[LIVE tertunda ][BM16][040314] Janji Dicapati - Ustaz Shamsuri Hj Ahmad


Mat Zain buat laporan polis terhadap Shafee kerana menipu

Mat Zain buat laporan polis terhadap Shafee kerana menipu

MAT_ZAINKUALA LUMPUR 5 MAC: Bekas Ketua Pegawai Siasatan Jenayah IPK Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim membuat laporan polis terhadap peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah kerana menipu.

Laporan tersebut menyatakan bahawa Shafee melakukan kesalahan apabila menyembunyikan bahan bukti dari perbicaraan yang kemudiannya menyebabkan satu kenyataan bersumpah (SD) Mat Zain tidak dapat diterima.

Menurut Mat Zain, Shafee telah membuat penegasan bahawa terdapat percanggahan nombor kad pengenalan Mat Zain dalam writ saman dengan SD Mat Zain.

“Shafee seterusnya mendakwa saya telah memanipulasi SD saya untuk menyembunyikan atau mengelirukan mahkamah berkaitan iddentiti saya.

“Shafee selanjutnya menghujahkan bahawa akibat daripada percanggahan nombor kad pengenalan yang disengajakan menjadikan SD saya sebagai satu dokumen yang tidak bernilai.
“Malahan menjadikannya sebagai dikumen keterangan dengar-cakap (hearsay-evidenge) sahaja,” kata Mat Zain dalam laporan yang dibaca Keadilandaily.

Menurut Mat Zain, penghujahan itu dibuat Shafee di hadapan Mahkamah Rayuan pada 18 Disember 2013 yang menyentuh perkara mustahak untuk memperdayakan Mahkamah Rayuan supaya membuat keputusan memihak kepada Shafee.

Kenyataan lain dalam kandungan laporan itu turut menyatakan, Shafee disyaki melakukan kesalahan menggunakan keterangan yang tidak benar dan/atau palsu dan mengelirukan dalam penghujahan bertulis bertarikh 18 Disember 2013.

Laporan polis dibuat pagi ini di Balai Polis Batu 14, Hulu Langat, Kajang

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=59861


“Mengapa Mahkamah tergesa2 tetapkan tarikh rayuan Fitnah II?

“Mengapa Mahkamah tergesa2 tetapkan tarikh rayuan Fitnah II?

n_surendranKUALA LUMPUR 5 MAC: Naib Presiden KEADILAN, N Surendran mempersoalkan rasional Mahkamah Rayuan tergesa-gesa menetapkan tarikh perbicaraan rayuan kes Fitnah II oleh kerajaan minoriti BN.

Menurut Surendran, perbicaraan rayuan kes Fitnah II terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan berlangsung pada hari Khamis dan Jumaat, 6 dan 7 Mac ini.

Tambahnya, rayuan untuk pengurusan kes ditetapkan pada 28 Februari, namun peguam Anwar menerima panggilan dari Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan meminta tarikh bicara antara 7 Mac dan 10 Mac 2014.

“Kami terganggu dengan penetapan tarikh yang luar biasa cepatnya di mana telah ditetapkan pada 6 dan 7 Mac.

“Perlu diingatkan bahawa tarikh yang tetapkan Mahkamah Rayuan adalah pada malam hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil Kajang,” kata Surendran dalam kenyataan.

“Mahkamah berkeras menetapkan 6 dan 7 Mac sebagai tarikh rayuan. Tarikh itu ditetapkan walaupun peguam Anwar menyatakan bahawa mereka tidak ada masa pada tarikh itu,” ujarnya.

mahkamah_Katanya, lebih menghairankan pada 12 Februari lalu, Mahkamah Rayuan membenarkan penangguhan rayuan Fitnah II sementara menunggu keputusan rayuan Anwar di Mahkamah Persekutuan atas permohonan untuk memanggil semula Jude Pereira.

Walaubagaimanapun melalui tindakan luar biasa, Shafee Abdullah memfailkan permohonan membatalkan rayuan Jude Pereira.

Malah kata Surednran, sehingga 6 Mac, Anwar memfailkan petisyen rayuan untuk memanggil Jude Pereira di Mahkamah Persekutuan.

“Lebih menghairankan Mahkamah Persekutuan dibenarkan menolak rayuan Jude Pereira pada 4 Mac, keputusan jelas salah dalam undang-undang,” kata Surendran.

“Mengapa tergesa-gesa menetapkan tarikh rayuan itu walaupun sebelum mendengar keterangan Judy Pereira? soal Surednran.

fitnah2“Harus diingat bahawa rayuan Fitnah II adalah perkara yang mempunyai kepentingan awam. Mahkamah perlu jujur dan telus dalam menguruskan rayuan Fitnah II.

“Rakyat Malaysia mempunyai hak sepenuhnya untuk mengetahui pendedahan berkaitan permohonan ini.


“Kami dengan ini menyeru Ketua Pendaftar Mahkamah Rayuan untuk mendedahkan sebab penetapan yang begitu tergesa-gesa berhubung tarikh rayuan Fitnah II,” kata Surendran.


VIDEO: DAIM ADALAH MENTERI KEWANGAN PALING KORUP