Media arus perdana sengaja burukkan PKR

Media arus perdana sengaja burukkan PKR
Harakahdaily

PETALING JAYA, 26 Nov: Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail mendakwa media arus perdana sengaja memburukkan parti itu dengan menggunakan gambar-gambar dan keterangan yang mengelirukan rakyat dalam proses pemilihan parti.

Saifuddin dalam sidang media di Kongres Nasional PKR hari ini merujuk satu gambar yang memaparkan seorang pengawas Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) sedang menuding jari kepada seorang ahli yang sedang mengundi.

"Sedangkan, pengawas itu sedang membantu seorang pengundi yang buta huruf. Senarai calon panjang, bukan seperti pilihan raya umum yang ada dua atau tiga calon sahaja. Untuk MPP sahaja, kita ada 20 calon," katanya yang juga ahli Parlimen Machang.

Menurut Saifuddin, insiden di Cabang Merbok itu digembar-gembur akhbar The Star, seolah-olah gambar berkenaan menjadi bukti sahih hingga mendorong pembaca menyangka 'penyelewengan' sedemikian benar-benar berlaku.

Dalam laporan sebuah portal pula, beliau berkata, media itu menyiarkan gambar kiriman ahli parti dengan merujuk individu yang sedang mengundi adalah seorang pengawas JPP sedangkan ia tidak benar.

Beliau turut hairan apabila aduan beserta gambar yang diemel kepada portal berita itu tidak disalurkan kepada JPP.

"Bagaimana kita hendak siasat jika aduan dihantar kepada Regina (wartawan Malaysiakini) tetapi tidak sampai ke meja JPP?" katanya berseloroh.

Mengulas lanjut, Saifuddin berkata, hanya 12 aduan peringkat cabang dari 289 keseluruhan aduan yang masih dalam siasatan manakala sembilan lagi di peringkat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) sedang diteliti.

Liwat II: Majlis Peguam bidas mahkamah

Majlis Peguam berpendirian Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mendapat perbicaraan adil apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terus menafikan beliau akses terhadap dokumen-dokumen relevan bagi membela diri.

NONEPresidennya, Ragunath Kesavan dalam satu kenyataan berkata keputusan mahkamah itu sebagai regresif dan tidak memberikan hak perbicaraan yang adil kepada tertuduh.

"Mereka (Mahkamah) telah 'melemahkan' prinsip penting ini (untuk memastikan perbicaraan adil)," kata beliau merujuk kepada seksyen 51 A Kanun Prosedur Jenayah yang merangkumi hak untuk mendapatkan dokumen dan maklumat dalam perbicaraan.

Mahkamah sebelum ini menghalang pasukan pembelaan Anwar daripada meneliti tiga nota klinikal doktor dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang melakukan pemeriksaan awal terhadap pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan. Anwar juga tidak dibenar mendapat kenyataan Mphd Saiful kepada polis dan bahan bukti lain.

Semalam pula, mahkamah hanya membenarkan Anwar mendapatkan laporan proforma yang disediakan oleh pakar patologi HKL, Dr Siew Shueue Feng.

NONELaporan proforma ialah borang atau senarai yang disediakan oleh doktor sebelum melakukan pemeriksaan terhadap seseorang pesakit.

Ragunath berkata juga menerangkan seksyen 51 A Kanun Prosedur Jenayah bertujuan mengimbangkan hak pendakwaraya dan peguambela demi menentukan keadilan perbicaraan.

"Kami percaya seksyen 51 A ini dibuat bagi permantapkan prinsip pengawalan terbitan dokuman dan kerajaan menzahirkan niat mereka untuk menambah ketelusan dan keadilan dalam sistem pengadilan jenayah negara ini," katanya.

NONEAntara dokumen lain yang juga dihalang akses kepada Anwar adalah laporan ahli kimia, nota-nota perubatan, rakaman CCTV, sampel DNA, kenyataan saksi dan senarai saksi.

Menurut Ragunath, amat penting bagi pasukan pendakwaan membentangkan semua maklumat kepada mahkamah agar hakim boleh membuat keputusan yang adil dan tidak berat sebelah.

"Adalah tanggungjawab semua pihak termasuk hakim untuk memastikan pihak pendakwaan mematuhi seksyen ini dan memberi maklumat kepada pihak terbabit dan menunjukkannya di mahkamah," katanya.

bar council logoRagunath berkata keengganan mendedahkan dokumen atau maklumat akan menjejaskan persepsi awam terhadap sistem perundangan negara ini.

"Majlis Peguam mendesak mahkamah melaksanakan seksyen ini... bagi mengekalkan hak seseorang tertuduh dan bagi menegakkan keadilan. Perkara ini bukan saja relevan dalam kes Anwar tapi juga demi kepentingan seluruh sistem kehakiman," katanya lagi.

USBO AKAN SERTAI BN?

USBO AKAN SERTAI BN?

20


UNITED Sabah Bajau Organisation (USBO) kini dalam peringkat akhir untuk mengkaji dan menimbangkan cadangan majoriti ahlinya sama ada untuk menyertai Barisan Nasional sebagai Anggota Bersekutu atau kekal dengan konsep yang sedia ada.

USBO yang sedang dijurutera semula sebagai persediaan untuk menjadi sebuah NGO yang berteraskan Konsep Barisan Nasional dijangka akan membuka ‘pintu ijtihad’ dengan lebih meluas untuk menerima semua kaum bumiputera sebagai ahlinya.

Buat masa ini, USBO hanya menerima ‘Rumpun Bajau’ sebagai ahli, namun jika Pendaftar Pertubuhan meluluskan pindaan perlembagaannya, USBO tidak perlu mengubah akronimnya kerana huruf ‘B’ yang bermaksud ‘Bajau’ dipinda kepada ‘Bumi’s’ iaitu Bumiputera Sabah.

Dengan membuka pintu yang luas kepada bumiputera, USBO boleh memainkan peranan penting mengekalkan pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional di Sabah dan dalam masa yang sama memberi peluang kepada bekas ahli Ex-USNO untuk menyertai USBO.

Walaupun pindaan perlembagaan masih belum diluluskan Pendaftar Pertubuhan, namun Ahli Majlis Tertinggi USBO sudah mula menggerakkan jentera sebagai persediaan awal untuk memacu agenda USBO yang akan menerima lambakan sokongan daripada rumpun Bumiputera Sabah yang tidak menyertai UMNO atau parti komponen BN yang lain atas dasar prinsip.

Dalam pada itu, Presiden USBO, Datuk Seri Panglima Mohd Salleh Tun Said ketika dihubungi melalui telefon tidak menafikan cadangan USBO untuk menimbangkan penyertaan mereka sebagai Ahli Bersekutu Barisan Nasional.

“Kita akan mengkaji segala syarat yang ditetapkan dan jika ia memberi manfaat kepada ahli, kita akan menimbangkannya secara saksama,” ujar Salleh yang tidak mengakui pihaknya sedang mengemaskinikan jentera USBO agar dapat menjadi sebuah NGO dan juga kemungkinan menjadi ‘Parti’ Komponen BN yang berkesan.

Kata Salleh, USBO terpaksa berubah dan meningkatkan daya saing untuk menjamin survival bumiputera di Sabah yang semakin dihimpit globalisasi dan mendepani cabaran yang menghambat mereka, terutama membebaskan bumiputera daripada dijarah kemiskinan yang merantai.

“Kaum bumiputera terpaksa berubah atau nasib mereka akan diubah oleh gerakan emansipasi politik yang tidak menentu. USBO akan memastikan kaum bumiputera berada di dalam landasan politik yang stabil dan meneruskan dasar kerjasama dengan Kerajaan BN,” kata Salleh yang yakin USBO akan menjadi pengimbang politik yang stabil di Sabah.

Oleh: KREW SABAHKINI.NET

FMT: CheGuBard: Cukuplah kenyataan nak bersihkan ‘kuda trojan’

FMT: CheGuBard: Cukuplah kenyataan nak bersihkan ‘kuda trojan’


Oleh Nazli Ibrahim

PETALING JAYA: "Hentikan kenyataan mengugut nak bersih kuda trojanlah, nak bersih pengkianatlah," demikian kenyataan sinis Chegu Bard berhubung tindak-tanduk beberapa pemimpin yang masih lagi bermain dengan teori ‘kuda trojan’ dalam Parti Keadilan Rakyat.

"Sebagai pemimpin besar memang betul harus membersihkan parti tetapi kenyataan mereka harus diikuti dengan pelaksanaan yang jujur dan penting juga mereka harus bertindak sebagai penyatu dalam parti.

"Dalam perihal ini nampaknya Shamsul jauh lebih baik dari Azmin di mana kenyataan pertama dia selepas minggu terakhir pengundian ada menyeru agar ahli PKR merapatkan saf kembali," ujar Chegu Bard lagi.

Menurut beliau lagi, walaupun pemilihan PKR telah pun berakhir minggu lalu, namun harapan untuk membersihkan parti dari penyelewengan masih ada.

"Harapan untuk membersihkan parti tetap ada. Tidak mengira samada musim pemilihan atau tidak, berjawatan atau tidak. Apa yang penting perjuangan diteruskan. Selagi ada Tuhan selagi itu ada harapan," kata beliau kepada FMT lagi.

Anwar masih terbaik

Disamping itu, beliau mengakui anak-anak muda tidak banyak pilihan untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) selain menjadikan PKR sebagai landasan perjuangan.

"Kepada anak muda kita tidak punya banyak pilihan untuk menentang BN secara peribadi. Setakat ini parti ini ialah parti paling progresif untuk perubahan negara.

"Anwar pula ialah kereta kebal terbaik untuk kita berdepan merempuh regim warisan penjajah BN ini. Anwar ada karisma penyatu, setakat ini parti dan Anwar tidak sempurna tetapi masih yang terbaik.

Beliau turut menyeru agar ahli politik muda dalam PKR agar tidak mengamalkan politik naungan sebaliknya bina kekuatan sendiri.

"Anak muda mesti keluar dari kepompong politik naungan, bina kekuatan sendiri dan bersama bangkit merempuh untuk perubahan," kata beliau.

- Free Malaysia Today


Senatak Ezam, Anuar Shaari Seronok Dapat Peluru Percuma Serang PKR

Senatak Ezam, Anuar Shaari Seronok Dapat Peluru Percuma Serang PKR

E-mel Print PDF

KUALA LUMPUR: Dakwaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kononnya ia mempunyai sehingga 400,000 anggota menjadi tanda tanya banyak pihak termasuk ramai bekas pemimpin parti itu sendiri.

Menurut mereka sehingga kini dakwaan itu gagal dibuktikan sama ada menerusi rekod bertulis mahupun pemilihan Majlis Pimpinan Pusat yang berakhir Ahad lepas yang menyaksikan hanya 10 peratus daripada jumlah yang dikatakan anggota parti keluar mengundi.

Anuar Shaari, bekas setiausaha sulit Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata saiz keanggotaan PKR itu amat diragui bahkan sebelum beliau keluar dari parti itu pada Mei 2007, tiada satu rekodpun ditunjukkan bahawa parti itu mempunyai ahli sebanyak itu.

"Setiausaha agung dulu (Datuk Salehuddin Hashim) tidak pernah menunjukkan rekod jumlah keahlian dan setiausaha sekarang ini (Saifuddin Nasution Ismail) pun tak pernah tunjuk. Jadi ini amat meragukan."

"Kalaulah betul ada ahli sebanyak yang dikatakan, buktikanlah. Daripada pemilihan MPP pun, yang mengundi Mohamed Azmin Ali (calon timbalan presiden) tak sampai lima peratus pun," katanya kepada Bernama.

Anuar berkata sekiranya benar anggota PKR sebesar itu, ini bermakna sebahagian besar tidak mengambil bahagian dalam proses pemilihan parti, maka ini dilihat sebagai satu protes secara halus.

Mengikut keputusan tidak rasmi, Mohamed Azmin yang kini Naib Presiden PKR, dipilih sebagai timbalan presiden mengalahkan seorang lagi Naib Presiden, Mustaffa Kamil Ayub. Seorang lagi calon, Datuk Zaid Ibrahim, menarik diri dan keluar dari parti itu selepas mendakwa berlaku penyelewengan dalam pemilihan.

Jawatan Presiden kekal dipegang Datin Seri Wan Azizah Ismail yang menang tanpa ditandingi. Anak Anwar dan Wan Azizah, Nurul Izzah, pula terpilih sebagai naib presiden.

Ditanya mengapa pemilihan MPP hambar dengan peratusan keluar mengundi pada tahap 10 peratus sahaja berbanding Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC), Anuar berkata ia disebabkan keghairahan anggota untuk mengundi terbantut kerana telah diberikan tekanan oleh beberapa pemimpin.

"Segalanya telahpun dicaturkan dan ada juga pemimpin yang mendesak, merayu, meminta dan ada juga yang mengugut supaya calon mereka dimenangkan," katanya.

Kenyataan yang hampir sama turut disuarakan oleh bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Senator Ezam Mohd Nor.

Katanya meskipun beliau tidak mengetahui jumlah anggota PKR selepas meninggalkan parti pada 2006, jika berdasarkan jumlah keanggotaan yang ada, sepatutnya lebih ramai anggota yang mengundi pada pemilihan MPP.

"Sekiranya benar, sudah pastinya calon yang menang tidak diberikan mandat daripada ahli untuk memimpin parti berdasarkan kepada peratusan kecil yang keluar mengundi," katanya.

Ezam tidak menolak kemungkinan bahawa peratusan mengundi rendah disebabkan anggota PKR merasa diperalatkan untuk mencapai matlamat politik individu tertentu.

Penganalisis politik, Dr Sivamurugan Pandian, pula berkata beliau juga sangsi dengan jumlah keanggotaan PKR.

"Saya tidak tahu ia benar atau tidak. Kalau benar, sudah pastilah mereka ini akan keluar mengundi.

"Kalau kita berpegang kepada baki 90 peratus lagi anggota PKR keluar mengundi, keputusan pemilihan boleh jadi berbeza.

"Pada saya kalau benar (anggota PKR 400,000), 90 peratus itu adalah kelompok yang menunjukkan protes secara halus," katanya pensyarah sains politik dari Universiti Sains Malaysia itu. - BERNAMA


The benefit of being Malay first

The benefit of being Malay first

Are


ARE you Malay first? Or Malaysian first? That is the current rhetoric in some parts of our political landscape and is spurring some Malaysians to engage in a contest over what it means to be Malaysian.

For certain the question is not a new one. The DAP has for the longest time been brandishing the motto of “Bangsa Malaysia” in an attempt to dismantle the Barisan Nasional (BN)’s race-based politics. DAP advisor Lim Kit Siang, for one, is nowhere close to letting up on this issue. He has demanded repeatedly for, especially, Umno politicians to declare if they are Malaysian or Malay first.

And while Tan Sri Muhyiddin Yassin seemingly failed the test question, Datuk Seri Nazri Aziz recently scored some points by declaring he was “Malaysian first and Malay next”. But is the question really about which should come first? Why does it seem to matter so much? And which of the two labels — one about race and the other about citizenship — is more profoundly important to us as Malaysian citizens?

Asset vs liability

If there’s anything that we’ve learnt from our series of Found in Malaysia interviews, it’s that our identities are far more complex than, first, the British colonialists and now, the BN government would like us to believe.

Chef Wan (Pic by Roland Tanglao @ Flickr)

Chef Wan (Pic by Roland Tanglao @ Flickr)

Just read some of the stories from the Malay Malaysian personalities we’ve featured. Chef Wan has Japanese and Indonesian ancestry in him, national squash player Mohd Azlan Iskandar is European, Indian, Malay and Chinese all in one, and Tan Sri Rafidah Aziz who is featured exclusively in the Found in Malaysia book is, in her own words, of pendatang stock since her ancestors were from Sumatera.

And so, one wonders why someone like the deputy prime minister, who is also Umno deputy president, feels compelled to respond to Lim’s challenge by making his Malay identity more important than, in this instance, his national identity. Why was it not possible for Muhyiddin to have replied that he was both Malay and Malaysian with neither one identity being more important? After all, our racial identities are far more complex than the tightly contained boxes we are expected to tick.

But this isn’t just about Muhyiddin although what our deputy prime minister, who is also education minister, says has implications on politics in Malaysia. It is about a larger issue of why being Malay to some is far more critical in Malaysia than placing equal or more importance on being Malaysian.

Najib Razak

Najib Razak

This is where I find a commentary by Deputy Education Minister Dr Puad Zarkashi and the remarks by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak at the end of September at the United Nations rather disingenuous. Our racial diversity, we are told, is an asset, not a liability, that is cherished.

These claims, however, belie the fact that it is really far more advantageous to be a Malay citizen than a non-Malay citizen in Malaysia. From quotas for education and housing to promotions in the civil service to becoming prime minister, it cannot be denied that the system in place clearly favours Malays over non-Malays primarily on the basis of race.

And so if it’s clear that there are two classes of citizens in Malaysia — Malays and non-Malays — it is only logical to expect the growing incidence of name-calling of non-Malay Malaysians whether in political rallies, Biro Tatanegara programmes or in schools. In order to maintain the paradigm of ketuanan Melayu that is repeatedly used to justify continued Malay privileges and dominance, one must not ever admit that regardless of race, we are, as citizens, all actually the same and hence deserving of equal opportunities and treatment.

Puad (© parlimen.gov.my)

No surprise then that the likes of Muhyiddin are not about to declare they are Malaysian first. Similarly, that would also explain just why Puad, who is an Umno supreme council member, would so quickly label the likes of Nazri as suffering from “Malayphobia”. Those who declare themselves as Malaysian first, Malay second, are dangerous because they are violating the constitution and Umno’s raison d’etre, charged Puad.

Herein lies the weak link to the BN’s claim that it believes in the vision of 1Malaysia. How can citizens believe that the government, especially Umno, cherishes our diversity if it consistently favours one racial group of citizens over others?

Any attempt to reframe the equation so that all of us are the same — from a citizenship point of view — would of course be seen as a threat. After all, such thinking could just dangerously lead to changing the equation of privilege and superiority to one of equality.

Inclusive instead of exclusive

Nazri Aziz

Nazri Aziz

And that’s why Nazri‘s remarks made him such an instant hero in some circles. No matter the actual motivation for his remarks, this is what I suspect many people heard him say. That it was more important to him to belong to a group of people (“Malaysians”) where everyone was the same than it was to belong to another group of people (“Malays”) who enjoy exclusive privileges at the expense of others.

For many Malaysians, including me, saying “I am Malaysian first” is not about denying the cultural heritage of our respective ethnic groups. It is about reclaiming an identity that is inclusive instead of exclusive. It is about contesting the equation of Malay privilege so that no citizen needs to feel disadvantaged because of their race.

For certain, our identities are not one or the other, and cannot be limited to just race or nationality. Class, gender, sexuality, and religion are other aspects of identity that have been sidelined in this debate about being Malaysian. Indeed, depending on context, one aspect of our identity may be far more important than another with no contradiction at all to who we are. When Malaysians are overseas for example, it’s the most natural thing to say, “I’m Malaysian” instead of “I’m Malay/Chinese/Indian/etc”.

Still, if Umno politicians, or any other politician for that matter, want us to believe that 1Malaysia is for real, they best start talking and acting in ways that demonstrate they believe in an equation of inclusivity instead of exclusivity. The sum result, after all, is in the proof.


Jacqueline Ann Surin says “I’m Malaysian first” because there really is no benefit or meaning to saying “I’m Dan Lain-Lain first”.

(function() { var d = document, w = window; w

'Masa untuk saya sertai KEADILAN, Generasi muda bosan politik lapuk' - Dr Maszlee

  Sungguhpun Pakatan Harapan (PH) kalah dalam Pilihan Raya Negeri Melaka baru baru ini, namun bagi Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee...