Dialog Bersama Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Se-Malaysia

LIVE: Sesi dialog Anwar Ibrahim bersama mahasiswa UiTM

ISU YANG DITUNTUT RAKYAT SABAH UNTUK MENGETAHUI KES NAHAS INI


 

PATUT LA BARANG TAK ADA...RUPANYA PEMIMPIN PUN SAKAW...PUNYA ZALIM PUAK PUAK NI


 

ANWAR JAWAB ISU FITNAH TUTUP UITM: KENA SETEPEK BUDAK NI. MESTI TAK MEMBACA.DOK DI UNI NI KENA BANYAK MEMBACA


 

ISHAM JALIL BUAT PAS DAN PN- JANGAN TERLALU YAKIN. DULU KAMU GUNA DUIT UNTUK BELI PENGUNDI.


 

OWWHHH SYAFIK NI PERNAH MURTAD? IIISSSHHH...ORANG MACAM INI KAH YANG KAMU PERCAYA?


 

LEBAI DAN WALAUN BEGINI CARANYA


 

MENGAPA WALAUN SUKA MEMFITNAH DAN MENGANJING


 

KISAH WALAUN SENIOR DAN WALAUN JUNIOR


 

TAHAP BANGGANG DIA SAMPAI DUIT CURI MASUK AKAUN SENDIRI

 


Tahap profesor-profesor  di berbagai negara pun angkat minda DSAI PMX sebagai  bermutu tinggi.. yang pembangang mentah ni pula tak reti menilai... memang bangang.BAB MEMFITNAH NI MEMANG PANDAI WALAUN NI

 

Dari pemimpin tertinggi sampai ke bawahan, Walaun tua walaun muda semuanya kaki fitnah. Profile FB bukan main lagi tepek ayat Quran tapi bulan puas pun buat fitnah


WALAUN MEMANG BUAT BUAT BUTA INFO

 


Walaun kata Kerajaan Perpaduan tak buat apa pun untuk bantu rakyat. Bila disemak, rupanya apa yang kerajaan hari ni bagi jauh lebih banyak daripada apa yang pemimpin walaun bagi. Cuma walaun bukan dari jenis yang bersyukur. Guane boh?

Raja Gelap

.

 


INI KISAH DOUBLE 6

 

Harap bersabar

Kami dari pihak agensi masih belum boleh mengenalpasti sape yg bakal "ditembak" DSAI dlm isu pembongkaran semula Double Six Sabah smlm

Pihak kami juga berusaha gigih membuka file2 lama pada zaman tersebut demi menghiburkan anda semua

Mohon anda semua layan dahulu kisah percintaan smbil berniaga gerai sblm team kami join agensi

Jika proses pencarian info tidak berjalan lancar, pihak agensi akan mentadabur ayat Quran pd mlm ini agar para polower agensi kekal setia bersama

Sekian

Shalom

 


ANWAR MENZIARAHI RAJA PERLIS DI HOSPITAL

 

Tengah hari tadi saya menziarahi Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail yang baru usai menjalani pembedahan di Hospital Putrajaya. Mendoakan Tuanku Raja Perlis dikurniakan aafiyah, inshaAllah.BUKAN MUDAH MENJADI PM

 

Oleh Hassan Abdul Karim

Pulang ke Malaysia selepas lawatan rasmi ke Arab Saudi yang penuh kontroversi sama ada berjaya atau gagal, Perdana Menteri Anwar Ibrahim kemudian berkunjung ke Kemboja dan China.

Dari segi diri peribadi, ia bermakna Perdana Menteri mesti berada dalam keadaan sihat. Alhamdulilah Anwar Ibrahim dapat menyempurnakan tugas rasminya dalam lawatan Ke Phnom Penh dan Beijing.

Pulang dari China, Perdana Menteri mesti hadir ke Parlimen untuk menjawab soalan Ahli-ahli Parlimen dalam sesi pertanyaan perdana menteri atau ringkasnya PMQT (Prime Minister Question Time)

Saya hadir awal di Dewan Rakyat pada hari Selasa 4 April.Saya telah menghantar satu soalan kepada Setiausaha Dewan Rakyat bagi PMQT iaitu meminta Anwar menjawab berkenaan RM170 billion Pelabuhan China ke Malaysia.

Soalan saya tidak naik tetapi soalan yang lebih kurang sama dari Ahli Parlimen Bukti Bintang menjadi soalan pertama dalam sesi PMQT itu.

Kemudian lonceng Dewan Rakyat berbunyi dan Perdana Menteri kelihatan sampai dengan helaian Kertas di tangannya. Anwar nampak segar, bersedia dan meyakinkan.

Sekali lagi aku berfikir bahawa bukan mudah untuk jadi Perdana Menteri. Selain mesti sihat, Anwar kena bersiap sedia dengan jawapan terhadap soalan-soalan Ahli Parlimen pada jam 10 pagi Selasa itu. Dia kena membaca.Dia perlu mendapatkan penjelasan dan fakta-fakta dari pegawai-pegawai dari Jabatan Perdana Menteri dan juga di Kementerian Kewangan.

Dalam Parlimen tidak boleh bercakap dengan fakta yang salah atau mengelirukan.Perdana Menteri kena memahami isu atau persoalan yang timbul dalam PMQT itu. Seluruh Rakyat yang menonton televisyen akan melihat Anwar Ibrahim menjawab soalan bukan sebagai Ahli Parlimen biasa tetapi sebagai Perdana Menteri.

Bagaimanapun tiga soalan yang berbangkit dalam PMQT pagi Selasa itu telah berjaya dijawab oleh Anwar. Aku sebagai backbencer Kerajaan berasa lega dan puas hati.

Dalam hati aku berkata bukan semua orang boleh menjawab soalan tentang ancaman tuntutan China ke atas wilayah laut Malaysia di Laut China Selatan. Tetapi jawapan Anwar meyakinkan. Katanya bahawa PETRONAS akan terus laksana kerja cari gali minyak dalam wilayah Negara di Laut China Selatan walaupun ada pertindihan tuntutan kawasan itu dengan China.

Kemudian datang soalan isu hangat tentang Doktor kontrak dengan ancaman mogok yang hendak mereka lancarkan.Anwar menjawab dengan yakin dan bertanggungjawab bahawa Kerajaan beri jaminan akan selesaikan ISU doktor lantikan kontrak ke jawatan tetap secara berperingkat dengan 4,300 daripada 20,333 diserap tahun ini. Jaminan Perdana Menteri itu melegakan keadaan dan memberi Harapan.

Kemudian Anwar menangani isu peruntukan Pembangkang dan menyatakan Kerajaan bersedia memberi jumlah peruntukan sama kepada ahli Parlimen Pembangkang seperti diterima wakil rakyat Kerajaan.

Sesi PMQT di Dewan Rakyat itu benar-benar satu ujian untuk melihat sejauh mana Kerajaan yang ada Dan Perdana Menteri yang sedang berkuasa berjaya atau gagal dalam tugasnya.

Pasir Gudang

7 April 2023

 

TAHU DAH- BERITA DARI ORANG BANGANG PERLU RUJUKAN..WALAUN JA HADAM,TU BANYAK KENA TIPU


 

TERUK KOYAK.


 

MELAYU CURI DUIT DAN TIPU MELAYU


 

DAH...KENA BAYAR....


 

CEPAT SIKIT OOOOIIIO.


 

TAK PERLU AKTA BARU. SUDAH ADA SEKSYEN FITNAH MEMBAWA HUKUMAN PENJARA


 

MB KEDAH DI KATAKAN TERLIBAT ???


 

BENARKAH BEKAS MENTERI PN INI TERLIBAT


 

MAT JARGON DIDAPATI MENIPU ISU JUAL BUAH PINGGANG


 

PERBANDINGAN


 

MAHFUZ OMAR AKAN SAMAN MAMAK NI...HAAAA....


 

ISU WALAUNTIT PAS MASUK TV : MENTERI KENA PRO AKTIF SIASAT SINGKIR YANG HABIS KONTRAK...SEBAB ITU DEEP STATE MASIH BERJALAN

 

Apabila lihat status kalian di media sosial, ramai yg kata elok bg si Lokman Adam ja mengepalai Jkom tu. Kemudian marah ke Fahmi Fadzil . 

 

Ini nak beritahu, J-Kom itu di kepalai oleh sdra Prof Agus manakala Kementerian Komunikasi Digital itu sdra Fahmi. Kuasa yang tinggi itu duduk di bawah tangan Fahmi, bukan Agus. 2 entiti agensi yang berlainan cuma keduanya terkait kepada penerangan & komunikasi.

 

Sayugia di ingatkan, Gobind Singh Deo sewaktu PH memerintah 2018...dia telah tutup Jasa ni. Hampir 800pekerja Jasa ketika itu merintih menangis kata anak bini nak makan. Apa yang tidak Jasa itu lakukan semasa BN memerintah...suami tulis isu kerajaan pun di tukar ke Sabah. Isteri cikgu rasa tak puas hati, di hantar ke tempat lain. Ahkirnya bila di bubarkan, hampir 800 pekerja di serap ke pelbagai agensi seperti SKMM dll. 

 

Apabila Muhyiddin tebuk atap, Saifudin Abdullah bekas ahli parlimen Temerloh ketika itu hidupkan kembali dengan nama J-Kom. Sudah tentu ratusan ahli J-Kom itu pro kepada Muhyiddin Yassin. 

 

Kemudian hat mana pekerja kontrak J-Kom yang dah tamat, di teruskan oleh pentadbiran Ismail Sabri.

 

Habis PRU15, PH tidak cukup majoriti mudah. Bukan saja PH, malah semua pihak termasuk parti pis, bersatu, BN pun tak cukup majoriti. Maka akhirnya YDPA cadangkan Kerajaan Perpaduan tapi Anwar akan lead. Bersatu & PN tolak, BN pula terima dan buang barah yang ada dalam Umno.

 

Apakah umno itu bersih ? Jawapannya, tidak. Dalam mereka ada saki baki yang rapat dengan pembangkang. Apa jadi dalam J-Kom ? Dalamnya masih ahli yang lama menyokong Muhyiddin, Ismail Sabri & segelintir 12 orang umno yang cuba kucar kacirkan politik yang Agong tetapkan.

 

Si Lokman Adam kata, ada 10-12 saki baki masih ada, tapi terikat kepada akta lompat parti. Pemilihan umno yang terbaru, semua wajah penyokong Zahid Hamidi. 

 

PH di mana Anwar sebagai PM, ikut konsensus yang di tetapkan oleh Agong menerusi Kerajaan Perpaduan. Dan kerjasama itu di lihat berjaya dengan TPM1 dari Semenanjung...TPM 2 dari blok Borneo.

 

Sekali lagi, mengapa dengan provokasi politik dan deep state ini masih segar ? 

 

Kerana dalam J-Kom itu ratusan ahlinya masih orang lama. Dalam SKMM itu juga masih ada orang Jasa yang di beri kerja. 

 

FAHMI LEMAH (WRLR)Yang seharusnya Fahmi buat ialah, beri kata putus semua media tidak kira dari segi media sosial atau media penyiaran perlu menyokong kerajaaan semasaa & menerangkan semua program yang kerajaan perpaduan ini buat. Tapi malangnya, hanya 30% maklumat kerajaan di salurkan...lebihnya di diamkan dengan berdiri sebagai kebebasan media.

 

Ini yang sdra Fahmi perlu buat. Jika perlu tukar mana-mana CEO, pengarah, wartawan atau pengarang yang tidak memihak Kerajaan semasa...ia perlu di lakukan.

 

Dalam isu terbaru hal untit di beri slot Biz RTM...sdra Fahmi buleh kata, RTM pilih untit tanpa beritahu Fahmi, jadi apa yang dia buleh buat. 

 

Inilah kesilapannya. Fahmi perlu berkeras, kalau jawab panggilan itu buleh...menelefon ketua di RTM itu takkanlah tak buleh. Banyak lagi orang yang buleh beri analisa dgn lebih baik, cuma di pejamkan mata saja sebab nak beri sokongan moral pada pembangkang. Iyalah...katanya berdiri dengan tajuk kebebasan media. Tapi lupa maklumat & perjalanan semasa kerajaan yang penting itu pula di pekakkan. 👈

 

Sisi J-Kom pula, kenapa diam ? Bukan diam...kami lihat Syam Ghaz & Agus itu memang buat kerja. Cuma satu pertanyaan GM...

 

Mengapa ratusan ahli J-Kom yang menulis untuk penerangan sektor kerajaan itu tidak berfungsi ? Jawapannya jelas, di samping kekurangan dana bawah tangan Agus, ratusan ahli J-kom itu TAK BUAT KERJA! Hanya terima elaun bulanan saja sehingga tamat kontrak.

 

Prof Agus & Syam Ghaz tahu bab ini. Memang ini adalah kelemahan yang J-Kom perlu hadap. Jika buang semua sebagaimana Gobin Singh Deo buat satu ketika dahulu, memang akan bermasalah sikit. Pegawai J-Kom yang ambil elaun bulanan itu akan habis kontrak, jadi biar ia berjalan dengan sendirinya ibarat tarik rambut dalam tepung, tepung tak berselerak.

 

Ya, lokman adam buat sesi penerangan di Youtube itu bagus. Tapi ingat, sebelum kontrak tamat...dalam tu masih ada orang Muhyiddin Yassin & Ismail Sabri lagi. 

 

Tapi kalau berkira-kira nak tukar Agus & naikkan Lokman Adam, itu bukan pilihan yg terbaik apatah lagi di sisi lain mmg ada org parti dalaman yg cuba ganggu gugat Jakom bawah tangan Agus demi keuntungan  peribadi.

 

J-Kom dh cukup baik di bawah tangan Agus. Cuma Fahmi sebagai menteri KKD perlu bergerak lebih berani & lebih keras... (Warning @ tukar) Bukan lembik semacam. 

 

Yang berkarya:

Gino Marvela

 

 

WOIII FAHMI- HANG BUTA KA APA NIH ?

 
Hoi Fahmi Fadzil , ni tak nampak ka ? Ka memang jawatan yang hang pegang tu tak sesuai & campak pi ke bahagian pelancongan ja ? Hat pelancongan, buleh jumpa macam...meeting sampai pagi.

Jumpa pengarah tu...pengarah ini, apa hasil ? Ni hat depan mata, awat mata hang tu tuli sangat ka sampai tak buleh nampak ?


 GINO MARVELATAMAK HALOBANYA PEMIMPIN BERSATU NI- PECACAI BERSATU SEDIH...

 

Anak Hamzah Zainudin di heret ke mahkamah hari ini atas 9 pertuduhan berkaitan subsidi minyak masak. Sebagai pengarah sykt Rimba Merpati Sdn.Bhd, dia juga adalah pemegang lesen minyak sawit masak borong.

Dia di dakwa kerana keluarkan invois palsu kepada peruncit tempatan. Pendek kata, minyak tak hantar ke peruncitan tapi tuntut pembayaran.

Untuk makluman, Hamzah Zainudin pernah menjadi menteri dalam negeri semasa pentadbiran tebuk atap dan kini bergelar sbg ketua pembangkang.

Apa punya bala zaman PN tebuk atap ni, tak habis2 menyusahkan rakyat !!!

Patutlah minyak masak bersubsidi kurang di pasaran, harga di naikkan terlalu tinggi ketika kerajaan Muhyiddin memerintah. Anak dia buleh pula tuntut payment guna invois palsu tapi minyak tak di hantar.

Ish...ish...ish!!!

Teruknya org parti Bersatu melahap!

 

JEBAT DERHAKA DAKWA PAS ADALAH SEBUAH PARTI YANG BOLEH DIBELI DENGAN DUIT-BEZANYA ZAMAN FADZIL NOOR DAN TOK GURU NIK AZIZ


 

PUNYA HEBATNYA..SENANG NAK JUAI BUAH PINGGANG-WALAUN BUAT BERBAGAI CERITA FITNAH


 

CUBA MERASUAH ANNUAR MUSA- TAK TAU ANNUAR TERIMA ATAU TIDAK. MUNGKIN TENGAH SIASAT

 


Pengarah Urusan Hydroshoppe Abdul Hamid Syaikh Abdul Razak Syaikh dituduh menawarkan rasuah kepada Annuar Musa berjumlah RM7.5 juta iaitu RM500,000 setahun untuk 15 tahun.

Rasuah itu ditawarkan sebagai dorongan menteri untuk mempercepatkan cadangan penjualan saham dan pengambilalihan konsesi daripada Menara KL Sendirian Berhad. Tawaran itu dibuat antara Julai dan Ogos tahun lalu.

Bagaimana pun tak dinyatakan sama ada Annuar terima atau tidak tawaran rasuah itu. Kalau terima, kenapa Annuar tak didakwa? Atau masih lagi dalam siasatan? Kita nantikan. Guane boh?

Raja Gelap

                                            

KITA PUNYA CALON PEJALAN KAKI PERINGKAT DUNI

 

ZAINUDDIN OMAR

Pergh 48 jam tak tidur dan masih boleh berjalan 60 km sehari. Anggota GGK Gerakhas pun kalah.

*******************

Pemandu teksi yang mendakwa gigih berjalan dari Skudai sehingga ke Istana Negara selama kurang dari seminggu baru-baru ini menceritakan pengalaman itu malam tadi.

Melalui hantaran video Noorazlan Ismail berkata jadual hidupnya tidak teratur sepanjang perjalanan tersebut malah ada ketika tertentu dia tidak tidur pun.

"Tidur saya tak tentu. Saya pun ikut kudrat saya, kadang-kadang sampai dua hari pun saya tak tidur," katanya.

Pun begitu Noorazlan, 49, memberitahu dia ada cara tersendiri untuk mengatasi isu tersebut dan menganggap ia sebagai suatu "kelebihan" yang dikurniakan Tuhan.

"Dari segi tidur tu saya pun alhamdulillah... dengan langkah saya penuh dengan selawat, zikir, mungkin satu kelebihan yang Allah bagi," katanya.

Noorazlan menarik perhatian ramai apabila mendakwa berjalan dari Johor ke Kuala Lumpur sebagai usaha menarik perhatian kerajaan bagi membenarkan pengeluaran dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara bersasar.

Di hadapan Istana Negara dia kemudian "secara kebetulan" bertemu pula dengan Ahli Parlimen Tasek Gelugor Bersatu Wan Saiful Wan Jan yang ke situ bersama beberapa NGO untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dalam isu yang sama.

Menurut Noorazlan dalam video malam tadi, dia menempuh jarak perjalanan sejauh kira-kira 312km dari Plaza Tol Skudai dengan memakan masa enam hari iaitu antara 28 Mac hingga 3 April.

 

KES HAKIM NAZLAN DI BAWAH BIDANG KUASA BADAN KEHAKIMAN – AZALINA

 

Walaupun siasatan SPRM terhadap Hakim Mohd Nazlan Ghazali, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Azalina Othman Said menegaskan semula pendirian kerajaan bahawa perkara itu adalah di bawah kuasa badan kehakiman.

“Sepertimana yang saya tegaskan sebelum ini di dalam Dewan Rakyat, apa-apa perkara berkaitan ini adalah di bawah bidang kuasa Badan Kehakiman.

“Kerajaan senantiasa menghormati dan terus berpegang kepada prinsip doktrin pengasingan kuasa,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Katanya, ia selaras dengan Fasal-Fasal 3 dan 3A di bawah Perkara 125 Perlembagaan Persekutuan.

Dalam surat bertarikh 20 Mac, Azalina memberitahu peguam Najib Razak, Mohamed Shafee Abdullah bahawa jawapan kepada soalannya berhubung siasatan SPRM ke atas Nazlan adalah afirmatif.

Nazlan adalah hakim Mahkamah Tinggi pada 2020 yang mensabitkan kesalahan Najib dan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan RM210 juta kerana rasuah, salah guna kuasa, dan pengubahan wang haram berhubung kes SRC International.

Keputusan itu telah dikekalkan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Menurut sumber yang mengetahui perkara itu, Shafee telah menulis surat kepada Azalina memintanya mengesahkan sama ada SPRM mendapati Nazlan mempunyai konflik kepentingan ketika mempengerusikan kes SRC International.

Dia juga ingin tahu sama ada SPRM mendapati Nazlan telah melanggar Kod Etika Hakim.

Mengulas mengenai suratnya kepada Shafee, Azalina berkata dia hanya menjalankan tugas berdasarkan maklumat yang ada padanya.

“Jawapan balas saya kepada surat Tetuan Shafee & Co adalah selaras dengan jawapan saya di Dewan Rakyat serta fakta yang saya sedia maklum berkenaan dengan perkara ini dalam melaksanakan tanggungjawab saya selaku anggota pentadbiran kepada Parlimen.

“Saya juga telah meminta supaya Tetuan Shafee & Co untuk mengemukakan permohonan secara rasmi terus kepada pihak SPRM sekiranya berhasrat untuk mendapatkan hasil siasatan pihak SPRM berkenaan perkara ini,” katanya.

Azalina merujuk kepada jawapan parlimennya pada 23 Feb di mana dia memberitahu parlimen bahawa SPRM telah menyerahkan penemuannya dua hari lebih awal kepada Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat.

Pada masa itu, bagaimanapun, dia berkata dia hanya dimaklumkan bahawa laporan itu telah dikemukakan tanpa maklumat lain mengenai siasatan.

Menurut suratnya kepada Shafee, dia hanya menerima laporan SPRM pada 7 Mac.

Sebelum ini, anak perempuan Najib, Nooryana Najwa juga menyiarkan surat SPRM kepada ketua hakim negara yang menyatakan suruhanjaya itu mendapati Nazlan telah melanggar Kod Etika Hakim.

Panel tujuh orang yang diketuai oleh Tengku Maimun memutuskan bahawa siasatan terhadap Nazlan tidak mengikut protokol.