TERJEMAHAN : Leissner membantu anak perempuan Jamaluddin Jarjis mendapatkan pekerjaan Goldman Sachs

 

Leissner membantu anak perempuan Jamaluddin Jarjis mendapatkan pekerjaan Goldman Sachs

 

Shazni Ong

/

theedgemarkets.com

 

04 Mac 2022 18:44 malam +08

 

-A +A

KUALA LUMPUR (4 Mac): Bekas jurubank Goldman Sachs Tim Leissner (gambar), saksi utama dalam perbicaraan berterusan berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) di AS, berkata beliau telah membantu Nur Anis Jamaluddin — anak perempuan Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis, bekas duta Malaysia ke AS — untuk mendapatkan pekerjaan di Goldman Sachs Group Inc selepas dia diperkenalkan oleh bapanya.

"Saya sebenarnya percaya dia memperkenalkan saya kepadanya untuk pekerjaan yang berpotensi di Goldman Sachs, yang dia dapat. Dia - dia mendapat - jawatan penganalisis di Goldman.

“Ya. Dia perlu melalui keseluruhan proses temu duga, tetapi dia mendapat pekerjaan itu, ya,” kata Leissner dalam pemeriksaan balasnya oleh peguam Roger Ng Chong Hwa, Marc Agnifilo yang direkodkan dalam transkrip mahkamah daerah AS bertarikh 2 Mac yang dilihat oleh theedgemarkets. com.

Leissner, yang memberitahu bahawa dia mengenali Nur Anis selama beberapa tahun, juga mengakui bahawa dia mempunyai hubungan romantis dengannya selepas dia meninggalkan Goldman Sachs.

Dia adalah salah seorang daripada tiga wanita Malaysia yang dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan Leissner, dua lagi bekas ketua pegawai eksekutif Astro Datuk Rohana Rozhan dan anak saudara kepada ketua menteri Sarawak ketika itu (kini gabenor) Tun Abdul Taib Mahmud.

Di bawah adalah petikan daripada transkrip:

Agnifilo: Dan berapa lamakah tempoh masa anda dan Anis Jamaluddin menjalinkan hubungan percintaan?

Leissner: Beberapa bulan.

Agnifilo: Dan bila itu?

Leissner: Saya tidak ingat masa yang tepat. Saya fikir tahun sebelumnya, mungkin 2011, tetapi saya tidak tahu masa yang tepat.

Agnifilo: Dan semasa anda menjalinkan hubungan dengannya, adakah bapanya adalah duta untuk Malaysia ke AS?

Leissner: Ya, saya fikir begitu.

Agnifilo: Dan selain bapanya menjadi duta Malaysia ke AS, adakah beliau penasihat rapat Perdana Menteri Malaysia (Datuk Seri Najib Razak)?

Leissner: Ya, dia.

Agnifilo: Dan adakah dia, adakah anda percaya dia sebagai salah seorang penasihat yang lebih berpengaruh kepada Perdana Menteri Malaysia ketika itu?

Leissner: Itu panggilan penghakiman yang sukar untuk dibuat tuan. Terdapat ramai penasihat kepada Perdana Menteri. Dia adalah salah seorang daripada mereka. Saya tidak akan menyifatkan dia sebagai salah seorang yang paling penting, tidak, tetapi dia adalah salah seorang daripada mereka.

Apabila ditanya oleh Agnifilo sama ada mereka berdua menjalinkan hubungan setakat April 2012, Leissner menjawab dengan mengatakan "Saya tidak percaya begitu lagi".

 

LEISSSNER BANTU ANAK JAMALUDIN JARJIS DAPATKAN PEKERJAAN.Leissner helped Jamaluddin Jarjis' daughter land Goldman Sachs job

Leissner helped Jamaluddin Jarjis' daughter land Goldman Sachs job

KUALA LUMPUR (March 4): Former Goldman Sachs banker Tim Leissner (pictured), a star witness in an ongoing trial related to 1Malaysia Development Bhd (1MDB) in the US, said he had helped Nur Anis Jamaluddin — daughter of the late Tan Sri Jamaluddin Jarjis, former Malaysian ambassador to the US — to land a job at Goldman Sachs Group Inc after he was introduced by her father.

“I actually believe he introduced me to her for a potential job at Goldman Sachs, which she got. She was — she got a — an analyst position at Goldman.

“Yes. She had to go through the entire interview process, but she got the job, yes,” said Leissner in his cross-examination by Roger Ng Chong Hwa’s attorney Marc Agnifilo recorded in a US district court transcript dated March 2 that was sighted by theedgemarkets.com.

Leissner, who said that he had known Nur Anis for several years, also acknowledged that he had a romantic relationship with her after she left Goldman Sachs.

She was one of three Malaysian ladies that Leissner was said to have an affair with, the other two being former Astro chief executive officer Datuk Rohana Rozhan and niece of then Sarawak chief minister (now governor) Tun Abdul Taib Mahmud.

Below is an excerpt from the transcript:

Agnifilo: And for how long a period of time did you and Anis Jamaluddin have a romantic relationship?

Leissner: A few months.

Agnifilo: And when was that?

Leissner: I don’t remember the exact timing. I think the year before, maybe 2011, but I don’t know the exact time.

Agnifilo: And when you were in a relationship with her, was her father the ambassador for Malaysia to the US?

Leissner: Yes, I think so.

Agnifilo: And in addition to her father being the ambassador of Malaysia to the US, was he a close advisor of the Malaysian Prime Minister (Datuk Seri Najib Razak)?

Leissner: Yes, he was.

Agnifilo: And was he, did you believe him to be one of the more influential advisors of the then Malaysian Prime Minister?

Leissner: That’s a hard judgement call to make sir. There were many advisors to the Prime Minister. He was one of them. I wouldn’t characterise him as one of the most important ones, no, but he was one of them.

When asked by Agnifilo if the two of them were in a relationship as of April 2012, Leissner replied saying “I don’t believe so anymore”.


Mat Sabu: Rakyat Dididik Macam Mana Orang Bersalah Di 2 Mahkamah Masih J...

Mat Sabu: Kalau Saya Perdana Menteri, Saya Pecat Tuan Ibrahim, Meninggal...

MEMBANTU ORANG YANG MEMERLUKAN - STEVEN SIM
Steven Sim Chee Keong 沈志 

418m7ha8aons4uo9c7r1hd9  · 

Empat tahun yang lepas Vijay kena accident dan kakinya menjadi lumpuh.

Anaknya Prakesh, 17 tahun dan Prema, 14 tahun masih bersekolah.

Vijay seorang bapa tunggal. Dialah ayah, dialah ibu.

Mereka sekeluarga hidup dengan pampasan SOCSO sebanyak RM1500 sebulan. Tiap-tiap bulan ubat-ubatan saja sudah RM500.

Memang hidup susah. Kakinya kadang kala sakit, setiap hari kena makan ubat penahan sakit. 

Minggu lepas, seorang kawan Vijay cadangkan agar dia call saya.

Semalam, balik saja dari Parlimen saya terus ke rumah Vijay.

Sedih tengok keadaannya. Anak-anaknya semua baik-baik. Prakesh nak jadi chef, Prema nak jadi doktor. 

Saya bagitau Vijay saya akan bantu dia modify kereta Vios lamanya agar sesuai dipandu OKU. Segala kos nak modify kereta itu, saya akan tanggung. 

Lepas ni, bolehlah dia bergerak tak perlu bergantung kepada kawannya yang lain. Kalau ada rezeki dia boleh pandu Grab.

Saya juga berikan RM5,000 kepada Vijay sebagai bantuan beli ubat-ubatan dan meringankan beban kos sara hidup. Dia kata dia ada sedikit hutang dengan orang lain. Saya harap pemberian kecil ini bolehlah beri ruang Vijay bernafas sikit. 

Selain itu, saya minta kebenaran meletakkan anaknya Prakesh dalam program Anak Angkat YB. Itu bulan-bulan saya bagi RM100 kepada anak angkat saya.

Syukur, ayah dan Prakesh terus bersetuju. Maka bertambah meriahlah keluarga besar kami dengan seorang lagi anak angkat. 

Kawan-kawan, hidup ini kadang kala ada derita sakitnya. Saya tak mampu kurangkan kesakitanmu, tapi saya sudi mengharunginya bersama-samamu. Jangan putus asa. Kita jalan teruih! 

 

Apakah Dasar Parti Jadi Pilihan Pengundi?


 

Oleh: Hassan Abdul KarimPilihan Raya Negeri Johor ini (PRN) bukan suatu pilihan raya kecil. PRN adalah satu pilihan raya umum untuk membentuk Kerajaan Negeri Johor bagi tempoh lima tahun.

Soal siapakah calon yang diketengahkan oleh sesebuah parti itu penting. Perlu diambil kira untuk pengundi membuat pilihan. Manifesto yang diumumkan oleh sesebuah parti yang bertanding itu juga penting.

Bagaimanapun yang lebih penting diteliti oleh para pengundi yang bijak dan bermaklumat ialah apakah dasar parti-parti yang bertanding.


Buat pilihan terbaik

Soal dasar parti dari segi ekonomi, sosial dan politik perlu dinilai dan diberi pertimbangan. Ini adalah kerana pembentukan kerajaan, pengurusan sebuah kerajaan berkait rapat dengan dasar parti yang beroleh kemenangan majoriti pada 12 Mac 2022 ini.

Sebagai analoginya, ialah ibarat sebatang sungai. Jika air di hulu sungai keruh dan tercemar maka sukar untuk mendapat air yang jernih dan boleh dibuat air minuman di hilir sungai.

Ada seminggu lagi untuk rakyat Johor membuat pilihan yang muktamad dalam PRN ini. Bagi menghormati rakyat Johor dan para pengundi, penulis tidak berhajat untuk mengajar dan memandai-mandai menyuarakan propaganda murahan meminta pengundi-pengundi memilih sesuatu parti tertentu.

PRN Johor ini satu bukti bahawa demokrasi masih wujud di negara kita, mungkin tidak sempurna seperti yang kita harapkan. Tetapi kita bermula dengan apa yang kita ada dan bergerak ke hadapan. Reformasi pilihan raya perlu diteruskan pada masa-masa hadapan.

Penulis mengemukakan tiga dasar yang perlu dinilai oleh rakyat Johor. Mungkin senarai 3 dasar itu tidak dipersetujui oleh pihak lain, itu tidak mengapa. Negara kita negara demokrasi dan setaip warganya berhak menyuarakan fikirannya secara bebas.

Utamakan anti rasuah

Dasar Pertama: Adakah parti itu parti yang eksklusif untuk sesuatu kaum dan sesuatu agama tertentu sahaja? Adakah ini pilihan pengundi? Atau pengundi ingin mengundi parti politik yang dasarnya menjaga kepentingan rakyat dari berbilang kaum dan berbilang agama dan mempunyai impian untuk membina sebuah negara bangsa?

Dasar Kedua: Rakyat Johor adalah pengundi yang bermaklumat. Mereka mengikuti berita tentang apa yang berlaku dalam negara tentang skandal rasuah dan salah guna kuasa. Jadi adakah pengundi yang rasional dan bertanggungjawab akan memilih parti politik yang pemimpin mereka terlibat dengan rasuah dan salah guna kuasa? Adakah itu pilihan rakyat Johor? Atau mereka akan memilih parti politik yang dasarnya jelas untuk melakukan agenda perubahan atau reformasi terhadap institusi-institusi penting negara seperti SPRM, PDRM dan SPR?

Dasar Ketiga: Soal ekonomi menjadi penting dalam PRN Johor kali ini. Pengundi-pengundi boleh memilih sama ada parti politik yang mempunyai rekod dasar ekonomi yang memihak kepada golongan syarikat-syarikat besar dan kapitalis-kapitalis kroni mereka atau memilih parti politik yang dasar ekonominya memihak kepada kepentingan rakyat majoriti golongan bawahan B40 dan golongan menengah M40.

Pilihan di tangan pengundi. Anda dapat kerajaan yang anda pilih sendiri.____________________________________________________Penulis merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang

 

Rakan dedah Tangmo Nida ambil insurans kemalangan RM130,000, waris tunggal untuk insurans tersebut ialah

 

Rakan dedah Tangmo Nida ambil insurans kemalangan RM130,000, waris tunggal untuk insurans tersebut ialah


KES kematian aktres Tangmo Nida nampaknya masih menjadi misteri dan hangat diperkatakan dalam kalangan netizen.

Pelbagai persoalan berlegar-legar dalam fikiran tentang apa sebenarnya yang berlaku antara mereka sehingga menyebabkan kemalangan maut aktres terkenal itu.

Tak kurang juga teori dan spekulasi mula muncul yang mengesyaki kemalangan itu dirancang oleh pihak tertentu.

Terbaharu, aktres Anna TV Pool mendedahkan Tangmo Nida baru sahaja mengambil insurans perlindungan kematiannya 10 bulan lalu.

Dakwa Anna, Tangmo menamakan anak angkatnya, Easter sebagai penerima faedah.

Easter merupakan anak kepada pengurusnya Kratik yang tinggal di rumah Tangmo.

Perlindungan insurans kemalangan itu bernilai 1 juta Bath iaitu kira-kira RM130,000.

tangmo

Polis jumpa bukti lain, 5 individu mungkin didakwa

Dalam perkembangan lain, kesemua lima individu dalam bot lagu bersama pelakon Tangmo Nida mungkin berdepan dakwaan kecuaian yang membawa kematian dan kenyataan palsu kepada polis.

Lima rakannya iaitu Idsarin “Gatick” Juthasuksawat, pengurus Tangmo; Wisapat “Sand” Manomairat; Nitas “Job” Kiratisoothisathorn; Tanupat “Por” Lerttaweewit, pemilik bot; dan Phaiboon “Robert” Trikanjananun.

Dua daripadanya iaitu Tanupat dan Phaiboon telah pun didakwa kerana mengendalikan kapal tanpa lesen dan kecuaian yang membawa kepada kematian.

Bukti baharu muncul apabila Bahagian Penindasan Jenayah Teknologi (TCSD) mengesan telefon Tanupat dan mendapati dia telah mengaku kepada salah seorang daripada beberapa orang yang dirujuk melalui telefon bahawa Phaiboon memandu bot itu ketika Nida terjatuh.

Disebabkan kekurangan pengalaman dalam menggerakkan bot, Phaiboon dilaporkan hilang kawalan dan mendorong Nida yang berada di belakang bot memegang Wisapat kerana bimbang terjatuh.

tangmo1

Takut diseret ke dalam sungai, Wisapat mendakwa dia mengalihkan kaki sehingga menyebabkan Nida terjatuh ke sungai dan mengakibatkan paha kanan aktres itu terkena kipas bot, kata sumber.

Polis akan memanggil kelima-limanya untuk pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan memberikan kenyataan palsu kepada penyiasat, kata sumber itu.

Satu lagi sumber yang merupakan anggota pasukan Polis Wilayah 1, berkata Nitas telah memberikan kenyataan bercanggah tentang cara bot itu dikendalikan pada malam kejadian berlaku.

Dia satu-satunya saksi yang memberitahu penyiasat bahawa bot itu tersentak secara tiba-tiba, menyebabkan Nida terjatuh ke dalam sungai, kata sumber.

Phaiboon gagal menghadiri lakonan semula polis mengenai kejadian malam Khamis, menggunakan bot laju model yang sama. Dia mendakwa mengalami tekanan darah tinggi, kata sumber itu.

Mayat Tangmo, 37, ditemui pada Sabtu selepas tiga hari dilaporkan terjatuh dari sebuah bot di Sungai Chao Phraya.

Rakaman CCTV Tersebar, Ramai Syak Kematian Pelakon Thailand Dirancang, Mengejutkan Apa Yang Dijumpai Dalam CCTV

Kes kematian pelakon terkenal Thailand iaitu Tangmo Nida akibat terjatuh dari bahagian belakang bot laju nampak gayanya masih belum terungkai lagi. Hal ini kerana, pelbagai spekulasi dan persoalan yang timbul berhubung insiden berkenaan.

Ada lumpur pada paru-paru mangsa

Menerusi laporan media Thailand sebelum ini, Tangmo Nida dipercayai terjatuh dari bot laju ketika dia bersama-sama lima orang rakannya termasuk pengurusnya, Kratik menuju ke Jambatan Rama VII di Nothaburi untuk menjamu selera.

Namun ibu mangsa iaitu Panida Sirayutthayothin yakin bahawa ada sesuatu yang cuba ‘disembunyikan’ mengenai kematian anak perempuannya itu. Bukan itu sahaja, Panida mendakwa kemungkinan berlakunya pertengkaran antara mangsa dan rakan-rakannya yang berada di dalam bot berkenaan. Hal ini kerana, dia mendakwa foto yang tersebar memperlihatkan wajah Tangmo Nida seperti sedang bersedih. Tidak terhenti di situ, ibu mangsa tertanya-tanya bagaimana anak perempuannya itu boleh lemas sedangkan dia pandai berenang.

Susulan daripada insiden itu, pihak polis kemudian memaklumkan akan memanggil kelima-lima individu yang berada di dalam bot bersama mangsa untuk disoal siasat dan menjalani ujian pengesan poligraf bagi mengesan pembohongan. Mereka kemudian akan diminta menceritakan semula peristiwa yang menimpa Tangmo Nida. Difahamkan, setakat ini kelima-lima mereka tidak boleh disabitkan sebagai pesalah atau suspek tetapi hanya dipanggil sebagai saksi.

Mengenai luka pada bahagian paha kanan dan kesan calar di kaki kiri mangsa, polis mendakwa pihak mereka tidak dapat mengesahkan sama ada luka berkenaan adalah berpunca dari kipas bot atau sebaliknya. Tetapi mereka mengesahkan bahawa kematian Tangmo Nida adalah disebabkan lemas kerana terdapat lumpur pada paru-paru mangsa.

Rakaman CCTV tersebar

Semalam kecoh pula beberapa video yang dipercayai rakaman kamera litar tertutup (CCTV) memperlihatkan kelima-lima rakan Tangmo Nida berada di dalam bot. Berikutan daripada itu, terdapat pelbagai spekulasi yang timbul antaranya menurut netizen apa yang mencurigakan adalah saat ditanya di mana lokasi mangsa terjatuh, mereka menunjukkan ke arah yang berbeza.

Selain itu, kelima-lima saksi berkenaan mendakwa Tangmo Nida tidak dapat diselamatkan kerana pasukan penyelamat lambat tiba. Tetapi ada dakwaan mengatakan mereka sempat ‘menghilangkan diri’ selama 24 jam sebelum melaporkan kepada pihak polis mengenai insiden yang menimpa Tangmo Nida.

Lebih menimbulkan persoalan ramai adalah jumlah foto yang dimuat naik di Instagram Tangmo Nida semakin berkurangan dan mengesyaki ada individu telah memadamkan beberapa gambar tersebut. Apabila ditanya kepada pengurus Tangmo Nida, dia mendakwa tidak tahu kata laluan pelakon itu.

Menerusi laporan media Thailand, mereka juga mendakwa tidak mendengar bunyi sesuatu terjatuh kerana bunyi enjin bot sangat kuat. Apabila ditanya mengenai luka pada kaki mangsa, pemandu bot mendakwa dia tidak sedar enjin atau kipas bot terkena pada kaki mangsa pada waktu itu. Jika difikirkan secara logik, mustahil pemandu tidak sedar sekiranya enjin bot berlanggar dengan sesuatu.

Pelbagai spekulasi timbul

Video Player
00:00
00:20

 

Malah dari rakaman CCTV kelihatan terdapat lima gelas minuman berisi wine tetapi semasa pemeriksaan pihak polis hanya menemui satu gelas sahaja. Bukan itu sahaja, netizen juga melihat terdapat kesan calar pada tangan dan bahu seorang individu yang berada di dalam bot berkenaan.

Namun doktor mengesahkan luka tersebut dipercayai bukan daripada cakaran kuku, manakala lebam disebabkan hentakan objek keras. Malah ianya sudah ada sebelum kejadian iaitu sejak seminggu yang lalu. Netizen juga mendakwa terdapat kesan koyak pada baju tshirt yang dipakai individu berkenaan ketika kejadian.

Malah ada satu dakwaan mengatakan Tangmo Nida baru sahaja mengambil insurans kemalangan dan meletakkan nama anak angkatnya, Easter. Difahamkan, Easter merupakan anak kepada pengurus Tangmo Nida iaitu Kratik. Hal ini secara tidak langsung membuatkan netizen mula membuat spekulasi kemungkinan Kratik tidak mahu menyelamatkan Tangmo Nida kerana sekiranya pelakon itu mati, mereka akan menerima wang insurans tersebut.

Penjelasan kawan Tangmo Nida

Sementara menerusi satu sesi live, kawan Tangmo Nida yang turut berada di dalam bot terbabit iaitu Wisapat Manomairat atau lebih dikenali dengan nama San mendakwa ramai dalam kalangan netizen masih salah faham dengan insiden yang berlaku. Dia juga menafikan dakwaan bahawa dirinya enggan menghulurkan bantuan kepada mangsa.

Ketika sesi live berlangsung, San sempat menunjukkan bahawa lengannya tidak mempunyai luka seperti yang didakwa. Tambah San lagi, keadaan pada ketika itu sangat gelap dan ianya secara tidak langsung menyukarkan mereka untuk menyelamatkan Tangmo Nida.

Menerusi temu bual bersama satu program temu bual, pengurus Tangmo Nida iaitu Kratik diminta untuk melakonkan semula kejadian yang berlaku di belakang bot secara live. Namun ada suatu ketika, kedengaran Kratik seperti gagap saat memberikan kenyataan. Selepas mendengar kenyataan tersebut, pengacara meluahkan rasa sedih dengan sikap kesemua rakan mangsa yang seolah-olah tidak peduli dan langsung tidak berusaha untuk menyelamatkan pelakon itu.

Difahamkan, siasatan lanjut berhubung isu ini masih lagi dijalankan oleh pihak polis.

Video

Video Player