PENDEDAHAN TULANG BESI...KRONOLOGI MUSTAFFA ALI

KRONOLOGI MUSTAFA ALI
●17hb Ogos 2014

■10 pagi. Mesyuarat JKPP bersetuju

1. DS Wan Azizah
2. Azmin

■4 petang. Majlis Pimpinan PR bersetuju selepas Azmin menarik diri:
1. DS Wan Azizah kekal.

2. Pimpinan juga bersetuju 3 peguam dari ketiga-tiga parti membuat surat untuk menyatakan sokongan kepada Wan Azizah sebagai MB untuk di hantar kepada Sultan Selangor.

●22hb Ogos 2014.

☆Mustafa Ali (U Turn) enggan menandatangani surat yg di buat Peguam ke tiga-tiga parti.
☆Malangnya telah berlaku perjumpaan Presiden PAS TG Hj Hadi dengan Timbalan Presiden PKR Azmin untuk memujuk Azmin bersetuju membentuk Kerajaan Perpaduan:

PAS (13) + TSKI + AZMIN + 3 Orang PKR Lompat = 18 Orang

Baki Yang seterusnya datang dari mana..?

 Telah wujud pakatan di dalam kelam iaitu tambahan dari BN(12)

JUMLAH KESELURUHAN

18 + 12 = 30

Pakatan Kerajaan Perpaduan di yakini dapat di bentuk bersama-sama dengan Azmin.

1. Azmin di berikan masa masa menanti selama 6 bulan untuk TSKI menghabiskan tempoh pemerintahan sebagai MB di Selangor.
2. Azmin akan mengambil alih selepas 6 bulan sebagai MB Selangor.
3. Azmin yang mempunyai sentimen peribadi dengan TSKI akhirnya memaklumkan kepada Pimpinan PKR pertemuan beliau dengan Hj Hadi. RAHSIA TERBONGKAR.
5. Mesyuarat JKPP di cipta khas pada 25 Ogos 2014, Isnin untuk sekali membuat U TURN keatas perjanjian yang telah di buat.
6. Segala perancangan ini di atur oleh Mustafa Ali.

PERSOLAN WALA'.
KEPADA SIAPA SEBENARNYA WALA'..?

Ketua dan yang mengetuai misi ini ialah:

1. Mustafa Ali. (Ketua Perancang)
2. TG Hj Hadi. (Pengikut Rancangan)
3. Dr Samsuri SETPOL Presiden (Pengikut Rancangan)

A. Sedarkah ahli-ahli PAS dan PIMPINAN PAS yang sebenar-benar mengatur rancangan ialah Mustafa Ali.

Setiausaha Agung PAS yang bukannya Ulama. Beliau telah mempergunakan Presiden sebagai mencatur bagi kerja politik ini.

B. Beliau ialah Bekas Ketua Pemuda PAS 1978 yang pernah mengemudikan Pemuda bersama TG Hj Hadi yang pada ketika itu AJK beliau. Beliau masih mengguna pakai Mustafa Ali sebagai orang yang pernah menjadi Ketua beliau suatu ketika dahulu.

C. Presiden hanya mengikut cakap Mustafa Ali sehinggakan beberapa kes yang telah di kenal pasti.
i). Pemerintahan PAS Terengganu. Kesemuan

ya di lakukan oleh Mustafa Ali sehinggakan Terengganu terlepas ketangan BN 2004.
Pencaturan politik Mustafa Ali menguasai keadaaan. Bukan TG Hj Hadi yang menjadi Menteri Besar tetapi Mustafa Ali yang mengawal pentadbiran.

ii). Pencaturan politik Perak juga berlaku sehingga Kerajaan Perak tumbang di tangan BN
iii). Tanyalah kepada orang-orang yang terlibat di dalam kemelut di Kedah. Siapakah yang terlibat di peringkat pusat sehinggakan kemelut Kedah gagal di tandatangani? Mustafa Ali juga sebagai pencatur sehingga kecundang kerajaan PAS Kedah.
iv). Kes Selangor selaku isu terkini. Mustafa Ali kini cuba menjuarai politik PAS dengan membuat percaturan keatas Presiden PAS sehinggakan politik Selangor menjadi kelam kabut.
D. Perlukah kita wala' kepada pencatur politik buat Presiden yang di belakangnya Mustafa Ali selaku penyusun bidak-bidak catur.
E. Ahli dan Penyokong PAS harus sedar hakikat politik dalaman PAS pada ketika ini. Kelicikan Mustafa Ali mesti di hentikan.
F. Semenjak Tahun 1978~ 2014 (36 Tahun). Mustafa Ali masih kekal bergayut sebagai Dewan Harian tanpa gagal.
G. Pengarah Pilihanraya PAS Pusat di tubuhkan hanya untuk memasukkan Mustafa Ali sebagai Ahli Dewan Harian. Bukankah kuat pegangan politik beliau di dalam PAS Pusat..?
H. Politik beliau sentiasa segar (Ever Green) kebelakangan ini apabila mempergunakan Presiden untuk sebarang percaturan.
I. Politik Mustafa Ali seperti juga politik Marwan Al Hakam. Sentiasa kekal berselindung sepanjang zaman.

SIAPAKAH MARWAN AL HAKAM....??

1. Pernah di lantik sebagai Gabenor Madinah zaman pemerintahan Saidina Ustman Al Affan.
2. Pencatur politik zaman Saidina Ustman sehingga berlaku kekalutan politik pada ketika itu yang akhirnya berakhir dengan kematian Khalifah.
3. Di antara pencatur yang terlibat sehingga tercetusnya Peperangan Jamal.
4. Pencaturan politiknya yang sentiasa di lihat Ever Green berjaya mengambil alih Tanpuk Pemerintahan Kerajaan Khalifah Bani Umaiyah 623H~685H.
5. Jawatan Khalifah akhirnya berjaya di serahkan kepada anaknya iaitu Abdul Malik Bin Marwan.
6. Politik Marwan yang licik telah menyebabkan beliau mampu bertahan dari zaman Saidina Ustman Al Affan menjadi khalifah sehinggalah beliau sendiri menguasai tampuk pemerintahan Khalifah Kerajaan Bani Umaiyah. Puluhan tahun menjadi pencatur politik sehingga meletakkan beliau di atas singgah sana.

KESIMPULAN :
Poiltik Mustafa Ali harus di hentikan serta merta jika ingin melihat Pakatan Rakyat berjaya mengemudikan perjalanan ke Putra Jaya.
Pakatan Rakyat yang berkecamuk pada ketika ini ialah hasil usaha Mustafa Ali yang telah mempergunakan Presiden PAS demi survival politiknya.


Anwar: Jangan perkecil kepentingan PAS

Anwar: Jangan perkecil kepentingan PAS

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu ahli partinya tidak meminggirkan atau memperkecilkan kepentingan PAS dalam Pakatan Rakyat.

Menurut Anwar PAS telah membuktikan kesetiaan mereka dalam gandingan Pakatan yang telah berusia enam tahun itu.

"Mereka(PAS) telah membuktikan semangat setiakawan, dengan PAS, saya secara peribadi tidak melupakan jasa dan pengorbanan kawan-kawan dalam PAS," kata beliau.

Anwar turut berkata pimpinan tertinggi tidak semestinya menerima dan mempertahankan semua perkara yang dibawa perwakilan tetapi hanya mengambil fakta yang benar serta mengambil kira semangat Pakatan.

"Adalah satu dua orang. Tak jaga akhlak baik atau fakta. Jangan menolak peranan PAS.

"Kita dalam semua isu tak boleh lupa kerangka besar, fakta yang benar," tegas beliau.

Tak ada parti boleh menang secara solo – Mat Sabu

Tak ada parti boleh menang secara solo – Mat Sabu

(Oleh: Nazar Hashim)

BUKIT SELAMBAU 24 OGOS: Tidak ada parti yang boleh menang dan mendapat majoriti besar kalau berjuang secara solo dalam sebuah negara yang masyarakatnya majmuk seperti Malaysia.
Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata demikian ketika menyampaikan ceramah isu semasa bertajuk ‘BN Gigit Jari’ yang diadakan di hadapan perkarangan Pejabat Adun PKR, Bukit Selambau pada 22 Ogos baru-baru ini.
Mat SabuMenurutnya, sejarah telah membuktikan kemenangan besar DAP di Pulau Pinang untuk penggal kedua pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu adalah dengan sokongan bersama KEADILAN dan PAS.

“Di Kedah sebelum kalah dalam pilihan raya umum yang lalu, kita bekerjasama dalam satu pakatan sehingga berjaya menjadi Menteri Besar pada tahun 2008 yang lalu.

“Di Selangor pun sama, kemenangan PR untuk penggal kedua adalah hasil kesepakatan dalam komponen sehingga BN kempunan untuk penggal kedua menjadi pemerintah, “jelas beliau.

Katanya lagi, Umno bagaikan serigala lapar yang menanti untuk meratah PR sekiranya gagal untuk mempertahankan kerjasama yang telah berjaya melalui tahaluf siyasi bersama dengan KEADILAN dan DAP.

“PR mampu untuk merampas kembali Kedah dalam PRU ke 14 yang akan datang dengan kekuatan dalam PR. Selangor mampu dipertahankan jika PR kuat, tanpa memberi sedikit pun ruang kepada BN untuk menangguk diair keruh.

“Jadikan kekalahan PAS di Terengganu yang hanya berjaya menjadi pemerintah untuk sepenggal pada pilihan raya umum 1999 yang lalu sebagai iktibar, ” ujar beliau lagi.

Tambah Mohamad Sabu, tidak ada mana-mana parti yang mampu memerintah secara solo termasuk BN sekiranya mereka tidak bekerjasama dengan komponen dalam parti untuk menang.

Oleh itu katanya, sekiranya PR mahu merampas kembali kerusi Kedah yang pernah dimenangi dalam tahun 2008 yang lalu, kerjasama dalam komponen mesti dipereratkan.

“Kerjasama dalam PR juga meranapkan impian BN untuk merampas kembali kuasa di Selangor apabila kemelut Menteri Besar Selangor membuktikan kesepakatan amat perlu dalam merealisasikan tahaluf siyasi bersama PKR dan DAP,” katanya lagi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=626

“Jika kita salahkan Anwar, kita sama seperti Umno”


 
Rafizi ibaratkan PKR berada di dalam kapal perang dan jika kapal itu karam, kita akan karam bersama.
anwar-ibrahim-wan-azizah-2010-2-1-21-10-18

SHAH ALAM: Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata tindakan sesetengah anggota di dalam parti PKR mengkritik pemimpin sendiri lemah merupakan satu cabaran yang sangat kuat.

Rafizi juga menegaskan setiap anggota parti berhak untuk mengkritik, tetapi jangan sampai sama seperti Umno yang sentiasa mengkritik pimpinan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Jika kita salahkan Anwar, kita sama seperti Umno yang menyerang parti ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya di Majlis Kongres Nasional KEADILAN ke-10 PKR.
Menurut Ahli Parlimen Pandan itu, serangan nepotalisme terhadap, Naib Presiden PKR yang baru Nurul Izzah Anwar juga adalah serangan daripada anggota parti PKR sendiri.

“Jika kita tidak sokong parti kita sendiri, lebih baik keluar daripada parti. Kita tidak mahu lagi dengar suara sumbang dengan perkataan nepotalisme dalam parti.

“Janganlah kita kritik Nurul Izzah kerana dia telah melakukan satu pejuangan yang betul,” jelasnya.
Tegas Rafizi lagi, semua anggota PKR ibarat berada di dalam kapal perang.

“Jika kapal karam, kita akan karam bersama. Di atas kapal ini, tujuan kita adalah untuk memerangi Umno.

“Jadi setiap anggota haruslah berperanan untuk menjalankan peranan masing-masing dalam peperangan ini. Bukannya dengan menyerang sesama kita di dalam kapal ini,” kata Rafizi yang ibaratkan PKR sedang berada di dalam kapal perang masa ini.

Ujarnya lagi, PKR harus mengekalkan momentam dan merapatkan Saf untuk menentang Umno.
“Kita perlu tahu, walaupun pelbagai rintangan yang telah kita lalui, tetapi kita tidak pernah karam.
“Kita akan pastikan kapal PKR ini akan terus belayar sampai ke Putrajaya,” katanya mengakhiri ucapannya.


'Dengan 30 SD, Azizah tak perlu tunggu PAS'

'Dengan 30 SD, Azizah tak perlu tunggu PAS'

Kelewatan anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS menandatangani akuan berkanun (SD) bagi menyokong Datuk Seri Wan Azizah Ismail tidak penting kerana PKR sudah pun mempunyai jumlah sokongan yang diperlukan.

“Saya fikir 30 SD (menyokong Azizah) sudah lebih daripada cukup.

“Tidak mengapa jika PAS berlengah-lengah menandatangani surat sokongan kepada Wan Azizah,” kata pakar perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari malam tadi.

Pensyarah undang-undang berkata 30 SD itu ibarat sambil menyelam sambil minum air.

“Implikasi undang-undang terhadap SD itu juga penting: ia mengambil budi bicara sultan dalam melantik MB.

“Kewujudan SD itu menjadikan peranan sultan kini hanya formaliti dan istiadat semata-mata,” katanya dalam kenyataan.

[Baca berita penuh]
 

Rafizi gesa Khalid tidak susahkan rakyat Selangor dengan pembubaran DUN

Rafizi gesa Khalid tidak susahkan rakyat Selangor dengan pembubaran DUN

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli berkata beliau tidak menolak kemungkinan besar berlakunya Pilihan Raya Negeri (PRN) dan mengarahkan ahli PKR bersiap sedia sekiranya perkara itu berlaku. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2014. 

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli berkata beliau tidak menolak kemungkinan besar berlakunya Pilihan Raya Negeri (PRN) dan mengarahkan ahli PKR bersiap sedia sekiranya perkara itu berlaku. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2014.

 Naib Presiden PKR Rafizi Ramli menasihati Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berundur secara baik dan jangan menyusahkan rakyat dengan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Rafizi berkata, beliau tidak menolak kemungkinan besar berlakunya Pilihan Raya Negeri (PRN) dan mengarahkan ahli PKR bersiap sedia sekiranya perkara itu berlaku.

"Ada kemungkinan beliau akan mempersembahkan cadangan untuk memperkenankan bubar DUN," kata Rafizi dalam ucapan penggulungan Kongres PKR di Stadium Malawati Shah Alam, hari ini.

Khalid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang akan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah tidak lama lagi bagi menjelaskan kedudukannya selepas hilang sokongan majoriti Adun Selangor.

"Saya hendak ingatkan Khalid walau berbakul-bakul integriti dan nama baik yang ada sebaik-baiknya uruskanlah peralihan dengan menghormati suara rakyat.

"Jangan berniat untuk sabotaj rakyat dengan membubarkan DUN," katanya.

Menurut Rafizi, PAS akan bermesyuarat esok pagi untuk menentukan sama ada 13 lagi Adun mereka akan menandatangani surat akuan bersumpah menyokong Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor yang baru.

Sebelum ini dua Adun PAS dari Hulu Klang dan Morib bersama-sama 28 lagi Adun Pakatan Rakyat (PR) sudah menyatakan sokongan kepada Dr Wan Azizah untuk menggantikan Khalid.