CUBAAN PERKAUMAN DENGAN MENGGUNAKAN AGAMA


Guan Eng tak tahu nama disebut dalam doa khutbah

Dzulfikar Mashoor

PETALING JAYA, 19 Ogos: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengaku bahawa beliau sendiri tidak mengetahui yang namanya disebut dalam doa dan khutbah Jumaat menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

"Saya tidak sedar dan tidak mengetahui wujudnya penggunaan nama saya dalam khutbah kedua (sebelum) solat Jumaat sebagaimana didakwa, maka sudah tentu nama saya tidak harus (atau) tidak boleh digunakan," ujarnya petang tadi pada majlis berbuka puasa bersama wartawan media-media alternatif di sebuah restoran di sini, malam ini.

Baginya, dakwaan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang bermotif politik provokasi.

"Saya pun hairan bagaimana hanya masjid tertentu di Kepala Batas dan Tasek Gelugur saja yang berlaku demikian," soalnya sambil tidak menolak kemungkinan isu tersebut sebagai provokasi pihak tertentu.Sehubungan itu, beliau mencabar Ahmad Zahid mengemukakan bukti ekoran dakwaan berunsur provokasi itu.

Beliau turut menasihatkan Ahmad Zahid kembali bertaubat sempena kemuliaan bulan Ramadhan ini sekiranya dakwaannya itu adalah tidak benar.

Terdahulu, Bernama melaporkan Umno negeri memprotes penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang pada bacaan doa dan khutbah Jumaat bagi menggantikan penggunaan nama Tuanku Mizan.

Ahmad Zahid sendiri menuduh, penggunaan nama Guan Eng itu dikesan di beberapa masjid tertentu sejak beberapa minggu lepas.

Dijangkakan Guan Eng bakal menghadapi pelbagai cabaran lagi ekoran komitmennya mahu melihat rakyat tanpa berbilang kaum menikmati hidup yang lebih baik berbanding era Umno BN memerintah Pulau Pinang.

Sementera itu, ada masjid yang menolak untuk menerima kehadiran Ketua Menteri tersebut untuk berbuka bersama umat Islam di masjid.

(KIRIMAN PAS BKT BENDERA)


Pada tahun sebelum ini di bulan Ramadhan Ketua Menteri YAB Lim Guan Eng kerap berkunjung merata-rata masjid di seluruh Pulau Pinang.Pada Bulan Ramadhan pada tahun ini YAB.Lim Guan Eng berhasrat untuk berkunjung ke Masjid Tuan Guru Tanjung Tokong pada 20 Ogos Jumaat bertemu pengurusan masjid seterusnya majlis berbuka puasa bersama rakyat di sekitar Tanjung Tokong.
Apa yang terjadi pihak pengurusan Masjid Tuan Guru Tanjung Tokong menolak kehadiran Ketua Menteri Pulau Pinang ke masjid dengan memberi berbagai-bagai alasan oleh pihak pengurusan masjid.
Sekali lagi peristiwa Masjid Terapung Tanjung Bungah pada tahun 2008 memberi peringatan usaha menolak kehadiran Ketua Menteri ke masjid adalah salah satu agenda perancangan UMNO Bukit Bendera.

PROGRAM TERKINI

KIRIMAN PEMUDA PAS BUKIT BENDERA


Program Sumbangan Ramadhan,Iftar,Tarawih dan Ceramah Perdana

Tarikh : 27,28 dan 29 Ogos 2010

Tempat : Tapak Excpo Seberang Jaya ,Butterworth

Masa : 6 petang hingga 12 malam

Penceramah :27 Ogos

1.YB. Timbalan Presiden PAS

2.Yb.Chan Meng Kai

3.Yb.Fidhaus Jaafar

4.YB.Salleh Man

Penceramah: 28 Ogos

1.YB.Dato Mahfuz Omar

2.YB.Mujahid Yusuf Rawa

3.YB.Salleh Man

Penceramah: 29 Ogos

1.Ds Anwar Ibrahim

2.CM Lim Guan Eng

3.Mat Sabu

4.YB.Salleh Man

Imam Tarawih (27,28 dan 29 Ogos)

Sheikh Abdul Kader Rahmoune Al-Hafiz dari Algeria

-Majlis Iftar (Berbuka Puasa)

-Sumbangan Fakir Miskin

-Gerai Jualan

Anjuran : Penerangan PAS Negeri Pulau Pinang

(function() { var d = document, w = window; w

IMPIAN MALAYSIA