PM, Isteri Digesa Beri Kerjasama, Elak Sapina

SHAH ALAM 26 JULAI : Lima saksi, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor diingatkan agar tidak terus mengelak untuk memberi keterangan sekaligus terhindar dari dikenakan sapina oleh mahkamah dalam perbicaraan kes fitnah liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum 8 Ogos depan.

Peguam Ketua Pembangkang, Sankara Nair berkata, mengikut undang-undang adalah menjadi tanggungjawab pihak pendakwaan untuk memastikan mereka mengemukakan kesemua saksi untuk ditemu bual pihak pembelaan.

"Kami boleh memohon sapina dari mahkamah. Sapina ini adalah satu order (kuasa) kepada mahkamah untuk mereka menghadapkan diri di mahkamah.

"Permohonan ini adalah untuk memohon supaya pihak pendakwa membekalkan atau mengesahkan kehadiran Datuk Seri Najib, Datin Seri Rosmah, dua pegawai polis dan Hasanuddin supaya dibawa ke mahkamah untuk di temuramah oleh kami," tegasnya.

Hari ini, Anwar Ibrahim memfailkan satu notis usul memohon pihak pembelaan dibenarkan menemubual lima saksi, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dalam perbicaraan kes liwatnya sebelum beliau membela diri pada 8 Ogos.

Dalam permohonannya yang difailkan menerusi Tetuan Karpal Singh & Co pagi ini, Anwar selain menamakan Najib dan Rosmah, turut menamakan tiga saksi yang lain.

Mereka ialah Hasanuddin Abd Hamid pemilik unit kondominium di mana kejadian didakwa berlaku bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof.

Sebelum ini, Sankara Nair menerima sepucuk surak daripada Jabatan Siasatan Jenayah Brickfields bertarikh 18 Julai bahawa Mohd Rodwan, Najib, Rosmah dan Musa enggan ditemu bual tetapi bersetuju untuk menjadi saksi pihak pembelaan dengan syarat sapina dikeluarkan terhadap mereka.

Pada 13 Julai, hakim perbicaraan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan 8 hingga 26 Ogos untuk mendengar hujahan pihak pembelaan.

Pada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bahawa bekas pembantu ketua pembangkang itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang merupakan pengadu kes itu ialah saksi yang boleh dipercayai dan berwibawa.

Pada penghujung kes pendakwaan, pihak pendakwaan mengemukakan 71 saksi, yang mana pihak pembelaan memilih untuk menemu bual 25 orang.

Pada 7 Ogos 2008, Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan meliwar bekas pembantunya di Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara antara pukul 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun, 2008.

Biometrik : Tingkat Keselamatan Sebelum Laksana

GEORGETOWN 26 JULAI : DAP sedia menyambut baik usaha penambahbaikan proses pilihan raya di negara ini sekiranya ada jaminan sistem biometrik yang hendak diperkenalkan itu tidak dimanipulasi.

Pada masa sama, DAP turut mencadangkan supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya memberi penekanan kepada ciri-ciri kawalan keselamatan sistem tersebut sebelum ia dilaksanakan.

Jelas Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng, aspek keselamatan perlu diutamakan kerana dibimbangi maklumat dalam sistem tersebut dicerobohi untuk tujuan manipulasi oleh pihak tertentu.

"Kita pun tak tahu apa akan berlaku, akhirnya jika ada sesuatu tidak kena berlaku mereka akan kata adakah mereka akan gunakan alasan...“Oh, kita kena hack? Kita ditembusi oleh hacker!” tegasnya.

Selain itu, DAP mahu SPR memastikan sistem itu mampu menampung jumlah pengundi pada hari mengundi.

Kelmarin Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, pihaknya menolak sekeras-kerasnya sistem biometrik kerana tidak menjamin elemen satu orang satu undi semasa pilihan raya.

“Kita perlu menentang sistem ini. Sudah menjadi tanggungjawab rakyat memastikan negara bersih dan adil,” katanya.

Sabtu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan bersetuju memberi peruntukan kepada SPR bagi mewujudkan sistem biometrik dalam mengesahkan pengundi yang sah pada pilihan raya.

Beliau berkata, ia adalah salah satu usaha untuk memastikan pilihan raya di negara ini dijalankan secara telus dan adil.

Najib juga berkata kerajaan bersetuju memberi peruntukan kepada suruhanjaya itu bagi mewujudkan sistem biometrik dalam mengesahkan pengundi yang sah pada pilihan raya.

Salah satu tuntutan Bersih 2.0 baru-baru ini ialah menggunakan dakwat kekal, yang sepatutnya digunakan ketika pilihan raya umum 2008 tetapi dibatalkan pada saat-saat akhir.

Wahabi: Kerajaan Jangan Bingkas Tuduh, kata Dr Asri

SHAH ALAM 25 JULAI : Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyifatkan sebarang tindakan Majlis Keselamatan Negara mengaitkan beliau dan ulama lain kepada fahaman Wahabi dan aktiviti keganasan sebagai tuduhan sempit dan tidak berasas serta hanya mencerminkan ruang demokrasi yang semakin terhad di negara ini.

Beliau berkata kerajaan sepatutnya menerima kepelbagaian pandangan dan tidak bingkas membuat tuduhan melulu sebagaimana yang dizahirkan oleh Majlis Keselamatan Negara.

Dr Asri berkata jika benar MKN membuat dakwaan sedemikian, beliau tidak terkejut kerana "sekarang ini orang yang memakai baju kuning pun boleh dianggap komunis".

Beliau berkata pihak yang menunding jari kepada beliau dan rakan ulamanya sebagai pengikut Wahabi dan mengaitkan mereka kepada keganasan harus bermuhasabah.

"Apa fahaman Wahabi yang difahami oleh Barat? (Mengikut Barat ia adalah) satu fahaman yang sempit...menerusi pandangan tidak demokratik, maka bagi saya antara pandangan yang dipelopori oleh kelompok yang dianggap sebagai wahabi ini ialah mereka ini mengharamkan demokrasi, kebebasan bersuara, demonstrasi aman dan perkara terbuka. Ini adalah yang ditakrifkan wahabisme oleh Barat," kata Dr Asri.

Beliau menegaskan trend kerajaan ketika ini seperti 'mengharamkan' perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu sendiri adalah mirip aliran pemikiran Wahabi ala Barat. Justeru itu, kata beliau, tidak wajar kerajaan melontar tuduhan itu kepada individu lain.

"Pelbagai maklumat yang diputar-belitkan, walaupun media antarabangsa menunjukkan baru0baru ini banyak ketidakadilan dan tidak sepatutnya dilakukan kepada mereka yang hadir dalam perhimpunan 9 Julai, tetapi maklumat di pihak kerajaan menyatakan mereka diberikan layanan yang baik, bahkan orang awam pula dikatakan sebagai pengganas," kata beliau kepada TvSelangor.

"Saya rasa (tuduhan) ini bertujuan untuk mengalih pandangan rakyat daripada isu yang pelbagai kemudian bawa rakyat bincang isu yang lain, sedangkan kita ada banyak isu yang lain yang lebih utama," tambah beliau.

MKN hari ini dilaporkan mendakwa beberapa tokoh agama di Malaysia, termasuk Dr Mohd Asri sebagai mendokong fahaman Wahabi yang menurut kerajaan mempunyai kaitan dengan aktiviti terorisme.

Menurut sumber yang dipetik oleh Malaysiakini, MKN mendakwa seramai 40 ulama muda Umno turut dikaitkan dengan fenomena itu, malah mereka dikatakan disokong oleh kerajaan Arab Saudi dan beberapa negara Arab lain.

Dr Asri berkata MKN melakukan silap besar mengheret kerajaan Arab Saudi dalam isu itu, memandangkan implikasi antarabangsanya.

"Kerajaan telah mengambil risiko yang bahaya kerana mengaitkan Arab Saudi. Saya juga bimbang ini akan membawa hubungan yang buruk antara Malaysia dan Arab Saudi sedangkan kita memerlukan mereka dalam kuota haji dan seumpamanya."

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN MELAYU TAU.... TELOQ PUN TAKDA...JADI BAGAIAMANA BEGINI ?