MEMUNGKIRI JANJI KEPADA ANWAR HANYA MENCEMAR NAMA TUN M SEBAGAI NEGARAWANJanji wajib ditepati dan di dalam Islam, mereka yang mungkir janji tergolong sebagai munafik.

Dalam pepatah Melayu pula selalu disebut - lembu dipegang pada tali, manusia dipegang pada janji.

Bermakna, dalam apa keadaan sekali pun, janji mesti ditepati dan bukan untuk dikhianati.

Dalam carta politik negara sekarang ini, janji yang paling ditunggu oleh rakyat ialah janji manifesto pilihanraya dan janji untuk menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-8 selepas Tun Mahathir Mohamad.

Tidak dinafikan juga, kedua-dua janji itulah yang turut menyumbang kepada kemenangan Pakatan Harapan menumbangkan UMNO/BN dalam pilihanraya umum yang lalu.

Oleh kerana sekarang ini Pakatan Harapan sudah menjadi kerajaan dan Tun Mahathir kembali menduduki kerusi Perdana Menteri, ertinya kini adalah fasa untuk menunaikan kedua-dua janji tersebut.

Sebagaimana yang kita sedia maklum, janji 100 hari dalam manifesto lalu masih banyak yang belum ditunaikan. Janji manifesto yang lain juga dikhabarkan berdepan hal yang sama.

Alasan yang biasa kita dengar ialah kerana kerajaan berdepan kekangan kewangan dan Pakatan Harapan tidak menyangka beban kewangan yang ditinggalkan Najib Razak adalah terlalu besar serta di luar jangkaan.

Sementara mungkin ada yang bersetuju dengan hujah-hujah kerajaan itu, tidak dinafikan kegagalan menunaikan janji manifesto telah mencalarkan sedikit sebanyak keyakinan rakyat kepada Pakatan Harapan, apatah lagi Tun Mahathir adalah ketua kerajaan yang berpengalaman membawa kecemerlangan kepada negara selama 22 tahun sebelum ini.

Bagi kebanyakan rakyat, janji tetap janji dan kalau terpaksa merangkak sekali pun, ia mesti dipenuhi.

Dalam hal ini, jika menjelang PRU15 nanti masih banyak lagi janji manifesto yang tidak dipenuhi, sukar untuk menjangka sama ada Pakatan Harapan ini mampu terus menjadi pilihan rakyat atau sebaliknya.

Serentak dengan kegagalan menunaikan banyak janji manifesto itu, entah bagaimana dalam masa yang sama bercambah pula perkhabaran yang semakin meluas hari demi hari kononnya janji mahu menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri ke-8 juga bakal dimungkiri sama.

Ia bukan saja terlihat melalui banyak kenyataan Tun Mahathir sendiri yang agak kabur mengenai kedudukan penggantinya itu, dalam waktu yang sama usaha-usaha menonjolkan Azmin Ali seperti bergerak seiring dengannya.

Walaupun selalu mengatakan Anwar adalah penggantinya dan beliau hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja, Tun Mahathir seringkali menggunakan perkataan “mungkin” apabila merujuk tempoh masanya menerajui negara ini.

“Mungkin kurang dua tahun dan mungkin juga lebih daripada dua tahun,” kata Tun Mahathir dalam beberapa kenyataan yang pernah diluahkannya.

Kenapakah Tun Mahathir tidak mahu berterus-terang dan bertegas bahawa tempohnya menerajui negara hanya selama dua tahun saja dan selepas itu akan menyerahkan kepada Anwar sebagaimana yang dipersetujui bersama Pakatan Harapan sebelum PRU14 lalu?

Sehingga ke hari ini, setelah tujun bulan berlalu, meskipun Anwar masih dinamakan sebagai bakal Perdana Menteri ke-8, kedudukannya jelas masih kabur dan tidak menentu.

Ia selain kerana Tun Mahathir tidak mahu bersikap jujur dan masih menunjukkan kekaburan serta dalam masa yang sama banyak menampakkan kelebihan kepada Azmin dan kemnya, yang ternampak jelas juga beliau semakin cuba memperkukuhkan kedudukannya melalui tindakan membawa masuk Ahli-Ahli Parlimen UMNO menyertai Bersatu.

Jika Tun Mahathir dapat menampakkan pendiriannya yang betul-betul jelas ke arah mahu menyerahkan kuasa dalam tempoh tidak lebih dua tahun sepertimana dijanjikan, rasanya tidak mungkin Anwar melakukan tindakan yang seolah-olah memperlihatkan sikapnya yang tidak sabar mahu mengambil alih kuasa.

Tetapi, oleh kerana Tun Mahathir lebih dulu menunjukkan sikap yang meragukan, maka tidak boleh dipersalahkan kepada Anwar yang dilihat tidak sabar itu.

Anwar hakikatnya hanya bertindak balas untuk melindungi dirinya terhadap apa yang Tun Mahathir lakukan dan bagi memastikan janji peralihan kuasa yang sudah sama-sama dipersetujui benar-benar dipatuhi.

Begitu juga dengan tindakan Rafizi Ramli mencabar Azmin bagi jawatan Timbalan Presiden PKR, niatnya hanya bertujuan memastikan Anwar tidak tergugat sebagai pengganti Tun Mahathir.

Janji peralihan kuasa, setelah Tun Mahathir berjaya menjadi Perdana Menteri buat kali kedua, kalau masih juga cuba dimungkiri, ia hanya akan mencemarkan nama beliau sebagai seorang negarawan saja.

Selepas berjaya menyingkirkan Najib dan dalam usia 93 tahun sekarang ini, tetapi jika masih mahu menjadi Perdana Menteri lebih daripada dua tahun, apa lagi sebenarnya yang Tun Mahathir kejar dalam sisa-sisa hidupnya? (ShahbudinHusin 21/12/2018)

PRK CAMERON HIGHLANDS: JANGAN CUBA RASUAH PEGUNDI SEKALI LAGI

INILAH MASANYA TUN M WAJIB MEMBUKTIKAN KATA-KATANYA DENGAN PERBUATANBenarkah Tun Mahathir Mohamad tidak suka majoriti dua pertiga?

Benarkah juga beliau mahu pembangkang yang kuat untuk mengimbangi kerajaan yang dipimpinnya?

Jika begitu, bolehkah Tun Mahathir segera membuat pengumuman bahawa Pakatan Harapan dan Bersatu tidak akan menerima kemasukan mana-mana Ahli Parlimen UMNO yang keluar parti baru-baru ini?

Mereka yang keluar UMNO itu, biarkan saja mereka jadi Ahli Parlimen Bebas sehingga habis penggal ini.

Seterusnya, jika benar juga tidak suka majoriti dua pertiga dan mahu pembangkang yang kuat sepertimana yang diucapkannya itu, bolehkah Tun Mahathir dengan segera membentangkan undang-undang anti lompat parti di Parlimen?

Undang-undang berkenaan bukan saja pastinya akan mendapat sokongan daripada PKR dan DAP jika dibentangkan di Parlimen, malah pembangkang seperti UMNO dan Pas tentu tiada halangan sama untuk menyokong perlaksanaannya.

Oleh itu, tidak guna sekadar berkata saja tidak suka majoriti dua pertiga dan mahu pembangkang yang kuat semata-mata, tetapi tidak berani membuktikannya dengan tindakan atau melalui kuasa yang ada, malah berdalih kononnya demokrasi membenarkan lompat parti dan sebagainya.

Tindakan itu pula mudah saja - pertama, keluarkan kenyataan tidak akan menerima kemasukan mereka yang mahu melompat dan kedua, segerakan perbentangan undang-undang anti lompat parti di Parlimen.

Demi semangat Malaysia Baru, Tun Mahathir tiada pilihan lagi, inilah masanya beliau wajib membuktikan segala kata-katanya itu dengan tindakan serta perbuatan yang nyata. (ShahbudinHusin 20/12/2018).

ZAHID BERUNDUR, UMNO MASIH TIADA HALA TUJU

KEPUASAN HATI RAKYAT KE ATAS PM JATUH – RAFIZI

BN SEMAKIN GENTING, MELAYU BERSATU DI DALAM PH

JANGAN PANDANG MUDAH PESANAN RAFIZIWalaupun terdengar ada yang kurang senang dengan warkah bertajuk "Pesanan Kepada PH" yang ditulis oleh Rafizi Ramli, termasuk mengaitkan dengan kekalahannya kepada Azmin Ali bagi merebut jawatan Timbalan Presiden PKR baru-baru ini, semua pihak dalam Pakatan Harapan seharusnya berlapang dada menerima apa yang ditulisnya itu.

Beberapa dapatan beliau termasuk mengenai kegelisahan rakyat terhadap kos sara hidup,  janji manifesto yang belum ditunaikan dan rating Tun Mahathir Mohamad yang menurun sebanyak 20 peratus sejak Jun lalu, sebenarnya adalah realiti yang boleh didengar di mana-mana saja ketika ini.

Dengan mempersembahkan semua hakikat itu, di sebalik mungkin ada pemimpin Pakatan Harapan yang lain sama menyedarinya tetapi tidak berani memperkatakannya kerana masing-masing sudah ada jawatan dan kedudukan yang mahu dijaga atau barangkali juga tidak sedar berkenaan dengannya kerana sibuk dengan urusan kerajaan, tindakan Rafizi bolehlah juga diberikan pujian.

Tulisan beliau adalah untuk kebaikan Pakatan Harapan dan bagaimana mereka boleh menjadikannya sebagai panduan untuk memperbaiki lagi kerajaan yang ada.

Pakatan Harapan tidak boleh lagi seperti era BN dahulu yang memandang sepi semua dapatan tidak memihak kepadanya, apa lagi jika didapati mengaitkan dengan penurunan prestasi atau rating Najib Razak.

Tetapi, akibat daripada semua itu, lihatlah apa yang berlaku kepada BN yang mana akhirnya pemimpin mereka sendiri ketika ini seperti tidak dapat menerima realiti sudah ditolak rakyat.

Semua teguran dan dapatan Rafizi ini harus diambil positif jika tidak mahu yang berlaku kepada BN berulang kembali menimpa Pakatan Harapan.

Pakatan Harapan bukanlah kebal dan Tun Mahathir juga tidaklah maksum. Meskipun  agak cemerlang ketika 22 tahun membangunkan negara sebelum ini, realitinya kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri ketika ini adalah berbeza dengan ketika bersama UMNO dan BN dahulu.

Dua faktor kegelisahan rakyat iaitu kos sara hidup yang dijanji akan diturunkan tetapi belum nampak bayangnya lagi serta janji-janji manifesto PRU14 yang masih banyak tersangkut adalah sesuatu yang harus diakui. 

Alasan beban hutang yang ditinggalkan pentadbiran Najib dahulu tidak seharusnya dijadikan sandaran selama-lamanya untuk melengah-lengah atau tidak melaksanakan janji yang telah dilafazkan sebelum rakyat membuang undi itu.

Kekangan yang dihadapi seharusnya menjadikan kerajaan lebih kreatif dan berusaha keras dalam menjalankan tugas. Rakyat mahukan hasil, bukan alasan.

Oleh itu, pesanan Rafizi  mestilah diterima dan dihadam dengan hati yang terbuka, terutama berkaitan rating Tun Mahathir yang menurun sebanyak 20 peratus. Jika dengan masa berlalu seterusnya masih banyak lagi janji gagal ditunaikan, tidak mustahil rating Tun Mahathir akan terus menurun lagi dan menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan turut sama tidak diyakini.

PRU14 menunjukkan kematangan rakyat dalam memilih kerajaan. BN yang ketika itu diselubungi imej buruk Najib telah ditolak oleh rakyat kerana mereka sedar jika kerajaan sama dikekalkan lagi, keadaan negara pasti akan bertambah buruk, meskipun jasanya selama 61 tahun amat dihargai.

Episod menukar kerajaan sudah pun selesai. Rakyat, tidak kira penyokong Pakatan Harapan, penyokong BN atau berkecuali, ketika ini sama-sama sedang memerhati dan meneliti prestasi kerajaan yang ada ini.

Yang demikian, apa juga pandangan, lebih-lebih lagi yang negatif, tidak memihak atau yang menyebabkan sakit telinga mendengarnya, jangan sesekali dibuang ke tepi begitu saja.

Ia harus diterima dengan hati yang terbuka. Selagi ada yang sudi menegur dan mendedahkan keburukan, lebih-lebih lagi jika dalam kalangan Pakatan Harapan sendiri, itu tandanya mereka masih ada keikhlasan dan rasa sayang kepada kerajaan ini.

Berbanding dengan mereka yang hanya tahu memuji dan melambung yang baik-baik saja, golongan ini bukan sekadar belum tentu ada kejujurannya, yang terselindung di sebaliknya semua itu sebenarnya hanyalah ganjaran, kontrak, jawatan serta kedudukan untuk diri sendiri semata-mata.

Lebih ramai yang tidak takut bersuara seperti Rafizi, seharusnya lebih dialu-alukan dalam era Malaysia Baru ini. (ShahbudinHusin 20/12/2018)