akan melarang operasi semua kedai perjudian di negeri itu dengan tidak memperbaharui lesen perniagaan mereka yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

PETALING JAYA: Keputusan kerajaan Kedah untuk melarang pengoperasian premis perjudian dengan tidak akan memperbaharui lesen premis adalah tidak berperlembagaan, kata seorang peguam.

Syed Iskandar Syed Jaafar al-Mahdzar berkata ini kerana kerajaan negeri pimpinan PAS itu akan menghalang mata pencarian yang sah bagi ahli perniagaan yang beroperasi melalui pelesenan.

“Tindakan tidak memperbaharui lesen mereka sebenarnya bercanggah dengan Perkara 5 (hak untuk sara hidup) dan Perkara 13 (hak kepada harta) dalam perlembagaan,” katanya kepada FMT, sambil menambah perlembagaan adalah tertinggi kerana Malaysia adalah sebuah negara sekular.

Peguam itu berkata ahli perniagaan yang terjejas teruk boleh memfailkan semakan kehakiman selaras dengan keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini (Anwar Ibrahim lwn Majlis Keselamatan Negara).

Majoriti berpendapat bahawa tiada tindakan boleh dikenakan terhadap negeri — kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri — atas dasar perlembagaan melainkan dia adalah pihak yang terkesan.

Syed Iskandar berkata demikian sebagai respons kepada pengumuman Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor baru-baru ini bahawa negeri itu akan melarang operasi semua premis perjudian di negeri itu dengan tidak memperbaharui lesen perniagaan mereka yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Sanusi berkata negeri itu juga akan memperkenalkan sekatan terhadap penjualan arak di kawasan luar bandar Kedah.

Syed Iskandar berkata negeri itu boleh menggunakan enakmen jenayah syariahnya untuk memantau orang Islam yang mengunjungi kedai judi dan membeli serta meminum arak.

“Malah dalam perkara itu, penguatkuasaan mesti mengikut parameter Perlembagaan Persekutuan,” tambahnya.

CAKAP PERPADUAN, TAPI PENUH DENGAN RASIS

 


Siasat dakwaan peruntukan kerajaan Melaka hanya untuk orang ada ‘bin’, gesa Mat Sabu
Mohamad berkata, pandangan sedemikian mempunyai unsur perkauman ‘yang begitu dahsyat’.

KUALA LUMPUR: Mohamad Sabu (PH-Kota Raja) menggesa Kementerian Perpaduan Negara menyiasat dakwaan bahawa peruntukan kerajaan Melaka hanya diberikan kepada mereka yang mempunyai perkataan “bin” pada nama mereka.

Presiden Amanah itu berkata, dakwaan itu dibuat oleh seorang pemimpin di Melaka. Beliau bagaimanapun tidak menamakan individu terbabit.“

Ada pemimpin di Melaka mengatakan peruntukan kerajaan negeri hanya untuk mereka yang ada ‘bin’. Yang tak ada ‘bin’ tak boleh diberi peruntukan kerajaan negeri.

“Apakah kerajaan nak siasat pandangan ini? Pandangan ini amat menghancurkan perpaduan,” katanya di Dewan Rakyat.

Mohamad berkata, pandangan sedemikian mempunyai unsur perkauman “yang begitu dahsyat”.

“Setuju atau tidak?” katanya kepada kementerian.

Timbalan Menteri Perpaduan Negara, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal menjawab hal itu akan disiasat.

“Kita akan siasat,” katanya ringkas.