Anonymous Ancam Godam Laman Web Kerajaan Malaysia Khamis Ini
PETALING JAYA 14 JUN : Satu kumpulan yang dikenali sebagai Anonymous mengancam untuk menggodam laman web kerajaan www.malaysia.gov.my di bawah “Operation Malaysia” awal Khamis ini.

Kumpulan itu menghantar mesej mengatakan bahawa ia akan menggodam pada pukul 3.30 pagi Khamis ini waktu Malaysia (7.30 petang, waktu GMT esok).

Laporan The Star Online pagi ini menyebut ugutan dalam bentuk grafik disiarkan di laman web http://i.imgur.com/PTFWh.png.

Mikko Hypponen, ketua pejabat penyelidikan di F-Secure Corporation, sebuah firma sekuriti perisian yang berpejabat di Helsinki, Finland menghantar mesej mengenainya menerusi Twitter kira-kira 4.42 pagi tadi (waktu Malaysia).

Tiada butiran lain diperoleh ketika ini, kata laporan itu.

Laporan itu menambah, tidak diketahui sebab Anonymous menyasarkan laman web Malaysia.

RM1.8 Juta Bina Facebook Kem. Pelancongan ?KUALA LUMPUR 14 JUN : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa menyiasat Kementerian Pelancongan apabila membelanjakan RM1.8 juta hanya untuk membangun dan menyelenggara laman sosial Facebook, yang diketahui umum adalah percuma.

Timbalan Menteri Pelancongan, Datuk Dr. James Dawos Mamit menjelaskan RM1.8 juta itu digunakan untuk membangunkan 6 aplikasi interaktif dengan peminat laman tersebut.

Ini bermakna sebanyak RM300,000 digunakan untuk membangunkan satu aplikasi.

Aplikasi tersebut adalah Cuti- cuti 1Malaysia, Citra Warna 1Malaysia, Karnival Jualan, Festival Pelancongan, Kempen 1Malaysia Bersih dan Fabulous Food 1Malaysia.

Laman sosial tersebut dilancarkan Menteri Pelancongan, Datuk Ng Yen Yen sebulan lalu.

Dr James dalam jawapan lisannya di Parlimen hari ini berkata, kontrak membangunkan laman tersebut diberikan kepada Impact Creation Sdn Bhd selama 3 tahun bermula tahun 2011 hingga 2013.

Untuk rekod, Impact Creation sebelum ini mendapat pelbagai kontrak daripada Kementerian Pelancongan.

Ahli Parlimen Rasah Loke Siew Fook dalam sidang medianya di lobi Parlimen hari ini berkata, Kementerian Pelancongan bukan sahaja perlu menjawab mengapa perlu membelanjakan jutaan ringgit bagi menyelenggara laman sosial yang percuma, tetapi juga perlu menjawab dimanakah kewajaran kementerian itu memperuntukkan RM300,000 untuk satu aplikasi sahaja ?

"Satu aplikasi, mereka belanja RM300,000. Apa aplikasi itu ? Satunya Citrawarna 1Malaysia. Apa itu Citrawarna 1Malaysia ? Ia hanyalah sebuah permainan ! RM300,000 hanya untuk permainan internet," katanya.

Siew Fook menambah, aplikasi permainan internet seperti itu telah dibangunkan pekerja di ibu pejabat DAP dan ia adalah percuma.

"Permainan ini, pekerja ibupejabat DAP pun boleh buat. Kita sudah buktikan, pada pilhan raya negeri Sarawak. Ia adalah percuma. Kalau tidak ada pekerja di Kementerian Pelancongan boleh buat, biar pekerja DAP buat," katanya.

Dr James dalam jawapan lisannya juga menjelaskan Impact Creation dibayar untuk memantau dan menyelenggara laman tersebut.

"Ia merangkumi kerja- kerja kreatif, konsep dan idea, rekabentuk, 'programing' dan 'coding', 'testing' dan 'debugging', 'uploding' dan 'launching application', 'system server' dan 'maintanance' dan deployment, development and content database, camping managment and monitoring serta online advertisment and fans equiptment di Facebook dan Google,"katanya.

Siew Fook menambah, sehingga kini laman sosial itu hanya mengumpul kira- kira 20,308 peminat sahaja berbanding laman Facebook 'Visit Penang', milik kerajaan negeri Pulau Pinang yang mendapat 100,000 peminat tanpa membelanjakan waima satu sen pun.

"Ini adalah skandal membazirkan dana awam. Malah Ahli Parlimen Rembau, Khairi Jamaluddin pun cakap ia membazir," ujarnya.

Khairy, dalam soalan tambahannya bersetuju dengan Loke bahawa peruntukan RM1.8 juta itu adalah satu pembaziran dan berkata kurangnya minat laman Facebook kementerian itu tidak mencerminkan jumlah besar yang dibelanjakan.

Khairy juga membangkitkan sama ada kementerian menetapkan sebarang petunjuk prestasi (KPI) bagi memantau pencapaian agensi yang dilantik untuk melaksanakan penjenamaan itu.

"Apa KPI kepada syarikat berkenaan. Dari segi periklanan apakah tambahan mereka dan revenue yang dapat digenerate hasil usaha syarikat itu membuat online advertising," soalnya.

MP Pembangkang Mahu Malaysia Halang Mugabe, Bashir Masuk MalaysiaKUALA LUMPUR 14 JUN : Presiden Zimbabwe, Robert Mugabe dan Presiden Sudan, Omar Al-Bashir patut dihalang daripada memasuki negara ini bagi menghadiri forum Ekonomi Antarabangsa yang akan berlangsung di Putrajaya pada 19 hingga 21 Jun ini.

Gesaan itu dibuat oleh ahli parlimen Ipoh Barat, M Kula Segaran kepada Kerajaan Persekutuan berikutan rekod buruk dan kejam kedua-dua pemimpin Afrika itu yang menyebabkan banyak pembunuhan dan kematian berlaku di negara mereka.

Katanya, Mugabe memiliki rekod yang buruk di mana mengikut laporan beratus-ratus aktivis pembangkang di Zimbabwe telah diseksa dan dibunuh oleh regimnya.

Beliau seterusnya berkata, lebih dari 300,000 orang telah mati di Sudan sejak perang saudara tercetus pada 2003 dan Mahkamah Kriminal Antarabangsa (ICC) telah mengeluarkan sapina untuk menahan Bashir.

“Malaysia telah mengumumkan pada Mac lalu akan menyertai ICC iaitu satu pertubuhan bagi mengelak dan mencegah pembunuhan beramai-ramai, jenayah terhadap kemanusiaan, jenayah perang dan kejahatan pencerobohan.

“Maka dengan ini Malaysia sepatutnya menghalang kemasukan kedua-dua pemimpin itu ke negara kita berdasarkan latarbelakang mereka,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Beliau berkata,tujuan utama menjadi ahli ICC adalah supaya imej Malaysia serta kedudukan kita dalam dunia antarabangsa dari segi kedaulatan undang-undang serta hak asasi manusia dapat dipulihkan.

Katanya, mengikut Undang-Undang Rom, sebagai negara anggota ICC, Malaysia bertanggungjawab untuk menahan mana-mana pihak yang telah dikenakan waran taqngkap oleh pihak ICC.

Justeru beliau mempersoalkan apakah Malaysia akan melaksanakan tanggungjawab dengan menahan Bashir dan menghantarnya ke ICC atau Malaysia akan menganggap penyelewengan hak asasi manusia hanya isu dalaman di Sudan.

Katanya lagi, jemputan ke atas Mugabe melanggar nilai murni dalam sebuah negara demokrasi iaitu seorang yang jelas ganas terhadap rakyatnya dan seharusnya dihalang daripada memasuki negara ini.

“Penahanan ke atas mereka ini harus menjadi ujian dan menerusi tindakan ini barulah kita boleh berbangga sebagai salah sebuah negara yang dikatakan mematuhi perjanjian dan bertanggungjawab
terhadap masyarakat antarabangsa di mana kita bertindak tanpa rasa takut atau berat sebelah,” katanya.

Tegasnya,pembatalan jemputan ke atas Mugabe dan Bashir perlu dilakukan serta mengambil segala tindakan yang dikira wajar bagi membantu ICC menahan Bashir.

PAS Tidak Sekali-Kali Akan Bekerjasama Dengan Umno-Mat Sabu 14/06/2011
ALOR SETAR 14 JUN : Pas tidak sekali-kali akan bekerjasama dengan Umno walaupun atas nama perpaduan Melayu kerana serik dengan permainan parti itu, kata timbalan presidennya Mohamad Sabu.

"Kita tidak mahu kejadian tahun 1969 berulang kerana bertanding atas tiket Barisan Nasional dan mereka berjaya, kita ditendang keluar menjelang pilihan raya umum selepas itu.

"Pemimpin Umno sekarang cuba berbaik dengan Pas...bila dihulur tangan, ku tampar tangan mereka," katanya semasa menyampaikan ceramah di Kompleks Pas Kedah di sini malam tadi.

Mohamad turut melancarkan kempen perhimpunan BERSIH 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil BERSIH 2.0) peringkat negeri Kedah.

Mengenai BERSIH 2.0 beliau berkata Pas akan menggerakkan seramai mungkin ahlinya menyertai perhimpunan itu bersama penganjur dan badan-badan bukan kerajaan di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini.

"Saya mahukan perhimpunan ini bersih...kita tidak akan menimbulkan kekacauan atau menyebabkan kerosakan harta benda awam," katanya.-BERNAMA

Belanjawan Tambahan Bukti BN Salah Urus Negara


KUALA LUMPUR 14 JUN : Tindakan Kerajaan Umno-BN memohon belanjawan tambahan RM13 bilion akan memburukkan lagi defisit negara disamping mencerminkan kerapuhan rancangan-rancangan ekonomi yang diumumkan sebelum ini.

Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail peruntukan tambahan itu adalah “luar biasa” kerana ia menunjukkan belanjawan yang dibentang oleh Perdana Menteri Najib Razak sebelum ini hanya bertahan dua bulan.

“Cadangan untuk tambahan belanjawan 2011 ini sudah diura-urakan sejak empat bulan yang lalu. Maknanya belanjawan 2011 hanya boleh bertahan dua bulan saja, Ini fenomena yang pelik , agak luar biasa, ” kata Azan.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin hari ini membentangkan rang undang-undang itu selepas sesi soalan dan memohon wang tambahan sebanyak RM13,186,713,000.

Terdahulu, Perdana Menteri yang juga menteri kewangan, Datuk Seri Najib Razak pada pembentangan Bajet 2011 telah memohon RM162,805,323,000.

Azan berkata permohonan untuk peruntukan tambahan begitu besar juga menunjukkan pakej-pakej ekonomi kerajaan tidak disokong oleh belanjawan yang betul, sehingga memerlukan lagi suntikan dana baru dalam tempoh singkat.

“Ramai ahli ekonomi berpendapat rancangan-rancangan kerajaan yang diwar-warkan oleh Perdana Menteri sebenarnya tanpa mengambil kira keupayaan belanjawan, maksudnya program-program di bawah ETP, NKRA. Tidak ada kombinasi yang kukuh di antara pengumuman dan keupayaan belanjawan,” kata beliau.

“Maknanya kepincangan sudah nampak dengan jelas. Bulan dua sudah ada keperluan peruntukan tambahan sehingga ia perlu dibentangkan sekarang,” tambah beliau.

Beliau juga menegaskan kerajaan terpaksa memohon peruntukan tambahan itu kerana meluluskan terlampau banyak projek-projek untuk disogokkan kepada kroni yang memohon.

Azan mempersoalkan keperluan peruntukan tambahan itu jika benar dakwaan Perdana Menteri bahawa Malaysia mendapat suntikan pelaburan luar RM20 bilion yang berupaya menghasilkan RM60 bilion.

Beliau juga melahirkan kebimbangan belanjawan tambahan itu akan digunakan untuk “projek-projek mee segera” yang menguntungkan kroni Umno-BN sahaja.

“Kerajaan sudah memberikan beban kepada rakyat dengan menarik balik sejumlah subsidi, nampaknya ada lain-lain tempat mereka membelanjakan lebih banyak untuk menguntungkan kroni sehingga defisit negara perlu ditambah,” kata Azan.

Beliau berkata peruntukan tambahan RM13 bilion akan memburukan defisit yang sudah pun amat serius, bermakna Malaysia akan terus mengalami masalah imbangan kewangan untuk jangka masa yang lama jika dasar-dasar BN dikekalkan.

Azan berkata kerajaan persekutuan sepatutnya meneladani kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang dalam menguruskan wang rakyat.

“Saya rasa Barisan Nasional menunjukkan ia tidak mampu merancang bajet dengan baik seperti yang dirancang oleh Pakatan Rakyat seperti di Selangor dan Pulau Pinang di mana kita boleh merancang perbelanjaan sehinggakan kita ada baki setiap kali perbelanjaan. Ini kerana kita tidak boros dan tidak ada ketirisan,” kata beliau.

PKR Lancar Konvensyen Pilihan Raya Ahad IniPETALING JAYA 14 JUN : Parti Keadilan Rakyat (PKR) buat julung kalinya akan menganjurkan konvensyen khusus sempena Pilihan Raya Umum ke-13 yang akan diadakan di Pusat Konvesnyen Shah Alam (SACC), hujung minggu ini.

Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat, Azmin Ali berkata, konvensyen ini diadakan untuk melancarkan kempen dan tema kempen PKR untuk pilihan raya umum yang dijangka berlangsung dalam masa terhampir.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat, Azmin memberitahu tema kempen PKR untuk pilihan raya kali ini ialah "Demi Rakyat".

" Kita berharap konvensyen kali ini akan memberi penekanan kepada penjenamaan kempen yang lebih kuat sebagai tanda perancangan dan pelaksaan kempen Keadilan yang lebih bersedia berbanding parti-parti lawan kita," ujar beliau.

Konvensyen yang bakal menghimpunkan perwakilan dari seluruh negara itu dijangka dihadiri kira-kira 2,000 perwakilan.

Kehadiran mereka adalah untuk sama-sama melancarkan kempen dan tema kempen Keadilan untuk pilihan raya umum.

Dalam pada itu menurut Azmin, logo tangan masih dikekalkan sebagai simbol untuk rakyat menggunakan tangan mereka membawa perubahan dalam PRU akan datang.

Manakala kempen secara online juga telah dimulakan bermula hari ini di www.demirakyat.org.

" Akhinya Keadilan akan menghadapi pilihan raya ini dengan rasa tawaduk, semangat yang kental kerana kita sedar impak besarnya kepada negara di mana rakyat meletakkan harapan yang cukup besar supaya satu perubahan secara total dapat disempurnakan melalui pilihan raya akan datang,"kata Azmin lagi.

Felda kalah lagi, diarah bayar RM1.2 juta

Felda kalah lagi, diarah bayar RM1.2 juta
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 14 Jun: Seramai 131 peneroka Felda Kemahang 1 dan 2 menerima berita gembira hari ini apabila Mahkamah Tinggi Kota Bharu mengarahkan Felda membayar RM1.2 juta kepada mereka.

Kes tersebut difailkan peneroka yang gagal mendapat semula wang caruman mereka di bawah tabung wang tanam semula yang diuruskan Felda melalui peguam Wan Rohaimi Wan Daud.

Keputusan tersebut dibuat Hakim Datuk Mohd Azman Husin jam dan mengarahkan wang tabung tersebut ditaksirkan.

Menurut Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman sejumlah RM1.2 juta itu dikira daripada caruman pokok peneroka termasuk caruman yang dibuat setiap bulan selama lebih kurang 20 tahun.

Manakala dividennya juga dikira dalam tempoh 20 tahun itu.

Mazlan menyifatkan keputusan tersebut sebagai sangat menggembirakan peneroka dan membuktikan perjuangan mereka menuntut keadilan semakin mendapat perhatian.

"Ini satu keputusan yang menggembirakan yang ditunggu-tunggu selama ini dan mengulang kes yang sama yang dibawa peguam Hanipa Maidin dalam kes saman peneroka Sungai Koyan terhadap Felda sebelum ini dan ini kemenangan buat kesekian kalinya.

"Ini menandakan bahawa perjuangan warga felda mendapat tempat dan kebenaran akhirnya memihak kepada peneroka," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Ogos tahun lalu, seramai 354 peneroka Felda Kemahang 3, Kelantan, menerima ganti rugi berjumlah RM11 juta dari Felda kerana manipulasi gred buah kelapa sawit.

Mazlan juga berkata, kemenangan kali ini sangat penting untuk menyuntik semangat peneroka agar terus berjuang menuntut hak mereka.

"Ini satu keputusan yang penting kerana melibatkan lebih kurang 10 ribu lagi peneroka yang tidak mendapat wang tanam semula dan ada kesnya yang sedang dibicarakan," katanya.

Mazlan turut memberitahu, lebih kurang 700 peneroka dari sekitar Felda Jengka akan memfailkan saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Temerloh berhubung kadar perahan gred (kpg) sawit yang diterima mereka begitu rendah.

"Kes ini akan diketuai peguam Sivarasa Rasiah," katanya.

Sekretariat Task Force Felda

Sementara itu Mazlan turut memaklumkan bahawa satu diskusi mengenai akta penempatan berkelompok (GSA) 1960 berlangsung di Bangunan SUK Selangor hari ini dan dirasmikan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Diskusi tersebut dianjurkan oleh Sekretariat Task Force Felda yang ditubuhkan Kerajaan Negeri Selangor.

"Ahli panel terdiri daripada para peguam yang membentang dan menghurai tentang GSA dari sudut kelemahan,kepincangan dan apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk melakukan penambah baikan terhadap felda ini termasuk keadilan akta ini kepada peneroka," katanya.

Beliau berkata, hasil diskusi tersebut, mereka bersetuju untuk memperincikan semua kelemahan yang terdapat dalam GSA ini agar dilakukan semakan semula supaya dapat memberi keadilan kepada pemilik tanah.

Mazlan merupakan salah seorang ahli jawatankuasa task force tersebut.

AWANG YANG SEMPIT PEMIKIRANNYA

Beberapa NGO memulangkan kembali gelaran "dangkal" yang diberikan penulis kontroversi Awang Selamat terhadap orang Melayu yang mahu menyertai perhimpunan BERSIH 9 Julai depan.

protest israel penang 020109 teras president azmi abdul hamid"Kita lihat dangkalnya Awang Selamat, sengaja menunjukkan kejahilan dalam melihat politik.

"Perhimpunan BERSIH adalah hak untuk keseluruhan (rakyat) bukan hanya orang Melayu," kata Pengerusi Teras Keupayaan Melayu, Azmi Abdul Hamid (kiri).

"(Awang) melihat orang Melayu sebagai bodoh. Sebenarnya sudah lama orang Melayu dibodohkan oleh pihak berkuasa. (Ini) satu perkara yang menghina orang Melayu."

Dalam kolum "Bisik-bisik" di Mingguan Malaysia kelmarin, Awang Selamat menyifatkan orang Melayu yang menyertai perhimpunan BERSIH sebagai "dangkal berpolitik" kerana faedah besarnya dinikmati kaum lain.

Ketika dihubungi Malaysiakini semalam, Azmi turut meminta Awang Selamat mengemukakan bukti atas dakwaannya bahawa perhimpunan itu didalangi oleh "NGO anti-Islam."

"Apa buktinya? Ini tuduhan dan tanggapan liar begitu saja. Siapa dia yang dipanggil NGO anti- Islam?" soalnya kembali.

Umno tahu ia berkesan

Sebaliknya, katanya lagi, perhimpunan BERSIH selari dengan tuntutan agama Islam yang menuntut hak untuk membuat pilihan dengan bertanggungjawab.

"(Ia) tidak lari dari tuntutan Islam. Hak untuk bersuara. Hak untuk memilih kepimpinan. Sama sekali tidak boleh dikatakan bertentangan dengan Islam," tambahnya yang akan turut sama dalam perhimpunan itu.

gmi leaflet demonstration anti isa 040709 syed ibrahim (in blue)Sementara itu, Pengerusi Gerakan Menentang ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh (kanan) pula turut menyangkal dakwaan Awang Selamat dan menyifatkannya mempunyai pemikiran sempit.

"Saya rasa itu satu pemikiran yang sempit. Saya rasa prinsip di sebalik BERSIH bukan perkauman.Saya rasa tidak benar sama sekali. Ini perjuangan oleh semua kaum. Untuk kepentingan semua kaum," kata Syed Ibrahim.

Malah, beliau tidak tahu menahu dengan isu perkauman yang dibangkitkan Awang Selamat.

Melalui pengalamannya dalam perhimpunan yang lalu, Syed Ibrahim beranggapan artikel dalam akhbar Umno itu bertujuan memberi gambaran negatif terhadap perhimpunan tersebut.

"Perhimpunan sebelum itu juga mereka cuba untuk memburukkan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Beliau juga berkata, perhimpunan BERSIH dari dulu sehingga sekarang sentiasa bebas dari agenda perkauman.

Katanya, perhimpunan tersebut selari dengan peruntukan dalam perlembagaan, malah Umno sendiri berusaha menyaingi perhimpunan sedemikian kerana maklum pada keberkesanannya.

Kami ke mahkamah jika Parlimen gugur MP Tian Chua, amaran Azmin

PETALING JAYA, 14 Jun — Timbalan Presiden PKR Azmin Ali memberi amaran kepada Barisan Nasional (BN) bahawa parti itu akan mengambil tindakan undang-undang sekiranya Ahli Parlimen Batu Tian Chua digugurkan sebagai wakil rakyat.

Tegas Azmin, beliau percaya BN akan menggunakan kuasa majoriti dalam Parlimen untuk menggugurkan Chua sebagai wakil rakyat selepas mahkamah menolak permohonan rayuan dibuat beliau tempoh hari.

“Seperti sedia tahu BN tidak lagi berpegang kepada prinsip keadilan dan kebenaran kerana mereka akan menggunakan kuasa majoriti dalam Parlimen untuk menafikan keadilan seorang wakil rakyat.

“Ini terjadi apabila saya dan tiga ahli Parlimen lain digantung yang mana BN menggunakan kuasa majoriti, saya tidak terkejut jika BN gunakan cara sama untuk menafikan hak Tian Chua,” katanya pada sidang media.

Justeru kata Ahli Parlimen Gombak itu, pihaknya tidak akan berdiam diri sekiranya Chua, wakil rakyat penggal pertama dilucut dari jawatan itu.

Tegas Azmin (gambar), sekiranya ia berlaku pihaknya akan menggunakan undang-undang untuk mempertahankan Chua.

“Kalau BN gunakan kuasa majoriti, kita akan gunakan kuasa undang-undang untuk mempertahankan Tian Chua.

“Sekiranya BN lakukan ini rakyat akan menghukum mereka pada pilihan raya umum ke-13 nanti,” katanya.

The Malaysian Insider pagi ini melaporkan BN sudah memutuskan untuk membawa usul berkaitan status Chua di Parlimen.

Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan BN (BBCBN) akan memaklumkan Dewan Rakyat secara formal pagi ini — dipercayai selepas selesainya sesi soalan lisan — bahawa wakil rakyat PKR itu sudah tidak lagi layak menjadi wakil rakyat.

“Kami akan memaklumkan kepada Speaker Dewan Rakyat hari ini... ya, selepas sesi soalan lisan, sebab perkara ini perlu dibawa mengikut aturan mesyuarat Dewan Rakyat,” kata Timbalan Pengerusi BBCBN Datuk Bung Mohtar Radin.

“Kami mengambil pendirian bahawa beliau (YB Chua) sudah tidak layak hadir sidang Parlimen,” kata beliau.

Ketika ditanya siapa yang akan membawa perkara itu untuk perhatian Speaker Dewan Rakyat, Bung Moktar berkata, “BBCBN, sesiapa sahaja (anggota BBCBN) akan membawa perkara ini hari ini.”

Mengikut peruntukan perlembagaan dan aturan mesyuarat Parlimen perkara itu perlu dibawa kepada Speaker Dewan Rakyat untuk tindakan susulan sebagaimana pernah disaksikan masa-masa lalu.

Sebelum ini Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, adalah sesuatu “tidak bertanggungjawab” jika tiada wakil rakyat memaklumkan Parlimen sabitan kesalahan Chua dan kemungkinan boleh hilang kelayakan.

Katanya, tanpa makluman formal daripada mana-mana anggota Dewan Rakyat, Speaker tidak boleh ambil tindakan ke atas Chua yang kedudukannya kini kelihatan tergantung.

Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan berhubung sabitan kesalahan menggigit seorang anggota polis.

Dengan perkembangan itu, keputusan Mahkamah Tinggi tahun lalu yang mengenakan denda RM2,000 kekal, sekali gus menimbulkan persoalan mengenai status kerusinya.

Chua bagaimanapun menegaskan beliau masih seorang wakil rakyat yang sah walaupun Mahkamah Rayuan telah mengetepikan rayuannya berhubung hukuman dikenakan atas tuduhan menggigit seorang polis empat tahun lalu.

Pertengahan Jun tahun lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Datuk Ghazali Cha mengetepikan hukuman penjara enam bulan dan denda RM3,000 terhadap Chua, yang dikenakan oleh Mahkamah Majistret berhubung tuduhan mencederakan anggota polis pada 2007 dan mengantikannya denda RM2,000 atau dua bulan penjara.

Mengikut Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan seseorang Ahli Parlimen hilang kelayakan jika beliau disabitkan oleh mahkamah dan dihukum penjara tidak kurang setahun atau denda tidak kurang daripada RM2,000 dan beliau tidak mendapat pengampunan.

Daftar pemilih: PKR dakwa SPR bias, mahu sekat Pakatan kesan pengundi

PETALING JAYA, 14 Jun — Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengamalkan “double standard” kerana tidak memberikan maklumat lengkap mengenai pengundi dalam senarai daftar pemilih.

Menurut timbalan presidennya Azmin Ali, dalam senarai daftar pemilih yang dibeli daripada SPR tidak dinyatakan alamat para pengundi.

Jelas beliau, lebih 90 peratus daftar pemilih yang berharga RM48,000 itu tidak mempunyai alamat pengundi dan ia menyukarkan pihaknya untuk mengenal pasti identiti mereka.

“Keadaan lebih buruk apabila SPR diperkudakan Umno-BN (Barisan Nasional) untuk terus laksanakan pilihan raya kotor dan tidak adil.

“Dalam senarai daftar pemilih sehingga penghujung 2010, SPR telah bekalkan daftar pemilih tanpa alamat pengundi... ini double standard, kita tahu ia hanya untuk Pakatan Rakyat.

“Ini amat mengejutkan, kita diminta dibayar untuk dapatkan daftar pemilih induk tapi ia tidak mempunyai alamat yang lengkap,” kata Azmin pada sidang media di sini.

Tegas beliau, ia satu cara Umno-BN untuk menyekat PKR mendekati pengundi kerana bimbang akan tewas pada pilihan raya umum ke-13.

“Ada beberapa nama diberikan alamat tapi lebih 90 peratus tiada alamat (dalam daftar pemilih) yang dibekalkan SPR yang perlu dibeli parti-parti politik.

“Kita dapat hidu ini usaha Umno-BN untuk bawa pengundi hantu, saya percaya daftar pemilih ini hanya untuk Pakatan Rakyat sebab seorang pegawai SPR memberitahu ia adalah arahan baru agar daftar pemilih tidak dibekalkan dengan alamat,” katanya.

Azmin, Ahli Parlimen Gombak juga kesal dengan sikap SPR yang menjalankan “perniagaan” dengan menjual daftar pemilih kepada parti-parti politik.

“Kita sentiasa diminta untuk membayar dengan jumlah yang besar untuk dapatkan daftar pemilih, mengapa SPR jalankan perniagaan ini, sepatutnya ia adalah tanggungjawab dan ia sepatutnya diberikan secara percuma.

“Kita beli daftar pemilih dengan harga yang tinggi, beli ikut negeri... apa yang kita dapat tidak lengkap dan saya tidak puas hati apabila SPR menjalankan perniagaan ini,” katanya.

Pada sidang media itu juga Azmin mengumumkan parti itu akan mengadakan satu konvensyen pilihan raya kebangsaan PKR 19 Jun ini di Pusat Konvensyen Shah Alam sebagai langkah persediaan untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13, yang dijangka tahun depan.

Selain itu, kata Azmin, tema “Demi Rakyat” akan menjadi kempen pilihan raya parti itu.

“Kita jangkakan 2.000 perwakilan dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak akan menyertai konvensyen yang julung kali diadakan parti politik.

“Kita juga telah melancarkan laman web untuk rakyat di www.demirakyat.org yang bermula hari ini,” katanya.

Khalid : "Tidak Ada Dalam Fikiran Tukar Exco"SHAH ALAM 14 JUN : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberitahu buat masa ini belum ada sebarang perbincangan untuk membuat pertukaran exco kerajaan negeri termasuk menggantikan kedudukan Exco Hal Ehwal Agama, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Datuk Dr Hasan Ali.

Walau bagaimanapun, menurut Khalid, beliau akan menerima cadangan daripada PAS berhubung kedudukan Hasan yang digugurkan daripada mengetuai parti itu di Selangor.

"Keputusan mana-mana parti adalah yang kita mesti terima.

"Tapi buat masa ini tidak ada dalam pemikian kerajaan negeri untuk buat pertukaran exco," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Pada Ahad, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan Hasan tidak lagi menyandang jawatan pesuruhjaya PAS Selangor dan tempat beliau telah digantikan oleh ADUN Meru, Dr Abdul Rani Osman.

Jelas Khalid lagi, pelantikan exco berada di bawah bidang kuasanya dan dibuat atas nasihat Sultan Selangor.


Tindakan Bantah Perhimpunan BERSIH 2.0 Diselar

SHAH ALAM 14 JUN : Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), Zaid Kamaruddin menyelar tindakan setengah pihak yang membantah serta membuat laporan polis berhubung langkah Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) untuk mengadakan perhimpunan pada 9 Julai depan.

Justeru, perhimpunan BERSIH ini bukan sahaja perlu didokong oleh setiap lapisan masyarakat di negara ini bahkan setiap wakil rakyat yang telah dipilih oleh pengundi juga sewajarnya menyertainya.

Katanya, ini kerana perhimpunan BERSIH diadakan secara bertanggungjawab, aman dengan matlamat murni agar pilihan raya bebas dan adil diadakan di negara ini.

Oleh demikian Zaid memberitahu jemputan untuk menyertai perhimpunan Bersih 2.0 yang sudah pun dipanjangkan Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan perlu disambut baik parti-parti politik baik daripada pembangkang mahupun daripada kerajaan.

"Sepatutnya apa yang dibuat oleh BERSIH ini perlu disokong semua pihak kerana ia bukan difokuskan untuk pembangkang sahaja. NGO-NGO mengajak semua pengundi tak kira dari parti mana untuk turut serta demi menjaga kepentingan mereka sendiri supaya pilihan raya di Malaysia dijalankan dengan bersih,telus dan adil. Supaya kita punya undi itu benar-benar bermakna," katanya memberitahu Tv Selangor.

"PERKASA sekalipun patut bersama-sama dengan BERSIH dalam menjayakan perhimpunan ini, malah siapa-siapa sahaja yang di negara ini wajar untuk menyertainya supaya hasrat rakyat dan kehendak rakyat betul-betul teserlah dan dapat dizahirkan melalui pengundian,"tegasnya.

Bersih 2.0 akan berhimpun pada 9 Julai ini untuk menuntut enam perubahan dalam sistem pilihan raya yang dijalankan sekarang.

Tuntutan mereka itu meliputi penggunaan dakwat kekal, pembersihan senarai undi, reformasi undi pos, tempoh minimum kempen selama 21 hari, akses kepada media yang bebas dan adil, pengukuhan institusi awam, menghentikan rasuah sewaktu pilihan raya dan juga menghentikan amalan politik kotor sewaktu berkempen.

Satu majlis pelancaran perhimpunan besar-besaran juga akan diadakan pada 19 Jun ini.

Mengulas lanjut berhubung laporan polis yang dibuat dalam tempoh empat hari di Perlis untuk membantah "perhimpunan Bersih" pada 9 Julai ini di Kuala Lumpur disifatkan Zaid sebagai pelik.

Malah Zaid turut mempersoalkan tindakan setengah pihak yang membantah perhimpunan itu.

"Mereka yang membantah terutamanya mereka-mereka yang telah dipilih oleh rakyat merupakan satu perkara yang pelik. Adakah mereka tidak bersetuju dengan kita yang inginkan satu pilihan raya yang adil dilakukan?Adakah mereka tidak bersetuju kalau kita adakan pilihan raya yang betul-betul bersih? soalnya.

" Bagi kita amat pelik kalau ada orang yang tidak bersetuju, terutamanya orang-orang yang terlibat dalam politik kerana ini adalah untuk kebaikkan mereka," katanya lagi.

Sebanyak 36 laporan polis telah dibuat dalam tempoh empat hari di Perlis, membantah cadangan pembangkang mengadakan "perhimpunan Bersih" pada 9 Julai ini di Kuala Lumpur.

Jelas Zaid lagi, pihak yang terlibat dalam membuat laporan polis ini sewajarnya tidak berbuat demikian, namun apa yang perlu adalah untuk meneliti terlebih dahulu hasrat yang terkandung dalam cadangan itu.

"Mereka perlu meneliti kembali apa yang kita cadang dan sarankan ini agar hasrat pengundi ini betul-betul terserlah dan itulah yang seharusnya terjadi agar proses pemilihan itu nanti tidak akan ada orang yang akan mempertikaikan keputusan undi,"tambahnya lagi.

Semalam, Ibrahim yang juga ahli parlimen Pasir Mas, berkata kumpulannya itu akan berarak menentang penunjuk perasaan BERSIH 2.0 bagi membuktikan bahawa tidak semua rakyat Malaysia setuju bahawa pilihan raya di negara ini adalah “kotor”.

Beliau yang juga pernah dilucutkan gelaran “Datuk” oleh Sultan Kelantan mendakwa tindakannya itu adalah demi menjamin kepentingan demokrasi.

Warga Singapura Dakwa Diarah Ketuk Ketampi Dalam Bogel

KUALA LUMPUR 14 JUN : Dua wanita warga Singapura dilaporkan dipaksa ketuk ketampi dan bercangkung dalam keadaan berbogel oleh anggota Jabatan Imigresen selepas ditangkap atas dakwaan cuba masuk ke Malaysia secara tidak sah.

Tindakan seumpama itu pernah diisytiharkan sebagai “tidak berperikemanusiaan dan menghina” serta diarahkan dihentikan serta-merta oleh Suruhanjaya Diraja yang menyiasat Peraturan Prosedur Operasi Standard (IGSO) berhubung laporan mengenai pemeriksaan badan, ketika ditangkap dan dalam tahanan pada 2006.

Suruhanjaya lima anggota yang diketuai bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohamad Dzaiddin Abdullah itu berkata amalan tersebut juga haram di sisi Syariah dan mencabul hak asasi manusia.

Menurut akhbar harian berbahasa Cina Singapura - Lianhe Zaobao, kejadian berlaku pada awal pagi 9 Jun lalu apabila dua wanita berkenaan memandu menyeberangi Tambak Johor dari republik itu.

Mereka menuju ke Johor Bahru dengan tujuan untuk makan malam tetapi secara cuai dan lalai melalui kaunter imigresen tanpa mengecop passport masing-masing.

Atas kesilapan itu, mereka ditahan dan didakwa sebagai pendatang asing dan dikurung di lokap di Pontian, Johor.

Wanita yang menggunakan nama samaran Lin Li Li, memberitahu akhbar itu, dia dan rakannya Zhan Ting Ting, juga nama samaran, kemudiannya diarahkan supaya menanggalkan semua pakaian mereka dan melakukan ketuk ketampi sebanyak 10 kali.

Selepas selesai melakukannya, mereka diberi pakaian tahanan dan mendakwa digari dan dikurung di bilik tahanan yang cukup memilukan.

"Baju yang diberikan itu kotor dan berbau. Sel itu sebesar dua pertiga gelanggang bola keranjang tetapi ada 50 ditempatkan di dalamnya. Ada banyak nyamuk dan juga lipas.

"Kami digari dan dilayan seperti banduan meskipun kami belum didapati bersalah. Ini amat menghina,” kata Lin kepada akhbar itu.

Selepas dikurung selama 24 jam, mereka kemudiannya dibebaskan dengan surat amaran daripada seorang pegawai imigresen.

Berang layanan yang tidak berperikemanusiaan itu, kedua-dua mereka berkata tidak akan menjejakkan kaki ke Malaysia walaupun dijemput berbuat demikian.

Menurut laman web akhbar harian Sin Chew, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmud Adam enggan mengulas kerana belum menerima laporan berhubung perkara itu.-Malaysiakini


Tindakan yang dianggap keterlaluan ini bukan sahaja menjadi bualan di mata warga asing, malahan layanan yang tidak seharusnya berlaku itu akan menjadikan Malaysia seolah-olah sebagai sebuah negara polis yang hanya akan memburukkan hubungan antara kerajaan negara kita dan juga negara asing .Ini bukan sahaja akan menambahkan perang dingin sebagaimana yang di perkatakan sebelum ini , malahan ianya akan menjdi buah mulut kepada warg asing bhawa Malaysia tidak seharusnya mengambil tindakan yang tidak sepatutnya berlaku keatas negara jiran kita.

Kos Operasi SYABAS Terlebih, Selangor Enggan Lulus Dana Tangani NRW

KUALA LUMPUR 13 JUN : Kerajaan Negeri Selangor tidak meluluskan peruntukan tambahan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) untuk menangani masalah Kehilangan Air Tanpa Hasil (NRW) kerana kos operasinya melebihi daripada kebiasaan.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata demikian ketika mencelah apabila Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin menyatakan SYABAS tidak diberi peruntukan yang mencukupi untuk menANGANI masalah Kehilangan Air Tanpa Hasil (NRW).

Khalid dalam soalan lisannya di Parlimen hari ini meminta Peter Chin merujuk laporan Malaysia Water Industry Guide 2010 yang menyatakan nilai purata non-revenue water (NRW) adalah 36.63 peratus melibatkan 1.8 bilion meter padu air serta kerugian RM1.64 bilion.

"Syarikat yang telah dilantik untuk mengepalai penswataaan pengurusan air ini tidak dapat jalan tugas dgn baik sebab tidak cukup wang dan sekarang dapat sokongan berlebihan dari kerajaan persekutuan," kata Khalid.

Peter Chin menyatakan bahawa masalah NRW semakin membimbangkan di Selangor.

NRW boleh diklasifikasikan sebagai kehilangan fizikal yang disebabkan kebocoran paip dan kehilangan komersil yang berpunca daripada kecurian air, ketidaktetapan pada bacaan meter, kegunaan bagi sistem penyelenggaraan air dan juga kegunaan bomba.

Peter Chin berkata mengikut rekod kementerian kadar nasional NRW pada tahun 2009 adalah sebanyak 36.63 peratus. Kadar tersebut menurun sedikit berbanding tahun 2008 yang mancatatkan 36.93 peratus.

Walaubagaimanapun, purata NRW adalah berbeza bagi setiap negeri dengan julat diantara 19.08 peratus sehingga 59.90 peratus.

Peter menambah, bagi sesebuah negeri, kadar NRW berbeza mengikut sesebuah kawasan.

Kadar NRW banyak dipengaruhi usia aset bekalan air terutama paip, faktor geografi sesebuah negeri dan kaedah pengurusan NRW oleh setiap operator bekalan air.

"Berikutan itu pendekatan yang ditekankan ialah untuk menangani NRW yang berpunca daripada kehilangan fizikal dengan program- program holistik."

Untuk tujuan itu katanya, kerajaan memperuntukkan sejumlah RM1.082 bilion dalam RMK-9.

Peter juga berkata, pihaknya akan memastikan operator air mempunyai kadar penurunan NRW yang sistematik. Ia mestilah menepati KPI yang ditetapkan sebelum ini.

RM 50 Juta Dibelanjakan Untuk PRN Sarawak
KUALA LUMPUR 13 JUN : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membelanjakan sejumlah RM50 juta bagi melaksanakan pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-10 pada April lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kementerian-kementerian dan agensi-agensi lain, jumlah perbelanjaan mereka adalah mengikut anggaran bajet yang telah ditetapkan oleh kementerian dan agensi masing-masing.

Mohamad Nazri berkata demikian bagi menjawab kepada soalan Ahli Parlimen DAP Serdang,Teo Nie Ching di Dewan Rakyat hari ini.

Teo meminta Nazri mengulas lanjut berhubung perbelanjaan SPR, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kerajaan dalam pilihan raya DUN Sarawak yang lalu.

Seperti biasanya perbelanjaan pilihanraya harus dientangkan agar mendapat kepastian bukan sahaja dari rakyat malahan kelulusan sidang parlimen.namun ternyata usaha ini bukan sahaja menjadi satu masalah bagi kerajaan , malahan perlu di jelaskan di dalam dewan dan kebiasaanya rakyat tidakmendapat maklumat yang betu berkaitan dengan perbelanjaan sesuatu piliharaya yang dijalankan oeh kerajaan.

(function() { var d = document, w = window; w

KAMI TELAH DIKENCING

  Sham Ghaz 1. Hudud tak laksanakan di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Malaysia. 2. RUU 355 juga tidak dibentang untuk dilulus dan dilaksana...