BUKAN LIMA, TAPI ENAM MP UMNO DISEKAT PERUNTUKAN, JADI BERAPA TINGGAL MAJORITI MUHYIDDIN SEKARANG?

 

Dalam wawancara dengan sebuah saluran tv internet malam semalam, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan, lima Ahli Parlimen UMNO telah dikurangkan peruntukan pembangunan untuk kawasan masing-masing oleh kerajaan PN pimpinan Muhyiddin Yassin bagi tahun 2021.

Katanya, berbanding Ahli Parlimen kerajaan lain yang diberi peruntukan sebanyak RM3.7 juta, lima Ahli Parlimen UMNO berkenaan hanya diperuntukkan sebanyak RM100 ribu sahaja.

Mereka yang dikurangkan peruntukan itu, tambah beliau adalah dirinya sendiri (Bagan Datuk), Najib Razak (Pekan), Ahmad Maslan (Pontian), Nazri Aziz (Padang Rengas) dan Ahmad Jazlan Yaakob (Machang),

“Setakat ini saya terima peruntukan sebanyak RM100,000 setahun untuk tahun 2021. Ahli Parlimen kerajaan yang lain dapat RM3.7 juta.

“Alhamdulilah saya mendapat RM100,000. ‘Cukuplah’ untuk Bagan Datuk rasanya.

“Kami sokong Belanjawan 2021 tiga kali, di peringkat dasar, jawatankuasa dan peringkat bacaan kali ketiga.

“Tetapi hadiah yang kami dapat, Alhamdulillah…peruntukan sebanyak RM100 ribu setahun.

“Saya ucapkan terima kasih atas peruntukan yang diberikan itu,” katanya dengan nada menyindir kepada Muhyiddin dan kerajaan PN.

Jika diperhati berdasarkan pendedahan Ahmad Zahid semalam, adalah jelas mereka yang dikurangkan peruntukan itu adalah merupakan Ahli Parlimen yang kuat mengkritik kerajaan PN, termasuk dua daripadanya telah mengumumkan menarik sokongan terhadap Muhyiddin.

Ahmad Jazlan dan Nazri Aziz telah mengumumkan tidak lagi menyokong kepimpinan Muhyiddin, manakala Ahmad Zahid dan Najib diketahui begitu lantang mengkritik Bersatu dalam ucapan di menyuarat perwakilan UMNO bahagian masing-masing baru-baru ini, selain dalam beberapa kenyataan media lainnya.

Majoriti UMNO bahagian-bahagian seluruh negara juga telah meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang.

Ahmad Maslan pula dipercayai dipercayai turut dipotong peruntukan pembangunan untuk kawasan Parlimennya kerana beliau adalah Setiausaha Agung UMNO dan BN serta kebelakangan ini turut kerap mengkritik Bersatu dan kerajaan.

Walaupun Ahmad Zahid mendedahkan hanya lima Ahli Parlimen yang dikurangkan peruntukan pembangunan untuk kawasan Parlimen yang mereka wakili, angka sebenar yang terlibat ialah enam orang.

Seorang lagi yang turut dimangsakan oleh kerajaan PN, tetapi mungkin terlupa disebut oleh Ahmad Zahid ialah Tengku Razaleigh Hamzah, Ahli Parlimen Gua Musang.

Lebih malang, menurut sumber yang dekat dengan Ku Li memberitahu, peruntukan untuk Gua Musang bukan saja dikurangkan, malah tidak diberikan langsung.

“Untuk tahun 2021, tiada peruntukan pembangunan walau satu sen pun diberikan untuk Gua Musang,” jelas sumber tersebut.

Sama seperti lima Ahli Parlimen UMNO yang dipotong peruntukannya itu kerana didapati kritikal terhadap Bersatu dan kerajaan serta dianggap tidak lagi menyokong Muhyiddin, Ku Li sejak awal memang diketahui tidak mengakui keabsahan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO itu berkali-kali menuntut agar usul undi tidak percaya dibenarkan dibentang di Parlimen bagi membuktikan Muhyiddin benar-benar memiliki majoriti yang sah serta diiktiraf.

Ku Li turut bertindak tidak mengambil bahagian dalam perbahasan Belanjawan 2021 serta tidak hadir dalam semua pengundian belanjawan sebagai menunjukkan sikapnya yang tidak mengiktiraf kedudukan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Persoalan penting di sini, dengan memotong dan menyekat terus peruntukan pembangunan untuk enam Ahli Parlimen UMNO itu, ia dengan jelas dan sahih membuktikan Muhyiddin benar-benar telah hilang sokongan majoriti di Parlimen.

Ini kerana, sama ada secara sedar atau tidak, Muhyiddin telah meletakkan mereka itu dalam kategori yang setaraf dengan Ahli Parlimen pembangkang atau tidak lagi menyokongnya.

Lantaran dianggap tidak lagi menyokongnya, maka peruntukan pembangunan untuk kawasan Parlimen masing-masing yang mana peruntukan itu sebenarnya adalah untuk pengundi atau rakyat dan bukan untuk kepentingan wakil rakyat, telah dipotong atau disekat terus.

Oleh kerana dalam pengundian Belanjawan 2021 bagi bacaan kali ketiga baru-baru ini, undi yang menyokong adalah 111 berbanding 108 yang menentang, sekarang dengan lima daripada mereka itu (Ku Li tidak hadir ketika pengundian) telah disisihkan sendiri oleh Muhyiddin atau sokongannya tidak lagi diperlukan, maka berapakah lagi majoriti yang tinggal menyokong Perdana Menteri?

Tidakkah dengan tindakan ini sebenarnya Muhyiddin sendiri telah mendedahkan kepada umum bahawa majoritinya telah tiada lagi?

Dengan itu, kenapakah beliau masih tak malu duduk sebagai Perdana Menteri?

Dalam hal ini, apakah Muhyiddin juga telah menipu Agong mengenai jumlah sebenar majoriti yang dimilikinya? 


(Shahbudindotcom 04/02/2021)
AWAT YANG BALIK LAMBAT ....

 May be an image of 1 person, headscarf and text that says "Hd Harakahdaily 2jam Keluar sebelum subuh, balik lewat malam, begitulah jadual asasi Kak Lah sejak menjadi wakil rakyat lebih seabad yang lalu. Harakahdaily"

SURAT DARI ATOK 95 KEPADA TOMMY THOMAS...BACA BOLEH PERCAYA JANGAN

 

TOMMY THOMAS

3 Feb 2021 | http://chedet.cc/?p=3323

1. Saya terkejut membaca petikan dari buku Tommy Thomas My Story: Justice in the Wilderness. Tommy adalah salah seorang peguam yang benci saya. Tetapi sebelum saya menjadi Perdana Menteri semula, Tommy telah datang bersama Zainur Zakaria dan Ambiga, kedua-duanya juga pernah pada satu masa menentang saya dan Zainur telah cadangkan nama Tommy sebagai Peguam Negara.

2. Pada masa itu saya kecewa dengan sebilangan Peguam Negara Melayu yang bersedia untuk taat kepada Perdana Menteri (Najib) walaupun disuruh melakukan sesuatu yang salah. Saya fikir ia satu perkara yang baik untuk lantik Peguam Negara bukan Melayu.

3. Apabila saya jadi Perdana Menteri ke-7, saya putuskan untuk lantik Tommy Thomas. Saya sedar orang Melayu tidak akan suka. Tetapi Peguam Negara Melayu tidak bersungguh dalam profesion mereka. Saya sedia terima kritikan orang Melayu. Tetapi saya tidak dapat halang kecaman orang Melayu atas pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara.

4. Secara umum saya berpuas hati dengan kerja Tommy. Dia jelaskan kepada saya bahawa tidak ada kes untuk dakwa yang dikatakan penyokong LTTE ini. Saya terima penjelasan itu dan menulis kepada Muhyiddin, Menteri Dalam Negeri. Tommy buang kes tersebut. Kemarahan orang Melayu kepada saya memuncak.

5. Tommy tidak tahu apa-apa langsung berkenaan peletakan jawatan saya. Menurut Tommy, saya beritahu kepadanya bahawa Agong mahukan Wan Azizah sebagai Perdana Menteri Interim (sementara). Ini cerita karut. Selepas menerima dengan berat hati peletakan jawatan saya, Agong cadangkan saya sebagai Perdana Menteri Interim. Nama Wan Azizah tidak pernah disebut oleh Agong sebagai Perdana Menteri Sementara.

6. Sebabnya saya letak jawatan ialah kerana parti saya sendiri, Parti Pribumi Bersatu Malaysia menolak nasihat saya untuk tidak keluar dari Pakatan Harapan kerana pada mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan kesemua ahli telah bersetuju untuk serah kepada budi bicara saya tarikh sesuai untuk letak jawatan. Jelas mereka tidak hendak saya letak jawatan dan beri laluan kepada Anwar. Anwar dan Wan Azizah hadir dalam mesyuarat itu.

7. Dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, pada hari Ahad rayuan saya untuk diberi masa sebelum buat keputusan keluar dari PH ditolak. Saya tahu apabila Bersatu bersama kumpulan PKR Azmin keluar dari PH, Kerajaan PH akan jatuh kerana hilang majoriti.

8. Walaupun saya merayu untuk diberi masa seminggu untuk buat keputusan, malam itu Bersatu, kumpulan Azmin dari PKR, UMNO dan PAS hadir makan malam di Sheraton Petaling Jaya. Saya enggan hadir, kerana saya tidak dimaklum apa-apa sebelum itu. Jelas sekali Bersatu, dipimpin Muhyiddin bersetuju bentuk pakatan bersama UMNO, PAS termasuk kumpulan Azmin. PH tidak lagi jadi Kerajaan. Mereka tidak boleh tunggu seminggu untuk saya buat keputusan.

9. Saya terfikir tentang penolakan nasihat saya oleh MPT Bersatu dan penyertaan Bersatu di Sheraton. Nyata bahawa saya telah hilang keyakinan dari Bersatu dan oleh sebab itu saya harus letak jawatan sebagai Pengerusi parti. Jika saya letak jawatan sebagai Pengerusi, saya juga tidak lagi mewakili Parti dalam PH. Jadi saya perlu juga letak jawatan sebagai Perdana Menteri.

10. Setelah diberitahu kepada pemimpin PH, saya menjangka akan mengadap Agong di sebelah tengahari. Saya percaya YDPA telah terima surat peletakan jawatan saya semasa pertemuan itu. Pada awalnya YPDA menolak peletakan jawatan saya. Saya kekal dengan pendirian saya dan kemudian YDPA terima keputusan itu. Tetapi YDPA minta saya jadi Perdana Menteri sementara.

11. YDPA tidak cadangkan nama lain, pastinya bukan Wan Azizah, Timbalan Perdana Menteri (TPM). Saya tidak tawar diri tetapi tidak kena jika saya menolak cadangan Agong.

12. Pada masa itu Kerajaan Pakatan Harapan telah jatuh rentetan pengumuman Muhyiddin mengeluarkan Bersatu dari PH di sebelah tengahari. Wan Azizah sebagai TPM tidak boleh ambil alih jawatan kerana PH bukan lagi Kerajaan. Juga tidak ada satu pun ahli PH boleh ambil alih daripada saya.

13. Agong meminta 222 ahli Parlimen namakan Perdana Menteri baru yang punyai sokongan majoriti ahli. YDPA mahu mereka buat pilihan dengan tandatangan Akuan Bersumpah di hadapannya.

14. Ini mengambil masa selama 2 hari dengan YDPA menyaksi ahli Parlimen menamakan calon dan tandatangan akuan tersebut.

15. Saya tidak menamakan diri sebagai calon tetapi saya telah jangka akan menang. Seperti dinyatakan di atas, Majlis Presiden PH telah putus menyerahkan kepada saya bila masa untuk saya letak jawatan. Sebaliknya YB Hamzah Zainuddin yang merancang kejatuhan PH telah memperoleh Akuan Bersumpah dari semua ahli Parlimen UMNO dan PAS untuk sokong saya sebagai Perdana Menteri.

16. Saya fikir kedudukan saya telah diperkuat memandangkan kesemua Ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang menyokong saya. Tetapi rancangan Hamzah ialah menjadikan saya Ketua kepada pakatan baru yang dianggotai UMNO, PAS dan Bersatu. Saya masih lagi akan jadi Perdana Menteri dan ini akan pengaruhi saya untuk tinggalkan PH.

17. Tetapi ahli Parlimen PH tidak namakan saya sebagai calon mereka semasa tandatangan akuan bersumpah di hadapan Agong. Anwar yakinkan mereka yang dia mendapat sokongan ahli Parlimen Sabah dan Sarawak dan bersama ahli parlimen PH, memperoleh majoriti untuk jadi Perdana Menteri. Dengan itu mereka namakan Anwar sebagai calon PH.

18. Hakikatnya dia hanya disokong DAP, Amanah dan kumpulannya dalam PKR. Mereka berjumlah 92. Saya cuma mendapat 62 sokongan. Jadi kami berdua kalah.

19. Semasa Muhyiddin dinamakan sebagai Perdana Menteri, dia tidak dapat sokongan majoriti. Tetapi setelah dilantik dia tawar jawatan kabinet kepada ahli yang telah sokong saya. Mereka beralih sokongan dan Muhyiddin mendapat lebihan dua majoriti.

20. Semasa Tommy Thomas jadi Peguam Negara, hubungan kami baik. Dia akan berjumpa saya untuk isu-isu utama. Saya juga percaya dan pertahan dia ketika dikecam orang Melayu. Tempoh khidmatnya hampir tamat. Saya cadangkan anugerah Tan Sri untuk dia.

21. PAS tidak pernah secara langsung minta untuk dia digugurkan. Tetapi saya telah terima banyak kecaman kerana dia, dan saya fikir dia tidak perlu lagi disambung perkhidmatan setelah tamat.

22. Tetapi apabila saya letak jawatan sebagai PM dia datang berjumpa saya untuk beritahu yang memandangkan saya yang lantik dia dan saya bukan lagi PM maka dia juga rasa perlu letak jawatan.

23. Tulisannya berkenaan peletakan jawatan saya cukup

hebat

. Saya selalu dilabel diktator oleh pembangkang ketika jadi Perdana Menteri. Tak mungkin pembangkang akan puja saya. Itu bukan sifat pembangkang. Tetapi saya letak jawatan pada 2003 kerana rasa terlalu lama jadi PM. Diktator biasanya tidak akan letak jawatan. Tapi sudah pasti yang menentang saya tidak akan berhenti mendakwa saya diktator.

24. Saya tidak ingin bosankan dengan berjawatan terlalu lama. Pada 2020 saya letak jawatan sebagai Pengerusi Bersatu bukan atas kehendak saya, tetapi parti telah hilang kepercayaan kepada saya. Saya juga yakin PH sudah hilang majoriti dan tidak boleh lagi jadi Kerajaan. Saya juga letak jawatan Perdana Menteri. Sebenarnya tak perlu pun letak jawatan kerana kejatuhan Kerajaan PH bermakna saya bukan lagi PM.

25. Berkenaan Kabinet pula, apabila PH hilang majoriti, Kabinet juga tidak dapat kekal. Perkara 43 (4) Perlembagaan menyebut “Jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, maka Perdana Menteri hendaklah meletakkan jawatan Jemaah Menteri melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

26. Ini berbeza dengan 1969, apabila Perikatan punyai majoriti. Ia tidak ditumbangkan seperti PH. Tunku dijangka akan jadi PM. Tetapi darurat diisytihar, MAGERAN ditubuh dan dipimpin oleh Tun Razak. Kemudian Tunku letak jawatan dan Tun Razak dilantik sebagai PM. Dia masih punyai majoriti kerana Perikatan telah menang dalam pilihanraya.

27. Begitu juga Barisan Nasional (BN) masih punyai majoriti apabila Hussein putuskan untuk tidak mahu bertanding dan saya jadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

28. Semasa saya letak jawatan pada 2020 PH telah hilang majoriti dan Agong tidak boleh terus lantik Wan Azizah, TPM sebagai Perdana Menteri. Agong juga tidak meminta Wan Azizah menjadi Perdana Menteri Interim.

29. Sebenarnya tidak ada peruntukan untuk Perdana Menteri Interim. Saya terima jawatan itu kerana proses pemilihan oleh 222 Ahli Parlimen mengambil masa yang lama. Negara perlukan Ketua Kerajaan sementara. Setelah ahli parlimen pilih Perdana Menteri baru, pelantikan saya terhenti. Tetapi ahli parlimen tidak berikan majoriti jelas, Anwar peroleh 92 manakala saya 62 undi.

30. Ya. Peletakan jawatan ini pendirian peribadi. Saya tidak hantar surat peletakan kabinet. Tetapi apabila Kerajaan PH tumbang, tidak ada alasan untuk Kabinet kekal. Ia terbubar bersama Kerajaan.

31. Saya hairan bagaimana seorang peguam tidak faham yang ini bukanlah pertukaran Perdana Menteri. Kerajaan PH telah tumbang. Agong tidak boleh lantik Wan Azizah, TPM sebagai Pemangku PM. Sama seperti saya, dia juga tidak punyai majoriti apabila PH ditumbangkan oleh Bersatu yang keluar bersama kumpulan Azmin dari PKR atau Parti Keadilan. Samalah juga dengan Kabinet.

32. Sebagai Perdana Menteri Interim tugas saya ialah untuk menubuh Kerajaan. Ahli politik sibuk bercakap tentang kepentingan parti mereka, bukan tentang negara.

33. Saya berpendapat kita perlu lupakan tentang parti dan fikir tentang negara. Oleh itu saya beritahu kepada semua Ketua Parti kita perlu ada Kerajaan Perpaduan dan lupakan agenda peribadi. Kita juga perlu bawa bukan ahli politik ke dalam Kerajaan.

34. Saya masih ingat dengan jelas Tun Razak, Pengerusi MAGERAN, cuba untuk bawa kesemua parti pembangkang ke dalam Kerajaan. Dia berjaya bawa bersama Gerakan, PAS dan SUPP. Tetapi DAP tolak. Masih dia rasa berhak untuk namakan perikatan baru yang dikenali sebagai Barisan Nasional.

35. Saya fikir kita perlu perkara yang sama. Tetapi saya gagal kerana Kit Siang dakwa saya mahu jadi Diktator. Dia sokong Anwar sebagai calon PH. Jika 92 undi itu bersama saya, saya akan peroleh 154 undi. Bayangkan bagaimana halatuju Negara jika kesemua parti meletakkan Negara ini sebagai matlamat utama.

YBTUN DR MAHATHIR MOHAMAD.

#KPTMOfficial

 


Mengenal prinsip pejuangan Anwar PART 1

 

Mengenal prinsip pejuangan Anwar

RENCANA

Description: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEeKq427_0h2LNHJDRRDQ9fm1fGxzRBT4CwNEo2XXcgiSNKoiGuBjjM7e7on-9IY7XmjV3CajKhaeaEBbw7I_Jf7o19XKXWdNDsgj6NWszjzFnUzfvqMzLoiDqpfSHDX8BSWjq9DTe6GEz/s320/Anwar+anak+anak.jpg

WALAUPUN nama Anwar Ibrahim sudah tidak asing lagi dikenali sebagai ahli politik bukan sahaja di negara ini bahkan ke seantero dunia di Timur dan Barat, namun tidak semua orang dapat mengenali dengan selumat-lumatnya. Bayangan dan noda yang dicipta untuk mengambusinya menjadikan orang keliru dan samar tentangnya.

 
Apa lagi generasi muda berusia dibawah 20 tahun yang dizahirkan selepas pasca Reformasi (selepas tahun tahun 1998), tidak begitu mengenali dan mengetahui denai-denai perjuangannya. Apa lagi mereka yang malas membaca, malas menelaah, waima yang berminat dengan politik pun tidak mudah mengenali Anwar yang telah begitu banyak dinodai dengan persepsi buruk angkara politik. Mereka lebih banyak mengetahui sisi gelap yang disogok daripada sisi putih yang perlu diselidiki.

 

 Berbeza bagi generasi sebelumnya, cukup mengenali Anwar yang bererti “sinar” atau “cahaya” itu sebagai seorang pejuang dan pembela rakyat. Anwar adalah pelopor dalam gerakan mahasiswa, belia, gerakan Islam dan reformis politik. Penglibatannya dalam hal ini tidak boleh dinafikan. Peranan dan tanggungjawab ini tidak boleh diremeh atau dipadamkan sesiapa pun. Usah bercakap soal mehnah perjuangan dan onak ranjau dilalui sang pejuang, semua tidak terlawan apa yang dilalui Anwar. Beliau sudah menghabisi separuh daripada hidupnya demi rakyat.

Bukan itu sahaja, beliau juga seorang yang tidak tahu mengaku kalah dan reti berputus asa. Beliau seorang yang penuh dan kental dengan azam. Pejuang yang degil. Meskipun dipenjara sebanyak dua kali di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) (1974 dan 1998) dan menerusi kes jenayah yang direkayasa, namun tidak pernah menjadikan ia mengeluh dan mengalah dengan segala tribulasi tertakdir kepadanya itu. Sebaliknya cabaran dan halangannya dijadikan pupuk untuk beliau menyubur perjuangannya.

Obsesi membela rakyat.

Menarik untuk mengetahui kenapa beliau obses untuk membela rakyat. Perlu diketahui agar kita tidak sesat dalam mengenali liku-liku perjuangannya. Latar belakang kehidupan di kampungnya di Cheruk Tok Kun banyak mempengaruhinya. Parti Umno yang dianggotai oleh kedua orang tuanya (Ibrahim Abdul Rahman dan Che Yan Hamid) yang ditubuhkan untuk membela Melayu pada tahun 1946 menjadinya terpanggil ikut sama mahu mencapai aspirasi Umno.

Umno ditubuhkan untuk membela nasib rakyat (Melayu) dan memerdekakan negara daripada penjajah. Barangkali tidak salah kalau dikatakan Anwar semasa kanak-kanaknya mengenali penderitaan rakyat daripada pengkisahan tentang penderitaan dan kesengsaraan rakyat di bawah penjajah daripada kedua orang tuanya. Ibunya, Che Yan seorang aktivis Kaum Ibu Umno di Pulau Pinang. History ini juga tidak pelik kalau Anwar mempunyai sentimental value yang tinggi dengan Umno.

Latar belakang itulah menjadikan beliau hampir dan memahami denyut nadi rakyat miskin yang akhirnya meninggalkan benih kesedaran dan keinsafan untuk membela nasib bangsanya sendiri.

Bertolak dari latar itu, sepanjang kehidupan baik sejak di sekolah menengah hingga ke kampus dan membawa ke zaman belia dan dewasa berpolitik, beliau mengabdikan diri kepada perjuangan tanpa sedikit pun rasa pamrih. Rekod perjuangannya boleh disamak tanpa khilaf. Malahan jika hendak diadukan dengan mana-mana pemimpin sebaya dengannya, hatta yang lebih senior iltizamnya lebih kemas dan konsisten. Bukan itu sahaja rakan sebaya dengannya yang “tewas” dan “karam” awal sudah lama meninggalkan gelanggang jihad.

 

BAB 2 MEMAHAMI PRINSIP PERJUANGAN ANWAR PART 2 (MSO)

 

BAB 2 MEMAHAMI  PRINSIP  PERJUANGAN ANWAR  PART 2 (MSO)Tiga asas perjuangan.

Jika menganalisa dan menyuluh Anwar dan perjuangan, ada tiga asas atau subjek utama yang menjadi intipati perjuangannya; pertama membela kemiskinan rakyat, kedua menjamin hak dan keadilan semua kaum dan ketiga menjaga kepentingan dan hak mutlak bangsanya; bahasa, budaya dan agama. Jika ia boleh dianggap sebagai wawasan dan gagasan perjuangannya, nah ketiga-tiga asas dan subjek inilah gagasannya.

Subjek dan matlamat utama perjuangannya ini terpancar dalam huraian piagam Reformasi yang mempunyai tujuh sendi yang dilancarkan buat pertama kali di Permatang Pauh tanggal 12 September 1998 yang dikenali dengan “Deklarasi Permatang Pauh.”

1. Ketinggian martabat insan.
2. Keadilan untuk semua.
3. Pendaulatan kuasa rakyat.
4. Kesamarataan agihan ekonomi.
5. Membanteras rasuah dan salah guna kuasa.
6. Memperkukuhkan jati diri yang dinamis.
7. Bina bangsa yang bertamadun dan beradab dengan kompetensi diri yang ada.

Beliau sangat memperdulikan soal kemiskinan dialami rakyat. Jurang perbezaan rakyat sangat diamati dan dikesalinya. Beliau sering kali menyebut dan membangkitkan masalah kesenjangan hidup antara rakyat. Dengan mengungkapnya sebagai “kesenjangan” hidup rakyat, ada sesuatu yang serius mahu diatasi dan diperbaiki. Baginya kesenjangan hidup rakyat antara problem utama yang harus diselesaikan kerana ia boleh merobekkan perpaduan dan keharmonian negara yang akhirnya boleh mengheret negara dalam kemelut sosial yang dahsyat. Beliau menjadikan itu sebagai amanah penting untuk dilaksanakan.

Perbalahan dan pergaduhan antara kaum ia bermula antara daripada faktornya wujudnya kesenjangan ini oleh sebab manusia merasakan tidak berlaku keadilan dan ada yang dikesampingkan.

Apabila berlaku kesenjangan yang ketara maka wujud lah perasaan iri hati, tidak senang, rasa cuak lalu mula mengatur dan bertindak untuk memperjuangkan diri dan kelompok.

Mereka yang miskin akan terus hidup merana tanpa dipedulikan. Manakala yang kaya akan bersenang lenang dengan kekayaan mereka tanpa menghidu kesusahan rakyat yang papa kedana. Jika wujud suasana itu sudah tidak ada lagi erti kemanusiaan. Sedang Anwar seorang yang mengutamakan soal kemanusiaan ini.

Determinationnya di sini adalah memperjuangkan kemanusian. Anwar sangat mementingkan nilai-nilai kemanusiaan dalam rangka perjuangannya. Ini sejajar dengan ajaran agama dianutnya. Ada sebuah hadith mengumpamakan, tidak berbau Syurga seorang tetangga itu kalau tetangganya tidur dalam kelaparan. Hadith ini memberi pesan betapa saol kemanuisaan itu sangat tinggi darjahnya.

Lantas beliau cuba mendekatkan jurang itu.

Kedua, memperjuang Melayu bangsanya, berusaha memartabatkan bangsa Melayu. Beliau tetap mengambil berat kepada kedudukan dan nasib bangsanya, cuma bezanya beliau tidak beretorik dengan menjadikan soal bangsa sebagai satu slogan perjuangan membela bangsa, atau menggunakan slogan ketuanan Melayu dan sebagainya.

Beliau tidak menjadikan perjuangan Melayu itu sebagai slogan dan menggunakan ungkapan “ketuanan Melayu” untuk menggambar dan memberi tahu tanah air ini adalah hak Melayu. Beliau tidak mahu menjadi munafik dengan slogan itu semua. Sebab menurutnya kerana slogan Melayu itu telah disalah gunakan oleh para elitis. Telah dilacurkan demikian rupa untuk kepentingan diri sendiri bukan kelompok yang diperjuangkan itu.

Mereka melaungkan slogan untuk memperjuangkan Melayu tetapi dalam masa sama mengambil kesempatan untuk kepentingan diri. Baginya ini suatu kemunafikan. Hakikat inilah yang menjadikan beliau tidak senang dan tidak sedia untuk terheret dengan slogan Melayu. Beliau lebih gemar bercakap soal kemanusiaan (insaniyah), kerana dalam perkataan kemanusiaan itu lebih universal dan sesuai dengan ajaran Tuhannya. Koheren itu menyebabkan beliau tidak dilihat sebagai berjiwa Melayu dan membela Melayu.

BAB 3 MEMAHAMI PRINSIP PERJUANGAN ANWAR (MSO) PART 3

 BAB 3 MEMAHAMI PRINSIP  PERJUANGAN ANWAR (MSO) PART 3

 Sebagai seorang insan yang sangat menekankan soal keadilan sosial, ehsan dan insaniyah menyebabkan beliau tidak akan berkompromi dengan mana-mana orang yang cuba memperlakukan kebejatan itu, kepada mana-mana kaum jua. Makanya sesiapa sahaja memunggah harta rakyat untuk dimasukkan ke dalam baloh kemewahan, akan ditentangnya habis-habisan. Penentangan beliau pertama kali terhadap Dr Mahathir Mohamad sehingga akhirnya beliau dibenci dan diserang oleh Mahathir hingga ke hari ini adalah kerana prinsip akauntabiliti dimilikinya itu.

Dengan mengambil kira konsep dan terjemahan itu memperlihatkan perjuangan Anwar mengenai Melayu itu dilihat dalam hakikat yang universal dan luas. Nah, begitu juga dengan keprihatinannya kepada agama. Beliau tidak menghiasi dirinya dengan budaya, costum, adat dan tradisi pakaian yang diperindah dengan Islam, seperti budaya. Arab.

Beliau tidak memakai serban atau kopiah sebagai tanda warak kerana yang penting adalah syariat dan ajaran Islam itu sendiri. Menegakkan keadilan dan kesaksamaan itu natijah akhirnya. Dalam konteks ini Anwar lebih melihat kepada isi dan hakikat ajaran Islam itu daripada mementingkan kulit yang nampak indah tetapi buruk dan kohong.

Beliau mengangkat martabat Islam itu dalam bentuk moden, tidak menyusahkan, dalam suasana kontemporari yang tidak terikat paradigma lama, berupa fahaman dan kepercayaan konservetif, khilafiyah yang mengelirukan benar dan tidaknya. Yang memungkinkan mengajar manusia menjadi rakus, sombong dan berasa diri sebagai ahli Syurga. Nuansa ini sesuai dengan ajaran Islam itu sendiri dan sesuai dengan keadaan masyarakat negara ini yang bermajmuk dan sejajar dengan peruntukan perlembagaan.

Dan asas ketiga adalah mempertahankan hak dan kepentingan orang Melayu seperti mana telah dimaktubkan atau digaris hitamkan sebagai matlamat kemerdekaan.

Namun pembelaan ini digunakan dengan penuh kebijakan sehingga ia kadang kadang mengelirukan orang yang tidak mampu memahaminya. Misalnya beliau tidak bercakap soal Melayu sahaja, tetapi secara universal. Dalam kata lain Anwar melihat Melayu dalam kemanusiaan. Kerana itu beliau sering menuturkan anak Melayu sebagai anaknya, anak Cina anaknya, anak India anaknya, anak Kadazan anak, anak Dayak adalah semua anaknya. Kepercayaan dan penerimaan ini menjadikan beliau dituduh sebagai pejuang multirasialisme.

Bukan susah untuk mengenali dan mengetahui agenda perjuangannya asalkan kita sedia membuka minda dan tidak menutupnya dengan kejumudan berfikir yang telah didoktrinkan dengan soal “nasionalisme” dan “religionisme.”

Sesungguhnya pendekatan dan uslub perjuangan yang dipeloporinya serasi dengan suasana masyarakat negara ini yang majmuk. 

 

KDN SILAP JIKA USIK ANWAR

 

Md Zulaimi Kazin


TINDAKAN KDN ini memberi milleage politik untuk Anwar... kalau kata nak ugut Anwar, penjara tidak permah menjadi pusara politik Anwar.

Rakyat tahu darurat ini helah politik PN bukan utk bendung Covid dan bukan utk kebaikan rakyat.

Kamu penjarakan Anwar, rakyat akan bangkit dan akan lupakan Covid sbb antibodi rakyat akan meningkat dgn sendiri bukan setakat lawan Covid tp lawan kerajaan minoriti PN. Istana pun rakyat tak akan peduli kalau masih memihak kpd PN penipu.

 Polis buka kertas siasatan terhadap Anwar, beberapa individu

utusan.com.my
Polis buka kertas siasatan terhadap Anwar, beberapa individu
PUTRAJAYA: Polis sudah membuka kertas siasatan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim susulan 13 laporan polis dibuat di seluruh negara ke atas Ketua Pembangkang itu kerana didakwa menghasut dan mengancam keselamatan serta ketenteraman negara. Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, ia....

[LANGSUNG] Perutusan Khas Perdana Menteri | 4 Februari 2021

Panjang lebar Bapa Perutusan Negara (BPN) baca teks petang ni mcm bentang bajet plak. Dia sedar tak yang dia berdiri tu sebagai PM tanpa majoriti? Dia kata hentikan tohmahan kepada Agong tentang pengistiharan darurat.

Siapa yang buat tohmahan kepada Agong? Dia lupa ke cadangan darurat tu datangnya dari Agong ke atau dari kamu? So, kalau cadangan kamu itu dirasakan telah melanggar undang-undang  dan perlembagaan, jangan kamu nak berselindung degan Agong pula.W.FAUDZIN
UMRAH, HAJI PAKEJ VVIP


Kak Ida Abdullah

Dulu-dulu  jemaah Malaysia ke Mekah naik kapal mau lebih sebulan baru sampai. Kain kapan dibawa jika masih hidup setelah selesai mengerjakan haji, dibawa pulang pula sebagai persiapan jika meninggal dan dilaut dikebumikan.


Begitu payah mengerjakan haji, sehingga tak pernah terdengar orang Melayu pergi mengerjakan umrah. Tiada pengurusan melalui Tabung Haji dan tiada tabung pun untuk dirompak! Makcik, pakcik, atok-atok simpan duit dalam tin, dijahit dalam tilam.


Sekarang orang berduit. Nak p haji pun tak lepas sebab kuota. Ada yang pergi umrah setiap tahun berkali-kali tanpa mahu mengerjakan haji. Ada yang pergi haji berkali-kali sebab perjalanannya 8 jam berbanding dahulu lebih sebulan dilambung ombak.


Hukum haji 1 kali seumur hidup pada yang mampu. Tapi yang mampu pergi, umrah berkali-kali mengikut trend agar dapat shopping dan selfie, haji ditangguh dulu.


Dulu orang buat ibadah haji menyempurnakan rukun Islam takut mati Yahudi atau Nasrani, sekarang orang buat haji kerana ikut pakej VIP dan VVIP. 


Semakin banyak duit seseorang semakin pelbagai gelaran pakej Haji oleh Ustad2 yang kuda tunggangan mereka Mercedes dan Velfire menggantikan unta merah zaman jahiliyah!


Sehingga belajar agama untuk jadi ustad supaya boleh ke Mekah buat pakej haji dan umrah. Tak ada dah belajar agama kerana ingin kenal Tuhan, ramai yang belajar agama kerana nak berdagang dengan Tuhan!


Apa nak buat, ini akhir zaman. Ada mata lihat, telinga dengar dan jadikan iktibar. Ada mulut berdoalah agar diri keluarga dan keturunan diselamatkan dari ujian keimanan.
Memikirkan semula prinsip integriti pasca Covid-19

 


Oleh Fakhrurrazi Rashid

(Koordinator penyelidik REFSA)

Transparency International Malaysia mengeluarkan laporan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) bagi 2020. Kedudukan Malaysia jatuh enam anak tangga, dari tangga ke-51 pada 2019 ke kedudukan ke-57 pada 2020 daripada 180 negara.

Laporan CPI tersebut ialah kad laporan prestasi tadbir urus kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang kurang memuaskan  setelah hampir setahun di Putrajaya. Amalan tadbir urus yang tidak jujur kerajaan PN merencatkan usaha melawan rasuah yang semakin membarah di Malaysia.

Usaha kerajaan sekarang melaksanakan 115 inisiatif dalam Pelan Anti Rasuah Nasional (NACP) 2019 – 2023 agak perlahan. Berdasarkan jawapan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) Shahbudin Yahya di Dewan Negara pada 18 Disember yang lalu menyatakan hanya 29 daripada 115 inisiatif NACP berjaya dilaksanakan setakat 31 Mei, 2020.

Perkembangan ini amat mengecewakan memandangkan pelaksanaan inisiatif di bawah 40% meskipun sudah hampir dua tahun NACP dilaksanakan.

Persoalannya, sejauh manakah jenayah rasuah dapat dibendung ketika negara berhadapan dengan Covid-19? Adakah isu integriti dan memerangi rasuah masih mendapat perhatian orang awam ketika krisis pandemik dan politik yang kian serius?

Pandemik menguji integriti kerajaan

Pandemik menguji daya tahan tadbir urus negara yang selama ini dianggap kukuh dan cekap mengatasi krisis. Malangnya, seawal pandemik berlaku, Kerajaan  PN lebih selesa dengan pentadbiran yang tidak telus dalam mengharungi Covid-19.

Garis panduan lama digunakan kerajaan PN di tengah-tengah pandemik membuka kelompongan dan ruang kepada pihak tidak bertanggungjawab melakukan ketirisan dan salah guna kuasa, khususnya melibatkan dana kerajaan untuk membantu ekonomi rakyat.

Contohnya, pada 18 November, 2020 menteri sumber manusia menyatakan berlaku salah guna dan tuntutan palsu dana Program Subsidi Upah (PSU) membabitkan jumlah sekurang-kurangnya RM20 juta.

Bantuan yang sepatutnya menambah gaji pekerja untuk kekal bertahan ketika pandemik disalah gunakan oleh majikan demi mengaut keuntungan di tengah-tengah kesempitan rakyat.

Perbuatan ini memperjudikan nasib pekerja dan keluarga mereka yang kian terbeban akibat Covid-19.

Merujuk kepada NACP, amalan mengeluarkan surat sokongan daripada ahli pentadbiran kerajaan dan individu berpengaruh untuk mendapatkan sesuatu projek merupakan satu amalan tidak berintegriti.

Justeru, usaha membasmi amalan ini terkandung sebagai salah satu inisiatif NACP untuk mengembalikan integriti politik di Malaysia.

Tetapi, ahli pentadbiran kerajaan PN terus menunjukkan kelemahan tadbir urus selepas mengembalikan semula amalan surat sokongan untuk meraih sokongan politik dan kepentingan peribadi.

Pada mulanya, Timbalan Menteri Belia dan Sukan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal menawarkan surat sokongan kepada ahli partinya sebagai balas budi untuk mendapatkan undi bagi memenangi jawatan ketua Pemuda Bersatu.

Namun, dia mendakwa tawaran surat sokongan ini adalah untuk menolong para belia, khususnya di luar bandar mendapatkan bantuan kerajaan.

Seterusnya, tular di media sosial sepucuk surat sokongan yang diminta oleh Timbalan Menteri Pertahanan  Ikmal Hisham daripada menteri pertahanan bagi anaknya dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Pharmaniaga.

Malangnya, kerajaan PN tidak bertindak tegas dalam menangani kedua-dua isu ini. Ia sekali gus meminggirkan inisiatif NACP untuk menghapuskan amalan surat sokongan yang menjadi faktor utama berlakunya amalan kronisme dan rasuah dalam kalangan ahli poltik.

Apa selepas pandemik?

Tidak rasional sekiranya kerajaan hanya menumpukan komitmen memulihkan krisis kesihatan dan ekonomi ketika pandemik tetapi membiarkan masalah ketirisan dan rasuah berlaku. Sedangkan isu rasuah, ketirisan dan salah guna kuasa mempunyai impak yang lebih buruk, mencipta sistem pengagihan manfaat dan peluang ekonomi yang tidak seimbang dan melebarkan jurang kaya dan miskin.

Justeru, pelaksanaan NACP perlu diteruskan dengan pendekatan baharu yang lebih realistik, agresif dan konsisten daripada pihak kerajaan pasca Covid-19.

Dalam konteks ini, wajar sekiranya agenda meningkatkan integriti institusi awam menjadi tema utama Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12), sebagai teras utama membangunkan asas negara Malaysia yang lebih baik, selaras dengan perancangan kerajaan membina ekonomi dan kesihatan rakyat yang mampan pasca Covid-19.

Pendekatan menyeluruh kerajaan perlu digunakan bagi menyatukan pelbagai sektor, badan masyarakat sivil, pakar, dan parti politik merangka agenda anti rasuah yang pragmatik. Kaedah ini lebih realistik dan stabil jika dibandingkan agenda anti rasuah yang hanya menekankan perspektif parti pemerintah saja.

Kejayaan melawan rasuah bukan sekadar soal meningkatkan jumlah tangkapan dan dakwaan kepada penerima atau pemberi rasuah setiap tahun sahaja. Matlamat yang lebih besar adalah membina institusi negara, sistem ekonomi dan politik yang berintegriti dan berdaya tahan pasca pandemik Covid-19.

Jika kerajaan komited melaksanakan perubahan meningkatkan integriti pentadbiran dengan tuntaz dari sekarang, ia akan mencipta persekitaran ekonomi dan politik yang memberi manfaat kepada kesejahteraan rakyat pada hari ini atau generasi akan datang.

Sekiranya penambahbaikan institusi tidak dilaksanakan, maka negara akan terus dilanda krisis kelemahan tadbir urus pasca Covid-19 yang akan meranpkan sistem ekonomi dan politik Malaysia yang semakin tenat ketika pandemik. 

29 POSTING SEHINGGA KINI. LAGI BERITA AKAN MENYUSUL


SILA TEKAN     >     UNTUK MEMBACA  BERITA  AWAL May be an image of 1 person, headscarf and text that says "HENTIKAN KEGANAAAN RUMATANGGA 6ısu keganasan rumahtangga yang tak berkesudahan khususnya terhadap anak-anak perlu terus diberi penekanan serius oleh pihak yang berwajib. Dalam apa pun keadaan dan tindakan yang bakal diambil, melindungi dan mengutamakan kepentingan terbaik bagi anak-anak (to the best interest of the child CRC article harus mengatasi - yang lain. Dr. Zaliha Mustafa Majlis Pimpinan Pusat Biro Strategi, Dasar Latihan, MPWP Parti Keadilan Rakyat f Zaliha Mustafa"(LIVE) Anwar Ibrahim Bersama KM P Pinang, MB Selangor & N Sembilan: Cov...

LEBAI PUN TUNTUT GELARAN....KAH....


Hamfan Taha


 Pada awal awal pemerintahan PH ketika peanugerahan pinggat melaka di berikan masa tu bersusun senarai menteri dan timbalan menteri dari PH ambil anugerah tersebut....apa jadi masa itu..


Pas umno dan para penyokongnya berduyun duyun mengkritik mereka mereka yang menerima anugerah. Bagaikan nak perang dunia cyber di tanah melaya...


Walaupun sebenarnya isu tu tak ada jadi masalah pun kerana kurnian pinggat ni telah berlaku dari zaman BN dan Umno lagi...no issuu bagi saya lah...tapi kerana ia berlaku di zaman PH yang menterinya belum pun sampai setahun jadi Menteri dah di berikan Dato Seri dan macam macam lah...dan hujah hujah yang di kemukan tu ada asas juga...


Tiba tiba PN memerintah pun belum juga setahun sama macam PH dah keluar senarai menteri menteri dapat darjah kebesaran. Bagi saya tu pun semua ok....yang tak oknya ialah zaman PH depa balun semacam....ingatkan dah kembali kepada umno dan pas tak lah jadi macam PH....jadi juga rupanya....


Tapi kali ni geng geng PH pula balun mereka yang terima pinggat....hahahaha ini lah rakyat malaysia....dan cara politik malaysia...masa aku memerintah apa pun boleh....aku dah jadi pembangkang balun...jadi kerajaan sebat apa yang lalu...dua dua sama sahaja sebenarnya...


Cuma dalam perhimpunan agung umno dah 65 tahun belum lah isu pingat ni di bahaskan seingat saya. Dalam PKR dan Amanah pun rasanya tak ada lah yang bangkitkan supaya ketua ketua bahagian di berikan pinggat...kecuali parti Pas je dalam perbahasan mereka ada yang minta supaya dah jadi kerajaan ni bagi dato kat ustaz ustaz ketua bahagian mereka.....tu jer saya nak komenMedia senjata rakyat lawan pemimpin yang bobrok

 


Media senjata rakyat lawan pemimpin yang bobrok


Anakku, Profesor Syed Hussein Alatas seorang pemikir dan sosiologis tersohor negara kita meninggal dunia pada 23 Januari 2007.

Akan tetapi anakku, dalam puluhan atau ratusan tulisan almarhum yang sudah dan belum sempat diterbitkan itu, baba kira ada satu yang mudah dicerna kalian.

Ia bukanlah tulisan sebetulnya, tetapi lebih tepat buah fikir yang baba kutip daripada sebuah wawancara antara majalah Dewan Budaya dengan almarhum pada tahun 1988.

Anakku, kamu harus nanti menjadi pemikir. Hidup ini kita perlu sentiasa berjaga dan berfikir.

Menurut arwah Syed Hussein, pada tahun 1988 – dan baba kira masih atau lebih relevan pada tahun 2021 ialah kita mengalami dua masalah utama.

Menurut Syed Hussein, masyarakat kita berdepan dengan keruntuhan akhlak.

Yang beliau maksudkan dengan runtuh akhlak itu bukan “mabuk-mabuk atau suka main judi”, tetapi ketiadaan rasa taat kepada nilai-nilai moral.

Kalau anak-anak baba melihat keadaan moral kita hari ini. Ia sungguh melemaskan. Kita lihat sahaja suasana berpolitik pada tahun 2020-2021.

Rasuah dan korupsi demikian melata sehingga tidak dapat dibendung.

Syed Hussein bercakap tentang rasuah pada tahun 1998, tetapi lihatlah apakah yang terjadi pada tahun kalian terkurung di rumah kerana pandemik itu? Masih ingat bagaimana kalian lemas di rumah sahaja?

Pada tahun 1988, almarhum berkata, beliau keluar daripada politik kerana melihat tidak ada apa yang dapat dilakukan dalam ruang itu.

Pesan baba, kalian juga jangan sampai masuk ke dalam jurang dan lubuk politik. Ia demikian hina-dina dan kotor.

Kata ikon baba itu: “Politik binasa tidak lagi dapat dicegah,…memang disenchanted dengan politik keseluruhannya kerana pertama sekali perjuangannya tidak sungguh-sungguh dan arus korupsi kuat sekali mempengaruhi segala tindakan.

“Saya berasa tidak kuat untuk menahan atau merubah. Kalau kita tidak dapat mencegah, lebih baik mengasingkan diri”.

Hal ini sangat berkait dengan ketiadaan prinsip moral itu.

Dalam kalangan ahli politik baik pada tahun 1998 mahupun dalam tahun 2021, bahkan mungkin pada zaman kalian dewasa kelak.

Politik itu adalah mainan orang tiada akhlak. Atau yang Syed Hussein sebutkan medan di mana tiada objektiviti.

Maka kita melihat orang politik itu semberono, tiada moral, saling menindas dan kurang sekali khidmatnya untuk kita orang kecil.

Syed Hussein bilang begini, “…Kalau kita umpamanya menjadi anggota daripada satu parti politik, tergantung kepada akhlak juga.

“Kalau akhlak kita itu memang demikian sifatnya, kita tidak memburuk-burukkan parti lain. Kita tidak membaik-baikkan dengan sengaja atau menutup keburukan parti sendiri. Sifat objektif itu boleh dipelihara di mana-mana pun.

“Bahawa seseorang itu memihak tidak bererti hilang objektivitinya. Objektiviti itu sikap, bukan ambil pihak”.

Selain persoalan akhlak yang sudah terbarai itu anak-anakku, baba kira yang paling mustahak dan perlu diberi perhatian teliti ialah umat kita, dalam masyarakat kita tiada pemikir.

Orang kita tidak mahu berfikir, meskipun ada masalah mereka enggan memikirkannya.

Contohnya kalian tercicir pelajaran dalam tahun 2020-2021, adakah pemimpin yang menawarkan idea untuk keluar daripada kemelut tersebut dengan berfikir?

Kenapakah kita tidak berfikir?

Menurut Syed Hussein Alatas, ia berlaku kerana “kebiasaan tradisi”. Memang, kalau kita melihat sejarah kita, mereka yang berfikir dan cuba memberi nilai tinggi kepada pemikiran tidak pernah pun dihargai.

Bahkan baba amat menyetujui pandangan almarhum bahawa kebiasaan menganalisis dan berfikir itu hampir tiada.

Apabila Syed Hussein menyebutkan tentang “kebiasaan tradisi”, yang beliau maksudkan dengan tradisi adalah satu.

Kata beliau, “tradisi yang saya maksudkan ialah tradisi feudal. Tradisi feudal memang kontra fikir”.

Paling baba khuatiri pada tahun-tahun kalian terkurung dek pandemik itu ialah dalam persekolahan kalian yang terbengkalai itu sudah tidak ada pun dorongan untuk berfikir.

Mengapakah sekolah kalian tidak menggalakkan unsur berfikir?

Kata Syed Hussein, puncanya ahli politik, yang mana ketika kalian terpasung di rumah pada tahun 2020 dan 2021 itu politikus bertanggungjawab bernama Mohd Radzi Md Jidin.

Kata Syed Hussein Alatas begini: “Mengapa sekolah tidak menggalakkan unsur-unsur berfikir? Kerana tidak dipandu dan diarah oleh mereka yang berkuasa ke atas sekolah.

“Mereka yang berkuasa, pemimpin tidak memandu dan menggalakkan ke arah itu kerana mereka tidak terdesak oleh rakyat, untuk menghidupkan nilai-nilai itu”.

Justeru menurut Syed Hussein, cara membetulkannya ialah agar rakyat mendesak pemimpin mereka supaya melakukan sesuatu yang mendorong penggunaan akal atau berfikir.

Ini kerana (jika) tidak ada desakan daripada rakyat, pemimpin pun tidak mementingkan soal berfikir.

Malahan kebanyakan mereka tidak berfikir. Jadi arahan terhadap sekolah tidak juga timbul kerana mereka tidak merasai perlunya berfikir.

Ibu-bapa yang semestinya menekankan peranan berfikir ini dalam keluarganya, mereka tidak berbuat demikian.

Oleh sebab itu anak-anakku harus ada yang berani melangkah ke depan untuk memecahkan “lingkaran setan”.

Baba berpegang kepada pendapat Syed Hussein Alatas yang menjelaskan, kita yang harus ke tengah untuk memecah kebuntuan.

Syed Hussein menyatakan: “Untuk memecahkan lingkaran ini, satu-satunya jalan ialah beberapa orang tampil ke muka untuk berusaha dan mengambil peranan itu.

“Siapa sahaja boleh mengambil peranan ini, tanpa memandang kedudukan, tanpa memandang harta tanpa memandang apa-apa”.

Apabila kalian dewasa kelak, kalian mungkin akan tertanya-tanya mengapa baba tidaklah pernah lelah melawan dan mencari jalan membetulkan keadaan di universiti tempat baba berkhidmat.

Ini kerana baba percaya kepada berfikir.

Baba sangat yakin kepada dorongan pemikiran. Baba tidak ragu bahawa dengan berfikir kita boleh merubah keadaan yang terbantut.

Hal ini tertanam dalam fikiran kerana baba sangat menghadami kata-kata Syed Hussein Alatas bahawa kalau keazaman kita kuat, kita dapat membetulkan korupsi, apatah lagi kalau korupsi itu di universiti.

Jadi baba percaya dengan kata-kata Syed Hussein Alatas.

Begini kata beliau: “Satu sahaja cara, intelektual membiak, iaitu dengan berusaha menimbulkan sifat-sifat itu dalamkalangan rakan-rakan.

“Umpamanya kalau dalam satu jabatan universiti, hanya ada satu atau dua orang yang berminat dalam soal-soal intelektual sedang yang lainnya tidak, caranya ialah seorang dua yang berminat ini mesti mencuba mengatasi yang lain.

“Dan yang dua itu mesti mengeluarkan karya-karya sebagai contoh usaha mereka dan kedua-dua orang itu mesti banyak mempersoalkan hal-hal ini dengan mahasiswa mereka.

“Jadi mereka mesti menjadi mubaligh dengan amalan dalam penerbitan, dalam tulisan.

“Dengan cara demikian baru dapat mereka membiak, menambah jenis-jenis mereka.

“Tidak ada cara lain, sebab seorang intelektual itu tidak dibentuk oleh ijazah kertas.

“Jadi soal motivasi, soal keazaman yang kuat ini mesti ada dalam jiwa intelektual itu.

“Dengan ini dia dapat mempengaruhi yang lain ke arah-arah itu”.

Jadi itulah sebabnya hampir tiap malam kalian anak-anakku rimas melihat baba menulis, berkaca mata mencatat atau juga selalu sahaja memberi kuliah atas talian kepada aneka macam grup dan kumpulan anak muda; baik secara terangan atau rahsia.

Kalian anak-anakku mungkin tertanya-tanya mengapa baba tidak menjadi seperti seorang dua kawan di universiti yang tidak pun peduli. Makan gaji dan selamat.

Mereka ini hanya mengalir sahaja dengan masa tanpa pun mahu memecah lilitan setan itu.

Ini juga sekali lagi kerana baba percaya kepada kata-kata almarhum Syed Hussein Alatas. Kalau pun universiti menghukum baba, atau menyekat kemajuan baba, atau tidak mempedulikan, baba tetap harus melakukan.

Syed Hussein dengan keras mengingatkan begini: “Kalau pun terjadi, kerana kehilangan seniority. Umpamanya begini, kawan kita yang dianggap bodoh dia mendapat jawatan, kita tidak. Apa benar kita mesti membodohkan diri, menjadi bodoh pula. Kalau kita anggap diri kita menyumbang dalam pemikiran, tetapi tidak diakui tidak bermakna kita mesti berhenti”.

Akan tetapi anak-anakku, ada beberapa rakan universiti baba itu dek kecewa macam-macam mereka bukan sahaja tidak melawan kebobrokan dan korupsi, malah mereka duduk diam tidak menghasilkan apa-apa dan sekali-sekala berpura-pura ikut sibuk bahawa mereka itu wujud.

Anak-anakku, leter baba agak panjang. Kalian tentu bertanya, bagaimanakah kita boleh membetulkan masalah ketidaktaatan kepada prinsip moral dan ketiadaan usaha berfikir ini?

Misalnya kita tahu pemimpin pada zaman baba muda itu bejat dan bobrok, mungkin pada zaman kalian dewasa nanti akan lebih dahsyat lagi.

Maka apakah yang harus dilakukan – nah, anak-anak, sekali lagi kata Syed Hussein Alatas: “Ia tergantung kepada kita. Kata beliau, kuncinya desakan rakyat.

Apakah wahananya? Media.

Guna sahaja media. Ingat, baba bersenjata dengan pojok baba di portal berita. Ada orang berkincah di media sosial (Instagram, Twitter, atau Facebook).

Ini sudah disebutkan oleh Syed Hussein Alatas, “melawanlah di media”

Kata arwah begini: ”Jalan yang utama melalui media. Ertinya tulisan, ucapan, supaya kita menambahkan lagi kajian, dan desakan rakyat.

“Kalau ini merupakan satu unsur yang berpengaruh, bagus. Umpamanya kalau ada pemimpin kita yang berani, terang-terang berani, kurang ajar, rakyat akan marah.

Oleh kerana dia tahu rakyat akan marah, dia hati-hati. Begitu juga kalau dia tahu rakyat marah kalau dia rasuah – dia akan lebih hati-hati.

Jadi adanya pandangan daripada rakyat menjadi satu ukuran yang kuat. Kalau ini ada, dipengaruhi oleh yang lain-lain”.

Demikianlah anak-anakku sikap baba pada hari kalian terpenjara oleh pandemik dulu.

Ingat anak-anakku, orang lain mungkin masih tidur, akan tetapi tanggungjawab kita yang sudah terjaga atau memang berjaga untuk menggerakkan mereka yang masih lena berdengkur ini.

Jika mereka sudah dikejutkan, tetapi mahu kekal diulit mimpi, argh biarkan, tetapi kalian wajib bangkit dan bergerak segera.

Tinggalkan mereka biar kesiangan. Lambat laun mereka akan sedar dan menurut di belakang kamu. – FMT