KALAU DAH BUSUKKKKKKKKK

OKT 22 — Kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata buat-buat tak nampak.

Itulah yang saya tahu mengenai A. Kadir Jasin, seorang wartawan dan pengarang terkenal yang berkhidmat penuh setia di bawah rejim Tun Dr Mahathir Mohamad dahulu. Secara peribadi, saya tak pernah kenal mesra dengan Kadir. Oleh itu saya hairan mengapa dalam blognya dia telah begitu bersungguh sungguh melemparkan tuduhan liar tanpa sedikit pun rasa tanggungjawab terhadap kebenaran. Malah saya tak pernah bertemu dengan mana-mana wartawan atau pengarang yang begitu hitam kesumatnya sehingga sanggup memfitnah orang lain seperti Kadir ini.

Dalam blognya, dia menggelar saya Hurricane Hattie, satu watak kartun tahun 60an yang suka mengacau orang lain. Saya ini dianggap oleh Kadir sebagai pengacau dalam Umno dan kini pengacau dalam PKR. Dia kata dia tidak berniat jahat tetapi setiap ayat yang ditulisnya berbau busuk dan jahat. Dia kata saya ini kaya-raya kerana Umno. Tuduhan ini sebiji sama dengan tuduhan “boss” Kadir, iaitu Dr Mahathir. Dia tuduh kononnya saya kaya setelah Umno diharamkan. Saya kononnya menjadi orang perantaraan dalam penyelewangan harta Umno tersebut. Jadi dari situlah harta Umno hilang dan orang seperti saya menjadi kaya-raya. MasyaAllah!

Selalunya orang yang berlatarbelakang kewartawanan seperti Kadir sepatutnya membuat penyelidikan dahulu supaya semua fakta lengkap dan tepat bagi memastikan tulisannya adil dan seimbang. Saya boleh menerima tuduhan asalkan ada fakta dan maklumat yang tepat. Tapi nampaknya Kadir tidak pernah berubah sikapnya sebagai budak suruhan. Sejak zaman dulu, kewartawanan yang dibawanya memang propaganda basi dan bohong semata-mata. Sebagaimana yang diajar kepada budak-budak wartawannya, cara tulisan Kadir hanya mahu ajak ramai orang merasa benci kepada saya. Walaupun apa yang ditulis itu adalah fitnah dan tidak berasas.

Kadir patut sedar bahawa propaganda murahan zaman dia berkuasa di New Straits Times sudah tak laku lagi. Lebih baik bagi Kadir jika dia menyatakan apa yang benar. Ramai orang tahu Kadir baik dengan Tun Daim Zainuddin, iaitu Bendahari Umno pada masa itu. Sudah tentu rapat juga hubungannya dengan Presiden Umno Baru Dr Mahathir. Begitu juga dengan orang kaya Umno Tan Sri Halim Saad. Peguam Negara pada masa itu pula ialah Tan Sri Abu Talib yang bertanggungjawab kepada pejabat Official Assignee tahu ke mana harta Umno pergi; semua mereka ini masih hidup. Biarlah mereka yang mendedahkan penyelewengan ini.

Berilah fakta dengan tepat bagaimana, jika benar, saya “meraih” harta tersebut. Sebenarnya orang seperti Kadir tak ada apa-apa selain dari membuat tuduhan liar. Seperti yang saya terangkan dalam buku saya “Saya Pun Melayu” saya tidak pernah menjadi orang kanan Umno dan rapat dengan pemimpin tertinggi Umno. Saya tak sampai taraf Kadir yang berselisih bahu dengan pucuk pimpinan Umno waktu Dr Mahathir hebat dulu. Saya bukan peguam korporat Umno. Yang jadi peguam korporat Umno masa itu adalah Rashid & Lee, termasuklah Ketua Hakim Negara yang ada sekarang. Saya hanya buat seketika menjadi peguam kepada UEM dalam kes penswastaan Lebuh Raya Utara Selatan. Saya tidak pernah terlibat dalam apa -apa “corporate deals” berhubung Halim atau sesiapa pun. Ini semua telah saya jelaskan dalam buku saya tanpa berselindung.

Orang macam Kadir ini masih ramai dalam pimpinan Umno. Mereka tahu apa yang sebenar berlaku. Malah ramai pula yang dapat habuan dari Umno. Agaknya mereka rasa bersalah dan cuba nak palit dengan orang lain pula. Bila mereka rasa besar diri dan sedar ramai ahli biasa Umno tidak mengetahui banyak hal-hal dalaman, mudah bagi mereka membuat tuduhan terhadap orang seperti saya untuk melindungi penyamun yang sebenar. Pada zaman Kadir bermaharajalela sebagai pengarang untuk media milik Umno, saya hanyalah ahli Umno biasa. Jadi dia rasa mudah untuk membuat tuduhan palsu supaya orang benci saya. Mungkin bila Pakatan Rakyat diberi mandat oleh rakyat untuk memerintah Malaysia, kita akan tahu cerita sebenar; bukan sekadar macam mana harta Umno hilang tetapi juga mengapa Umno diharamkan atau dimatikan. Malah mungkin juga terbongkar rahsia siapa penyamun sebenar.

Agaknya boss-boss Kadir takut saya berjaya dalam usaha kecil saya untuk merapatkan parti-parti pembangkang sebagai satu wadah kukuh serta mempunyai dasar bersama untuk melawan Barisan Nasional. Jadi wartawan pencen pun digunakan untuk memburuk-burukkan peribadi orang. Golongan ini tahu jika satu dasar bersama dijayakan oleh Pakatan, banyak masalah dalaman akan selesai dan Pakatan akan bersiap sedia untuk menggantikan BN sebagai pilihan rakyat.

InsyaAllah, jika rakyat memberi mandat, kerajaan pusat Pakatan Rakyat akan memberikan kebebasan kepada semua media untuk memilih pengarang yang benar-benar jujur, ikhlas dan berani dalam profesion mereka di kalangan wartawan sebenar. Ini akan memastikan tidak ada lagi “political assassins” seperti Kadir yang hanya tahu menembak curi orang-orang yang berjuang demi rakyat dan demokrasi.

Bagi saya, kalau PKR, PAS atau DAP yang mendakwa saya ini satu watak kartun dan seorang pengacau, maka saya perlu meneliti tuduhan tersebut. Tetapi kalau setakat penulis upahan Umno yang membuat tuduhan, saya rasa saya masih lagi boleh tidur nyenyak. Lagi pun tak berapa syok nak melayan budak-budak upahan, terutamanya yang hati mereka dah terlalu busuk.

7 SEKOLAH YANG MENGADA-NGADA.

7 buah sekolah tersebut adalah SK Assunta 2, SK Bukit Damansara, SK Seri Hartamas, SK Taman Megah, SMK Seri Hartamas, SMK (Perempuan) Sri Aman and SMK Taman SEA.Pengerusi PIBGF Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata mereka bukan menentang kerajaan cuma , tidak bisa berbahasa Melayu takut jatuh standard sebagai golongan kaum bandar dan kaya raya....

Inilah natijah apabila anak-anak tak mahu menggunakan bahasa kebangsaan dan lancar serta lebih lancar berbahasa inggeris dari berbahasa Malaysia. Orang kampung di kampung-kampung yang bersetuju termasuk di Bagan Pinang pun bersetuju untuk menggunakan bahasa Ingeris sebagai bahasa pengantar kerana banyak saintis lahir di negara-negara membangun dengan menggunakan bahasa ingegris sebagai bahasa pengantar.

Singapura yang telah 47 tahun merdeka dari Malaysia, telah menghantar rakyatnya ke bulan kerana menggunakan bahasa ingeris sebagai bahasa pengantar.............he.he.he.....Jepun,Russia,Italy,Perancis,China,Korea,Jepun menggunakan pengantar bahasa ingeris dalam pengajaran dan pembelajaran mereka sejak berzaman-zaman dan kerana itu negera tersebut menjadi lebih maju dari malaysia yang mengunakan bahasa Melayu.

well Datin....me no spek english..............

AZMIN AKAN DI GANTI SEBAGAI PENGERUSI PERHUBUNGAN NEGERI

Pengerusi perhubungan negeri Sabah akan bertukar lagi gara-gara sedikit perselisihan faham antara YB Azmin dan juga Zaid Ibrahim .Ianya bermula apabila Datuk Jefry Kitingan menjemput Zaid Ibrahim ke satu majlis jamuan hari raya. Zaid Ibrahim hadir atas kapasiti sebagai salah seorang wakil yang akan menjelaskan dasar-dasar dan merombak serta merangka aliran bagi pembentukan satu dasar buatPakatan Rakyat.

Namun perselisihan pendapat ini adalah perkara kecil dan bukannnya satu isu besar.Ianya telah selesai dan Zaid Ibrahim akan kembali bertugas setelah menyiapkan draf perlembagaan dan juga dasar bagi pembentukan satu lambang juga menggunakan satu nama Pakatan Rakyat dalam mana-mana pilihanraya.

Sementara itu maklumat sahih juga memberitahu bahawa akan berlaku beberapa pertukaranpengerusi perhubungan negeri termasuk di Pulau Pinang.Buat masa ini di Pulau Pinang, pengerusi perhubungan ngeri di pegang Datuk Zahrain.Beberepa negeri lain juga terlibat bertujuan untuk memantapkan lagi PKR negeri-negeri.

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN GAGAL..KAU SEMBANG BAB BIJIK

  Orang sibuk pasal tak boleh beraya kat Kg angkara kegagalan kerajaan tebuk atap, ko plak sibuk sembang pasal bijik....