BAB NI AKU SOKONG NUSI- WALAU SEBELUM NI AKU KERAP GAK HENTAM DIA-YANG BETOI KITA CERITA BAGI BETOI


 

BETUL TU...TAPI YANG PALING TAKUT TENGGELAM NI INDERA MAHKOTA...SEBAB ORANG INDERA MAHKOTA DAH SEDIA NAK SEPAK TERAJANG SEMUA YANG KHIANAT

 

PAS, Bersatu bimbangkan banjir, bukannya takut hilang jawatan, kata Saifuddin
Saifuddin Abdullah berkata, isu banjir menjadi kebimbangan PAS dan
 Bersatu menolak PRU diadakan tahun ini. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Bersatu dan PAS menolak cadangan pilihan raya umum (PRU) diadakan tahun ini kerana khuatir isu banjir, kata Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Saifuddin Abdullah.

Beliau yang juga pengerusi Perikatan Nasional (PN) Pahang menolak dakwaan bahawa menteri Bersatu dan PAS takut kehilangan jawatan yang mendorong mereka untuk menolak cadangan PRU pada tahun ini.

Saifuddin berkata keputusan menolak cadangan untuk PRU diadakan pada tahun ini didorong dengan ramalan Jabatan Meteorologi Malaysia menunjukkan wujud kemungkinan berlaku banjir pada hujung tahun ini.

“Kami menteri-menteri Bersatu dan PAS tak ada isu jawatan sebab jawatan ini hanya sementara, dan ia bukan milik kami pun, sebaliknya hak parti.

“Kami ini wakil parti saja, jadi kalau parti kata jadi, jadilah (menteri).

“Pada kami, kami tidak pernah bincang pun soal jawatan,” katanya pada sidang media di Kuantan lapor MalaysiaKini.

Saifuddin berkata pendirian Bersatu dan PAS adalah selari bagi menolak PRU diadakan dalam masa terdekat.

“Begitu juga dengan Pakatan Harapan (PH), mereka setuju PRU diadakan tahun depan, jadi sekarang ini tinggal siapa lagi yang bersungguh-sungguh tetap mahukan PRU15 ketika banjir?” kata Saifuddin.

Ahli Parlimen Indera Mahkota turut berpendapat PRU patut diadakan ketika negara berada dalam keadaan aman serta tidak dibebani oleh isu banjir.

Katanya, pemilihan tarikh untuk PRU15 juga perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya tidak merosakkan semangat anak muda yang dikategorikan sebagai pengundi kali pertama untuk menggalakkan mereka keluar mengundi.

“Kalau boleh saya nak tanya anak muda, Undi18 dan pengundi kali pertama: bila mereka mahu PRU diadakan.

“Kita mahu semua dapat keluar mengundi beramai-ramai, barulah dinamakan demokrasi yang sihat,” kata menteri luar itu lagi.

Sebelum ini, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata, anggota Jemaah Menteri daripada PN sangat risau menghadapi PRU15 terutama mereka yang melompat parti sebelum ini.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu berkata, menteri PN yang melompat parti sebelum ini sangat takut berdepan pengundi kerana sedar akan dihukum pada pilihan raya nanti.

UMNO OH UMNO


 

TEDIAA...DEPA TAK TAU KA DOK KENA CORI- Kecurian REE di Bukit Enggang, Sik #fyp #drismailsalleh #ree #curi


 

HADI MENIPU,TUAN BERAHIM MENIPU...."Kalau tidak betul apa yang saya bangkitkan kenapa mereka diam?" - Husam#husammusa #husammusaterkini #husammusa2022


 

APA HANG BUAT NI...


 

PH TETAP AKAN MENDAPAT SOKONGAN.UMNO BERSATU PAS TAK AKAN BERGABUNG


 

CIS...HANG SEBAT- HANG SAKAW...SEMUA HANG PUNYA PASAI.....


 

CEH......WAK ZAHID KENA ....MUHYIDDIN PUN KENA.....DIA SAJA YANG BETOI....KEH...KEH


 

DALAM UMNO PUAD NAMPAK JELAS BAHAWA UMNO AKAN KENA TIPU DENGAN PAS- JADINYA UMNO TAK MAU WALAU PAS NAK SONDOL DUA KOLAM.

 

Umno tidak mahu ditipu PAS buat kali kedua, kata Puad.
Puad Zarkashi berkata, PAS menunjukkan tidak mahu bekerjasama selepas menterinya tidak bersetuju PRU15 diadakan tahun ini. (Gambar Facebook)

PETALING JAYA: Ahli Majlis Tertinggi Umno, Puad Zarkashi mempertahankan tindakan parti itu mengenakan tiga syarat kepada PAS sekiranya parti Islam itu mahu bekerjasama untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) nanti.

Puad berkata, Umno tidak mahu ditipu kali kedua oleh PAS.

Tambahnya, Umno menyambut dengan hati terbuka kenyataan beberapa pemimpin PAS baru-baru ini bahawa perikatan Muafakat Nasional (MN) masih dipertahankan.

Bagaimanapun, kata Puad, langkah 12 menteri daripada Perikatan Nasional (PN), termasuk PAS, yang mengutus warkah kepada Yang diPertuan Agong dan menyuarakan pendirian mereka yang tidak bersetuju PRU15 diadakan tahun ini, mendedahkan kedudukan sebenar parti Islam itu.

“Ia memberi signal PAS tidak jadi bekerjasama dengan Umno,” katanya di Facebook.

Puad berkata PAS sukar memutuskan hubungan dengan Bersatu kerana bimbang Umno akan lebih dominan. Tambahnya, Bersatu adalah saingan Umno.

Beliau turut mempersoalkan parti Islam itu kerana tidak menjemput Amanah – parti serpihan PAS – untuk menyertai MN jika ia benar-benar mengambil berat tentang perpaduan umat Islam.

MN adalah pakatan politik yang dijalin antara PAS dan Umno pada September 2019, ketika kedua-dua parti itu adalah sebahagian daripada pembangkang persekutuan, untuk menyatukan pengundi Melayu-Islam.

“Apakah itu bukan main politik?

“Umno meletakkan syarat kerana tidak mahu ditipu kali kedua. Pokoknya Umno tidak akan masuk lubang biawak kali kedua,” tegasnya.

Bajet 2023: 'Gula gula PRU seronok tetapi kerajaan berwibawa diperlukan menyelamatkan negara'Rakyat diingatkan agar tidak terpengaruh dengan gula gula pilihan raya yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 yang dibentang oleh kerajaan BN semalam.


Menurut Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin, belanjawan yang banyak mengumumkan 'pemberian dan bantuan' itu sebaliknya perlu diteliti butirannya kerana jumlah hasil berkemungkinan tidak sepadan dengan perbelanjaan, berikutan ramalan kemelesetan ekonomi dunia pada 2023.


"Ia (bajet) bagus di atas kertas, tetapi seperti yang dikatakan orang, ada kepahitan dalam butirannya.


"Secara amnya, Menteri Kewangan cuba menggembirakan semua orang, tiada apa yang memberi inspirasi.


"Kerajaan potong cukai, beri hadiah pilihan raya. Namun kemerosotan global dijangka pada 2023. Kerajaan Malaysia akan sukar untuk mencapai unjuran kutipan hasil. Adakah Kerajaan akan mengenakan semula GST? Atau Kerajaan akan terus mengambil dana Petronas?


"Unjuran pendapatan sangat optimistik. Tengku Zafrul (Menteri Kewangan) mesti tunjukkan duit itu," katanya dalam satu kenyataan.


Bagi Sim, rakyat Malaysia sebaik baiknya mengulang sikap mereka pada Belanjawan 2018 menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 lalu.


Rakyat ketika itu, katanya mengambil gula gula pemberian PM Najib tetapi mengundi Pakatan Harapan (PH) untuk kerajaan yang lebih berwibawa.


"Gula gula yang diberikan kepada rakyat bukanlah sesuatu yang baru berbanding PRU14, apabila Najib mengumumkan gula gula super dalam Bajet 2018.


"Akhirnya rakyat mengambil wang dan mengundi untuk perubahan.


"Pemberian pilihan raya adalah baik tetapi Kerajaan yang berwibawa adalah lebih baik," katanya.


Mengulas mengenai sektor pertanian, mantan Timbalan Menteri Pertanian itu berkata penambahan RM100 juta untuk program subsidi Kementerian terlalu rendah dan tidak memberi impak kepada pengeluaran pertanian yang diharap akan menurunkan harga domestik barang keperluan.


"Kerajaan menambah RM100 juta (meningkat 6%) untuk subsidi MAFI. Ia terlalu rendah berbanding dengan apa yang dihadapi oleh nelayan, penternak dan petani.


"Makanan haiwan global meningkat 200%, baja meningkat 150%. Subsidi 6% tidak mampu membantu petani," katanya.


Dalam pada itu, Timbalan Pengarah Strategi KEADILAN itu turut mengingatkan penyokong BN - PN yang teruja dengan Belanjawan 2023 jangan bersorak terlalu awal kerana Menteri Kewangan berkata jika PRU berlaku sebelum bajet diluluskan maka ia akan dibentangkan semula.


Menurut Sim, tidak mustahil Kerajaan BN akan menarik balik sebahagian gula gula ketika pembentangan semula itu.


"Jika Parlimen dibubarkan sebelum diluluskan, kami menjangkakan bajet baru yang disemak akan dibentangkan. Bajet baru itu akan menjadi bajet pil pahit," katanya lagi.


 

Mana Akta Perolehan Kerajaan elak penyelewengan?
Pembentangan Belanjawan 2023 semalam tidak begitu bermakna sekiranya perbelanjaan tidak diawasi dengan rapi.


Menurut Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Dr Dzulkifly Ahmad, rakyat tidak mahu lagi melihat ketirisan sebagaimana skandal skandal besar yang berlaku sebelum ini sehingga mereka hanya mendapat 'kuah' dan golongan elit mendapatkan 'isi'.


Sehubungan itu, katanya Pakatan Harapan (PH) mendesak agar segera dilaksanakan Akta Perolehan Kerajaan bagi memantau jejak kewangan Belanjawan 2023 dalam proses agihan ke bawah.


"Sementara kita sokong Menteri Kewangan untuk perlaksanaan 'Akta Tanggungjawab Fiskal' (FRA), kita juga mahukan 'Akta Perolehan Kerajaan' (GPA) dicadangkan PH dilaksanakan, demi menyelamatkan berbilion ringgit setahun yang tiris dalam perolehan Kerajaan kerana rasuah dan salah-guna kuasa," katanya di twitter.

MANA PEE WALAUN NIH- WOIII UMAT ISLE KENA BANTAI LAGI.....DAH JADI KERAJAAN DIAM PULOK...KOMAN KOMAN WOIIII...WAKTU PH DULU KEMAIN WOIII....


 

Nasib umat Islam Xinjiang: Pas menyepi, waktu PH jadi Kerajaan bukan main garang


 Pas harus mencermin diri sendiri berhubung sikap berkecuali kerajaan Malaysia dalam resolusi berkenaan penindasan umat Islam di Xinjiang oleh kerajaan China.


Menurut KEADILAN Cabang Kemaman, Terengganu, sikap berkecuali itu tidak sewajarnya ditunjukkan oleh kerajaan Malaysia yang mana Pas berada di dalamnya.


Kata kenyataan itu, Pas sebelum ini teruja menghentam kerajaan Pakatan Harapan berhubung isu Xinjiang tetapi tidak melakukan apa apa selepas menjadi kerajaan.


"Tindakan Malaysia mengambil sikap berkecuali ketika pengundian meluluskan Resolusi Xinjiang bagi hak asasi manusia di China pada persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menimbulkan tanda tanya. Di manakah suara Pas yang begitu lantang menyerang kerajaan PH suatu ketika dahulu berkenaan isu Uighur dan Xinjiang?


"Pas yang kini sebahagian daripada kerajaan adakah tidak dapat mempengaruhi kerajaan berhubung isu ini? Sepatutnya Pas menyuarakan secara lantang di dalam mesyuarat kabinet menggesa kerajaan mengundi untuk menyokong resolusi ini. Namun begitu perkara ini tidak berlaku," kata kenyataan berkenaan.


Sikap Pas yang tidak mengkritik Kerajaan BN kata kenyataan Biro Komunikasi dan Penerangan itu menunjukkan dengan jelas Pas merupakan sebuah parti menunggang agama.


"Perkara ini menjadi satu bukti jelas Pas adalah sebuah parti penunggang agama yang hipokrit. Mereka menaburkan fitnah hanya kerana mengejar kuasa dan kedudukan dengan sanggup memperalatkan Islam untuk merampas kuasa.


"Pembohongan Pas dan sikap munafik mereka mesti terus didedahkan bagi membuka mata rakyat supaya menghukum parti itu dalam Pilihan Raya Umum akan datang," katanya lagi.