VIDEO : Menang Minoriti, Tapi Berlagak Besar

VIDEO : Menang Minoriti, Tapi Berlagak Besar

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, sebarang perubahan yang bakal berlaku di negara ini akan dibuat secara aman.

Berucap dalam Himpunan Black 505 di Padang Merbok semalam, Anwar mengulangi tuntutan Pakatan Rakyat agar Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletak jawatan.

Katanya, tuntutan rakyat jelas iaitu mahu kedua-dua pemimpin SPR itu berundur, namun ia akan dibuat secara aman sepertimana himpunan hari ini.

“Apapun tindakan boleh kita buat, tapi kita pastikan ikut jalur yang aman, lakukan perubahan cara aman,” katanya depan puluhan ribu rakyat yang hadir.

Pakatan sebelum ini memfailkan 39 petisyen berhubung penipuan dan salahlaku pilihan raya membabitkan kawasan parlimen dan DUN seluruh negara.

Tegas Anwar, pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf dan timbalannya, Tan Sri Wan Ahmad Wan Omar perlu meletak jawatan kerana kegagalan mereka, khususnya dalam isu dakwat kekal dan berpihak kepada Umno-BN.

“Kamu tidak layak (memimpin SPR). Kamu bicara dengan sombong. Orang ini sepatutnya didakwa di mahkamah,” katanya dipetik harakahdaily.

Beliau juga memberi amaran kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan juga Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi agar tidak mempertahankan SPR.

“Kamu dah hilang mandat. Kamu tak sanggup ambil tindakan kepada mereka sebab mereka berjasa kepada Umno,” katanya.

Anwar turut menafikan pemergian beliau ke Indonesia untuk berjumpa perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini seperti didakwa pihak tertentu.

Namun katanya tujuan beliau ke sana adalah atas undangan presiden negara republik itu.

“Saya beri penjelasan bahawa penipuan paling besar berlaku pada PRU13 lalu (dengan) kecurangan SPR mempertahankan penguasa Umno BN,” katanya.

Selain mendesak pemimpin SPR berundur, Himpunan Black 505 menuntut agar pilihan raya diadakan semula di kawasan berlaku penipuan.

Di samping itu, ia juga menggesa agar persempadanan semula tidak dilakukan hingga anggota SPR yang dipersetujui Pakatan Rakyat dilantik. -KD


BUKAN MUDAH DI KUALA BESUT

Dewan Undangan Negeri untuk Kuala Besut Abdul Rahman Mokhtar telah meninggal dunia pada usia 55 tahun akibat kanser paru-paru. Kematian-Nya membuka jalan bagi pilihan raya kecil yang pertama di Malaysia selepas kontroversi May 5 pilihan raya umum.
Kuala Besut ADUN dies, by-election may trigger change in Terengganu state govt Pemerhati politik berkata, pilihan raya yang perlu diadakan dalam masa 60 hari boleh membawa kepada 'digantung' kerajaan negeri dan mencetuskan "persamaan kuasa baru" dalam kerajaan negeri sekarang yang diterajui oleh gabungan Umno-BN Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Pada pilihan raya umum ke-13 baru-baru ini membuat kesimpulan, Umno-BN telah memenangi kawalan kerajaan negeri dengan kemenangan cukur nipis lebih 17 kerusi Pakatan Rakyat 15. Sekiranya pengganti Abdul Rahman gagal untuk mempertahankan kerusi itu, ia akan membawa kepada keadaan di mana Umno-BN buntu terhadap Pakatan Rayat di 16 kerusi masing-masing dalam Dewan Undangan Negeri.
"Ini pilihan raya akan menjadi kritikal bagi Pakatan Rakyat," Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim kepada pemberita di lobi Parlimen pada Rabu.
Bukan kerusi mudah untuk mengambil daripada Umno
Abdul Rahman, yang dari parti Umno Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, turut Terengganu negeri Exco Kesihatan, Keluarga dan Masyarakat pembangunan. Beliau meninggal dunia di Unit Rawatan Kritikal Hospital Sultanah Nur Zahirah di Kuala Terengganu pada kira-kira 10:18, selepas dimasukkan ke hospital selama tujuh hari yang lalu.


Anwar mengakui ia tidak akan menjadi mudah bagi Pakatan untuk memenangi Kuala Besut. Seorang ahli politik Umno kerjaya, Abdul Rahman telah memenangi kerusi itu dengan majoriti 2,434 undi, undi 8,809 undi ke atas calon PAS Napisah Ismail yang mendapat 6,375.
"Abdul Rahman mempunyai majoriti yang cukup menarik untuk duduk, tetapi saya yakin PAS dan PKR akan bekerja bersama-sama untuk mencabar bagi kerusi ini," kata Anwar, yang juga dilanjutkan ucapan takziah kepada keluarga ADUN .
Semua mata di Kuala Besut
Malah, semua mata akan berada di Kuala Besut terutama dengan Umno-BN dan Pakatan kini buntu dalam perjuangan selepas pilihan raya sengit. Anwar dan rakan-rakan Pakatan beliau telah enggan menerima kekalahan,kerana meragui  penipuan besar-besaran.
Najib mendakwa kemenangan 133-kerusi dalam Kabinet persekutuan 222 tempat duduk di Malaysia, tetapi Anwar dan Pakatan Rakyat yang menuntut pilihan raya semula di beberapa kawasan pilihan raya 30. Gabungan Umno-BN Najib telah membalas dengan memfailkan jumlah yang sama petisyen pilihan raya. Kuala Best tidak di salah satu daripada senarai  Pakatan atau senarai Umno-BN terhadap petisyen pilihan raya.
Sementara itu, Suruhanjaya Pilihan Raya berkata ia akan mengadakan satu mesyuarat khas untuk menetapkan tarikh pilihan raya kecil selepas menerima pengakuan rasmi pada kekosongan itu.
"Selepas itu, SPR akan mengeluarkan kenyataan rasmi apabila mesyuarat khas akan diadakan. Menurut Negeri dan Persekutuan Perlembagaan, pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan," kata Timbalan Pengerusi SPR Wan Ahmad .
Terengganu berada di bawah kerajaan pimpinan PAS pada tahun 1999 hingga 2004. Ketua Menteri itu ialah Presiden PAS Hadi Awang, yang juga Ahli Marang Parlimen.
The ell negeri kembali ke kawalan Umno-BN dalam pilihan raya 2004 dan ketua menteri semasa Ahmad Umno Said.