RAMAI LAGI YANG NAK KELUAR-IKUT KATA ZULKIFLI NORDINSaya sudah hubungi mereka yang akan keluar parti - Zulkifli

Oleh Masdar Wahid


KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen (MP) Kulim-Bandar Baharu, yang dipecat kerana kerap menimbulkan masalah dalam PKR hampir dua tahun yang lalu mendakwa telah menghubungi beberapa ahli dan pemimpin PKR yang akan keluar parti.


Beliau turut mendedahkan angka yang akan keluar parti itu sebagai ‘mengejutkan’.


Berikut merupakan soal jawab wartawan dengan Zulkifli selepas Jawatankuasa Disiplin PKR memecat beliau semalam.


Soalan: Adakah firaun kecil cukup bahaya pada pandangan YB (Yang Berhormat).

Jawapan: Cukup bahaya... bahaya kerana mereka mempunyai agenda untuk mengubah kerangka perlembagaan negara yang akan membabitkan segala institusi yang diiktiraf perlembagaan.

Soalan: Tindakan mereka dilihat berbahaya, adakah kepemimpinan PKR tidak boleh mengawal mereka?


Jawapan: Ya dan saya sedih kerana itu.

Soalan: Apa pula pandangan YB mengenai masa depan PKR?

Jawapan: PKR akan hancur kerana keputusan yang dibuat adalah mengikut kepentingan sendiri.

Ramai lagi tokoh-tokoh yang akan keluar, saya sudah dihubungi mereka dan ia akan berlaku tidak lama lagi. Jumlah yang akan keluar itu adalah amat mengejutkan.


Soalan: Apa pendapat YB mengenai kepemimpinan Anwar sekarang?

Jawapan: Saya rasa Anwar perlu keluar daripada ketaksuban mengejar cita-cita ke Putrajaya tetapi menumpu untuk menguatkan parti, itu kesilapan besar beliau sebab semua perjuangan dalam bentuk ceramah mengejar kepada Putrajaya. Saya rasa ia tidak sepatutnya berlaku.

Soalan: Adakah YB muktamad untuk tidak membuat rayuan?

Jawapan: Saya tidak bercadang untuk membuat rayuan, saya kenal firaun kecil ini, mereka hanya berlakon saja seolah-olah semua proses sudah dibuat.

Soalan: Adakah YB jangka akan dipecat?

Jawapan: Tidak... saya jangka akan dipanggil berhubung ketidakpuasan hati terhadap panel bukan Islam (dalam Jawatankuasa Disiplin).Pemecatan Zulkifli diumumkan oleh Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail pada sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya semalam.

Turut hadir dalam sidang akhbar itu ialah Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali, Naib Presiden, Mustaffa Kamil Ayub, Ketua Penerangan Latheefa Koya dan Pengarah Strategik Tian Chua.


Sehubungan itu, Zulklifi didesak mengosongkan kerusi parlimen Kulim-Bandar Bharu yang dimenanginya atas tiket PKR pada pilihan raya umum 2008.

Walaupun Zulkifli mendakwa beliau di’hukum’ tanpa diberi peluang membela diri, namun Jawatankuasa Disiplin itu awal-awal lagi membenarkan Zulkifli membuat rayuan dalam tempoh 14 hari dari tarikh dia dipecat.


Sementara itu, mstar melaporkan Zulkifli tidak menolak akan menyertai PAS. Namun, sejak bulan lalu, pimpinan PAS, iaitu Mustafa Ali awal-awal lagi akan menolak permohonan beliau.

YANG KELUAR DAN YANG MASUK: Kalakau Untol pahlawan berprinsip – Anwar Ibrahim

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan Datuk Kalakau Untol sebagai pemimpin Dusun yang berprinsip, tegas dan berani menentang arus.

Menurutnya, semangat juang yang ditunjukkan oleh Datuk Kalakau bersama penyokongnya cukup mengagumkan beliau apatah lagi mantan Senator negeri Sabah itu selama ini banyak bersabar melihat kepimpinan songsang BN di negeri Sabah.

"Datuk Kalakau seorang pemimpin Dusun Sabah yang disegani dan dihormati dan seorang yang bijak dapat membezakan 'intan dan kaca’ lalu memilih PKR sebagai wadah tempat beliau berjuang. Syabas Datuk,” Kata Ahli Parlimen (MP) Permatang Pauh itu, di Tuaran, Sabah pada malam 28 Februari lalu.

"Mahkamah Malaysia hari ini dikuasai oleh Kerajaan sepenuhnya, naik pangkat dari Kerajaan, gaji bulanan dari Kerajaan, naik gaji dari Kerajaan. Pakatan Rakyat menang PRU akan datang, kita akan ubah semua ini, agar mahkamah benar benar bersifat berkecuali, maka barulah keadilan dapat ditegakkan betul."

"Lihat penderitaan orang kampung, penderitaan pengundi-pengundi, terutama sekali rakyat Sabah, kos hidup rakyat melambung tinggi.

“Bisa Datuk Musa Aman menyuarakan kesusahan rakyat? Dapat Datuk Musa Aman menyelesaikan masalah kenaikan kos hidup rakyat?

Kalau beliau tidak dapat menolong mengatasi masalah rakyat, Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 tolak calon BN dan jangan undi Musa Aman biar dia menangis tidak berair mata," nasihat Anwar kepada rakyat Sabah.

Sehubungan itu, Anwar memberi jaminan, sekiranya Pakatan Rakyat berjaya diamanahkan memerintah Malaysia pada PRU akan datang, dalam tempoh dua hari gagasan itu akan memberikan hak 20 peratus hasil royalti minyak kepada negeri yang selayaknya termasuklah Sarawak, Terengganu, Kelantan dan Sabah.

“Pakatan Rakyat akan tolong rakyat dari hasil bumi mereka sendiri, bukan untuk diri sendiri dengan cara buat projek mega dapat komisen mewah," tegas mantan Menteri Kewangan itu.

Terdahulu, Datuk Kalakau yang sebelum menjawat pelbagai jawatan penting dalam Syarikat berkaitan kerajaan (GLC), melepaskan ke semua jawatan itu dan keluar BN pada 18 Februari lalu sebelum menyertai PKR secara rasmi 10 hari kemudian.

Datuk Kalakau kini sibuk menjelajah ke seluruh negeri Sabah termasuklah menjemput MP Umno yang kini menyokong perjuangan PR, Tengku Razaleigh Hamzah untuk menerangkan isu berhubung hak royalti minyak yang selayaknya negeri Sabah mendapatkannya.

Pada Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat (PR) pada 19 Disember tahun lalu, PR bertekad untuk memastikan khazanah negeri Sabah dan Sarawak dinikmati sepenuhnya oleh rakyat dengan memperuntukkan royalti 20 peratus daripada pendapatan petroleum mereka.

Selain itu, PR turut mencadangkan agar Suruhanjaya Di Raja diwujudkan demi mencari jalan penyelesaian terbaik untuk isu Pendatang Asing di negeri itu.

Turut menjadi dasar PR ialah menjamin Tanah Adat Orang Asal tidak dicabuli di Sabah dan Sarawak selain menghentikan serta-merta penindasan ke atas rakyat khasnya di kawasan Pedalamanakibat kegiatan ekonomi yang tidak beretika.

ZUL DIPECAT DAN APA ITU FIRAUN

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...