KREATIF MAMAT NI DALAM STANDUP COMEDY- PENANG KEDAH PUNYA.


 

KALAU MACAM NI PUNYA PEMIMPIN DAN PENYOKONG YANG RAJIN MEMFITNAH. TAK AKAN ADA SOKONGAN NANTI.


 

TAK APA. KITA SIASAT DAN NAIK MAHKAMAH. DIA SAJA BUAT BERANI. DIA ANTARA YANG AKAN KENA NANTI.


 

WAHAI WALAUN DAN RAKYAT SEMUA. LIHAT DIA SENDIRI MENGAKU DUIT TU DIA CURI. WAN JANA WIBAWA DAH MENGAKU. DIA BAGI DUIT JANGAN DAKWA DIA. DIA YANG MEMANG SAKAW.


 

KAK WOII-HANG JANGAN SAMPAI BUAT FITNAH KAK..HANG JANGAN KAWAN NGAN WALAUN....JANGAN JADI BODO KAK.... KENA TAU BANDING MANA SATU GULA KASAQ DAN GULA HALUIH....


 JV MAHA PENYAMUN + KAKI SAKAU & KETUA PENYANGAKSalahuddin Hisham.


Serigala buat proklamasi mahu perjuangkan nasib Melayu. 


๐—ฆ๐—ฒ๐—ท๐—ฎ๐—ธ ๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿด๐Ÿญ, ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—บ๐—ฎ ๐Ÿฎ๐Ÿฎ ๐˜๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ป + ๐Ÿฎ๐Ÿฎ ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป, ๐—•๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—”๐— ๐—•๐—”๐—› ๐—•๐—”๐—ž๐—ž๐—”๐—› ๐—ž๐—˜๐—›๐—œ๐——๐—จ๐—ฃ๐—”๐—ก ๐—ฝ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—ต, ๐—ฝ๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ถ, ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ต, ๐—ป๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ป, ๐—ฏ๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ต ๐—ธ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ฟ, ๐—ฝ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐—ฎ ๐—ธ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ, ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜†๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—ต ๐—ฆ๐—”๐—ก๐—š ๐—ฆ๐—˜๐—ฅ๐—œ๐—š๐—”๐—Ÿ๐—”? 


๐—ฌ๐—ด ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป, ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ธ๐Ÿฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—น๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—ถ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฐ๐˜‚๐—ฐ๐˜‚๐Ÿฎ ๐—บ๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐—ต ๐—ด๐—น๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ๐—ต ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ณ๐—ฎ๐—บ๐—ผ๐˜‚๐˜€? 


๐—ข๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐Ÿฎ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐— ๐˜€๐—ถ๐—ฎ ๐—ธ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐Ÿฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฟ๐—ผ๐—ป๐—ถ ๐— ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜๐—ต๐—ถ๐—ฟ ๐˜†๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ฟ ๐—ธ๐—ฒ๐—บ๐˜‚๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—น๐—ธ๐—ด ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฆ๐—”๐—ก๐—š ๐—ฆ๐—˜๐—ฅ๐—œ๐—š๐—”๐—Ÿ๐—”? 


Lihat senarai di bawah.


SERIGALA NAK SELAMATKAN AYAM2 DI REBAN?


Dulu apa dia kata pasal Muhyiddin? Skrg apa pula?


Najib dituduh pencuri, perompak, penyamun dan penyangak serta perasuah lalu diatur masuk penjara hanya kerana MAHU BELA RAKYAT TERBANYAK.


Skrg dia bersama dgn si licik Kepala Pencuri, Perompak dan Penyamun serta Kepala Penyangak yg kurung rakyat hingga ramai bunuh diri untuk dia kekal berkuasa.


Melayu mudah lupa. Rakyat susah untuk sedar Mahathir yg lecik ini adalah MAHAZALIM PENINDAS RAKYAT.

.TUAN IBRAHIM TAK FAHAM MATEMATIK POLITIK

 

Kalau Tuan Ibrahim ingin terus bertegas dengan naratif parti yang menang paling banyak kerusi mesti mengetuai kerajaan, eloklah beliau mulakan dengan memperjuangkan pemimpin Pas, bukan pemimpin Bersatu sebagai calon PM jika PN menang PRU16 akan datang….


TUAN IBRAHIM TAK FAHAM MATEMATIK POLITIK 


Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, hanya parti yang memiliki majoriti kerusi di Parlimen patut mengemudi kerajaan.


Beliau mengambil contoh bagaimana ketika UMNO mengetuai kerajaan di era BN sebelum ini telah berjaya mewujudkan kestabilan hampir 60 tahun lamanya.


Kenyataan Tuan Ibrahim ini sebagai menyokong kenyataan Presiden Pas, Hadi Awang yang mengatakan parti itu sepatutnya mengetuai kerajaan kerana memiliki jumlah Ahli Parlimen paling ramai sekali.


Kenyataan Hadi itu sebagai mengktitik PH yang mengetuai kerajaan perpaduan di mana ia bukan diketuai oleh parti yang memiliki kerusi Parlimen Melayu paling ramai, sebaliknya dikuasai bukan Melayu.


Kenyataan Hadi mendapat sanggahan segera daripada Anwar Ibrahim yang menegaskan, soal jumlah majoriti bukan Islam dalam gabungan kerajaan bukan perkara utama, sebaliknya yang lebih penting ialah dasar yang dibawa oleh kerajaan perpaduan.


“Yang penting bukan soal jumlah majoriti ataupun tidak, yang penting dasar.


“Di mana dasar yang (menunjukkan) kita tinggalkan Islam, di mana? Kita khianat orang Melayu, mana? Kita curi tanah Melayu, curi saham, curi projek, di mana?


“Ini penting kita nilai dan jangan gunakan naratif kolot dan jumud yang lalu,” bidas Anwar lagi.


Dalam mempertahankan kenyataan Hadi, Tuan Ibrahim berkata, tiada salahnya Pas menggunakan naratif lama dengan mengatakan bahawa hanya orang Islam boleh memerintah Malaysia.


Katanya, ia adalah berdasarkan keadaan di ketika UMNO mengetuai BN sebelum ini,


Boleh pakai dan diterimakah hujah Tuan Ibrahim ini?


Ada beberapa perkara yang Tuan Ibrahim nampaknya terlupa atau sengaja buat-buat lupa dalam perkara yang disebutkannya ini.


Pertama, ketika UMNO memenangi paling banyak kerusi Parlimen di era BN, ketika itu gabungan tersebut juga memiliki jumlah kerusi Parlimen yang cukup dan selalu melebihi dua pertiga untuk membentuk kerajaan.


Dengan itu, memanglah tidak dipertikaikan penguasaan UMNO dan kedudukan kerusi Parlimen Melayu dalam BN ketika itu.


Kedua, dalam keputusan PRU15 lalu, walaupun Pas memenangi paling banyak kerusi Parlimen iaitu sejumlah 43, gabungan PN yang dianggotainya hanya menang 74 kerusi Parlimen saja.


Jumlah 74 itu jauh daripada 112, jumlah paling mininum bagi mana-mana parti atau gabungan untuk membentuk kerajaan.


Bukan saja dengan 74 kerusi itu PN tidak cukup jumlah untuk membentuk kerajaan, malah juga berada di belakang PH yang memenangi sejumlah 82 kerusi Parlimen.


Jadi, bagaimana dengan jumlah 43 kerusi dimiliki Pas daripada 74 dimenangi PN itu mampu mengetuai kerajaan?


Ini yang Tuan Ibrahim perlu faham dan sedar, maka sebab itulah disarankan ketika itu agar dibentuk sebuah kerajaan perpaduan lantaran tiada mana-mana parti atau gabungan yang boleh membentuk kerajaan secara sendirian.


Dalam pembentukan kerajaan perpaduan itu pula, itu pun setelah PN sendiri menolak untuk bersama, BN yang ada 30 kerusi, kemudian diikuti GPS dengan 23 kerusi, GRS 6 kerusi dan Warisan 3 kerusi, semuanya bersetuju untuk bersama serta bekerjasama dengan PH.


Maka, itulah sebabnya Anwar daripada PKR yang hanya memiliki 30 kerusi Parlimen dalam PH telah diangkat sebagai Perdana Menteri dan peneraju negara ini.


Anwar diangkat kerana beliau ketua PH dan disokong oleh DAP yang memiliki paling banyak kerusi dalam gabungan itu.


Ia sama juga dengan PN, kalaulah gabungan itu yang dipilih untuk menerajui kerajaan, siapa akan jadi Perdana Menteri?


Pemimpin daripada Bersatu atau pemimpin Pas?


Memanglah dalam matematik, angka lebih besar dikira menang dan patut menjadi ketua, namun dalam politik bukan begitu semestinya.


Banyak faktor lain kena diambil kira dan dijadikan pertimbangan, termasuk dari segi kemampuan.


Naratif lama yang disebut dan digunakan oleh Tuan Ibrahim itu tidak semestinya boleh dipakai sepanjang masa kerana matematik dalam buku tidak sama dengan matematik dalam politik.


Kalau Tuan Ibrahim ingin bertegas juga dengan naratif lama itu, beranikah beliau selepas ini bersuara bersama dakwaan parti itu memiliki jumlah Ahli Parlimen paling ramai, maka jawatan Perdana Menteri mesti diberikan kepada Pas jika PN menang PRU16 akan datang? – ShahbudinHusin 04/06/2023.


https://shahbudindotcom.net/

DAH ADA LAPORAN POLIS TERHADAP SANUSI


 

PAK CIK NI BELI PELAN TANAH SEMPADAN PENANG. RUPANYA ADA SEMPADAN.


 

TAK TAAT PEMERINTAH...SIAPA DIA ?


 

BAGUSKAH TEGURAN. PUAD?

 Bagus juga teguran fuad ini .....


Sahabat Amanah


Bagi beliau , Menteri itu dikira perform bila.....


CONTOH 

I. Najib curi duit pencarum TH untuk bayar BONUS & DIVIDEN 4.1B tahun 2017. Amalan tadbir urus yang betul , keuntungan bersih operasi diguna untuk bayar BONUS & DIVIDEN. 


II. Najib samun duit 1MDB 42B 


III. Najib buat hutang SUKUK/BON +/- RM 20B dan disalurkan kepada Valuecap bagi menstabilkan indeks BSKL & RM.


RUJUKAN

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6471908502830885&id=100000353970691&mibextid=Nif5oz


IV. That why , 2009 hingga 2018 prestasi BSKL dan RM dilihat terbaik di era nya.


CATATAN

Fuad dilihat ramai sebagai Think Tank Najib sudah tentu kagum dengan TEORI EKONOMI PALSU Najib 2009-2018.


Beliau masih 'TERKAGUM' dengan Era regim Najib. Najib tinggal kan hutang +/- 1.087T tertinggi dalam sejarah negara. Najib menyebabkan STRUKTUR EKONOMI & KEWANGAN negara hancur. 


Tugas nya @JASA/BTN hanya 'BASUH OTAK' orang Melayu UMNO.PMX LINDUNGI MB GANU ? TAK KOT. JOM BACA.


Abd Manaf Syafie
 PMX akan lindungi YAB MB Terengganu , betul ke.  ? Tak mungkin kot..... ❗❗❗

I. Khir Toyo beli rumah % lebih rendah , 3.5 juta bukan 5.5 juta. Ia itu 57.14% lebih murah.II. LGE  beli rumah % lebih rendah , 2.5 juta bukan 4.27 juta. Ia itu 70.8% lebih murah 


III. YAB MB jual tanah kat bini 500K jer. Nilai pasaran 29.5 juta. Ia itu 5,800% lebih murah 


Khir Toyo & LGE sudah lalui proses pengadilan. 

I. Adakah YAB MB Terengganu akan dilepaskan dari proses pengadilan. ?


II. Adakah YAB MB Terengganu tidak perlu lalui dari proses pengadilan. ?


III. Ramai keliru , 29.5 juta itu kecil. 


Sangat dikhuatiri.....

JIKA PMX tidak memberi tahu  SPRM sesuatu ,  membuat tindakan perlu , siasatan ke atas YAB MB Terengganu dll.Gaya Bahasa YAB MB Terengganu , Kata nya 'KECHIK JER'. Seperti beliau telah ,  sedang dilindungi serta mendapat perlindungan oleh/dari 'SESAORANG'. Siapa gerangan orang itu ❓❓.BATU API VS MENCARI POPULARITI


 

JENAYAH TIDAK ADA TARIKH LUPUT SELAGI BELUM MATI.TUNGGU DAN SABAR


 

HABIS PEJA DIHANTAR KE N9, DIA ORANG N9 KAH?

 


SULU - SANUSI

Adrian Lim


Beberapa tahun yang lalu, negara Malaysia melalui detik hitam dalam sejarah apabila sekumpulan militan Sulu cuba menakluk Sabah.


Kekecohan dan huru hara berlaku. Lalu, beberapa orang anggota tentera dan keselamatan kita terkorban dalam usaha mempertahankan kedaulatan negara ๐Ÿ’”๐Ÿ˜ข


Semuanya berpunca daripada tuntutan militan Sulu ke atas Sabah.


Menurut militan Sulu, Sabah telah dipajak kepada Syarikat Borneo Utara British pada tahun 1800an. Oleh itu, Sabah masih milik Sulu.


Kini, Sanusi membawa skrip yang sama.


Menurut Sanusi, Pulau Pinang telah dipajak kepada Francis Light pada tahun 1700an. Oleh itu, Pulau Pinang masih milik Kedah.


Skrip yang sama ♻️

Naratif yang sama ♻️

Seorang bernama Sultan Kiram Sulu.

Seorang bernama Sanusi MB Kedah.


Mereka gagal mentadbir, gagal membangunkan rakyat sendiri, gagal memajukan tempat sendiri. Maka mereka menunggang agama dan menuntut kawasan orang lain demi menutup kelemahan sendiri.


Semoga Malaysia sentiasa aman dan dijauhi bala yang dibawa oleh Sulu dan Sanusi.KISAH AYAH DAN ANAK

 


Ada satu keluarga ni, si ayah pomen motorsikal manakala anaknya pula pomen kereta. Bengkel mereka bersebelahan. 


Satu hari, datang seorang pemilik kereta hendak betulkan keretanya. Si anak pun  beri pendapat ada beberapa barang perlu ditukar.


Tiba-tiba si ayah cakap yang lain. Ayahnya kata tak perlu tukar barang. Boleh buat cara lain. Si anak tak setuju tapi si ayah berkeras.


Siapa lebih tahu soal kereta? Tentulah si anak kan sebab dia memang pomen kereta. Tapi si ayah kata dia lebih lama jadi pomen. Walaupun dia adalah pomen motor.


Bila si anak tak mahu ikut kata si ayah, lalu ayahnya pun kata anaknya menderhaka. Sebab lawan cakap ayahnya. Boleh ke begitu?


Sedangkan dalam hal ini, sudah tentulah si anak lebih mahir. Tak timbul soal derhaka sebab cakap si ayah tak betul dan boleh menimbulkan masalah lain kepada pemilik kereta itu.


Begitulah dalam politik. Biar pun ahli agama yang bercakap, tapi kalau tak betul, maka tak timbul soal melawan ulama.


Sebab politik bukan kepakaran ulama tersebut. Melainkan ulama itu memang seorang ahli politik. Maksudnya, dia memang ada masuk pilihanraya.


Tapi bila ulama masuk politik, maka jadilah dia ahli politik. Jadi bila kita kritik dia, dikira mengkritik ahli politik. Bukan kritik ulama.


Jangan terkeliru dalam hal ini  ini. Kala lu ulama tak mahu dikritik seperti ahli politik, maka berhentilah dari jadi ahli politik.


Perlu diingat, bila ulama main politik, keputusannya pasti akan dipengaruhi oleh politik. Jadi kita tak lagi boleh mempercayainya sebagaimana kita percayai ulama biasa. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.


Percayalah cakap saya.

Kalau nak jawab, siapa golongan paling NON-PARTISAN di Malaysia, adalah golongan Businessman. 


Mereka sokong mana saja yang jalan… ๐Ÿ˜… 


To be fair, mana2 pun macam tu. Bisnes ni nak bina makan tahun, kena survive mana2 Kerajaan. 


Yang baik kita raikan. Lanjutkan membantu Marhein. 


Mana baik kita sokong, mana salah kita bantah. 


~LM~MOMOK1. Saya pernah baca dalam Malay Dilemma. Nukilan seorang Negarawan 53 tahun dulu. Kata beliau, orang Melayu ni senang dimomokkan. Senang percaya benda tahyul dan bergantung harap kepada bomoh. 


2. Fast forward 50 tahun, sekarang anak2 kita dah susah nak percaya cerita hantu kopek, toyol dan seangkatan. Kalau sakit kita terus ke klinik jumpa doktor. Dah tak main bomoh2. Itu mind shift yang berlaku. 


3. Namun demikian, mind shift dalam politik di kalangan orang kita tak berlaku. Momokan dibuat oleh politikus kepada pengundi Melayu. Misconception dan dumb down rakyat terus dibuat dan tak dibetulkan. 


**************


4. Ini antara momokan yang saya percaya dari kecil dan dipelopori oleh politikus kita. 


MOMOK 1

Hanya perlu undi parti Melayu Islam. Sebab kalau parti lain memerintah, mereka akan tukar Perlembagaan. Buang agama Islam, tukar Bahasa Melayu dan hapuskan sistem Beraja dan hak Bumiputera. 


Fakta: Bila dah besar, baru saya sedar. Kalau nak tukar semua tu di bawah Perlembagaan, bukan hanya kena ada undi 2/3, Majlis Raja2 pun kena setuju sama. Susah nak hadam MRR akan buang agama Islam, hapus hak Bumiputera serta hapuskan sistem Beraja mereka sendiri. Makanya, saya tahu momok 1 ni tipu sekali. 


**************


MOMOK 2 

Kalau tak undi parti Melayu, Malaysia akan jadi seperti Singapura. Orang Cina akan take over dan habislah orang Melayu kita. 


Fakta: bila saya semak fakta sejarah, Singapura terlepas ke British, kerana orang kita berantakan. Masing2 nak jadi Sultan. Makanya, dicagarnya tanah dengan terma selagi ada bintang dan bulan. 


Bila dah tergadai, pendatang masuk dan menetap di Singapura beramai2. Sampai lagi ramai dari kaum peribumi. 70% lebih. Orang kita pun lari. Makanya, hilanglah kuasa politik dalam negeri. Dah tahu semua tu, saya sedar Singapura hilang, tiada kaitan dengan kuasa undi. 


**************


MOMOK 3 

Semua Bumiputera itu Melayu dan Islam. Kita penduduk majoriti. Jangan biarkan orang lain naik tocang. 


Fakta: 69% penduduk Malaysia adalah Bumiputera. Namun bukan semua Melayu islam. Di Sabah dan Sarawak ada Iban Kristian dan Kadazan Islam. Mereka bukan Melayu Islam. Mereka takkan mengaku pun mereka Melayu. Tetapi tetap ada status Bumiputera itu. 


Saya mula sedar dan tahu, bagaimana politikus boleh manipulasi polemik Bumiputera untuk milleage politik mereka. Senjata politik paling ampuh menggunakan isu kaum dan agama. 


**************


MOMOK 4 

Perlu undi parti Islam, kerana negara kita ini sebenarnya negara Islam. Parti Islam perlu wujudkan undang2 hudud di Malaysia. Baru dapat barakah Allah. 


Fakta: negara ni hanya punya 58% Melayu Islam. Bukan 99% seperti Afghanistan atau di negara Arab. Perlembagaan kita iktiraf Islam sebagai agama rasmi. Tapi ia tetap Perlembagaan sekular. Iktiraf semua bangsa dan agama. 


Parti Islam naik memerintah pun, berdolak dalih nak buat hudud. Mereka pun tahu susah. Nampak sangat ia umpan politik yang tak realistik. Kita dah tahu helah mereka. Tambah ada pemimpin lebai naik, bagi alasan susah nak settle masalah air negeri. Tapi boleh pulak beli Mercedes seorang sebijik ๐Ÿคฆ๐Ÿป‍♀️


****************************************


5. Ramai sudah sedar dan tahu, pemimpin Melayu Islam la yang menipu kita selama ini. Bicara soal bangsa, tapi mereka la yang merompak harta negara dan buat banyak salah guna kuasa. Anak2 dan kroni kaya raya. Tak ingat dunia. 


6. Tapi digelarnya kita malas dan angkuh tak pandai berniaga. Walhal, geng mereka berniaga semua ditatang atas silver plate jua. Dibantu Kerajaan sini sana. Harta berbilion di simpan di luar negara. Tak bayar cukai jua. 


7. Sekarang momokan mereka kita dah sedar. Seperti kita sedar tidak wujud pun hantu kopek dan toyol. Itu semua tahyul. 


8. Sama juga lah. Tahyul politik ini tak boleh dibiarkan. If we want to change the politics, we have to change the society. 


9. Ibubapa, perlu bagi fakta sebenar kepada anak2. Terutamanya geng UNDI18 yang baru boleh mengundi. Mereka yang cepat terhadam momokan. Isu agama dan kaum akan jadi senjata paling berkesan. Mind shift politik itu perlu berlaku cepat. Kalau tak negara akan terhumban. 


10. Kita undi pemimpin bukan sebab label: liberal, sekular, wahabi, syiah atau Sunni. Atau semata2 sebab dialah pejuang tegar untuk kaum Melayu, pejuang kaum Cina, India, Iban, Kadazan atau setiap kaum lain. 


11. Kita undi kerana beliau selayaknya memimpin negara. Menyatukan anak bangsa. Membawa Malaysia ke mercu jaya. 


12. Kuasa undi di tangan kita. Bukan atas penunggang bangsa dan agama, pelopor momokan jahat, buat kita takut sentiasa. 


Salam hormat,

Liyana MarzukiBELAJAR HORMATI ORANG WALAU SEKECIL MANA DIA. NILAIKAN MANUSIAWI.


 

ADA SESUATU YANG LEBIH BESAR AKAN BERLAKU BEEKAITAN SKANDAL TANAH TERENGGANU


 

SANUSI CUMA BAWA ISU PERKAUMAN,KENEGERIAN DAN ALIH ISU KEDAH YANG LEMAH DI BAWAH BELIAU


 

KES TANAH TERENGGANU KE SPRM

 

Juwari Md Yusof

MB TGANO salahguna kuasa..kenapa jual murah tanah melayu RM500.000.00.Mari lekas tonton video penerangan ini tunjuk sekali pada adik beradik anda,sanak sedara kamu,kawan2 sekerja sepermainan masing2 biar semua tau sape sebenarnya MB PAS TERENGGANU https://twitter.com/CXinfei/status/1664491499546107904


Skandal penjualan tanah harga di bawah pasaran milik rakyat kepada persatuan isteri wakil rakyat PAS memasuki fasa baharu apabila Ketua Pemuda UMNO Terengganu membuat laporan rasmi kepada SPRM.Ekoran tindakan tersebut PAS Terengganu melalui pelbagai pihak dan saluran mula gelabah dan bertindak menyerang balas dengan naratif UMNO-BN ketika menjadi kerajaan negeri sebelum ini merampas tanah milik rakyat secara zalim,itu adalah tuduhan liar PAS.Sebuah kerajaan negeri atau pusat ada asas kukuhnya sendiri apabila bertindak mengambil atau membatalkan semula pemberian tanah tersebut.


Buktinya mudah, tanah yang di jual di bawah harga pasaran dan menjadi isu besar sekarang ini yang juga di namakan oleh PAS Terengganu sebagai Dataran Khairunnisa ini sebenarnya berlaku “penjualan dua kali”. Pelik bukan?Untuk rekod tanah tersebut pernah di berikan kepada Koperasi Insaf Terengganu Berhad (KOINSAF) milik pemimpin PAS Terengganu pada tahun 2003 iaitu ketika Presiden PAS Abdul Hadi Awang menjadi Menteri Besar Terengganu.KOINSAF di tubuh pada 29 Disember 2021 di pengerusikan oleh Bendahari PAS Kemaman Roslin Abdul Rahman.Setiausaha Politik Abdul Hadi Awang ketika itu Hussain Ismail adalah Ahli Lembaga Pengarah KOINSAF.


Tanah ini pernah menjadi tapak Mahkamah Syariah dan pejabat kerajaan itu di beri kepada koperasi milik pemimpin PAS Terengganu dengan bayaran premium RM340 ribu.Memandangkan kedudukan tanah itu yang strategik dan berkepentingan rakyat, kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional pada 2005 terpaksa membuat pengambilan balik tanah tersebut.Kerajaan negeri ketika itu terpaksa membayar kepada KOINSAF sebanyak RM8.06 juta, iaitu nilaian semasa tanah tersebut.Dengan pembayaran itu, KOINSAF dan pemimpin PAS Terengganu telah menerima ‘keuntungan’ sekitar RM7 juta. 


Kini sekali lagi PAS menjadi Kerajaan Negeri Terengganu dan antara perkara pertama mereka lakukan adalah menjual tanah tersebut lagi sekali kepada “PAS” dengan menggunakan persatuan isteri wakil rakyat PAS sebagai pembeli?Berapa kali Pas meraih keuntungan?SPRM perlu menyiasat dari awal penjualan aset rakyat kepada PAS bermula dari Hadi menjadi MB.Itu yang seadilnya bagi rakyat.Jika Khir Toyo di dapati bersalah membeli tanah prime di bawah harga pasaran bagaimana pula dengan kes ini?Malah Lim Guan Eng juga sedang menghadapi perbicaraan dengan kes yang sama iaitu membeli banglo di bawah harga pasaran.Bezanya Khir Toyo dan Guan Eng membeli tanah milik persendirian dan bukannya tanah milik rakyat(huraian kes boleh anda baca di handsard mahkamah).


Kesimpulannya, PAS lupa atau tidak bercerita benar kenapa ribuan lot tanah di ambil semula oleh kerajaan UMNO BN ketika itu dan bukannya cuba tutup bangkai gajah dengan seluar dalam.Syabas dan tahniah Ketua Pemuda UMNO Terengganu.Pemimpin lain termasuk pemimpin masyarakat wajar membuat laporan kepada SPRM juga.Tanah rakyat di jual kepada parti politik dengan harga tidak masuk akal!


DATARAN KHAIRUN NISSA ingat nama ini jangan lupa di peti undi PRN 6 negeri nanti.NAK ISLE KA NAK 8 BILLION.KAH..KAH..KAH


 

KERAJAAN PERSEKUTUAN YANG BAYAR. ISU DENGAN PENANG ISU LAIN.


 

BERUNTUNG MURID NI. TERUS DAPAT INFO DARI PAGAR RUMAH.


 

KENA KE PUAK DIA. KEMAIN LAGI KATA ISU KECIL. PENYAKAW JUGA.. Kalau dia yang buat, isu kecil. Padahal yang jadi isu sebab dikatakan pada harga rendah dari pasaran. Jual pula kepada isteri wakil rakyat.


Walaun pasti akan pertahankan walau jelas ianya babitkan harta rakyat. Tapi kalau PH buat, walaupun tak babitkan dana rakyat, melompat bukan main.


Nampaknya kronisme dalam PAS dan PN ni bukan asing lagi. Patutlah benci sangat mereka kepada DS Anwar. Kita boleh faham sekarang. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.SANUSI. SILA BAWA KES KE MAHKAMAH
 Ambil tindakan kepada penyebar berita palsu tu je tak cukup YB Fahmi Fadzil. Yang memulakan cerita mengarut tu pun kena ambil tindakan. Sila dakwa Sanusi sebab dia yang mulakan perkara ni. Guane boh?


 

Raja Gelap 


.PADU. INI JAWAPAN PM 

PUNYA JAHAT ADU DUMBA. AKHIRNYA TAHU MEREKA BAIK BAIK SAHAJA..

 

Penat PN fitnah DSAI  konon anti Syed mMokhtar.

Rupanye mereka rapat macam adik beradik.Orang ingat Syed Mokhtar Atok punya proksi.

Rupanya semasa DSAI jadi Menteri Pertanian memberi beliau banyak peluang.


Cilakak punye PN.๐Ÿ˜…TERSEBAR DOKUMEN TANAH YANG DIJUAL PEMIMPIN PAS.RMS


 Tersebar dokumen tanah bernilai  RM30 juta dijual pada  Persatuan Isteri Wakil Rakyat PAS  Terengganu dgn harga TAK MASUK AKAL  iatu RM550 ribu sahaja dan membinggungkan semua pihak kecuali MB Terengganu dan Walaun PAS..!!


MASA JADI KERAJAAN TAK TAU NAK MINTA. ADA PEMIMPIN PUN TAKUT NAK MINTA. APA PUNYA TAK GUNA PEMIMPIN


 

LAIN TANYA LAIN JAWAB

 


Mukhlis  Addie


Apabila wartawan tanya siapa yang pelawa Dato Seri masuk kerajaan perpaduan... 


ini jawapan Tok Guru Abdul Hadi AwangMARKUP UNTUNG ATAS ANGIN ITU BUKAN PENIPUAN DAN RASUAH ?

 Mark up & untung atas angin tanah kerajaan harga RM30 juta dijual kepada isteri wakil rakyat dengan harga RM500 ribu itu isu kecil.


Walaun mesti setuju sangat. Itu bukan rasuah, itu sedekah, kasihan isteri wakil rakyat kan orang susah 


#PASGadaiTanahRakyat
TAK SEKOLAH SAJA YANG TAK TAU MANA SATU GULA YANG DIPAKAI


 

TAK ADAKAH ORANG LAIN YANG NAK DIHANTAR KE N9


 

MAHIADDIN DAH TAHU DIA AKAN KE PENJARA. TIADA TEMPAT SELAIN BERHARAP PADA ATOK


 

KERTAS SIASATAN แบžUDAHBLENGKAP UNTUK PEGUAM NEGARA AMBIL TINDAKAN


 

ELOK PH 22 BULAN JATUH. APA USAHA PMX BUAT DAN USAHAKAN KE ARAH KEISLAMAN.ADA KUASA TAK BUAT PUN.


 

4 SYARAT UTAMA KENAPA PENANG BUKAN DIBAWAH KEDAH.


 

KENAPA SYED MOKHTAR MENGHARGAI PMX DAN MENGANGGAP BELIAU ADALAH ABANG.


 

PERTIMBANGAN UNTUK PENIAGA KECIL.PMX TAK SEMBANG SAJA.


 

MASA ADA KUASA KAMU PN TAK BUAT PUN. MASA TAK ADA KUASA KAMU CAKAP BAB BANGSA, BAB AGAMA BAGAI...SEMBANG NAK MENIPU MELAYU