Pinda Akta Kesalahan Pilihan Raya, Lindungi Penyelewengan Daftar SPR


SHAH ALAM, 10 JUN: Kerajaan BN meminda Akta Kesalahan Pilihan Raya demi melindungi penipuan yang terdapat dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Demikian menurut Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa apabila ditanya tentang pindaan terhadap seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002) yang menyebabkan daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh dibawa ke mahkamah oleh mana-mana pihak.
“Pada 2002 dalam kes Likas di Sabah, di mana hakim membatalkan keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Likas dengan alasan daftar pengundi SPR didapati penuh dengan penipuan.
“Hakim mendapati SPR gagal menyelesaikan isu daftar pemilih dan menganggap SPR cuai dalam menjalankan perkerjaan mereka.
“Selepas itulah kerajaan BN membuat pindaan undang-undang Akta Kesalahan Pilihan Raya supaya daftar pengundi tidak boleh dicabar.
“Kita memang tak boleh terima undang-undang ini kerana mana boleh undang-undang digunakan untuk melindungi penyelewengan seperti mana dalam daftar pemilih SPR itu,” ujar beliau yang juga seorang pengamal undang-undang.
Ketika menyentuh ruang tindakan yang ada bagi samada bagi Kerajaan Selangor, parti politik atau orang awam terhadap penipuan dalam daftar pemilih SPR, beliau berkata ruang untuk berbuat demikian masih ada dengan membuat kajian lebih mendalam.
Sivarasa turut menolak pandangan bahawa Kerajaan Negeri tidak boleh mengambil tindakan saman terhadap SPR dan Kerajaan Pusat.
“Dalam isu sekiranya daftar pemilih SPR terbukti tidak bersih, pengundi dan parti politik lebih baik kemukakan saman, tetapi Kerajaan Selangor juga boleh sebab ia berbeza dengan prinsip saman fitnah.
“Kalau dalam saman fitnah memang badan kerajaan tidak boleh kemukakan saman fitnah kepada individu, pengamal media atau mana-mana pihak yang mengkritik badan awam itu,” katanya lagi.

LOMPAT JANGAN TAK LOMPAT...TINGGALKAN NAJIB DAN MUHYIDDIN...BAGI DEPA JAGA AKAUN DEPA

INI DUA TOKOH....YOG TECK LEE MCMANA?

TAK LENA ...SIAPA YANG PEGANG SPR, SIAPA YANG TERLIBAT, .......BAIK TOBAT LAHUM SEGERA..

OLEH KERANA PAKATAN RAKYAT BAKAL MEMERINTAH.SEMUA WARGA ASING YANG BAKAL MENDAPAT KAD PENGENALAN DAN JUGA BAKAL MENGUTIPNYA APABILA MENJELANG PRU 13, HARUS MENOLAK BAGI MELAKUKAN UNDI KERANA TINDAKAN AKAN DIAMBIL.

BUKAN SAHAJA PIHAK YANG TERBABIT DENGAN PROJEK MEMBUAT AD PENGENALAN AKAN DI TAHAN, PENDATANG YANG MENGUNDI SECARA TIDAK SAH JUGA AKAN DI TAHAN..

 DEMIKIAN DIUMUMKAN OLEH BAKAL PERDANA MENTERI YANG BARU.....Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada warga asing yang mengundi dalam pilihan raya akan datang akan dikenakan tindakan sekiranya kerajaan Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan.

Katanya, warga asing tersebut tidak boleh "merampas" pilihan raya kali ini kerana golongan tersebut tidak layak mengundi.

Anwar mengulas dakwaan bahawa warga asing diberikan hak menugndi dalam usha untuk memanipulasi keputusan pilihan raya akan datang.

Bercakap dalam satu program dialog di Petaling Jaya hari ini, Anwar berkata notis sewajarnya akan diberikan kepada golongan yang didapati telah diberikan kerakyatan dengan tidak sah, sebelum mengambil tindakan.

HA MUHYIDDIN...CAKAP PANDAI...HANG BERANI KA?

 TPM pun samdol...menteri kata sekat PTPTN , dia pun sokong,Anwar minta serah akaun..dia diam pulak...apa rrrrrrrrr....Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau sedia mendedahkan akaun banknya untuk menjelaskan dakwaan bahawa beliau mempunyai aset dan wang tunai bernilai RM3 bilion.

Bagaimanapun, perkara itu hanya akan dilakukannya sekiranya timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga berbuat demikian.

Katanya, beliau sedia untuk disiasat sepenuhnya berhubung dakwaan tersebut dan menyerahkan semua akaun terbabit.

Sekiranya Muhyiddin setuju berbuat demikian, maka siasatan itu perlu disegerakan, katanya lagi dalam satu dialog ekonomi di Petaling Jaya hari ini.

Anwar mengulas gesaan Muhyiddin hari ini yang mahu beliau menjelaskan dakwaan yang dihadapinya 13 tahun lalu, dan dilaporkan secara meluas oleh akhbar milik Umno, Utusan Malaysia

(function() { var d = document, w = window; w

PAS KATANYA NAK LETAK CALON YANG RANAPKAN PARTI SENDIRI, KALAH DAN HILANG DEPOSIT DI NEGERI SENDIRI DAN SELURUH NEGARA.

  PAS berkemungkinan meletakkan Dr Mahathir Mohamad sebagai calonnya pada PRK Kemaman, kata sumber rapat bekas perdana menteri itu. Mahathir...