BEKAS TENTERA DIGESA MENYOKONG PAKATAN RAKYAT


BAYAN BARU - Adun Pantai Jerejak, YB Sim Tze Tzin telah menganjurkan program Hi-tea ramah mesra bersama dengan 250 orang bekas Perwira Angkatan Tentera Malaysia dari Bayan Baru dan Balik Pulau. Program ini dijalankan di Restoran Ikan Bakar Sri Idaman Teluk Tempoyak, Batu Maung. Menurut YB Sim ini adalah program pertama yang dianjur oleh beliau khas untuk bekas-bekas tentera. Program ini bertujuan untuk mengenang jasa dan pengorbanan mereka demi Negara.

Timbalan Ketua Menteri YB Dato Mansor bin Othman menjadi Tetamu Khas kepada program ini. Dalam ucapan beliau, Dato Mansor berkata, “Anggota Tentera mengorbankan diri demi keamanan Negara, tanpa mereka, Negara tidak mungkin mencapai kemakmuran ekonomi. Akan tetapi, segelintir pemimpin Negara mula lupa tentang pengorbanan mereka. Ramai bekas anggota sekarang menghadapi pelbagai masalah seperti kebajikan dan perumahan. Tanah yang dijanjikan juga tidak ditunaikan.”

Beliau juga mencadangkan kepada bekas-bekas tentera untuk menyertai NGO bekas tentera seperti KERABAT dan kerajaan negeri Pulau Pinang akan menolong menubuhkan Koperasi Bekas Tentera. Koperasi ini akan memberi peluang kepada bekas tentera untuk menjalankan perniagaan dan mendapat perhatian yang sepenuhnya dari Kerajaan Negeri.

Dalam ucapan YB Sim Tze Tzin pula, beliau berkata “Sekarang pemimpin Negara hanya mementingkan diri sendiri. Kita dapat lihat bahawa keluarga Menteri dapat projek National Feedlot yang berjumlah RM250 juta, tetapi kebajikan askar diabaikan. Baru-baru ini pula timbul laporan bahawa nyawa askar dipertaruh kerana rasuah dalam Mindef (http://malaysiakini.com/news/181858). Ini menunjukkan suatu perubahan perlu dilakukan dalam pentadbiran Negara.”

Menurut beliau, semua orang perlu memandang berat mengenai pengorbanan bekas tentera kerana tanpa mereka hari ini Negara tidak mungkin akan maju. Oleh itu beliau juga menggesa kepada kerajaan Pusat untuk menjaga kebajikan tentera dan memberi pengiktirafan yang setandingnya kepada pengorbanan mereka terhadap Negara ini. YB Sim Tze Tzin juga bekas Lt Muda Askar Wataniah.

Presiden NGO Bekas Tentera KERABAT Lt Col (B) Nazari yang turut hadir, pula menggesa bekas anggota tentera untuk menyokong Pakatan Rakyat demi masa depan yang lebih baik. Beliau berkata “Jelaslah bahawa pemimpin Kerajaan Barisan Nasional hanya mementing diri sendiri, maka perubahan pada PRU13 perlu dilakukan demi kebajikan tentera yang lebih baik.” Beliau memberi banyak contoh dari luar Negara seperti Canada, Bangladesh, India yang menjaga kebajikan tentera dengan cukup baik, tetapi kesal Malaysia gagal berbuat demikian.

Majlis juga memberi sumbangan kepada bekas anggota tentera yang cedera ketika bertempur, uzur dan balu. Turut hadir adalah Speaker DUN YB Dato Halim bin Hussin, ADUN Batu Uban YB Raveentharan, ADUN Batu Maung YB Malik Kassim, Pengerusi NGO Bekas Tentera KERABAT Lt Col (B) Nazari, dan Pengarah Program En. Azizan.

Program dimulakan dan diakhiri dengan nyanian Negaraku dan “Inilah Barisan Kita” dengan penuh semangat dan emosi. Kelihatan beberapa bekas tentera menangis.

--
Sim Tze Tzin
ADUN Pantai Jerejak
State Assemblyman of Penang
12-J-2 Jalan Rumbia
11900 Bayan Lepas,
Pulau Pinang
Tel: +6019 472 8099
Fax: 04-2260633
Website: www.pantaijerejak.com
Blog: www.simformalaysia.com
www.facebook.com/simtzetzin
twitter: @simtzetzin

KETUA PERKATAK MINTA KEM ASKAR DI PARLIMENNYA

Oleh kerana takut kalah atau apa sebenarnya ibrahim ali meminta agar kerajaan membina kem tentera di kawasan parlimen beliau.Inilah dia betapa otak geliga untuk nak kekal berkuasa....

Pemuda PAS: UIAM cuba bina mentaliti "kelas ketiga" terhadap warganya

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) merasa kesal dengan pentadbiran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) kerana bertindak membatalkan program e-buku Saifuddin bertajuk "Kalau Saya Mahasiswa" saat akhir atas alasan keselamatan kepada mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

DPPWP berpendapat, alasan yang diberikan oleh pihak pentadbiran UIAM sangat remeh dan hanya bersifat teknikal iaitu mengelakkan isu Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dibincangkan, sedangkan objektif yang sepatutnya dilihat hasil daripada wacana ini amat besar manfaatnya untuk mahasiswa. Sepatutnya program ini digalakkan kerana ia amat positif dan membina minda mahasiswa. DPPWP yakin, tidak ada unsur politik di sebalik penganjuran program ini memandangkan tokoh yang diundang adalah Saifuddin Abdullah (gambar kanan), Timbalan Menteri Pengajian Tinggi.

DPPW mengesyaki adanya tangan-tangan ghaib atau campurtangan politik sehingga program ini terpaksa dibatalkan saat akhir sedangkan segala persiapan telah dilakukan sebaik mungkin. Apakah kerana sikap keterbukaan serta kelantangan Saifuddin yang cuba membawa pendekatan baru dalam menangani isu mahasiswa serta AUKU, maka beliau juga disenarai hitamkan? Apakah masalahnya jika AUKU turut menjadi isu perbincangan kerana ia dibincangkan secara ilmiah, bukan atas dasar sentimen semata-mata. Lebih dari itu, siapa lagi yang layak membincangkan isu ini melainkan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi sendiri yang mempunyai autoriti dalam AUKU.

DPPWP kesal kerana dalam keadaan UIAM mengejar status antara universiti yang ulung dan hebat di negara ini bahkan di rantau Asia, wacana intelektual dan ilmiah bagi mencambah minda mahasiswa dibatalkan. UIAM sepatutnya menjadi pentas membina kematangan dan intelektualisme kelas dunia kepada mahasiswa, sesuai dengan statusnya sebagai universiti bersifat antarabangsa.

Jika beginilah sikap pentadbiran UIAM, ia menunjukkan UIAM bukan semakin melangkah ke hadapan, tetapi semakin mengundur ke belakang. Sikap ini adalah mentaliti ketinggalan zaman yang membekukan minda mahasiswa dari berfikir secara rasional. Sudah tentu, UIAM tidak mampu melahirkan insan terbilang serta tokoh dan pemimpin negara di masa depan. Sebaliknya, keadaan ini hanya menghasilkan insan yang berjiwa kerdil, jumud, konservatif serta tidak berfikiran rasional.

*Kenyataan media oleh Mohamad Suhaimi Abdul Aziz selaku Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

ELOK LAH JELAJAH....TAK RAMAI ANAK MUDA BERSAMA PAKATAN

Elok lah menjelajah mencari sokongan anak-anak muda yang ramai terutamanya lepasan Universiti yang memerlukan sokongan dan bantuan, malahan mereka perlu diajak kehadapan untuk menunjukkan sokongan..

Ini termasuk di kawasan kampung dan bandar......ada cabang yang buat kerja 10 sahaja ..untuk menawan Parlimen...dan ini satu keajaiban jika cabang tersebut dapat di tawan.


Pemuda Pakatan anjur jelajah negara cari sokongan pengundi muda

KUALA LUMPUR, 22 Nov – Pemuda Pakatan Rakyat (PR) akan menerbitkan filem-filem pendek dalam usaha mengukuhkan lagi sokongan pengundi muda kepada parti itu pada pilihan raya umum akan datang.

Menurut Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin langkah ini merupakan langkah terbaru untuk menambat hati golongan muda selain dari menggunakan media baru seperti facebook, Twitter dan blog.

“Melalui filem pendek ini,kami akan menyampaikan maklumat kenapa kerajaan pusat perlu ditukar pada pilihan raya umum nanti,” katanya pada sidang akhbar bersama dengan Ketua Pemuda PAS dan Ketua Pemuda Sosialis DAP di sini.

Katanya lagi, sungguhpun pilihan raya umum kian hampir, usaha mendekati pengundi muda belum lagi terlambat.

Sebab itu, Shamsul Iskandar berkata AMK bersama Pemuda PAS dan DAP berganding bahu menjelajah seluruh negara mendekati pengundi muda secara bersepadu.

“Jika kita bergerak berasingan, mungkin kita tidak sempat mendekati mereka seramai mungkin. Sebab itu kita bergerak bersama secara bersepadu,” katanya yang yakin majoriti 40 peratus pengundi muda masih tetap bersama Pakatan Rakyat.

Namun begitu katanya, AMK tidak mahu berpeluk tubuh dalam keadaan selesa.

“Justeru, kami akan menjelajah ke seluruh negara mendekati pengundi muda supaya mereka terus memilih Pakatan Rakyat,” katanya.

Ini adalah kali pertama AMK, Pemuda DAP dan Pemuda PAS bergerak secara bersepadu menjelang pilihan raya umum ke-13.

Seramai 4.5 juta pengundi muda atau 38.8 peratus daripada 12 juta pengundi akan menentukan kemenangan parti yang bertanding dalam pilihan raya umum ke 13 sama ada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat.

Peranan mereka amat penting dalam menentukan pembentukan kerajaan baru.

Kata Shamsul Iskandar lagi, buat kali pertama mereka akan menjelajah setiap bandar utama secara bersepadu dengan tiga Pemuda Pakatan Rakyat sekali gus supaya mesej perubahan sampai kepada pengundi muda untuk disebarkan kepada pengundi luar bandar.

Shamsul Iskandar berharap retreat di kalangan 60 ketua Pemuda Pakatan Rakyat pada 4 Disember ini di Shah Alam dapat memastikan bukan sahaja undi golongan muda bertahan, malah bertambah lagi.

Sementara itu Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hasan berkata, pihaknya akan mendekati seberapa ramai golongan muda termasuk mat rempit dan golongan penganggur supaya mereka dapat menerima perubahan melalui kerajaan baru.

Nasrudin menjelaskan, dalam menjelajah ke seluruh negara, mereka akan menggunakan pengangkutan awam seperti bas, komuter, LRT untuk menyampaikan mesej kepada golongan muda.