HADI TIDAK SUKA ANWARBob Kelanang

Kenapa Hadi amat tidak suka Anwar jadi PM, sedangkan Anwar adalah nama yang disebut oleh Almarhum Us Fadzil Noor dan Almarhum Tok Guru Nik Aziz sebagai calon PM yang terbaik?

Sebenarnya semua keluarga Anwar tidak disukai oleh bekas MB Terengganu SEPENGGAL ini. Ada yang kata kerana kes liwat yang difitnah terhadap Anwar menyebabkan beliau tidak suka Anwar. Sebenarnya, bukan itu sebabnya. Jika itu sebabnya, mengapa sewaktu isteri Anwar, Kak Wan mahu dicalonkan oleh PR untuk menjadi MB Selangor, Hadi tetap tidak setuju atas alasan Kak Wan tidak layak jadi MB. Anwar dia tidak suka, Kak Wan pun dia tidak berkenan.

Berkat kesabaran Kak Wan yang tidak sepatah pun beri komen di atas penghinaan yang diterima dari Hadi itu, Alhamdulillah, bukan sahaja MB, bahkan Kak Wan kini telah menjadi TPM. Di mana kedudukan Hadi? Kedudukannya terhina bukan semakin tinggi darjatnya, bahkan semakin rendah di tapak kaki pemimpin UMNO sekarang. Dihinakan lagi apabila tokoh yang dia hina sebelum PRU14 iaitu Tun M dikatakan hanya layak jadi doktor Klinik 1Malaysia, kini telah menjadi PM. Terhina bukan kepalang apabila Hadi terhegeh2 ketuk pintu pejabat Tun M untuk mohon bantuan.

Semua yang pernah Hadi hina, semuanya lebih tinggi kedudukan dari Hadi. Hadi pula bertambah rendah kedudukannya apabila terpaksa melutut kepada UMNO yang pernah dikatakan kapir melalui amanatnya dulu.

Itulah punca Hadi amat jaki Anwar menjadi PM. Padanya, kalau dia tidak boleh jadi PM, Anwar pun tidak boleh jadi PM. Tapi Hadi tiada kuasa. Allah berkuasa yang merancang kesemuanya. Hadi hanya boleh jadi pegawai veterinar kerana dia hafal banyak nama2 binatang kecuali biawak (bewok).
KISAH MUFTI UTARA TENTANG SERAHAN HARTA DUNIA ..SIRI 1Selepas Subuh pagi tadi,Baru terbaca kenyataan Mufti belah utara tentang peralihan kuasa PM dari status sahabat, Antara screenshot petikan tulisannnya, "Menjanjikan Harta bukan miliknya kepada seseorang itu, Itu Janji yang tak boleh ditunai kan.., 

Bila direnung tulisan sang Mufti, Nak kata kesalahan itu bukan hanya pada sudut pandang Politik(Siyasah).. hatta Agama, Tidak ada asas disiplin Politik dan agama sama sekali..apalagi disiplin seorang ahli hadis..Bila aku baca caption tu, Buat aku tergamam seketika.. Apakah layak kenyataan senaif ini dikeluarkan oleh seorang Mufti yg punya PHD...

 Apakah ini petanda dan satu gambaran "Jahil tidak bertebing ".. atau dalam istilah Hadisnya dikenal dengan ungkapan "Ruwaibidhah".. dalam  ilmu dan lafaz Hadis disebut..

الرَّجُلُ التَّافِهُ يَتَكَلَّمُ فِي أَمْرِ الْعَامَّةِ...

“Orang Bodoh yang membicarakan urusan manusia(Masyarakat/Politik)...”

Apakah Mufti Utara itu begitu jahil ? atau akalnya sihatnya telah rosak akibat kebencian dan kesumat dendam dihati ? Teringatkan kata kata Syahidul Mihrab Prof. Dr. Muhammad Said Ramadlan al-Buthi ' 

" Jika kebencian telah mengakar di dalam hati seseorang, maka bersiaplah untuk kehilangan akal yang sehat "

Memang benar! inilah virus yang telah lama melumpuhkan cara berfikir dan beragama ramai dari agamawan hatta Iblis yang sepanjang hidupnya beribadah.. inilah gambaran talbis Iblis.. Haji Hadi sendiri tersesat dalam kefahaman berpolitik dan beragama hanya disebabkan kebencian..penyakit "Al Kibr" atau besar diri atau merasakan lebih mulia atau lebih alim dari yg lainnya.., 

Hari ini wabak yang menyerang hati2 agamawan Politik ini merebak dikalangan Kelompok Sunnah.. Tiba tiba Mufti Utara jadi seorang yang serba tahu, tak kira dalam hal Politik dan Ekonomi(BMF)..

sedangkan darul Sunnah nya pun tidak ada sebarang contoh perlaksanaan dan implimentasi Islam yg boleh dianggakan sepanjang dia menjadi Mufti dan memimpin Baitul mal.. yg ada acara berbasikal memberikan bantuan Asnaf bersama Zakir Naik.. atau pun Almari Makanan di masjid..ia hanya Idea lekeh seorang Mufti hanya setaraf idea AJK dan Tok siak masjid.. 

tidak ada idea besar dalam hal ehwa Islam seperti memperkasa Perbankan Islam, Tabung Haji dan penubuhan Universiti Islam antarabangsa(UIA) tempat dimana Mufti itu mendapatkan PHD adalah cernaan dari idea dari bakal PM yg kata tidak layak menjadi PM..

maka mungkin lebih tepat ia satu petunjuk dan simptom aliran virus "Takfiri Wahhabi" yang menjadi kerosakan sebahagian besar agamawan atas nama Sunnah dan salaf selama ini merebak ditanah melayu.. virus ini telah menghancurkan sebahagian besar bumi Syria sebagaimana wabak Amwas yg melanda Syria pada 18 Hijrah dizaman pemerintahan Khalifah Umar..

2- SEJARAH PERALIHAN PERDANA MENTERI 

Kata Si Mufti Utara, hak memilih PM itu harus dikembalikan kepada Rakyat.. sejak bila negara kita mengamalkan sistem demokrasi, pemilihan secara langsung Perdana Menteri dan Presiden sepertimana Indonesia memilih pak Jokowi dan Amerika Syarikat memilih Obama dan Trump..

kalau itu corak dan pemilihan Perdana Menteri, dan kita mahu ianya dilaksanakan di Malaysia, aku alu alukan.. sekurangnya Mufti dari Utara.. Haji Hadi sendiri boleh mencalonkan diri mereka sebagai PM..

Biarpun pada sudut Undang2.. Seseorang yang layak dilantik sebagai PM, mesti mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan Rakyat.. Tidak ada dalam sejarah UMNO mahupun PAS.. pemilihan MB, Perdana Menteri itu dilakukan melalui Sidang Dun mahupun Dewan Rakyat..

Ketika Tun Razak Menggantikan Tunku Abd Rahman, Ketika Tun Hussien On mengantikan Tun Razak, begitu juga Tun Mahathir menggantikan Tun Hussien On, Dan Tun Mahathir menamakan Paklah, dan Paklah sendiri digantikan Najib walaupun pada ketika itu berlaku pertikaian di dalam UMNO antara Paklah dan Tun Mahathir.. tidak ada satu pun, nama Perdana Menteri terlebih dahulu dibawa ke Dewan Rakyat untuk diperkenankan.. tidak ada.. hatta ketika krisis UMNO 1998.. 

Apakah ketika itu mereka mewariskan, atau melaksanakan janji yang bukan hak mereka.. ? Tidak..mereka juga melaksanakan konsensus dalam kerangka parti dan Tahaaluf didalam gabungan BN dan UMNO.. sepertmana Pakatan Harapan.. Itu adalah realiti Politik Malaysia..

3- SEJARAH PENUBUHAN PAKATAN HARAPAN DAN PRU 14 

Dalam sejarah Politik sebelum dan selepas PRU 14, semua kita tahu, Pakatan Harapan itu asalnya dikenal sebagai Pakatan Rakyat ketika mana PKR,DAP dan PAS dalam sebuah gabungan... dan bila PAS Khianat, Pakatan Harapan ditubuhkan..Dan Bersatu adalah keanggotaan parti paling Akhir dalam Pakatan Harapan..

Dan kita semua kita maklum, setelah pendaftaran Pakatan Harapan itu dinafikan, dalam kita menghadapi PRU 14.. Taqdir Allah..Biarpun Ds Anwar dipenjara..Bendera dan lambang yang digunakan dalam PRU 14 adalah bendera dan lambang parti Ds Anwar Ibrahim.. Dan seluruh penyokong PH dalam PRU 14 memilih dan memangkah lambang PKR..

Kalau diibaratkan Medan perang, MAsa tu Panji yang digunakan adaladh Panji PKR..Jadi kalau kata PKR nak mendabik dada, Kemenangan itu adalah milik mereka..milik parti mereka pun ada asasnya..mereka memenangi kerusi terbanyak dan paling kuat dalam gabungan Pakatan Harapan... 

walaupun begitu PKR da Wan Azizah mereka sedar.. Kemenangan PH ini adalah kemenangan bersama, Kita juga kena akui.. faktor Tun Mahathir adalah faktor besar juga yang melonjakkan sokongan Rakyat kepada PH.. itu tak boleh kita nafikan, biarpun ada dikalangan penyokong PH itu pentaksub batang tubuh Ds Anwar.. 

Jangan jadi seperti PAS.. sentiasa merasakan mereka paling layak memimpin.. dan parti mereka paling besar keanggotaan dan cawangan..Ipoh MaliKISAH MUFTI UTARA DAN SERAHAN HARTA DUNIA SIRI 23- SEJARAH KEMENANGAN PAKTAN HARAPAN

Oleh kerana PKR memenangi kerusi terbanyak dalam gabungan PH..Pada malam kemenangan PH, Dr Wan Azizah sendiri dirunding dan ditawar jawatan PM.. Tetapi dalam memegang prinsip Islam , Dr Wan Azizah akur dengan konsensus dan Perjanjian dalam PH.. Tun Mahathir adalah calon Perdana Menteri.. biarpun Bersatu memiliki kerusi paling sedikit dalam gabungan Pakatan Harapan..

Apakah pada malam kemenangan itu, YDP Agong minta dipersembahkan SD atau sokongan di dewan Rakyat ? Ketika itu Pakatan Harapan belum lagi berdaftar sebagai gabungan rasmi Pakatan Harapan.. dari sudut Undang2..Semua Calon, Semua kemenangan di semenanjung itu menerima watikah dari Dr Wan Azizah.. mereka boleh ditakrifkan calon PKR biarpun mereka itu pemimpin DAP mahupun bersatu..

Jadi Dr Wan Azizah adalah pemimpin yang berpegang kepada Perjanjian.. hatta ketika peluang di deapan mata dan didepan Istana untuk Dr Wan Azizah secara rasminya boleh menjadi perdana Menteri dari sudut Undang2 dan Perlembagaan.. 

Sudah pasti akhlak berpolitik Wan Azizah jauh lebih amanah dan berakhlak dari Haji Hadi...mahupun jauh lebih Amanah dari jawatan seorang Mfti terhadap agamanya.. Sebabnya Wan Azizah memegang prinsip Islam berdasarkan lafaz hadis..

الْمُسْلِمُونَ عَلَى شُرُوطِهِمْ..

“Kaum muslimin wajib mematuhi perjanjian yang telah mereka sepakati...”

( Riwayat Abu Daud )

4- SEJARAH PEMILIHAN KHALIFAH ISLAM 

Jika Mufti utara itu naif dalam urusan politik, Takkan pula dia begitu naif dengan urusan Agama dan sejarah Islam, Jika dia Membaca sejarah dari Kitab Bidayah Wal Nihayah, Tarikh Thabari mahupun Siyar A’lam al-Nubala pasti akan ketemu Sejarah perlantikan Khalifah Islam.. Sedangkan dikalangan Kulafa Ar rasyidin juga berbeza cara dan perlantikan mereka..

a) Perlantikan Saidina Abu Bakar 

Ketika Nabi Muhammad Wafat.. Para Sahabat, Muhajirin dan Ansar sepakat untuk melantik Saidina Abu Bakar sebagai Khalifah.. walaupun sebelum itu kelompok Ansar dan Muhajirin sendiri berselisih pendapat dalam peristiwa. 

Dikalangan Aus dan Khazraj mencadangkan Saad bin Abi Ubadah, manakala Saidina Abu Bakar dari kelompok Muhajirin sendiri mencadangkan nama Saidina Umar dan Abu Ubaidah Al Jarrah sebagai peganti.. tetapi kedua mereka menolaknya..

b) Perlantikan Saidina Umar 

Setelah itu, Ketika Saidina Abu Bakar sedag sakit.. Saidina Umar sering diminta menggantikan tempat Khalifah sebagai Imam Solat..Abu bakar mengadakan mesyuarat tertutup dengan sebahagian besar sahabat. antara yang hadir adalah Abdul rahman Bin Auf dan Uthman Bin Affan daripada kaum Muhajirin dan Asid bin Khudair daripada kaum Ansar ..

Saidina Abu Bakar ketika cuba menyakinkan Sahabat dengan menamakan Saidina Umar sebagai peganti, Biarpun cadangan Abu Bakar itu dibimbangi Abdul rahman Bin Auf kerana sikap keras Saidina Umar, pada prinsip nya mereka semua bersetuju..

Bukan kah selepas itu, Saidina Abu Bakar memanggil Saidina Uthman dan menulis satu konsensus dan wasiat yang Saidina Umar itu adalah pewaris kepimpinannya..

c) Perlantikan Saidina Uthman 

Sekali lagi ketika Saidina Umar hampir wafat, bimbangkan sistem Khalifah di monopoli kelompok Muhajirin dan keluarga Bani Hasyim.. Saidina Umar mencadangkan 6 nama.. 

Saidina Umar antara sahabat yang dicadangkan ialah Saidina Uthman, Saidina Ali bin Abi Talib, Talhah bin Ubaidah, Zubir bin al-Awwam, Saad bin Abi Waqas dan Abdul Rahman bin Auf Talhah, Zubair dan Saad menarik diri..

Bila hanya tinggal2 calon iaitu Saidina Ali dan Saidina Uthman.. Abdul Rahman Bin Auf memerlukan masa 3 hari untuk mengetuk pintu rumah ketua Kabilah, Rakyat mendapatkan pandangan antara Sadina Ali dan Uthman.. dan selepas perbincangan tertutup antara mereka.. akhirnya Saidna Uthman terpilih menggantikan Saidina Umar..

tidak perlu aku lanjutkan kepada pemilihan Saidina Ali. Apakah Mufti utara tidak dapat melihat perlantikan 3 Khalifah atau peganti kepimpinan Nabi ini sendiri berbeza berbeza .. sebabnya dalam Poltik itu adalah ruang lingkup Ijtihadiyah.. bukan cabang Aqdah sepertimana kefahaman kelompok Syiah dan PAS..

KISAH MUFTI UTARA DAN SERAHAN HARTA DUNIA SIRI 35- SUDAH SUDAH LAH MUFTI UTARA BERBOHONG

Sudah sudah lah Mufti utara iu menjejak kesesatan Haji Hadi dalam mentafsirkan Politik Islam dan Agama itu mengikit hawa nafsusendiri.. Jika Haji itu tersasar akhlak dan penafsiran Agamanya tidaklah kita hairan..kerana dia itu orang Politik.. Takkan pula si Mufti seteruk ini pemikirannya..

Mufti Utara itu sendiri sudah tentu dilantik ketika itu disebabkan kecenderungan MB pada yang sayang pada dia pada ketika itu.. mungkin lebih baik, Perlantikan Mufttara itu sendiri dilakukan pemilihan.. mana tahu rakyat sendiri tidak mahukan Mufti yang berbeza dalam aliran Mazhab seluruh semenanjung Malaysia..

Tapi itulah, Kebencian, dendam, dan Ashabiyah faktor besar yang telah merosakkan Agama dan Agamawan.. Bukan yang rosak itu Ulama dan Mufti, hatta Agama dan Fahaman dalam Agama.. dan itulah yang terjadi dalam kelompok Syiah.. mereka tersesat disebabkan kebencian Politik..

Sebagaimana kata Sheikh Al Azhar, Sheikh Ahmad tayyeb dalam perdebatannya dengan Dr Muhammad Uthman al Khasyat rektor Unveristy Cairo dalam Muktamar Antarabangsa Al Azhar dalam membahasan Tajdid dalam pemikiran.. bahawa kerosakan dalam beragama dan fahaman, faktor besarnya adalah disebabkan Politik..bukan sebab perbezaan Mazhab dan aliran Aqidah..

Memang benar.. Lihatlah bagaimana Naib Presiden Ulama Dunia.. Mufti dari Utara, Bagaimana bila mereka tersesat jauh hanya disebabkan mereka itu berpolitik.. maka lahirnya satu fikrah, Doktrin Takfiri dan Ashabiyah biarpun suatu ketika mereka ini kelhatan kelompok moderate dalam Agama..

Berkata Sufyan al-Tsauri

“ Aku tidak melihat kezuhudan itu paling kurang melainkan dalam perkara kepimpinan (kuasa/Politik). Kamu akan dapati seseorang yang zuhud dalam hal makan, minum, harta dan pakaian tetapi apabila menyentuh soal kuasa maka dia akan mempertahan dan bermusuhan kerananya.. ”

( Siyar A’lam al-Nubala )

Ipohmali

Tazkirah Jumaat

14.Feb.2020MISTERI NUSANTARA : NAJIB DI DUA TEMPAT, MASA SAMA?

OWHHHH KU INGATKAN MESIDIS SAJA...RUPANYA HI LUCKS JUGA ADA...Ibrahim Mat Isa...

Hangpa ingat depa beli mersidis S kelas 450 saja ka? No... alang-alang membeli, biar menang memakai.. sekali.. nahh... Hai laks pelaq pun turut bersama.. ye la.. persediaan menghadapi tengkujuh tak kan tak boleh 😁😂Duit jangan membazir kan...lagi pula untuk wakil rakyat kepada rakyat....


KUMPULAN PEMBENCI SEDANG BERUSAHAIbrahim Mat Isa

DS Anwar Ibrahim lebih cenderung agar Tun Dr Mahathir menerajui negara sehingga selesai Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) dan perkara itu akan dimuktamadkan pada 21 Februari ini semasa Majlis Presiden PH bermesyuarat.

Tidak apa yang perlu dibimbangkan dalam urusan peralihan kuasa, yang kita khuatir ialah kumpulan pembenci Anwar semakin meroyan dan meroyan. Ok selamat meroyan!

Hepi baluntime day !!PROJEK PEMBODOHAN ISLAM ALA PAS


Miqdad Zakaria.

Projek "PEMBODOHAN" kepada umat islam yang paling besar pernah berlaku dalam sejarah malaysia.. Ia adalah projek hudud yang dilaungkan oleh PAS..

Disebabkan projek bodoh itu.. Ramai yang mengkafirkan sesama umat.. Ramai yang hilang saudara.. Ramai yang terlibat dengan solat dua imam.. Ramai juga yang berkahwin dua kali..

Ini semua kebebelan yang pernah PAS buat di satu ketika dahulu.. Dan hari ini saki-baki pemikiran takfiri ini masih wujud dalam benak kepala pemimpin dan pengikut PAS..

Oleh yang demikian..

Ana menyeru kepada seluruh umat islam di malaysia supaya berhati² dengan PAS.. Kerana perjuangan mereka bukanlah perjuangan yang ingin memartabatkan islam.. Akan tetapi perjuangan mereka sekadar perjuangan "membuncitkan perut" sahaja..  Dalam masa yang sama.. Perut buncit mereka ditutup dengan sehelai jubah putih yang kononnya pakaian itu adalah pakaian persis Nabi dan para Sahabah..

Berwaspadalah..

Sekian..
😁😁

MAJLIS PRESIDEN HARUS TETAPKAN TARIKH PERALIHAN KUASA MENJELANG MESYUARAT 21 FENRUARI NANTIHanya semalam ketika Tun Mahathir Mohamad memberi pengakuan kepada Anwar Ibrahim bahawa beliau sentiasa komited terhadap janji peralihan kuasa yang telah dipersetujuinya serta tidak terlibat sama sekali dengan sebarang komplot mengumpul tandatangan bagi mengekalkan khidmatnya sehingga habis penggal, hari ini keluar pula laporan yang berbeza.
Dilaporkan seramai 138 Ahli Parlimen sudah menandatangani Akuan Bersumpah bertujuan menyokong khidmatnya sehingga habis penggal atau hingga tahun 2023.
Walaupun angka yang dilaporkan itu agar meragukan, misalnya 26 Ahli Parlimen PKR dan 39 Ahli Parlimen BN dikatakan telah menandatangani Akuan Bersumpah itu, hakikatnya mereka yang takut dengan peralihan kuasa dan cuba menggagalkannya, tidak pernah putus asa daripada berusaha.
Dalam konteks angka yang dilaporkan itu, adalah tidak munasabah sebenarnya 26 atau lebih separuh daripada keseluruhan 50 Ahli Parlimen PKR tidak setuju Anwar menjadi Perdana Menteri untuk menggantikan Tun Mahathir.
Begitu juga 39 Ahli Parlimen BN yang dilaporkan telah menandatangani Akuan Bersumpah, angka ini juga agak keterlaluan kerana jika ia betul, bermakna Najib Razak, Tengku Razaleigh Hamzah, Nazri Aziz dan Ahmad Maslan yang antara dikenalinya sebagai anti Tun Mahathir turut bersetuju agarbkhidmat Perdana Menteri dikekalkan sehingga habis penggal.
Bagaimanapun, berpendirian sama seperti ketika bertemu Anwar semalam, Tun Mahathir sekali lagi menyatakan beliau tidak tahu menahu serta tidak terlibat langsung dengan pengumpulan tandatangan itu.
Malah, beliau juga hairan bagaimana laporan itu timbul kerana beliau sudah menyatakan pendiriannya untuk terus komited terhadap janji peralihan kuasa kepada Anwar sebagaimana yang sudah dinyatakannya serta dimaklumkan kepada Anwar semalam.
Cuma, di sebalik usianya yang semakin meningkat tua, Tun Mahathir seolah-olah mahu permintaannya agar peralihan kuasa dianjakkan sehingga selepas Sidang Apec pada November, difahami dan diterima.
“Saya dengar cerita macam-macam, termasuk nak suruh saya kekal 22 tahun lagi.
“Saya sudah 94 tahun.
“Tak lama lagi 95. Mana boleh tahan.
“Saya janji akan letak jawatan selepas Apec, itu saya pegang kepada janji saya. 
“Saya tidak terlibat dengan yang lain (SD), cuma janji letak jawatan (dan) akan letak jawatan,” katanya lagi.
Begitu pun, adalah dipercayai khabar angin dan spekulasi jahat yang bertujuan menggagalkan peralihan kuasa tidak akan berhenti begitu saja, biarkan selepas berpuluh kali Tun Mahathir menafikannya.
Mereka yang takut jika peralihan kuasa menjadi kenyataan dan Anwar menjadi Perdana Menteri, dirasakan akan terus berusaha dengan pelbagai cara serta helah untuk menggagalkannya.
Untuk itu, mesyuarat Majlis Presiden PH pada 21hb Februari ini adalah penting untuk menamatkan segala spekulasi dan khabar angin jahat itu daripada terus berleluasa dan bermaharajalela.
Segala spekulasi, khabar angin dan komplot itu dengan sendirinya boleh ditamatkan jika mesyuarat pada 21hb Februari dapat menetapkan tarikh khusus tentang peralihan kuasa.
Tidak kira sama ada Mei atau November yang akan dipersetujui, tarikh khusus mengenainya tidak boleh tidak, mesti, mesti dan mesti ditetapkan kali ini.
Selagi tidak ditetapkan, selagi itulah isu peralihan kuasa ini tiada kesudahannya dan akhirnya PH sendiri akan bermasalah akhirnya.
Kali ini Majlis Presiden mesti ada ketegasan yang jitu demi masa depan PH dan negara yang sedang mereka tadbir sekarang ini. (ShahbudinHusin 14/02/2020)

PAS PERNAH ‘KENCING’ USUL TAK PERCAYA DI DUN TERENGGANU?

SD SOKONG MAHATHIR CUBAAN BERTERUSAN GANGGU PH