Kes Scorpean akan dibicara di mahkamah Perancis

Kes Scorpean akan dibicara di mahkamah Perancis

Harakahdaily, 17 Mac 2012

KUALA LUMPUR, 17 Mac: Kes pembelian kapal selam Scorpean akan dibicarakan di mahkamah terbuka Perancis tidak lama lagi.

Menurut pembawa kes itu, Suaram - sebuah pertubuhan hak asasi Malaysia, selepas tiga tahun diselidik akhirnya kes itu akan dibicarakan.

Tiga tahun lepas, Suaram meminta mahkamah Perancis mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat pembinaan kapal selam Perancis, DCNS ekoran dakwaan rasuah.

Suaram mendakwa, pembeli kapal selam dari syarikat ini iaitu kerajaan Malaysia telah memberikan rasuah ketika pembelian kapal ini.

Pembelian ini dibuat melalui Perimekar, sebuah syarikat yang dikaitkan dengan Datuk Abdul Razak Baginda, penasihat strategik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Maklumat lanjut akan diberikan dalam sidang media esok," kata Pengarah Eksekutif Suaram, Nalini Elumalai.

Para peguam Perancis yang dilantik Suaram sudah beberapa kali datang ke Malaysia untuk membuat kajian berikutan kes ini.

Yang terakhir, pada 22 Julai tahun lepas, salah seorang dari mereka hanya sempat berucap di Pulau Pinang sahaja tetapi dihantar pulang oleh Kuala Lumpur.

Wiliam Bourdon (gambar ), dihantar pulang ke negara asalnya selepas ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) oleh pegawai imigresen tengahari tadi.

Beliau sepatutnya hadir untuk berucap dalam majlis makan malam anjuran Suara Rakyat Malaysia di Petaling Jaya pada 22 Julai 2011, bagi mendedahkan skandal pembelian kapal selam Scorpene melibatkan komisen RM540 juta.

Bourdon sebelum itu berada di Bayan Baru, Pulau Pinang bagi membongkarkan kes berprofil tinggi itu kepada umum, sebelum berlepas ke KLIA pagi 22 Julai itu.

Namun beliau bersama isterinya ditahan oleh Pegawai imigresen di dalam pesawat yang dinaikinya sebaik sahaja mendarat di KLIA.

Peguam itu ditahan lebih lima jam di pusat tanahan imigresen KLIA tanpa dibenarkan mendapatkan akses peguam, serta diarahkan untuk pulang semula ke negaranya.

PKR: Pengerusi, Timbalan SPR Disaran Letak Jawatan

PKR: Pengerusi, Timbalan SPR Disaran Letak Jawatan
SHAH ALAM, 17 MAC: Pengerusi dan pemimpin tertinggi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) disaran meletakkan jawatan sekiranya masih gagal menjelaskan beberapa persoalan berkaitan tindakan badan suruhanjaya itu yang didapati melanggar undang-undang pilihan raya negara ini.

Saranan tersebut dibuat oleh Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat (PKR), YB Fuziah Salleh hari ini dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu di Damansara.

“Dah tiga hari kita dedahkan, kalau dalam masa seminggu kalau SPR tak dapat berikan jawapan eloklah pemimpin tertinggi SPR seperti Pengerusi dan Timbalannya Tan Sri Abdul Aziz dengan Wan Ahmad Wan Omar letak jawatan,” ujar Fuziah.

Fuziah turut menyenaraikan beberapa sebab pemimpin tinggi SPR itu meletakan jawatan.

“Pertama mengapa mereka memotong nama kira-kira 106 ribu nama pengundi tanpa dipamerkan.

“SPR mesti jelaskan bagaimana ada nama pengundi awam ditukar kepada pengundi pos tentera dan polis sedangkan ada diantaranya dah berumur lebih 60 tahun.

“SPR juga tak jawab mengapa 6700 nama dimasukan tanpa dipamerkan.

“SPR perlu jelaskan mengapa mereka membuat persempadanan semula tanpa mengazetkan dan memindahkan pengundi tanpa pengetahuan dan izin pengundi,” ujar beliau.” katanya lagi.

Terdahulu pusat mengundi bagi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah dipindahkan ke Parlimen Lembah Pantai sedangkan beliau tidak memohon untuk pertukaran alamat atau pertukaran pusat mengundi.

Bagaimanapun tindakan SPR menukar pusat mengundi Khalid itu tidak menjejaskan kelayakkan beliau untuk bertanding di Dewan Undangan Negeri Selangor dan Menteri Besar dalam Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

Sehubungan itu katanya seluruh rakyat dan pengundi berhak untuk mempersoal integriti dan ketelusan suruhanjaya tersebut sekali gus akan menyebankan rakyat hilang keyakinan terhadap badan pilihanraya itu.

Bukan kecewa tak dapat projek - Kadir

Himpunan Hijau kedua 14 April

Himpunan Hijau kedua 14 April

Anis Nazri, 17 Mac 2012

KUALA LUMPUR, 17 Mac: Solidariti Semalaysia Himpunan Hijau merancang satu himpunan besar-besaran di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak bagi membantah projek memproses nadir bumi Lynas di Kuantan, Pahang, 14 April ini.

Himpunan yang diadakan secara serentak itu akan bermula selepas solat Jumaat, mengikut lokasi-lokasi yang akan ditetapkan kelak.

Namun, himpunan utamanya akan diadakan di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam, di mana sebelum itu para peserta akan berarak dari Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.

Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat, Zulkefly Mohamad Omar, berkata tujuan himpunan itu diadakan bagi menunjukkan komitmen rakyat di seluruh negara bahawa isu Lynas bukan merupakan isu rakyat Pahang semata-mata.

Bercakap kepada Harakahdaily, hari ini, lokasi perhimpunan bagi negeri-negeri lain akan diumumkan kemudian selepas membuat perbincangan lanjut dengan NGO-NGO anti Lynas di peringkat negeri masing-masing.

Dalam pada itu, beliau melahirkan kekesalan apabila terdapat beberapa pemimpin BN yang mengatakan isu Lynas ini merupakan isu penduduk Pahang dan orang Cina.

"Pandangan saya, isu ini bukan hanya melibatkan penduduk Pahang, dan juga masyarakat Cina tetapi turut membabitkan seluruh rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum.

"Ia soal kesihatan rakyat, dan ada kes menunjukkan projek seumpama ini memberi kesan kepada rakyat seperti di Bukit Merah, Perak dan beberapa kawasan lain di seluruh negara," tegas beliau ketika dihubungi.

Dalam pada itu, beliau turut meminta orang ramai turun beramai-ramai bagi menyertai himpunan aman tersebut sebagai satu langkah sokongan terhadap usaha membantah pembinaan Lynas dan projek-projek lan seumpamanya di negara ini.

Pada 26 Feb lalu, satu himpunan besar-besaran berjaya diadakan di Padang MPK, Kuantan dengan penyertaan puluhan ribu rakyat yang terdiri dari pelbagai kaum.

Selain di Kuantan, bantahan tersebut juga diadakan serentak di Pulau Pinang, Sarawak, Perak dan Kuala Lumpur.

Dr Rani: SPR kotor dan jijik

Dr Rani: SPR kotor dan jijik


SHAH ALAM 17 MAC : Tindakan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menukar kawasan mengundi tanpa pengetahuan pengundi berkenaan merupakan satu tindakan yang jijik dan kotor yang bertentangan dengan nilai, etika dan prinsip demokrasi.

Demikian ujar Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr. Abdul Rani Osman ketika dihubungi untuk mengulas isu terkini tindakan SPR menukar alamat kawasan mengundi Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ke Lembah Pantai di bawah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

“Inilah salah satu yang kita perjuangkan dalam Kempen Bersih. Seharusnya juga SPR ini berada di bawah Parlimen supaya kita boleh pantau apa saja tindakannya.

“Tetapi sayangnya di Malaysia, SPR berada di bawah Jabatan Perdana Menteri yang mana memaksa mereka untuk akur akan kehendak pimpinan-pimpinan Barisan Nasional,” ulas Dr. Rani yang merupakan Adun Meru.

Selain itu, Dr. Rani turut menyatakan isu terbaru yang melibatkan Abdul Khalid ini juga membuktikan segala kata-kata pimpinan Pakatan Rakyat sebelum ini terhadap kredibiliti SPR ada benarnya.

“Ternyata SPR itu tidak bebas daripada telunjuk Kerajaan Pusat dan ini membolehkan mereka untuk melakukan apa sahaja sesuka hati mereka tanpa tertakluk kepada undang-undang.

“Ini juga menunjukkan bahawa mereka terdesak hingga sanggup melakukan apa sahaja untuk meraih kemenangan secara tidak bermoral dalam Pilihanraya yang akan datang ini,” kata Dr. Rani sambil menambah permainan SPR ini pernah diamalkan di Kelantan pada tahun 1999 yang hampir menumbangkan Kerajaan PAS.

Sehubungan itu, Dr. Rani menyeru rakan Pakatan Rakyat untuk menumpukan juga perhatian terhadap isu sebegini selain mempergiatkan ceramah-ceramah umum bagi menghadapi Pilihanraya Umum 13 nanti.

“Kita khuatir perkara yang sama akan berulang kembali seperti yang berlaku di Kelantan dan Terengganu juga suatu masa dulu yang jatuh dengan kehadiran lebih 70,000 pengundi luar,” ujarnya.

Mahfuz: Umno-BN Sudah Lama Guna Khidmat Yahudi

Mahfuz: Umno-BN Sudah Lama Guna Khidmat Yahudi


SHAH ALAM,17 MAC : Tindakan pimpinan Umno-BN menaburkan propaganda bahawa wujudnya ancaman asing dalam bentuk pemberian bantuan dana kepada Pakatan Rakyat menggambarkan pimpinan kian Umno-BN ketandusan idea dan semakin terdesak untuk meraih sokongan rakyat.

Naib Presiden PAS,Mahfuz Omar berkata tindakan pimpinan Umno-BN itu sebenarnya adalah untuk menutup segala kepincangan dan salah laku parti itu berhadapan serangan bertali arus Pakatan Rakyat yang mempersoalkan urus tadbir negara dan salah laku pimpinan Umno-BN yang menggunakan wang rakyat untuk kepentingan mereka sendiri.

“Pimpinan Umno-BN sudah tiada daya upaya untuk menyakinkan rakyat dengan dasar-dasar dan polisi yang dilaksanakan selama ini kerana rakyat telah hilang kepercayaan kepada mereka dan melihat kegagalan yang teramat sangat dalam urus tadbir negara,” tegas Mahfuz yang dihubungi TVSelangor.

Menurut Mahfuz tindakan kerajaan pimpinan Umno-BN yang menggunakan khidmat perunding luar, APCO membuktikan sikap hipokrit mereka terhadap dasar luar negara khususnya berkaitan dengan kepentingan Israel.

“Sebelum itu pada zaman Tun Dr Mahathir telah menggunakan syarikat Satchi And Satchi iaitu sebuah konsultan Yahudi yang dilantik untuk membantu kempen dalam pilihanraya Umno-BN pada zaman Tun Mahathir.

” Umno-BN memberi duit termasuklah melalui hubungan dagang dengan Israel termasuk membantu dalam minyak masak dan sebagainya bermakna ia memberikan kesihatan dan makan kepada Israel termasuk tentera mereka dan kemudiannya melanyak Palestin.

“Dan pada hari ini melalui Apco dan beberapa kabel-kabel gerakan zionist antarabangsa digunakan untuk kepentingan politik mereka sampai mereka menggunakan wang negara yang merupakan wang rakyat untuk dibayar kepada konsultan daripada Zionist,” kata beliau yang juga MP Pokok Sena.

Sebelum ini, media melaporkan bahawa Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed mendakwa bahawa Ketua Pembangkang yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggunakan khidmat agensi Yahudi bagi mengerakkan parti itu merancang kempen pilihan raya.

Justeru itu menurut Mahfuz,beliau yakin rakyat tidak akan termakan dengan hasutan dan dakyah pimpinan Umno-BN yang mendakwa Pakatan Rakyat menerima dana asing seraya menegaskan supaya pimpinan Umno-BN menumpukan kepada usaha memperbaiki institusi negara yang rosak dan porak peranda.

” Apa yang penting bagi parti politik ialah menawarkan kepada rakyat dengan bersaing secara sihat daripada sudut mengemukakan dasar polisi tawaran yang baik kepada masa hadapan negara kita.

” Negara kita kini menghadapi kerosakan kepada institusi negara kita yang diakui oleh bekas ketua hakim negara,institusi kehakiman rosak apabila Tun Mahathir membuat pindaan terhadap artikel perlembagaan sehingga menyebabkan hakim-hakim takut.

” Hari ini terdedah bagaimana institusi Peguam Negara dan institusi Kepolisian yang diketuai oleh ketua polis negara terlibat dalam gerakan kongsi gelap,ini yang mesti diperbetulkan,” kata beliau.

Ambiga: 'Bersih 3.0' perlu jika reformasi pilihanraya gagal

Ambiga: 'Bersih 3.0' perlu jika reformasi pilihanraya gagal
Oleh Shazwan Mustafa Kamal
MAC 17, 2012

KUALA LUMPUR, 17 Mac - perhimpunan Aman "Bersih 3.0" perlu di adakan jika kerajaan gagal dalam rundingan bagi membersihkan senrai nama pengundi dan juga pembersihan nama , Datuk Ambiga Sreenevasan telah mengingatkan Putrajaya, menunjuk kepada reformasi pemilihan susulan dan laporan lonjakan mendadak pengundi di beberapa kawasan parlimen.

Pengerusi Bersih 2,0 itu berkata bahawa "masa yang lama" telah diluluskan sejak Julai tahun lepas perhimpunan tetapi rakyat Malaysia mempunyai lagi penting pemilihan pembaharuan YANG DILAKSANAKAN, beberapa yang boleh boleh dilakukan tanpa syor yang di oleh Pilih Parlimen Jawatankuasa (PSC) reformasi pilihan raya .

PSC telah ditubuhkan tahun lepas untuk menangani kebimbangan terhadap sistem pilihan raya di negara ini selepas pentadbiran Najib mendapat kritikan antarabangsa untuk mengendalikan perhimpunan 2.0 Bersih.

"Melihat kepada cara sesuatu perkara itu berlaku sekarang, kita mungkin tidak mempunyai pilihan.

"Jangan menolak Bersih 3,0," Ambiga (gambar) memberitahu The Malaysian Insider.

"Kami belum melihat pembaharuan pilihan raya, sebaliknya kita lihat dan perbuatan-perbuatan yang lebih tidak bertanggungjawab yang berlaku ... keganasan politik.

"Jika kerajaan tidak serius mengenai reformasi system pilihanraya umum akan perlu membuat sendiri mendengar," katanya.

Beribu-ribu rakyat Malaysia telah mengambil jalan-jalan pada 9 Julai untuk menyertai perhimpunan Bersih 2.0 untuk pilihanraya yang bebas dan adil tetapi protes bertukar hodoh pada tengah hari apabila polis rusuhan melancarkan kanister gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan peserta.

Kawalan ketat meluas, yang menyaksikan lebih daripada 1,000 orang yang ditangkap walaupun sebelum perhimpunan tersebut, yang diperolehi pentadbiran Najib whiplashing yang di media antarabangsa.

Di bawah tekanan, kerajaan kemudian menjanjikan membunuh langkah pembaharuan, yang termasuk pembentukan PSC dan enakmen Akta sangat mengkritik Berhimpun Secara Aman tahun lepas.

Tetapi Ambiga terus membisu apabila ditekan untuk maklumat mengenai rancangan Bersih untuk perhimpunan masa depan, berkata beliau tidak mahu mendedahkan butiran lagi.

"Kami sedang menunggu untuk kerajaan, memberi mereka masa ... Saya akan membuat pengumuman pada masa yang sesuai. "

Peguam itu berkata Bersih amat prihatin tentang laporan lonjakan dakwaan pengundi di beberapa kawasan pilihan raya dan jelas mengubah daerah mengundi.

"Mesti ada asas rasional untuk ia. Mengapa pengundi yang tidak diberitahu? Telah ia diwartakan seperti yang dikehendaki? Ini, dan laporan lain pendaftaran asing, yang membimbangkan.

"Juga, mengapa permintaan yang munasabah Bersih tidak dilaksanakan apabila ia boleh dilakukan dengan mudah walaupun tanpa laporan PSC?

"Di atas dan di luar segala-galanya awam mesti mempunyai keyakinan dalam proses pilihan raya dan integriti daftar pemilih ... sekarang terdapat lebih banyak persoalan daripada jawapan, "katanya.

PKR telah dituntut 31294 pengundi telah berpindah ke kawasan pilihan raya jiran secara haram, dan bahawa semakan lokaliti mesti mendapatkan majoriti dua pertiga Parlimen.

Naib Presiden PKR Fuziah Salleh membangkitkan isu itu pada sidang akhbar awal minggu ini selepas ia telah mendedahkan bahawa Menteri Besar Selangor parti itu telah bergerak dari Petaling Jaya Selatan Lembah Pantai.

Pilihan raya Suruhanjaya (SPR) timbalan ketua Datuk Wan Ahmad Wan Omar telah respons dengan menyatakan alamat Tan Sri Khalid Ibrahim yang telah tidak pernah berubah tetapi kawasan yang telah diperbetulkan mengikut Akta Pilihan Raya, meletakkan Seksyen beliau 16, Petaling Jaya rumah di Kuala Lumpur dan bukannya Selangor.

Fuziah berkata bahawa Akta Pilihan Raya tidak membenarkan semakan sempadan untuk memindahkan pengundi dari satu kawasan pilihan raya yang lain, tetapi hanya untuk menyelaraskan semula lokaliti dan daerah mengundi dalam kawasan pilihan raya untuk tujuan pentadbiran.

Ahli Parlimen Kuantan berkata PSC di reformasi pilihanraya telah diberitahu SPR ia tidak boleh bergerak sempadan kawasan pilihan raya apabila panel adalah di Pulau Pinang untuk mendapatkan maklum balas awam.

Beliau berkata, 31294 pengundi bergerak secara haram telah dijadualkan selepas menyemak daftar pemilih daripada pilihan raya Mac 2008 sehingga September 2011 diwartakan.

Wan Ahmad berkata SPR telah membekukan semua latihan "pembetulan lokaliti" tahun lepas sebagai parti-parti politik telah mengeksploitasi kekeliruan.

(function() { var d = document, w = window; w

Ooo..PATUT MELOMPAT.

 Aku baru dapat transkrip apa yang YB Howard Lee sebut. Bisa betul. Patutlah lebai meroyan sangat. Secara dasarnya tak adalah apa sangat. YB...