Golongan baru mengambilalih corak pemerentahan

Rakyat Malaysia sekarang bukan tidak pandai menukar kerajaan tetapi rakyat Malaysia tidak pandai mengubah tradisi menyokong BN. Selama mana BN memerentah negara banyak bukti telah dikeluarkan oleh pembangkang tentang penyelewengan. Namun rakyat Malaysia masih lagi menyokong kerajaan BN seperti sekarang.

Rakyat Malaysia tidak biasa mengubah tradisi dipegang turun temurun walau dalam keadaan kesukaran. Tradisi in selalunya dipertahan oleh golongan orang veteran. Golongan veteran masih kuat mengikut tradisi nenek moyang dalam peradaban masyarakat.

Amat sukar bagi golongan veteran membuat perubahan kerana pada mereka lebih selesa dengan apa yang ada walau secara tidak sedar ditindas dan ditipu pemerentah. Mereka ini akan pertahankan seperti kata pepatah biar mati anak jangan mati adat. Adat ini adalah apa yang menjadi pegangan mereka selama hayat.

Golongan veteran ini lebih selesa dengan apa mereka ada sekarang walau diberitahu bahawa merena masih ditakuk lama dalam kehidupan mereka di negara ini. Cara hidup begini dipertahankan sehingga akhir hayat. Golongan ini tidak peduli apa dilakukan oleh pemerentah asalkan cara hidup mereka tidak diganggu. Pemerentah amat bertuah selama ini kerana mempunyai rakyat tidak peduli apa kerajaan buat asalkan jangan diganggu corak kehidupan mereka walau diiktiraf mereka ketinggalan mengecapi kemewahan.

Berbeza dengan pemikiran generasi baru sekarang lebih mementingkan keselesaan kehidupan. Hak meereka mengecapi kesenangan dalam negara dipertahanhan. golongan muda ini akan berontak jika hak mereka mengecapi kemewahan negara dinafikan.

Sepertimana berlaku sekarang adalah perubahan corak pemikiran golongan baru. Golongan ini kebanyakannya mempunyai taraf pendidikan tinggi dan moden. malang sekali corak pemerentahan kerajaan sekarang masih lagi melayan rakyat seperti golongan pertama tadi. Kerajaan sekarang masih menganggap golongan baru ini masih berfikiran lama. Tidak kesah dengan corak pemerentahan asalkan tidak mengganggu aktiviti biasa.

Ramai juga anak muda termakan dengan pembentukkan corak hidup tidak ambil kisah dengan pemerentahan negara. Asalkan kegiatan semasa dapat diteruskan, tidak kesah apa kerajaan nak buat. Golongan baru ini digula gulakan dengan hiburan melampau sehingga ketinggalan dalam mengambiltahu apa kerajaan telah lakukan kepada negara dan rakyat. Asalkan dapat berhibur yang lain tidak penting lagi.

Perubahan berlaku kepada golongan kedua ini menyebabkan kerajaan berada dalam kesempitan dan terkejut. Selama ini dianggap rakyat tidak akan ambil peduli dengan pemerentahan kerajaan digegarkan dengan pembongkaran penyelewengan wang rakyat. Gelabah dengan kejutan kebangkitan rakyat memperincikan pengurusan negara, banyak perkara tidak bertamadun berlaku sebagai tindakan balas kepada rakyat mengganggu cara negara ditadbir.

Ramai rakyat menjadi mangsa penipuan demi penipuan walau telah banyak rakyat membongkar penyelewengan namun kerajaan masih lagi tidak dapat menerima kegiatan mereka selama ini telah terbongkar. Perancangan demi perancangan diatur untuk menutup pembongkaran. Semakin banyak wang rakyat digunakan untuk melindungi pentadbir kerajaan yang dedah kesalahan.

Apa yang pasti negara sekarang dalam perubahan pesat menukar corak pemerentahan bersesuaian dengan golongan baru. Nampaknya kerajaan sekarang tidak mampu melayan golongan baru ini dan golongan baru akan memecat kerajaan sekarang bagi menggantikan dengan kerajaan yang lebih memahami kehendak golongan baru.

Kerajaan sekarang dilihat hanya mampu mentadbir golongan lama kehidupan mereka tidak mengambilkira apa kerajaan buat asalkan kehidupan seharian tidak diganggu.

PKR dakwa NFC beli lot kedai di Bangsar

Aku tak tau la duit ni boleh kayakan individu sekeluarga.Kalau lah di bagi pada yang lain,melayu lain lah kalau nak diberi kepada Melayu,banyak sungguh Melayu jadi jutawan.
Atau pun, kalau nak buat projek untuk orang kampung pakat ternak lembu, banyak yang boleh cari makan.Aku ingat semua benda ni target sampai cucu cicit melantak tak habis.PKR dakwa NFC beli lot kedai di Bangsar

PKR hari ini mendakwa bahawa pengarah National Feedlot Corporation telah menggunakan pinjaman mudah oleh kerajaan sebagai cagaran untuk membeli lapan hartanah komersial di Bangsar, Kuala Lumpur.

Pengarah strateginya, Rafizi Ramli mendakwa pengerusi eksekutif NFC, Datuk Mohamad Salleh Ismail telah menggunakan kawalan ke atas dana berkenaan untuk mendapatkan pinjaman bagi membeli lapan lot kedai berkenaan.

Rafizi yang memetik dokumen bank, sebahagiannya diedarkan kepada wartawan, mendakwa unit kedai KL Eco City itu dibeli dengan nilai cagaran RM9.69 juta.

Rafizi mendakwa pembelian tersebut dibuat dengan menggunakan pinjaman oleh Mohamad Salleh dan juga oleh individu yang setakat ini masih belum dapat dikenalpasti.

Bercakap dalam sidang media di ibu pejabat PKR hari ini, Rafizi berkata menganggarkan bahawa nilai pasaran hartanah berkenaan boleh mencecah RM12 juta.

SELCAT: Ambil Iktibar Daripada Kerugian PKPS

SELCAT: Ambil Iktibar Daripada Kerugian PKPS

SHAH ALAM, 7 MAC : Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) menyarankan setiap badan berkanun dan anak syarikat kerajaan negeri supaya mengambil iktibar daripada kelemahan pengurusan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Agro Industries Sdn Bhd bagi mengelakkan kerugian.

Pengerusi SELCAT, Datuk Teng Chang Khim berkata, kerugian yang berlaku dalam perbadanan tersebut bermula pada tahun 2005 sehingga 2006 adalah disebabkan oleh kelemahan pengurusan dan pemasaran ekoran ketiadaan tenaga pakar dan khidmat profesional untuk mengambil alih perniagaan sedia ada apabila membuka anak syarikat lain.

Beliau merujuk kepada kerugian yang dialami tiga anak syarikat PKPS Agro Industries Sdn Bhd iaitu Premium Agro Products Sdn Bhd (PAPSB), Premium Sanitised Products Sdn Bhd (PSPSB) dan Premium Bioherbs.

Selain itu, Teng turut menyifatkan ketidakcekapan pentadbiran ahli lembaga pengarah yang dilantik sebelum ini bagi menguruskan ketiga-tiga anak syarikat berkenaan juga antara faktor utama yang menyumbang kepada kerugian yang berlaku dalam syarikat terbabit.

“Saya berharap badan berkanun dan anak syarikat lain supaya mengambil kes ini sebagai satu iktibar di mana kalau kita tidak dapat memberi fokusk kepada sesuatu perniagaan, maka masalah seperti PKPS Agro ini akan berlaku dan menyebabkan kerugian.

Ia melibatkan kepada kebijaksanaan pengurusan untuk membuat keputusan sebelum membuka sesuatu cabang perniagaan. Apabila kertas cadangan itu dibentangkan di hadapan jemaah menteri, mereka memberi kepercayaan penuh kepada pengurusan,” katanya.

Sesi pendengaran awam SELCAT berhubung isu PKPS Agro Industries Sdn Bhd hari ini diwakili Bekas Pengurus Besarnya, Md Zahary Malek, Pengurus Besar PKPS, Ali Ahmad dan Timbalan Pengurus Besar PKPS (Pembangunan Perniagaan) Aqmal Azam Ahmad.

Difahamkan, PKPS Agro Industries Sdn Bhd memiliki tiga projek di bawah tiga anak syarikatnya dengan nilai projek berjumlah RM90.3 juta secara keseluruhannya, di mana dana tersebut diperolehi daripada Kementerian Kewangan.

Antara projek tersebut adalah projek pemprosesan salad dan jus buah-buahan bernilai RM30.1 juta, projek baja organik bernilai RM10 juta serta projek mengekstrak bahan aktif daripada herba tempatan mengamalkan teknologi nano bernilai RM50.2 juta.

Bagaimanapun, ketiga-tiga projek ini gagal diselenggarakan dan tidak mencapai sasaran PKPS sehingga mengakibatkan perbadanan itu terpaksa menanggung hutang sejumlah RM40.1 juta sehingga kini.

Namun, menurut pengurus besarnya, pihak PKPS akan berusaha mencari rakan perniagaan yang berpotensi untuk membangunkan semula anak syarikat terbabit bagi menjana keuntungan dan mengurangkan bebanan hutang yang terpaksa dibayar.

Sehubungan itu, Teng menyarankan Kementerian Kewangan supaya meneliti semula geran pinjaman yang diberikan kepada mana-mana anak syarikat kerajaan mahupun badan berkanun bagi mengatasi kerugian yang akan ditanggung sekiranya sesuatu projek itu gagal mencapai matlamat yang ditetapkan.

“Kementerian Kewangan perlu melihat semula geran di mana nampaknya begitu mudah untuk diluluskan tetapi jaminan untuk memperolehi kembali pinjaman tersebut nampaknya begitu sukar.

Kementerian juga tiada kepakaran untuk ambil alih perniagaan sedia ada. Jadi, kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri perlu bekerjasama untuk memastikan wang rakyat ini dapat digunakan sebaik-baiknya bagi mengurangkan ketirisan,” tegasnya.

MB: RM2.71b Untuk Umno Selangor Bukti Penyelewengan Dana Rakyat

MB: RM2.71b Untuk Umno Selangor Bukti Penyelewengan Dana Rakyat

SHAH ALAM, 2 MAC: Tindakan Perdana Menteri merangkap Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Najib Razak menyalurkan RM2.71 bilion kepada Umno Selangor membuktikan amalan penyalahgunaan wang rakyat secara berleluasa digunakan untuk kepentingan sempit politik.

Tindakan tersebut juga sekali gus memberi gambaran usaha terdesak Umno untuk menawan Selangor sehingga sanggup membelakangkan kepentingan dana awam yang sebegitu besar.

Demikian menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam satu wawancara eksklusif bersama TVS pagi tadi.

Menurut beliau wang yang digunakan oleh Umno untuk menawan negeri Selangor merupakan dana pembayar cukai dan mestilah diurus dengan sempurna.

“Ini adalah satu contoh usaha kerajaan pusat ini membelakangkan rakyat. Rakyat bukan hanya BN, bukan hanya Umno.

“Ini kesalahan kerajaan (pusat) kerana duit cukai bukan untuk parti politik.

“Duit kerajaan mesti disalurkan dengan tatacara dan tatakelola yang betul bagi pentadbir negeri dan negara.

“Cara yang dibuat oleh (Datuk Seri) Najib, Umno dan BN ini adalah sesuatu yang salah,” kata beliau dalam wawancara yang diadakan di Pejabat Menteri Besar itu sendiri.

Khalid turut menggesa rakyat negara ini agar menolak BN dalam pilihan raya akan datang ini kerana tidak mampu mengambil tindakan yang tepat.

“Untuk membetulkan ini kita harus ubah kerajaan sebab mereka sudah tak tahu mana yang betul, mana yang salah.

“Jadi, kalau satu kerajaan tak tahu mana yang betul dan mana yang salah, patut ditukar supaya dapat diberi peluang kepada pihak yang dapat menjalankan usaha ini cara yang betul.

Menurutnya lagi rakyat negeri Selangor hari ini semakin matang dan tidak boleh dirasuah dengan peruntukan RM2.71 billion itu.

“Rakyat tidak boleh dirasuahkan dan saya percaya rakyat Selangor sudah lebih matang.

“Mereka akan terima peruntukan yang diberi sebab mereka tahu itu adalah duit cukai, tetapi saya berpendapat dan pasti mereka tidak akan memilih BN dan Umno,” ujar beliau.

Pada 19 Disember lalu, Perdana Menteri Merangkap Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan RM2.71 bilion diperuntukkan untuk Selangor.

Susulan dari itu, Abdul Khalid membidas tindakan tersebut kerana memberikan wang rakyat yang sebegitu besar kepada Umno Selangor tanpa melalui kerajaan negeri.

Menurut Khalid wang tersebut perlu dipantau dan diaudit secara berhemah bagi memastikan wang tersebut memenuhi inspirasi pembangunan yang dirancang kerajaan negeri dan keperluan rakyat Selangor.

Bagaimanapun peruntukan tersebut disalurkan melalui saluran parti politik Umno dan BN sekaligus menyalahgunakan dana awam untuk kepentingan politik.

NGO Anti-Lynas Kutuk Adnan Yaakub

NGO Anti-Lynas Kutuk Adnan Yaakub

SHAH ALAM 7 MAC : Gabungan Hentikan Lynas (SLC) dan Selamatkan Malaysia Hentikan Lynas (SMSL) hari ini mengeluarkan kenyataan mengutuk cadangan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakub untuk membuang sisa radioaktif Lynas di Sungai Lembing.

“Cadangan Menteri Besar itu akan menyebabkan pencemaran di sungai tersebut. Lebih-lebih lagi kawasan terbabit kini merupakan kawasan pelancongan yang semakin berkembang.

“Ribuan pelancong yang sebelum ini berkunjung ke sini pasti akan bertukar lokasi persinggahan kerana kehadiran sisa radioaktif. Bayangkanlah berapa banyak penduduk setempat bakal kehilangan sumber pendapatan,” jelas Pengerusi SMSL, Tan Bun Teet.

Lebih merunsingkan sehingga kini tiada lagi tempat untuk pembuangan sisa radioaktif diumumkan secara rasmi walhal ia merupakan salah satu daripada lima syarat yang dikenakan ke atas Lynas ketika menerima Lesen Kendalian Sementara (TOL).

“Jika lokasi tetap sisa pembuangan ditemui pun, bagaimana dengan 500 tan pemancaran dan 100,000 meter padu sisa gas yang akan dilepaskan ke sungai dan laut kita setiap jam.

“Bagaimana pula dengan nasib penduduk Balok yang tinggal hanya beberapa kilometer daripada loji Lynas? Bagaimana mereka harus hidup jika sumber mereka sudah tercemar,” ujar Pengerusi SLC, Andansura Rabu.

Selain itu, Adnan Yaakub turut mengeluarkan kenyataan berunsur ugutan terhadap mana-mana ahli politik yang terlibat dalam sebarang Kempen Hentikan Lynas.

“Kami sangat terkejut dan pada masa sama lucu dengan cadangan MB. Australia memperoleh keuntungan RM55 juta hasil pengecualian cukai setiap tahun. Tapi apa yang kita dapat di Pahang ini adalah sisa toksik dan pencemaran semata.

“Datuk Seri Adnan Yaakub tidak sesuai menjadi Menteri Besar Pahang jika beliau meletakkan kepentingan perusahaan asing yang tidak membayar cukai lebih tinggi daripada kesihatan dan kebajikan rakyat negara ini,” kata Bun Teet sambil mendesak rakyat teruskan usaha mendesak kerajaan menghentikan Projek Lynas demi masa depan yang lebih bersih dan selamat.

Sementara itu Lynas semalam memaklumkan sudah mengemukakan akurjanji untuk mengantar sisa radioaktif dari lojinya di Gebeng ke luar negara.