MCA WP ...TOLONG DIAM....DATARAN MERDEKA RAKYAT PUNYA....

ELOK LA BERDEBAT.......INI ELEMEN YANG SIHAT DARI DOK MELALAK MACAM PEKASAM...BUAT ORANG MENYAMPAH LAGI ADA....

Elok berdebat isu ini supaya rakyat dapat menilai fakta dan bukannya auta. Kita kenaingat rayat dah buka mata dan makin cerdik.Sebenarnya apa yang diakukan oleh Perkasa ini memburukkan keadaan Umno itu sendiri.Yang pergi buat kecoh Perkasa,yang ganggu ceramah Pakatan Pakeda....

Bila dua nama ini ikaikaan dengan Umno..yang busuknya adalah UMno....Saya mengalu-alukan persetujuan Khairy Jamaluddin (gambar bawah), Ketua Pemuda UMNO yang dibuat melalui laman Twitter dua hari lepas bahawa "penghapusan PTPTN adalah sesuatu yang boleh dilakukan, tetapi persoalannya adakah ia wajar" merujuk kepada twit beliau "PKR missing the point re PTPTN. Its not whether govt CANwrite off the loans. Its whether the govt SHOULD. Most don't think govt should" <1:57 pm, 11 April 2012>

Saya telah membentangkan bahawa hutang PTPTN yang perlu ditanggung hanyalah RM24.7 bilion yang boleh dibayar dalam tempoh yang lama. Pelaburan yang diperlukan hanyalah RM2 bilion setahun dan pelbagai sumber boleh digunakan bagi tujuan ini, termasuklah mensyaratkan pelaburan dari keuntungan hasil minyak dan gas ke dalam bidang pendidikan, memotong perbelanjaan pertahanan, membanteras rasuah, menghentikan ketirisan dan pembaziran.

Jumlah RM2 bilion itu juga adalah kecil berbanding keputusan-keputusan pentadbiran Najib Razak akhir-akhir ini yang merugikan rakyat. Misalnya, geran berjumlah RM1 bilion diberikan begitu sahaja kepada Maju Holdings dalam penjualan Lebuhraya Kuala Lumpur - Putrajaya, hutang Tajuddin Ramli yang berjumlah hampir RM600 juta juga dimaafkan, malah wang RM250 juta yang diselewengkan oleh keluarga menteri dalam skandal NFC sehingga sekarang masih belum dikutip.

Hakikatnya, setiap tahun pembaziran yang berlaku jauh melebihi jumlah RM2 bilion yang diperlukan untuk menghapuskan PTPTN.

Lebih penting lagi, ini peluang baik untuk mengkaji semula kerangka sistem pendidikan tinggi di Malaysia. KEADILAN mengesyorkan supaya kita kembali kepada model pendidikan percuma yang meletakkan tanggungjawab menyediakan kemudahan pendidikan tinggi di bahu kerajaan.

Ini mengurangkan keperluan tempat-tempat pendidikan tinggi disediakan oleh pihak swasta, seterusnya mengurangkan perlunya sebuah dana yang besar untuk dipinjamkan kepada rakyat bagi tujuan pendidikan. Sebuah dana baru yang akan diwujudkan untuk memenuhi keperluan pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran secara swasta sudah tentu lebih kecil nilainya dari tanggungan PTPTN selama ini.

Isu hala tuju sistem pendidikan tinggi negara dan penghapusan hutang PTPTN adalah isu penting yang wajib diperhalusi dan didalami.

KEADILAN dan Pemuda UMNO sudah mengadakan perbincangan tertutup dengan pihak-pihak terbabit untuk memahami isu ini dengan lebih baik. Sudah tiba masanya, hasil dan pandangan yang berbeza dari kedua-dua belah pihak diketengahkan untuk dibahaskan di hadapan rakyat.

Oleh itu, saya mengesyorkan supaya Khairy mengotakan janjinya untuk berdebat dengan saya ketika skandal NFC memuncak. Kesediaan itu dinyatakan sekali lagi oleh beliau selepas kami berdebat buat kali pertama di London akhir Januari lalu.

Demi kepentingan orang muda, saya juga mengesyorkan isu debat itu diganti - dari skandal NFC kepada persoalan PTPTN dan hala tuju sistem pendidikan negara.

Saya percaya Khairy seorang yang rasional dan faham bahawa debat ini ditunggu-tunggu oleh rakyat.

*Kenyataan media oleh Mohd Rafizi Ramli (gambar kanan) selaku Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat.

54 bandar dari 30 negara: Hentikan Lynas, Selamatkan Malaysia!

Meskipun berasal dari bandar dan negara yang berlainan, malah barangkali tidak kenal mengenal antara satu sama lain, namun mereka disatukan atas satu slogan "Hentikan Lynas, Selamatkan Malaysia!" Dengan poster di sisi dan kamera di depan, mereka mengungkapkan perkara yang sama dengan bahasa yang berbeza, "Kami tolak kilang pemprosesan nadir bumi Lynas!"

Demikianlah mesej yang cuba disampaikan dengan satu klip video berjudul "STOP LYNAS SAVE MALAYSIA (International Version)", selama 4 minit 48 saat, dimuatnaik ke laman Youtube, semalam. Klip video ini diterbitkan atas inisiatif sekumpulan sukarelawan, termasuk Koh Wee Sun, Nicole Wong, Patrick Goh, Low Wawa, Weesiang Ng, James Cheng dan Joyce Ng, dengan muzik yang digubal oleh Hao Wei.

Klip video tersebut bertujuan untuk menyatakan satu mesej solidariti kepada penduduk Kuantan, "Saya seketul batu yang kecil, hilang begitu saja jika dibaling ke dalam air. Namun, jika ribuan riak air ditimbulkan, maka ia bakal mencetuskan gelombang, yang berakhir dengan tsunami untuk menghanyutkan segala yang buruk."

Dalam klip video tersebut, penduduk bandar yang berbeza dari negara seperti Amerika Syarikat, Perancis, China, Hungary, Indonesia, Korea dan sebagainya, mengangkat poster "Hentikan Lynas, Selamatkan Malaysia", dengan latar belakang yang berbeza, mereka menyatakan satu hasrat yang sama.

Menurut Koh Wee Sun, idea penerbitan klip ini bermula apabila Nicole Wong yang menuntut di Amerika Syarikat mengetahui isu pembinaan kilang pemprosesan nadir bumi Lynas di Kuantan. Nicole berharap dirinya mampu melakukan sesuatu. Kemudian usaha ini disokong Low Wawa yang menuntut di Taiwan, yang bertanggungjawab untuk menyunting klip tersebut.

Koh Wee Sun berkata, "Menjelaskan kepada penduduk di 54 bandar dari 30 negara, kemudian memujuk mereka untuk menyokong kami, dengan tegas menyatakan di depan kamera, 'Kami menolak Lynas'... Dengan sendirinya adalah satu projek yang besar! Dan proses ini diulangi sebanyak 54 kali! "

Selepas beberapa kali perbincangan hingga larut malam, dan suntingan sebanyak empat kali, Koh Wee Sun bagi pihak Nicole Wong dan Low Wawa menyatakan harapan mereka, bahawa klip video, dengan penduduk dari 54 bandar di rata-rata dunia, sedang berkata kepada rakyat Malaysia, "Anda tidak bersendirian."

Selain itu, Koh Wee Sun (gambar kanan) memaklumkan bahawa dua lagi klip video akan dimuatnaik, dengan salah satu daripadanya diterbitkan oleh Patrick Goh, yang dirakam di kalangan rakyat jelata Malaysia. Satu lagi klip video bakal merakamkan seruan daripada tokoh-tokoh seperti A. Samad Said, S.Ambiga, Wong Chin Huat, pemimpin mahasiswa Adam Adli, pelakon tempatan Mislina Mustaffa, penari Hilyati Ramli, artis Hariry Jalil, ahli politik seperti Lim Guan Eng, Nurul Izzah dan lain-lain lagi.

Baca: Golongan ibu kini tampil menyokong BERSIH 3.0

*Tulisan ini disedut, diterjemah dan disunting dari teks asal.