SURAT TERBUKA MENUNTUT PENJELASAN STATUS DR CHE HAMDAN SEBAGAI PENOLONG REKTOR UiTM RAUB .

 ImageImage

Tok Dor Hadi sudah acap kali "berkentut"(PANJANGNYA KEMAIN)


 SURAT TERBUKA

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.

SALAM 
sejahtera kepada Tok Dor Hadi semoga diberikan kesihatan fizikal dan kewarasan akal oleh Allah SWT. Tak apa ya, saya panggil Tok Dor sahaja, bukan Ayah Chik atau pun Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Tok Dor lebih mesra dan indah bagi saya. 

Tok Dor kalau dalam pewayangan adalah "Balang Tua" orang yang sakti berlidah masin dan ilmu tinggi.

Mula-mula nak ucap terima kasih kepada Tok Dor kerana terus memberi sumbangan ilmu, baik melalui tulisan, syarahan mingguan di Masjid Rusila dan sebagainya. 

Tidak sia-sia Tok Dor mengaji jauh ke Timur Tengah dan menelaah banyak kitab dan menghafal sebahagian besar sirah dan sejarah. Beruntung pula kami dapat menumpang mendapat ilmu dan menerima tempias semangat Islam Tok Dor selama ini.

Seperti juga saya, Tok Dor adalah manusia yang tidak sempurna, jauh sekali daripada maksum. Dengan menerima hakikat itu maka kita perlu mengakui kelemahan kita, maka sedialah kita dengar dan mengambil perhatian teguran orang lain. Usah merasakan kita syumul segala-galanya. Kita jangan keras “keng” dengan pendapat dan pandangan kita semata-mata. Seterang dan setajam mana mata Helang ia tetap terbatas jua.

Dahaga. 

Ilmu itu sebanyak air di lautan, yang mana tidak akan habis kita menceduk dan meminumnya. Demikian juga saya dan Tok Dor, seharusnya sentiasa insaf dengan merasakan kita tidak pernah kecukupan ilmu dan perlu belajar dan menambahnya setiap masa. Sifat ilmu itu dinamika. Kedahagaan kita kepada ilmu itu menandakan kita lemah dan daif.

Dalam pada itu selebihnya kita juga perlu ikhlas, terbuka dan reda. Tentu Tok Dor membaca dan memiliki kitab mengenai IkhlasSyukur dan Reda. Mengarifi tanggung-jawab melaksanakan amanah Allah dengan sebaik-baik mungkin penuh berhikmah jangan sesekali mengelirukan dengan motif dan kehendak peribadi dan puak. Itu helah Syaitan.  Berdosa. Dalam doktrin Islam apabila cukup nasab dosa kita akan ke Neraka. Kerja-kerja mengalihkan pintu Syurga adalah perbuatan keji.

Yang dilihat Allah SWT bukan darjat dan pangkat duniawi seseorang, tetapi keimanan dan ketakwaan. Syurga itu sendiri adalah milik orang Muslim yang beriman dan bertakwa.

Tok Dor yang dikasihi lagi dihormati,

Saya baru membaca catatan Tok Dor berhubung pencerahan mengenai Proklamasi Darurat yang dibuat oleh boss Tok Dor, Muhyiddin Yassin 12 Januari lalu. Panjang lebar pencerahan dibuat Tok Dor itu yang motif dan tujuannya untuk mempertahankan tindakan darurat itu. Surat itu dibelit dan dijalin demikian indah dan bersinar dengan hadith dan ayat-ayat Quran menjadikan ia sebuah bubu untuk mempertahankan darurat. Tetapi sayang ia merupakan sebuah bubu yang di dalamnya ada ikan busuk. 

Wajar kalau Tok Dor mengambil tanggungjawab mempertahankan kerajaan Tok Dor. Saya tidak marah melulu, (kita berdemokrasi walaupun ada kerajaan Curitokrasi), dan harap Tok Dor juga tidak berkecil hati melulu dengan warkah ini. 

Pencerahan Tok Dor itu boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian, tentang jenis darurat, kaedah melaksanakannya dan keperluannya. Tok Dor menyebut darurat ada dua jenis, mu’ajjal, dan muajjal (dekat-dekat dengan maksud mu-Dajal)Mu’ajjal bererti yang perlu disegerakan, manakala muajjal yang boleh ditangguh atau dilewatkan. Manakala hurai Tok Dor, dalam melaksanakan darurat itu ada dua kategori dalam waktu yang sempit (mudoyyaq) dan dalam waktu yang luas (muwassa). 

Tok Dor ada mengemukakan mithalan atau contoh untuk memahami perkara ini dari konteks Fikh Islam.

Pencerahan Tok Dor jelas, tiada khilaf dengan memberi contoh kebakaran dan penyelesaiannya oleh Bomba. Kebakaran termasuk dalam darurat mu’ajjal, dalam kategori mudoyyaq yang perlu segera diatasinya. Bomba tidak boleh bertangguh-tangguh kerana kalau tangguh, semua harta benda musnah dan ia akan merebak boleh menjahamkan lebih ramai orang lagi. Walaupun ada ahli Bomba yang mempertikaikan memberi alternatif lain, tetapi tidak boleh dipatuhi dan dituruti lagi.

Bagi menguatkan keperluan ini, Tok Dor ada memetik kata-kata Uthman Affan yang berbunyi;

“Sesungguhnya Allah mengizinkan pihak yang berkuasa memerintah untuk melaksanakan apa yang tidak diperintahkan oleh al-Quran.” (Ibn al-Athir dalam al-Nihayah fi Gharib al-Hadith wa al-Athar, jld. 5, ms. 180).

 

Tersirat yang tersurat. 

Petikan ini sangat signifikan dengan apa yang kerajaan perlakukan sekarang ini mengisytiharkan darurat ke atas negara. Tok Dor beri cop mohar kepada kerajaan atas apa dilakukannya bersandarkan kepada petikan itu. Dengan petikan kata-kata Khalifah itu diharap tindakan kerajaan itu tidak dipertikaikan. Itu maksud tersirat Tok Dor tetapi telah tersurat.


Menarik hujahan dan tamsyilan Tok Dor itu. Mereka yang mudah cair dengan petikan-petikan Hadith dan ayat Quran tanpa memahami asbabun nuzulnya, akan terus lena dan mencair serta khayal. Tetapi apa yang saya hendak tanya dan kurang faham, apakah keadaan Malaysia semasa pengisytiharan itu sudah sampai ke tahap mu’aajal yang difahami oleh Tok Dor itu dan dalam kategori mudoyyaq? Apakah pengisytiharan itu perlu disegerakan tanpa perlu melihat kepada beberapa keperluan dan implikasi lain yang mungkin timbul. 


Tok Dor sependapat dengan alasan digunakan boss Tok Dor semasa menyampaikan perutusan proklamasi itu, darurat itu kerana untuk mencegah Covid yang dilihat semakin ketara pemerebakan pandemik itu ke belakangan ini. Ia berdasarkan kepada angka-angka yang disusunatur oleh pihak KKM yang sudah mencecah 3,000 an.

Alasan itu tepat kalau ia sememangnya tepat begitu. Tetapi apa yang menjadi persoalannya Tok Dor, darurat itu masih membawa maksud lain, ia bukan hakikatnya semata-mata untuk mencegah Covid. Ada tindakan sambil menyelam minum air di sini. Atau sebutir batu mengenakan dua ekor burung. Atau seperti orang makan tebu manis ditelan sepah dibuang?

Kenapa dikatakan begitu. Timbul pertikaian tanpa darurat itu pun Covid sudah boleh diatasi dengan langkah Perintah Kebenaran Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan itu. PKP, PKPB, PKPD dan sebagainya dikira sudah mencukupi untuk membendung, memutuskan rangkaian Covid. Hasilnya sudah berjaya, apabila PKP pertama dilaksanakan, pandemik itu sudah menurun. Bagaimana pun ia bangkit kembali pada gelombang kedua, dan kini memasuki gelombang ketiga.

(Sudah Asar Tok Dor elok kita solat dahulu) (Iya sudah solat kita sambung.) 4:46 petang.

Tok dor Tidak Tegas.

Apakah Tok Dor sedar kenapa Covid bangkit dan merebak kembali. Sebabnya kerana PKP sudah ditarik balik dan sekatan dilonggarkan. Makanya untuk membanteras Covid patut diadakan PKP kembali tanpa darurat pun. Selain itu dalam melaksanakan PKP ini kerajaan Tok Dor tidak tegas, ada tindakan pilih kasih. Kalau rakyat marhean dikenakan denda sampai RM10,000 dan penjara. Tetapi kalau kawan Tok Dor hanya RM1,000 sahaja. Kenapa Tok Dor tidak berbunyi dalam isu ini dan terus jadi syaitan bisu? Apa kerana mulut dah masuk sagonkah?

Jika difahami kepada hakikat ini maka jelas, darurat itu sendiri tidak diperlukan kerana PKP sudah mampu untuk mengatasinya. Ramai pakar perundangan, ahli akademi mengatakan darurat tidak perlu pun untuk kawal Covid, ia sudah mencukupi dengan PKP. Mereka yang pertikai itu bukan cemburu dengan kerajaan Tok Dor, tetapi mereka melihat implikasi darurat itu terhadap negara. Ia memberi kesan langsung kepada pengembangan ekonomi. Kan sudah ramai pelabur asing mengirang untuk cabut? Sepatutnya Tok Dor gali juga hadith-hadith dan sirah berhubung hal ini juga. 

Justeru itulah Tok Dor maka orang beranggap dan mengira, pengisytiharan darurat itu bukan sangat untuk membendung Covid tetapi kerana nak membendung kuasa Tok Dor, kuasa boss Tok Dor yang makin menguncup dan menirus.

Tok Dor mungkin sedar apa yang berlaku kepada Muhyiddin beberapa hari sebelum pengisytiharan darurat itu dibuat. Beberapa ahli Parlimen daripada Umno telah menarik balik sokongan kepada Muhyiddin. Dengan penarikan itu menyebabkan majoriti (sokongan) Muhyiddin di parlimen sudah hilang. Secara automatiknya dengan hilangnya majoriti itu Muhyiddin boleh berundur atau memohon kepada Yang diPertuan Agong membubarkan Parlimen bagi diadakan pilihan raya. Jika Parlimen bubar "ghaibul ghuyup"lah kerajaan PN.

Kerana bimbang dan takut dengan situasi itulah, maka jalan mendaruratkan negara di bawah Fasal (1)Perkara 150 Perlembagaan Negara dilakukan. Apakah Tok Dor tidak terfikir keadaan ini atau diberi tahu oleh para peguam Tok Dor termasuk yang membela Tok Dor di London apabila difitnah oleh Clare Rewcastle Brown? Adalah naif kalau Tok Dor yang sudah lama berssimpuh dalam politik jahil mengenai strategi ini.

Tok Dor strategi itu adalah hak Muhyiddin. Beliau boleh melakukan apa sahaja demi mengekalkan kuasanya. Tok Dor juga turut berbuat hal yang sama tetapi berbeza. Misalnya untuk memastikan sokongan orang Melayu kepada parti Tok Dor yang juga parti gemulah Chek ambo, sanggup mengupas soal Imam dan Kufur yang memberi isyarat bahawa kalau sokongan Umno itu akan dianggap kafir. Apa dinamakan Amanat Haji Hadi yang dimaktubkan daripada ucapan Tok Dor di Banggul Peradung, Terengganu 1981 cukup berbisa.

Makanya, kalau Muhyiddin ikut sama mencari strategi tidak menjadi masalah. Bagaimana pun jangan melampau-lampau sehingga ia boleh merosakan dan menganggu sesuatu yang diputus atau menjadi konvensyen sebelum ini. Nampaknya cara Muhyiddin bergerak ke arah itu sambil mencipta sejarah baru yang boleh memburukkan sistem demokrasi negara ini. Tok Dor sebagai bertaraf ulama orang disanjung dihormati dan dipakai tetapi kalau ikut sama bersubahat sangatlah malang. 

Apa yang ingin saya menarik perhatian Tok Dor disini, ialah silap dalam mentafsirkan proklamasi darurat itu sebagai dalam keadaan mu’aajal dan termasuk dalam kategori kedua, muwassa.  Kita tidak terdesak dan masa masih ada untuk membincangkannya, bawa ke Parlimen. Adalah elok sebelum proklamasi itu ia dibawa ke Parlimen, seperti mana berlaku kepada pengisytiharan beberapa darurat sebelum ini. Contohnya untuk mendaruratkan Kelantan tahun 1977, ia dibawa ke Parlimen. Dalam Parlimen dibahas hangit dan akhirnya bila Parlimen membuat keputusan ia diterima dengan baik.

Kalau Darurat Covid itu juga dibawa ke Parlimen tentu ia tidak akan jadi sekalut hari ini. Ia juga tidak akan membawa kesan dan tafsiran busuk dan prejudis ia diadakan secara tergesa-gesa kerana motif boss Tok Dor hendak selamat diri. Di sinilah ketidakbijaksanaan kerajaan Tok Dor yang sebenarnya boleh dielakkan.

Masa masih ada untuk membawa isu darurat itu ke Parlimen. Panggil sidang Parlimen kemudian bincang bagi kepuasan kepada semua pihak. Kita semua sepatutnya berfikir untuk keselamatan negara bukan kepuasan diri sendiri. Harap Tok Dor jagalah status ulama yang dipikul dan digalas untuk laksanakan ini. Tok Dor jangan jadi keldai yang membawa kitab dari gunung ke gunung tetapi tanpa mengetahui apakah rahsia kitab-kitab yang dipikul itu. 

Tok Dor orang berilmu dan fakeh agama. Banyak kitab yang Tok Dor baca dan Tok Dor tulis. Apa yang saya bimbang bila banyak sangat Tok Dor membaca kitab lama, takut tertempuk kitab lama yang abuknya akan masuk ke mata dan menerpa muka. Sesekali kitab lama itu hendaklah di kebas-kebas Tok Dor sebelum membacanya.

Dan Tok Dor mungkin masih sedar bahawa kita di Malaysia ini bermazhab Syafie. Mengikut Mazhab Syafie kentut dikira membatalkan wuduk. Dalam perhatian saya sudah acap kali Tok Dor "berkentut" dalam memberi tafsiran dan huraian politik yang janggal dan melucukan. Jika dalam sembahyang imam "berkentut", maka wajar ia membatalkan solat, agak begitu juga kalau diamalkan dalam politik. Tok Dor dah BERKENTUT elok berhentilah.

Maaflah atas teguran ini. Mungkin saya tidak layak membuat teguran kepada orang sehebat Tok Dor. Tetapi menutupi cahaya matahari daripada panas yang boleh memudarat diri perlu meskipun matahari itu diberikan Allah untuk maslahat manusia demi kebaikan diri kita.

Saya mengambil tanggungjawab ini sebagai insan berdasarkan kepada ayat Quran surah Al Asr“Demi masa sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali bagi mereka yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan dengan sabar." Dan teringat sebuah patah berbunyi; berkata benarlah walaupun sesuatu itu pahit. 

Wallahu'alam.

Sekian Tok Dor kita jumpa lagi dilain waktu dan ketika.

MOHD SAYUTI OMAR. Wangsa Melawati, Kuala Lumpur.

SELEPAS ZAHIRKAN TAK SETUJU DENGAN DARURAT, UMNO MAHU TUNGGU APA LAGI DALAM KERAJAAN?

 


Baik secara langsung atau tidak langsung, tindakan Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan mengutus surat kepada semua Ahli Parlimen parti itu untuk meminta persetujuan mereka bagi menggesa Yang Dipertuan Agong memanggil sidang khas Parlimen adalah tanda penolakan UMNO terhadap perisytiharan darurat.

Oleh kerana Ahmad Maslan adalah Setiausaha Agung yang tertakluk kepada arahan Presiden UMNO dalam bidang tugasnya, sudah tentu surat yang dihantarnya itu adalah atas arahan Ahmad Zahid Hamidi.

Tidak mungkin Ahmad Maslan berani menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen UMNO dalam isu darurat ini semata-mata atas pertimbangan dirinya sendiri tanpa dipersetujui atau merujuk kepada Zahid Hamidi.

Dengan itu, bolehlah disimpulkan surat kepada Ahli Parlimen yang diutus Ahmad Maslan itu adalah permintaan rasmi daripada UMNO melalui keputusan yang dibuat atau dipersetujui oleh Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO.

Dalam erti kata lain, pendirian UMNO dalam isu darurat ini adalah senada dengan Ahli Parlimen blok pembangkang yang turut tidak setuju dengan perlaksanaannya yang dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos depan.

Bagaimanapun, haruslah difahami bahawa penolakan itu bukan bererti UMNO menolak proklamasi darurat oleh Agong, tetapi cuma menolak nasihat yang diberikan oleh Muhyiddin Yassin dan kerajaan kepada Agong tentang keperluan darurat itu dilaksanakan.

Sebab itulah, persetujuan diminta daripada Ahli-Ahli Parlimen UMNO untuk menggesa Agong memanggil sidang khas Parlimen bagi membincangkan berkenaan darurat tersebut.

Barangkali, sama seperti blok pembangkang, UMNO juga berpendapat, perlaksanaan PKP yang kini dikuatkuasakan ke seluruh negara, kecuali Sarawak, sudah memadai untuk mengawal dan membendung Covid19 tanpa keperluan kepada darurat diisytiharkan.

Darurat diusulkan cadangannya kepada Agong setelah Muhyiddin semakin ditolak dan kian hilang sokongan Ahli-Ahli Parlimen dianggap lebih bersifat politik berbanding untuk mengawal Covid19.

Wujudnya surat Ahmad Maslan kepada Ahli-Ahli Parlimen UMNO itu didedahkan oleh Annuar Musa melalui media sosialnya hari ini sambil menyatakan bahawa beliau tidak setuju dengan permintaan tersebut serta menganggapnya sebagai penderhakaan kepada Agong.

Bekas Setiausaha Agung BN yang dipecat itu turut “menyekolahkan” Ahmad dalam jawapan panjang lebarnya berkaitan darurat dalam konteks Perlembagaan Persekutuan.

Timbalan Speaker Parlimen, Azalina Othman Said turut menolak surat Ahmad Maslan yang menggesa perlunya diadakan sidang khas Parlimen membincangkan isu darurat itu.

Beranggapan bahawa kebarangkalian untuk Agong memanggil sidang khas Parlimen atau membatalkan proklamasi darurat adalah sangat tipis, Azalina berkata, beliau menolak dan tidak bersetuju dengan permintaan yang dipohon oleh Ahmad itu.

Setakat ini, hanya dua Ahli Parlimen berkenaan saja yang menolak surat Ahmad Maslan itu, manakala yang lain-lain belum kedengaran lagi respon mereka.

Apa yang nyata, sebagai rakan kongsi dalam kerajaan PN, walaupun diberi banyak ketidakadilan, tekanan serta pembulian, UMNO ketika ini jelas semakin tidak senada serta berbeza dengan pendirian kerajaan.

Menggesa sidang khas Parlimen ini dilihat langkah susulan UMNO selepas majoriti bahagian-bahagian sebelum ini sepakat meluluskan usul memutuskan hubungan dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang.

Kata putus berhubung usul tersebut dijangka dimuktamadkan dalam Perhimpunan Agung UMNO, 31 Januari ini, tetapi ditangguhkan ke suatu tarikh lain berikutan PKP dan darurat yang sedang dikuatkuasakan.

Lantaran semakin jelas berbeza pendirian dengan kerajaan dan Muhyiddin, apa sebenarnya yang membuatkan UMNO masih tercongok lagi berada dalam kerajaan?

Kenapa tidak terus keluar saja dan jatuhkan Muhyiddin dengan segera?

UMNO mahu tunggu apa lagi? (Shahbudindotcom 19/01/2021)
SUNTIKAN DANA HANYA 2 BILLION?Kebanyakkan semua yang diumumkan  PM  dah terkandung dalam bajet 2021. Tak ada apa-apa perubahan dan pertambahan pun. Dan I Sinar, tax relief tu bukannya bantuan. Muhyiddin  umumkan dan masukkan dalam pakej buat apa. Bukan guna duit kerajaan pun. 


 Image may contain: text that says "ABAHCOW ΚΑΝΤΟΙ HANCING!!! Only RM2bil direct fiscal injection under Permai, say economists FMT Reporters -January 19, 2021 4:05 PM 78 Shares 24 Economists say stimulus package provides some short-t reparations ffected households and businesses. PETALING JAYA: Although was announced as a RM1 billion package, the direct fiscal injection SUNTIKAN DANA HANYA RM2B BUKANNYA RM15B"COVID-19: 3,631 kes baharu, 14 lagi kematian dilaporkan

 

Astro Awani
COVID-19: 3,631 kes baharu, 14 lagi kematian dilaporkan
Malaysia mencatatkan 14 lagi kes kematian baharu akibat COVID-19 hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian negara adalah sebanyak 619 kes. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Malaysia mencatatkan 14 lagi kes kematian baharu akibat COVID-19 hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian negara adalah sebanyak 619 kes.
Pada masa sama, sebanyak 3,631 kes baharu COVID-19 dilaporkan, dan jumlah kumulatif kes jangkitan virus itu di negara ini adalah 165,371 kes .
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah itu, 3,624 kes adalah kes tempatan dan tujuh lagi mendapat jangkitan dari luar negara.
Manakala, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 39,464 kes dan kes sembuh terbaharu adalah 2,944.
Selangor mencatatkan kes baharu COVID-19 tertinggi dengan 1,199 kes, diikuti Sabah, 526 kes dan Kuala Lumpur, 521 kes.
Setakat ini, seramai 238 orang pesakit sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) manakala 96 orang memerlukan alat bantuan pernafasan.
KKM turut memaklumkan terdapat sembilan kluster baharu dikenal pasti di beberapa negeri iaitu di Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Sarawak, Kedah, Terengganu dan Pahang.

APA MACIAM?

 Image may contain: text that says "16.99 Saji Saji Saji 5KG RM17.00 A 5KGRM28.60 KG 28:59 PH PHOO스 Amanah PN"

MENTERI PUN HARU BIRU.SEMAK LA DENGAN IMIGRESEN....

 

Kahwin kapten pasukan hoki India : ‘Tiada kepastian’ Illi Najwa sudah balik ke Malaysia, kata Ahmad Marzuk


freemalaysiatoday.com
Kahwin kapten pasukan hoki India : ‘Tiada kepastian’ Illi Najwa sudah balik ke Malaysia, kata Ahmad Marzuk
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) itu berkata siasatan kes itu diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ).

Rakyat kecam Muhyiddin ulang intipati Belanjawan 2021, tiada bantuan baru

 

Oleh Zamzani Husin

Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin menerima kecaman daripada warganet selepas beliau menyampaikan perutusan berkenaan bantuan khas sempena pelaksanaan PKP 2.0, semalam.

Ini selepas rata-rata daripada mereka mendapati tiada bantuan baru yang diumumkan ‘Bapa Perutusan Negara’ itu kerana dilihat hanya mengulang perkara yang pernah disebut dalam Belanjawan 2021.

Seorang pengguna Twitter, @hafizkenny antaranya, menyentuh mengenai penyaluran Bantuan Prihatin Nasional 2.0 yang kononnya dipercepatkan.

Terdapat juga warganet yang mempersoalkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menerusi i-Sinar yang dianggap kononnya sebahagian bantuan daripada kerajaan.

Kekecewaan rakyat ini pernah disuarakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sebelum ini. Beliau menyifatkan pelaksanaan PKP 2.0 sebagai lemah kerana tidak diiringi dengan bantuan yang mencukupi kepada rakyat.

Situasi PKP yang mencabar menurut beliau, perlu diiringi dengan pakej rangsangan ekonomi yang besar bagi memastikan mata pencarian ekonomi rakyat tidak terjejas.

Mantan Menteri Kewangan itu antara lain menggesa supaya kerajaan menyediakan pakej rangsangan ekonomi bernilai RM45 bilion.

Beliau mencadangkan kenaikan pembayaran bantuan bulanan kebajikan masyarakat kepada RM1,000, termasuk kepada penganggur.

Beliau turut menggesa pelanjutan automatik moratorium pembayaran balik pinjaman bank, tidak termasuk golongan 20% teratas, sehingga tarikh akhir Perisytiharan Darurat pada 1 Ogos yang akan membantu 8 juta individu dan syarikat Malaysia.

Namun, sepertimana saranan Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang agar kerajaan mengambil pendekatan “keseluruhan masyarakat” dan “keseluruhan kerajaan” bagi menangani wabak Covid-19 tidak diendahkan, begitu juga cadangan suntikan fiskal berkenaan. 

10 soalan untuk Ketua Pengarah Kesihatan

 

Oleh Roketkini

Penghargaan harus diberikan kepada kepemimpinan Ketua Pengarah Kesihatan (KPK), Tan Sri Dr. Noor Hisham dan barisan hadapan kesihatan awam atas usaha gigih mereka untuk memerangi wabak Covid-19, kata Ahli Parlimen Bangi, Ong Kian Ming. 

Tetapi menurutnya, sembilan bulan setelah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama berlalu, ada beberapa persoalan yang masih belum terjawab dalam perjuangan kita untuk melawan penularan wabak tersebut. 

Beliau berharap Dr. Noor Hisham boleh memberikan jawapan yang meyakinkan untuk 10 soalan yang berikut supaya orang ramai percaya bahawa kerajaan ini mempunyai rancangan yang komprehensif untuk mengawal wabak tersebut.

 1. Berapakah jumlah saringan Covid-19 harian yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan berapakah peratusan (% ) kes positif harian? 
 2. Berapakah jumlah pengesan kontak (contact tracers) yang digunakan oleh KKM? Apakah langkah yang telah dilaksanakan untuk mengatasi kekurangan pengesan kontak? 
 3. Bolehkah maklumat lokasi yang lebih tepat mengenai kes Covid-19 disalurkan secara terbuka?
 4. Apa tren penularan Covid-19 yang dapat diperolehi berdasarkan kajian data MySejahtera?
 5. Apakah kapasiti dari segi jumlah katil yang tersedia dan kapasiti Unit Rawatan Rapi (ICU) mengikut negeri?
 6. Apakah kadar penularan Covid-19 di sekolah ketika ada kelas bersemuka pada tahun 2020?
 7. Apakan situasi perumahan bagi pekerja asing dalam industri keselamatan, pembuatan dan pembinaan?
 8. Apakah Nilai Rt mengikut negeri dan mengapa angka ini tidak diumumkan?
 9. Bagaimana kerajaan pusat bekerjasama dengan kerajaan negeri masing-masing untuk memerangi Covid-19?
 10. Apa yang sedang kita lakukan sekarang yang berbeza berbanding Mac 2020?

Baca kenyataan penuh Kian Ming ini yang dikeluarkan pada 18 Januari 2021 di sini.
Pendekatan ‘one-size-fits-all’ KPM merugikan ibu bapa dan pelajar

 

Oleh Ghafar NS

Mantan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching hari ini melontarkan tiga soalan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM):

 1. Apakah perancangan terkini berkenaan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPDR)?
 2. Bilakah 150,000 komputer riba yang dijanjikan dalam Belanjawan 2021 akan siap untuk pelajar?
 3. Bilakah ibu bapa dan murid boleh dapatkan buku teks untuk PdPDR?

Menurut Nie Ching, amat penting untuk semua tahu apakah perancangan terkini KPM berkenaan dengan proses PdPDR.

Menurutnya, ini kerana melihat kepada situasi sekarang, jelas bahawa pembelajaran di rumah tidak dapat dielakkan dan dijangkakan bahawa ramai pelajar akan diperintahkan untuk tidak kembali ke sekolah dalam tempoh yang panjang.

Di samping itu, kata beliau, menerusi ucapan Belanjawan 2021, dikhabarkan bahawa GLC dan GLIC akan menyumbang RM150 juta ke dalam Tabung CERDIK bagi menyediakan komputer riba kepada 150,000 pelajar di 500 sekolah sebagai projek perintis.

“Oleh itu, bagi memastikan PdPDR dapat dijalankan dengan berkesan, KPM harus menjelaskan kepada ibu bapa terutama mereka dari B40 mengenai tempoh 150,000 buah komputer riba itu akan tersedia untuk diedarkan kepada para pelajar,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahan pula, ujarnya, KPM kini berusaha untuk memperkenalkan buku teks digital kepada ibu bapa dan anak-anak pelajar.

Namun begitu, tambahnya, menerusi tinjauan yang dibuat oleh KPM sendiri menunjukkan bahawa hampir 37 peratus pelajar daripada sejumlah 900,000 pelajar tidak memiliki alat peranti elektronik bagi menjalani PdPRD apatah lagi memuat turun buku teks digital.

Nie Ching juga berkata, bahawa beliau menghargai niat KPM memperkenalkan buku teks digital ini, namun buku teks fizikal tetap perlu disediakan sebelum sesi persekolahan bermula sepertimana ketika Pakatan Harapan (PH) menjadi kerajaan sebelum ini.

Ahli Parlimen Kulai itu juga menegaskan bahawa ibu bapa dan para pelajar sepatutnya diberikan pilihan untuk mendapatkan buku teks fizikal dari sekolah bagi pembelajaran di rumah.

“KPM perlu sedar bahawa pendekatan ‘one-size-fits-all’ yang tidak mengambil kira perbezaan hidup seperti jumlah pendapatan dan jurang digital di seluruh daerah dan negeri tidak bermanfaat dan tidak akan berjaya,” tegas Nie Ching.Najib dalang surat 'sembah derhaka' UMNO kepada Agong - Sumber

 

Wan Syamsul Amly
Najib dalang surat 'sembah derhaka' UMNO kepada Agong - Sumber
Sumber memaklumkan, situasi itu menunjukkan cengkaman Najib di kalangan ahli-ahli Parlimen UMNO kian lemah. - Gambar fail/BERNAMA
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak didakwa menjadi dalang kepada usaha UMNO yang mahukan Ahli Parlimen parti itu menyokong gesaan supaya sidang khas Parlimen diadakan berhubung proklamasi darurat.
Menurut sumber yang rapat dengan UMNO, bekas presiden parti itu berbuat demikian untuk membolehkan usaha-usaha menjatuhkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dapat terus dijalankan demi menaikkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri yang baharu.
"Malangnya, usaha Najib itu gagal selepas 35 ahli Parlimen BN tidak bersetuju dengan langkah tersebut yang dilihat 'menderhaka kepada Agong' manakala hanya tujuh Ahli Parlimen yang bersetuju," katanya.
Terdahulu, Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan dilapor mengantar surat kepada Ahli Parlimen parti itu untuk menyatakan persetujuan untuk mengadakan satu sidang Parlimen khas berhubung Proklamasi Darurat.
Bagaimanapun, Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa menempelak tindakan Ahmad yang didakwa menghantar surat kepada Ahli Parlimen menggesa sidang diadakan dalam masa terdekat.
Menurut Annuar, tindakan itu boleh ditafsirkan sebagai percubaan menderhaka kepada titah Yang di-Pertuan Agong yang berkenan mengisytiharkan darurat pada 12 Januari lepas.
Dalam pada itu, sebuah portal dipercayai milik ahli UMNO, www.umnobaru.org turut menyediakan laporan terperinci beserta gambar dan surat SUA UMNO itu yang dialamatkan kepada Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri.
Mengulas lanjut, sumber memaklumkan, situasi itu menunjukkan cengkaman Najib di kalangan ahli-ahli Parlimen UMNO kian lemah setelah usahanya mendapatkan akaun bersumpah (SD) baru-baru ini gagal.
Tegas sumber itu lagi, ia juga bukti jelas ahli-ahli UMNO harus segera 'merehatkan' Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selaku presiden parti kerana sanggup mengikut telunjuk Najib bersama beberapa ahli-ahli Parlimen UMNO yang diheret dalam pelbagai tuduhan di mahkamah.


PKP di seluruh negara kecuali Sarawak bermula 22 Januari - Ismail Sabri

 

Ridauddin Daud
PKP di seluruh negara kecuali Sarawak bermula 22 Januari - Ismail Sabri
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat selepas enam negeri tersebut merekodkan jumalah kes positif yang agak tinggi sehingga 18 Januari 2021. - Gambar fail
KUALA LUMPUR : Seluruh negara bermula 22 Januari ini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kecuali negeri Sarawak, selepas Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Pahang, Terengganu dan Perlis turut dikenakan perintah berkenaan.
Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat selepas enam negeri tersebut merekodkan jumlah kes positif yang agak tinggi sehingga 18 Januari 2021.
Menurutnya, perintah di enam negeri itu akan mula dikuatkuasakan bermula 12.01 tengah malam pada 22 Januari 2021 dan berakhir pada 4 Februari 2021.
Sebelum ini, pada 11 Januari, negeri Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan, Johor, Sabah dan Melaka diletakkan di bawah PKP sehingga 26 Januari. Pengumuman PKP itu diikuti dengan negeri Kelantan dan daerah Sibu, Selangau dan Kanowit di negeri Sarawak dikenakan perintah sama dari 16 Januari hingga 29 Januari 2021.