TIBA MASANYA TUN M SOKONG ANWAR


Sebelum ini melalui Kerajaan PAKATAN HARAPAN, Anwar mencadangkan Tun Dr Mahathir terus menjadi Perdana Menteri sehingga beliau sendiri menetapkan tarikh beliau mahu bersara. Ini adalah bukti sokongan dan tolak ansur Anwar terhadap Tun Dr Mahathir. Malangnya, Tun Dr Mahathir mahu menjadi Perdana Menteri bukan di bawah namaPAKATAN HARAPAN tetapi sebuah kerajaan perpaduan. Mewujudkan kerajaan perpaduan itu akan membatalkan kesemua janji dan manifesto PAKATAN HARAPAN, termasuk janji penyerahan kuasa kepada Anwar.

PAS GAGAL MENEBUK ATAP DI KEDAH?
Kesemua 23 Ahli Dewan Undangan Negeri itu termasuklah 15 dari PAS, 2 BARISAN NASIONAL, 2 bekas Ahli Dewan Undangan Negeri KEADILAN serta 4 BERSATU. Di peringkat Pusat, Tun Dr Mahathir dikhianati oleh orang kanannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan orang kepercayaannya bekas Menteri Hal Ehwal Ekonomi Dato' Seri Azmin Ali. Di peringkat negeri, anak bekas Perdana Menteri itu dikhianati 'kawan-kawan' yang menggugat kedudukannya sebagai Menteri Besar. Beliau berkata, semua pihak sepatutnya ketika ini menumpukan usaha menangani pandemik Covid-19 dan bukannya sibuk berpolitik termasuk ketika Ramadan.

KERAJAAN PERIKATAN NASIONAL TAKUT UNDI TIDAK PERCAYA

Ini bermakna Tun Dr Mahathir tidak dapat membawa usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin, walaupun ia diterima oleh Mohamad Ariff. Dengan keputusan tersebut, sidang akan ditangguhkan selepas Agong menyampaikan titah diraja. Sementara itu Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Datuk Seri Dr Mujahid Yusof berkata tindakan Muhyiddin itu sebagai mensia-siakan Institusi Parlimen. Beliau juga terkejut dengan tindakan tersebut. "Saya menganggap arahan di atas permintaan Perdana Menteri sendiri selaku Pengerusi Dewan adalah perbuatan yang telah MENSIAKAN tujuan parlimen yang merupakan cabang terpenting legislatif setelah eksekutif dan kehakiman.

KENYATAAN MEDIA KETUA ANGKATAN MUDA KEADILAN (AMK) MALAYSIA*


*15 MEI 2020*

*ISU SUMBANGAN RM 1 JUTA: PERTEMUAN MENTERI ZURAIDA DENGAN SYARIKAT ECK DEVELOPMENT BERLAKU LEBIH DARIPADA SEKALI?*

Merujuk kepada laporan media dan juga kenyataan saya semalam, isu penerimaan sumbangan RM 1 juta daripada Syarikat ECK Development Sdn Bhd (ECKDSB) kepada NGO mesra YB Zuraida Kamaruddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iaitu Penggerak Komuniti Nasional (PKN) menimbulkan lebih banyak persoalan.

Pertama, laporan media telah mengesahkan bahawa gambar tersebut sebenarnya telah dimuatnaik di laman sosial YB Menteri sendiri sebelum dipadamkan.

Persoalnya, kenapa status tersebut dipadamkan? Adakah sesuatu perkara cuba disembunyikan?

Kedua, laporan tersebut juga memaklumkan bahawa Syarikat ECKDSB telah disenarai hitam kerana gagal membayar kompaun setakat 8 Mei.

Namun semakan semalam (tarikh 14 Mei 2020) di laman KPKT menunjukkan bahawa dokumen berkenaan telah dikemaskini "pada 15 Mei", di mana syarikat itu tidak lagi berada dalam senarai hitam.

Bagaimana nama Syarikat ECKDSB boleh dikeluarkan daripada senarai tersebut dan dokumen baru yang dimuatnaik semalam (14 Mei) tetapi bertarikh 15 Mei iaitu melangkaui sehari lebih awal?

Ketiga, apa yang lebih mengejutkan lagi, berdasarkan maklumat daripada laman sosial KPKT sendiri, YB Zuraida dikatakan telah bertemu dengan Syarikat ECKDSB sejak tahun lepas lagi.

Malah, berdasarkan status yang dikongsikan, pertemuan tersebut merupakan sesi taklimat yang diberikan oleh Syarikat ECKDSB kepada Menteri dan dimasukkan sebagai sebahagian daripada kerangka lawatan rasmi Menteri tersebut pada 14 Julai 2019.

Berdasarkan kelibat YB Azman Nasrudin di dalam muatan gambar tersebut iaitu ADUN Lunas yang baru-baru umum khianati KEADILAN, pertemuan tersebut disyaki berlaku di Kedah.

Gambar-gambar boleh dilihat di page saya https://www.facebook.com/593529354077239/posts/3012487102181440/

Malah individu-individu dari Syarikat ECKDSB yang sama iaitu terlibat dalam majlis penyerahan cek RM 1 juta turut berada bersama dalam lawatan kerja Menteri.

Ini menimbulkan persoalan samada YB Zuraida sebenarnya telah mengenali Syarikat ECKDSB lebih awal dan mungkin menjelaskan kehadiran beliau menerima replika cek RM 1juta bagi NGO mesra beliau bukan sekadar simbolik sahaja.

Bukankah dengan menerima sumbangan bagi pihak NGO naungan beliau dari sebuah syarikat yang berkepentingan dan pernah berurusan dengan beliau selaku Menteri menimbulkan persoalan kepentingan peribadi (conflict of interest)?

Saya pada mulanya berhasrat menanyakan soalan-soalan ini di Parlimen minggu depan tetapi tidak berpeluang kerana tiada sesi soal jawab Menteri.

Saya juga menyeru sekali lagi agar pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dapat mengambil serius perkara ini dan memulakan siasatan awal.

Sekian, terima kasih.

*AKMAL NASIR*
*Ahli Parlimen Johor Bahru*
*Ketua AMK Malaysia*Kes Muhyiddin Yassin yang menghairankan (Bahagian II) 15 Mei 20200619Di Hotel Sheraton pada awal pagi 10 Mei 2018, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang lemah lembut menarik saya dan Lim Kit Siang ke tepi untuk meminta DAP menyokong calon Bersatu untuk jawatan Menteri Besar Johor. Dia memerlukan bantuan untuk mengakui sumbangannya dalam mengibarkan bendera bersatu dalam negeri kepada Pakatan Harapan.

Walaupun DAP memenangi jumlah kerusi terbanyak, 14 keseluruhannya, berbanding Amanah dengan 9, Bersatu 8 dan PKR 5 di DUN, DAP tidak menuntut jawatan Menteri Besar. Kit Siang terbuka untuk perbincangan. Selepas Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berunding dengan Presiden Amanah, Mohamad Sabu, DAP bersetuju untuk menyokong calon Muhyiddin sebagai Menteri Besar.

Pada 11 Mei 2018, Sultan Johor menghantar sebuah pesawat untuk menjemput Muhyiddin dari Kuala Lumpur. Saya ikut. Itu adalah pengalaman pertama saya menaiki jet peribadi.

Tiga bulan sebelumnya, pada 8 Februari 2018, saya dan Muhyiddin melakukan perjalanan bersama dalam penerbangan tambang murah Malindo selepas perjumpaan Pakatan Harapan Johor. Dia memberitahu saya bahawa ketika dia menjadi Timbalan Perdana Menteri, dia melakukan perjalanan dengan jet pemerintah yang dikhaskan untuknya.

Sebagai pemimpin pembangkang tanpa sebarang keistimewaan, Muhyiddin mengatakan bahawa dia merasa gembira bahawa orang-orang menghargai perjuangan kita. Ketika berada di Barisan Nasional, dia tidak pernah mengalami masalah pembayaran makanan di kedai kopi atau warung secara terbuka untuk menunjukkan sokongan. Keghairahan orang ramai sangat memberangsangkan.

Pada penerbangan Mei 2018 itu, pembantu Muhyiddin memberitahu saya ini adalah pengalaman pertama pasukan dalam jet peribadi sejak bos mereka dipecat sebagai DPM pada bulan Julai 2015. Mereka merasa hebat dengan PRU14 kerana kami mencipta sejarah dengan melakukan perkara yang betul untuk negara, walaupun Penderitaan peribadi Muhyiddin antara tahun 2015 dan 2018.

Keesokan harinya, pada 12 Mei 2018, Pakatan Harapan memutuskan Muhyiddin sebagai Menteri Dalam Negeri, Menteri Pertahanan Mat Sabu, dan Menteri Kewangan Guan Eng.

Dan keesokan harinya 13 Mei 2018, saya berada di rumah Muhyiddin, hanya saya dan dia. Dia berasa kecewa. Dia mengatakan kepada saya bahawa dia ingin mengundurkan diri dari semua jawatan pada malam sebelumnya, kerana permintaannya untuk dilantik sebagai Menteri Kewangan ditolak oleh Dr Mahathir. Dia dipujuk untuk terus bertahan.

Dia juga memberitahu saya bahawa pada tahun 1995, sebagai Naib Presiden UMNO dengan undi tertinggi, dan setelah berkhidmat sebagai Menteri Besar Johor selama 9 tahun, dia berpindah ke Persekutuan dengan harapan akan memegang portfolio ekonomi kanan. Tetapi Dr Mahathir sebagai PM ketika itu, hanya melantiknya ke jawatan Menteri Belia dan Sukan yang paling rendah. Dia memberitahu saya bahawa Anwar menyuruhnya untuk bersabar dan menunggu tahun 1998, mengisyaratkan bahawa Muhyiddin akan menjadi Timbalan Perdana Menteri pilihannya.

Dalam renungan mendalam pada pagi yang tenang itu, Muhyiddin mengatakan kepada saya bahawa setelah lebih dari 20 tahun, setelah dia berkhidmat sebagai Wakil Perdana Menteri selama enam tahun (2009-2015), apakah dia masih akan bertugas sebagai timbalan Anwar sekiranya peralihan kuasa antara Dr Mahathir dan Anwar akan berlaku? Di antara kami, tidak ada jawapan.

Muhyiddin didiagnosis menghidap barah pada bulan Julai 2018. Saya mengunjunginya dua kali di Hospital Mount Elizabeth, Singapura. Sekali saya dan kali kedua saya menemani Guan Eng. Saya menganggap Muhyiddin sebagai kawan tua dan benar-benar bimbangkan kesihatannya.
The Johor quandary

Pada 24 April 2019, setelah Muhyiddin dan Dr. Mahathir bertengkar dengan pemilihan Mazlan Bujang sebagai ketua Johor Bersatu, saya bersamanya di pejabat Kementerian Dalam Negeri. Dia memberitahu saya bahawa dia berfikir untuk membuang tuala kerana Dr. Mahathir tidak akan mendengar pandangannya walaupun Johor adalah negeri asalnya. Muhyiddin adalah ketua Majlis Pakatan Harapan Johor.

Muhyiddin kesal tetapi tetap akan menandatangani surat janji Mazlan. Dia memberitahu saya bahawa perlembagaan Bersatu menetapkan bahawa sebagai presiden dia harus berunding dan menerima keputusan Ketuanya, Dr Mahathir.

Dalam pertemuan berikutnya selama beberapa bulan berikutnya, dia berulang kali mengatakan kepada saya bahawa dia masih pahit dengan Pengerusi Bersatu kerana memilih Mazlan Bujang.

Pada 2 Syawal (6 Jun 2019), Muhyiddin memberitahu bahawa dia kebanyakannya telah sembuh dari penyakitnya. Doktornya yang duduk bersama kami di rumah terbuka anak Muhyiddin juga mengatakan bahawa dia pulih dengan baik. Saya lega mendengar berita baik.

Menjelang Oktober 2019. Percubaan rampasan kuasa politik nasional yang disatukan oleh tentera Azmin Ali, Hishammuddin Hussein dan Hamzah Zainuddin menimbulkan sentimen perkauman besar di kedua-dua pihak Melayu dan bukan Melayu. Ini adalah usaha untuk membentuk kerajaan gabungan perpaduan Melayu yang baru tanpa penyertaan DAP dan Amanah.

Muhyiddin sangat prihatin bahawa "pandangan berbeza di antara kita kerana kepercayaan ideologi yang berlainan menjadi semakin jelas sekarang". Kebolehpercayaan hubungan gabungan Bersatu-DAP sedang dipersoalkan dengan serius dan terdapat banyak tekanan dari para elang di Bersatu agar dia bertindak menentang DAP.

Dia mengadakan majlis makan malam kecil antara pemimpin Bersatu dan DAP pada 29 Oktober 2019 untuk mencari jalan menyelamatkan pakatan itu. Kedua-dua pihak bersetuju bahawa naratif yang melampau di kedua-dua bidang Melayu dan bukan Melayu menyebabkan kita menderita di tengah-tengah. Kita harus melakukan lebih banyak lagi untuk mengadakan gabungan itu.

Mesyuarat itu secara efektif tetapi sementara menangkis percubaan rampasan kuasa Oktober oleh tentera Azmin, Hishammuddin dan Hamzah menggunakan DAP sebagai bogeyman.

Namun, imej Pakatan Harapan tidak bertambah baik, terutama apabila disalahgunakan oleh pihak lawannya secara perkauman.

Pada malam 16 November 2019, saya berada di ruang operasi bersama Muhyiddin dan lingkaran dalamnya menyaksikan hasil aliran pilihan raya kecil Tanjong Piai. Muhyiddin yang tidak senang berkomentar mengatakan bahawa "ini lebih buruk daripada tsunami."

Majlis Presiden Pakatan Harapan khas diadakan pada 23 November 2019 dengan agenda tunggal untuk membincangkan penyampaian oleh Muhyiddin sebagai ketua Jawatankuasa Kempen Pemilihan Pakatan.

Dia menggariskan cabaran politik berikut:

Sentimen perkauman mengakibatkan kesan negatif terhadap kedudukan Pakatan (Isu sentimen perkauman memberi kesan negatif terhadap PH)
Orang Melayu merasakan bahawa Pakatan dikuasai oleh DAP (Orang Melayu menggunakan PH dikuasai DAP)
Orang Cina menganggap PH dikendalikan oleh Bersatu dan Dr Mahathir (Orang Cina mengganggap PH dikuasai Bersatu dan Dr Mahathir)
Persoalan peralihan antara PM 7 dan PM 8 menyebabkan persepsi bahawa kerajaan PH tidak stabil (Isu peralihan kuasa antara PM7 dan PM8 menyebabkan rakyat beranggapan kerajaan PH tidak stabil)
Kabinet PH dianggap tidak kompeten (Kabinet PH dilihat tidak cekap).
Dia mencadangkan agar Pakatan:

Untuk menangani masalah bangsa dan agama dengan bijak dengan mengambil pendekatan yang lebih moderat dan berhati-hati (Tangani isu kaum dan agama secara bijaksana dengan mengambil sikap yang lebih sederhana dan berhemah)
Untuk mengubah imej DAP sebagai anti-Melayu, Bersatu anti-Cina (Kikis gambar anti-Melayu DAP; anti-Cina Bersatu)
Untuk mendisiplinkan ahli parti yang mengkritik parti sendiri atau mengkritik pemimpin parti komponen Pakatan yang lain (Kuatkuasakan tindakan disiplin terhadap ahli parti yang mengkritik sesama sendiri atau mengkritik pimpinan ahli yang lain)
Untuk menangani peralihan antara PM 7 dan PM 8 dengan bijak (Tangani isu peralihan kuasa antara PM7 dan PM8 secara bijaksana)
Untuk merombak kabinet untuk menunjukkan bahawa Pakatan mempunyai kabinet berprestasi tinggi (Rombak kabinet membuat kabinet PH melihat berprestasi tinggi)
Muhyiddin mencadangkan agar Pakatan berusaha untuk mencapai tahap penilaian kelulusan 60% dalam jangka masa setahun.

Selepas mesyuarat khas itu dan ketika Parlimen memasuki masa rehat, Muhyiddin pergi ke luar negara akhir tahun pada akhir Disember dan beberapa bulan Januari. Dia kembali kelihatan sangat segar, dan dia dalam keadaan sihat.

Mat Sabu bertemu Muhyiddin pada 22 Januari. Pertemuan mereka meninggalkan Mat Sabu dengan perasaan yang sangat pelik. Menteri Pertahanan ketika itu mengaku kepada saya bahawa dia bimbang Muhyiddin mempunyai idea baru yang bertentangan dengan prinsip asas Pakatan Harapan.

Nampaknya Muhyiddin memikirkan suatu bentuk pemerintahan perpaduan Melayu, dan dia tidak lagi berminat dengan Anwar untuk menjadi PM berikutnya.

Pada 31 Januari 2020, saya menghadiri acara Tahun Baru Cina bersama Muhyiddin di Grisek di daerah Pagoh. Selepas itu, saya mengunjungi Muhyiddin di rumahnya untuk berbual panjang pada 5 Februari 2020.

Dia sangat ramah dengan saya, seperti biasa. Tetapi saya mengesan perubahan pada pandangannya. Baginya, jika tidak ada yang diubah dalam Pakatan, maka Bersatu akan kalah teruk dalam pilihan raya akan datang. Saya memberinya gambaran balas bahawa Bersatu akan dimakan oleh UMNO dan PAS dalam bentuk gabungan gabungan Melayu, oleh itu rakan terbaik untuk Bersatu adalah DAP kerana tidak akan ada persaingan di kerusi.

Pada hari itu saya pergi dengan perasaan bahawa sesuatu yang aneh telah berlaku, sesuatu yang telah berubah dalam dirinya tetapi saya percaya dia masih mempertimbangkan pilihannya.

Saya berpendapat bahawa Muhyiddin yang terhormat yang selalu melihat gambaran yang lebih besar dan bersedia untuk mengakui Dr Mahathir pada tahun 2017 mungkin masih ada. Saya berharap agar Muhyiddin yang berulang kali berfikir untuk berhenti tidak tergoda oleh kedudukan duniawi tetapi akan memikirkan warisannya.

Tetapi dia hanya manusia. Mungkin godaan itu sangat hebat sehingga dia tidak tahan lagi. Mungkin kekecewaannya dengan Dr Mahathir, dorongan dari troika Melayu Azmin, Hishammuddin dan Hamzah, dan cita-citanya sendiri untuk menjadi PM akhirnya memiringkannya ke arah kudeta politik Sheraton pada 23 Februari 2020.

Saya sedih kerana rakan saya yang sudah tua, Tan Sri Muhyiddin telah memilih jalan ini. Perbuatan baiknya dalam perang epik menentang kleptokrasi Najib kini memberi jalan kepada gambaran perampasan kuasa tanpa sebab yang sah. Mungkin Dr Jekyll telah berubah menjadi Mr Hyde.

Sebilangan pemimpin dan penyokong gabungan Perikatan Nasional yang dipimpin Muhyiddin kembali dengan taktik jahat lama mereka untuk mengaibkan DAP dalam usaha mereka membakar kebencian antara kaum.

Izinkan saya mengatakan ini kepada rakan saya yang sudah tua, Tan Sri Muhyiddin. Saya ahli DAP. Dalam empat tahun antara 2016 dan 2020, setiap kali anda meminta bantuan DAP, kami tidak pernah mengecewakan anda, kami melakukan segala yang mungkin untuk membantu anda. Memainkan kad anti-DAP untuk membenarkan wujudnya gabungan Perikatan Nasional hanya akan membuat anda kelihatan hipokrit.

TAMATKisah Muhyiddin Yassin yang menghairankan (Bahagian I)Oleh Liew Chin Tong
(Mantan Timbalan Menteri Pertahanan merangkap Pengarah Pendidikan Politik DAP)
Pertemuan pertama
Dalam pesanan teks yang dikirimkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada saya dalam empat tahun kebelakangan ini, dia akan selalu mengantarnya dengan “Bro”. Oleh sebab saya lebih muda daripada beberapa anak-anaknya, saya pula selalu memanggil beliau dengan panggilan hormat “Tan Sri.”

Pengamatan peribadi saya terhadap lelaki yang lemah lembut ini mengingatkan saya kepada kisah Dr Jekyll dan Mr Hyde. Kisah ini cukup aneh tetapi mungkin itu adalah fitrah manusia ketika seseorang itu menghadapi godaan kuasa.

Kali pertama kami bertemu adalah pada 11 April 2016. Saya dan Anthony Loke, mewakili DAP, berbual lama dengan beliau selama dua jam lebih.
Muhyiddin, yang dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 28 Julai 2015 kerana mempersoalkan penglibatan Najib Razak dengan skandal 1MDB, ketika itu dipantau dan diekori oleh Cawangan Khas. Bagi mengelakkan diri daripada menarik perhatian, pegawainya telah menyewa sebuah bilik hotel di Petaling Jaya. Saya dan Anthony masuk terlebih dahulu diikuti oleh Muhyiddin 10 minit kemudian. Apabila perjumpaan berakhir, beliau pergi dahulu. Kami pergi 10 minit kemudian.

Pada 25 Julai 2016, Muhyiddin bertemu dengan Kit Siang, juga di sebuah hotel, di Kuala Lumpur. Saya dan Anthony turut serta. Kami melalui proses yang sama. Kami masuk dulu, kemudian Muhyiddin masuk.
Hari ini, saya sangat berharap Muhyiddin tidak akan menggunakan Cawangan Khas untuk memantau pemimpin Pakatan Harapan sepertimana beliau sendiri menjadi mangsa ketika beliau tidak berada di tampuk kuasa.

Sebagai konteks, pertama sekali, Muhyiddin dan Mukhriz Mahathir telah dipecat daripada UMNO pada 24 Jun 2016. Kedua, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengadakan dua pertemuan strategi yang melibatkan semua pemimpin pembangkang dan beberapa pemimpin masyarakat sivil pada 28 Jun 2016 dan 14 Julai 2016 untuk membuka jalan kepada penubuhan parti baharu.

Dalam pertemuan dengan Kit Siang itu , Muhyiddin memberitahu bahawa parti baharunya akan bertanding untuk 15 kerusi parlimen, sebaliknya dalam komunikasi kami dengan pihak Dr Mahathir, kami diberitahu Tun sedang berusaha untuk bertanding 40 kerusi.
Selepas pertemuan itu, Kit Siang berpandangan bahawa angka Dr Mahathir lebih realistik (akhirnya Bersatu bertanding 51 kerusi) kerana seseorang tidak sepatutnya membentuk parti nasional hanya untuk bertanding 15 kerusi.

Muhyiddin kurang bercita-cita tinggi pada masa itu kerana dia berpendapat partinya masih perlu bekerjasama dengan PAS, sedangkan Dr Mahathir telah menolak parti Islamis yang beliau anggap tidak lain hanyalah rakan subahat Najib.
Ketika pertemuan itu, Muhyiddin juga meminta Kit Siang untuk membantu parti baharunya untuk memerangi Najib bersama-sama, dan veteran DAP itu berjanji akan menyokong beliau sepenuhnya.

Pada 13 Disember 2016, Muhyiddin mengetuai kepemimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia ataupun Bersatu yang baharu ke ibu pejabat PKR di Petaling Jaya untuk menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Pakatan Harapan.
Usaha ini adalah percubaan rasmi pertama untuk menyelaraskan Bersatu dengan Pakatan walaupun ketika itu Muhyiddin masih memikirkan untuk membentuk “Barisan Rakyat” sebagai platform baharu untuk bekerjasama dengan PAS dan parti-parti Pakatan Harapan.

Walau bagaimanapun, Mahathir sudah menjelaskan pendiriannya lebih awal lagi. Pada 12 November 2016, dalam ucapannya kepada Konvensyen Pakatan Harapan, mantan Perdana Menteri itu sudah menyatakan hasrat Bersatu untuk menyertai Pakatan. Mahathir telah pun mendahului masa, manakala, Muhyiddin dan Mukhriz akhirnya menolak PAS hanya pada Februari 2017.

Siapa bakal PM

Selepas upacara MOU itu, di sebuah bilik persendirian di Ibu Pejabat PKR, seorang pemimpin NGO penting secara terbuka mengatakan di hadapan Muhyiddin dan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail bahawa Datuk Seri Wan Azizah Ismail tidak sesuai untuk menjadi Perdana Menteri. Sebaliknya individu itu mencadangkan Muhyiddin sebagai PM dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sebagai timbalannya. Mesyuarat itu tidak berakhir dengan baik.

Individu daripada NGO tersebut adalah orang sama yang menemui saya untuk makan tengah hari pada bulan April 2015 untuk meyakinkan saya bahawa Azmin harus menjadi calon PM Pakatan. Perkara ini berlaku hanya dua bulan selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan pada 10 Februari 2015.

Pada 9 dan 10 Januari 2017, akhbar Sinchew menerbitkan wawancara eksklusif dua bahagian dengan Muhyiddin. Penerbitan wawancara tersebut jelas membawa agenda untuk menyemai rasa sangsi dalam kalangan pengundi Cina terhadap pemimpin Bersatu. Sinchew memaparkan keraguan Muhyiddin mengenai pengiktirafan Unified Examination Certificate (UEC), secara langsung menanam perasan tidak puas hati terhadap beliau dalam kalangan rakan-rakan Cinanya. 

Saya dan Muhyiddin terus berhubung. Beliau menjemput saya untuk sarapan pagi di sebuah restoran kegemarannya berdekatan dengan rumahnya pada 24 Januari 2017. Pertemuan ini merupakan kali pertama saya bersemuka dengan beliau secara perseorangan.
Kami berbual selama tiga jam. Muhyiddin memberitahu saya bahawa beliau mahu memahami DAP dengan lebih mendalam, “memandangkan kita sekarang perlu bekerjasama”. Salah satu topik yang tidak dapat dielakkan adalah berkenaan jawatan perdana menteri

Atas permintaan Muhyiddin, Kit Siang berjumpa dengan beliau pada 7 Februari 2017. Muhyiddin meminta sokongan DAP supaya menyokong pencalonan beliau sebagai Perdana Menteri. Kit Siang menjelaskan kepada beliau bahawa perkara ini perlu dibincangkan dengan Anwar kerana pendirian DAP pada masa itu adalah untuk menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri.

Beberapa bulan selepas itu, idea pasukan kepimpinan Muhyiddin – Azmin masih dicanangkan selepas Pakatan menerima Bersatu sebagai komponen parti secara rasmi. Mesyuarat pertama Majlis Presiden dengan kehadiran pemimpin Bersatu telah diadakan pada 27 Mac 2017 di tingkat 14, parlimen Malaysia.
Pada April 2017, idea untuk memilih Mahathir sebagai perdana menteri telah dibincangkan dalam mesyuarat-mesyuarat persendirian. Namun, meletakkan Mahathir semula sebagai Perdana Menteri adalah idea yang masih sukar diterima orang dalam sekeliling Anwar. Walaupun kem Muhyiddin menentang idea tersebut pada awalnya, tetapi populariti Mahathir sebagai PM kian meningkat diperingkat akar umbi.

Tidak lama selepas itu, Muhyiddin bagi pihak Bersatu menyokong Mahathir sebagai calon PM. Saya menghormati beliau kerana dapat melihat gambaran luas dan mengenepikan cita-cita peribadi beliau. Tindakan beliau yang cukup dihormati.
Pakatan mengambil masa beberapa bulan untuk memutuskan Mahathir sebagai pengerusi. Rundingan tersebut hampir gagal, tetapi diselamatkan oleh Nurul Izzah Anwar yang bertemu dengan keluarga Mahathir di London semasa Hari Raya.

Pada jam 12.30 malam, 14 Julai 2017, Pakatan menamakan Mahathir sebagai pengerusi, Anwar sebagai Ketua Umum dan Wan Azizah sebagai Presiden.
Fraksi Azmin keluar, bimbang kerana persetujuan yang telah dicapai untuk memilih kerjasama Mahatihr  – Anwar akan menagguhkan perancangan Azmin untuk menjadi PM. Tetapi, Muhyiddin menyokong keputusan tersebut tanpa memperdulikan ‘amukan’ Azmin.

Isu tersebut tidak selesai di sini. Kegelisahan Azmin kekal berterusan. Azmin terus mendokong kombinasi Muhyiddin-Azmin sebagai PM-TPM, tetap Muhyiddin tidak terlibat dengan percaturan ini.
Terdapat pertengkaran hangat antara ahli-ahli Pakatan Harapan yang lain dengan Azmin dan sekutunya di pemukiman Pakatan pada 1 hingga 2 Disember 2017, di Putrajaya. Dalam kalangan empat parti (Amanah, Bersatu, DAP dan PKR), tiga setengah parti bersetuju mengumumkan Dr. Mahathir sebagai PMi ke-7 dan Anwar sebagai PM ke-8, dengan tentangan kuat daripada fraksi Azmin.

Perunding daripada setiap parti berlumba dengan masa untuk menyelesaikan rundingan pada 6 Januari 2018 bagi mengumumkan pencalonan Mahathir dan Anwar Ibrahim, dan pencalonan Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri, di konvensyen Pakatan pada 7 Januari 2018.
Sekali lagi, Muhyiddin membuktikan bahawa dia seorang yang budiman dengan menyokong persetujuan tersebut meskipun Azmin dan sekutunya meneruskan bantahan keputusan konvensyen.
Selain pencalonan untuk jawatan tertinggi, rundingan untuk kerusi Parlimen di kawasan Semenanjung Malaysia turut diumumkan di konvensyen tersebut. Perundingan ini merupakan pencapaian kali pertama dalam sejarah.

Percaturan  Johor

Muhyiddin, Salahuddin Ayub (Amanah), Nurul Izzah (PKR), Anthony Loke (DAP), dan pemimpin Pakatan Harapan Johor telah berjaya menyelesaikan rundingan kerusi Johor pada 18 Januari 2018, negeri pertama yang berjaya melakukannya.

Muhyiddin meminta saya dan Anthony untuk mendapatkan persetujuan DAP untuk kekal bertanding di 14 kerusi demi kepentingan gabungan parti, dan kami pun bersetuju dengan permintaan tersebut. Pada asalnya, DAP mahu bertanding di 16 kerusi negeri; Johor pada ketika itu masih merupakan kubu kuat BN. Sejak itu, Johor merupakan negeri barisan hadapan yang akan memenangkan Pakatan di peringkat nasional; Pakatan telah memenangi 18 kerusi parlimen (lebih tiga kali ganda berbanding 5 kerusi pada 2013) dan 36 kerusi negeri (dua kali ganda berbanding 18 kerusi pada pilihan raya 2013).

Sebagai pengerusi DAP Johor, saya bekerja rapat dengan Muhyiddin. Beliau memutuskan untuk kekal bertanding di Pagoh dan tidak berpindah ke ‘kerusi yang lebih selamat’, satu anjakan keyakinan untuk penyokong Pakatan Harapan. Pada PRU14, pilihan kerusi Muhyiddin, Mukhirz dan Tun Mahathir memberi satu isyarat kuat buat semua pengundi bahawa mereka sedang berjuang berhabis-habisan.

Setelah melihat perangkaan, saya dan pegawai Muhyuddin yakin akan kemenangan Muhyuddin di Pagoh. Kawasan parlimen Pagoh mempunyai 64 peratus pengundi Melayu dan 36 peratus pengundi kaum lain. Saya memilih untuk bertanding di kerusi yang penuh cabaran, Ayer Hitam, untuk menekankan bahawa perjuangan ini soal “hidup atau mati”. Kami yakin Muhyiddin akan menang dengan sokongan pengundi bukan Melayu dan 40 peratus pengundi Melayu. Akhirnya, beliau memperoleh 55.21 peratus undi, kemenangan bergaya buat Pakatan Harapan di kawasan separuh bandar.

Pada malam pilihan raya, saya bergerak dari Yong Peng di Johor ke Sheraton Hotel, Petaling Jaya, dan tiba pada tengah malam. Muhyiddin menenangkan saya atas kekalahan di Ayer Hitam. Pada malam yang penuh bersejarah, saya dapat rasakan keikhlasan yang disampaikan beliau.27 POSTING HARI INI...
SILA KE OLDER POST 27 POSTING MENARIK HARI INI UNTUK ISU SEMASA ANDA

HARAMKAN DAP JIKA IA BENAR BAHAYAOleh Mohd Sayuti Omar II ( MSO )

Kata Dr Mahathir Mohamad DAP tidak mungkin boleh hancurkan Melayu, tetapi Melayu hancur apabila memilih pemimpin penyangak. Frasa itu menunjukkan Melayu itu musnah bukan kerana DAP tetapi kerana kesilapan Melayu melantik pemimpin mereka. Kebodohan Melayu dalam berpolitik.

Saya sangat setuju dengan pendapat Mahathir itu. Walaupun kita sangsi dengan DAP sebab mereka adalah parti Cina tetapi parti itu tidak mampu hancurkan Melayu. Seperi mana kata Mahathir Melayu sudah terkenal sebagai bangsa yang berani, sanggup berhadapan dengan penjajah. Sejarah kehebatan Melayu sudah ada. Apakah Melayu hari ini bacul, tanya Mahathir tidak berani menentang DAP secara mendada?

Berasaskan itu adalah tidak munasabah kalau Melayu, boleh mengaku kalah dengan DAP. Sementelahan lagi DAP tidak memasang agenda sejauh itu untuk menghancurkan Melayu. DAP masih menghormati demokrasi dan ia bergerak pun dalam rangka itu yang dibenarkan perlembagaan.

Tetapi itulah yang dijaja dan digembar gemburkan, dibisik kepada orang Melayu mengenai niat dan kejahatan orang DAP. Kononnya DAP telah menguasai kerajaan PN dan menjadikan parti lain sebagai kuda tunggangan. Sebenar itu adalah ilusi yang sengaja dicipta untuk dijadikan modal politik sahaja, tidak lebih daripada itu.

Sampai kini pihak yang mencurigai DAP tidak mendedahkan secara konkrit apa-apa rancangan DAP itu. Apa yang ada hanya dakwaan kosong tanpa bukti. Sebenarnya orang yang berilusi demikian juga, mereka yang takut dan tidak faham dengan sistem demokrasi diamalkan di negara ini. Mereka tidak dapat melihat batas atau pagar dibina oleh demokrasi daripada pencerobohan ke atas kepentingan Melayu. Mereka juga terlupa dan jahil mengenai peranan sembilan Raja-Raja Melayu yang menjadi kunci ke atas negara ini.

Sebab itu saya katakan, ia sengaja menjadikan DAP sebagai modal kering. DAP dijadikan momok untuk menakutkan Melayu dengan tujuan supaya Melayu melutut dengan mereka untuk dapat kuasa politik.

Dan sekiranya benarlah apa didendangkan itu, bahawa DAP bahaya dan mengancam kepada orang Melayu dan berpotensi untuk menguasai negara ini, kenapa tidak mahu bertindak terhadap DAP. Sudah berapa tahun usia parti itu. Jika ia mudarat tunggu apa lagi, bukankah ia boleh dihapuskan atau diharamkan seperti Britisih mengharamkan Parti Komunis Malaya (PKM). Kebetulan pula ada sarjana tahi kucing terang-terang mengatakan DAP adalah Komunis.  Sarjana inilah menjahamkan minda.

Nah, kerajaan hari ini boleh mengambil langkah itu, kengkang DAP dengan membatalkan pelembagaanya. Hanya cara itulah ia boleh menyelesaikan ketakutan itu dan juga membuktikan betapa bahayanya DAP seperti diuar-uarkan itu.

Kita mahu tengok tindakan ini dilakukan oleh kerajaan PN yang sebelum ini menjaja kepada rakyat akan kejahatan dan bahayanya DAP ini. Haramkan DAP. Muhyiddin pun ada menyebut kenapa beliau melakukan kudeta, adalah untuk selamatkan negara. Tanpa beliau sebut saya percaya ia dituding kepada DAP.

Ini adalah masa terbaik untuk beliau kerjakan DAP. Pam patut kemukakan cadangan pengaharaman DAP itu.

Jika beliau tidak mengapa-apa DAP menerusi undang-undang yang ada maka jelas ia hanya bohong, dan tipu serta boleh dianggap munafik kerana melakukan bi’daah politik. Muhyiddin jangan terus menyimpan hutang dengan rakyat. Trims. DAJAL

SECARA MORAL MUHYIDDIN OUT?

SIDANG PARLIMEN SEHARI WAJAR DICABAR DI MAHKAMAH.KERAJAAN PN JANGAN TIPU RAKYAT

KERAJAAN MELAYU LEPAS RIZA AZIZ : PEGUAM NEGARA PERLU JELAS PENAFIAN TOMMY THOMAS