MGID

LAIN TANDING LAIN KENA SERANG.....


Bagan Pinang: Lain yang berlawan, lain yang diserangDate: Friday, October 02 @ 14:53:
Oleh Zukri Aksah

Walaupun pertembungan yang berlaku di Bagan Pinang adalah antara calon Umno dengan PAS, namun ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka bakal diserang habis-habisan oleh Umno.Apatah lagi, Umno sedang berusaha keras untuk memastikan undi tentera di situ tidak akan lari dari Umno.

Inilah andaian PKR sendiri dalam kehangatan kempen Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang yang sudah pun bermula walaupun wisel sepak mula belum lagi ditiup.
Pilihanraya kecil kali ini bakal menyaksikan pertembungan di antara Umno dan PAS, di antara Ketua Umno Bahagian Teluk Kemang, Tan Sri Isa Samad, yang juga mantan Menteri Besar Negri Sembilan dengan Pesuruhjaya PAS Negri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.
Sudah tentu kumpulan pengundi paling strategik yang dilihat mampu mengekal atau mengubah pola pengundian di DUN ini adalah angkatan tentera dan keluarga mereka yang merupakan pengundi pos berdaftar dengan kekuatan lebih kurang 5,000 orang.

Maka banyak tenaga jentera akan dicurahkan bagi melancarkan perang saraf terhadap kumpulan pengundi ini.

Menurut Penasihat Undang-Undang PKR Negri Pahang, Ahmad Nizam Hamid, dipercayai kem Umno dan BN di Bagan Pinang sudah mula menyebarkan jarum mereka di kalangan angkatan tentera.

Walaupun yang bertanding di pihak lawan Umno adalah Zulkefly dan PAS, namun yang menjadi mangsa serangan adalah Anwar dan PKR, dakwa Nizam.

Di kalangan angkatan tentera dan keluarga mereka di Bagan Pinang, jelas Nizam yang juga Pemangku Ketua PKR Cabang Temerloh, Anwar digambarkan sebagai penyokong komunis dan tidak mengenang budi serta jasa angkatan tentera yang pernah berjuang menentang komunis.
Dakyah ini timbul berikutan dengan kenyataan Anwar beberapa bulan yang meminta Chin Peng, bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) dimaafkan dan dibenarkan pulang ke negara ini.

Padahal, tegas Nizam, seingat beliau apa yang disuarakan Anwar itu sebenarnya adalah kritikan tentang sikap “double standard” Kerajaan Umno dan BN yang memaafkan Kerajaan China yang menyokong PKM tetapi tidak bersedia memaafkan Chin Peng.

Untuk rekod, Petronas, syarikat petroleum milik negara mempunyai pelaburan yang besar di Vietnam, sebuah lagi negara komunis,. Fidel Castro, pemimpin komunis Cuba juga pernah menjadi tetamu Negara Kerajaan Umno dan BN.

Tambah Nizam lagi, jika diambil dari sudut mana sekalipun, kenyataan yang dikeluarkan Anwar ini tidak pernah memperlihatkan sokongannya kepada PKM dan menafikan jasa serta pengorbanan seluruh angkatan tentera.

Bahkan Anwar juga telah memberi akuan yang beliau tidak sesekali bermaksud menyokong atau bersetuju dengan aktiviti militan di era darurat dan beliau juga tidak melanggani faham komunisme.

Nizam dalam sokongannya terhadap prinsip Anwar ini malah mendedahkan bahawa bapa mertua Anwar sendiri, Datuk Dr Wan Ismail adalah pakar perang saraf yang menyumbang jasa besar dalam mengekang pengaruh komunis di waktu darurat dahulu.

Bagi Nizam, perang saraf yang dijalankan Umno dan BN itu langsung tidak masuk akal. Lebih dari itu, ia tidak lebih sekadar dari sebuah propaganda hitam tajaan Umno dan BN.

Nizam percaya, menjelang separuh masa kedua kempen Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang nanti, propaganda ini akan dimainkan secara lebih agresif dan semaksima mungkin oleh media-media arus perdana seperti RTM, TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian dan yang seangkatan dengannya.

Namun, Nizam juga percaya yang pengundi hari ini, tidak terkecuali para angkatan tentera di Bagan Pinang tidak lagi mudah terpengaruh dengan propaganda dan dakyah murahan seperti itu. Dengan perkembangan pesat teknologi maklumat dan komunikasi, rakyat sudah semakin bijak dalam menilai setiap apa yang datang kepada mereka.

Angkatan tentera di Bagan Pinang khususnya telah membuktikan kebijakan mereka lewat Pilihanraya Kecil Parlimen Teluk Kemang pasca PRU 1999 dahulu, sudah tentu 10 tahun kemudian iaitu pada tahun 2009 ini, mereka semakin bertambah bijak.

WANG MARA KERING KONTANG ANGKARA SIAPA????-MSO

Sebenarnya keluhan dari pelajar luar negara ini bukan pertama kali tetapi sebelum ini sudah ada beberapa pelajar mengadukan hal yang sama. Manakala surat rayuan untuk mendapatkan derma pengajian tiba di rumah boleh dikatakan setiap bulan, terutamanya pelajar Timur Tengah.

Pelajar itu juga mempertikaikan sikap kerajaan yang memberi galakan anak-anak Melayu mengambil kursus kritikal dan profesional untuk meningkatkan daya dan kualiti hidup. Tetapi malangnya apabila ada anak-anak Melayu menyahut seruan itu, belajar bersungguh kerana untuk mengambil pengajian dalam bidang-bidang kritikal, peruntukan kewangan pula tidak diberikan. Keadaan ini katanya samalah seperti tahu melahirkan anak tetapi tidak tahu membekalkan makanan untuk mereka. (Kejam - MSO).
Tetapi itu sebenarnya bukan alasan. Mara ditubuhkan untuk membantu orang Melayu dalam bidang utama; pendidikan dan usahawan. Itulah matlamat Mara. Penubuhannya dibuat menerusi akta Parlimen. Ianya bukan sengaja diwujudkan dan bukan juga secara sembunyi yang perlu diselindungkan kepada sesiapa pun. Mara adalah wadah membantu ekonomi dan pendidikan Melayu.

Kalau benar dana pendidikan Mara sudah kering, Mara harus mencari wang bagi meneruskan bakti mereka kepada anak-anak bangsa. Apa jalan sekalipun perlu diusahakan untuk tidak menghampakan harapan orang Melayu. Kalau Mara terpaksa mencuri dan merompak, ia halal dilakukan demi membantu orang Melayu.

Dalam usaha mendapatkan dana pendidikan Mara ini, pemimpin politik (Melayu) juga perlu kebijaksanan dan keberanian. Banyak instrumen atau saluran yang boleh dibawakan duit untuk Mara. Banyak institusi kerajaan (GLC) yang kaya raya dan boleh membantu Mara. Ingatlah hanyalah peruntukan menerusi Mara sahajalah yang merupakan gratis kemerdekaan kepada orang Melayu yang rebah dan menyulur memerdekakan negara ini. Apakah gratis yang kecil dan tidak seberapa ini pun hendak dihapuskan atau dinafikan juga kerana ada yang mengkritik dan mencemburuinya?

Mengenai masalah Mara ini, sebenarnya ia bukan tidak mendapat peruntukan. Setiap tahun kerajaan menyalurkan peruntukan berbillion ringgit. Tetapi apa yang berlaku ialah penyalahgunaan peruntukan ataupun pengurusan kewangan tidak berhemah dan berlaku pembaziran secara mentah-mentah. Perbelanjaan digunakan secara membazir dan pembaziran itu tidak pada tempatnya. Kekeringan tabung kewangan Mara juga buka kerana ia disalurkan kepada rakyat, tetapi disebabkan berlaku penyelewengan, atau rompakan dalaman Mara itu sendiri yang 'dirangah' oleh para kroni.

Banyak laporan dan gosip-gosip yang menceritakan bagaimana wang Mara disalahgunakan. Akibat ini segelintir kumpulan sahaja yang mendapat manfaat dan orang lain yang sepatutnya berhak menerima dinafikan. Seolah-olah institusi Mara dibangunkan untuk membantu segelintir manusia saja. Selalunya yang mendapat manfaat Mara ialah manusia berbangsa Umno dan kroninya saja ataupun yang menguasai badan berkenaan.

Bentuk rompakan ke atas Mara dilakukan dengan berbagai cara dan taktik. Satu contoh apabila Mara mencadangkan untuk mewujudkan kolej komuniti Mara di setiap bandar besar di negara
ini siapa yang mengaut keuntungan daripada projek berkenaan? Bukankah orang yang mencari bangunan atau tapak untuk kolej itu para pemimpin Umno. Bagaimana penyelewengan berlaku. Mereka akan menaikkan harga berkenaan berlipat kali ganda. Misalnya harga bangunan sebenarnya ialah RM5 juta tetapi dimark up sampai RM25 juta. Jadi yang lebih RM10 juta itu ke mana?
Sebab itulah kroni pemimpin Umno kaya raya dan hidup mewah. Pendapatan mereka adalah daripada projek-projek seumpama itu. Cuba check dan periksa sumber kewangan ketua-ketua bahagian dari mana. Boleh dikatakan semua ketua bahagian Umno ada lesen kelas A ataupun kroni yang memiliki lesen kelas A.

Banyak kalau nak disebut mekanisme untuk mendapat wang panas atau wang terpijak ini dari agensi Mara. Satu lagi contoh ialah mengenai projek yang disalurkan menerusi Tabung Ekonomi Usahawan (Tekun). Cerita Tekun ini saya akan kisahkan lain kali. Panjang kalau nak dihuraikan fasal Tekun di sini. Ada kes special mengenai Tekun ini yang berlaku di depan mata dan menimpa anak buah saya sendiri.

PENGHALANG KEPADA PR UNTUK MEMERINTAH-AMIN ISKANDAR

Kemenangan Democratic Party of Japan (DPJ) menewaskan Liberal Democratic Party (LDP) dalam pilihanraya umum Jepun pada 30 Ogos yang lalu telah mengejutkan peminat-peminat politik di seluruh dunia.

LDP telah memerintah Jepun semenjak 1955 telah ditewaskan oleh DPJ yang ditubuhkan pada tahun 1996. Kemenangan DPJ telah memberikan petunjuk kepada masyarakat dunia bahawasanya tidak ada kuasa didalam dunia ini yang akan kekal selama-lamanya.

DPJ telah memenangi 308 kerusi berbanding LDP yang hanya mendapat 119 kerusi di parlimen. Yukio Hatoyama telah diangkat menjadi Perdana Menteri Jepun yang baru bagi menggantikan Taro Aso.

Kemenangan DPJ memberikan impak dan pengaruh secara langsung dalam politik Malaysia kerana situasinya hampir serupa dimana parti pemerintah, Barisan Nasional (BN) yang sebelum ini dikenali sebagai Perikatan telah memerintah negara dalam satu tempoh yang begitu lama iaitu semenjak Semenanjung Malaysia merdeka pada tahun 1957.

Politik Malaysia telah mengalami perubahan yang besar selepas Pilihanraya 8 Mac 2008. Buat pertama kalinya semenjak 1969, kuasa 2/3 BN telah dinafikan di parlimen oleh gabungan pembangkang yang menubuhkan Pakatan Rakyat (Pakatan) selepas pilihanraya umum (PRU) tersebut.

Kemenangan DPJ di Jepun telah memberikan harapan kepada Pakatan untuk merampas pemerintahan negara pada PRU 13. Selain daripada itu, ianya turut membuka mata pemimpin BN mengenai kemungkinan mereka akan tewas dalam PRU 13.

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad menyedari tentang situasi ini. Dalam tulisan di blognya bertajuk “The Lesson from Japan” (Pelajaran dari Jepun) pada 11 September, Dr Mahathir menyatakan bahawa tidak mustahil bagi BN untuk tewas dalam PRU 13.

Menurutnya, rasuah telah menjadi satu budaya dalam Umno dan BN. Ramai pemimpin BN kini sombong dan tamak akan kuasa. PRU 8 Mac merupakan satu signal yang jelas diberikan oleh pengundi Malaysia kepada pemerintah BN.

Menurut Dr Mahathir lagi, BN hanya mampu bertahan jika terdapat perubahan drastik dilakukan oleh pentadbiran Najib. Selain daripada itu, kelemahan pentadbiran Pakatan di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan akan turut membantu BN untuk terus berkuasa.

Ertinya, bekas PM Malaysia yang telah memerintah Malaysia lebih daripada 22 tahun itu juga sedar akan hakikat ini. Perubahan pemerintahan negara bukanlah satu perkara yang mustahil untuk berlaku di Malaysia.

PKR, PAS dan DAP tahu, jika mereka bergabung dan bersatu tenaga, tidak mustahil mereka akan mengambil alih Putrajaya. Ini disokong lagi dengan kemenangan demi kemenangan dalam pilihanraya kecil (PRK) yang berlangsung selepas PRU 8 Mac.

Trend pengundi-pengundi di Semenanjung Malaysia nampaknya masih berpihak kepada Pakatan. Pengundi-pengundi muda dan majority bukan Melayu teguh bersama Pakatan. Trend ini dapat dilihat dalam PRK-PRK lalu.

BN masih mendapatkan sokongan padu daripada pengundi-pengundi Melayu yang majoritinya terdiri daripada golongan tua dari generasi sebelum merdeka dan generasi pertama selepas merdeka.

Selain daripada itu, BN mempunyai kelebihan undi pos untuk memastikan kemenangan mereka. Contohnya di Bagan Pinang, terdapat 5,168 pengundi pos berdaftar yang terdiri daripada tentera dan polis.

Masalah utama bagi undi pos ini ialah tiadanya prinsip “kerahsiaan undi” bagi pengundi-pengundinya. Setiap anggota tentera dan polis yang mengundi perlu mengepilkan sekali salinan kad ID mereka di kertas undi.

Amalan ini secara langsung telah melanggar prinsip penting dalam pilihanraya iaitu “secrecy of voting” atau kerahsiaan undi.

Pendek kata pada ketika ini BN sedang berada dalam keadaan nazak. Hanya undi golongan tua dan undi pos sahaja yang boleh membantu mereka bertahan.

Akan tetapi, terdapat halangan besar bagi Pakatan untuk mengambil alih Putrajaya pada PRU 13. Halangan ini bukanlah faktor luaran tetapi faktor dalaman.

Terdapat watak-watak dalam Pakatan yang tidak henti-henti membuat “kacau” dan lebih menguntungkan BN daripada gabungan pembangkang itu sendiri. Di negeri Selangor umpamanya, Dtuk Hasan Ali, salah seorang Exco Kerajaan Negeri, tidak henti-henti “mengganggu” pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim selaku menteri besar.

Jika sebelum ini heboh dengan isu “beer”, kini Hasan mengganggu lagi dalam isu Selcat. Hasan secara terbuka mengkritik Selcat yang beliau sifatkan sebagai “membuli” pegawai kerajaan.

Tindakan Hasan telah menimbulkan kemarahan rakan-rakan beliau dalam kerajaan Selangor dan Pakatan. Pengerusi Selcat yang juga Speaker DUN Selangor, Teng Chang Kim mendakwa Hasan berbohong.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Shah Alam baru-baru ini, Teng berkata, Hasan telah dilaporkan mendakwa beliau telah menuduh pegawai daerah Klang, Bakhtiar Hussin sebagai "tidak cekap" dan "tidak layak".

Teng mendakwa, Hasan kini berbohong lagi untuk menutup pembohongan pertamanya. Teng yang juga ADUN Sungai Pinang berkata beliau bimbang tindak tanduk Hasan itu boleh menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang.

Umno dan BN kini boleh berehat seketika dalam menyerang kerajaan Selangor. Dengan adanya orang-orang seperti Hasan, ketua pembangkang dari Umno, Datuk Khir Toyo boleh menumpukan sepenuh masa terhadap siasatan MACC terhadap kes rasuahnya.

Setakat ini, tindak tanduk yang dilakukan oleh Hasan telah menyebabkan ramai pengundi-pengundi di negeri Selangor menyesal kerana memberikan undi kepada Pakatan terutamanya PAS.

Dasar-dasar yang cuba di bawa oleh yang dipertua PAS Selangor tersebut rata-ratanya adalah “agenda Umno”, anti anak muda dan bukan Melayu. Jangan terkejut jika Pakatan tidak mengambil tindakan tegas kepada orang-orang seperti Hasan, undi rakyat di Selangor akan beralih sejauh 360 darjah dari mengundi Pakatan kepada mengundi BN.

Selain Selangor yang pertama kali diperintah oleh parti selain BN, cita-cita Pakatan untuk mengambil alih Putrajaya mungkin tidak akan tercapai jika “orang-orang jahat” tidak dibersihkan daripada Pakatan yang mahu menjadi alternatif kepada BN.

Disamping itu juga ada yang mendakwa menjadi blogger dan dalam masa yang sama menghentam pimpinan yang pernah disokong dengan alasan ianya terbuka.Jika pendrian ini diambil kira pimpinan Umno boleh tersenyum lebar untuk menyiapkan diri kerana sudah ada hulubalang dalaman membantu Umno menghentam pimpinan PR.(function() { var d = document, w = window; w

ANWAR PD - BEBERAPA AKTIVITI MEMBANTU MASYARAKAT

  4 MAC   Hari ini saya bersama pimpinan Pakatan Harapan (PH) mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan...