‘Proklamasi Melayu’ oleh Mahathir memandang rendah akal budi orang Melayu PART 1Ia menunjukkan bagaimana hala tuju berpolitik orang Melayu telah terpesong

10 Jul 2023

 

Oleh Charles Chia

Apabila Dr Mahathir Mohamad melancarkan “Proklamasi Orang Melayu” pada Mac 2023, saya meraba-raba mata untuk menyemak jika saya benar-benar memakai cermin mata saya!

Proklamasi itu membawa saya ke tahun 1940-an atau 1950-an atau 1960-an, apabila orang Melayu yang tidak berpuas hati menekan kerajaan Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman, untuk memperbaiki kedudukan sosioekonomi mereka.

Mahathir sudah pun ada ketika itu sebagai salah seorang ‘young Turks’ Umno yang paling lantang.

Umno mencapai matlamatnya: Tunku meletakkan jawatan berikutan rusuhan ‘perkauman’ di seluruh negara dan Dasar Ekonomi Baru kemudian dimulakan.

Mahathir bukan sahaja mencapai kemuncak kuasa, beliau kekal di tampuk kekuasaan selama 22 tahun.

Jika ada sesiapa yang berpeluang untuk melaksanakan DEB, orangnya pastilah Mahathir sendiri selaku Perdana Menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat.

Support the struggle to build a Malaysia based on Justice, Freedom, Solidarity:

·         Sign up for Aliran's free daily email updates or weekly newsletters or both

·         Make a one-off donation to Persatuan Aliran Kesedaran Negara, CIMB a/c 8004240948

·         Make a regular pledge or periodic auto-donation to Aliran

·         Become an Aliran member

Tel: 04-658 5251 email: aliran.malaysia@yahoo.com

Lima puluh tahun ke depan, realiti yang sukar diterima adalah kemiskinan terus melanda bukan sahaja etnik Melayu, tetapi rakyat Malaysia daripada semua kumpulan etnik.

‘Melayu hilang kuasa kerana berpecah belah’

Proklamasi Melayu menyatakan orang Melayu hilang kuasa kerana berpecah belah.

Pertimbangkan fakta ini:

Siapa pada tahun 1987 yang berlawan dengan Tengku Razaleigh Hamzah, seteru utama partinya, dan menyebabkan Umno berpecah kepada Umno Baru dan Semangat 46?

Mahathir!

Siapakah pada 1998 yang memecat dan memenjarakan timbalan PM ketika itu, Anwar Ibrahim, menyebabkan penubuhan Parti Keadilan Rakyat, seterusnya melemahkan Umno?

Mahathir!

Siapakah pada 2009 yang melakukan rampasan dalam Umno untuk memecat Abdullah Badawi, pengganti pilihannya sebagai PM, kerana dikatakan Abdullah telah menghentikan beberapa projek lukratif bekas bosnya itu yang dilancarkan sebelum bosnya bersara?

Mahathir!

Siapa pada 2018 meninggalkan Umno, menubuhkan Bersatu, dan bergabung dengan pembangkang utama Pakatan Harapan untuk menumbangkan Umno dan berjaya?

READ MORE:  It is a travesty to selectively interpret Federal Constitution: Time to enact national harmony bills

 

Mahathir!

Siapakah pada tahun 2020, sebagai PM buat kali kedua, bersekongkol dengan ahli parlimen Melayu dari semua parti, merekayasa perpecahan gabungan pemerintah, yang mengakibatkan keruntuhan kerajaan – semuanya hanya untuk menghalang Anwar daripada menjadi PM seperti yang telah dijanjikan ?

Mahathir!

Jika Umno adalah ikon perpaduan Melayu, maka siapakah yang menjadi punca kepada keruntuhan Umno? Beritahu saya!

Mahathir akan memenangi gelaran ahli politik Malaysia yang paling banyak membentuk parti politik!

‘Pemimpin Melayu hanya kisah kekayaan sendiri’

Hubungan politik membuka pintu untuk membolot harta karun di bawah pemerintahan lama Mahathir.

Mabuk selepas mengecap kekayaan dan kuasa yang baru, para pemimpin Melayu telah melupakan hasrat asal mereka untuk mengangkat kumpulan etnik secara keseluruhannya keluar dari kesusahan.

Mahathir benar dalam hal ini – hala tuju berpolitik orang Melayu telah menyimpang.


‘Proklamasi Melayu’ oleh Mahathir memandang rendah akal budi orang Melayu PART 2

 Ia menunjukkan bagaimana hala tuju berpolitik orang Melayu telah terpesong

Tujuan sebenar: melemahkan ‘kerajaan perpaduan’ Anwar yang berbilang kaum

Proklamasi Melayu yang munafik itu tidak lain hanyalah saduran lagu basi.

Ini adalah kisah klasik pencuri yang berteriak, “Tangkap pencuri itu!”

Dialah kononnya ‘satria hitam’ yang dihidupkan semula untuk “menyelamatkan orang Melayu”.

Niat sebenarnya adalah untuk melemahkan “kerajaan perpaduan” berbilang kaum Anwar. Dan dia nampaknya ketagih untuk menumbang perdana menteri yang sedang berkuasa!

Untuk tujuan ini, Mahathir telah menjumpai seorang ahli politik sebagai sekutunya yang juga cukup mementingkan diri sendiri, Hadi Awang.

Di bawah Hadi, Pas telah mengambil sikap perkauman yang kuat, menenggelamkan nilai Islam bukan perkauman, aman dan sejagat yang dianjurkan oleh Nik Aziz Nik Mat dan pendahulunya.

Cita-cita Hadi yang membara di zaman senjanya sekarang ialah untuk merampas kuasa dengan memutarbelitkan, jika perlu, ajaran agama yang sebenar.

READ MORE:  Who ordered Operation Lalang - the police or Mahathir? Who stood to gain or lose the most?

 

Kedua-dua Mahathir dan Hadi, musuh ketat yang telah lama bermusuh, kini menjadi rakan kongsi yang aneh dalam usaha mereka untuk berkuasa.

Terdesak untuk mencapai cita-cita peribadi, dua orang tua yang perengus ini tidak akan berhenti bermain api secara melulu.

Membebankan kesalahan kepada orang lain tidak membawa apa-apa untuk memperbaiki nasib orang Melayu

Hati saya sedih kepada rakan-rakan senegara saya yang pemimpin mereka berdendang bahawa kemunduran mereka adalah hanya disebabkan oleh kehadiran etnik Cina dan India yang menghalang peluang mereka.

Membebankan kesalahan kepada kumpulan etnik lain tidak akan membawa apa-apa untuk memperbaiki nasib orang Melayu!

Untuk berkembang maju sebagai individu dan sebagai masyarakat, kita perlu menerima kepelbagaian.

Tiada orang patut terasing; kita berkembang maju dengan kesalinghubungan.

Semua rakyat Malaysia, sememangnya semua manusia, ingin hidup aman dan harmoni.

Kenyataan retorik perkauman Mahathir dan Hadi menyemai benih perpecahan dan permusuhan dan membuang masa dalam usaha kita bekerja ke arah sesuatu yang baik.

Salah tanggap perlu diperbetulkan

Masyarakat Melayu barangkali mempunyai tanggapan bahawa proklamasi itu telah diambil dan dipercayai bulat-bulat.

Kebimbangan ini dicerminkan dalam pilihan raya umum November lalu dan mungkin akan mempengaruhi pilihan raya negeri akan datang.

Walaupun ia sebuah salah tanggap, segala keraguan, kebimbangan dan prasangka ini akan berterusan, dan oleh itu ia perlu ditangani oleh kerajaan perpaduan dengan keputusan yang konkrit.

“Malaysia Madani” yang diterima secara meluas namun hanya secara konsep sahaja tidak mencukupi. Sebagai permulaan, kerajaan Anwar mesti menjalankan kajian tentang keadaan rakyat kita dari semua masyarakat, khususnya keadaan masyarakat Melayu, sejak pelaksanaan DEB.

Penilaian yang jujur ​​akan membawa kepada penyelesaian yang lebih berkekalan dan stabil.

READ MORE:  Hadi, what's wrong with the 'Malaysia Madani' concept?

 

Dorongan besar pada skala nasional sangat diperlukan bagi membina Malaysia Madani. – sinchew.com.my

Charles Chia merupakan anggota jawatankuasa Monsoons Malaysia

Terjemahan oleh: Zikri Rahman

 

SEKULAR


Pagi tadi saya hadir ke Persidangan Antarabangsa Undang-Undang Malaysia 2023 jemputan Majlis Peguam Malaysia. 


Tetamu kehormat ialah Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan dan PMX. Sempat dengar PMX bagi Keynote Address. Seperti biasa, can’t deny he is a good orator. 


Namun part paling best ialah sesi Q&A. Ada seorang Peguam Undang2 Perlembagaan terkenal tanyakan, kenapa beliau cakap Malaysia ini BUKAN negara sekular. Dan ia tidak boleh diterima oleh Unity Govt. Apa sebenarnya takrifan PMX mengenai negara sekular? Pedas dan menarik soalannya. 


PMX jawab:


1. Sekular pada dia bermaksud, negara yang mempunyai Perlembagaan tanpa ada elemen atau nilai agama di dalamnya. Sekular menolak terus elemen agama dalam Pentadbiran. 


2. Perlembagaan Malaysia termaktub dengan jelas bahawa Agama Islam adalah agama Persekutuan. Iktiraf pentadbiran agama terletak di bawah kuasa Sultan. Dan ada juga agensi agama yang terletak di bawah kuasa Persekutuan. Makanya, bagaimana nak kata ia negara sekular. 


3. Malaysia tidak seharusnya menerima takrifan negara sekular ini kerana dalam mentadbir negara kita perlu utamakan nilai agama. Sifat ihsan dan toleransi Itu bukan saja dalam agama Islam tetapi dituntut oleh setiap agama lain. Makanya setiap pemimpin kalau patuh pada agama akan berbuat baik sesama manusia. Menjaga semua tak kira bangsa dan agama.  


Truth be told, saya suka jawapannya. Tak terlalu keras. Tetapi tegas. Ada unsur dakwah juga. 


Saya juga sokong kenyataan ini. Malaysia bukan negara sekular. Tengokkkan Rukun Negara. Ikrar pertama kita “Kepercayaan kepada Tuhan”. Jadi macam mana nak terima negara ini sekular. Adakah ia tolak agama secara total? 


Lagi pun tiada dalam Perlembagaan dan Rukun Negara perkataan sekular itu. Yang ada perkataan liberal. Tupun pemimpin Melayu Islam kebanyakan buat2 tak nampak. 


Nanti ada lah taksuber tak senang dengan posting ni. Kata saya jilat dan membodek 😅😅😅 


Set2 macam ni kalau dah taksub membenci, buat lah apa pun takkan diterima. Yang baik pun nampak salah. 


Just ignore them. Tak luak pun beras kita 😊


Mana baik kita sokong. Mana salah kita bantah. 


Salam hormat,

Liyana MarzukiPMX TERIMA KUNJUNGAN HORMAT PM INDIA Menerima kunjungan hormat Menteri Pertahanan India, TYT Shri Rajnath Singh di Putrajaya hari ini. 


Saya turut diapit Menteri Pertahanan, Dato' Seri Utama Mohamad Hasan. 


Dalam pertemuan ini kami dapat menilai kerjasama pertahanan antara Malaysia dan India selain berbincang bentuk kerjasama baharu yang boleh diteroka bersama. 


Kami turut berkesempatan bertukar pandangan terkait isu-isu antarabangsa yang menjadi kepentingan bersama. 


Saya turut dimaklumkan mengenai pertukaran surat (EOL) bagi meminda memorandum persefahaman (MOU) kerjasama pertahanan antara Malaysia dan India yang disempurnakan oleh kedua-dua Menteri terlibat.


#MalaysiaMADANIPN BAWA PENYOKONG LUAR UNTUK SOKONG DAN TUNJUK RAMAI.


 

ABAH WALAUN NI SUKA CAKAP . TAPI TAK TAHU BUAT KERJA.


 

INGAT DIA NI CERDIK SANGAT KA...DIA NI PATUT TANYA BOSS DIA....


 

TAK HABIS HABIS LAGI ISU MELAYU. DULU ZAMAN TUNKU PUN KETIKA KO KALAH PUN ISU MELAYU JUGA


 

Mahathir dah kalah, hilang deposit di Langkawi - Anwar


Kenyataan Dr Mahathir Mohamad bahawa tindakan kerajaan untuk mempromosikan Malaysia sebagai negara berbilang kaum adalah melanggar perlembagaan merupakan cubaan terdesak terakhirnya untuk kelihatan relevan dalam politik masa kini, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. Bekas perdana menteri itu, tegas Anwar telah kehilangan pengaruhnya selepas pilihan raya umum ke-15, apa lagi selepas dia mengalami kekalahan besar di kerusi Langkawi. Anwar menjawab soalan bekas presiden Badan Peguam Malaysia, Christopher Leong, yang menjadi moderator sesi itu, sekiranya ada kesan daripada komen Mahathir itu.


LAWAK RAFIZI MAHU JUMPA MB SANUSI | PESAN NURUL IZZAH |JELAJAH MADANI PR...Rafizi Ramli mengambil peluang melibas MB Sanusi dalam Jelajah Madani Kedah pada 8 July. Tapi pagi Ahad 9 July ini, Rafizi akan mengadap MB Sanusi dalam Sesi Libat Urus RM12. Dua musuh ketat politik, tapi demi kerja mereka bertemu jua.

PN JANGANLAH TUNJUK SANGAT ANDA TERDESAK"Kalau MCA dan MIC sudah merasa tidak mewakili lagi kaum Cina dan India, saya cadangkan mereka bolehlah berjumpa dengan pucuk pimpinan PN untuk membolehkan rundingan." "Maka kita boleh mewujudkan pentadbiran politik dalam negara kita ini, mewujudkan keharmonian dan mengelakkan ketegangan antara kaum," katanya dalam perkongsian video di Twitter semalam."

'Jika Lapangan Terbang KXP berdaya maju saya boleh luluskan' - Rafizi


 Kerajaan Negeri Kedah digesa memberikan dokumen menyeluruh mengenai pembiayaan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang dikatakan mahu dibina oleh sektor swasta di negeri itu kepada Kementerian Ekonomi.


Hal itu dinyatakan oleh Menteri Ekonomi, Mohd Rafizi Ramli dalam sesi Libat Urus Kajian Separuh Penggal RMK 12 di Royal Kedah Club, Alor Setar semalam.


Rafizi yang menjawab soalan seorang hadirin yang mahu dikenali sebagai Prof Mukaramah dari Universiti Utara Malaysia berkata tanpa kajian menyeluruh daripada segi pembiayaan, beliau khuatir kerajaan akan terpaksa menyelamatkan projek berkenaan satu waktu kelak.


"Kalau ada pihak swasta yang boleh buat sesuatu (projek) dan dia berdaya maju dari segi kewangan, seronok kita jadi kerajaan.


"Tetapi selalunya pengalaman saya dan perlu teliti betul betul termasuk oleh Kerajaan Negeri dan kerajaan pusat, bukan sahaja KXP tetapi apa pun projek insfrastruktur ialah sektor swasta apabila dia mulakan (projek), dia kata pembiayaan persendirian (modal dari syarikat) tetapi mereka sebenarnya tidak mempunyai kewangan sendiri.


"Bila nak buat projek (bernilai) RM2 - RM3 bilion, dia tak ada banyak itu. Dia perlu kelulusan Kerajaan Negeri, pusat dan ambil surat itu pergi pinjam dengan bank


"Masalahnya, projek itu jadi insfrastruktur awam lepas syarikat siapkan, pengoperasiannya akan menjadi tanggungjawab awam.


"Takkanlah bila dah buat lapangan terbang atau port besar, dia mati terbengkalai, kita kerajaan tengok begitu sahaja. Tak boleh," katanya.


Rafizi memberi contoh jelas berkenaan cadangan awal pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 1990an lalu sebagai strategi menyaingi Lapangan Terbang Changi di Singapura.


Namun, katanya selepas 20 tahun hal itu tidak berlaku dan kerajaan terpaksa menurunkan dana bagi membiayai kos tertentu pengoperasian KLIA.


"Kebimbangan saya ialah saya mahu tahu KXP full details. Saya perlu buat kajian mendalam aspek kewangan projek. Saya nak lihat bagaimana mereka (pendana) nak hasilkan duit.


"Dia kata persendirian tetapi dia perlu dapatkan komitmen Kerajaan Negeri untuk dapatkan pinjaman. Jadi bila (saya) dapat keputusan itu, ringgit dan sen, apa Kerajaan Negeri dan Persekutuan perlu commit. Jadi proses itu penting.


"Saya boleh beritahu, kalau dari segi kewangan berdaya maju, saya boleh luluskan. Saya lebih dari gembira untuk melihat dia berjalan. Tetapi perlu yakinkan saya ringgit dan sen. Sebab saya ada pengalaman projek (mega) yang akhirnya jadi gajah putih


"Ini bukan sahaja KXP tetapi apa sahaja mega projek yang dibuat perlu melalui due diligence yang terperinci supaya tidak menjadi beban kepada Kerajaan Negeri dan pusat," katanya.


Dalam pada itu, Rafizi menolak spekulasi menyatakan Kerajaan Perpaduan cuba menghentikan projek KXP atau melambatkannya kerana berada di negeri pembangkang.


Katanya, Kerajaan mengalu alukan sekiranya terdapat sektor swasta yang mahu membangunkan projek mega dengan dana mereka sendiri.


"Tidak ada siapa yang boleh hentikan projek sektor swasta yang ada due diligence yang bagus.


"Jadi teruskan proses (KXP) sehingga ke Unit Perancang Ekonomi (EPU). Selalunya kertas akhir itu sebelum kabinet akan sampai ke Kementerian Ekonomi dan Kewangan. Tetapi sebelum itu dia pergi ke Kementerian Pengangkutan dan sebagainya," kata Rafizi lagi.