Barisan Nasional dapat 10 kerusi parlimen percuma?

Barisan Nasional dapat 10 kerusi parlimen percuma?

Najib Razak sudah mengaturkan permainan politk jahat sebelum dewan rakyat /parlimen dibubarkan, Barisan nasional sudah dapat 10 kerusi parlimen di negeri Sabah dengan adanya insidin Lahad Datu.

10 kerusi parlimen tersebut dibawah kawalselia anggota keselamatan atas nama menjaga dan mengawal pencerubuhan yang direka sendiri oleh kerajaan jahat barisan nasional dan UMNO.

Mengikut sumber berita Najib Razak akan menyembah perkenankan kebawah Yang di pertuan Agong mengenai 10 kawasan parlimen mengikut undang undang keselamtan negara.

kita tidak tahu apa bentuk atau rancangan Najib Rzak mengenai 10 kawasan parlimen dikawasan yang dikatakan "keselamatan". Kami anggap satu permainan politik yang kotor dan menyekat asas asa demokrasi perlembanggan.

Sebelum bubar BN dapat 10 kerusi parlimen, Sebab tu Najib Razak lambat nak bubar dewan walaupun sudah tamat berkuasa. BN dah dapat 10 kerusi parlimen di Sabah , memang jahat kerja UMNO/BN.


(untuk mendapat nama kawasan 10 kawasan/kerusi parlimen di Sabah sila rujuk akhbar jahat umno)

Ramalan Keputusan Pilihanraya Ke 13 : 9 Negeri Bakal Tumbang! Benarkah?

Ramalan Keputusan Pilihanraya Ke 13 : 9 Negeri Bakal Tumbang! Benarkah?


ramalan pilihanraya
Ramalan keputusan pilihanraya ke 13 : Biasalah, pihak Barisan Nasional akan mengatakan mereka bakal menang lagi beberapa buah negeri selain daripada negeri yang diperintah sekarang sekaligus mengukuhkan kuasa politik Barisan Nasional di Malaysia untuk 5 tahun akan datang di peringkat persekutuan.

Begitu juga Pakatan Rakyat yang diwakili kalangan oleh pemimpin PAS baru-baru ini tampil dengan ramalan keputusan Pilihanraya Ke 13 yang berdasarkan pemerhatian mereka. Apa kata mereka pula?

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat Dr Hatta Ramli menjangkakan sembilan negeri akan jatuh kepada Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang sehingga inilah antara faktor yang menghalang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membubarkan parlimen (DI SINI). 9 negeri?

Ramalan Keputusan Pilihanraya Ke 13 : Senarai Negeri?

 1. Kelantan
 2. Penang
 3. Selangor
 4. Kedah
 5. Perak
 6. Negeri Sembilan
 7. Terengganu
 8. Johor
 9. Sabah
ramalan pilihanrayaManakala bekas pemimpin Barisan Nasional (Tun Daim Zainuddin) yang pernah membuat ramalan keputusan Pilihanraya Ke 12 (2008) hampir tepat apabila dahulu mengatakan beberapa negeri ketika itu akan tumbang ke tangan Barisan Nasional, akhirnya menjadi realiti di mana Selangor, Kelantan, Pulau Pinang dan Kedah jatuh ke tangan pembangkang Malaysia. Kali ini…
Kali ini Tun Daim sekali mengeluarkan ramalan keputusan Pilihanraya ke 13 (2013) apabila merasakan :
 1. wujud keadaan “Parlimen Tergantung” atau dikenali sebagai “Parlimen Seimbang”
 2. tidak ada mana-mana parti yang berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti mutlak
 3. pentadbiran BN di Pahang tidak akan terjejas akibat isu Lynas
 4. PR akan mengekalkan kuasa di Pulau Pinang dan Kelantan tetapi berkemungkinan besar kehilangan negeri Kedah
 5. BN dan PR akan bertarung sengit di Selangor dan Perak
 6. Hampir 20 peratus undi masyarakat Cina terutama dari kawasan luar bandar akan berpihak kepada BN.
  BN masih mampu mengekalkan kuasanya di Johor
 7. Rakyat juga bosan dengan pertelingkahan dalaman di kalangan para pemimpin PR di Kedah dan Selangor
 8. Perhatian khusus harus diberikan kepada kelompok pengundi muda
 9. Mana-mana kerajaan akan melakukan kesilapan apabila memerintah sesebuah negara untuk tempoh yang lama.
Melihatkan senarai 9 negeri yang tersenarai antara negeri yang bakal tumbang ke tangan Pakatan Rakyat berdasarkan ramalam keputusan Pilihanraya ke 13 mereka? Di manakah kebenaran berdasarkan situasi sebenar yang berlaku di negeri-negeri tersebut dan “mood” politik dikalangan pengundi di negeri-negeri berkenaan?

Iklan Pilihanraya Umum ke 13 (2013) : RM36.1 Juta (Jabatan Perdana Menteri) & RM4.6 Juta (BN)

Iklan Pilihanraya Umum ke 13 (2013) : RM36.1 Juta (Jabatan Perdana Menteri) & RM4.6 Juta (BN)


iklan pilihanraya
Sekarang ini bibit-bibit ke arah bahang Pilihanraya Umum ke 13 sudah snagat-snagat terasa.
Di mana sahaja iklan Pilihanraya Umum ke 13 baik di saluran TV Media Prima ataupun di Astro, yang memaparkan selang 15 minit di TV ada sahaja iklan seperti Janji diTepati, produk-produk 1Malaysia, pelbagai program 1Malaysia dan juga sedutan jasa dan bakti pemimpin parti Barisan Nasional sepanjang 5 tahun memerintah Malaysia sehinggalah sekarang ini. Rahsianya? 
Kalau sebelum ini, mungkin agak kecil bilangan iklan yang ke udara seperti yang Berita Semasa sebutkan seperti diatas tadi. Sekarang? Iklan kempen Pilihanraya Umum ke 13 sedang rancak diputarkan sekarang ini.
Rahsianya adalah apabila Maybank Investment Bank Research melaporkan baru-baru ini Jabatan Perdana Menteri (JPM) adalah pembelanja terbesar untuk iklan pada bulan Februari 2013 ini :

Laporan Kedudukan Pengiklan Pada Bulan Februari 2013?

 1. Jabatan Perdana Menteri (PMO) – RM36.1
 2. Unilever Malaysia – RM13 juta
 3. Parti Barisan nasional – RM4.9 juta
iklan pilihanraya umum
Maybank Investment Bank Research sendiri menjangkakan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan parti Barisan Nasi0nal akan meningkatkan lagi perbelanjaan iklan untuk 2 bulan terakhir ini lebih-lebih lagi menjelang Pilihanraya UMum ke 13 kelak supaya dapat mendekati sebarapa ramai kalangan pengundi.
iklan pilihanraya
Sumber : Laporan Maybank Investment Bank Research
Mungkin selepas ini akan ada lebih banyak lagi iklan kempen Pilihanraya Umum ke 13 daripada pihak kerajaan dan pemimpin parti politik Barisan Nasional semaksimum yang mungkin di kaca televisyen dan corong-corong radio serta tidak lupa juga portal-portal berita seperti Utusan Malaysia, Berita Harian, Harian Metro, The Star dan juga The New Straits Times bagi mendekati anda, anda di sini iaitu kalangan antara kalangan pengundi yang banyak berlegar di Internet sekarang ini…

Apa kata anda pula?


Jika Parlimen tidak bubar awal minggu ini — Edy Noor Reduan

Jika Parlimen tidak bubar awal minggu ini — Edy Noor Reduan

March 26, 2013
26 MAC — Teka-teki pembubaran Parlimen telah masuk ke kancah lebih kritikal setelah banyak jangkaan pembubaran pada minggu-minggu yang lalu meleset. Kali pertama dalam sejarah, pentadbiran negara telah melepasi lima tahun mandat yang diberi pasca 8 Mac 2008. Lebih parah, hanya tinggal sehari sebelum satu Dewan Undangan Negeri (DUN) akan terbubar secara automatik iaitu DUN Negri Sembilan dan seterusnya DUN Pahang pada 7 April.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyifatkan perkembangan ini sebagai tidak sihat. SAMM percaya kesempatan cuba diambil oleh kerajaan pemerintah susulan daripada pembubaran automatik DUN yang bakal berlaku sebelum parlimen dibubar.

Dengan perkembangan ini juga, tidak mustahil boleh berlaku pilihanraya negeri ketika kerajaan pusat masih di bawah pemerintahan BN, bukan di bawah kerajaan sementara seperti yang sepatutnya. Kuasa yang ada pada pemerintah multak membolehkan segala peruntukkan terutamanya peruntukkan kewangan digunapakai dalam kempen pilihanraya negeri berbanding kuasa sebagai pemegang kerajaan sementara yang agak terbatas.

Implikasi dari pilihanraya di dua buah negeri ini ialah, Barisan Nasional mencari kemenangan awal yang mampu menaikkan moral sokongan sebelum pertembungan sebenar. Kedudukan Negri Sembilan yang dijangka jatuh ke tangan Pakatan Rakyat mampu dikekang secara maksimum dengan taktik ini dan kemenangan ke atas negeri Pahang akan memberi jaminan yang lebih selesa kepada BN demi kempen pilihanraya seterusnya. Malah, jika kerajaan Selangor membubarkan DUN lebih awal seperti yang digemburkan sebelum ini, ia adalah bonus besar buat BN dan mungkin pilihanraya tiga negeri serentak akan disaji sejurus sebelum parlimen dibubar 28 April.


Jika inilah perancangan Barisan Nasional, maka tidak hairan mengapa parlimen masih belum dibubar. Rakyat harus melihat dan menilai betapa bacul dan jahatnya kerajaan Umno Barisan Nasional pimpinan Najib. Ia sama sekali tidak “gentleman”.

Justeru, SAMM mendesak keras agar pembubaran Parlimen wajib berlaku sebelum mana-mana pembubaran automatik DUN. Ia juga bermaksud, pembubaran Parlimen harus berlaku pada awal minggu ini sebelum 27 Mac 2013.

* Edy Noor Reduan adalah Pengarah Propaganda, Solidariti Anak Muda Malaysia.