HUDUD: APA YANG PERLU DIDAHULUKAN..TIDAK ADA KEBIJAKSANAAN POLITIK..


Krisis Umno: Hadi, PAS tidak boleh bergantung kepada Najib lagi

Krisis Umno: Hadi, PAS tidak boleh bergantung kepada Najib lagi
Krisis Umno: Hadi, PAS tidak boleh bergantung kepada Najib lagi

Krisis Umno: Hadi, PAS tidak boleh bergantung kepada Najib lagi

Presiden PAS Hj Hadi Awang adalah pemimpin yang paling teruja untuk melihat pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 berlaku di Dewan Rakyat pada sesi Mei ini. Pembentangan yang gagal pada sesi Mac lalu diharap akan selesai pada Mei, sebelum Muktamar Pemilihan PAS pada Jun.

Hadi juga optimis ahli parlimen daripada PAS dan Umno tidak ada masalah untuk menyokong pindaan akta berkenaan yang membolehkan hukuman rotan sehingga seratus kali kepada pesalah zina, minum arak dan qazaf dilaksanakan di Kelantan.

Butir-butiran telah dipersetujui bersama wakil PAS dan wakil PM Najib Razak yang diketuai Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom. Segalanya dianggap beres sehinggalah berlaku serangan besar-besaran Dr Mahathir ke atas Najib sejak April lalu.

Pecah PR

Najib ingin menggunakan Hudud dan apa sahaja perkara berkaitan dengannya sebagai senjata memecah belahkan Pakatan Rakyat. Sebahagian perancangan itu telah berjaya apabila Hadi berkeras membentang pindaan Hudud di DUN Kelantan.

Pindaan itu tanpa merujuk kepada PR menyebabkan DAP memutuskan hubungan dengan presiden PAS. Keputusan itu wajar dalam politik kerana Hadi telah berjanji dalam Mesyuarat Majlis Presiden PR pada Februari lalu untuk membincangkan lebih lanjut sebarang langkah ke arah melaksanakan Hudud.

Pelanggaran janji tentulah akan menimbulkan tindak balas dalam mana-mana gerakan siasah. Malah Nabi Muhammad saw pun tidak pernah melanggar perjanjian Hudaibiyah bersama kafir Quraisy walaupun para sahabat mendakwa perjanjian itu merugikan umat Islam.

Dapat difahami mengapakah Hadi tergesa-gesa membentangkan pindaan Akta Mahkamah Syariah itu. Kejayaan pindaan tentunya akan mengangkat imej beliau sebagai presiden PAS paling hebat dalam sejarah apabila berjaya menjinakkan Umno. Justeru kedudukan Hadi tidak akan tergugat menghadapi cabaran tiga penjuru mempertahankan jawatan presiden.

Jalan buntu

Namun semua perancangan Hadi menemui jalan buntu apabila krisis penyelamatan 1MDB menggunakan dana Tabung Haji ‘meletup’ pada 8 Mei lalu dan mendapat bantahan meluas pemimpin Umno. Kedudukan Hadi yang kuat kerana didokong persetiaan bersama Najib tiba-tiba bertukar sebaliknya.

Umno mula mengambil langkah menyokong Dr Mahathir. Puak pro Najib yang terkepung mendiamkan diri. Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang mengumpul puluhan pemimpin muda menjulang Najib di PWTC sebulan sebelumnya kini berleter mengkritik Najib.

Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin buat pertama kali menghentam langkah penyelamatan 1MDB tanpa selindung. Dalam kemelut ini jika Hadi masih berpaut kepada strategi menggunakan pengaruh Najib mendapatkan sokongan ke atas Hudud maka PAS akan menghadapi laluan sukar.

Dr Mahahir terang-terangan pada April lalu menentang tindakan Umno Kelantan menyokong pindaan Hudud. Sikap Dr Mahathir tidak berubah sejak 30 tahun lalu, menganggap rang undang-undang Hudud Kelantan adalah rekaan PAS dan bukannya undang-undang Islam sebenar.

PAS ditindas

Justeru, kedegilan Hadi enggan bersama PR dan mahu meneruskan pembentangan pindaan ke Dewan Rakyat mungkin selepas ini akan menjerumuskan PAS ke dalam masalah lebih besar.

Puak Mahathir mungkin mengulingkan Najib menjelang Jun. Sekiranya Najib masih PM sekali pun, puak Mahathir akan memberi kata dua agar Najib tidak menjadi PM berkuasa penuh dan Mahathir memainkan peranan di sebalik tabir. Tentu sekali perkara pertama yang akan ‘dilanyak’ Mahathir adalah Hudud.

Sekiranya Mahathir kembali memainkan peranan dalam Umno, tidak ada pemimpin parti itu yang akan berani untuk berbaik-baik dengan PAS. Malah speaker Dewan Rakyat pun berfikir sepuluh kali untuk membenarkan usul pindaan Akta Mahkamah Syariah.

Apabila keadaan berubah maka strategi PAS juga sepatutnya berubah. PAS pernah ditekan hebat pada era Mahathir. Satu-satunya cara parti itu survive ketika itu adalah dengan membentuk gabungan politik bersama Semangat 46 dalam Angkatan Perpaduan Ummah. Seterusnya, pada 1999 membentuk Barisan Alternatif bersama DAP dan PKR.

Strategi bijak bekas Presiden PAS Fadzil Noor perlu dihidupkan ketika Dr Mahathir kembali menguasai Umno. PAS mesti merapatkan saf bersama Pakatan Rakyat dan bukannya menjauhi mereka sebagaimana amalan Hadi.

Pilih kebijaksanaan

Ahli PAS yang bakal memilih presiden pada Jun depan wajar memikirkan survival parti dan bukannya walak membabi buta kepada ulama tertentu. Ucapan calon presiden PAS, ustaz Ahmad Awang baru-baru ini di Hotel De Palma Ampang, perlu dihadam. 

Ahmad mengecam kaedah Hadi menangani sekutu PR dengan tidak menyelesaikan isu Hudud di peringkat kepimpinan sebaliknya lebih suka bermusuh dengan DAP.

Ahmad berpendapat DAP tidak ada masalah berbincang mengenai Hudud, asalkan jelas arah tujuan politik untuk menguasai Putrajaya. Oleh itu, untuk selamat, perwakilan PAS perlu memilih presiden yang akan meneruskan kerjasama bersama pembangkang dan bukannya mencuba bersama Umno BN.

Sekiranya perwakilan walak kepada Hadi dan terus memberi undi maka PAS akan dibawa ke arah yang salah.

Apabila Dr Mahathir menguasai Umno maka apa sahaja persetujuan bersama PAS akan terbatal. Mursyidul Am Haron Din yang mempunyai hubungan kukuh dengan beberapa pemimpin Umno juga tidak akan mampu lagi berbuat apa-apa. Nasharuddin Mat Isa yang mengaku diberi kepercayaan oleh Majlis Syura Ulama berunding dengan mana-mana parti politik Islam juga mustahil berupaya menyelamatkan keadaan.

Perwakilan PAS perlu amat berhati-hati dalam memilih presiden dan team kepimpinan sesi 2015 – 2017 pada Jun ini. Hanya kumpulan pro PR sahaja yang boleh menjamin parti itu selamat.

“Kalau Najib mahu sokongan rakyat Sabah, jangan datang dengan tangan kosong”

“Kalau Najib mahu sokongan rakyat Sabah, jangan datang dengan tangan kosong”

chan foong hin
TAWAU, 10 MEI: Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Sabah hari ini  tidak membawa sebarang makna jika kehadirannya dengan ‘tangan kosong’.

Naib Pengerusi DAP Negeri Chan Foong Hin berkata, jika Najib mahu menarik semula sokongan dari ahli-ahli UMNO dan orang awam Sabah, beliau harus berani mengumumkan dan membangunkan negeri itu dengan pelbagai projek untuk kemudahan rakyat.

“Ia merupakan satu pembaziran jika acara mewah itu tidak membawa apa-apa sumbangan kepada rakyat Tawau secara khusus dan Sabah amnya yang berdepan masalah serta memerlukan bantuan kerajaan Persekutuan,” katanya.

Foong Hin merujuk program Himpunan Solidariti oleh UMNO esok, dengan sasaran kehadiran 30,000 orang bagi menyatakan sokongan kepada Najib yang kini diserang bertubi-tubi bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ujarnya, dengan keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Rompin dan Permatang Pauh serta kedudukan Najib yang makin tergugat, inilah masanya untuknyamenunaikan kemahuan rakyat Sabah bagi memperoleh sokongan.

“Majoriti undi BN berkurangan di Rompin dengan ketara sebanyak enam peratus, juga gagal merampas Permatang Pauh meskipun pembangkang berdepan saat-saat sukar kerana Anwar (Ibrahim) dihukum penjara dan isu hudud dibangkitkan PAS.

“Ini jelas merupakan panggilan untuk Najib bangun dari tidur dan melakukan lebih banyak perkara mempertahankan kedudukannya sebagai Pengerusi UMNO dan PM,” ujarnya.

Chan turut mengariskan beberapa perkara yang wajib dilaksanakan Najib jika beliau mahu mendapatkan sokongan semula terutama dari rakyat Sabah.

“Projek-projek tersebut adalah seperti pembinaan lebuhraya pantai dari Kampung Titingan ke Tinagat, mempercepatkan rancangan projek tebatan banjir, mempercepat projek empangan air di Cinta Mata, membina loji tenaga baru dan menaik taraf sambungan internet di Tawau.

“Beliau juga perlu membina loji pengurusan sisa pepejal baru di Tawau, meningkatkan bilangan polis di Tawau, menaik taraf kemudahan hospital termasuk tempat letak kereta dan menambah kakitangan perubatan.

“Pemimpin-pemimpin UMNO Sabah juga perlu bijak menggunakan peluang ini, seperti kata Najib sebelum ini ‘You help me, i help you’,” sindir ADUN Sri Tanjong itu.

Antara projek pembangunan lain dicadangkan beliau adalah seperti pembinaan tempat letak kereta bertingkat baru di sebelah Pasar Tanjong, Pusat Transformasi Bandar (UTC) serta menaik taraf kemudahan Pelabuhan Tawau.

Chan berharap pengerusi penganjur perhimpunan solidariti tersebut, Datuk Seri Ghapur Salleh mengajukan semua permintaan ini kepada Najib, demi rakyat Sabah. – Roketkini.com


Najib Makin Dijauhi, Benarkah Perancangan Sedang Berlaku Di Milan, Italy?

shahbudin hussin


Minggu ini Najib Razak mempunyai dua aturcara khusus berjumpa dengan pemimpin UMNO yang dipercayai untuk menjelaskan perkembangan politik semasa sambil menagih sokongan daripada mereka.

Pada hari Ahad beliau akan berada di Tawau Sabah di mana dilaporkan antara 20 hingga 30 ribu orang bakal menyambutnya secara besar-besaran di sana. Tetapi Naib Presiden UMNO, Shafie Apdal yang sebelum ini bersuara agak berbeza dengan mahukan isu 1MDB ditangani secara serius bagi mengembalikan keyakinan rakyat, tidak akan hadir dalam majlis tersebut.

Beliau sebaliknya sudah pun berlepas ke Mekah untuk menunaikan umrah bersama keluarganya pada Jumaat lalu. 

Kenapa Shafie tiba-tiba mahu ke Mekah di ketika Najib mahu turun ke Sabah? Tidak bolehkah pemergian menunaikan umrah dilewatkan barang sehari dua selepas perjumpaan dengan Perdana Menteri?

Pada hari Isnin ini pula, Najib akan bertemu sekali lagi dengan Ketua-Ketua UMNO Bahagian di Putrajaya, juga dipercayai untuk menjelaskan pelbagai isu semasa kepada mereka. Ini adalah perjumpaan kali kedua antara Najib dengan Ketua-Ketua UMNO Bahagian sejak berlakunya serangan dan kritikan daripada Tun Mahathir Mohamad terhadapnya.

Selain Shafie yang pasti tidak hadir dalam perjumpaan itu, Muhyiddin Yassin yang kini berada di Milan, Italy juga tentunya tidak hadir sama. Dalam pertemuan kali pertama Najib dengan Ketua-Ketua UMNO Bahagian di PWTC pada Mac lalu, Muhyiddin dan Shafie juga adalah antara yang tidak menghadirinya.

Semalam, nun jauh dari Milan, Timbalan Perdana Menteri berkata, isu 1MDB adalah sebab utama BN gagal dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh, baru-baru ini.

Katanya, rakyat ingin tahu mengenai perkara itu tetapi beliau sendiri tidak tahu untuk menjelaskannya ketika berkempen.

Bersama-sama Muhyiddin berada di Milan  sekarang ini ialah Mustapha Mohamad, Nazri Aziz serta beberapa Ahli Parlimen kerana menghadiri program rasmi anjuran Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan.

Adakah di Milan ketika ini sedang berlaku perbincangan mengenai perkembangan dan masa depan politik negara?

Dalam pada itu, selain Shafie, seorang lagi Naib Presiden UMNO iaitu Hishammuddin juga mulai berbeza dengan mengeluarkan kenyataan yang agak keras apabila meminta selain audit yang sedang dijalankan dipercepatkan, turut mahukan audit bebas antarabangsa dilakukan terhadap 1MDB bagi merungkai segala persoalan yang bermain di fikiran rakyat ketika ini.

Ini secara langsung menunjukkan ketika ini Muhyiddin, Shafie dan Hishammuddin hampir selari dalam pandangan dan seolah-olah tidak mahu menunggu lagi laporan audit oleh Jabatan Audit Negara sebagaimana yang diumumkan oleh Najib sebelum ini.

Mereka lebih mahukan Najib tampil sendiri tampil menjawab dan menjelaskannya kepada rakyat berbagai isu meragukan mengenai 1MDB itu.

Di waktu yang sama, selepas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mengeluarkan kenyataan yang mempersoalkan pelbagai perkara yang membimbangkan rakyat dalam urusniaga antara 1MDB dengan Tabung Haji, susulannya kemudian satu demi satu beberapa Pemuda Negeri pula menuntut Najib dan kerajaan agar segera tampil menjawab dan menjelaskan mengenai syarikat pelaburan yang bermasalah itu.

Jika sebelum ini, hanya Tun Mahathir Mohamad yang tidak henti-henti melontarkan persoalan dan mahukan jawapan daripada Najib mengensi 1MDB, kini Pemuda UMNO nyata lebih lantang menuntut perkara yang sama.

Mereka juga mengakui 1MDB adalah beban kepada parti dan kerajaan ketika ini sehingga kesan penolakan daripada generasi muda dapat dirasai ketika kempen di Permatang Pauh, baru-baru ini.

Sekaligus, memberi makna julangan Pemuda UMNO kepada Najib sebelum ini sudah tidak bermakna apa-apa lagi.

Dengan semakin ramai pemimpin kanan UMNO mulai  mempersoal dan menjauhi Najib, kehadirannya di Sabah dan perjumpaan pusingan kedua dengan Ketua-Ketua Bahagian kali ini mungkin tidak lagi seceria dan semeriah seperti selalu.

Najib  kini lebih dinanti bila mahu pergi berbanding perlunya dipertahankan lagi. (SH 10/05/2015)

Muhyiddin, Mustapha dan Nazri ketika di Milan, Italy...

Penduduk dakwa Muhyiddin mungkir janji bina rumah

Penduduk dakwa Muhyiddin mungkir janji bina rumah
 
Penduduk dakwa Muhyiddin mungkir janji bina rumah

Penduduk dakwa Muhyiddin mungkir janji bina rumah

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin didakwa memungkiri janjinya untuk membina 250 unit rumah kos sederhana di Kampung Permatang Tok Subuh di Pulau Pinang.

Pendedahan itu dibuat seorang wakil penduduk kampung itu kepada orang ramai di tapak expo Seberang Jaya.

“Muhyidin mungkiri janji, pada Jun 2012 dihadapan 6000 orang dari pelbagai NGO dia berjanji nak bina rumah itu.

“Tapi sampai sekarang satu pun tak dibina,” jelas Hamidah binti Che Embi 47 tahun.

Janji itu jelasnya dibuat Muhyiddin bagi penyelesaian isu pengambialihan tanah yang didiami penduduk kampung tersebut.
“kita bukan mahu rumah besar sebagai ganti tetapi cukuplah ada tempat tinggal,” tegasnya yang mendakwa penduduk boleh berkompromi jika tuntutan mereka dipersetujui.

Malah apa yang lebih menyedihkan jelas Hamidah lagi, usahanya pada Ahad lalu untuk berjumpa dengan pemimpin kerajaan bagi menyerahkan tuntutan mereka turut dihalang.

“Saya pergi nak minta penjelasan dan serah tuntutan kami, tetapi kami dihalang pegawai bertugas malah kami turut diherdik.
“Jika begini sikap mereka bagaimana kami mahu percaya janji dan terus bergantung kepada kerajaan yang seperti itu.
“Sebab itu saya sangat berharap pada Pilihanraya Kecil nanti Kak Wan akan menang, saya yakin beliau boleh turut bantu suarakan masalah kami di Parlimen nanti walaupun dalam kawasan Parlimen berlainan,” jelasnya yang turut menyokong calon pakatan rakyat itu.

UmnoBN ketika berkempen di Permatang Pauh sekali lagi memancing pengundi dengan menabur janji untuk membina rumah-rumah murah.

“Kezaliman ke atas Anwar cerminan ketidakadilan sistem” (Bahagian 2)

“Kezaliman ke atas Anwar cerminan ketidakadilan sistem” (Bahagian 2)

nuha_utama2
Nurul Nuha, 31, pengerusi dan jurucakap kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ (March To Freedom)‘ menegaskan, insiden yang menimpa Anwar adalah akibat daripada sebuah sistem yang korup dan menindas.
Gerakan Reformasi, ujarnya, yang kini memasuki fasa kedua bukan sekadar mengembalikan hak individu, atau secara khususnya batang tubuh Anwar Ibrahim sendiri, tetapi sebuah perjuangan bersama rakyat demi Malaysia yang lebih baik.
Sedar bahawa perjalanan itu tidak singkat, anak keempat Ketua Umum PKR ini sentiasa positif dalam gerak kerja kempen, dan sedar bahawa generasi dan pemimpin muda hari adalah mata rantai perjuangan.
Ikuti bahagian akhir temubual eksklusif Roketkini.com bersama Nurul Nuha Anwar.
Wawancara bahagian pertama: “Nurul Nuha dan kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ 
nuha_utamaDatuk Seri Anwar Ibrahim adalah ikon. Namun, gaya dan citarasa politik sekarang berbeza. Apa pandangan yang meminta saudari dan keluarga untuk melupakan masa lampau dan maju ke depan. Seperti ada permintaan untuk ‘move on’ dari politik ikon dan tokoh semata-mata?

Kalau bapa saya bukan ancaman, dia tidak berada di dalam penjara. Rejim sedia ada ingin mempertahankan sistem (sedia ada). Itu yang mereka takut. Itu sebabnya Anwar ditahan. Anwar adalah kira-kira antara orang yang memainkan peranan.
Ya, saya rasa politik Malaysia telah bergerak ke arah itu. Kita memang memiliki lebih ramai Ahli Parlimen, ADUN dan pemimpin muda yang berjuang bagi menjadikan Malaysia lebih baik.

Sebelum ini Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Nurul Izzah menerajui kempen pembebasan Anwar. Namun, saudari pula kini menjadi sorotan media. Macam mana keadaan keluarga saudari sendiri sebelum dan selepas pemenjaraan saudara Anwar?


Saya ada ibu dan kakak yang memberi tunjuk ajar. Saya pernah lihat bagaimana mereka dahulu apabila mula-mula menguruskan kempen, dan saya turut menolong ibu saya dan Nurul Izzah.
Sekarang pula, saya bersama-sama mereka berceramah dan sebagainya. Memang ada kelainan. Sebelum ini saya pernah bersama dalam satu program dengan saudara Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng. Mereka juga pernah berada di tempat (dalam keadaan) itu.

Kami terharu. Keluarga kami terharu. Mereka bukan sahaja memberikan sokongan padu, tetapi betul-betul prihatin terhadap bapa saya. Kamu kena yakin kepada diri kamu. Agenda reformasi perlu diteruskan.
Suasananya sangat emosional. Lebih-lebih lagi dalam keadaan apabila bapa kita ditahan untuk kali kedua. Dan sebenarnya bukan kali kedua, tetapi kali kelima. Keadaan tubuh badan beliau tidak berapa baik. Anak-anak saya juga ada bertanyakan tentangnya.

Kami akan terus berjuang seperti mana dia mahu saya dan anda bersama dan berjuang. Visinya adalah untuk Malaysia yang lebih baik. Kita percaya kepada perubahan, kerana apa yang dilakukan adalah demi masa depan kamu dan saya, untuk masa depan anak-anak kita semua.

Saya bawa keluarga bersama-sama. Saya adalah ‘primary caretaker’ kerana saya adalah seorang ibu. Saya tak boleh tinggalkan mereka dan pilihan terbaik adalah untuk mereka turut serta. Saya masih baharu lagi dalam kempen. Saya harap orang ramai boleh faham.

nuha_3Namun saudari nampak tenang. Apakah kerana pengalaman sekian lama keluarga diasak, justeru itu menjadikan keluarga saudari dilihat bersemangat dan kental?

Masih ada kelam kabut. Namun saya rasa pengalaman memang banyak membantu. Tetapi semangat dan kekentalan perjuangan kami tidak boleh dibandingkan dengan semangat ayah saya. Kami berterima kasih atas sokongan dan doa dari semua pihak yang membantu keluarga.

Difahamkan, Datuk Seri Dr Wan Azizah telah melawat Anwar di penjara. Bagaimana keadaan beliau? Apa yang boleh kita kongsikan bersama pembaca Roketkini?

Saya sendiri tak dapat berjumpa, dan (keluarga) hanya dapat berjumpa beliau sekali dalam sebulan. Sudah banyak kali keluarga kami memohon untuk dibenarkan perjumpaan lebih sekali setiap bulan. Ini kerana keadaan tubuhnya yang sakit. Dalam Akta Penjara sebenarnya dibolehkan lebih dari sekali (perjumpaan) dengan tahanan yang sakit.

Kami sudah memohon untuk kali yang keempat, namun masih ditolak. Kami akan terus memohon. (Buat masa ini) hanya peguam kami yang boleh (bertemu), (manakala kami) hanya berutus surat atau menghantar gambar melalui peguam.
nuha_2Bagaimana keadaan dalam penjara. Misalnya kualiti makanan, tempat tidur, tempat ibadat dan lain-lain?

YB Sivarasa (juga peguam) sudah berjumpa dengan Anwar. Keadaan penjara amat teruk. Penjara hanya membenarkan penggunaan tilam setebal dua inci. Walaupun buku boleh dibawa, namun macam mana hendak membaca? Tiada kerusi dan meja.

Anwar tidur di bawah, iaitu (tilam) di atas lantai. Anwar berada dalam sel yang disediakan hanya tandas cangkung, dan tandas itu berada dalam sel yang sama. Sistem peredaran udara terhad. Tandas pula tidak ditutup dan beliau diawasi 24 jam. Ini satu penghinaan.

Yang kami dapat tahu daripada peguam adalah, keadaan badannya semakin susut. Memang (bahagian) belakang dia sakit. Semua orang tahu bekas Ketua Polis Negara (Tan Sri Rahim Noor) sebelum ini menumbuknya, ketika Anwar diikat tangan dan ditutup mata. Tetapi Anwar tetap bersemangat.

Bukankah setiap tahanan yang sakit mempunyai hak untuk mendapatkan rawatan?

Ya, memang ada, tetapi permohonannya ditolak. Mungkin kali ini mereka mahukan rekod daripada hospital. Kami sudah kemukakan. Daripada hari pertama (sehingga hari wawancara dibuat) masih belum dapat ke hospital. Kami harap peguam dapat tekankan isu ini – daripada isu rawatan dan haknya untuk mendapat tempat tinggal yang selesa.

nuha_4Ada kritikan menyatakan bahawa isu ini dibangkitkan hanya apabila dikenakan ke atas Anwar. Bukankah keadaan ini wajar kepada semua tahanan. Sedangkan difahamkan keadaan di semua penjara teruk sama sekali. Kenapa khusus kepada Anwar?

Saya tak rasa semua tahanan perlu diperhatikan 24 jam. Saya rasa jika ada orang yang tak mampu untuk menggunakan tandas cangkung, misalnya, maka Jabatan Penjara perlu lakukan sesuatu. Namun, tidak semua peraturan ini dipatuhi oleh Jabatan Penjara.

Ini bukannya tentang kenapa isu tersebut dibangkitkan hanya hanya kerana seseorang tahanan sahaja. Tetapi Anwar berada dalam keadaan tertentu yang membuatkan, misalnya beliau tidak boleh tidur atas tilam setebal dua inci, dan beliau memerlukan rawatan bukan sahaja kerana sakit belakang, tetapi ‘andoscopic surgery’ – kerana apa yang dilakukan oleh Rahim Noor terhadapnya sebelum ini.

Kami tak meminta keistimewaan. Tetapi keadaan kesihatannya memerlukan pemerhatian.
Kalau ada tahanan yang mengalami keadaan sedemikian, tolong maklumkan kepada kami. Jika ada juga mana-mana keluarga yang tahu ahli keluarga mereka yang kini dalam tahanan (dan dilayan) secara tidak adil, kami boleh bangkitkan isu ini. Saya menggalakkan mereka memaklumkan kepada kami dan sertai kami (dalam perjuangan).

Perjuangan keluarga saudari bermula semenjak saudari sendiri masih kecil. Apa lagi pengorbanan yang saudari lakukan?

Keluarga kami hanya menampilkan sebuah keadaan dari keseluruhan insiden ketidakadilan. Dan keadaan keluarga kami tidak sama seperti keluarga orang lain. Yang sama adalah, kami saling menyayangi antara satu sama lain.

nuha_lastIni bukannya tentang ‘apa yang kamu buat, maka itu yang kamu dapat’. Tidak! Tetapi, kamu telah ambil bapa kami, dan lagi, dan lagi… Maka inilah masanya kami untuk meneruskan perjuangan melawan ketidakadilan.

Terakhir. Apa yang kamu paling rindu tentang bapa kamu sekarang ini?

– (Sebak) Kami sangat rindukan dia. Untuk saya, saya paling rindukan caranya ketawa. – Roketkini.com


Nurul Nuha dan kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ (Bahagian 1)

Nurul Nuha dan kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ (Bahagian 1)

IMG_8559
Nurul Nuha, 31, anak kedua Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menyangka mimpi ngeri berulang sekali lagi menimpa keluarganya akibat rekayasa dan pertuduhan fitnah.
Namun, ibu kepada dua anak ini menegaskan, pemenjaraan lima tahun ke atas Anwar seperti yang diputuskan Mahkamah Persekutuan tanggal 10 Februari lalu tidak lain adalah kerana kelantangan bapanya menentang ketidakadilan, salahguna kuasa, rasuah dan penindasan pemerintah UMNO-BN.
Justeru itu, graduan Ijazah Teknologi Seni dan Tampak dari Universiti Georgemason, Amerika Syarikat ini berkata, adalah menjadi tanggungjawabnya sebagai anak bagi mengepalai kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ (March To Freedom)‘ bagi menuntut pembebasan bapanya.
Ikuti temubual eksklusif Roketkini.com bersama Nurul Nuha Anwar yang dibuat 5 Mac lalu.

IMG_8696Bagaimana reaksi orang ramai sepanjang hampir sebulan kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’?

Alhamdulillah. Reaksi penyokong dari dalam dan luar negara amat-amat menggalakkan. Setakat ini kita mendengar begitu banyak kritikan mengenai kes Anwar dari pemimpin di luar negara termasuk dari United Kingdom, Australia, Jerman. Ini kerana Anwar memiliki pengaruh, manakala hukuman ke atasnya jelas mengenepikan sistem keadilan.

Kami juga telah bertemu dengan Duta dari pelbagai negara. Mereka prihatin dengan kes Anwar. Beliau telah disifatkan sebagai tahanan politik. Malah, negara-negara Kesatuan Eropah (EU) turut membincangkan kes ini. Kami juga akan akan adakan perjumpaan dengan mereka. Kakak, Nurul Izzah, banyak mengendalikan pertemuan.
Dari segi sokongan di luar negara, memang tak pernah sedikit. Malah di ruang media sosial semakin meningkat.

Ada yang menyatakan bahawa kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ hanya semata-mata kerana isu Anwar. Apa pandangan saudari?

Tak dinafikan bahawa tuntutan lain turut penting. Sistem (pentadbiran) di Malaysia semakin menekan dan hal berkenaan peminggiran sistem keadilan menjadi isu besar di Malaysia. Kehakiman (yang pincang), penggunaan Akta Hasutan (dilakukan) hanya kerana rakyat menyuarakan rasa tidak puas hati mereka.
Anwar, memperjuangkan hak kita sebagai rakyat. Akibatnya, dia dihumban ke dalam penjara oleh rejim. Saya pasti rakyat sudah tahu perkara ini. (Sebab itu) apa yang dikatakan oleh mereka – bahawa kempen ini melangkaui isu Anwar (semata-mata).

Agenda Reformasi mesti diteruskan. Mereka (orang ramai) bukannya hendak mengenepikan kes Anwar. Kita jangan lupa bahawa 52 peratus undi popular menyokong kita (Pakatan Rakyat).

Kempen yang digerakkan sudah tentu mencukai masa dan ruang bersama keluarga. Adakah saudari tidak terasa penat? Bagaimana dengan anak-anak dan suami?

Penat tak mengapa. Sebab, bukannya kita yang berada dalam penjara. Saya ada dua anak kecil. Semalam, saya keluar tak lama. Anak saya Sulaiman berkata “Sulaiman takut nanti ada orang nak ambil Mama” (Saya tanya) “Siapa nak ambil Mama? “Orang yang nak ambil Atuk” Saya rasa sedih juga. Anak saya berumur setahun dan tiga tahun.
IMG_8668 (1)Ya, rasa sedih memang ada. Ini tak boleh dinafikan. Kerana ini kali kedua ayah kami ditahan sebagai tahanan politik. Kami sentiasa berazam untuk sentiasa menguatkan diri. Kena berdoa dan berusaha untuk memperjuangkan pembebasan ayah. Perjuangan ini bukan hanya untuk ayah saya – tetapi perjuangan untuk pembebasan.

Suami sangat menyokong. Dia juga ikut program bersama. Keluarga kami memang memberi galakan yang teguh dan padu. Saya seorang ibu dan ada dua anak. Saya sayang pada anak. Sebab itu saya memahami bagaimana sayangnya ibu-bapa saya kepada kami.

Anwar dipenjara pada 1999. Anwar dipenjara lagi pada 2015. Suasana sudah tentu berbeza. Namun, kali ini saudari menerajui kempen pembebasan.

Ayah saya adalah tahanan politik. Apa yang kami tak tahu pada masa itu. Sebab semuanya masih muda. Kakak, Nurul Izzah, ketika itu berusia 18 tahun. Dia telah lakukan banyak perkara dan membela keluarga. Kami kena buat. Ini bukan sahaja peranan saya, tetapi seluruh keluarga saya. Apa yang saya lakukan juga adalah bagi pihak keluarga.

Saya rasa orang kena faham. Kami ada sokongan berterusan untuk 17 tahun. Bukan sahaja sokongan dalam bentuk (kehadiran) fizikal, tetapi juga sokongan dalam bentuk kempen media sosial di twitter FB dan lain-lain.

Minggu lalu permohonan pengampunan ke atas Anwar dibuat kepada Yang Dipertuan Agong. Ada yang tidak bersetuju dengan langkah ini kerana cenderung dilihat sebagai pengakuan bersalah. Siapa mencadangkan tindakan ini?

Kami berbincang dan keputusan ini dari keluarga sendiri. Sudah tentu perbincangan ada. Kami membuat penelitian (berkenaan tindakan mohon pengampunan) Ini bukan pengakuan bersalah. Tetapi dalam petisyen itu adalah berdasarkan Artikel 42. Dalam petisyen mengatakan bahawa ayah kami tak bersalah, sebaliknya (beliau dipenjarakan) akibat sistem kehakiman yang pincang.

Difahamkan, kempen petisyen pembebasan Anwa secara dalam talian turut dilancarkan. Apa perkembangan terkini?

Sekarang sasaran kami hendak mencecah 100,000 tandatangan. Kami ada beberapa petisyen, termasuk kepada White House, AS. Beberapa (petisyen) lagi akan dilancarkan. Saya baru dimaklumkan oleh YB Sivarasa Rasiah (Ahli Parlimen Subang) bahawa sesiapa sahaja rakyat Malaysia boleh menulis petisyen dan menyerahkannya kepada Yang Dipertuan Agong.

Katakanlah, kerusi parlimen Permatang Pauh akan dikosongkan. Justeru itu pilihanraya kecil terpaksa dibuat. Dilaporkan oleh beberapa media yang menjangkakan bahawa saudari akan bertanding di kerusi tersebut.

Buat masa ini pengosongan kerusi Parlimen tidak ada lagi. Kerusi P44 Permatang Pauh masih lagi kekal dipegang oleh Anwar. Fokus kami terlebih dahulu adalah kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ (March 2 Freedom)

Parti ada keputusan sendiri dan mempunyai sekretariatnya sendiri. Pakatan Rakyat melakukan kerja yang bagus. Pemimpin bercakap, menyatakan keprihatinan. Mereka turut anjurkan program.
Pakatan Rakyat ada ramai pemimpin muda. Namun, saya rasa lebih penting sekarang ini fokus kepada perjuangan membebaskan ayah saya.

Selain kempen melalui kempen tandatangan, petisyen dan sebagainya, sebagai penyelaras kempen ‘Berarak Untuk Kebebasan’ (March 2 Freedom), apa rancangan saudari?

Kami ada rancangan tertentu untuk ke beberapa negeri dan negara. Tetapi tidak akan dimaklumkan dahulu. Ini kerana sebelum ini telah beberapa kali disabotaj. Baru-baru ini emel Nurul Izzah digodam oleh cybertrooper. ‘Mereka’ mula bertindak. Jadi kali ini kami lebih matang. Dan kami tahu (ada) rancangan jahat. Hal sabotaj itu kami dah pandai sedikit berdasarkan program yang dibuat dulu.

Berarak untuk kebebasan (March To Freedom) adalah inisiatif keluarga. Contohnya, saya berjumpa dan turun padang bertemu penyokong. Manakala Ehsan di New York. Sebelum ini adik saya Nuru Iman menjelajah hampir ke seluruh Johor.

Baru-baru ini turut diadakan forum di Columbia University untuk menekankan isu Anwar dan beberapa masalah lain yang berlaku di Malaysia. Ayah kami telah ditahan dua kali. Kami takkan duduk sahaja.
Kami telah memikirkan sebarang kemungkinan dan kami memiliki keyakinan. Dalam perjuangan perlu ada keyakinan.

IMG_8604Saban minggu anak muda, aktivis NGO, dan mahasiswa menganjurkan himpunan #KitaLawan di Kuala Lumpur. Apakah ini sebahagian dari stategi kempen ‘Berarak Untuk kebebasan (March To Freedom)?

(Isu) Anwar Ibrahim (hanya) sebagai pencetus. Tetapi ada hal lain yang perlu diangkat. Saya antara termasuk generasi baru yang memberi sokongan padu kepada usaha orang-orang muda.
Anak-anak muda lebih idealistik. Mereka ada rancangan yang menyeluruh. Mereka lebih arif serta tersusun. Mereka berbincang apa yang harus dilakukan. Menakjubkan.

Mereka juga ada banyak masalah sukar yang perlu ditempuhi. Antaranya, isu kesukaran mendapat pekerjaan. 25 peratus graduan sukar mendapat pekerjaan dalam masa dua tahun selepas tamat pengajian.
Manakala yang sudah bekerja, sukar membeli rumah kerana mahal. Isu-isu seperti ini yang mesti diketengahkan. Ini yang membuat anak muda tertekan.

Sebagai contoh kes Fahmi Zainol yang digantung dua semester hanya kerana menganjurkan himpunan ‘Dari UM Ke Penjara’. Selain itu kes Adam Adli, dan penangkapan Nik Nazmi. Manakala polis menakut-nakutkan dan mengancam. Ini amat tidak boleh diterima.

Anak-anak muda adalah harapan Malaysia. Pendidikan penting. Kerajaan takut kepada rakyat yang terpelajar.
(Bersambung ke bahagian kedua)

Adakah pertemuan Najib dengan pemimpin Umno Isnin nanti berakhir dengan ledakan politik?

Adakah pertemuan Najib dengan pemimpin Umno Isnin nanti berakhir dengan ledakan politik?

muhyiddin_mahathir_najib
Kedudukan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno tidak pernah kelihatan begitu goyah dan genting sepertimana sekarang ini, dan persoalan yang berada di hujung lidah ramai pihak ialah sama ada mampukah Najib meleraikan skandal bailout 1MDB-Tabung Haji dalam masa 48 jam lagi, atau adakah pertemuan beliau dengan pemimpin bahagian Umno hari Isnin nanti bakal berakhir dengan ledakan politik.

Najib terdesak dalam skandal RM42 bilion 1MDB sehingga sanggup meluluskan operasi mendapatkan dana Tabung Haji telah membawa kepada kita sebuah persembahan politik di mana sang Perdana Menteri kini terhimpit antara serangan mantan Perdana Menteri Tun Mahathir serta Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mahathir mendesak supaya perjanjian bailout antara Lembaga Tabung Haji dan 1MDB dibatalkan segera, sementara Muhyiddin pula memberi amaran dari Milan, bahawa skandal 1MDB akan meletup di muka Umno!

Muhyiddin mengakui bahawa 1MDB yang sarat hutang merupakan faktor terbesar kekalahan Barisan Nasional di pilihanraya kecil Permatang Pauh memandangkan beliau sendiri tidak tahu bagaimana untuk menjelaskan skandal tersebut ketika berkempen kerana, “Saya sendiri pun tak tahu apa nak cakap”.

Beliau berkata: “Rakyat mahu tahu, bukan sahaja Tun Dr Mahathir Mohamad. Rakyat mahu tahu mengapa tidak ada seorang pun didakwa, mengapa lembaga 1MDB tidak dipecat, dan status CEO serta perdana menteri sebagai penasihat.”

Malah sebenarnya jika skandal bailout 1MDB-Tabung Haji ini didedahkan lebih awal, BN bukan sahaja akan tewas dengan majoriti yang lebih besar di PRK Permatang Pauh, malah ia boleh sahaja tewas di kubu kuatnya di Rompin.

Bekas Peguam Negara Tan Sri Abu Talib telah melontarkan soalan yang baik tentang sama ada dokumen bailout 1MDB-Tabung Haji tertakluk rahsia di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA), dan siapa yang menyatakan ia rahsia, sambil merujuk kepada kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar bahawa siasatan akan mempertimbang menggunakan OSA terhadap pihak yang membocorkan urusniaga berkenaan.

Adakah Ketua Polis Negara seterusnya akan berkata bahawa semua dokumen berhubung skandal RM42 bilion 1MDB turut dilindungi OSA?

Kredibiliti dan integriti polis akan terus dilanyak di bawah Ketua Polis Negara sekarang sekiranya pihak polis dilihat cuba melindungi dalang skandal RM42 bilion 1MDB dan tidak berpihak kepada orang ramai dan juga kepentingan negara.


AMBIK LAH NIK AMAR.....RASANYA PEJUANG RAKYAT TAK KISAH SANGAT KOTTTTTT

 Ha..ha.. tak habis habis lagi dok ratib  nak ulamak ulamak...ambik lah semua pun..bagi pejuang ianya tetap pejuang..malah tak ada jawatan sekali pun rasanya mereka mereka akan tetap menjalankan tanggungjawab mereka ke padang bersama rakyat menentang regim yang zalim.Contoh Mat Sabu, tak ada jawatan ADUN atau MP, sama saja...orang lebih hormat dan teteap di puji.....Tapi orang akan menilai juga siapa yang hanya dok melalak dalam FB dan tak ambik pot hal rakyat....ini semestinya akan berlaku...tak percaya lihat ..masa akan menentukan...Dan ingat..kerja dan bergelar ulamak ini bukan sesuatu yang mudah....

Tinggal lagi berapa ramai yang akan berpaling akibat menyampah kerana tamak kuasa. Sayang PAS  yang dahulunya boleh menambahkan penyokong bukan Islam kini akan menjadi terpencil jika usaha ini berterusan tanpa penerangan yang jelas kepada bukan Islam.

Jawatan tertinggi PAS perlu dalam kalangan ulama, kata Mohd Amar
Published: 10  May 2015 9:42 PM

Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata ahli PAS seharusnya memilih kumpulan ulama untuk memimpin supaya parti itu tidak terpesong daripada perjuangan asalnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 9 Mei, 2015

Dua jawatan tertinggi dalam PAS perlu disandang mereka dari dalam kalangan ulama, kata Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
Timbalan Menteri Besar Kelantan itu berkata ahli parti seharusnya memilih kumpulan ulama untuk memimpin supaya PAS tidak terpesong daripada perjuangan asalnya. 
"Padangan saya mudah sahaja, apabila berlaku apa-apa kepada orang nombor 1 (Presiden) maka automatik orang nombor 2 (Timbalan Presiden) akan ambil tempat dia.
"Jadi orang nombor 1 dan 2 ini perlu dari kalangan ulama, ia mudahkan proses penggantian," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Pemuda PAS Kelantan di Kota Baru, hari ini.
Sementara itu, Mohd Amar berkata beliau belum membuat keputusan sama ada akan bertanding jawatan timbalan presiden atau naib presiden pada Muktamar PAS ke-61, Jun ini.
Mohd Amar kini menerima 3 pencalonan bagi jawatan timbalan presiden dan ini memungkinkan pertandingan tiga penjuru antara Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (94 pencalonan) dan penyandang jawatan tersebut, Mohamad Sabu (8 pencalonan). – Bernama, 9 Mei, 2015.