Pakatan: Kami tak perlu pilihan raya olok-olok, tapi sudah hidu PRU

KUALA LUMPUR, 17 Mei — Pakatan Rakyat (PR) “tidak bimbang” untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 meskipun BN khususnya parti terasnya Umno dilaporkan bersiap sedia untuk mengadakan pilihan raya olok-olok Julai ini, atas alasan perikatan tiga komponen itu telah pun membuat persediaan rapi.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, PR tidak perlu untuk mengadakan pilihan raya olok-olok sepertimana hendak dilakukan Umno dalam dua bulan lagi.

“Kita telah persiapkan jentera kita untuk menghadapi pilihan raya umum di semua peringkat, semua parti telah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menghadapi BN.

“Dari segi PAS, kita akan membentuk satu pelan bertindak yang lebih serius selepas pemilihan parti nanti. Kita telah bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum ditambah pula dengan pengalaman beberapa siri pilihan raya kecil sebelum ini,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Katanya, PR tidak perlu untuk mengadakan pilihan raya olok-olok seperti mana yang akan dilakukan BN itu.

“Saya rasa kita ada cara lain yang kita rasa boleh (dilakukan), kita tidak perlu mengadakan pilihan raya olok-olok kerana kita ada mekanisma tersendiri untuk melihat tahap sokongan rakyat.

“BN terpaksa mengadakan pilihan raya olok-olok sebab mereka harapkan sokongan 1 Malaysia dikembalikan yang mana BN kehilangan sokongan orang bukan Melayu terutamanya di Sabah dan Sarawak,” kata beliau lagi.

“BN adakan pilihan raya olok-olok sebab nak lihat tahap sokongan orang bukan Melayu, kalau tidak berjaya (dapat sokongan) kemungkinan pilihan raya umum akan diadakan tahun depan...kalau dapat sokongan mungkin ia akan diadakan penghujung tahun ini,” katanya.

Laporan awal hari ini memetik Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, pilihan raya “olok-olok” bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan menjadi topik utama dalam mesyuarat pengurusan Umno esok.

Baru-baru ini, beliau berkata, Umno selaku parti teras BN akan mengadakan pilihan raya persediaan itu Julai ini.

BN juga sepatutnya membincangkan jentera pilihan raya olok-olok Jumaat lalu tetapi ditangguhkan sehingga Datuk Seri Najib Razak kembali dari lawatan ke luar negara.

Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung BN berkata, mesyuarat esok akan dipengerusikan oleh Tan Sri Muhydidin Yassin selaku Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Perdana Menteri, di Putrajaya.

“Kita akan bawa perkara yang dibincangkan esok itu kepada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno 23 Mei untuk diputuskan tarikh mengadakan pilihan raya olok-olok di semua bahagian di seluruh negara,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, PR sudah membuat persiapan rapi untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 dengan menggerakkan jentera di seluruh negara.

“Kita sudah membuat persiapan rapi, kita juga telah arahkan jentera-jentera kita untuk turun ke bawah untuk menemui pengundi.

“Semua ini telah kita lakukan, kita sudah gerakkan jentera di seluruh negara dan kita tidak memerlukan pilihan raya olok-olok,” katanya.

Jelas beliau, hasil keputusan pilihan raya olok-olok BN itu akan menjadi penentu tarikh sebenar pilihan raya umum ke-13.

“Kita sudah dapat hidu bila pilihan raya umum akan diadakan, semua bergantung kepada pilihan raya olok-olok ini.

“Mungkin ia akan diadakan hujung tahun ini atau tahun depan, kita perlu bersedia dari sekarang,” katanya.

The Malaysian Insider difahamkan Datuk Seri Najib Razak akan menangguhkan tarikh pilihan raya umum sehingga hujung tahun ini atau awal 2012 bagi memastikan sokongan Bumiputera dan pengundi India seterusnya memastikan kemenangan dua pertiga Parlimen.

Bagaimanapun Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat bahawa sokongan Melayu terhadap Umno akan meningkat selepas pendedahan rakaman video seks yang dikaitkan dengan diri beliau untuk mencalarkan imej PR sebagai tanda pilihan raya umum akan diadakan Ogos ini.

Tapi sumber BN berkata Najib masih berhati-hati untuk mengadakan pilihan raya umum selagi beliau tidak yakin akan memperoleh majoriti dua pertiga yang mana kini dilihat agak mustahil selepas sokongan orang Cina di Sarawak menunjukkan penurunan sokongan yang besar.

Dalam pada itu, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar pula berkata, pilihan raya olok-olok BN itu tidak akan menutup hakikat pilihan raya adil akan dilaksanakan.

Justeru, beliau menjemput BN untuk mengadakan satu pilihan raya yang adil dan telus pada pilihan raya umum ke-13.

“Demi menghormati proses demokrasi PKR dan Pakatan Rakyat akan melaksanakan sebarang persediaan sebaik mungkin.

“Pun begitu pilihan raya olok-olok BN tidak dapat menutup hakikat pilihan raya umum yang tidak telus dan tidak adil, justeru saya menjemput BN secara serius dan bukan olok-olok untuk bersama Pakatan Rakyat menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

“Barulah pilihan raya olok-olok itu dapat dijadikan suatu latihan yang berguna,” katanya.

Kata Ahli Parlimen Lembah Pantai ini, pilihan raya yang telus dan adil boleh dilaksanakan sekiranya BN menghentikan segala bentuk politik yang bersifat fitnah, lucah dan ugutan.

“Kenyataan bahawa medan pilihan raya tidak adil sepenuhnya datang daripada hakikat penggunaan politik lucah, fitnah dan ugutan yang dilakukan BN menerusi media yang dimilikinya serta kuasa eksekutif yang ada.

“Hakikat ini menyebabkan saya mempersoalkan keyakinan dan keberanian BN untuk menang secara adil dalam mana-mana pilihan raya termasuk pilihan raya umum ke-13,” katanya.

Ratusan ribu guru diperbodoh akhirnya...kena tipu

Ratusan ribu guru diperbodoh akhirnya...

CIKGU-CIKGU PUN TERASA DI TIPU.MANAKAN PULA ORANG KAMPUNG

'Berita gembira' yang kononnya dinanti-nantikan lebih 400 ribu warga pendidik sempena sambutan Hari Guru 2011 akhirnya muncul dengan berita basi mengenai peluang kenaikan pangkat yang hanya melibatkan beberapa ribu guru sahaja.

Mereka yang berpeluang menikmati kenaikan pangkat pula, bukanlah sepenuhnya dilaksanakan secara automatik tetapi perlu melalui beberapa karenah birokrasi malah ada yang berhadapan tindakan pilih kasih di pelbagai peringkat pengurusan.

Kononnya guru-guru juga berpeluang 'menikmati' kenaikan gaji tahunan - semua kakitangan kerajaan tanpa mengira jabatan, 'menikmati' kenaikan gaji tahunan melainkan kes-kes tertentu dan terpencil hingga menyebabkan gaji mereka ditahan. Bagi golongan yang telah mencapai tahap gaji maksimum, apa yang dapat mereka nikmati melainkan kekal pada tahap gaji yang sama untuk beberapa tahun sebelum bersara.

Akhirnya, berita gembira yang dinanti-nanti, yang diumumkan sempena Hari Guru, hanyalah berita basi yang hanya dapat memanfaatkan sebilangan kecil warga pendidik. Maaf ya, cikgu pun tertipu dengan 'berita gembira'. Pengumuman Perdana Menteri amat jauh daripada kesediaan kerajaan Pakatan yang menjanjikan kenaikan gaji RM500 sebulan kepada kesemua warga pendidik dalam tempoh 100 hari berjaya mengurus dan mentadbir Putrajaya.

Insentif Guru : Kesatuan Sekerja Kecewa

KUALA LUMPUR 17 MEI : Beberapa kesatuan sekerja perkhidmatan guru mendesak kerajaan meneliti semula insentif yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam, yang disifatkan sebagai tidak memenuhi permintaan dan keperluan utama warga pendidik keseluruhan peringkat.

Desakan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Kesatuan Kebangsaan Guru-guru Lepasan Maktab Semenanjung Malaysia (KKGLMSM) dan Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia (GMGBM) lahir daripada rasa tidak puas hati terhadap insentif yang disifatkan tidak memberi manfaat kepada keseluruhan guru.

Laporan Berita Harian hari ini memetik mereka kecewa kerana enam tuntutan yang dikemukakan kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran pada pertemuan 28 April lalu tidak diberi perhatian termasuk tuntutan kenaikan gred guru besar di sekolah kurang murid.

Selain itu, tuntutan supaya kerajaan mewujudkan jawatan gred DG40 iaitu gred tertinggi dalam Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD), selain memperluaskan gred DGA38 kepada semua guru besar dan pengelola kementerian, Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) gagal dilakanakan.

Mereka mendakwa kerajaan juga tidak memberi perhatian terhadap tuntutan gred jawatan pegawai pelajaran daerah di sebanyak 139 PPD membabitkan gred DG52 serta pelaksanaan nisbah seorang guru dengan tujuh murid khususnya bagi Kurikulum Standard Sekolah Rendah.

Dalam perutusan sempena Hari Guru semalam, Najib berkata, sebagai kesinambungan kepada keperluan transformasi kecemerlangan dalam perkhidmatan perguruan dan dalam memartabatkan profesion keguruan di samping mengambil kira keunikan fungsi tugas guru, kaedah kenaikan pangkat khususnya ‘time-based’ perlu diberi nafas baru.

“Kerajaan mendapati sekarang ini, majoriti guru yang bertungkus lumus di bilik darjah hanya akan mengakhiri perkhidmatan mereka cuma pada Gred DG48 setelah sekian waktu menabur bakti selama 25 tahun.

“Makanya, kini sampai masanya laluan kerjaya guru ditambah baik demi memastikan mereka yang membentuk modal insan negara diberi pengiktirafan dan ganjaran sewajarnya,” katanya.

Oleh itu kata beliau, kerajaan memperkenalkan kaedah baru kenaikan pangkat khusus kepada guru yang terlibat dalam pengajaran dan pembelajaran atau PDP yakni Guru Wibawa dan Pendeta Guru di mana guru akan dikategorikan mengikut empat lapisan jawatan iaitu Guru Biasa, Guru Kanan, Guru Wibawa dan Pendeta Guru.

“Jelasnya, pewujudan empat lapisan jawatan tersebut akan membolehkan peningkatan ke gred yang lebih tinggi berdasarkan kecemerlangan,” kata Najib.

Selain itu, melalui konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru ini, laluan kerjaya guru dalam bidang pengajaran dan pembelajaran akan diperluaskan sehingga mencapai ke gred 54 dalam tempoh perkhidmatan 25 tahun dengan memenuhi tahap kecemerlangan serta lain-lain syarat yang ditetapkan Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan.

Najib berkata, mereka juga boleh mencapai Gred Khas C dan ke atas sebelum bersara.

“Namun, untuk guru-guru yang tidak dinaikkan pangkat ke Gred Khas, mereka masih berpeluang untuk menikmati Pergerakan Gaji Tahunan.

“Untuk ini, kerajaan bersetuju menambah lagi jawatan Gred Khas C bagi laluan pengajaran dan pembelajaran sebanyak 100 peratus dengan menambah jumlah sebanyak 72 jawatan berbanding 36 jawatan sedia ada di bawah konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru,” kata beliau.

Selanjutnya, Najib menambah, sebagai membuktikan lagi kesungguhan kerajaan dalam memartabatkan profesion keguruan, kerajaan bersetuju untuk menaikkan gred jawatan semua Pengetua Sekolah Menengah Gred DG48 ke Gred DG52 yang melibatkan 1,228 jawatan.

Sementara itu, semua Guru Penolong Kanan (GPK) Pentadbiran, Hal Ehwal Akademik dan Kokurikulum Sekolah Menengah Gred DG44 dinaikkan ke Gred DG48 akan melibatkan 6,585 jawatan.

Seterusnya, semua GPK Pentadbiran, Hal Ehwal Akademik dan Kokurikulum di sekolah rendah Kluster dinaikkan dari Gred DGA32 ke Gred DGA34 yang melibatkan sejumlah 99 jawatan.

Dalam pada itu, Presiden NUTP Hashim Adnan berkata insentif yang diberikan tidak membabitkan guru yang mengajar di sekolah rendah dan menengah, walhal permintaan sudah beberapa kali disuarakan sebelum ini.

Dipetik akhbar harian itu, beliau berkata, NUTP kecewa kerana kenaikan gred hanya dikuatkuasakan bermula 1 Januari depan, menyebabkan pengetua dan GPK yang bersara tahun ini tidak dapat menikmati insentif berkenaan.

Yang Dipetua GMGBM Ruslan Madon pula berkata apa yang diperjuangkan gabungan itu sejak empat tahun lalu gagal direalisasikan sedangkan kenaikan gred bagi guru besar sekolah kurang murid jika dilaksanakan hanya membabitkan RM5 juta stahun.

Sementara itu, Presiden KKGLMSM Jamale Paiman memberitahu pihaknya berharap kerajaan mengambil tindakan segera bagi memastikan kebajikan 160,000 PPPLD daripada jumlah keseluruhan 430,000 guru terjamin.

PENDEDAHAN SAYUTI MENGEJUTKAN

Najib Jumpa Ketua Hakim Negara Enam Jam

BOHONG dia bohonglah saya. Tetapi dengan ketokohan dan kredebiliti yang ada kepada sang tokoh ini saya percaya dia tidak berbohong. Sebelum ini pun banyak maklumat sulit yang beliau perolehi, baik disebut atau tidak ternyata benar. Hubungan beliau sebagai bekas pemimpin kanan negara juga meletakan dirinya sebagai berstatus boleh dipercayai. Berpandukan kepada track rekodnya tahap kebolehpercayaan itu melebhi 90 peratus dan lebih baik dari Dr Mahathir.

Petang tadi sewaktu mengunjunginya, saya diberi tahu sesuatu peristiwa yang mungkin tidak ramai diketahui dari kalangan rakyat peringkat bawah. Tetapi rakyat peringkat atas, apa lagi bernama pegawai tinggi, menteri.. mengetahuinya. Kalaupun rakyat peringkat bawah yang mengetahuinya hanya pemandu sahaja.

Bahawa menurut tokoh berusia lebih 70 itu, Perdana Menteri, Mohd Najib Razak sebelum berlepas ke luar negara kelamrin telah bertemu dengan Ketua Hakim Negara. Tidak pula disebut di mana pertemuan itu tetapi mungkin di pejabat PM atau di tempat lain. Masa pertemuan itu ialah selama 6 jam.

"Enam jam itu lama sebenarnya, Sayuti," katanya terhangguk-hangguk. "Biasalah kalau perdana menteri hendak ke luar negeri beberapa hari ia akan bertanya beberapa hal mengenai negara kepada ketua-ketua pemerintah dan pentadbir, termasuk ketua hakim negara, ketua polis negara dan juga ketua asar..tetapi enam jam itu lama," sambungnya.

"Apa yang saya diberi tahu oleh seseorang yang di juga diberitahu, dalam pertemuan Najib dengan Ketua Hakim negara itu ada sangkut paut soal keputusan terhadap Anwar Ibrahim hari ini," katanya.

Katanya lagi, dalam pertemuan itu Najib ada berbincang atau menerima pandangan ketua hakim negara. Hari ini Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memutuskan Anwar Ibrahim diminta membela diri atas pertuduhan liwat ke atasnya.

Selain itu katanya, si pemberitahu kepada orang yang memberi tahu tokoh itu, Najib juga turut berbincang mengenai Raja Petra. Dan selebihnya hal-hal lain. Ada kemungkinan perbincangan terhadap Raja Petra untuk tidak mengenakan apa-apa tindakan undang-undang ke atas blogger yang kini sudah berpaling tadah menjilat segala ludahnya yang melata di longkang Chow Kit itu.

"Saya kira pertemuan itu serius dan penting kerana ia memakan masa yang panjang. Tetapi disini kita tidak boleh hendak mengatakan apakah keputusan hari ini (keputusan terhadap Anwar) adalah terhasil selepas berlaku pertemuan itu," katanya. Bagaimana pun beliau yakin pertemuan itu membawa tujuan dan maksud yang besar? [ttdi.kl 7:45 pm 16/05/11]

Presiden PAS kekal, 6 layak tanding timbalan

Presiden PAS kekal, 6 layak tanding timbalan
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 17 Mei: Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar) mengekalkan jawatan presiden PAS tanpa bertanding, manakala enam orang dicalonkan untuk bertanding timbalan presiden dan 14 lagi untuk jawatan naib presiden.

Manakala 82 orang lagi dicalonkan untuk bertanding jawatan ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Demikian dimaklumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan yang juga Pengarah jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman pada sidang media di ibu pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Bagi jawatan timbalan presiden, enam orang yang dicalonkan termasuklah penyandangnya, Nasharudin Mat Isa.

Lima lagi yang dicalonkan ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, naib-naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Salahuddin Ayub,ahli jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu.

Keenam-enam mereka turut dicalonkan untuk bertanding jawatan naib presiden bersama lapan yang lain iaitu:

1. Idris Haji Ahmad (ketua penerangan)
2. Mahfuz Omar (naib presiden)
3. Mazlan Aliman (AJK PAS Pusat)
4. Datuk Mohd Amar Abdullah (Exco Kerajaan Kelantan)
5. Mohd Hatta Md Ramli (Bendahari PAS Pusat)
6. Mujahid Haji Yusof Rawa (AJK PAS Pusat)
7. Nik Zawawi Nik Salleh (Ketua Peneranagn Dewan Ulamak)
8. Datuk Seri Nizar Jamaluddin (AJK PAS Pusat)

Mengikut perlembagaan PAS, seseorang itu hanya memerlukan dua pencalonan sahaja untuk melayakkan diri bertanding jawatan parti termasuk jawatan tertinggi iaitu Presiden dan Timbalan Presiden.

Pertandingan bagi jawatan AJK pusat adalah untuk 18 kerusi, manakala enam lagi kerusi AJK dilantik oleh parti.

Berikut ialah 82 calon untuk AJK PAS Pusat:

1. Abdul Ghani Abdul Rahman, Ustaz
2. Abdul Ghani Shamsuddin, Ustaz
3. Abdul Halim Abdul Rahman, Dato’ Ustaz
4. Abdul Rani Osman, YB Dr. Hj
5. Abdul Wahid Endut, YB Hj
6. Abu Bakar Chik, Dato’ Ustaz ,
7. Abu Bakar Hussein, Ustaz
8. Adly Zahari,
9. Ahmad Sabki Yusof,
10. Aiman Athirah Al-Jundi
11. Amiruddin Hamzah, YB Ir.
12. Anuar Tan Abdullah, Dato’ Hj
13. Asmuni Awi, Hj
14. Azizan Abdul Razak, YB Dato’ Seri Ustaz,
15. Azman Shapawi, Ustaz
16. Halimah Ali, YB Dr.
17. Hamzah Abdullah,
18. Hamzah Jaafar, Dr.
19. Hanipa Maidin, Hj
20. Hashim Jasin, YB Ustaz
21. Hassan Ali, YB Dato’ Dr.
22. Hayati Othman, YB Dr.
23. Husam Musa, YB Dato’
24. Idris Ahmad, Ustaz
25. Iskandar Abdul Samad, YB
26. Kamarudin Jaffar, YB Dato’
27. Khairuddin Dato’ Abdul Malek, Dr.,
28. Khalid Abd Samad, YB Hj.
29. Khalil Idham Lim, YB
30. Lo’Lo Dato Ghazali, YB Dr.
31. Mahfodz Mohamed, Dato’ Dr.
32. Mahfuz Omar, YB Dato’
33. Mazlan Aliman,
34. Misbahul Munir Masduki , Ustaz
35. Mohamad Abdullah, (Sabah)
36. Mohamad Nor Mohamad, Hj.
37. Mohamad Sabu, Hj.
38. Mohd Anuar Tahir, Hj
39. Mohd Apandi Mohamed, Hj.
40. Mohd Firdaus Jaafar, YB
41. Mohd Hatta Md Ramli, YB Dr.
42. Mohd Nasir Mustafa,
43. Mohd Nasir Zakaria, YB,
44. Mohd Nizar Jamaluddin, YB Ir. Dato’ Seri
45. Mujahid Yusof Rawa, YB Dr.
46. Mumtaz bt. Mohd Nawi, YB
47. Mustafa Ali, Dato’
48. Najihatusolehah Ahmad, Dr.
49. Nasharudin Mat Isa, YB Ustaz
50. Nasuruddin Hj Daud, Dato’ Ustaz Hj
51. Nik Abduh Nik Abdul Aziz,
52. Nik Mohd Amar Abdullah, YB Dato’ Ustaz
53. Nik Zawawi Nik Salleh, Ustaz
54. Norazli Musa, Ustaz Hj.
55. Normala Sudirman,
56. Nuridah Salleh, Ustazah
57. Phahrolrazi Zawawi, YB Ir. Dato’ Hj
58. Razman Zakaria,
59. Riduan Mohd Nor, Ustaz,
60. Rosidi Hussin
61. Sa’ari Sungib, YB Hj.
62. Salahudin Ayub, YB,
63. Salleh Man, YB Ustaz
64. Sallehen Mukhyi, Ustaz
65. Shafie Abu Bakar, YB Dr.
66. Siti Mariah Mahmud, YB Dr.
67. Siti Zailah Yusoff, YB
68. Suhaizan Kaiyat,
69. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, YB Dr.
70. Taib Azamuddin Md Taib, YB Dato’
71. Takiyuddin Hassan, YB Dato’
72. Taufek Ghani, YB
73. Wan Abd Rahim Wan Abdullah, YB Dato’
74. Wan Hasrina Wan Hassan,
75. Wan Nik Wan Yusof,
76. Wan Ubaidah Wan Omar, YB
77. Yusof Embong, Ustaz Hj.
78. Zainuddin Yusof, YB Hj
79. Zaki Ibrahim, YB
80. Zuhdi Marzuki, Dr.
81. Zulkefly Muhamad Omar, Hj
82. Zulkifly Ahmad, Hj (Johor)

Manakala bagi jawatan pengerusi tetap, terdapat tiga pencalonan iaitu Abu Kassim Abdullah, Hussin Ismail dan Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

Bagi jawatan timbalan pengerusi tetap pula terdapat lima pencalonan iaitu:

1. Hussin Ismail
2. Ishak Surin
3. Misbahul Munir
4. Nasuruddin Daud, YB
5. Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, YB Dato’

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali pada sidang media sama berkata, surat tawaran akan dihantar kepada semua calon untuk mendapatkan pengesahan mereka sama ada menerima pencalonan tersebut atau tidak.

"Jadi mustahil kalau ada yang kata mereka tak tahu layak bertanding," katanya.

Tarikh tutup untuk membuat pengesahan adalah pada 26 Mei ini.

Pencalonan bagi jawatan utama parti ditutup pada 15 Mei lalu.

Katanya, PAS mempunyai 180 kawasan di seluruh negara dan 152 daripadanya menghantar pencalonan bagi jawatan utama namun enam borang ditolak menjadikan 146 pencalonan diterima.

Seramai 1,100 perwakilan akan menghadiri muktamar tahunan parti itu bermula 1 hingga Jun depan.


Syarat Polis Gugurkan Nama Anwar, Azmin Melampau- ShuhaimiSHAH ALAM 17 MEI : Polis Diraja Malaysia (PDRM) kawasan Sepang mensyaratkan agar nama Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali digugurkan dari senarai penceramah sebelum meluluskan permit untuk Pakatan Rakyat menganjurkan ceramah JELAS- Tawan Malaysia.

Tindakan 'lebih sudu dari kuah' itu dipertikai banyak pihak berikutan polis sebelum ini hanya meminta butiran penganjur sahaja sebelum meluluskan sebarang permit.

Namun akhir- akhir ini institusi polis secara jelas diperkuda UMNO BN untuk kepentingan politik mereka, mengekang Anwar dan Azmin untuk turun padang menjelaskan isu semasa kepada rakyat.

Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Shuhaimi Shafie ketika dihubungi TvSelangor berkata, polis bertindak keterlaluan apabila meletakkan syarat sedemikian yang dilihat jauh menyimpang daripada peranan sebenarnya, menjaga keselamatan awam.
"Mulanya dia kata dia bagi permit kalau Datuk Seri Anwar tak ada tapi kemudian dia beritahu lagi, dia akan beri permit kalau Azmin Ali tak ada. Ini apa punya masalah? Permit ini sebenarnya siapa kita nak jemput terpulang kepada penganjur, syaratnya beri nama penuh, nombor kad pengenalan."

Siri ceramah Jelajah Tawan Malaysia yang dijadulakan berlangsung di Dewan Orang ramai Kg Bukit Changgang, Kuala Langat malam tadi pada mulanya mendapat permit.

Namun pada saat- saat akhir, permit itu ditarik balik atas alasan dewan itu kecil dan hanya boleh dihadiri sekitar 400 orang sahaja.

"Di Dewan Kg Bukit Changgang, Banting, polis bertindak menyita dewan, memasang pita rentang dan sebagainya atas alasan dewan itu kecil. Kalau tidak orang ramai yang hadir mesti 400 orang saja.

"Pihak penganjur tidak perlu memohon sebarang permit untuk membuat ceramah didalam dewan," ujarnya lagi.

Beliau menjelaskan pihak pengajur kemudiannya memindahkan lokasi ceramah ke Dewan orang ramai Salak Tinggi, Kuala Langat. Namun usaha itu turut mendapat halangan daripada polis.

"Polis lakukan perkara yang sama juga, menghalang dengan 4 buah kenderaan peronda polis, Kemudian majlis itu dipindah buat kali ketiga ke Kg Taman Delima (Markas PAS).

"Polis memberikan alasan tempat itu sempit memaksa ceramah itu dipindahkan ke Kg Labohan Dagang, Dengkil (Markas PAS). Polis cuba tahan juga tapi setelah diterangkan baru ceramah dapat diteruskan," jelas Shuhaimi.

Program ceramah penerangan siri ke-6 terbabit telah dihadiri kira-kira 1,400 orang malam tadi.

Shuhaimi menjelaskan, tindakan polis itu dipercayai didalangi oleh campur tangan Ahli Parlimen Sepang, Mohamad Zin Mohamed yang cuba mengelakkan rakyat mengetahui kebenaran.
"Kalau UMNO buat program di mana-mana kawasan persendirian tak mohon permit tapi tak ada FRU turun pun, tak ada polis buat sekatan jalan raya, jadi nampak sangat bahawa dalam daerah Kuala Langat cabang Sepang ini Ahli Parlimen dia mendalangi sekatan ceramah ini dan tidak mahu program itu dibuat."

TV Selangor juga difahamkan mengenai kehadiran Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul khalid Ibrahim dalam ceramah tersebut namun beliau terpaksa mengubah fikirannya disebabkan gangguan polis itu.

"Bukan batalkan kehadiran, bila susunan melibatkan MB dan orang-orang penting mereka kadang-kala mempunyai banyak program dalam satu malam, jika program terpaksa dianjakkan masa jadi kami tak mahu ganggu program beliau yang lain," ujarnya.

Sebelum ini, KEADILAN Selangor melancarkan siri jelajah JELAS bagi menyampaikan maklumat dan isu terkini kepada rakyat di seluruh cabang KEADILAN di negeri itu, bermula 7 Mei hingga 5 Julai 2011.

Sehubungan itu, Shuhaimi meminta polis agar memberikan kerjasama terhadap gagasan Pakatan Rakyat selain menumpukan perhatiannya kepada menjaga keselamatan awam.

"Jadi harap program JELAS selepas ini, saya minta dengan baik polis berilah kerjasama sebaik mungkin kerana kita juga parti yang patuh kepada undang-undang," tegasnya.
Keputusan Hakim Iyakan Sistem Kehakiman Alat Kerajaan

SHAH ALAM 17 MEI : Keputusan hakim Mahkamah Tinggi yang memutuskan Ketua Pembangkang, DatuK Seri Anwar Ibrahim membela diri bersabit tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, “memalukan dan tidak mempunyai kredibliti”.

Pengamal undang- undang yang juga aktivis Lawyers For Liberty, Fadiah Nadwa Fikri ketika dihubungi Tv Selangor berkata, keputusan itu adalah tamparan hebat kepada sistem kehakiman di Malaysia sekaligus mengiyakan institusi ini sebagai alat kepada kerajaan pemerintah untuk mengekalkan kuasa.

“Ini adalah sesuatu yang sangat menghina sistem kehakiman di Malaysia terutamanya sistem keadilan jenayah dan ini meletakkan kita semua Rakyat malaysia di bawah satu ancaman dimana kehakiman itu sendiri tidak telus dan tidak bebas sebab juri-juri terbabit melebihkan untuk memepertahankan kuasa pemerintahan BN (Barisan Nasional) daripada mendaulatkan undang-undang dan mempertahankan kehakiman yang bebas,” katanya.

Menurut Fadiah, sejak awal lagi proses ini pincang dan usaha pembelaan disifatkan sia-sia ditambah dengan sistem perundangan yang tidak adil dan sudah dicabuli.

“Sebenarnya sistem itu sendiri sudah tidak adil dan sudah dicabuli. Kalau kita nak cakap kenapa pula orang yang dituduh itu perlu membela diri sedangkan proses yang dari mula itu sendiri sudah tidak telus dan tidak adil. Jadi perkara yang dibangkitkan ini adalah sia-sia sebab kita membela kepada sesuatu yang tidak adil, soa apa yang kita nak bela,” katanya.

Ujar beliau lagi, pembelaan berlaku sekiranya sesuatu kes itu mempunyai asas dan untuk kes ini banyak bukti- bukti bercanggah ditambah dengan saksi yang tidak mempunyai kreadibiliti.

“Kalau ikut perundangan sebenar kes ini tidak ada ‘prima facie’ atau asas langsung dan sepatutnya dibuang setia tiada pembelaan. Pembelaan ini berlaku sekiranya ada asas dan bukti-bukti yang diketengahkan pada peringkat pendakwaan itu ada asas. Kita lihat bukti-bukti bercanggah, saksi tidak kreadibel, jadi apa yang emreka cuba buktikan sekarang,” katanya.

Hakim Mohamad Zabidin semalam menetapkan 6 hingga 30 Jun untuk Anwar membela diri.

Pasukan pendakwaan diketuai oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, dan dianggotai oleh timbalan ketua bahagian pendakwaan Nordin Hassan dan Mohd Hanafiah Zakaria, serta timbalan pendakwaraya CK Wong dan Noorin Badaruddin.

Pihak pembelaan pula terdiri daripada peguam kanan Karpal Singh dan dibantu oleh Param Cumaraswamy, Sankara Nair, CV Prabhakaran, Marissa Christopher Fernando dan Ram Karpal Singh.

Pada 7 Ogos 2008 Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan melakukan liwat bertentangan dengan peraturan alami di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10ptg dan 4.30ptg 26 Jun, 2008.

Tuduhan itu dikemukakan di bawah seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat.

Kerajaan Mansuh Diesel Super Subsidy 9 Kategori KenderaanKUALA LUMPUR 17 MEI : Kerajaan telah memansuhkan pemberian diesel 'super subsidy' kepada sembilan kategori kenderaan di sektor pengangkutan barangan termasuk teksi limosin berkuatkuasa 1 Jun depan.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memaklumkan bahawa berdasarkan keputusan Majlis Ekonomi pada 9 Mei lepas, kategori kenderaan itu tidak lagi membeli bahan berkenaan pada harga RM1.481 sen seliter.

Walau bagaimanapun, kenderaan-kenderaan itu masih lagi menikmati subdisi dengan pengambilan di stesen minyak pada harga RM1.80 seliter.

Kategori kenderaan yang terlibat adalah Penggerak Utama, Kargo Am, Luton Kotak, Van (Panel Van, Semi Panel Van dan Window Van), Lori-Rigid Minuman Botol, Lori Tangki Rigid-Tepung, Lori Rigid-Refrigerated, Lori Tangki Air dan teksi limosin.

Menurut kenyataan itu, rasionalisasi pemansuhan itu dilakukan memandangkan trend harga minyak yang terus meningkat sejak Oktober tahun lepas yang mengakibatkan peningkatan dalam tanggungan subsidi kerajaan.

"Selaras dengan keputusan rasionalisasi pemansuhan ini, kerajaan dianggarkan dapat menjimatkan tanggungan subsidi sebanyak RM659.30 juta bagi tahun ini.

Bagaimanapun, kerajaan masih menanggung subsidi bagi sektor pengangkutan awam sebanyak RM116 juta," menurut kenyataan KPDNKK itu.

Sementara itu, KPDNKK memaklumkan bahawa diesel subsidi untuk pengangkutan awam dan bot penumpang sungai dikekalkan selain turut mengekalkan subsidi petrol dan diesel kepada nelayan.

Menurut KPDNKK, subsidi bagi kenderaan pengangkutan seperti bas ekspres, bas henti-henti, bas pengantara, bas mini, bas sekolah, kereta sewa, teksi, bomba, ambulans dan kenderaan mayat dikekalkan pada harga RM1.481 seliter.

Dalam pada itu, KPDNKK berkata kerajaan juga akan memperkenalkan kaedah dan langkah baru pada masa akan datang untuk meningkatkan daya saing dan produktiviti nelayan.

Oleh kerana itu, katanya, kerajaan mengekalkan subsidi kepada sektor ini pada harga RM1.25 sen seliter.

The Coming Hard Times!

Surviving The Coming Hard Times!

By Stanley Koh

(MCA - Head Of Research Unit)

It turns out that the government you voted in will not hold your hand to see you through hard times. Instead, it will make sure to add to your suffering because that is the easiest way it can avoid going bankrupt.

Barisan Nasional has apparently decided that the time has come to remove or cut subsidies — the kind of subsidies that poor people depend on, not the kind enjoyed by big corporations and monopolistic suppliers of utilities and infrastructural support.

So what is the use of a government that will eagerly shake your hand during election time but will not hesitate to pull the rug from under your feet when it needs to save itself?

Few believe that the removal of subsidies on essential food items and fuels can save the Malaysian government from possible bankruptcy. If it does go bankrupt, it will be because it has failed to cleanse a corrupt system.

It is better for Malaysians to be rich and to control a bankrupt government than to be poor and controlled by a corrupt government. Many countries have rich citizens with bankrupt governments.

You do not need an economist to tell you that RM100 in Malaysia today does not buy as much as it did last year.

In what we may call the Malaysian Misery Index, we can see that food prices have been spiralling upwards for years. For example, fresh tenggiri, which was RM13.23 a kilo in 1997, now costs RM40 a kilo. A roasted duck cost RM13.47 in 1997, but is now at least RM38. And Malaysians have become used to the doubling in price of some food items during festive seasons.

Most Malaysians do not expect the situation to improve. Food prices will continue to go up and there is little hope that they will come down again.

Two years ago, the BN government announced that it had set up a US$1.25 billion fund to increase food production and that it was targeting 100% self-sufficiency in rice consumption. What has happened to the fund and the target?

Double Whammy

When the GST (goods and services tax) is fully implemented in 2011, it will be a double whammy for poor and middle-income households, pensioners, the unemployed and single parents.

Some have argued that imposing GST on Malaysian does not make much economic sense when only 6.8% of the population are taxpayers and a large majority earn low incomes. Furthermore, it is acknowledged that most of us are paying hidden taxes in highway tolls and electricity tariffs.

Indeed, the future looks bleak.

Yet, quite a number of us are gullible enough to think that the government will protect consumers. Are we not being stupid? Isn't it better to be wiser and brace for tougher times ahead?

Instead of believing the promises of a government that has a dismal performance record, we should believe the law of inflation, which says, “Whatever goes up will go up some more.”

Ronald Reagan once described inflation as a violent mugger, a threatening armed robber and a deadly hit man. In the Malaysian context, that is an apt description not of inflation, but of the BN government’s behaviour and policies.

So how do we fight the inflation of food prices?

Economists generally agree that the average Malaysian household spends about 75% of its income on food. Food price hikes will therefore have an adverse impact upon disposable income and force us to make a lifestyle change.

To Fight Inflation

Here are some of the things we can do:

  • Stop eating at expensive restaurants.
  • Boycott traders, hypermarkets and hawker stalls that charge unreasonable prices.
  • Shop intelligently for value and do not be too impressed by branding.
  • Work out a budget before buying. Look out for special sales.
  • Prevent wastage by not buying more than you can eat.
  • Tell friends and acquaintances about shops that charge excessively.
  • Avoid buying expensive beverages or foodstuff and find alternatives for nutritional value.
  • Boycott chained markets and fast-food joints. They are monopolised by a few large companies and can therefore raise prices at whim.

Perhaps economist Milton Friedman was right when he said, “If you put the federal government in charge of the Sahara desert, in five years there will be a shortage of sand.”

Malaysians do not take the official Consumer Price Index (CPI) seriously. They know it does not accurately reflect price rises in essential foodstuffs.

Many suspect that the government uses it as an instrument to deceive the public into thinking that things are hunky-dory when they are not. The government develops statistics so that the inflation-weary public would direct its hostility towards businesses, and not blame official mismanagement.

The average household consumption expenditure over the last 20 years has increased by 181.8%. In 1973, it was RM412. By 1993-94, it had gone up to RM1,161. In 1999, it touched RM1,631.

According to Professor Lim Teck Ghee, real household income has been growing, but at the snail-pace rate of 0.9% per year. More than half of the population are in the low-income category.

Today, a family of five spends 50% to 60% of household income on food compared with 20% in 1998 and 15% in 1988.

Not long ago, there was official acknowledgement that 95% of families are finding it hard to cope with the rise in food prices.

In fact, the biggest failure of the Ninth Malaysia Plan is that it did not help Malaysians improve their quality of living. Inflation, whether it is imported or locally generated, raises the cost of living and lowers the quality of living.

'Why Not Change The Government?’

In 2006, when Najib Tun Razak was Deputy Prime Minister, he asked Malaysians to change their lifestyle in the face of the rising cost of living.

A blogger by the name of Chong wrote in response: “Perhaps, the Prime Minister should have done some simple calculations himself. People like us basically have no lifestyle, just merely surviving with our earnings. So how are we going to change (our lifestyle)?

“Inflation has gone up 4.5% (and above) and the government is pushing the cost of living higher by increasing electricity tariffs, but our income remains the same.”

Others felt it would be easier to change the government than to change a non-existent lifestyle.

“Instead of listening to Najib asking us to change,” one critic remarked, “Why not we change the government at the next general election?”

To me, that makes a lot of sense. Any government that is willing to build air-conditioned toilets around a city at more than RM100,000 each has no business planning a national economy.

When such a government decides to cut subsidies, many of us will wonder whether the so-called “savings” will instead go towards more majestic arches, fanciful lamp-posts, refurbishments of VIP residences, luxurious government bungalows and fruitless overseas trips by ministers.

Any government that stands accused of having wasted RM320 billion in 20 years — through corruption, wastage and mismanagement — definitely does not deserve to be re-elected.

Please help to spread the message if you wish to see changes for a better Malaysia.

Forward to everyone in your email contacts list, asking them to send out via their email list too, so that more people will come out to vote wisely in the 13th General Election for a better Malaysia for your children and their children too.

SPOT THE DIFFERENCE

THE COUNTRY HAS NOT LOST A DECADE, BUT HAS LOST TWO GENERATIONS said Dr Chen Man Hin


The signs foretell that Malaysia will be left behind during the rising of Asia


(Speech by Dr Chen Man Hin, DAP life adviser to members of the Hakka Association of Negri Sembilan in Seremban on 13th December 2009)


I am most honoured to be invited to attend the formation of the Negri Sembilan Hakka Association, which will include all the hakka clans to form a single body.
Hakkas originated from Kwang Chow and Fukkien provinces, and are comprised of several clans, Moi Kong, Fui Choo, Char Yong, Hoi Look Foong, Tai Poo, Moi Yen,
Although mandarin is the common language, there are different dialects among the chinese in Malaysia.

Dialect

Population

Hokkien

1,848,211

Hakka

1,679,027

Cantonese

1,355,541

Teochew

974,573

Mandarin

958,467

Hainanese

380,781

Min Bei

373,337

Foochow

249,413

Total

7,819,350


Hakkas are known for their courage, discipline and hard working habits. As Malaysians they will continue to unite and educate their children to be useful citizens of their country, Malaysia .


MALAYSIANS OF ALL RACES ARE LOYAL AND WANT A BETTER LIFE FOR THEIR CHILDREN.


Although Malaysian Chinese have different dialects, they are all Malaysians and their loyalty is fully committed to Malaysia . Although they form a minority of 25%, their contribution to the political, economic and social development can be very meaningful and substantial.


That goes the same for all other communities, the Malays, Indians and other indigenous communities. They want justice, democracy and opportunities to gain a better way of life. The people worry about the recession, the corruption, cronyism, no rule of law and inequality, which are bringing hardship to the unemployed and the poor.

There are no signs that life is getting better. All the promises made by PM Najib about 1 Malaysia , no corruption and more opportunities are not delivered.


THE LOST DECADE. The situation is very serious, and this probably prompted the Deputy Minister of Finance to declare that the period after the Asian Crisis 1997, the country’s economy has not improved. He said that the 10 years after 1997 was a LOST DECADE! His revelation is nothing new. The DAP has been saying the same thing for many years. However the Deputy Minister of Finance’s statement was only a half truth.


THE COUNTRY HAS NOT LOST A DECADE, BUT HAS LOST TWO GENERATIONS.


Ever since the launching of the NEP in 1971, the economy has stagnated, there was mass migration of talent, shameful waste of human capital through a faulty educational system which discouraged meritocracy, and mass migration of skilled people to couintries like Australia and Singapore .


ACTUALLY THE COUNTRY HAS LOST TWO GENERATIONS BECAUSE OF THE NEP

PER CAPITA INCOME (US$)

Country

1971

1981

1991

2001

2008

KOREA REPUB

302

1,648

7,119

10,243

19,505

TAIWAN

4,859

8,077

14,426

17,040

SINGAPORE

1,061

5,645

17,750

20,865

38,172

HONG KONG

1,107

6,015

15,353

24,695

31,887

MALAYSIA

406

1,805

3,099

3,701

7,000


THE FIGURES TELL THE STORY OF HOW THE MALAYSIAN FELL FAR BEHIND THE ‘FOUR ASIAN TIGERS’. THE STAGNATION BEGAN IN 1971, THE YEAR THAT THE NEW ECONOMIC POLICY WAS LAUNCHED BY TUN RAZAK, FATHER OF PM NAJIB.


The NEP stifled economic development, because investors, both local and foreign found the NEP regulations unattractive and not business friendly.. The prevalence of corruption and cronyism of the
NEP made many Umno cronies rich, but the poor malays remained poor.


From 1971 to 2000, a period of 40 years, the BN government lived in their own world, and implemented policies which drove away investors, and depended on the revenue from oil and commodities to fund the restructuring of the economy and so that there would be no identification of race with economy.


WHY SOUTH KOREA , TAIWAN , HONG KONG AND SINGAPORE BECAME THE ASIAN TIGERS? BECAUSE THEY EMBRACED FREE MARKET POLICIES.


Analysts say that between 1980 and 2005. The world embraced free market policies. These caused living standards to rise sharply, educational standards rose, poverty declined and democracy improved, and life expectancy rose.


China is the leading example of the miraculous effects of free market policies. Former Premier Deng Xiao Peng is the father of the success of the economy in China because he launched off a free market policy in 1978.


PM Najib can repeat the same miracle for Malaysia . Would he choose the free market way or would he walk away and return to the old policies of the NEP, cronyism, and corruption.
The ball is now at the foot of PM Najib.

Will he do the right thing, so as Malaysia can join the rise of Asia movement?


Wow....are we so far away.

(function() { var d = document, w = window; w

SELEPAS 24 TAHUN MEREKA BERSATU KEMBALI