JIHAD APA KEBENDANYA NI...MELINGKUP LAGI ADA GAYANYA


 

ANALISIS TERKINI PRU-15:

 ANALISIS TERKINI PRU-15:


PH.                            : 118

BNUMNO.                 : 52

PN/PASBERSATU    : 12

SABAH/ SARAWAK : 38

BEBAS / GTA           : 2

                   Jumlah  : 2221. Dimaklumkan ketika ini majoriti keseluruhan rakyat Malaysia amat meluat dengan parti UMNO susulan KES KES Mahkamah yang berkaitan isu RASUAH dikalangan pemimpin UMNO.


Namun begitu,  dimaklumkan juga ketika ini Rakyat Malaysia amat menyokong kempimpinan Perdana Menteri DSIS. 


2. Imej PERASUAH UMNO ini juga tidak memberikan kelebihan buat Parti PAS kerana kegagalan Menteri PAS dan Pemimpin tertinggi PAS menunaikan janji janji Parti PAS seperti RUU 355, Isu Air Bersih Kelantan, Tawaran Percuma PTPTN dan lain lain janji PAS sebelum PAS menjadi sebahagian daripada Kerajaan Pusat akibat perolehi rezeki mengolek.


3. Bagi Parti BERSATU pula ia seumpama Parti Semangat 46, dimana kenyataan akhirnya ia terpaksa pulang ke Parti yang Dominan seperti BN/ UMNO atau dibubarkan demi legasi politik beberapa pemimpin Bersatu yang asal seperti di Parlimen Pagoh. Jika Formula kerusi lompat diberikan semula kepada UMNO maka situasi menang menang akan tercapai.


4. Beberapa Pimpinan Parti Bersatu seperti Jeli, Tanah Merah & Larut sedang menunggu kes Presiden Umno disabitkan kesalahan untuk kembali semula menyertai Umno.


5. Manakala bagi Parti gabungan Gerakan Tanah Air  ( GTA ) -  PEJUANG, PUTRA, BERJASA & IMAN tidak akan memberikan manfaat  atau kesan langsung kepada pengundi Melayu dan kepada Negara Malaysia. GTA akan bertindak sebagai pemecah undi dikalangan pengundi Melayu sahaja.


6. Bagi Parti MUDA pula, ia akan mendapat sokongan daripada pengundi muda yang berumur 18 tahun sehingga 30tahun sahaja. Model dan Visi Parti MUDA perlu dijelaskan namun MUDA terlalu bergantung kepada PH.


7. PH-DAP pula akan terus mengekalkan kerusi kerusi dominan dikawasan bandar bandar utama di seluruh Malaysia. 


8. PH-Amanah kemungkinan besar akan merosot sedikit kerusi yang akan dimenangi akibat Visi serta Dasar Parti yang tidak jelas dan tiada faktor WOW.

Namun Begitu kemungkinan besar PH Amanah akan mendapat satu atau dua kerusi  diKelantan & Terengganu.


9. Jika Tengku Razaleigh ( Ku Li )  dijadikan Poster Boy sebagai MB Kelantan daripada UMNO,  KERAJAAN PAS Kelantan akan tumbang diKelantan yang gagal ditawan oleh TunM semasa didalam UMNO.


Cuma Ku Li perlu bijak mempromosikan tubuh badan beliau yang mempunyai pengalaman sebagai Menteri Keewangan Malaysia paling berjaya diera tahun 80an - Melebihi Singapura dan antara pempimpin UMNO paling kanan dalam hirarki Keraajaan Malaysia / UMNO . Umpama diiibaratkan Dunia Dengan Durian Antara Ku Li dan Tun M.


Bagi Golongan Pengundi Muda hari ini jika diviralkan latarbelakang KU Li, sudah pasti pengundi golongan muda negara akan membuka mata ketokohan yang ada pada Tengku Razaleigh. Selayaknya Ku Li sebagai Menteri Besar Kelantan selepas PRU -15 nanti. Pasti Kelantan akan kembali Gemilang setelah 30 tahun suram dibawah Kerajaan PAS.


10. PH - PKR pula setelah Rafizi bersama DSAI, serta disusuli faktor Nurul Izah yang akan mula  memasuki kancah medan Perang kemungkinan besar Rakyat Malaysia termasuk majoriti pengundi diatas pagar akan kembali memberikan sokongan yang memberangsangkan kepada PH-PKR.


Kenapa ?


Ini kerana semasa pemerintahan PH,  rakyat Malaysia mengetahui siapa yang memegang tampuk Pemerintahan PH iaitu Tun M @ ATUK sebagai Perdana Menteri.  Lagipun DSAI tidak diberikan sebarang jawatan didalam kerajaan PH. 


Bagi Rakyat Malaysia kesalahan ATUK semasa menjadi PM ke-7 adalah tidak menghormati janji politik kepada rakyat dan janji untuk memberikan kuasa pemerintahan Perdana Menteri kepada DSAI seperti diJanjikan. 


11. Susulan daripada tindakan Tun M diatas prinsip " nothing to lose ' asalkan bukan DSAI sebagai PM itulah negara Malaysia sehingga kini berada didalam keadaan yang tidak stabil daripada segi politik semasa dan ekonomi. 


Kuasa Rakyat Malaysia sebelumnya yang begitu cukup bersemangat tinggi diseluruh dunia yang telah menumbangkan kuasa UMNO akibat Imej RASUAH 1MDB akhirnya digagalkan pula oleh Pengasas UMNO ( Baru ) sendiri. 


12. Jika dilihat kesemua janji manifesto PH selama 22 tahun - sebanyak 90% dapat ditunaikan oleh kerajaan PH berbanding janji kerajaan UMNO/ PAS selama 60 tahun UMNO atau 30 tahun PAS memerintah Malaysia atau Kelantan.


13. Dimaklumkan juga akibat kuatnya Dasar Melayu Islam yang dimainkan oleh UMNO/PAS,  Menteri Keewangan daripada DAP sendiri ingin meletakkan jawatan sebagai Menteri MOF tapi tidak dibenarkan oleh TunM. 


Sedangkan TunM sendiri boleh sahaja merombak barisan kabinet dengan Menteri DAP diberikan jawatan Menteri JKR atau Menteri Kesihatan sepertimana legasi UMNO amalkan sebelumya melalui MCA/MIC seperti dizaman TunM semasa menjawat PM ke-4.


Jika faktor keselamtan dan momentum  Melatu Isle diambil kira oleh TunM.


14. Jika tindakan Presiden UMNO memecat DSIS sebagai ahli UMNO atau undi tidak percaya diatas desakan survival Presiden UMNO sendiri, maka gelombang simpati majoriti rakyat Malaysia akan berpihak kepada DSIS.  Ini kerana DSIS dilihat sebagai pimpinan Umno dan Perdana Menteri yang ingin membersihkan parti Umno daripada IMEJ RASUAH. Kesannya akan menyebabkan UMNO semakin ditolak pengundi.


15. Mengikut bancian dan makluman majoriti rakyat Malaysia amat menyokong keputusan ketiga tiga Mahkamah Malaysia memenjarakan Mantan Perdana Menteri ke-6 diatas isu RASUAH. 


Apa sudah jadi dengan tagline " Malu Apa BOSSKU "???


16. Jika diberikan Pengampunan Diraja, dikhuatiri Imej "Raja Sebagai Simbol Memayungi Rakyat" akan tercalar dan akan menyebabkan sebagai titik tolak pihak Istana akan dihina oleh kebangkitan Rakyat Jelata sepertimana terjadi kepada sebuah negeri sebelum PRU-14. Namun susulan,  Titah ucapan YDPA baru baru ini supaya "prinsip keadilan Mahkamah tanpa pilih kasih tanpa mengira sesiapa sahaja mengikut keadilan Islam " maka pembebasan atau Pengampunan Diraja bagi mantan PM ke-6 amatlah mustahil sama sekali buat masa terdekat ini.


17. Bagi parti parti King Maker yang berada di Sarawak dan Sabah, mereka juga akan mengikuti rentak tarian di Semenanjung Malaysia....itu kebenarannya, walaupun isu perjanjian Malaysia 1963 dimainkan.


18.  Diramalkan keputusan Pru-15 akan bergantung kepada beberapa faktor :


A.  Berpihak kepada PKR dengan undi majoriti minima jika beberapa visi dan kemana arah tujuan negara dapat dijelaskan kepada Rakyat Jelata sebaik mungkin dengan mengambil kira rakyat Malaysia ingin memberikan peluang kepada DSAI menerajui Negara Malaysia dan menkagumi seluruh Dunia, termasuk negara Islam diatas kebolehan DSAI sendiri.


B.  Gabungan antara parti PH & Umno,  pemerintah kerajaan Malaysia sebagai permulaan kepada sistem 2 parti pertama di Malaysia selari diamalkan oleh negara maju di Dunia pada hari ini.


Ini dapat dilakukan jika UMNO tetap bertegas dengan menghukum dan memerangi RASUAH maka rakyat jelata akan kembali memilih UMNO.


C. Polimik ahli parlimen melompat parti demi Isi Perut sepertimana terjadi diera Pru14 tidak akan kembali menghantui rakyat setelah RUU Lompat Parti telah pun diluluskan dengan majoriti 2 pertiga ahli di Dewan Rakyat.


TINTA MERAH

Tanggal Jumaat  9 Ogos 2022 - Putrajaya.MR PM QUEEN TU POMPUAN...BUKAN LELAKI.


 

SIAPA BUAT DAN SIAPA NILAI ? DARI PEMERHATIAN HIDUP DAN PEMBACAAN....IANYA HANYALAH KELENTONGAN KESEJAHTERAAN HIDUP.


 

‘Pembonsaian’ pemikiran rakyat: Halangan utama terhadap pembangunan negara - SIRI 1

 


Ahli akademik separuh masak perlu dikenal pasti dan diasingkan daripada ahli akademik sebenar


Oleh Teh Yik Koon

Kadangkala kita mungkin terserempak dengan buku atau penulisan yang meninggalkan kesan yang mendalam di dalam pemikiran kita.

Pada saya, salah satu daripadanya ialah rencana yang ditulis oleh Hishamuddin Rais yang bertajuk “Yang bonsai dan yang dibonsaikan“.

Istilah bonsai yang digunakan oleh Hishamuddin merujuk kepada seni tanaman hiasan Jepun yang mana pokok-pokok mini dihasilkan daripada pokok-pokok yang lebih besar dari jenis yang sama.

Dalam kontek ini, beliau telah menyamakan proses mengecilkan pokok-pokok ini dengan proses penyempitan minda orang-orang Melayu.

Menurut Hishamuddin:

Selama 22 tahun dengan pemerintahan kuku besi, Mahathir telah bersekongkol dengan Umno untuk menebar jala dan jaring agar tidak berkemungkinan manusia Melayu dapat memerdeka dan membebaskan fikrah mereka dari hegemoni Umno. Inilah yang dinamakan pembonsaian fikrah Melayu.

Umno telah memegang tampuk kuasa di negara ini selama 60 tahun, termasuk semasa negara menghadapi pertumbuhan ekonomi yang pesat.

Dengan hasil minyak yang melimpah serta dibantu oleh Dasar Ekonomi Baru, pemimpin politik Umno tanpa perlu bekerja keras dapat menikmati kekayaan dan kemewahan dengan cara yang mudah.

Di zaman kegemilangan ini, acara-acara Umno tidak ubah seperti satu pertunjukan fesyen di mana unsur-unsur kemewahan baik dari segi pakaian, barang kemas atau kenderaan ditayang dengan megah untuk semua melihatnya.

Kekayaan dan kemewahan ini telah menyebabkan mereka menjadi ketagihan. Dengan itu Umno perlu terus mengekalkan kuasanya dengan plot dan perancangan yang perlu dilaksanakan dengan apa jua sekali pun.

Langkah pertama yang perlu diambil ialah dengan menanam di minda masyarakat Melayu perasaan serba kekurangan dan persepsi yang kedudukan mereka terancam.

Minda mereka telah disogok dengan amaran yang mereka telah jauh ketinggalan dalam segala bidang dan apa yang masih tinggal dengan mereka – kekayaan mereka, tanah mereka, hak-hak mereka dan lain-lain – akan diambil oleh bangsa lain terutama orang Cina.

Nada amaran yang berbaur perkauman ini menguatkan lagi perasaan yang diri mereka terancam dan menambah rasa kebencian mereka terhadap kaum Cina. Mereka seterusnya disarankan untuk menyokong Umno, satu-satunya platform yang boleh menyelamatkan mereka.

Minda penduduk luar bandar di kalangan ramai orang Melayu memang mudah dikuasai. Cabaran yang timbul ialah bagaimana untuk mempengaruhi pemikiran golongan intelektual Melayu yang sebahagian besarnya adalah dari kalangan penjawat awam kerajaan dan ahli akademik.

Bagi tujuan ini, Biro Tata Negara (BTN) telah ditubuhkan dengan tujuan untuk menguasai minda mereka. Penjawat awam dan ahli akademik telah diwajibkan untuk menghadiri kursus BTN sebelum mereka diberikan biasiswa dan dilepaskan untuk menyambung pengajian.

READ MORE:  'Bonsaisation' of people's minds: Biggest hindrance to nation's progress

 

Tidak semua di kalangan mereka ini berjaya di kuasai minda mereka.

Bagi mereka yang berjaya dipengaruhi, kumpulan ini dengan segera akan dikenalpasti untuk menjadi tompok penyebaran dalaman agenda propaganda parti pemerintah (deep state). Bagi mereka yang memilih laluan ini, syarat laluan kerjaya yang baru akan tersedia.

Kecekapan dan kecermelangan tidak lagi menjadi kriteria utama. Di sebaliknya kriteria ini telah diganti dengan tahap kesetiaan terhadap parti pemerintah dan semangat perkauman yang ditunjukkan – faktor-faktor utama yang menjadi landasan laluan alternatif yang mudah untuk peningkatan kerjaya.


‘Pembonsaian’ pemikiran rakyat: Halangan utama terhadap pembangunan negara- SIRI 2

 


Ahli akademik separuh masak perlu dikenal pasti dan diasingkan daripada ahli akademik sebenar
Pembonsaian minda masyarakat Melayu tidak akan lengkap dengan hanya curahan propaganda dan pernyataan-pernyataan yang menakut-nakutkan. Suatu unsur yang kukuh perlu diperkenalkan. Di sinilah agama telah dieksploitasi dan disalahgunakan.

Penggabungan unsur agama dan bangsa telah memperkasakan proses pembonsaian minda Melayu. Masyarakat Melayu bukan sahaja dituntut untuk menelan propaganda yang ditabur secara bulat-bulat, tetapi dengan tafsiran agama yang telah putarbelitkan juga dituntut untuk tidak mempersoalkannya.

Dengan ini proses pembonsaian minda Melayu dapat dilaksanakan tanpa sebarang halangan. Tugas untuk membonsaikan minda Melayu ini telah diberikan kepada ahli akademik Melayu yang telah dipengaruhi pemikiran mereka oleh Umno.

Mereka yang sering mengikuti perkembangan akademik tanah air mungkin menyedari tentang timbulnya isu-isu tidak puas hati mengenai perlantikan naib-canselor dan lain-lain jawatan tertinggi di universiti-universiti, yang tidak dibuat berdasarkan kebolehan tetapi berasaskan kronisme dan kesetiaan terhadap parti pemerintah.

Pucuk pimpinan tertinggi ini seterusnya akan melaksanakan agenda Umno dengan tindakan-tindakan yang cuba menutup mulut mereka-mereka yang lantang memberikan pandangan menentang dengan melabelkan mereka ini sebagai “anti-establishment”.

Dalam hal ini kesalahan mereka adalah kelantangan mereka bersuara dalam mengemukakan isu-isu yang melibatkan salah laku pentadbiran, ketiadaan langkah yang positif untuk meningkatkan taraf akademik yang semakin menurun, dan kes-kes kecurangan akademik yang tidak dibendung.

Mereka ini akan disisihkan dari arus utama kerjaya dan akan kekal di situ sehinggalah mereka bersara atau keluar meninggalkan universiti.

Layanan yang diberikan kepada mereka ini akan digunakan sebagai amaran untuk menghalang mereka-mereka yang lain dari melakukan perkara yang sama.

Langkah ini amat berkesan terutama di kalangan mereka yang baharu sahaja berkecimpung di dalam dunia akademik. Di kalangan mereka yang oportunis, ini adalah satu langkah yang mudah diikuti.

Malah ada yang sanggup untuk mengampu pucuk pimpinan universiti semata-mata untuk menentukan masa depan yang lebih cerah dan peluang kenaikan pangkat yang mudah. Tindakan mereka ini biasanya akan menghasilkan keputusan yang lumayan.

READ MORE:  'Bonsaisation' of people's minds: Biggest hindrance to nation's progress

 

Oleh kerana tujuan utama kewujudan pucuk pimpinan sebegini adalah untuk membonsaikan pemikiran, nilai mutu akademik tidak akan dipedulikan langsung.

Kes-kes curangan akademik di kalangan para academic dan pelajar biasanya dibiarkan berleluasa malah ada yang cuba ditutup mengakibatkan perbuatan ini semakin membiak.

Mereka yang mengambil kesempatan ini juga terdapat dari golongan etnik yang lain yang menyedari akan faedah budaya mengampu bodek.

Keadaan menjadi semakin genting apabila mereka yang separuh masak diambil untuk menjadi ahli akademik. Dengan ijazah yang ada, serta mempunyai hubungan atau jaringan politik tetapi tidak mempunyai bakat, kemahiran, sikap dan tahap intelektual yang diperlukan, mereka ini diambil untuk menjadi tenaga pengajar.

Perbincangan yang rancak baru-baru ini telah membicarakan isu penghasilan graduan PhD yang amat ramai bilangannya oleh sebuah universiti dan jumlah pelajar kelas pertama yang begitu besar yang telah dikecualikan pembayaran pinjaman pelajaran oleh kerajaan.

Ini mencerminkan yang penekanan kita dalam bidang pelajaran hanyalah kepada jumlah pelajar yang dikeluarkan dan bukannya terhadap mutu pelajaran yang diberikan. Ini adalah kerana sistem pendidikan kita telah banyak dipolitikkan.

Akibatnya terdapat banyak kekeliruan yang disengajakan berlaku. Pelajaran telah disatukan dan disalah ertikan dengan kepintaran yang mana ini adalah satu tanggapan yang salah.

Sebagaimana yang pernah disuarakan oleh Richard Feynman, seorang tokoh teori fizik yang terkenal: “Jangan sekali-kali terkeliru di antara pelajaran dan kebijaksanaan. Anda mungkin mempunyai ijazah PhD tapi masih kekal sebagai seorang dungu.”

Malangnya masyarakat kita masih terperangkap di dalam kekeliruan ini.

Dengan tahap mutu akademik yang rendah kita telah di banjiri dengan gerombolan ahli akademik yang mempunyai tahap intelek dan pengetahuan yang cetek. Bagi mereka satu-satunya cara untuk meningkat adalah dengan bermain politik.

Keadaan menjadi lebih buruk apabila penjawat awam  yang telah bersara, melalui jaringan kenalan mereka dilantik ke jawatan akademik yang kanan berdasarkan gred gaji mereka sebelum bersara, semata-mata atas dasar “pengalaman profesional” mereka.

Walau pun tidak mempunyai sebarang pengalaman mengajar dan menyelia pelajar, membuat penyelidikan dan menghasilkan penulisan akademik, mereka ini dibayar dengan gaji yang lumayan. Ini adalah satu tanggapan yang tidak logik dan didorong oleh kepentingan sendiri.

‘Pembonsaian’ pemikiran rakyat: Halangan utama terhadap pembangunan negara- SIRI 3
Ahli akademik separuh masak perlu dikenal pasti dan diasingkan daripada ahli akademik sebenarSetiap profesyen mempunyai laluan dan tangga kerjaya yang tersendiri yang perlu diikuti. Misalnya, seorang profesor dalam bidang pengajian ketenteraan tidak boleh dilantik sebagai seorang jeneral semata-mata di atas pengetahuan akademik beliau, dan begitu juga seorang jeneral tidak layak dilantik sebagai seorang profesor semata-mata di atas dasar pengalaman beliau.

Dengan universiti dipenuhi oleh manusia sedemikian, proses pembonsaian minda masyarakat Melayu dapat dimudahkan.

Yang amat mengejutkan ialah proses pembonsaian ini berlaku di alam yang sepatutnya proses pembangunan dan percambahan minda berlaku. Minda yang cetek akan terus menghasilkan lagi minda yang cetek – “Yang bonsai dan yang dibonsaikan”.

Jumlah mereka yang bonsai ini akan bertambah dan sekali gus akan menurunkan lagi taraf mutu akademik negara.

Di sesetengah universiti, minda ahli akademik mereka telah begitu bonsai sehinggakan perlu diwujudkan satu kod pemakaian bagi mengajar mereka bagaimana untuk mengenakan pakaian.

Keadaan sebeginilah yang merupakan satu situasi yang diperlukan dalam membonsaikan minda Melayu.

Hishamuddin mengakhiri penulisannya dengan bertanyakan soalan: “Apakah berkemungkinan si bonsai mengenali dirinya bonsai? Soalan ini amat seram lagi menyeramkan”.

Pada pandangan saya, bonsai-bonsai di dalam dunia akademik in amat selesa berada di dalam ‘zon selamat’ mereka.

Tanpa sebarang kemampuan untuk menyerlahkan diri mereka di peringkat antarabangsa dan tidak pernah didedahkan kepada apa yang dimaksudkan sebagai akademia kelas pertama, mereka diselubungi dengan perasaan yang status identiti dan kewibawaan mereka sebagai ahli akademik terancam.

Untuk menguatkan semangat dan kedudukan mereka, tanpa segan silu dan dengan angkuhnya, mereka telah mengisytiharkan diri mereka sendiri sebagai “intelek” dan “ilmuwan” – terminologi yang amat hebat bagi mereka yang pemikirannya telah dibonsaikan, tetapi merupakan satu bahan ketawa bagi mereka yang arif terhadap tindak tanduk mereka ini.

Tidak tertinggal dari deklarasi ini adalah kata-kata pujian yang kosong yang dengan jelas mengampu pucuk pimpinan politik pemerintah.

Pembonsaian minda masyarakat kita, terutamnya di kalangan orang Melayu, perlu diberhentikan segera. Bonsai-bonsai yang sedia ada perlu dicabut akar umbinya agar ianya tidak lagi bertambah dan terus merosakkan minda rakyat. Hampas perlu diasingkan dari padi. Ahli akademik separuh masak perlu dikenal pasti dan diasingkan daripada ahli akademik sebenar.

Hanya dengan langkah ini kita akan dapat mengimpikan institusi-institusi pengajian tinggi yang bermutu serta berkemampuan untuk membina dan mencambah pemikiran rakyat.

Teh Yik Koon ialah seorang ahli akademik yang telah berkhidmat selama 36 tahun. Beliau juga merupakan ahli Aliran dan ahli jawatankuasa Gerak Akademik

Artikel ini telah diterjemahkan dari artikel asal dalam Bahasa Inggeris

 ALIRAN KESEDARAN NEGARA.

LAGI BERITA PELESU : PKR nafi diarah adakan pemilihan semula 53 bahagian

 


Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR Dr Zaliha Mustafa
 berkata pemilihan parti selesai sepenuhnya dan kini menumpukan
 kepada persediaan menghadapi PRU15.

PETALING JAYA: Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR Dr Zaliha Mustafa menyangkal dakwaan terdapat 53 bahagian parti itu akan melakukan undian semula.

Zaliha berkata, pihaknya tidak menerima surat daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (JPPM) yang mengarahkan pemilihan semula diadakan dan pada masa sama beranggapan dakwaan itu sengaja ditimbulkan pihak tertentu bagi tujuan provokasi.

“Apatah lagi saya sendiri berada dalam jawatankuasa yang menguruskan tentang beberapa hal ditimbulkan kepada JPPM berkaitan pemilihan parti baru-baru ini,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, pemilihan PKR telah selesai sepenuhnya dan kini menumpukan kepada persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Selepas keputusan rasmi dikeluarkan dan Kongres Nasional PKR berlaku dengan lancar pada pertengahan Julai lepas, rata-rata anggota menerimanya dan meneruskan seperti mana kehendak presiden dan pimpinan,” katanya.

Zaliha memohon ahli PKR bertenang, tidak membuat spekulasi dan hanya menerima berita daripada sumber sahih.

Terdahulu, beberapa media melaporkan pemilihan semula itu membabitkan kebanyakan bahagian di Selangor termasuk Gombak dan Ampang.


PAS, Clare, RM90 juta...jadi tumpuan - Sekilas Fakta 4 Feb 2019

INI BERITA YANG SEMUA ORANG TUNGGU- BUKAN APA ADA DALAM TIKTOK SEKOQ WALAUN NI KATA KALAU TAK PUAS HATI SILA BUAT LAPORAN..MAKA UNTUK MENCARI KEBENARAN DARI KENA TIPU ELOKLAH DAP BUAT LAPORAN....YANG PASTI..ADA DALIL NANTI

 


"UMNO KAWAN KITE"..."DAP MUSUH KITE"


Dakwaan rasuah RM90 juta, DAP buat laporan SPRM terhadap Hadi
ADUN Seri Delima Syerleena Rashid (tengah) bersama Ahli Parlimen
 Bukit Gelugor Ramkarpal Singh (kiri) dan Ahli Parlimen Jelutong RSN
 Rayer pada sidang media.


GEORGE TOWN: Seorang ADUN DAP membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Presiden PAS Abdul Hadi Awang atas dakwaan rasuah, pengubahan wang haram dan pengelakan cukai.

Ia susulan video tular Editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown baru-baru ini, yang dikatakan “mengesahkan” dakwaannya bahawa Umno memberi rasuah RM90 juta kepada PAS untuk mendapatkan sokongan parti itu pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

TENTERA CYBER- TUKANG TROLL


TROLL ARMY

(Part 2)

1. Politik ini serupa perang. Perang mendapatkan undi terbesar. Agar menang pilihanraya. Dan politikus boleh berkuasa.

2. Daripada dulu kala lagi, dalam perang akan terselit propaganda. Itu perkara biasa. Dalam perang Mongol, Gengkhis Khan pun guna propaganda.


3. Caranya, dia ikat kayu pada ekor kuda tenteranya. Bila mereka berlari masuk ke medan perang, kayu tersebut tarik pasir dibawahnya. Keluarkan bayangan pasir gergasi di belakang mereka. Nampak seperti mereka punya berpuluh ribu bala tentera. Walhal semuanya auta belaka.

4. Makanya politik zaman moden ni, gunakan propaganda yang sama. Dalam media sosial, ada banyak troll army atau cybertroopers yang bantu “like” dan “share” posting tuan mereka. Seolah2 nak nampakkan tuannya punya penyokong banyak. Walhal auta belaka. Semuanya boleh bikin dan dibayar.

5. Hari tu saya dah up satu posting. Mengenai Troll Army di Filipina. Bagaimana mereka ini dibayar untuk jaga politikus. Dengan keluarkan propaganda dan maklumat palsu.

Tuan/ Puan boleh tengok video ni di Youtube: https://youtu.be/_972Y8iwrX8

6. Troll Army ni bantu anak Ferdinand Marcos untuk menang jadi Presiden. Mereka tutup kesalahan korupsi dan Kleptokrat keluarga itu. Dan keluarkan fitnah bukan2 pada pihak lawan.

7. Kerja Troll Army ni lumayan. Kalau gaji minima hanya 16,500 peso, troll ni boleh dapat sehingga RM30,000 peso sebulan. Selalunya yang ambil mereka bekerja ialah syarikat PR atau marketing. Mereka la yang deal dengan politicians.

8. Ada seorang remaja ni yang kena interview. Dia kata dia kerja hotel mula2. Pastu dia berhenti jadi troll. Boleh balik kampung dan duduk di rumah saja. Gaji pun tinggi. Kerja dia hanya beli sim card banyak2.

9. Dia akan buka banyak akaun palsu. Ketua dia akan bagi tugasan hari2. Setiap hari kena sebarkan poster2 fitnah dalam banyak group FB dan WhatsApp. Ada target juga. Dia kena buat untuk dapat gaji bulanan.

10. Ada juga dia boleh kutip token. Kalau tunjuk dia menyerang pihak lawan. Dia diajar untuk berhujah dengan guna kata2 makian dan cacian. Tak perlu guna fakta pun. Cukup buat pengguna media sosial yang lain takut.

11. Tujuan mereka ialah untuk menyenyapkan pengkritik mereka. Agar rakyat biasa takut untuk bersuara. They rule by fear. Untuk takut2kan kita.

12. Di Malaysia sudah lama benda ni ada. Sejak meletupnya kes 1MDB kita tengok banyak akaun palsu dibuka untuk tutup benda ni bawah karpet. PM masa tu jugak dilaporkan sebagai pemimpin kedua dalam dunia yang punya pengikut palsu. Mereka ini kebanyakan berbayar.

13. Perangai mereka sama. Mereka akan maki2 dan caci orang lain. Dan menyerang secara berjemaah kalau ada yang berani bersuara dan membantah. Saya percaya ramai daripada kita pun dah lalui semua ini.

14. Spin dan propaganda mereka semua sama. Ada sorang leader yang buat itu semua. Kerja mereka hanya tukang sebar sahaja.

15. Dilaporkan gaji mereka ialah RM2,000-RM10,000 sebulan. Jauh tinggi dari gaji minima. Hari tu kawan saya cakap. Kilang dia semua takde pekerja. Di restoran2 pun susah nak dapat staff. Mana pergi ramai orang muda kita?

16. Kami suspect ramai yang ambil kerja senang. Jadi cytro dan troll farm. Sebar fitnah dan berita palsu. Dan maki2 orang lain termasuk yang lagi tua. Memang biadap dan tak tahu malu.

17. Bila kita lawan, mereka akan cakap kita “koyak”. Itu standard taktik mereka. Walhal, mereka sendiri tak guna nama dan gambar sebenar. Siapa yang awal2 pengecut dan koyak sebenarnya.

18. Ini bukan budaya kita. Dalam Rukun Negara ada prinsip terakhir “Kesopanan dan Kesusilaaan”. Tapi troll dan cytro musibat ni apah pun tak guna. Kebanyakkannya kurang ajar. Rukun Negara pun mereka tak baca.

19. Kita tak boleh bagi muka. Nanti Malaysia akan jadi seperti Filipina pula. Demokrasi dicuri dari rakyat. Melalui propaganda dan fitnah troll musibat.

20. Makanya saya mendesak politikus yang ada. Pinda atau gubal undang2:

I. Untuk melarang dan mengharamkan troll farm;

II. Untuk ambil tindakan kepada mana2 politikus atau parti yang menggaji troll farm;

III. Jadikan satu kesalahan atas mana2 pemimpin yang buat propaganda palsu dan boleh gugat demokrasi negara.

Jangan la bagi muka.

21. Saya desak pemimpin muda kita. Tak kira mana parti. Kalau sayangkan negara, dan hendak lindungi demokrasi, jihad menentang troll farm ini kita kena buat. Lindungilah rakyat dari cytro politaik musibat.

Khairy Jamaluddin Shahril Hamdan Rafizi Ramli Nurul Izzah Anwar Fahmi Fadzil Mukhriz Mahathir Akhramsyah Sanusi Hannah Yeoh Anthony Loke Siew Fook Wan Ahmad Fayhsal Ahmad Fadhli bin Shaari Faiz Fadzil

Salam hormat,

Liyana Marzuki

 

BAB EKONOMI- PERNIAGAAN DARI SEKECIL BARANG SAMPAI SEBESAR BARANG JANGAN LA KELENTONG BANGSA CINA NI. HATTA BAB JUDI PUN DEPA PANDAI TURUNKAN DARI 22 KALI KE 9 KALI. JADI KALAU LEBAI NAK PERLI CINA DAP TU..LIHAT DULU PARTI KAMU BOLEH BUAT APA?JIHAD APA BENDA LA HAI...

 


‘Tak berkesan, tak relevan’, bubar sahaja pasukan tangani inflasi, gesa Guan Eng selepas OPR naik
Lim Guan Eng menyifatkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi yang dipengerusikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa sebagai ‘tidak berkesan, tidak cekap dan tidak relevan’.

PETALING JAYA: Pengerusi DAP Lim Guan Eng menggesa perdana menteri membubarkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi diketuai Annuar Musa, yang disifatkannya sebagai “tidak berkesan, tidak cekap dan tidak relevan” selepas kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan lagi.

Memetik kenyataan Bank Negara Malaysia (BNM) bahawa kenaikan OPR disebabkan tekanan inflasi, Ahli Parlimen Bagan itu berkata, perkara ini pada dasarnya menafikan dakwaan Annuar bahawa inflasi dalam keadaan terkawal.

“Inflasi dilihat oleh BNM sebagai masih cukup serius untuk mewajarkan kenaikan OPR walaupun terdapat risiko yang wujud dalam mengorbankan pertumbuhan ekonomi dan usaha pemulihan Covid-19 bagi separuh kedua tahun ini dan meningkatkan kos pinjaman untuk individu dan perniagaan.

“BNM secara tidak langsung mengetepikan usaha anti-inflasi Annuar sebagai tidak memberi sebarang kesan dengan indeks harga pengguna meningkat sebanyak 4.4% pada Julai berbanding 3.4% pada Jun 2022, bulan pertama Annuar dilantik sebagai pengerusi (pasukan khas itu).

“Memandangkan BNM kini bergantung kepada pendekatan monetari dengan menaikkan kadar faedah untuk menangani inflasi, maka tidak ada keperluan dan kepentingan untuk mengekalkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi,” katanya dalam kenyataan.

Lim, yang juga bekas menteri kewangan, berkata pasukan petugas itu hanya akan mempunyai peranan jika Ismail Sabri Yaakob sendiri mempengerusikannya.

Annuar, yang juga menteri komunikasi dan multimedia, mempengerusikan pasukan khas yang turut dianggotai Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Ronald Kiandee, Menteri Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed, dan Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali.

Semalam, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.50%, kenaikan kadar kali ketiga berturut-turut dibuat bank pusat itu.

Walaupun keadaan rantaian bekalan global semakin baik, BNM berkata, tekanan inflasi kekal tinggi disebabkan oleh harga komoditi yang meningkat dan pasaran buruh yang genting.

JANGAN BELA TEDUNG BAWAH KATIL
Aku kutip gambar ni dari ruangan komen dalam post aku sebelum ini.


Nampak tak? Ini ke parti yang nak diajak join PH? Kenapa nak bela ular tedung bawah katil? Kenapa hulur tangan kepada harimau?


Aku harap pemimpin PH, terutama yang pernah jadi menteri masa 22 bulan dulu, jadi cerdik untuk sekali ini pun jadilah dulu. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.

AKHLAK PARTI AGAMA.


Ini akhlak parti Islam?  Ingatkan umno je perangai macam ni.  Patut la Pas semakin dibenci....penjual agama...main dua kolam...dulu tengok umno pun tak boleh..Umno ni haram..menikah tak sah..solat tak sah...pendek kata macam pegang makan babi lah kiranya...mmmmm...rupanya Tuhan nak terbalikkan hikayat tadi...dia sondol Umno sampai umno jenuh tolak..Umno kata kami gerak sendiri..dia kata kami nak bersama..Umno kata tak boleh sebab main dua kolam...dia kata dak..kami nak satukan melayu...pada hal..dia nak tumpang kuasa saja pun...salah satu penyakit...gila talak...

Modal depa yang itu sahaja lah...almaklum...bila menyondol parti yang depa maki hamun dulu tak pulak rasa malu. Sebab tu nak berkawan.

penulis kononya pegawai seorang YB yang kerap juga kena saman...jadinya dia pun macam boss dia la...perangai ikut setan. Nak kata apa lagi tuan tuan kalau fitnah....kah..kah....


Mujahid Yusof Rawa: Sidang Media PH Terhadap Pembinaan Kapal OPV Yang Ma...

SEMUANYA PELESU BELAKA


 

SABARLAH WAHAI NAJIB : KERANA TELAH LAMA ALLAH BERI KESENANGAN DUNIA.....ITULAH BEZANYA DUNIA DAN PENJARA..AKHIRAT LAGI TERSEKSA.

 

Qaseh_Khadeijah
Nanti lama sikit lepas edah pantang 44hari ok lah tu dah terbiasa dgn menu penjara. Kalau baru memang ada alahan. Sabor yea jibb! Sejarah Panglima Bugis dulu makan bertih sehari 1 bijik jer tu pon kuat bertenaga lawan dgn musuhnya. Darah panglima kena kental.
Image