TOKOH POLITIK DARI DULU HINGGA KINI YANG PERNAH DIMANFAATKAN UNTUK MENGEKALKAN KUASA POLITIK OLEH TUN MAHATHIR.



Bermula dengan Tun Musa Hitam. Mahathir menyimpan Musa Hitam sebagai TPM kepadanya untuk menghalang kebangkitan Tengku Razeligh (Ku Li). Oleh kerana Musa Hitam mula dilihat sebagai sosok yang bakal melawannya, Mahathir mula bertelingkah dengan Musa Hitam sehinggalah Musa Hitam meletak jawatan. Akhirnya, Mahathir jemput Ghafar Baba menggantikan tempat Musa Hitam (masa itu Anwar belum diyakini boleh berhadapan dengan Musa Hitam).

Setelah Musa Hitam berjaya dihancurkan, Ghafar Baba menikmati posisi sebagai TPM (sementara) kerana Mahathir tidak pernah mahu ikhtiraf Ghafar sebagai TPM yang layak. Akhirnya, Anwar digalakkan melawan Ghafar Baba dalam perebutan jawatan TPM dan Anwar berjaya berada di posisi TPM.

Anwar sebagai TPM juga dipotretkan sebagai orang yang sedang mahu cepat menggantikan Mahathir. Oleh kerana pengaruh Anwar yang kuat dan begitu cepat merebak dalam UMNO, Anwar dicarikan cara untuk menghancrukannya bukan melalui  pemilihan jawatan. Sebaliknya, budaya politik kotor mula digunakan sehingga memanfaatkan sistem kehakiman dan PDRM.

Sebelum itu, menariknya Anwar masuk ke dalam UMNO pada tahun 1981kerana kelicikan Mahathir mempelawa Anwar untuk memberangsangkan konsep Islamisasi dalam pentadbiran Mahathir. Apa yang jelas, Mahathir mahu melumpuhkan pengaruh Hadi dan PAS yang dilihat sebagai cabaran kepada Mahathir. Untuk mencapai hasrat ini, Anwar merupakan satu-satunya tokoh muda yang sangat menarik perhatian masyarakat Melayu dan boleh berhadapan dengan PAS.

Ketika Najib berkuasa dan dilihat menyeleweng dari harapan Mahathir, Anwar yang berada di penjara sekali lagi dimanfaatkan oleh Mahathir melalui persepakatan dalam PH hanya untuk membuang Najib dari KUASA.

PH bejaya perintah dan Anwar keluar penjara untuk bersedia menjadi pm ke 8. Bagaimanapun, Mahathir (dengan bantuan Daim) tidak pernah ada hasrat untuk membiarkan Anwar menjadi pm ke 8. Mahathir pelihara Azmin Ali dari dalam PKR, parti Anwar. Azmin Ali masih tidak kuat untuk berhadapan dengan Anwar (yang didokong DAP), Mahathir pelawa Hishamuddin (yang bermasalah) untuk menyokong Azmin Ali membuat strategi pintu belakang sebagai langkah berjaga-jaga menghadapi strategi Anwar. Inilah apa yang dipanggil sebagai "DAULAH TERPENDAM" Mahathir.
 *dr fb Pemikilan Sampulna

Marhain di Kamar DiRaja?

SIRI 1



Patik memohon ampun kepada kebawah Duli  Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Terengganu kerana menggunakan tajuk sebegini dan beberapa istilah di raja.

Terenggganu Darul Iman,adalah satu negeri yang penuh nilai sejarahnya khasnya BATU BERSURAT.

Sebagai sebuah negeri yang majoriti melayu. Kini,Terengganu dibawah kekuasaan pemerintahan PAS!

Kekuasaan PAS telah memberi kuasa kepada pimpinan PAS melaksanakan berbagai polisi dan tindakan yang membolehkan PAS dan individu yang bergelar pemimpin mengatur hidup dengan menggunakan harta rakyat!

Seorang pimpinan PAS di Terengganu telah memegang sebagai pengerusi kepada 2 buah buah hotel milik kerajaan negeri Terengganu.

Dengan memegang sebagai pengerusi kepada kedua-dua hotel tersebut,beliau telah mengunakan sepenuhnya KUASA yang beliau miliki untuk kesenangannya dan keluarga dengan berselindung di sebalik jubah.

Hotel dikehendaki menyediakan 3 bilik bertaraf Royal Suite kepada beliau sepanjang beliau menjadi pengerusi. 

Royal Suite yang biasanya disediakan untuk para raja dan orang kaya-kaya menginap telah terpaksa digunakan sebagai bilik menampung keluarga dan kawannya.

Macam Istana hinggap. 

Bayangkan harga bilik Royal Suite sekitar RM5 ribu semalaman, cuba kira berapa kosnya:-

RM 5,000.00 X 3 X 30 X 12 bulan.
Jumlahnya = RM 15 ribu 3 bilik bagi satu malam.
RM 15,000.00 X 30 hari= RM 450 Ribu
Untuk tempoh setahun= RM 450,000.00  X 12 bulan=
RM 5,400,000.00.

Bayangkan dengan sejumlah itu bagi setahun, hotel terpaksa digunakan oleh pengerusi, kat mana nak dapat untung?

Inikah yang dikatakan "Beruk baru dapat bunga" atau " Lebai berlagak "Sultan"?

Harta rakyat telah sewenang-wenangnya digunakan untuk kepentingan diri tanpa rasa bersalah!

Menteri Besar Terengganu adalah dituntut untuk lakukan siasatan terperinci apa yang telah berlaku!

Ingatlah mati itu pasti dan AMANAH RAKYAT JANGAN DIKHIANATI....!

Nyamuk Menggigit
2 Jan 2020

Raja Kamarul Bahrin Shah
Razali Idris
Ng Chai Hing

*PM BERI "ONE OFF" KEPADA KELANTAN, TETAPI NEGERI BAWAH PH TIDAK DAPAT?*



Tonton buletin utama tadi, MB kelantan ucap terima kasih kpd Tun M kerana beri duit "One off" kpd kelantan RM400 juta.    MB kata, kelantan tak minta duit tu, kelantan hanya minta royalti saja, tapi Tun M hantar surat kat MB Kelantan dan beritahu itu duit bantuan "One Off" bukan duit royalti.  Suka sgt la MB Kelantan, dpt duit tanpa diminta.

Dlm sejarah, negeri dpt duit "One Off" direct dari PM pulak tu.  Negeri2 bawah PH dapat tak?  Baik PM kita.  

Patut pun lebai bersungguh2 kata akan sokong Tun M jadi PM sampai habis penggal.  Tun M gunakan duit rakyat utk dptkan sokongan peribadi?  Kalau bukan untuk peribadi, mengapa negeri2 lain bawah PH tidak dapat "One Off"?  

PM kjaan PH utamakan negeri pembangkang? 

Majlis Presiden PH tolong tanya Tun M atas dasar apa "One Off" diberi kepada Kelantan?  

*WFAUZDIN NS*

Tamatkan projek taikun YTL 1BestariNet isu utama Dr Maszlee diarah letak jawatan Menteri KPM

Tamatkan projek taikun YTL 1BestariNet isu utama Dr Maszlee diarah letak jawatan Menteri KPM
16:01 Jan 02, 2020  |  By SabahKini2 21


Sekalipun banyak isu dikaitkan dengan Dr Maszlee namun isu paling besar ialah menamatkan kontrak 1BestariNet milik Taikun YTL.

Sudah dijangka Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik menerima tekanan untuk disingkirkan sebagai Menteri Pendidikan. Isu kasut hitam, nasi lemak, buku teks, kolam renang, jawi, sarapan percuma, pegawai khas rasuah dan lain-lain mungkin sebahagiannya benar namun ada isu lebih besar lagi.

Sumber berkata petang ini jam 4.30 petang Dr Maszlee dilaporkan bakal mengumumkan peletakan jawatan sebagai Menteri Pendidikan kata sumber, sekali gus membuka jalan kepada rombakan Kabinet ketika Pakatan Harapan (PH) terus bergelut meraih keyakinan rakyat sejak mengambil alih Putrajaya hampir 2 tahun.

Maszlee sebenarnya dipaksa berundur dari Kabinet kerana “dilihat menimbulkan banyak krisis” kepada pentadbiran Dr Mahathir.

Menurut sumber tekanan Taikun Cina pemilik YTL adalah faktor utama penyingkiran Dr Maszlee yang telah menamatkan kontrak 1Bestarinet. YTL dikatakan sebelum dan selepas ditamatkan kontrak terus mengadu kepada Perdana Menteri tentang sikap Menteri Pendidikan itu.

Portal Sabahkini2 sebelum ini telah mendedahkan projek YTL sebelum ini yang menguntungkan YTL sejak dilaksanakan.

[ARTIKEL BERKAITAN- Skandal 1Bestarinet: YTL untung ratusan juta bil bulanan tak masuk akal, kerajaan rugi, rakyat derita ]



Projek kontroversi yang dimulakan di zaman Tan Sri Muhyiddin sebagai Menteri Pendidikan ini tidak mudah ditamatkan malah fasa 2 terpaksa disambung oleh Menteri Pendidikan selepas itu Dato’ Seri Mahdzir Khalid sekalipun telah disiasat PAC.

Bagaimanapun hayat 1BestariNet dan YTL ‘terputus nyawa’ apabila Menteri Pendidikan baru YB Dr Maszlee Malik dengan beraninya tidak menyambung khidmat itu walau dengan segala macam rayuan YTL lakukan. Malah  KPM melantik tiga syarikat penyedia perkhidmatan internet (ISP) iaitu Telekom Malaysia Berhad, Celcom Axiata Berhad dan Maxis Broadband Sdn Bhd mulai 1 Julai 2019.

YTL ‘menyerang’ KPM dan mendakwa KPM melanggar obligasi kontrak serta berlaku tidak adil kepada YTLC apabila mengupah tiga pembekal tanpa tender.

YTL juga mendakwa kementerian telah memohon perkhidmatan internet percuma untuk 10,000 sekolah yang melaksanakan persekitaran pembelajaran maya (VLE) tertakluk kepada tender pada 1 Januari, 2020.



Bagaimanapun Menteri Dr Maszlee mengarahkan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Datuk Dr Mohd Gazali Abas menyerang balas YTL dengan berkata berdasarkan perjanjian, kontrak perkhidmatan YTLC telah tamat pada 30 Jun lepas, dan bukannya ditamatkan KPM.

[ARTIKEL BERKAITAN- YTLC tamat kontrak 30 Jun 2019, bukan ditamatkan KPM kata KSU KPM ]

Katanya YTLC diberi kontrak 1BestariNet Fasa 1 bagi tempoh 13 Dis 2011 hingga 30 Jun 2016, termasuk lanjutan kontrak sebanyak tujuh kali sebelum kontrak fasa kedua yang bermula 1 Julai 2016 hingga 30 Jun lepas. Jadi di mana tidak adilnya?





Bukan itu sahaja KPM tidak menyambung sewaan Menara telekomunikasi kepada YTL atas alasan  kerajaan berpotensi kehilangan pendapatan penyewaan komersial menara telekomunikasi sebanyak RM32,580,000 setahun jika khidmat YTLC diteruskan. 

Tan Sri (Dr) Francis Yeoh  Pengerusi Eksekutif YTL sudah tentu amat tidak berpuas hati mengenai Menteri KPM yang bersikap kejam terhadap YTL yang selama ini telah berbelanja besar dalam projek 1BestariNet. 

Membuang Dr Maszlee adalah satu permintaan taikun-taikun jika mahu para taikun membantu kerajaan PH sekarang. Mereka berbelanja besar membantu kempen PH PRU14 namun hasil tiada dan menyebabkan mereka kerugian besar. Tun Dr Mahathir Perdana Menteri tiada pilihan bagi mengelak mudarat besar maka mengarahkan Dr Maszlee meletak jawatan. 

Bacaan lain- Sabahkini22

BUNYI KASAR...TAPI ANDA BACA.



Padan muka kau maszlee!

Itulah dah cakap, jawatan menteri untuk orang bodoh. Kau ada phd, kau nk masuk jugak. Skrg apa cer? Padan muka kau!

Dulu masalah budak kecil dan miskin nk jaga kasut mereka. Mana dengan basuhnya mana dengan kapurnya. Mana dengan nak dijaganya. Asrama pula mengada nakkan kasut itam. Nak main futsal masa waktu pj, nak kena kasut sukan lagi. Takkan lah nk usung kasut putih tu kemana2. Pening famly miskin ni fikir. Menteri bertukar2 tak penah peduli pun hal ni. Yelah, menteri kot.. takkan nak pandang kaki budak miskin kan? So lantaklah mak pak dia nk berhutang pun. Kasut je pun. Tiba2 kau datang maszlee, by one simple arahan, tukar kasut hitam. Simple. So bdk miskin tadi ni tak pening dah, all-in.. tahan lasak. Apa kau dpt maszlee? From that day, orang gelar kau menteri kasut hitam! Yelah, tu tanda visi kau membumi, sbb tu kau nampak kasut. Cuba lah kau belajar dari menteri sorang lagi, visi dia melangit, sebab tu dia nampak kereta terbang! See, dia tak kena tekan pun ngan gergasi politik. Padan muka kau!

Kan orang dah ckp, kpm ni lubuk duit. Kau ingat sapa nak peduli sekolah di ulu sabah sarawak dan hutan hutan? Kalau buat sekolah cantik cantik pun, diorang bukan datang pun. Diorang sibuk kutip petai dihutan. Buat ala kadar sudahlah, lebihan duit tu boleh jugak tampung melancong, kereta baru, anak bini, ketua2 cawangan semuanya nak kena suapkan makan. Tetiba kau datang, kau beriya iya nak pertahankan sekolah2 hulu tu.. siap usung gambar sekolah tu ke parlimen. Beriya betul. Kau ingat orang hairan? Orang x pandang la sekolah busuk hulu kampung tu. Menteri nak turun sekolah pandai, sekolah elit, ada jamuan besar besar, seluar pun tak kotor,  ada alumni korporat jutawan, alih alih kau jadi menteri, kau pergi turun sekolah usang. Low class! kan dah mendapat. Padan muka kau!



Orang dah pesan, jadi menteri ni, jangan cuba memahami. Tapi cuba difahami. Semua menteri buat mcmtu. Alih alih kau beriya iya nak memahami bebanan tugas guru bagai. Segala fail2 report yang merepek meraban tu semua tak perlu buat dah. Eh kau sapa? Kau tau tak ppd jpn dan nazir tak respect pun arahan kau. Diorang still tekankan fail berbanding murid. Murid bodoh piang takpe, asalkan fail lengkap. nazir dan menteri dulu turun tengok fail, tapi kau turun tengok murid. Kau dah kenapa? Murid tak pentinglah lee! Yang penting fail tu,  menipu pun takpe, janji fail report tu lengkap. Ini amalan biasa penjawat awam. Kau nak lawan arus? Kau tahukan selama ni bila jpn kpm turun sekolah, cikgu sibuk mempersiapkan fail. Bukan mempersiapkan budak.  Sbb diorang tak heran pun kat budak, yang penting fail semua tu. Kau datang nk buang semua ni.. marahlah diorang, ini kerajaan fail, laporan, meeting, jamuan, rombongan dan bungkus lauk lepas meeting. Tetiba kau nak tukarkan jadi kementerian "kemanusiaan". Skrg terimalah, fail kau tak cantik, letaklah jawatan! Padan muka kau.

Ni nak cakap.. cikgu duka lara, kenapa kau kisah sangat? Lantaklah dia tak jumpa suami dia ke isteri dia ke. Peduli apa. Kau menteri, fikir isteri kau sudahlah. Nak pakai beg apa kasut apa. Ini tidak, kau nak sangat tolong diorang. Dulu isu guru duka lara ni dah macam tanda2 kiamat. Punya susah nak settle. Alih alih kau datang, senang je kau settle. Banyak keluarga dah kembali tertaut. Kau melampau la maszlee, kau tak tahu ke dulu ni nak bertukar semua tu selain doa, cable kau kena kuat? Kau datang je semua cable tak function. Semua dilayan sama rata. Mana boleh macam tu! Dulu, guru nk angkat kepala dekat ketua pemuda kawasan pun takut. Sebab cable ni la. Tapi masuk je era kau, guru sendiri yang hina dan troll kau di facebook. Kau tak tukar pun mereka. Nak jadi baik konon, nah sekarang sebab kebaikan itulah kau 'ditukar'.



Orang dah cakap, bila ada jawatan kena berlagak sikit. Kau tak tahu ke cikgu yang baru naik gred 44 pun lain macam dia punya ketuk meja meeting? Cikgu yang bini datuk pun kena dihormati oleh pgetua walaupun dia mai kelas cuma melawa. Ini budaya dah lama. Alih alih kau datang nak jadi "pakcik". Apa kelas kau lee? Kan dah kena berhenti. Padan muka kau.

Nih satu lagi, orang dah cakap jangan kacau tokey besar. Elok2 je internet slow kat sekolah. Rileks je kitorang isi report budak berejam jam, pastu system down. Isi balik. Pastu internet putus, ilang semua data. Kitorang ok je guna data sendiri, asalkan jangan kacau "kawan2" menteri. Alih alih kau datang, kau hapuskan monopoli. Sapa nk tender kena peform. maxis digi celcom semua dapat, fight servis sapa terbaik. Abis internet jadi laju. Nk google apa pun senang. Google classroom frog semua tu dh boleh senang access. Susahlah cmni, internet ni kan senjata yahudi. Hmm.. kau degil. Tengok kan dah kena nasihat berhenti. Padan muka kau maszlee.

Orang dah cakap, persetankanlah jawi tu. Bukan penting pun. Budak x reti baca jawi, apa kesannya? Alah sekadar x boleh baca quran. X penting pun. Yang penting budak boleh jadi saintis, engineer doktor. Quran tu hal peribadi la. Umno parti keramat melayu pun bunuh jawi dulu, alih alih kau barua DAP nak angkat jawi. Kau siapa lee?

Satu lagi uec, kau tak iktiraf kenapa?Dong zong  dah marah kau. Kau ingat diorang sapa? Diorang kan bumiputera asli. Kau tak tahu ke uec ada dalam manifesto ph dan bn? Kau tak paham lagi? Follow je. Gergasi politik ni dua2 side sama ja.. tapi kau degil, nak jadi hero bangsa jugak. Last tengok, bangsa ni jugak yang hari hari ketawakan kau troll kau pasal kasut hitam pasal tol simpang renggam.

Padan muka kau!
Takpelah.. kau ada phd, nama kau besar dalam akademik. Berebut universiti nak kan kau. Tak cukup dalam, luar negara pun nak. English fluent, arab fluent..agama pandai, akademik pandai.. nak apa lagi kan?

Kami ok. Cuma pasni, pakcik mana lah yang nak peduli kasut anak anak kami. Pakcik mana lah yang nak kisah sarapan pagi anak anak kami kan.. 
Padan muka kau maszlee.. kau boleh berehat, keluar dari kereta yang kau pandu kami ke depan. Sedang kami didalam, diam menanti, siapa yang akan pandu kami ke belakang kembali. :(

Ibnu rijal

YANG BAIK DAN TIADA MASAALAH DITUKAR, YANG ADA MASAALAH KEKAL LAGI....INI CAM DULU GAK LA.

Pelik Perdana Menteri ni.. Menteri yang baik dan berusaha membina sektor pendidikan negara dinasihat berhenti. Menteri yang mencemar nama PH dengan celupar dan video aib tidak dinasihatkan demikian.

Kita tengok macam mana hala tuju pendidikan lepas ni nak pergi mana..

How to reform Malaysia’s ailing educational system



How to reform Malaysia’s ailing educational system

1
351
Francis Loh looks at how greater autonomy, devolution of powers and decentralisation can raise Malaysia’s educational standards and restore trust in the teaching profession.
The 2018 Programme for International Student Assessment (Pisa) scores show that Malaysia is getting left behind in the race with its East Asian neighbours, with whom Malaysia competes for foreign direct investments.
As we enter the era of the knowledge economy in the 21st Century, driven by the increasing use of IT, the relative grasp of our workers in gaining skills and knowledge will determine where we stand vis-à-vis our competitors – whether in front, alongside, behind or far behind them.
We must give concerted attention to the entire area of human resource development if we do not want to lag behind our competitors. Human resource development also contributes towards steady economic growth and ultimately escaping from the so-called “middle-income trap”. If we are serious in focusing on such development, we must give our youth special attention and the required opportunities.

Malaysia lags behind

The Organisation for Economic Cooperation and Development – the OECD – conducts the Pisa survey to measure the ability of 15-year-olds to apply their skills and knowledge to real-life problem-solving in reading, mathematics and science. The youth surveyed come from OECD countries and some non-OECD ones.
Support the struggle to build a New Malaysia based on Justice, Freedom, Solidarity:

KENAPA PERLUNYA TOYOTA VELLFIRE

Selepas berhari-hari menjadi mainan di media sosial, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng semalam mengesahkan tentang kontrak baru kenderaan rasmi bagi menteri dan pegawai tinggi kerajaan.
Katanya, walaupun ia merupakan kontrak di bawah Kementerian Kewangan, tetapi perkara berkenaan akan diputuskan oleh mesyuarat kabinet.
Sehubungan itu, kata beliau, mesyuarat jemaah menteri akan datang akan membincangkannya, seterusnya membuat keputusan berkenaan kontrak tersebut.
Kontrak baru itu antara lain menyebut, kereta mewah Toyota Velfire akan digunakan sebagai kenderaan baru untuk menteri bagi menggantikan Proton Perdana yang digunakan selama ini.
Untuk itu, 32 buah kereta Velfire diperuntukkan dalam kontrak baru tersebut.
Selain itu, bagi kegunaan pegawai tinggi kerajaan pula, 3000 Honda Accord akan dibeli, juga bagi menggantikan Proton Perdana.
Kontrak yang dipercayai untuk tempoh 15 tahun, termasuk menyediakan perkhidmatan servis itu adalah bernilai RM300 juta setahun.
Berikutan tersebarnya kontrak ini, beberapa persoalan tidak menyenangkan timbul daripadanya.
Pertama, apakah kewajarannya untuk menteri-menteri mahu menggunakan Velfire berbanding Proton Perdana?
Selain Velfire jauh lebih mahal berbanding Proton Perdana, apakah kontrak baru ini bermakna kerajaan sudah melupakan kereta buatan Malaysia sendiri?
Atau, adakah ini sebahagian daripada hasil kekerapan Tun Mahathir Mohamad melawat Jepun, termasuk membuat pinjaman yen daripada negara tersebut?
Kedua, di sebalik kerajaan selalu bersungut kerajaan tiada wang dan menanggung hutang yang tinggi, tidakkah kontrak baru ini menambahkan lagi beban kewangan yang ditanggung?
Apa lagi agaknya elaun atau subsidi untuk rakyat akan dipotong selepas ini?
Ketiga, sementara prestasi menteri-menteri kerap menjadi bahan pertikaian rakyat, tidak malukah mereka mahu bermewah dengan Velfire itu?
Di mana keutamaan mereka, membela rakyat atau memewahkan diri sendiri?
Keempat, oleh kerana kontrak itu akan diputuskan oleh mesyuarat kabinet, apakah menteri-menteri yang ada cukup kuat imannya untuk menolak penggunaan Velfire itu secara sebulat suara?
Atau mereka nanti lebih cenderung untuk bersetuju sebulat suara?
Tetapi, secara umumnya, jika kontrak baru ini diluluskan juga oleh kabinet, bermakna PH telah terang-terang khianat kepada mandat yang diberi rakyat pada PRU14 lalu.
Kecuali jika kerajaan dengan segera membatalkan terus kontrak tersebut, kewujudannya banya memperlihatkan rupa-rupanya keghairahan PH untuk bermewah dan bergaya dengan wang rakyat saling tak tumpah seperti BN dahulu. (ShahbudinHusin 02/01/2020)

PERLETAKKAN JAWATAN MAZLEE MALEK.



Assalamualaikum, Selamat Sejahtera dan Salam Tahun Baru 2020.

Terima kasih kepada semua yang hadir terutamanya pihak media dan warga keluarga KPM.

Ketika saya masuk ke bangunan ini sebagai Menteri Pendidikan hampir 20 bulan yang lalu, saya sering membayangkan betapa beratnya tanggungjawab memegang 2 kementerian strategik di negara ini.

Dari hari pertama, saya membayangkan kontroversi demi kontroversi.

Namun, semenjak tahun 2018, KPM telah bersikap telus dengan segala inisiatif dan progres usaha-usaha reformasi pendidikan. KPM telah menjadi kementerian pertama yang membentangkan laporan 100 hari Pakatan Harapan, kemudiannya kad laporan prestasi setahun (Jun 2018 - Jun 2019) dan kad laporan untuk tahun 2019. Trend ini telah diikuti oleh kementerian- kementerian yang lain.

Tahun 2019 kemudiannya membuktikan beberapa inisiatif yang kita perkenalkan akhirnya membuahkan hasil. Hampir 90% projek sekolah daif yang kita usahakan, siap lebih awal. Kita paparkan progres sekolah daif ini di laman web. Tidak pernah sebelum ini projek kerajaan begitu transparen dan boleh diakses oleh orang awam. 

Dasar inklusif yang kita perkenalkan untuk Murid Berkeperluan Khas (MBK), warga B40, anak-anak tiada dokumen serta polisi sifar cicir semuanya memberikan makna baharu kepada ratusan ribu anak murid di seluruh negara. Yang mana sebahagian mereka, berada dalam keadaan bahaya kerana tidak berada di sekolah.

Inisiatif lain, yang sebahagian besar adalah untuk mengurangkan beban guru dan seterusnya memberi semula semangat baharu kepada warga sekolah, gerakan Malaysia Membaca serta bacaan semula AUKU di Parlimen juga adalah bukti komitmen Pakatan Harapan melakukan reformasi pendidikan.

Kita juga mahu meletakkan semula peningkatan kualiti sebagai asas utama pendidikan. Kita harus faham kualiti pendidikan tidak boleh diperbaharui semalaman. Terdapat banyak isu sistemik yang kompleks.

Salah satu daripadanya ialah korupsi. Umum mengetahui, banyak pihak yang mendapat kontrak melalui kabel-kabel tertentu sebelum ini, dan KPM bekerja keras untuk membanteras amalan ini. KPM bahkan membawa masuk Tan Sri Ambrin Buang dan jawatankuasanya untuk memastikan terdapatnya semak imbang, dan menunjukkan kepada umum betapa serius KPM terhadap isu ini.

Perancangan KPM untuk tahun 2020 lebih besar daripada semua pencapaian 2019 ini. Dengan sebahagian daripada halangan-halangan sistemik ini telah berjaya kita selesaikan, kita akan mampu melaksanakan reformasi sistem yang lebih besar. 

Misalnya, pendidikan digital hanya dapat dilaksanakan jika semua sekolah mempunyai sistem internet yang pantas dan stabil. Sebelum ini terdapatnya monopoli dan para guru langsung tidak menggunakan platform tersebut kerana ia terlalu perlahan dan mereka tidak mempunyai pilihan.

KPM memastikan sistem ini dibuka agar sekolah dapat memilih apakah pembekal internet yang terbaik serta platform yang lebih sesuai untuk anak-anak mereka. Hanya setelah ini, kita boleh fokus kepada IR 4.0 dan pendidikan STEM di sekolah.

Selain pelan digital pendidikan, perancangan tahun 2020 KPM juga adalah untuk meningkatkan kualiti sekolah dan universiti dengan memfokuskan guru, pensyarah, pentadbir dan penggubal dasar.

Untuk guru, inilah sebabnya mengapa KPM bekerja keras mengurangkan beban kerja yang tidak relevan agar seterusnya kita dapat meningkatkan pedagogi. Malah Akta Pendidikan juga akan disemak semula untuk membolehkan anak-anak kita diwajibkan menghabiskan sekolah menengah.

Untuk universiti pula, kita akan memastikan mereka dapat bersaing lebih kompetetif di peringkat dunia. Universiti kita perlu belajar daripada universiti terbaik di dunia.

Kerangka kebolehpasaran akan dilancarkan, yang mana lebih banyak program yang relevan dan hubungan industri yang lebih kuat akan menjadi keutamaan.

Bacaan semula AUKU akan memberi lebih autonomi kepada universiti dan kebebasan akademik untuk meningkat kualiti. Ini termasuk semua pembaharuan dalam program TVET kita sehingga kebolehpasaran graduan TVET meningkat kepada 96.5%.

Walaubagaimanapun, sebagaimana yang selalu saya tekankan dengan pegawai saya sebelum ini, kita semua harus merubah diri kita dahulu sebelum mengubah sekolah dan universiti.

KPM harus bergerak menjadi lebih efektif dan proaktif. Setiap program harus berorientasikan ‘outcome based’. Ketika saya mengemudi KPM, saya selalu mengalu-alukan ‘public private pertnership’ kerana saya tahu, kita tidak dapat melaksanakan reformasi sistem ini berseorangan. Sekolah milik komuniti, universiti milik masyarakat. 

Kejayaan sistem pendidikan adalah bermakna kejayaan masyarakat. Pendidikan adalah tanggungjawab semua.

Namun sepertimana saya jelaskan pada awal, saya dilihat menimbulkan banyak krisis kepada kepimpinan terutama melibatkan isu Jawi, internet sekolah dan isu sarapan percuma.

Walaubagaimanapun saya percaya saya telah meletakkan asas dan hala tuju yang jelas untuk dituruti warga KPM. Ia terhimpun dan tersemat kemas dalam 3 kalimah keramat, ‘Pendidikan Untuk Semua’.

Saya percaya keputusan ini bukanlah pengakhiran, sebaliknya sebuah permulaan yang baharu. Percayalah, reformasi negara tidak akan pernah berjaya tanpa menjadikan kebajikan rakyat sebagai tumpuan paling utama.

Saya ingin merakamkan penghargaan terima kasih kepada YAB Tun Mahathir kerana telah memberi peluang selama 20 bulan untuk saya mengemudi KPM. Ia adalah hadiah terbaik kepada saya sebagai pendidik dan aktivis akademia.

Saya juga ingin menyatakan pendirian, sokongan dan ketaatan yang tidak berbelah bagi kepada beliau dan parti saya, PPBM.

Di atas nasihat YAB Perdana Menteri, dan di atas dasar ketaatan dan disiplin kepada kepimpinan parti dan kerajaan, maka dengan hati yang redha walaupun berat, saya, Maszlee Malik, dengan ini meletakkan jawatan sebagai Menteri Pendidikan Malaysia, berkuatkuasa 3 Januari 2020.

Dr Maszlee Malik
2 Januari 2020

WAWASAN 2020 YANG GAGAL



Ketika berucap sempena sambutan Ambang Merdeka Selasa lalu, Tun Mahathir Mohamad tanpa segan silu menyalahkan pendekatan Perdana Menteri ke-5 dan Perdana Menteri ke-6 sebagai punca matlamat Wawasan 2020 gagal dicapai.
“Tahun 2020 ini agak signifikan bagi saya kerana hampir 3 dekad yang lalu kita lancarkan Wawasan 2020 dan menyasarkan tahun ini mencapai tahap negara maju.
“Tetapi, kerana beberapa pendekatan yang diambil pemimpin kerajaan ke-5 dan ke-6, maka wawasan itu tidak dapat dicapai pada tahun ini.
“Untuk itu, kita perlu lanjutkan tempoh itu selama 10 tahun lagi,” kata Tun Mahathir merujuk kepada Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sebagai kesinambungan Wawasan 2020 yang diperkenalkan baru-baru ini.
Mari kita renung-renung serta fikir-fikir sejenak tentang hal ini.
Wawasan 2020 dilancarkan pada 1991 dengan sasaran selama 30 tahun untuk mencapai status negara maju.
Bagi tempoh 30 tahun iaitu antara 1991 hingga 2020, Malaysia memiliki empat orang Perdana Menteri – Tun Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Najib Razak dan Tun Mahathir sekali lagi.
Untuk tempoh 1991 hingga 2003 iaitu 12 tahun, Perdana Menteri ketika itu adalah Tun Mahathir.
Untuk tempoh 2003 hingga 2009 iaitu selama 6 tahun, Perdana Menteri Malaysia ialah Tun Abdullah Badawi.
Untuk tempoh 2009 hingga 2018 iaitu lebih kurang 9 tahun, Perdana Menteri Malaysia adalah Najib.
Untuk tempoh 2018 hingga 2020 iaitu hampir 2 tahun, Tun Mahathir sekali lagi berpeluang menjadi Perdana Menteri.
Bermakna, dalam tempoh 30 tahun perlaksanaan Wawasan 2020, Tun Mahathir memegang kuasa sebagai Perdana Menteri selama hampir 14 tahun, manakala Tun Abdullah dan Najib berkongsi tempoh lebih 15 tahun.
Maka, di mana logiknya segala kesalahan atas kegagalan Wawasan 2020 hanya diletakkan kepada Tun Abdullah dan Najib semata-mata?
Apakah Tun Mahathir yang berkuasa selama hampir 14 tahun tempoh perlaksanaan Wawasan 2020 tidak bersalah apa-apa?
Bukankah selepas melancarkan Wawasan 2020 pada 1991 dan pada 1998, beliau memecat Anwar Ibrahim serta kemudian berpeluang berkuasa semula pada 2018 dan terus sekali lagi bertindak menghuru-harakan PKR merupakan antara sebab negara lebih bergelumang dalam soal politik dan tidak dapat menumpukan kepada pembangunan negara?
Tidakkah itu antara sebab mengapa Wawasan 2020 gagal dicapai?
Malah, ketika Tun Abdullah dan Najib menjadi Perdana Menteri, siapakah yang banyak mengacau kerajaan?
Lebih daripada itu, kalau pun Tun Abdullah dan Najib mahu dipersalahkan atas kegagalan Wawasan 2020, siapa yang memilih dan menaikkan kedua-dua pemimpin tersebut sebagai Perdana Menteri?
Secara keseluruhan, bukankah Tun Mahathir sendiri lebih banyak salah berbanding Tun Abdullah dan Najib atas gagalnya Wawasan 2020?
Berfikir di luar imaginasi pula, andainya di tahun 2030 nanti Tun Mahathir masih hidup dan status negara maju tidak juga dapat dicapai, siapakah lagi yang mahu dipersalahkannya pada waktu itu? (ShahbudinHusin 02/01/2020)

PH perlu kerja lebih keras demi rakyat – Guan Eng




Kerajaan Pakatan Harapan (PH) perlu menumpukan usaha menunaikan janji manifesto pilihan raya umum yang lalu, kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam mesej Tahun Baru 2020, hari ini. 
Menurut beliau, ia adalah salah satu perkara yang perlu diberi tumpuan oleh kerajaan PH pada 2020, selain mengukuhkan kedudukan ekonomi dan memastikan peralihan kuasa daripada Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berjalan dengan lancar.
Tambah Guan Eng yang juga Menteri Kewangan, pemimpin DAP dan PH perlu mendengar suara hati semua rakyat Malaysia dan bekerja keras bagi meningkatkan ekonomi negara. 
Semua ini, katanya, perlu dilakukan bagi menangkis naratif palsu yang menuduh kerajaan PH kononnya tidak melakukan pembaharuan.
“Ramai yang mengakui kejayaan kita bahawa Malaysia kini bukan lagi kleptokrasi global, pun begitu rakyat meletakkan harapan yang begitu tinggi kepada kita,” katanya. 
Kata Guan Eng, kemajuan ekonomi negara adalah di tahap yang baik sepertimana yang disahkan oleh agensi penarafan antarabangsa yang mengekalkan penarafan A3/A- selain peningkatan pelaburan asing.


BOLEH DUIT JUGA YA..


Oleh: Ahmad Zawawi

Bole duit senyap dikkk..... Sepatutnya tak payah minta la sebab DAP jaga duit kan....bahagian minta kena minta, lps boleh sumpah seranah pula.. Guna lah duit sebaik mungkin.. Janganlah tukar kete... Selesai masalah air etek

Terima kasih kerajaan Persekutuan atas sumbangan ehsan Rm400 juta kepada kerajaan Kelantan.


PELANCONG CHINA DAN INDIA DIKECUALIKAN VISA SEJAK 2016



Oleh : Abdullah Zawawi

KENAPA baru skrg lebai walaunPAS & caiUMNO meroyan bising isu pelancong China, India dikecuali visa sedangkan pelancong China, India telah dikecualikan visa sejak 2016 ketika BN berkuasa dulu ??!

WalaunPAS caiUMNO baru kuar gua ka !!!

Apa bukti PAS fitnah terhadap PH kononnya beri kemudahan & KELONGGARAN masuk negara tanpa visa?

TAHU TAK.. tempoh masa lawatan pengecualian visa bg pelancong China & India TERHAD kepada 15 hari sahaja dan tidak boleh dilanjutkan.

TAHU TAK.. w'pon diberi pengecualian visa namun pelancong dari negara terbabit perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu dan melakukan perjalanan dalam tempoh tiga bulan selepas mendaftar. BUKANNYA beli tiket terbang masuk M'sia sesuka hati.

TAHU TAK.. pengecualian visa di zaman PH mula berkuatkuasa pada 1 Januari 2020 sehingga 31 Disember 2020, iaitu HANYA SETAHUN SAHAJA, berbanding zaman BN pengecualian visa utk pelancong China, India TELAH DILANJUTKAN SEHINGGA 2 TAHUN !! 

TAHU TAK.. pengecualian visa tu bermaksud pelancong dari China & India tak perlu mohon visa dari Kedutaan M'sia di China/ India. TETAPI mereka tetap juga dpt di 'airport' yg dipanggil 'Visa-On'Arrival' yg mana sebelum itu mereka wajib membuat pendaftaran maklumat diri terlebih dahulu melalui sistem “Electronic Travel Registration and Information (eNTRI). Ini bermakna kedua-dua situasi adalah sama cuma bezanya adalah tidak melalui kedutaan dan tidak. Maklumat diri tetap didaftarkan.

TAHU TAK.. pengecualian visa tu TU HANYA BERKUATKUASA TEMPOH SETAHUN SHJ, BUKAN SELAMA-LAMANYA. Slps setahun ia kembali kpd biasa mohon visa di kedutaan.

Nak tuduh fitnah PH tapi tak cerdik, malas nak cari fakta.

#PembangkangTetapBodoh

KENYATAAN MEDIA



Malam tadi Biro Politik KEADILAN telah mengadakan mesyuarat pertama bagi tahun 2020 yang juga merupakan mesyuarat pertama Biro Politik sejak Kongres Nasional pada 7 dan 8 Disember yang lalu.

Biro Politik telah membincangkan beberapa perkara berkait pengurusan parti, khusus melibatkan keanggotaan di mana seramai 9,719 anggota baharu telah diluluskan dengan penambahan terbesar di Selangor (2,441 anggota), Perak (1,762 anggota) dan Sabah (1,141 anggota). Antara Cabang-Cabang yang mencatatkan jumlah anggota baharu tertinggi termasuk Subang (1,045 anggota), Sungai Siput (801 anggota), Serdang (800 anggota) dan Libaran (266 anggota).

Sekiranya penambahan anggota baharu kekal pada kadar yang sihat ini, keanggotaan parti dianggar mencecah 1 juta pada pertengahan 2020.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

2 Januari 2020

HJ HADI AKUI SUMPAH LAKNAT TIADA DALAM ISLAM

PH MUDAH RAMPAS KERUSI KIMANIS

Saat ini 80% manifesto PAS belum lagi terlaksana di Kelantan dan Terengganu

Saat ini 80% manifesto PAS belum lagi terlaksana di Kelantan dan Terengganu


SENDIRI HANCING : 80 % JANJI MANIFESTO PAS DI SEMUA PRU DULU & KINI..KELANTAN & TERENGGANU TIDAK DILAKSANAKAN !!!*

Di Antaranya...

1. Jika menang PRU14 di Terenggnu akan laksana Hukum Hudud

2. Pemberian Tanah sebanyak 2 ekar seorang kepada Persara Tentera.( Kelantan dan Terengganu).

3. Pemberian rumah mampu milik kepada rakyat miskin tegar . (Kelantan Dan Terengganu).

4. Menyediakan banyak peluang pekerjaan kepada Rakyat negeri.

5. Bantuan RM100 sebulan kepada warga emas.

6. Menghapuskan cukai pintu rakyat Kelantan.

7. Bayaran saguhati sebanyak RM10 ribu kepada keluarga yang ditimpa musibah.

8. Pendidikan percuma kepada rakyat Kelantan.

9. WiFi percuma kepada rakyat Kelantan .


10. Penghapusan bayaran caj letak kereta di seluruh Majlis Perbandaran di Kelantan. Malah pada 25hb Julai 2019 MPKB-BRI telah laksanakan kaedah Kepit Tayar dimana projek tersebut diberikan kepada pihak swasta Syarikat Vista Summerose Sdn. Bhd.

11. Air paip yang bersih dan terawat. (Majoriti penduduk Kelantan yang putus harapan dengan Air Kelantan telah menggunakan kaedah 'air tebuk' / telaga tiub) semenjak tahun 2000.) Isu ini juga menjadi penghalang kepada pelabur luar dan perlancongan, terutama sektor perhotelan & pelbagai Taman Tema untuk melabur di Kelantan.

Kelantan juga terpaksa mengimport bekalan air terawat daripada Terengganu untuk industri perikanan di Semerak, Bukit Yong dan Tok Bali. Isu bekalan air terawat juga menjadi faktor yang utama bagi para pelabur membuat pelaburan hartanah di Kelantan.

12. Tambatan Banjir Kota Bharu - sehingga kini masih belum dilaksanakan.

13. Stadium negeri yang baru dan canggih. Belum ditunaikan oleh kerajaan Pas.

14. Pelabuhan Tok Bali.

15. AFTA City di Rantau Panjang.

16. Pelabuhan Pantai Seri Tujuh, Tumpat.

17. Pembinaan Terminal Bas Bersepadu di Kubang Kerian.

18. Projek Agro Tourism DiPergau Jeli.

19. Pusat Bandar Baru Pengkalan Kubor.

20. Pelabuhan Darat diKuala Krai.

21. Petrokimia City, di Bachok.

22. Eco - Tourism City di Danau Tok Uban, Pasir Mas.

23. Jambatan ke-3 Sungai Kelantan, iaitu Palekbang - Kg.Cina yang dijanjikan dari tahun 1996 lagi. Batu asas sahaja yang terbina.

24. Pembangunan Lembah Sireh di Kota Bharu. Dimana kerajaan Pas telah serahkan tanah seluas 1,000 hektar bersamaan dengan 2, 471 ekar kepada sebuah syarikat pada tahun 2003.

25. Masjid Baru di Kampung Sireh.

26. Jambatan Baru Di Kampung Sireh.

27. Stadium Mini Tertutup Wanita di Kota Bharu.

28. Tembatan Banjir disepanjang Koridor Sungai Golok.

29. Lebuh Raya Rakyat, Machang - Kuala Krai sejauh 30km yang bernilai RM550 juta yang gagal dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Pas. Lebuh Raya Rakyat tersebut telah dibatalkan oleh kerajaan Negeri Pas pada Mac 2018 dan kutipan sumbangan rakyat Kelantan sebanyak RM3.2 juta tidak tahu kemana.

30. Pembangunan Bandar Baru Islam di Tok Bali seluas 140 hektar diberikan kepada syarikat swasta, Aimfora Holdings Sdn Bhd.

31. Masjid Baru di Tok Bali

32. Pusat Keewangan Islam di Tok Bali.

33. Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Bharu. Sehingga kini kerajaan Pas Kelantan gagal selesai isu pengambilan tanah penduduk tempatan.

34. Projek Solar Park di Danau Tok Uban seluas 80 hektar yang kerajaan Pas berikan tanah kepada syarikat swasta.

35. Projek Bachok Perdana. Tanah PKINK seluas 10 hektar diberikan kepada syarikat swasta untuk dimajukan pada tahun 2013.

36. Kegagalan menangani hakisan pantai di Pantai Cinta Berahi atau Pantai Cahaya Bulan. (PCB).

37. MPKB - BRI dan kerajaan negeri yang gagal tangani kebersihan bandar.

38. Kegagalan Kerajaan Negeri menyediakan 5, 000 rumah mampu milik kepada rakyat Kelantan.

39. Projek Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd di Lojing.

40. Kegagalan kerajaan Negeri mengekalkan pelbagai kilang asing supaya kekal di Kelantan. Akibat kekurangan pelbagai kemajuan infrastruktur serta insentif menarik daripada kerajaan Negeri dan dasar tidak mesra pelabur parti Pas.

Dalam tempoh 28 tahun sebanyak 250 kilang menutup operasi serta berpindah ke pelbagai negeri lain. 20,000 pekerjaan kepada rakyat Kelantan hilang akibat kesan penutupan kilang tersebut.

41. Projek Pembangunan Jalan Gajah Mati.

42. Projek pembangunan Lundang.

43. Projek Pembangunan wakaf Mek Zainab.

44. Projek Bandar Baru Tunjong. Tanah milik kerajaan negeri seluas 2,000 ekar. Gagal dilaksanakan kerajaan negeri. Kini kes saman oleh pihak Bank menanti.

45. Projek Batutta Ville diatas tanah milik MPKB - BRI dijalan Telipot ( kawasan Elitis Kota Bharu). Pada tahun 2010. MOU disaksikan oleh Exco Yb Takiyuddin.

46. Projek Bandar Satelit Islam Pasir Tumboh. Projek MPKB - BRI bersama syarikat swasta. Pembangunan sebanyak 5 Fasa. Fasa 4 & 5 terbengkalai.

47. Projek Madinatur Raudhah diatas tanah milik kerajaan negeri sebelah di Jalan Sultan Ibrahim di Kota Bharu. Tanah secara Kontra basis.

48. Projek MPKB - BRI Highrise Tower diatas tapak pasar lama Arked MPKB di Kota Bharu.

49. Projek Bazaar Tok Guru - Kota Bharu. Tapak asal IPD Kota Bharu. Gagal dimajukan serta gagal juga menjadi tempat yang popular diKota Bharu berbanding di tempat lama Arked MPKB. Tingkat 1 sahaja dipenuhi peniaga. Tingkat 2 dan 3 kosong. Peniaga banyak yang rugi dan bungkuss. Pelan layout pun hancusss..Aduhaii

50. Projek Airport City di Pengkalan Chepa milik MPKB - BRI. Seluas 200 ekar. Kegagalan kerajaan Pas Kelantan.

51. Projek Kandis Eco Tourism Bachok seluas 7 ekar. Gagal dilaksanakan oleh kerajaan Pas Kelantan..

Lebai Oh Lebai...
Tak Nampak Janji Manifesto Sendiri Berserabai..

Orang lain hancing kata lobai .....tapi kat punggung dan jubah lobai tertepek taik taik hijau sambil berlari keliling kampung menipu Ahli lobai. Tak sedar last langau dok ikut ...Adoii

Ex Pas Kelantan.

(function() { var d = document, w = window; w

WING'S HUKUM KARMA { OFFICIAL VIDEO } KHAS BUAT ATOK 96..