Selamat Hari Raya daripada Aliran

 

               Foto : DR WONG SOAK KOON/ALIRAN

Follow us on our Malay and English WhatsApp, TelegramInstagramTiktok and Youtube channels.

Aliran mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca Islam dan selamat menyambut musim perayaan kepada semua.

Semoga Aidilfitri ini mendekatkan kita kepada nilai-nilai keadilan, kebebasan dan perpaduan. Marilah kita bersama-sama menegakkan keadilan, kesaksamaan dan hak asasi manusia, dan berdiri dalam solidariti dengan mereka yang terpinggir atau ditindas.

Semoga hari yang penuh mulia ini memberi inspirasi kepada kita untuk berusaha ke arah dunia yang lebih adil dan bebas di mana setiap orang dihargai dan dihormati.

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.
AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama
  1. Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat
  2. Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar
  3. Raikan kerencaman dan keterangkuman
  4. Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang
  5. Lawan rasuah dan kronisme

DAH TERJADI.. JANGAN LENA.. INI BIAR BAGI MEREBAK.... MANA TAK MELAMPAUNYA.. LEMAH KA APA?


Miqdad Zakaria.  Inilah yang YBM Kak Fadhlina Sidek maksudkan, beliau takut perkataan kafir disalahguna oleh mereka yang jahil tentang perkara tersebut.


Hari ini dah terbukti perkara itu berlaku dan tidak dapat dinafikan lagi walaupun sebelum ini kita sudah sedia maklum tabiat sebenar ghuluw dan takfiri dari mereka yang bergelar sebagai Pentaksub Parti Politik Hijau Putih.TAK HABIS LAGI MAIN HARGA MAHAL. KAU DUDUK MANA NI... ULU BARAM KAH.?

 Walaun tak putus ada mainkan naratif 𝗯𝗮𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗮𝗵𝗮𝗹. Aku tak kata murah tapi aku nak ingatkan walaun tu.


Dia kata bawang RM10/kg tu mahal. Tapi zaman PN dulu harga bawang RM18 sekilo. 𝗠𝗮𝗻𝗮 𝗹𝗮𝗴𝗶 𝗺𝗮𝗵𝗮𝗹?


Walaun kata ayam RM15-20/ekor tu mahal. Zaman PN dulu RM15-20 tu harga sekilo. 𝗠𝗮𝗻𝗮 𝗹𝗮𝗴𝗶 𝗺𝗮𝗵𝗮𝗹?


Harga daging dengan daun palas aku tak ingat. Tapi harga minyak masak zaman PN dulu RM50 sebotol 5kg. Tapi sekarang RM27. 𝗠𝗮𝗻𝗮 𝗹𝗮𝗴𝗶 𝗺𝗮𝗵𝗮𝗹?


Sebenarnya posting begini pun satu fitnah juga. Dah nak habis Ramadhan pun walaun masih 𝗯𝗲𝗿𝗻𝗮𝗳𝗮𝘀𝗸𝗮𝗻 𝗳𝗶𝘁𝗻𝗮𝗵. Jauh dari ciri Islam sebenar. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


CUKAI PERKHIDMATAN 8% HANYA KE ATAS GOLONGAN BERKEMAMPUAN
 Langkah kerajaan menaikkan Cukai Perkhidmatan daripada 6% kepada 8% tidak melibatkan seluruh rakyat sebaliknya hanya tertumpu kepada golongan berkemampuan.

Bahkan kenaikan 2% yang berkuatkuasa mulai 1 Mac lalu itu dikenakan hanya kepada perkhidmatan logistik, pembrokeran, penaja jaminan dan karaoke yang tidak digunakan oleh kebanyakan rakyat secara harian.

Oleh itu Ahli Parlimen Batu Pahat, Onn Abu Bakar membidas dakwaan penyokong dan laskar siber pembangkang yang sering kali mengaitkan langkah kenaikan cukai itu untuk menekan kehidupan rakyat.

“Saya hairan mengapa cytro-cytro pembangkang banyak mainkan isu ini sedangkan kenaikan 2% itu hanya tertumpu kepada golongan berkemampuan.

“Contohnya cukai elektrik, kerajaan mengenakan caj tambahan kepada pengguna yang berbelanja melebihi RM 220, dari situ 85% pengguna tidak dikenakan caj,” katanya kepada Suara Keadilan.

Malah katanya, langkah kerajaan tidak mengenakan sebarang kenaikan cukai bagi majoriti perkhidmatan, makanan dan minuman, logistik, telekomunikasi serta parkir kenderaan jelas membuktikan kerajaan tidak menekan majoriti rakyat terutama golongan B40.

“Perlu untuk kita faham, caj tambahan itu hanya dikenakan dalam perkhidmatan seperti hotel, pusat hiburan. Keperluan asas seperti makanan, air ini tidak dikenakan apa-apa kenaikan.

“Saya kira apa yang dilakukan oleh kerajaan ini adalah tindakan bertanggungjawab kerana mereka berani mengambil langkah penjimatan dan Perikatan Nasional sepatutnya perlu rasa malu kerana tidak berani untuk membuat langkah sama ketika menjadi kerajaan,” ujarnya lagi.

Mulai 1 Mac lalu kenaikan Cukai Perkhidmatan sebanyak 2% sering menjadi titik utama serangan pembangkang. Antaranya mereka mendakwa kenaikan berlaku sebanyak 8%. Begitu juga kenaikan tersebut disebut sebagai Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST), sedangnya yang dinaikkan oleh kerajaan hanya Cukai Perkhidmatan.BODO TAHAP GABAN BEGINI. ADAKAH JIKA NEGARA HANCUR KERANA SEGELINTIR MANUSIA BODO YANG SUKA LIHAT NEGARA KUCAR KACIR DAN HANCUR KERANA ISU SEBEGINI


 

PERLIS REFORM. BICARA SOAL EKONOMI SEMASA


 

BEZA ANTARA YIDDIN DAN PMX


 

Dalam isu "diamlah kafir", ada beberapa perkara yang perlu diperincikan.

 

Aiman Banna


Dalam isu "diamlah kafir", ada beberapa perkara yang perlu diperincikan.


Setelah melihat penjelasan Fadli Salleh dan Ginnnens Goh:


1. Ginnens Goh (seorang guru sekolah, yang masih mengajar di sekolah) sedang komen di posting berkenaan kasut Vern, sedang bertanya di pos tersebut dan inginkan penjelasan. Komennya di post sama telah diabaikan, maka dia komen di komen Fadli Salleh yang ada untuk dapatkan penjelasan. (Boleh baca screenshot).


Namun dibalas dengan "diamlah kafir".


2. Sekiranya benarlah sekalipun (for the sake of argument), bahawa Ginnens ini memang bertanya pada komen berkaitan syariat tudung, dalam kerangka nak mempertikai syariat Islam kononnya, maka tetaplah salah untuk berinteraksi dengan: "diamlah kafir".


Isbatkan kekafiran secara i'tiqadi itu wajib, perlu diujarkan dengan lisan dan keyakinan tapi tidaklah dengan tidak hikmah dengan berinteraksi dengan kalimah "diamlah kafir"kepada seorang guru sekolah lain yang bertanya dengan sopan.


3. Saya ulang semula ayat dalam chat saya sebagai sangka baik kepada Fadli Salleh:


"...Mungkin ada salah faham dari pihak Mohd Fadli sebab dia ingat you maksudkan "bersederhana" dalam bab syariat bertudung dan you mahu "kacau" dalam bab bertudung. Sedang yang you maksudkan ialah: "bersederhana dalam bab kasut Vern yang sedang dibincangkan dalam pos utama"...."


4. Janganlah normalisasikan panggil gelaran "diamlah kafir" directly kepada orang awam yang tidak seagama dengan kita, apatahlagi bukan datang untuk melawan, sebaliknya bertandang dengan baik dan beradab.


Fadli Salleh ini saya hormat dan ikuti juga sebelum ini, namun entah mengapa setelah berhenti jadi cikgu, ada bibit extremism yang terserlah sedikit demi sedikit. Attack sana sini, attack ahli sunnah, attack benda yang bukan bidang dia pun, lagi lagi bab agama pun dia ulas.


Mungkin perasan saya saja, tapi moga Allah kurniakan hidayah dan taufiq kepadanya dan saya jua.


Saya harap ada penutup isu ini dengan penutup yang baik daripada semua pihak, dengan hendak-Nya.


Sekian, terima kasih.


Yang menasihati kerana cinta,

Abu Harith Aiman Banna.

Bekas guru yang mengajar sekolah jua.HARGA BERAS TURUN: BUKTI KECEKAPAN KERAJAAN KURANG KOS HIDUPPenurunan harga Beras Putih Import (BPI) yang berkuatkuasa semalam nyata memberi khabar gembira sekali gus membuktikan keprihatinan Kerajaan Madani dalam mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Timbalan Pengerusi KEADILAN Kedah, Datuk Ir Zamri Yusof berkata, langkah itu sememangnya membantu rakyat Malaysia mengurangkan perbelanjaan mereka terutama pada bulan Ramadan dan perayaan Aidilfitri akan datang.

“Saya mengalu-alukan pengumuman penurunan harga Beras Putih Import sebanyak RM2-3 kerana penurunan ini sesuai dengan strategi Kerajaan Madani mengawal kos sara hidup rakyat.

“Walaupun secara nilai ringgit tidak signifikan ke atas belanja bulanan, namun ianya memberikan impak psikologi bahawa Kerajaan komited untuk ringankan kos sara hidup,” katanya kepada Suara Keadilan.

Jelas mantan ADUN Suka Menanti itu, pelaksanaan peraturan baharu tersebut wajar disekalikan dengan tindakan tegas penguatkuasaan bagi memastikan matlamat kerajaan menurunkan harga makanan ruji rakyat itu tercapai.

Penguatkuasaan, kata beliau, bukan sekadar memastikan penjual mematuhi harga yang telah ditetapkan tetapi juga bagi memastikan beras import yang dijual di Malaysia hanya untuk jualan dalam negara.

“Elemen penguatkuasaan sangat penting dalam memastikan bukan sahaja beras putih mencukupi di pasaran tempatan, bahkan penurunan harga baharu itu dilaksanakan secara menyeluruh oleh pembekal,” ujarnya.

Terdahulu Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, harga BPI diturunkan kepada RM35 daripada harga harga semasa RM38 hingga RM45 bagi setiap kampit 10 kilogram (kg) beras.

Katanya, pelarasan harga di bawah seliaan Majlis Tindakan Kebangsaan Mengenai Kos Sara Hidup (NACCOL) akan terus dipergiat melalui pelan tindakan jangka panjang struktur kos pengeluaran beras yang lebih realistik.

Kejayaan menurunkan harga beras itu difahamkan pertama kali dalam sejarah sekali gus menutup segala cakap-cakap pihak pembangkang yang sering mempertikai usaha kerajaan menanggani kos sara hidup rakyat. 

Syabas MB Kelantan Tahu Berterima KasihMB PENGAT TAHI TAHU BERTERIMA KASIH. BAB DUIT TAHU LA YA. UPSEREY NAPETEY


MSO


Menteri Besar Kealantan Nasaruddin Daud ucap terima kasih kepada perdana menteri Anwar Ibrahim atas pematuhan Anwar menyalurkan wang ehsan sebanyk RM58.6 juta minggu lalu kepada Kelantan. 


Tenang hati semua orang apabila MB tahu mengenang budi serta melupai sengketa politik seketika dengan memohon maaf kepada Anwar. Baguslah kalau Nasaruddin tahu keboboilannya.


Sikap ditunjukkan Nasaruddin itu jelas pertentangannya dengan Anwar sebelum ini bukan kerana prinsip tetapi kerana duit. Bila hulur duit segala prinsip dipertahankan pun hilang.


Semoga Anwar tidak lagi dikisahkan sebagai tidak kenal tahi sendiri hingga terpijak. Dan Nasaruddin juga tidak perlu ingatkan Anwar agar wang eshan disampai secara berjadual kerana Anwar adalah PM yang waras dan tidak mezalimi sesiapa.


Sekiranya Nasaruddin istiqamah dengan sikap semangat raya ini dengan Anwar khasnya dan kerajaan Madani saya yakin banyak lagi manfaat akan diperolehi rakyat Kelantan. Trims.JOM BOIKOT ROTI CANAI PULAK.


 

‘SANUSI HENTI RETORIK KXP, TUMPU PROJEK LOJI RAWATAN AIR’


 Projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang menjadi tanda tanya rakyat Kedah sama ada diteruskan atau tidak dan telah menjadi polemik media kebelakangan ini seharusnya dijawab oleh kerajaan Pas Kedah.

Bagi Timbalan Pengerusi KEADILAN Kedah, Datuk Zamri Yusof, projek KXP tersebut setelah digembar gemburkan menarik minat pelabur baharu tetapi masih tidak diumumkan jumlah pelaburan yang masuk.

Menurut beliau, isu utama KXP bukanlah Kerajaan Persekutuan tidak meluluskan lesen pembinaan dan pengoperasian lapangan terbang tetapi kerajaan bimbang apakah projek tersebut mampu disiapkan kerana syarikat yang mahu melabur tidak membawa masuk modal secukupnya.

Katanya, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Sanusi Md Nor seharusnya telus dalam hal KXP memandangkan syarikat bertujuan khas (SPV) setakat ini hanya membabitkan Tahira Air Sdn Bhd dengan modal berbayar RM2 juta berbanding kos pengambilan tanah sahaja mencecah RM2 bilion, dan kos pembangunan keseluruhan sekitar RM6.8 bilion.

“Sanusi berhak umum apa sahaja mengenai cadangan KXP.

“Namun, kegagalan yang berterusan MB Kedah ini, tidak mungkin ada lagi orang nak percaya. Sudah berapa banyak pengumuman KXP macam nak jadi, tapi tak jadi,” katanya.

Sehubungan itu, Zamri menasihatkan Sanusi agar memfokuskan projek Loji Rawatan Air (LRA) yang lambat disiapkan oleh agensi Kerajaan Negeri berbanding projek mega.

Katanya, projek sakit membabitkan LRA Bukit Selambau dan LRA Sungai Limau yang sepatutnya siap pada tahun lalu adalah bukti nyata kegagalan Kerajaan Negeri Kedah dalam soal pembangunan.

Oleh itu, Zamri menggesa pentadbiran Pas mengutamakan projek air memandang ia telah diberi lanjutan tempoh masa (EOT) untuk disiapkan.

“Lanjutan masa EOT kepada kontraktor adalah pengakuan bahawa kelewatan disebabkan oleh Kerajaan Negeri.

“Jika lewat kerana kontraktor, lanjutan masa akan disertai dengan denda lewat sekitar RM20 ribu sehari. Tetapi, EOT yang diberikan adalah manifestasi kelewatan atas kesalahan dan kelembapan Kerajaan Negeri,” ujarnya.

Minggu lalu, akhbar Sinar Harian melaporkan kegelisahan penduduk di Kampung Tanah Licin di Kulim yang terlibat dengan pembinaan KXP kerana tiada penjelasan lanjut daripada Kerajaan Negeri.

Penduduk tersebut hanya faham Kerajaan Persekutuan tidak meluluskan lesen pembangunan menyebabkan projek terumbang ambing, sedangkan hakikatnya kerajaan Pas sendiri tidak mempunyai dana untuk membina lapangan terbang kargo itu.PN Koyak Bila Rafizi Ramli Bagi Fakta Bahawa PAS PN Tidak Mampu Tadbir N...

Keputusan muktamad, henti kritik pengampunan Najib - PM


Perdana Menteri Anwar Ibrahim meminta supaya semua kritikan dan kecaman berhubung keputusan Lembaga Pengampunan mengurangkan hukuman terhadap bekas Perdana Menteri Najib Tun Razak, dihentikan. Beliau berkata demikian pada Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri di Dewan De’Seri Endon, Puspanitapuri, Putrajaya hari ini.
NGO Otai Reformis agih bantuan bakul makanan kepada reformis


 

Pertubuhan Kebajikan Otai Reformis Malaysia (PKORM) kelmarin mengagihkan Kotak Ihsan bakul makanan kepada anggota Otai Reformis yang memerlukan.Menurut Setiausaha Agung PKORM, Shaiful Anuar Sulaiman, beliau telah mengagihkan puluhan Kotak Ihsan kepada wakil wakil cawangan PKORM pada Sabtu, 6 April di Bukit Beruntung, Selangor."Sebanyak 50 kotak kepada ahli-ahli dari Hulu Selangor, Sungai Besar dan Sungai Buluh."Manakala pada sebelah petangnya, Pengerusi PKORM Mustapa Mansor telah menyerahkan 25 kotak ihsan kepada ahli-ahli di sekitar Selayang," katanya dalam kenyataan.Shaiful Anuar (baju hitam) mengaihkan Kotak IhsanSementara itu pada 7 April lalu, PKORM mengagihkan 30 Kotak Ihsan dalam majlis berbuka puasa di Malabar Cafe, Lembah Pantai, Kuala Lumpur.Pengagihan dilakukan oleh Otai Reformis senior yang juga mantan Exco Selangor, Ronnie Liu.Turut bersama dalam majlis berkenaan adalah Presiden protem PKORM, Mustapa Mansor Amer Mohd Isa dan mantan setiausaha Otai Reformis, Razak Ismail.DATUK MAHFUZ RESPON KATA SANUSI “RM 16 JUTA DIBERI ANAK YATIM BANDING U...DATUK MAHFUZ RESPON KATA SANUSI “RM 16 JUTA JIKA DIBERI KEPADA ANAK YATIM BANDING UNTUK BOLA MANA LEBIH AFDAL ?“
Ramadan Madani PMX: Fokus santuni rakyat marhaen, elak bermewah


 

Oleh: Noraini NordinULASAN BERITA: Kalau rajin meneliti, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim jelas mempunyai perbezaan yang ketara berbanding pendahulunya sebelum ini dalam konteks menyambut Ramadan dan Aidilfitri selaku ketua Kerajaan Madani.Selain memperlihatkan sikapnya yang tidak suka membazir dan menjimatkan perbelanjaan kerajaan dalam kedua-dua sambutan itu, beliau juga memanfaatkan kedua-dua sambutan itu untuk menyantuni rakyat di seluruh negara.Bagi majlis berbuka puasa selain tidak banyak acara berbuka puasa diadakan di Seri Perdana sebagaimana lazim semua Perdana Menteri sebelum ini melakukannya, makanan yang dijamu untuk tetamu pula cukup sederhana.Siapa yang pernah berbuka puasa di Seri Perdana tahun ini dan kebetulan pernah juga menghadiri majlis yang sama anjuran Perdana Menteri-Perdana Menteri sebelum ini, mereka pasti sedar perbezaan tersebut.Bukan untuk menunjuk kemewahanMakanan yang dihidangkan hanya cukup untuk mengenyangkan, bukan untuk menunjukkan kemewahan.


Dengan menyertai aktiviti Ramadan rakyat PMX dapat mendengar sendiri keluhan kelompok paling terjejas


Selebihnya Anwar juga lebih suka berbuka puasa di negeri-negeri, sambil beliau menggunakan masa tersebut untuk menyantuni rakyat.


Dalam kunjungan ke negeri-negeri, di samping banyak acara rasmi sudah diatur untuknya - bertemu pegawai kerajaan dan acara lain melibatkan rakyat misalnya, beliau juga akan mengambil kesempatan mengunjungi bazar Ramadan.


Di sinilah beliau dapat beramah mesra dengan rakyat secara santai dan tidak formal.Mendengar keluhan rakyatDi sinilah juga beliau dapat mendengar keluhan rakyat dan meninjau harga makanan yang dijual.Untuk sambutan Hari Raya pula, Anwar memutuskan untuk tidak mengadakan majlis rumah terbuka di Seri Perdana sebagaimana kelaziman Perdana Menteri-Perdana Menteri sebelum ini melakukannya.Sebaliknya, beliau memutuskan untuk turun ke negeri-negeri di mana menteri-menteri ada menganjurkan rumah terbuka.Langkah ini bukan saja menjimatkan perbelanjaan dan mengelakkan pembaziran, ia juga merupakan ruang kedua selepas majlis berbuka puasa di negeri-negeri untuk beliau dapat bertemu serta bergaul dengan rakyat biasa.Semua yang Anwar lakukan ini menepati apa yang selalu disebutnya sebelum ini, jawatan dalam kerajaan adalah suatu amanah dan bukan keistimewaan.Beliau tidak sahaja menggesa orang lain melakukan apa yang diperkatakannya, tetapi terlebih dahulu membuktikannya.

_________________________________________________________________________________

Penulis juga adalah Ketua Penerangan Wanita KEADILAN Pusat

 

AKHIRNYA MEREKA KEMBALI SEMULA. POLITIK SARAWAK.


Iswardy Morni


Misi mereka telah berjaya. Maka kembalilah mereka ke tempat asal semula. Ada yang pelik ke? This is Sarawak politic. Sejarah lama berulang kembali. Masalahnya masih ramai terperangkap dalam perangkap yang sama now dah mula malu dari mengaku... orang dah madah sik cayak.

NI REGA AYAM DAGING CUKUP. NAK JAGA SIAPA LAK NI.

 

MMMS


Kenapa ya jarang dapat harga ayam murah waktu musim perayaan sebelum ini? Nak jaga hati siapa agaknya?


YB MOHAMAD BIN SABU


Alhamdulillah, bekalan ayam di pasaran menjelang 1 Syawal mencukupi dan ada penjual bertindak menjual pada harga yang cukup rendah. Tahniah dan terima kasih kepada semua pihak yang telah bekerja keras bagi memastikan bekalan makanan yang menjadi tumpuan di musim perayaan sentiasa cukup dan mudah untuk diperolehi.AKIBAT DIHENTAM BERTALU TALU. CIKGU MINTA PENCEN AWAL DAH PADAM KOMEN BERKAITAN ISU DIAMLAH KAFIR.

 

Aiman Banna. 
Ok, saya tolong tabayun kes "diam la kafir" oleh Ex-Cikgu Fadli Salleh.


Harap buatlah permohonan maaf terbuka.


Fighter tanpa ilmu dan adab, hanya fitnah kepada al-Islam.


Kalimah Allah perlu dipertahankan pada akhlak juga, bukan melenting beremosi berlebihan semata.


الله المستعانKERAJAAN MADANI BAGI DUIT UNTUK BAYAR GAJI KAKITANGAN NEGERI.LEPAS TU HABIS.?


Sham Ghaz. 


 Kerajaan Madani bagi Terengganu RM276.3 juta dan Kelantan dapat RM58.6 juta antaranya untuk Kerajaan Negeri bayar gaji kakitangan. 


Bulan 4 dah habis duit dah Kerajaan Negeri?
𝗣𝗠𝗫 𝗕𝗔𝗡𝗧𝗨 𝗟𝗔𝗚𝗜 𝗣𝗨𝗔𝗞 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗠𝗘𝗦𝗞𝗜𝗣𝗨𝗡 𝗕𝗘𝗟𝗜𝗔𝗨 𝗧𝗘𝗥𝗨𝗦 𝗗𝗜𝗖𝗔𝗖𝗜, 𝗗𝗜𝗖𝗘𝗥𝗖𝗔, 𝗗𝗜𝗠𝗔𝗞𝗜 𝗛𝗔𝗠𝗨𝗡, 𝗗𝗜𝗘𝗝𝗘𝗞, 𝗗𝗜𝗛𝗜𝗡𝗔 𝗗𝗔𝗡 𝗗𝗜𝗙𝗜𝗧𝗡𝗔𝗛Zud Din1) 𝗗𝗘𝗠𝗜𝗞𝗜𝗔𝗡𝗹𝗮𝗵 𝗔𝗞𝗛𝗟𝗔𝗞 𝗣𝗠𝗫. Penyokong beliau perlu terima hakikat ini walaupun terkadang kurang disenangi. Meskipun sering dibaling dengan 𝗧𝗔𝗛𝗜𝗞 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗸, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝗿𝗴𝗼𝗻, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 & 𝘂𝗻𝘁𝗶𝘁 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗪𝗔𝗥𝗚𝗔𝗡𝗘𝗚𝗔𝗥𝗔 𝗧𝗔𝗞 𝗕𝗘𝗥𝗚𝗨𝗡𝗔, PMX tetap membantu mereka. Walhal 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝘁𝗲𝗿𝗯𝘂𝗸𝘁𝗶 𝗞𝗘𝗟𝗨𝗔𝗥 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝗞𝗘𝗧𝗔𝗔𝗧𝗔𝗡 terhadap pemerintah.


2) Kita semua menjadi saksi, betapa PMX terus membantu golongan yg tidak tahu berterima kasih dan tidak bersyukur. Beliau sebut dengan jelas bahawa Kerajaan MADANI sudah menyalurkan Wang Ehsan sebanyak 𝗥𝗠𝟭𝟳𝟮.𝟯 𝗷𝘂𝘁𝗮 kepada 𝗧𝗲𝗿𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻𝘂 dan 𝗥𝗠𝟱𝟴.𝟲 𝗷𝘂𝘁𝗮 kepada 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻, minggu lalu adalah utk 𝗠𝗔𝗡𝗙𝗔'𝗔𝗧 𝗥𝗔𝗞𝗬𝗔𝗧 𝗧𝗘𝗥𝗘𝗡𝗚𝗚𝗔𝗡𝗨 𝗗𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗟𝗔𝗡𝗧𝗔𝗡. “𝗞𝗲𝘂𝘁𝗮𝗺𝗮𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗷𝗮𝗮𝗻 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿-𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗮𝗻𝘁𝘂 𝗿𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝗧𝗲𝗿𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻𝘂 𝗱𝗮𝗻 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻", kata PMX.


3) Semua org tahu bahawa Rakyat negeri-negeri walaun itu 𝗠𝗔𝗝𝗢𝗥𝗜𝗧𝗜𝗻𝘆𝗮 𝗮𝗱𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗽𝗲𝗻𝗴𝘂𝗻𝗱𝗶 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 yg TANPA henti berulang kali saban hari memaki hamun, mencerca, menghina memfitnah PMX dan Kerajaan MADANI. Tidak ada satu pun perkara yg dilakukan oleh PMX mereka anggap baik meskipun bila Allah gerakkan hati PMX utk terus membantu. 𝗣𝗡𝘁𝗮𝗸𝘀𝘂𝗯-𝗣𝗡𝘁𝗮𝗸𝘀𝘂𝗯 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗶𝗻𝗶 𝗧𝗘𝗥𝗡𝗬𝗔𝗧𝗔 𝗮𝗱𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗴𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴𝗮𝗻 𝘆𝗴 𝗞𝗨𝗙𝗨𝗥 𝗡𝗜𝗞𝗠𝗔𝗧.


4) Begitulah buruknya akhlak PNtaksub 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗠𝗼𝗱𝗲𝗻 ini dan ia menggambarkan akhlak KEJI dan TERCELA puak yg 𝗞𝗨𝗙𝗨𝗥 𝗡𝗜𝗞𝗠𝗔𝗧.


Firman Allah SWT : 


فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ


𝗠𝗮𝗸𝗮 𝗻𝗶𝗸𝗺𝗮𝘁 𝗧𝘂𝗵𝗮𝗻 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗮𝗻𝗮𝗸𝗮𝗵 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝗱𝘂𝘀𝘁𝗮𝗸𝗮𝗻?


[Surah Ar Rahman Ayat 13]

********

Firman Allah SWT dalam Surah Ibrahim Ayat 7 : 


وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ


Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; 


"𝗦𝗲𝘀𝘂𝗻𝗴𝗴𝘂𝗵𝗻𝘆𝗮 𝗷𝗶𝗸𝗮 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝗯𝗲𝗿𝘀𝘆𝘂𝗸𝘂𝗿, 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗶 𝗞𝗮𝗺𝗶 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗮𝗺𝗯𝗮𝗵 (𝗻𝗶𝗸𝗺𝗮𝘁) 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮𝗺𝘂, 𝗱𝗮𝗻 𝗷𝗶𝗸𝗮 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗶𝗻𝗴𝗸𝗮𝗿𝗶 (𝗻𝗶𝗸𝗺𝗮𝘁-𝗞𝘂), 𝗺𝗮𝗸𝗮 𝘀𝗲𝘀𝘂𝗻𝗴𝗴𝘂𝗵𝗻𝘆𝗮 𝗮𝘇𝗮𝗯-𝗞𝘂 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗱𝗶𝗵".


5) 𝗕𝗨𝗥𝗨𝗞𝗻𝘆𝗮 𝗮𝗸𝗵𝗹𝗮𝗸 𝗞𝗘𝗝𝗜 𝗱𝗮𝗻 𝗧𝗘𝗥𝗖𝗘𝗟𝗔 𝗣𝗡𝘁𝗮𝗸𝘀𝘂𝗯 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 yg mendakwa KUNUNnya mereka lah "Pejuang Isley" sangat bertentangan dgn akhlak Islam dan akhlak yg ditunjukkan oleh PMX. 𝗧𝗮𝗻𝗽𝗮 𝗕𝗘𝗥𝗞𝗘𝗠𝗔𝗟𝗨𝗔𝗡 mereka terus mengeji, memaki hamun, menghina, mengejek, mencerca dan berulangkali memfitnah PMX dgn isu Liwat, meskipun PMX menyantuni dan membantu mereka. KEBIADAPAN sebegitu bukan bahagian dari adab Melayu mahupun akhlak Islam. Peringatan tentang 𝗱𝗼𝘀𝗮 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 juga tidak mereka endahkan. 𝗗𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵 𝗽𝘂𝗻 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗮𝗱𝗮 𝗿𝗮𝘀𝗮 𝗺𝗮𝗹𝘂.


6) Nampaknya Allah telah 𝗺𝗲𝗻𝗰𝗮𝗯𝘂𝘁 𝗿𝗮𝘀𝗮 𝗠𝗔𝗟𝗨 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝘀𝗮𝗻𝘂𝗯𝗮𝗿𝗶 𝗣𝗡𝘁𝗮𝗸𝘀𝘂𝗯 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝. Punya jiwa tapi miskin hati nurani. Rasulullah SAW telah berpesan akan 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗷𝗮𝗵 dan rantaian perkara yg akan berlaku apabila Allah cabut sifat malu daripada hambaNya.


7) Daripada Ibnu Umar, Rasulullah SAW bersabda :


"Sesungguhnya apabila Allah hendak membinasakan seorang hamba maka Allah akan 𝗺𝗲𝗻𝗰𝗮𝗯𝘂𝘁 𝗿𝗮𝘀𝗮 𝗠𝗔𝗟𝗨 darinya, apabila 𝗿𝗮𝘀𝗮 𝗠𝗔𝗟𝗨 sudah dicabut darinya maka dia akan selalu bertemu dengan orang yang memuakkan dan suka menebar kebencian.

Apabila ia sudah sering bertemu dengan orang seperti itu, maka sifat amanah pada dirinya akan hilang. Apabila sifat amanah telah dicabut darinya, 𝗺𝗮𝗸𝗮 𝗱𝗶𝗮 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗹𝘂 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗲𝗺𝘂 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝘀𝘂𝗸𝗮 𝗯𝗲𝗿𝗸𝗵𝗶𝗮𝗻𝗮𝘁 (𝗺𝗲𝗻𝗶𝗽𝘂) 𝗱𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗸𝗵𝗶𝗮𝗻𝗮𝘁𝗶 (𝗱𝗶𝘁𝗶𝗽𝘂).


Jika dia sudah sering bertemu dengan orang seperti itu 𝗺𝗮𝗸𝗮 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗰𝗮𝗯𝘂𝘁 𝗱𝗮𝗿𝗶𝗻𝘆𝗮 𝘀𝗶𝗳𝗮𝘁 𝗸𝗮𝘀𝗶𝗵 𝘀𝗮𝘆𝗮𝗻𝗴, dan apabila dicabut darinya sifat kasih sayang maka dia akan selalu bertemu dengan orang yang terlaknat. Dan apabila dia sudah sering bertemu dengan orang yang terlaknat, maka ikatan Islam akan terlepas daripadanya.” 


(𝗛𝗥 𝗜𝗯𝗻𝘂 𝗠𝗮𝗷𝗮𝗵 𝗡𝗼: 𝟰𝟬𝟰𝟰)


8.) Dalam hadith yg lain, Rasulullah SAW bersabda :


‘Sesungguhnya di antara perkara yang didapatkan manusia dari perkataan para Nabi ialah; ‘𝗝𝗶𝗸𝗮 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗺𝗮𝗹𝘂, 𝗯𝘂𝗮𝘁𝗹𝗮𝗵 𝗮𝗽𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝗺𝗮𝗵𝘂”.


(𝗛𝗥 𝗕𝘂𝗸𝗵𝗮𝗿𝗶 𝗡𝗼: 𝟯𝟮𝟮𝟰).


9) 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗽𝗲𝗿𝗻𝗮𝗵 kita dengar atau melihat 𝗣𝗡𝘁𝗮𝗸𝘀𝘂𝗯 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 berterima kasih kpd PMX atau rasa bersyukur pd Allah apabila dibantu melalui PMX. Sesungguhnya 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗠𝗼𝗱𝗲𝗻 itu adalah dari kalangan orang-orang yg 𝗟𝗔𝗟𝗔𝗜 lagi 𝗞𝗨𝗙𝗨𝗥 akan 𝗡𝗜𝗞𝗠𝗔𝗧 dari Tuhannya. 


Wallahualam.


- Zus Din 

09042024

***************

𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜 𝗦𝗮𝗹𝘂𝗿 𝗪𝗮𝗻𝗴 𝗘𝗵𝘀𝗮𝗻 𝗥𝗠𝟭𝟳𝟮.𝟯 𝗝𝘂𝘁𝗮 𝗞𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗧𝗲𝗿𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻𝘂, 𝗥𝗠𝟱𝟴.𝟲 𝗝𝘂𝘁𝗮 𝗞𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻


KUALA LUMPUR, 8 Apr – Kerajaan sudah menyalurkan Wang Ehsan sebanyak RM172.3 juta kepada Terengganu dan RM58.6 juta kepada Kelantan, minggu lalu.


Ia bertujuan membiayai komitmen emolumen kerajaan negeri selain bayaran RM103.1 juta untuk obligasi kerajaan Terengganu kepada kontraktornya.


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata kerajaan MADANI komited memastikan Wang Ehsan dikhususkan untuk manfaat Terengganu dan Kelantan.


“Keutamaannya kepada perbelanjaan yang benar-benar membantu rakyat Terengganu dan Kelantan".


“Kerajaan sentiasa terbuka kepada perbincangan serta cadangan daripada Kerajaan Negeri Terengganu dan Kelantan berhubung penggunaan Wang Ehsan supaya dapat dimanfaatkan secara langsung oleh rakyat Terengganu dan Kelantan,” katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Kewangan hari ini.


Anwar berkata, sebarang baki Wang Ehsan akan tetap digunakan untuk Terengganu dan Kelantan melalui projek atau program cakna rakyat.


Jelasnya, ia termasuk program basmi kemiskinan dan projek infrastruktur asas demi kesejahteraan rakyat di negeri berkenaan.


“Berhubung dengan pemberian Wang Ehsan, ia bukan pemberian Kerajaan Persekutuan yang termaktub dalam undang-undang.


“Namun demikian, kerajaan MADANI menyalurkan Wang Ehsan petroleum sebanyak RM786 juta kepada kerajaan Terengganu dan RM200 juta kepada kerajaan Kelantan pada tahun 2023,” katanya.


Kerajaan MADANI sentiasa bersikap adil dan saksama dalam hal Pemberian kepada semua kerajaan negeri.


Ia dicerminkan melalui peningkatan Pemberian Kerajaan Persekutuan kepada kerajaan negeri serta Peruntukan Pembangunan untuk semua negeri bagi tahun 2023 dan 2024.


Pemberian disalurkan kepada semua negeri secara serentak setiap bulan.


News link : https://harapanmadani.com/kerajaan-madani-salur-wang-ehsan-rm172-3-juta-kepada-terengganu-rm58-6-juta-kepada-kelantan/TERIMA KASIH MADANI. DULU KENA KURUNG. JADI BENGGONG HABIH

 

W. Faudzin


Terima kasih Malaysia Madani.  Jika dulu, mereka dikurung tidak boleh beraya sambil kibar bendera putih kerana tiada makanan, tapi di bawah Msia Madani, mereka dapat balik kampung hingga ke Sabah dan Swak, siap tambang murah lagi.  Itulah berkatnya kepimpinan yang tidak khianat dan merompak.
WALAUN TAK ADA ISU NAK RAYA NI

 
JAHIL MURAKAB


Miqdad  Zakaria. Tergelak baca komen cekgu pencen si jahil murakkab.


Dia marah kononnya orang kafir masuk campur urusan agama Islam dan dia bangga boleh panggil kapir kepada yang kafir.


Masuk campur urusan agama..?Ada orang kapir minta kau sembah berhala ke..? Pergi solat di gereja dan bayar zakat di kuwil ke..?


Atau urusan agama apa yang kau maksudkan..?


Isu kalimah Allah ke..?


Hoii cekgu pencen yang jahil..!


Sebelum Nabi lahir orang musyrikin Mekah dah lama guna nama dan kalimah Allah.


Oyyo jem puasa ana, Ya Allah sesungguhnya hamba Mu sedang berpuasa.


🤭🤭🤗🤗


Miqdad ZakariaNASIB DAH TAK JADI CIKGU...

 Najib Bakar
Terdedah wajah sebenar. Terfikir macam mana kawan-kawan pempengaruh dia yang tinggal di luar negara respon terhadap komen melampau dia tu. 


Yang biasa bergaul dengan non muslim di luar negara pasti terkejut.


Di sebalik watak baik yang ditampilkan dalam dunia tipu-tipu selama ni, rupanya ada jerangkung dalam almari.