Malaysia perlu laksana sekatan perdagangan tekan Myanmar henti penindasan


Wan Azizah Wan Ismail
Kerajaan perlu memberi tekanan lebih kuat terhadap Myanmar dengan mengenakan sekatan perdagangan ke atas barangan pengguna dan bahan bakar, kata Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Beliau berkata, pada masa sama negara-negara ASEAN perlu memainkan peranan yang lebih proaktif.
"Sehingga hari ini, 270,000 orang etnik Rohingya telah dilaporkan melarikan diri dari wilayah Rakhine di Myanmar ke Bangladesh. Media antarabangsa turut melaporkan bahawa kebanyakan kampung-kampung etnik Rohingya yang telah diserang askar Myanmar di wilayah Rakhine menampakkan kesan-kesan "pembunuhan etnik" (ethnic cleansing).
"Jelas Yangon tidak mengendahkan sebarang saranan dan kecaman dari seluruh masyarakat antarabangsa untuk mencari jalan penyelesaian kepada isu Rohingya, malah terus angkuh menindas dan menzalimi kumpulan etnik tersebut.
"Pemenang anugerah Nobel, Aung San Suu Kyi, juga gagal menunjukkan keprihatinan dan simpati terhadap etnik Rohingya dalam krisis kemanusiaan ini," ujarnya dalam kenyataan hari ini.
Justeru katanya, Putrajaya pada ketika ini memilih retorik dan turut gagal mencadangkan strategi penyelesaian konflik yang adil dan menyeluruh.
"Tiada makna wujudnya satu kesepakatan ekonomi serantau seperti AEC sekiranya negara-negara anggota dibiarkan bertindak menzalimi warga di wilayah sendiri, terutama apabila kezaliman tersebut mungkin mendatangkan kesan negatif kepada seluruh rantau ASEAN dengan radikalisasi dan ekstremisme kelompok-kelompok tertentu," ujarnya.

MD

TAK SAYANG JAWATAN KONON, TAPI....Di sebalik beberapa Pas kawasan semakin banyak meluluskan usul agar parti itu memutuskan hubungan dengan PKR, Pas Selangor nampaknya agak keberatan untuk mengambil tindakan yang sama dengan cuba memberi gambaran daripada sudut yang berbeza.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Iskandar Abdul Samad berkata, sekiranya usul putus hubungan itu diluluskan, ia hanya akan menguntungkan seteru politik mereka iaitu Amanah.

Katanya, keberadaan Pas dalam kerajaan negeri ialah untuk memastikan Amanah terus berada di luar lingkungan kuasa di Selangor.
Kita tak takut hilang jawatan....tapi kita takut Amanah masuk dalam pentadbiran kerajaan Selangor, ujar beliau.

Hehehe....tak takut hilang jawatan konon, tapi takut pula Amanah jadi ganti dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Dalam pengertian yang mudah, kalau Pas putuskan hubungan dengan PKR, automatik Amanah akan masuk sebagai pengganti dan hilanglah semua jawatan yang dipegang selama ini.

Selagi tak putus hubungan dengan PKR, selagi itulah Pas kekal dengan nikmat jawatan dalam kerajaan Selangor.

Dalam masa yang sama, selagi itulah Amanah dapat dihalang daripada memegang jawatan.

Bukankah ia bermakna yang dipertahankan sebenarnya hanyalah jawatan?

Itu pun masih lagi nak berdalih mengatakan tidak sayang jawatan kononnya. Lawaklah dol.... (ShahbudinHusin 

Jom ‘berkampung’ di Padang Timur 14 Oktober


PETALING JAYA, 11 SEPT: Rakyat Malaysia diseru menzahirkan kecintaan kepada negara dengan menyertai Himpunan Rakyat “Sayangi Malaysia, Hapus Kleptokrasi” yang diadakan 14 Oktober hadapan.
“Rakyat harus bangkit tuntut semula hak dan duit mereka,” kata Pengerusi Mobilisasi Pakatan Harapan (HARAPAN), Mohamad Sabu dalam sidang medianya hari ini.
Menurut Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) itu, penyelewengan wang 1MDB yang mencecah lebih RM19.3 bilion telah membawa kerugian besar kepada rakyat dan negara.
“Jika tiada skandal 1MDB, dengan duit sedemikian, sebenarnya, kerajaan boleh membina 100 buah hospital baru terutamanya di kawasan luar bandar,” katanya.
Dengan jumlah itu juga, kerajaan juga boleh membina 460,000 rumah kos rendah yang baru manakala seramai 166,000 Ibu tunggal seluruh negara boleh menerima bantuan RM1,500 selama 7 tahun.
“Setiap orang daripada 112,500 peneroka Felda pula boleh mendapat bonus RM172,000. Biasiswa kepada pelajar miskin boleh dihidupkan semula,” kata Mohamad.
Sehubungan itu, Himpunan Rakyat “Sayangi Malaysia, Hapus Kleptokrasi” menyenaraikan empat tuntutan utamanya iaitu:
  1. Kerajaan Bersih, Rakyat Bermaruah Tanpa Rasuah
  2. Calon-calon bebas Rasuah
  3. Dakwa geng Najib, Riza Aziz dan Jho Low
  4. Rampas Harta Rasuah, bina sekolah dan hospital.
Kata Mohamad, amalan rasuah kerajaan pimpinan Najib telah meletakkan kedudukannya setara dengan pemimpin korup Ferdinand Marcos (Filipina), Hosni Mubarak (Mesir) dan Ben Ali (Tunisia).
Kelemahan ekonomi negara telah menyebabkan Najib terpaksa melaksanakan GST, menjual aset strategik negara, khususnya stesen janakuasa elektrik, tanah strategik dan perlabuhan strategik kepada negara China, katanya lagi.
Tindakan Najib mengadakan pertemuan dengan Presiden China, Xi JinPing pada bulan Mei lalu pula bertujuan meminta bantuan kewangan China demi menyelamatkan pentadbiran BN.
Manakala pertemuannya dengan Presiden Amerika, Donald Trump yang dijadualkan esok hanya untuk membersihkan imejnya yang tercalar teruk akibat pendakwaan penyelewengan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat.
Timbalan Ketua Penyelaras himpunan, Howard Lee ketika ditemui berkata, himpunan yang akan diadakan itu bersifat positif dengan pelbagai acara menarik.
“Selain pidato pimpinan HARAPAN, pelbagai acara menarik seperti persembahan kebudayaan, muzik, tayangan filem dan sebagainya akan dijalankan.
“Jadi kami menyeru seluruh rakyat Malaysia sama-sama hadir sebagai menunjukkan kecintaan kita kepada negara,” katanya.
Pertandingan komik dan video
Bagi menyemarakkan lagi acara, jawatankuasa penganjur turut mengumumkan pertandingan melukis komik dan filem pendek bertemakan “Sayangi Malaysia, Hapus Kleptokrasi”.
Kedua-dua pertandingan ini terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia kecuali urusetia pertandingan.
Kedua-dua pertandingan ini menawarkan hadiah wang tunai RM2,000 kepada pemenang pertama dan RM1,000 bagi pemenang kedua.
Bagi yang berminat menyertai pertandingan ini boleh menghubungi Chin Pei Chi di 017-6577506 atau emel kepada pemudaph@gmail.com

PH SASAR 100,000 PESERTA HIMPUNAN ANTI KLEPTOKRASI

Mengapa PAS mustahil rampas Selangor? Ini jawapannya


KUALA LUMPUR, 11 SEPT: Mustahil untuk PAS merampas pentadbiran kerajaan negeri Selangor daripada Pakatan Harapan (HARAPAN) dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Malah, menurut Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, PAS juga perlu melupakan angan-angan untuk mentadbir kembali Kelantan dan merampas Terengganu, Pahang serta Kedah.
Ini kerana, PAS yang kini bersendirian, katanya, memenangi banyak kerusi dalam tiga PRU terdahulu disebabkan oleh kerjasama yang terjalin antara PKR dan DAP.
“Jika disemak semula sejarah pilihan raya PAS di Selangor sejak PRU 1959, kita akan dapati PAS mencapai keputusan yang terbaik sewaktu bekerjasama dengan DAP dan PKR dalam PRU 1999, 2008 dan 2013.
“Ketika itu PAS memenangi empat, lapan dan 15 belas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dalam setiap PRU terbabit.
“Namun, dalam sembilan PRU daripada 1959 hingga 2004, PAS di Selangor tidak memenangi sebarang kerusi pun,” katanya dalam kenyataan, baru-baru ini.
Justeru, katanya, adalah mustahil untuk PAS menawan kelima-lima negeri berkenaan seperti yang diyakini presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
“Tiada sebarang kemungkinan PAS menangi Terengganu, Kedah, Pahang dan Selangor walaupun pertanyaan masih terbuka sama ada PAS akan hilang kuasa di Kelantan yang telah dimenanginya dalam enam PRU berturut-turut sejak 1999,” katanya.
Bagaimanapun, kata Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah, HARAPAN Selangor tetap perlu bersedia bagi menghadapi pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS.
“Ini mungkin kedengaran tidak masuk akal, tetapi, empat parti komponen HARAPAN di Selangor perlu bersiap sedia dan bertahan untuk memenangi setiap kerusi yang berpotensi untuk menang di Selangor supaya negeri itu ditadbir 100 peratus oleh HARAPAN selepas PRU-14,” ujarnya.

CEHHH....TAK BERGANTUNG KERUSI KONON!!!Benarkah Pas tidak bergantung kepada jumlah kerusi?

Apakah hanya parti lain selain Pas saja yang mementingkan kerus?

Jika tidak ada kerusi, bagaimanakah Pas mahu meneruskan perjuangannya dengan lebih berkesan?

Kalau benar tidak mengutamakan kerusi, sediakah Pas tidak bertanding apa-apa kerusi dalam pilihanraya akan datang dan menumpukan sepenuh tenaga ceramah dan kempennya untuk membantu calon-calon UMNO dan BN saja?
Tetapi, ini apa?

Pemimpin parti manakah yang mengatakan akan bertanding 100 kerusi dan matlamat kemenangan pula 40 kerusi?
Ini juga apa?

Pemimpin parti manakah yang meminta parti-parti pembangkang lain agar jangan kacau kerusi-kerusi yang pernah ditandingi Pas jika ingin menjalin kerjasama dengan mereka?
Ini lagi apa?

Pemimpin parti manakah yang berani "mengarahkan" parti-parti lain jangan masuk bertanding di kerusi-kerusi yang akan ditandingi Pas?

Adakah semua kenyataan pemimpin-pemimpin di atas menunjukkan Pas tidak mementingkan kerusi?

Atau,  kenyataan terbaru Hadi Awang ini kerana beliau kini semakin sedar Pas akan kalah banyak kerusi dalam pilihanraya umum akan datang? (ShahbudinHusin 10/09/2017).

PAS ambil peranan UMNO serang pembangkang


SHAH ALAM,11 SEPT: Kempen propaganda UMNO memburukkan Pakatan Harapan (HARAPAN) dengan menyebar kebencian dan sentimen perkauman kini sudah diambil alih PAS.
Ia dilihat jelas apabila pemimpin PAS, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Khairuddin Aman dan Ketua Pemuda Pas, Muhammad Khalil Abdul Hadi menggunakan skrip UMNO mendakwa setiap satu undi kepada HARAPAN adalah satu undi untuk DAP.
Timbalan Ketua Pemuda AMANAH, Faiz Fadzil menyifatkan kenyataan pemimpin PAS itu membuktikan parti tersebut terpaksa memainkan sentimen kaum bagi meraih sokongan.
Ia secara tidak langsung katanya telah membantu UMNO khususnya Datuk Seri Najib Razak bagi mengekalkan kuasa.
“Mungkinkah persamaan fikrah antara PAS dan UMNO sekarang hasil pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang hanya mahu menjadi penasihat merupakan suatu  kemahuan dan bukan lagi kebetulan,” soalnya.
Beliau turut menyeru ahli dan penyokong PAS supaya ‘membuka mata’ terhadap perubahan sikap PAS yang kini menjadi tongkat UMNO untuk terus kekal berkuasa.
“Memberi undi kepada PAS adalah memberi undi kepada UMNO yang selama ini berjuang atas nama perkauman.
Memainkan sentimen perkauman bukanlah suatu sikap  yang matang kerana ia tidak membawa kesejahteraan kepada negara,” katanya lagi.
Tohmahan pemimpin PAS itu juga katanya adalah meleset kerana perjuangan HARAPAN adalah bagi menyelamatkan negara daripada pemerintahan kleptokrasi Najib Razak.
“Ironinya, PAS hanya bergantung kepada sentimen perkauman dalam berhadapan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14). Keengganan PAS untuk bersama HARAPAN bagi membentuk satu barisan bersatu (united front) adalah bukti kegagalan PAS untuk bersama-sama menyelamatkan negara.
Menyifatkan kenyataan itu dangkal, Setiausaha Eksekutif Pemuda Sosialis DAP, Muhammad Shakir Ameer Mohideen berkata, ia mencerminkan kepimpinan PAS semakin ketandusan idea.
“Antara skrip UMNO dahulu adalah satu undi untuk PAS adalah satu undi untuk DAP. Tidak terkejutlah, setelah tidak ada lagi hubungan politik mereka mula menyerang kami,” katanya.
Menurut Bendahari DAPSY Selangor itu, setiap undi kepada HARAPAN bukan sahaja untuk DAP tetapi juga kepada PKR, AMANAH dan PPBM.
“Hal ini kerana HARAPAN merupakan gabungan kerjasama parti-parti politik. Begitu juga, dengan PAS dengan gabungan Gagasan Sejahtera mereka,” katanya.
Menurutnya sikap UMNO dalam PAS semakin jelas – jika dahulu PAS berbangga dengan pencapaian pembangunan dan kedudukan Islam di Pulau Pinang, kini, lain pula yang digambarkan.
“PAS harus sedar diri sendiri sebelum menabur fitnah terhadap pihak lain. Dahulu mereka yang memuji pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang kini lain pula ceritanya.
“DAP secara konsisten akan sentiasa akur akan Perlembagaan Persekutuan dan juga kedudukan Islam dan Melayu seperti yang termaktub di Perlembagaan Persekutuan,” katanya lagi.

AYUHLAH PAS...NAK TUNGGU APA LAGI?
"Presiden Pas, Hadi Awang cakap besar bahawa parti itu akan menang 5 negeri dalam PRU 14 iaitu Kelantan, Terengganu, Kedah, Pahang dan Selangor.

"Satu-satunya kemungkinan yang ada untuk mencapainya ialah dengan membentuk kerjasama antara Pas dengan UMNO. Kalau tidak, tiada kemungkinan 5 negeri itu untuk dimenangi.

"Cuma, adakah Najib Razak setuju membenarkan Pas mentadbir 5 negeri tersebut, manakala UMNO dan BN hanya memberi tumpuan kepada kerusi Parlimen?"
Di atas adalah kata-kata pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang berhubung cita-cita politik Pas yang pernah diluahkan oleh Hadi sebelum ini.

Mahu tidak mahu, berdasarkan realiti politik sekarang, bekerjasama dengan UMNO sajalah satu-satunya jalan kemungkinan yang ada untuk Pas mencapai segala impiannya.

Kata orang, itulah formula menang-menang antara Pas dengan UMNO di mana dengannya Pas dapat menguasai 5 negeri dan Najib dapat terus kekal di Putrajaya.

Bersendirian, lebih mungkin menjadikan Pas putih mata dan tidak ke mana-mana.

Dalam masa yang sama, melalui kerjasama dengan UMNO juga adalah satu-satunya jalan yang membuatkan Pas dapat menguburkan hajat dan cita-cita DAP yang kononnya parti itu akan menentukan hala tuju serta menguasai negara sekiranya Pakatan Harapan mengambil alih kuasa.

Bukankah sudah sekian ramai pemimpin Pas, terbaru anak Hadi sendiri mengatakan mengundi Harapan sama seperti mengundi DAP?

Maka, daripada menggambarkan mengundi Harapan sama seperti mengundi DAP, tidaklah kelihatan lebih manis dan ada bau-bau syurga untuk merealisasikan hakikat mengundi Pas sama seperti mengundi UMNO?

Dalam hal ini, Pas perlu meyakinkan Najib dengan sebaik mungkin hujah dan alasan untuk kerjasama tersebut menjadi kenyataan kerana ia satu-satu jalan yang mampu memberi kebaikan,  keselamatan dan kenikmatan dunia kepada kedua-duanya.

Jika tidak, nanti ada yang putih mata dan mungkin mengakhiri kehidupan di penjara.

Ayuhlah Pas, jangan tunggu lama-lama dan buang masa lagi. 

Bercinta dan bermesra lama-lama tanpa perkahwinan pun tak baik dipandang orang. (ShahbudinHusin 11/09/2017).

PENGUNDI JOHOR LEBIH FIKIR MENGENAI GAJI RENDAH

JIKA LOGO TAK LULUS, PAKATAN DIKENALI MELALUI ‘TEAM PH’