KESAN RANTAIAN TERHADAP PARTI PAS.....

 


Harakah Atau PAS yang Merundum ?

Ketua Cwg Pas Flat Seri Perak, Bandar Baru Sentul, KL, Hj Abdul Kadir Tauhid terpaksa berhenti daripda menjadi pengedar utama Harakah bagi kawasan Bandar Baru Sentul berikutan semakin ramai ahli enggan membeli lidah rasmi Pas itu sebaik selepas Muktamar Pas ke-61 awal Jun ini.


 Ini berikutan senario yg semakin buruk membadai parti Islam itu. Katanya, ramai lagi pengedar-pengedar kecil Harakah terpaksa berhenti kerana ahli-ahli  sudah tidak berminat. Ujarnya, terdapat 6-7 orang yg memberitahu beliau, mereka sudah tak mahu jadi ahli Pas, kerana sangat flip flop, tak ada pendirian dan ada seorang yang mematah-matah kan kad keahlian Pas di hadapannya sehingga berkecai. Amacam?Demi Melayu tubuh Suruhanjaya DiRaja siasat skandal MARA – Mahfuz

Demi Melayu tubuh Suruhanjaya DiRaja siasat skandal MARA – Mahfuz
Pedestrians walk past a logo of Majlis Amanah Rakyat (MARA) at its headquarters in Kuala Lumpur on June 24, 2015. The Malaysian Insider/Najjua Zulkefli

Demi Melayu tubuh Suruhanjaya DiRaja siasat skandal MARA – Mahfuz

Selaku Ahli Parlimen, saya memandang serius laporan yang dibuat oleh akhbar Australia “The Age” yang mendakwa berlakunya penyelewengan di dalam urusan pembelian hartanah Dudley International House di Melbourne, Australia oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang telah dibeli melebih RM13.8 juta dari harga sebenar.

2.MARA yang ditubuhkan pada 1966 di bawah Akta Majlis Amanah Rakyat 1966 (Akta 489) adalah merupakan sebuah institusi awam yang ditubuhkan memajukan, menggalakkan serta menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan khususnya untuk kaum bumiputra khususnya orang melayu dalam kawasan luar bandar. Sesuai dengan namanya, maka MARA berkewajipan untuk menjaga dan melindungi sepenuhnya amanah yang diberikan rakyat terutama apabila menjalankan urusniaga yang membabitkan dana awam yang bernilai jutaan ringgit seperti pembelian hartanah di Australia ini.

3.Penjelasan yang diberikan oleh Pengerusi MARA, Tan Sri Annuar Musa berhubung perkara ini pada hari ini tidak langsung membantu menjelaskan bagaimana MARA boleh membeli hartanah tersebut jauh 27% lebih tinggi dari harga sebenar. Bahkan kenyataan yang dibuat Pengerusi MARA menimbulkan persoalan yang lebih besar iaitu adakah MARA tidak langsung mendapatkan laporan dan nasihat penilai bertauliah sebelum MARA bersetuju untuk membeli hartanah tersebut pada harga RM65.4 juta padahal ianya adalah amalan yang sepatutnya dilakukan di dalam mana-mana urusan pembelian hartanah.

4.Tambah membingungkan lagi bagaimana pembelian hartanah ini yang melalui pelbaga proses tapisan dan kelulusan termasuk di peringkat Lembaga Pengarah MARA dan Majlis Ekonomi yang dipengerusikan Perdana Menteri, apakah tidak langsung dibangkitkan tentang keperluan mendapatkan laporan penilaian bagi melihat kemunasabahan harga yang ditawarkan? Pengerusi MARA mengakui bahawa laporan penilaian hartanah yang dilakukan firma antarabangsa mengatakan nilai RM65.4 juta tersebut lebih tinggi daripada nilai sepatutnya. Justeru, persoalan yang perlu dijawab bilakah penilaian tersebut dibuat? Adakah sebelum atau selepas pembelian dilaksanakan?

5.Jika pembelian diluluskan MARA dan Majlis Ekonomi tanpa bersandarkan kepada sebarang laporan penilaian atau diluluskan dengan tidak mempedulikan laporan penilaian yang dibuat, maka jelas berlaku pelanggaran undang-undang dan juga kecuaian yang teruk (gross negligence) yang membabitkan kesemua mereka yang terlibat meluluskan pembelian tersebut di setiap peringkat termasuk Perdana Menteri, yang mana kesemua mereka ini boleh dikenakan pendakwaan jenayah atau tindakan sivil di mahkamah. Tambah mengejutkan, laporan yang sama juga menyebut bahawa MARA telah turut membeli tiga lagi hartanah lain di Australia. Kita semua berhak untuk mengetahui apakah kesemua transaksi lain tersebut turut berlaku pada harga yang sengaja dinaikkan untuk memberi keuntungan ‘atas angin’ kepada dalang yang terlibat.

6.Memandangkan pembelian hartanah yang mendatangkan kerugian jutaan ringgit kepada negara ini melibatkan MARA yang merupakan sebuah institusi awam yang lahir dari semangat Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan dan turut membabitkan penglibatan Perdana Menteri di dalam proses kelulusannya, maka saya mendesak supaya supaya perkara ini disiasat oleh suatu Suruhajaya Diraja bagi membolehkan suatu siasatan yang menyeluruh, adil dan telus dapat dijalankan secara mendalam. Pada masa yang sama, amat wajar bagi Perdana Menteri dan Pengerusi MARA digantung dari menjalankan tugas mereka sementara menanti hasil siasatan yang dijalankan.

Yang benar,

YB DATO’ MAHFUZ HAJI OMAR
Ahli Parlimen Pokok Sena


PasMa berbilang kaum akan bergerak lebih mantap – Nizar Jamaluddin


PasMa berbilang kaum akan bergerak lebih mantap – Nizar Jamaluddin

PasMa berbilang kaum akan bergerak lebih mantap – Nizar Jamaluddin

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) yang disebut-sebut akan membantu menubuhkan sebuah parti politik baharu sebagai wadah pemimpin profesional PAS yang kalah dalam Muktamar ke 61 lalu akan menjadi NGO yang lebih mantap dan berupaya mencatur politik negara selepas ini.

Hal itu disuarakan oleh bekas AJK PAS Pusat, Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin. Beliau mengulas keahlian NGO terbabit yang semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

“Jika mereka (PasMa) meneruskan momentum yang sedang dilakukan sekarang, tidak mustahil gerakan PasMa ini bakal mendapat sokongan padu daripada ahli akar umbi PR yang berbilang kaum,” kata Nizar kepada suarapakatandaily.

Beliau berkata, PasMa boleh terus melonjak ke hadapan dengan syarat bergerak sebagai NGO tanpa mengubah strukturnya kepada parti politik.

Bagaimanapun, Nizar tidak menolak usaha sesetengah pihak yang ingin menubuhkan sebuah parti Islam baharu sebagai pilihan lebih meluas kepada pengundi.

“Dalam negara yang bebas, mengikut fahaman demokrasi, sesiapa saja boleh menubuhkan parti baru tanpa perlu ragu-ragu jika mengikut prosedur yang betul tanpa menyalahi undang-undang perlaksanaannya,” tambah beliau.

Nizar juga mencadangkan parti politik baharu, sekiranya ingin ditubuhkan, perlu dikaji keberkesanan dan jumlah sokongan daripada pengundi terlebih dahulu.

“Ia perlu diisytiharkan secara umum supaya seluruh lapisan masyarakat mengetahui perkara ini, kemudian barulah kita dapat membuat analisis terperinci terhadap peratus sokongan penubuhan sesebuah parti baru itu,” ujarnya.

Mengulas isu kestabilan kerajaan Selangor selepas berakhirnya PR, beliau berkata bentuk gabungan yang sedia ada adalah utuh dan tidak akan karam jika parti komponen saling bantu-membantu walaupun terdapat pertelagahan dalam kalangan pemimpin utama parti PKR, PAS dan DAP di peringkat pusat.

Polis Australia siasat skandal hartanah Mara, polis Malaysia buat apa?

Polis Australia siasat skandal hartanah Mara, polis Malaysia buat apa?

Polis Australia siasat skandal hartanah Mara, polis Malaysia buat apa?

Pihak berkuasa Australia melakukan beberapa serbuan di Melbourne susulan pendedahan akhbar The Age berhubung pembelian hartanah oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) di sana, yang didakwa dibeli menerusi satu komplot, lapor Sydney Morning Herald (SMH).

Menurut laporan itu, Polis Persekutuan Australia merampas beberapa komputer dan fail daripada kediaman Vermont South pagi ini, dan lebih banyak serbuan akan dibuat selepas ini.

Siasatan yang dinamakan “Operasi Carambola” itu bermula selepas akhbar Australia, The Age melaporkan pegawai “atasan” Mara, pegawai kanan dan bekas ahli politik didakwa menggunakan jutaan ringgit dana awam membeli sebuah blok pangsapuri di Melbourne menerusi satu penipuan hartanah.

Laporan itu mendakwa “sekumpulan pegawai Malaysia yang sangat kaya” membayar lebihan A$4.75 juta (RM13.8 juta) bagi membeli sebuah pangsapuri di bandar raya itu pada 2013.

Ketiga-tiga mereka didakwa menawarkan bidaan lebih tinggi bagi memiliki bangunan Dudley International House, daripada harga A$17.8 juta kepada A$22.5 juta (RM65.2), di mana lebihannya dibayar sebagai rasuah di Malaysia.

Akhbar itu turut mendakwa pemaju bangunan itu di Australia mengeluarkan invois palsu yang membutirkan kononnya perkhidmatan “jururunding dan nasihat” daripada firma Malaysia.

SMH dalam laporannya berkata ini adalah kali pertama pihak berkuasa melancarkan operasi berskala besar walaupun tuduhan serupa berkaitan pembelian hartanah oleh orang luar mendapat perhatian ahli politik di Australia.

Memetik rekod hartanah dan emel sulit, laporan itu berkata rakyat Malaysia terbabit dalam urus niaga itu meminta rasuah A$4.75 juta (RM13.8 juta) juga untuk menjamin kerajaan Malaysia akan membayar pembelian bangunan berkenaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada Selasa berkata dakwaan The Age itu akan disiasat secara terperinci.

“Pihak berkuasa di sini akan menyiasat secara terperinci dakwaan tersebut, dan seandainya ada sebarang salah laku dan penyelewengan, tindakan akan diambil,” kata Najib dalam kiriman Facebook malam semalam.

Semalam, pengerusi Mara Tan Sri Annuar Musa berkata Najib terbabit dalam meluluskan pembelian hartanah di Melbourne yang dibuat majlis amanah itu.

Katanya, sebarang pembelian hartanah yang dibuat Mara perlu melalui beberapa prosedur termasuk kelulusan akhir oleh Kementerian Kewangan atau Majlis Ekonomi (EC).

Najib ialah menteri kewangan dan mempengerusikan EC.

“Ia adalah sebahagian prosedur untuk perdana menteri meluluskannya. Selepas pembelian diluluskan oleh Mara, ia perlu dibawa ke Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, dan selepas itu, ia perlu diluluskan Kementerian Kewangan atau EC,” katanya.

Menyangkal perkara itu, Najib kemudian berkata pembelian hartanah Australia itu diputuskan secara bersama, mendakwa beberapa organisasi media sengaja memutarbelitkan kenyataan Annuar.

“Keputusan berdasarkan persepakatan EC,” kata Najib di akaun Twitternya.

The Age berkata pemaju hartanah Australia itu menerima invois palsu bagi perkhidmatan yang tidak ada seperti “konsultasi dan nasihat”, daripada firma Malaysia.

Seorang pemiutang Australia, ahli perniagaan John Bond memberitahu: “Pembelian itu menipu warga Australia dan melibatkan rasuah yang serius, tetapi tiada sesiapa pun dipertanggungjawabkan,” katanya.

The Age turut berkata kumpulan warga Malaysia sama juga terlibat dalam pembelian pelbagai hartanah seperti blok pangsapuri dan pejabat di Melbourne bernilai A$80 juta.

Semalam, Annuar berkata anak syarikat Mara iaitu Mara Incorporated (Mara Inc), yang ditubuhkan pada 2008 mula proses pembelian hartanah pada awal 2012.

Mara kemudian meluluskan pembelian itu pada akhir tahun 2012, katanya.

Walaupun ia melalui proses ditetapkan, Annuar berkata tidak mengetahui mengenai harga melambung (inflated price) seperti dituduh akhbar The Age yang berpangkalan di Australia itu.

Ekonomi bermasalah: Lebih 107,000 musflis sejak 2010

Ekonomi bermasalah: Lebih 107,000 musflis sejak 2010

Ekonomi bermasalah: Lebih 107,000 musflis sejak 2010

Lebih 107,000 individu diisytihar muflis sejak 2010 hingga April lepas, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata daripada jumlah itu, individu berusia 35-44 tahun merupakan golongan tertinggi diisytiharkan bankrap iaitu seramai 37,888 orang.

“Sementara itu individu di bawah usia 45 hingga 54 tahun sebanyak 29,952 orang, 25 hingga 34 tahun (23,484), 55 dan ke atas (13,490), manakala di bawah 25 tahun seramai 1,469 orang,” katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Megat Zulkarnain Omardin yang ingin tahu mengenai jumlah individu diisytiharkan bankrap.

Ahmad berkata antara punca utama yang menyebabkan kes kebankrapan termasuk gagal menjelaskan bayaran sewa beli kenderaan, pinjaman perumahan, peribadi serta kad kredit, pinjaman perniagaan serta penjamin sosial.

Katanya bagi membendung tahap keberhutangan dalam kalangan golongan muda dan mengelak tindakan kebankrapan, kerajaan antaranya mengambil inisiatif melalui penyampaian pendidikan kewangan secara menyeluruh di peringkat sekolah dan institut pengajian tinggi.

Ahmad berkata Bank Negara Malaysia (BNM) bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia bagi mengintegrasikan pendidikan kewangan ke dalam mata pelajaran teras bagi kurikulum baharu sekolah.

Penyampaian pendidikan kewangan di institusi pengajian tinggi (IPT) turut dilaksanakan melalui kerjasama dengan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) yang dilaksanakan di 52 buah IPT serta 30 buah Politeknik di seluruh negara, katanya.

Ahmad berkata BNM turut mensyaratkan institusi kewangan memberi pembiayaan secara bertanggungjawab selaras dengan kemampuan peminjam membayar balik pinjaman tanpa dibelenggu beban hutang yang melampau sepanjang tempoh pembiayaan.
 
Katanya selain itu, BNM juga mengeluarkan garis panduan kad kredit sebagai langkah untuk memastikan tahap pengeluaran dan penggunaan kad kredit dalam kalangan pengguna adalah secara berhemat.

“Bagi individu yang menghadapi masalah kewangan dan kesukaran untuk membayar balik pinjaman juga boleh berbincang dengan institusi kewangan masing-masing atau menghubungi AKPK untuk khidmat nasihat,” katanya.