KEJUTAN!! - Jika NAZRI AZIZ Tarik Sokongan Pada MUHYIDDIN - Apa Jadi PN?

Isu Semasa

Big Live : Grand Coalition Akan Memberi Anwar Ibrahim Menjadi PM. Betul ...

GAGALIS....KERAJAAN YANG GAGAL

 


Faezuddin Puad


1. Kalau tahun lepas buat PKP, kita paham. Semua tak bersedia. Baru kali pertama. 


2. Tahun ini berulang lagi PKP. Orang yang sama umum. 


3. Bila umum PKP tapi tak umum bantuan.


4. Umum PKP tapi tak umum SOP atau syarat-syarat.


5. Tak belajar daripada pengalaman PKP tahun lepas? Nampak masih terpinga-pinga, masih huru hara. Seolah-olah tak tahu nak buat apa.


6. Rakyat dibiar dalam keadaan tertanya-tanya, resah, risau dan keliru. Boleh ke kerja? Sekolah buka ke tak? Ada bantuan ke tak? Boleh berniaga atau tak? PKP tapi boleh berbasikal atau joging?  Industri apa boleh buka? 


7. Apa maknanya semua ini? Maknanya kerajaan hari ini kerajaan yang gagal. Gagal mengawal krisis, gagal mentadbir dan gagal menyampaikan maklumat kepada rakyat dengan berkesan. 


Sekian terima kasih.KENYATAAN MEDIA 11 Januari 2021

 KENYATAAN MEDIA

11 Januari 2021


PELAKSANAAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) 13 JANUARI 2021


Saya mengambil maklum pengumuman Perdana Menteri sebentar tadi terkait Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang akan dilaksanakan pada 13 Januari ini. Ini bermakna kerajaan tidak menggunakan kesempatan ini untuk mengumumkan darurat. 


Dalam minggu-minggu mutakhir ini kerajaan tidak memberi sebarang respon terkait strategi dan langkah yang akan diambil dalam membendung penularan wabak COVID-19 yang kini telah melebihi 2000 kes setiap hari secara konsisten. 


Wujud banyak spekulasi, kekeliruan dan panik yang berlebihan sejak Jumaat lalu tatkala rakyat dan negara gelisah menunggu pengumuman yang bakal dibuat Perdana Menteri hari ini. Namun, tanpa penjelasan lanjut dari MITI, para majikan dan pekerja sekali lagi tidak diberikan masa yang cukup bagi membuat persiapan untuk PKP. Sistem kesihatan kita sedang tenat dan langkah ketat yang diumumkan hari ini adalah sangat diperlukan bagi mengurangkan beban para petugas barisan hadapan. 


Perdana Menteri berkata sistem kesihatan kita di tahap yang sangat kritikal. Maka, bertitik tolak dari perkembangan ini, saya menggesa kerajaan untuk mengawal ketat dan tegas melalui SOP tanpa cenderung kepada mana-mana pihak, tanpa mengira pangkat, jawatan mahupun kecenderungan politik. Pilihanraya negeri Sabah telah membuktikan kepada kita semua bahawa virus ini tidak mengira sesiapa saja. 


Seperti yang telah berkali-kali sebutkan sebelum ini, kerajaan mesti mengkaji dan memikirkan strategi untuk jangka panjang dan yang lebih berkesan bagi membendung penularan penyakit ini. Pengujian besar-besaran (mass testing/pooled testing) dan pengesanan kontak (contact tracing) yang lebih berkesan dari aplikasi MySejahtera. 


Saya juga menggesa kerajaan untuk bersikap telus berhubung data dan bantu pelbagai pihak untuk lebih faham di mana titik punca (hotspot) sebenar, terutamanya yang melibatkan pekerja-pekerja asing. Kementerian Kesihatan berkata mereka sedang mengkaji kaedah ‘pooled testing’, namun belum ada metode dan panduan mengenainya. Negara-negara lain telah membuktikan metode ini lebih berkesan dari hanya mengawal pergerakan. Justeru, saya ulang ketelusan sangat penting saat ini. 


Malangnya, pengumuman terbaru ini akan terus mengesankan sektor perniagaan dan aktiviti ekonomi yang masih belum kebah dari dampak beberapa PKP sebelum ini sejak bulan Mac tahun lalu. Saya mendesak kerajaan untuk lebih telus terkait realiti kewangan dan ekonomi negara dan bagaimana dana dapat disalurkan kepada mereka yang benar-benar memerlukan. 


Banyak perniagaan, terumatanya PKS atau IKS masih belum menerima subsidi upah dan mungkin tidak lagi tertampung dengan kesan pandemik. Langkah terkini hanya menjadi titik kritikal pada perniagaan-perniagaan yang di ambang penutupan. 


Ramai yang akan kehilangan kerja. Ramai yang akan dihempap kemiskinan. Kerajaan digesa untuk mengumumkan segera peruntukan sebanyak RM500 juta untuk dua minggu seterusnya termasuk bantuan-bantuan lain seperti subsidi upah dan bantuan untuk perniagaan atau perusahaan yang terjejas. Kerajaan juga mesti mengarahkan semua untuk segera melaksanakan kembali moratorium pinjaman sehingga diberitahu kelak. Langkah dan pengumuman ini mesti dibuat segera. 


Selain kesan pandemik, beberapa negeri juga kini dibebani dengan masalah banjir dan perlukan bantuan segera. Pusat-pusat pemindahan sementara mesti dipantau rapi bagi memastikan pelaksanaan SOP yang ketat dan mencegah kewujudan kluster-kluster baru. 


Inilah masanya untuk menonjolkan kepimpinan yang bertanggungjawab, dan kerajaan harus sedar dari berkhayal supaya keadaan tidak semakin memburuk. Rakyat amat-amat berhak dan memerlukan kepimpinan yang lebih baik dan tegas saat ini. 


ANWAR IBRAHIM
MENJAWAB TUDUHAN 30 DALIL ZAHID HAMIDI PERLU BERUNDUR

 

Tuduhan 1: Kes Mahkamah

Zahid Hamidi berhadapan dengan 87 kes mahkamah. Bagaimana UMNO hendak bangkit menjadi kuat.

Jawapan:

Ketika regim PH berkuasa dibawah Dr Mahathir, Zahid Hamidi diarahkan membubarkan UMNO dan semua ahli diserap dalam Bersatu. Kalau Zahid bersetuju, sudah tentu beliau terlepas dari dakwaan di mahkamah. Dengan semangat juang yang kental, beliau sanggup menghadapi dugaan dan berkorban demi parti keramat UMNO. Kalau orang lain ketika itu belum tentu UMNO masih wujud hingga sekarang. Pemimpin seperti Zahid adalah antara sebab mengapa UMNO masih berpengaruh.

Tuduhan 2: LIABILITI KEPADA UMNO

( ZAHID Dicabar Calonkon Diri Sebagai Calon PM UMNO Untuk PR 15 Jika Dia Yakin Diri Sendiri Bukan Liabiliti )

Jawapan:

Zahid Hamidi bukanlah pemimpin gila jawatan. Dengan asas ugama yang ada pada dirinya, beliau tahu bahawa kita tidak perlu terlalu meminta minta jawatan (hard up) untuk jadi Perdana Menteri. Berserah kepada qada dan qadar kerana semua itu ketentuan Allah.

Tuduhan 3: 60% AHLI UMNO TIDAK MENYOKONG ZAHID DALAM PEMILIHAN UMNO

Jawapan:

Ketika Zahid Hamidi tidak mempunyai apa-apa kuasa setelah UMNO kalah dalam PRU 14, beliau menang dalam pertandingan 5 penjuru. Mengalahkan tokoh hebat seperti Tengku Razaleigh dan Khairy Jamaluddin.

Sehebat Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri pun hampir kalah dengan Tengku Razaleigh Hamzah ketika pemilihan Presiden UMNO 1987.

Ini menunjukkan Zahid Hamidi mempunyai sokongan akar umbi yang kuat.

Tuduhan 4: REKOD KALAH DALAM PILIHAN RAYA KECIL 4 KALI SEBELUM DIAMBIL ALIH OLEH TOK MAT

Jawapan:

Ketika PH baru memerintah, rakyat masih menunggu janji ‘bulan bintang’ untuk ditunaikan. Lagipun 4 kawasan PRK tersebut adalah kubu kuat PH seperti Sg Kandis dan Seri Setia. Balakong dan Sandakan adalah kawasan majoriti pengundi Cina.

Selepas Zahid mengambil alih jawatan Presiden dari Tok Mat, UMNO menang bergaya di Kimanis, Chini dan Slim.

Tuduhan 5: MEMBAWA KEMBALI SIFAT BONGKAK , ANGKUH & SOMBONG YANG DIBENCI RAKYAT & AKAR UMBI UMNO

Jawapan:

Zahid dituduh bersikap sombong dan ‘Abang Besar’ namun apa yang pasti adalah sebaliknya. Ketika Dr Mahathir meletakkan jawatan PM7, untuk memilih PM8, beliau menyokong TSMY sebagai PM, sedangkan Zahid adalah Presiden kepada parti yang terbesar dalam gabungan yang akan membentuk kerajaan.

Krisis politik Perak juga menunjukkan sikap merendah diri beliau apabila sanggup memohon maaf kepada PAS dan PPBM walaupun kedua dua parti tersebut lambat hadir ketika dipanggil mengadap oleh Sultan Perak.

Tuduhan 6: ZAHID PUNCA BERBELAS AHLI PARLIMEN UMNO BERHIJRAH KE PPBM

Jawapan:

Bukan mudah menjadi pembangkang ketika Dr Mahathir berkuasa. Dengan strategi pecah dan perintah Mahathir ketika itu, ramai yang tewas dalam perjuangan. Orang yang mempunyai jiwa yang kental saja sanggup bertahan.

Ada hikmah disebalik itu, sebenarnya UMNO beruntung kerana kita mengetahui yang mana pemimpin yang ikhlas dan mana pemimpin yang hanya berpura-pura dalam perjuangan ini.

Tuduhan 7: KHIANAT AUTONOMI POLITIK UMNO SABAH

( Membuat Keputusan Peribadi Tanpa Berbincang Dengan Ketua – Ketua Bahagian UMNO Sabah )

Jawapan:

Bung Mokhtar Raden adalah Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah selayaknya diberi kepercayaan untuk mengetuai kempen pilihanraya tersebut. Semasa itu Bung Moktar dilihat seorang pemimpin yang mampu menambat hati rakyat Sabah disebabkan kelantangannya berhujah di Parlimen.

Malangnya ketika kempen tersebut, UMNO telah disabotaj oleh parti sekutu dan lebih malang apabila ada pemimpin tertinggi UMNO Pusat yang bersungguh sungguh mahukan Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah yang baru.

Tuduhan 8: KRISIS DI PERAK PETANDA UMNO PERLUKAN KEPIMPINAN BAHARU

Jawapan:

Krisis politik Perak menunjukkan kebijaksanaan Zahid Hamidi dalam misi menukar MB yang bermasalah. Menguji kesetian kawan juga menguji pengaruh dengan parti lawan. Keberhasilan sesuatu matlamat tanpa menimbulkan persengketaan antara UMNO dan PN serta UMNO dan PH. Tidak ramai pemimpin yang mempunyai ‘skill’ sebegitu rupa dalam persada politik tanahair,

Tuduhan 9: PRESIDEN UMNO YANG PALING LEMAH DALAM SEJARAH UMNO

( Hanya Mahu Selamatkan Diri Sendiri & Bukan Demi Parti , Rakyat Dan Negara )

Jawapan:

Zahid Hamidi mengambil alih kepimpinan tertinggi UMNO ketika baharu sahaja kalah dalam PRU 14. Dengan pemdakwaan terpilih kerajaan PH terhadap pemimpin UMNO dan diteruskan oleh kepimpinan Muhyiddin, beliau mampu mengemudi parti keramat UMNO dengan jayanya. Zahid satu satunya Presiden UMNO yang menerajui Parti ketika UMNO hilang kuasa. Akaun UMNO dibekukan oleh kerajaan pimpinan Mahathir dan diteruskan oleh kepimpinan Muhyiddin walau mahkamah mendapatiianya tiada kaitan dengan 1 MDB. Bukan mudah menguruskan parti dalam kekurangan dana namun Zahid mampu melakukannya.

Tuduhan 10: TIDAK HORMAT INSTITUSI RAJA

( Keputusan dan Tandatangan Peribadi Dengan Menggunakan Nama UMNO Tanpa Berbincang Dengan Biro Politik , Majlis Tertinggi dan Ketua Bahagian Umno dalam sokongan kepada Anwar Ibrahim )

Jawapan:

Najib Razak menafikan dan SUA PKR Saifuddin Nasution juga mendakwa tidak mengetahui sokongan tersebut.

Sekiranya surat sokongan tersebut tulin, sudah tentu YD Agong akan memanggil mengadap Zahid dan Najib untuk pengesahan. Selepas Anwar Ibrahim mengadap YD Agong, tiada apapun yang berlaku dan Anwar masih ketua pembangkang dan Muhyiddin masih PM.

Tuduhan 11: KHIANAT SEMANGAT PERLEMBAGAAN & MAJLIS DEWAN TERTINGGI BARISAN NASIONAL ( MCA & MIC )

( Menggantikan jawatan SUA BN dengan melantik Ahmad Maslan)

Jawapan:

Melantik SUA BN adalah prerogatif Pengerusi BN. Seorang Setiausaha Agong adalah sebagai jurucakap Pengerusi dan Parti yang mana sepatutnya Pengerusi selesa untuk melaksanakan tugas.

Sudah menjadi tradisi bahawa SUA UMNO juga SUA BN. Melantik dan mengganti SUA sudah berlaku berpuluh puluh kali dalam sejarah UMNO BN tanpa menimbulkan sebarang masalah.

Tuduhan 12: KHIANAT MUAFAKAT NASIONAL

( Keputusan Peribadi Tidak Daftar MN Tanpa Merujuk Kepada Majlis Tertinggi UMNO )

Jawapan:

Annuar Musa mendakwa Zahid enggan mendaftar MN, Nik Amar pula mendakwa MN tidak boleh didaftarkan disebabkan telah ada pihak lain yang telah mendaftarkan perkara yang sama.

Sekiranya MN boleh didaftarkan sepatutnya SUA UMNO dan SUA PAS berusaha kearah itu.

Tuduhan 13: KHIANAT PAS (PAS juga dikhianati dan kerajaan PAS bersama PN dijatuhkan di negeri Perak).

Jawapan:

Kerajaan PN di Perak tidak diganti kerana kerajaan PN masih berkuasa. Yang ditukar hanya MB yang bermasalah.

Tindakan pimpinan UMNO seharusnya dipuji kerana dapat mengembalikan kepercayaan rakyat negeri Perak terhadap kerajaan Negeri.

ADUN PAS pun dapat jawatan exco dan tidak timbul sebarang perasaan tidak puas hati dari mereka. Yang peliknya ada pemimpin tertinggi UMNO yang masih terkilan walau krisis tersebut telah dapat ditangani dengan baik.

Tuduhan 14: KHIANAT PERJUANGAN UMNO

( Perjuangan UMNO ‘No Anwar No DAP’ juga sudah dikhianati beberapa kali).

Jawapan:

Kalaulah benar dakwaan tersebut, semasa krisis politik Perak adalah peluang terbaik untuk membentuk kerajaan bersama PKR dan DAP, tapi Zahid masih utamakan permuafakatan bersama PAS dan Bersatu. Sanggup memohon maaf walaupun wakil mereka lambat hadir mengadap Sultan. Mengekalkan prinsip perjuangannya dlm tindakan.

Tuduhan15: KHIANAT KEPUTUSAN MAJLIS TERTINGGI UMNO

Keputusan Majlis Tertinggi UMNO sudah banyak kali tiada kerjasama dengan Anwar dan DAP.

Jawapan:

Tuduhan yang tidak ada asasnya. Walaupun sudah dinafikan oleh Najib dan Lim Guan Eng tetapi tuduhan Annuar masih berkisar tentang perkara yang sama.

Tuduhan 16: KHIANAT PERJUANGAN MELAYU DENGAN SOKONG ANWAR & DAP.

(Annuar Musa mendedahkan terdapat sokongan hitam putih kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dianggotai BN).

Jawapan:

Sekiranya benar dakwaan dakwaan tersebut, ianya hanya bersifat strategi politik. Politik dan peperangan mempunyai beberapa persamaan.

Untuk memenangi sesuatu peperangan, kita dibolehkan menggunakan muslihat tanpa mengabaikan prinsip asas perjuangan.

Masalahnya bila ada anggota pasukan yang mendedahkan rahsia taktik peperangan kepada pihak musuh.

Tuduhan 17: PERCUBAAN & PERUNDINGAN MEMBABITKAN DAP YANG DIISTILAHKAN PEMBENTUKAN JAJARAN BARU POLITIK

Annuar berkata, selain itu, wujud percubaan dan perundingan Zahid Hamidi membabitkan DAP yang diistilahkan Pembentukan Jajaran Baru Politik.

Jawapan:

Kerajaan hanya mempunyai majoriti tipis dan rapuh. Keadaan politik ini tidak baik untuk pertumbuhan ekonomi negara. Sepatutnya kerajaan pimpinan Muhyiddin mencari jalan untuk menguatkan jumlah majoriti tersebut.

Muhyiddin boleh berunding dengan Mahathir dan Shafie Apdal untuk membuat jajaran politik baru demi kestabilan politik negara, tetapi hal ini tidak berlaku.

Sesuatu mestilah dilakukan sekiranya pembubaran parlimen dan pilihannya tidak boleh dilakukan dalam masa terdekat.

18.0 : KHIANAT RAKYAT MALAYSIA

Ketika rakyat sedang susah dan negara sedang berdepan dengan Covid -19. Front Liner kita juga risikokan nyawa mereka untuk berperang dengan virus ini. Zahid Hamidi bersama dengan Najib cuba berunding dengan DAP dan Anwar untuk gagalkan budget 2021. Percubaan ini juga sah tidak menghormati amanat Agong supaya budget tidak dipolitikkan.

Jawapan:

Belanjawan 2021 telahpun diluluskan dengan sokongan Zahid dan Najib. Sokongan itu dengan syarat kebajikan rakyat dipelihara iaitu pengeluaran wang KWSP sebanyak RM 10 ribu dan moratorium 6 bulan.

Pada rundingan pra kelulusan bajet, kerajaan bersetuju syarat tersebut namun memungkiri setelah mendapat sokongan kelulusan.

19.0 : KHIANAT KESELAMATAN , KESIHATAN , NYAWA RAKYAT & NEGARA MALAYSIA

Semasa negara sedang berhadpaan dengan angka lebih daripada 2000 Covid setiap hari dan dijangka akan mencecah 5000 sehari Zahid Hamidi pula membuat gerakan hendak membuat PR 15 pada masa ini. Adakah demi menyelamatkan diri daripada kes mahkamah lebih penting daripada kesejahteraan rakyat dan negara.

Jawapan:

Politik negara tidak stabil dan rapuh disebabkan oleh majoriti tipis yang diperolehi kerajaan sekarang.

Kerajaan yang tidak stabil menyebabkan ekonomi juga tidak stabil. Tiada langkah yang diambil oleh kerajaan untuk memulihkan ekonomi yang merundum, sebaliknya meneruskan dasar PH menjual aset negara dan menghentikan pembangunan.

Penangguhan HSR dengan denda yang dijangka hampir RM 800 juta amat merugikan. Disamping itu projek prasarana lain seperti Pan Borneo, CSR, LRT 2-3 dan MRT 2-3 begitu perlahan kemajuannya.

Sesuatu mestilah dilakukan untuk memulihkan ekonomi negara yang hampir nazak.

Tuduhan 20: BERKALI – KALI BONGKAK , ANGKUH DAN SOMBONG MEMBUAT KEPUTUSAN PERIBADI TANPA PERBINCANGAN DENGAN AHLI MAJLIS TERTINGGI UMNO , KOMPONEN PARTI LAIN DALAM BN , PAS DAN PELBAGAI PIHAK

Setiap tindakan peribadi yang bersifat ditaktor tanpa berunding , berbincang dan menghormati orang lain adalah satu sifat kepimpinan yang seharusnya ditolak oleh pelbagai pihak.

Jawapan:

Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO paling kerap diadakan sejak Zahid menerajui kepimpinan parti.

Walaupun UMNO jadi pembangkang dan sebahagian kecil kerajaan PN, Ibu Pejabat UMNO sentiasa meriah dengan mesyuarat dan perjumpaan berbanding dahulu.

Zahid juga dilihat sentiasa mendengar pandangan akar umbi. Sebagai contohnya adalah usul dari Persidangan Bahagian baru baru ini.

Tuduhan 21: PUNCA PEPECAHAN UMNO

UMNO dibawah kepimpinan Zahid Hamidi tidak konsisten , sentiasa Flip-Flop dan tiada halu tuju. UMNO kini berpuak – puak dan memiliki pelbagai kelompok kerana Zahid sebagai Presiden yang seharusnya menjadi agen penyatuan pula menjadi agen pepecahan.

Jawapan:

Dalam sejarah UMNO sejak dari penubuhan telah mengalami beberapa siri perpecahan sehingga tertubuhnya parti parti serpihan. PAS, Semangat 46, PKR adalah parti yang ditubuhkan akibat perpecahan dalaman UMNO.

UMNO dibawah kepimpinan Zahid tidak menghadapi perpecahan yang teruk sebagaimana dahulu.

Tuduhan 22: PUNCA PEPECAHAN UMMAH , MELAYU & ISLAMIC

Kerjasama erat antara UMNO , PAS dan PPBM untuk menyatukan UMMAH , Melayu dan Islam pada mulanya sudah tercapai. Namun begitu , demi menyelamatkan diri Zahid berpolitik sehingga menyebabkan pepecahan yang kini begitu ketara.

Jawapan:

Terdapat laporan dari akar umbi UMNO bahawa terdapat percubaan agen PPBM untuk memancing ketua cawangan dan ahli-ahli UMNO menyertai parti itu. Mereka ditawarkan wang sehingga berjumlah RM 20 ribu. Hal ini sudah tentulah membimbangkan kerana perbuatan khianat rakan sekutu dalam gabungan.

Perkara ini tidak boleh dibiarkan kerana jika tiada tindakan, ianya akan melemahkan parti.

Tuduhan 23: KHIANAT PERIKATAN NASIONAL

(Zahid sendiri meminta supaya kuatkan Perikatan Nasional. Zahid sendiri keluar daripada Perikatan Nasional. Zahid sendiri kembali kepada Perikatan Nasional. Zahid sendiri pertimbang semula sokongan kepada Perikatan Nasional. Zahid sendiri meminta supaya gencatan politik terhadap Perikatan Nasional).

Jawapan:

Zahid bukan pemimpin diktator. Beliau sentiasa mendengar pandangan akar umbi UMNO. Oleh sebab itu Zahid disenangi oleh majoriti ahli UMNO, bukan seperti sesetengah pemimpin tertinggi UMNO yang sentiasa melawan arus.

Persidangan UMNO Bahagian yang berlangsung pada 1-3 Jan 2021 majoritinya membawa usul supaya UMNO memutuskan hubungan dengan PPBM. Selain itu akar umbi UMNO mahukan supaya PRU 15 diadakan dalam suku pertama tahun ini.

24.0 : UMUM GENCATAN POLITIK DEMI COVID 19 TETAPI KINI TIKAM DARI BELAKANG.

(Bagi memastikan agenda menangani COVID-19 dan membantu rakyat yang sedang dihimpit kesusahan).

Jawapan:

UMNO dibawah Zahid sentiasa memperjuangkan nasib rakyat. Walaupun tiada kuasa, beliau tetap memperjuangkan pengeluaran KWSP tanpa syarat dan moratorium 6 bulan yang gagal dipenuhi oleh kerajaan. Rakyat memang mengharapkan wang KWSP untuk menyelesaikan banyak masalah diwaktu yang mencabar ini.

Tuduhan 25: PEMBOHONGAN ISU TPM

Zahid sendiri yang kata tidak mahu jawatan TPM dan sebarang lantikan.

Jawapan:

Walaupun tidak mengharapkan jawatan TPM, sekurang-kurangnya pelawalah, kerana UMNO merupakan parti terbesar yang menyokong parti kecil untuk jawatan PM.

Sehingga sekarang tiada perlantikan TPM dari pemimpin UMNO. Perlantikan menteri dikalangan pemimpin UMNO pula tidak mengikut hierarki parti. Pemimpin UMNO pula tidak diberikan jawatan penting seperti Kewangan dan ekonomi.

26.0 : RESTU ANWAR JADI PM

(Zahid dakwa sokongan kepada kerajaan PN merupakan sokongan dari Ahli-Ahli Parlimen sahaja).

Jawapan:

Perlantikan Muhyiddin sebagai PM adalah hanya sokongan ahli ahli parlimen UMNO tanpa parti membuat keputusan.

Tuduhan merestui Anwar menjadi PM adalah perkara yang kurang tepat. Sebetulnya Annuar Musa yang merestui Anwar Ibrahim sebagai PM. Jika dilihat dari posting Facebook Annuar Musa pada 12 Ogos 2018 sebaik Anwar memenangi PRK PD, Annuar Musa telah memuji Anwar Ibrahim sebagai pemimpin yang berkarisma. Jangan pandang remeh kelicikan Mahathir kerana dikhuatiri akan diperdaya sekali lagi.

27.0 : BN TUKAR 4 SETIAUSAHA DALAM 2 TAHUN SEMASA ZAHID JADI PRESIDEN UMNO

Jawapan:

Berapa banyak kali pun pertukaran SUA tidak jadi masalah kerana itu prerogatif Pengerusi/Presiden.

Pertukaran dan penggantian SUA sebelum ini tidak menjadi isu. Tiada sidang media selepas penggantian SUA kecuali Annuar Musa.

28.0 : KEGAGALAN UMNO MENJADI KETUA MENTERI SABAH DISEBABKAN ZAHID SENDIRI TIDAK MAHU MENAMAKAN CALON KM SABAH

ISU KETUA MENTERI UMNO DI SABAH

Zahid sendiri yang tidak mahu menamakan Ketua Menteri Sabah.

Jawapan:

Itulah yang dinamakan kuasa autonomi. Biarlah UMNO Sabah membuat keputusan tanpa gangguan. UMNO pusat hanya membantu dalam hal hal lain. Malang bagi UMNO Sabah kerana ada talibarut parti Bersatu yang terlibat dalam kempen tersebut.

29.0 : KEPIMPINAN YANG SENANTIASA FLIP-FLOP DAN TIDAK KONSISTEN.

Jawapan:

Politik adalah sesuatu yang anjal (flexible) dan bukanlah rigid. Ianya juga merupakan seni segala kemungkinan. Tiada musuh dan kawan yang kekal dalam berpolitik. Namun segala keputusan seharusnya tanpa meninggalkan prinsip dan tradisi parti. Disamping mengekalkan prinsip dan tradisi, UMNO semestinya menuju kearah yang lebih progresif.

30.0 : PERCUBAAN BERKALI – KALI MENGGUGAT KESTABILAN POLITIK & EKONOMI NEGARA

Jawapan:

Politik dan ekonomi negara memang tidak stabil. Ketika baru membentuk kerajaan PN, sokongan pertukaran Speaker hanya mendapat 113 undi. Ketika pembentangan bajet tambahan menangani covid, sokongan hanya 112 undi. Kelulusan bajet 2021 hanya mendapat 111 undi. Politik yang tidak stabil menghilangkan keyakinan pelaburan antarabangsa. Banyak pelabur telah memindahkan pejabat operasi mereka keluar dari Malaysia. Yang terbaru adalah Hyundai memindahkan Ibu Pejabat Asia Tenggara mereka ke Indonesia. Hal ini disebabkan oleh negara tersebut menyediakan prasarana yang lebih baik berbanding negara kita.

KESIMPULAN

UMNO sebuah parti yang mengamalkan kebebasan bersuara. Namun begitu tidak perlu untuk menyerang sesama sendiri. Raikan perbezaan pendapat dengan harmoni kerana parti punyai banyak saluran untuk menyatakan pendapat masing-masing.

Jangan perlekeh suara akar umbi UMNO kerana UMNO masih berpengaruh pun disebabkan akar umbi.

Pemimpin dan ahli-ahli UMNO diingatkan supaya bersatu dalam keadaan sukar seperti sekarang.

Pejuang Kebenaran

Kuala Lumpur

10/1/2021.SAMPAI BILA NAK TUTUP MATA..??

 

SAMPAI BILA NAK TUTUP MATA..??

PapaBob

: Kempen tanam sejuta pokok balak itu adalah LANJIOU!!

Bangsa Melayu nih ada satu masalah... ada satu sikap... sikap yang merosakkan bangsa dan ketamadunan itu sendiri... sikap yang sebenarnya menjahanamkan bangsa itu sendiri...

Sikap itu adalah "taksub melampau kepada pemerintah"

Walaupun pemerintah itu zalim, khianat, menipu malah merompak segala khazanah negara untuk kepentingan kaum pemerintah... tapi disebabkan sikap taksub melampau kepada pemerintah maka segala apa yang berlaku sama ada didiamkan atau dimaafkan. Inilah kebodohan yang maha agung... Kebodohan yang tidak bertebing...

Tak kisah la pemerintah ini dari jenis yang dilantik oleh rakyat... atau yang jenis mengangkat diri dan kaum kerabat mereka sebagai pemerintah mutlak... dua-dua biasanya xboleh pakai...

Tapi sekurang-kurangnya pemerintah yang jenis dilantik oleh rakyat ni masih lagi boleh dihumban dan dijatuhkan... xmacam yang jenis mengangkat diri DAN kaum kerabat mereka sebagai pemerintah mutlak tu... yang ini memang celaka 9 keturunan...

Kebejatan yang dilakukan puak ini terpampang depan mata... tapi disebabkan bangsa melayu yang bodoh taksub... maka mereka menyembah la si bangsat 9 keturunan ni tanpa guna akal... bodoh tak bertempat...

Yang menjahanamkan Malaysia ni sapa... habis segala hasil masyhul negara dijarah oleh puak-puak bangsat 9 keturunan ni... itu lagi disanjung dipuja DAN disembah... banjir yang berlaku pada 2021 pun berpunca dari hutan yang ditarah... balak yang dikeluarkan... siapa yang dapat lesen kompartmen balak? siapa yang bagi kebenaran?

Itu lagi masih ramai bangsa melayu yang puja, puji DAN sembah geng bangsat ni... Adoilah... sampai bila nak tutup mata AUNs? sampai bila?? Sedar la diri tu jilaker!!

 


No photo description available.


RAKYAT KELANTAN BINA JAMBATAN GUNA BATANG KAYU, DUIT KERAJAAN NEGERI BELI MERCEDES BENZPenduduk Kampung Temalir di Kuala Krai terpaksa membina jambatan menggunakan batang kayu selepas aduan kepada pihak kerajaan negeri tidak menampakkan hasil yang sepatutnya.

Walau bagaimanapun, jambatan yang dibina oleh ‘jurutera kampung’ itu akan musnah dibawa arus deras setiap kali musim tengkujuh.

Sejak banjir besar melanda Kelantan pada 2014, orang kampung terus berharap kerajaan negeri membaik pulih jambatan sedia ada bukannya membina jambatan baharu.

Penduduk kampung tersebut, Jefriman Mohamed, 52, berkata, pihak yang berwajib akan datang untuk mengambil gambar selain ukuran itu dan ini.

Namun, beliau memberitahu, akhirnya jambatan yang diimpikan kira-kira 100 penduduk Kampung Temalir masih tidak menjadi kenyataan sekali gus mengecewakan mereka saban tahun.

Jefriman juga berpendapat tidak ada tindakan meyakinkan diambil termasuk daripada pihak wakil rakyat.

“Sudahnya kami orang kampung bina semula jambatan itu menggunakan pokok kelapa, kayu, pokok durian.

“Tapi biasalah, yang buat semua ‘jurutera kampung’, maka setiap tahun akan runtuh juga, akan hanyut juga dek banjir. 

“Setiap tahun jugalah kami perbaiki balik,” katanya dipetik Malaysiakini hari ini. 

Penduduk Kampung Temalir terpaksa membina jambatan kayu secara bergotong-royong pada Jun tahun lalu.

Pagi 7 Januari lalu, penduduk kampung menyedari jambatan yang digunakan hilang dari pandangan mereka selepas runtuh dihanyutkan arus deras banjir. Kawasan itu dilanda hujan lebat sejak 5 Januari lalu.

Akibatnya, penduduk terlibat tidak dapat keluar dari penempatan mereka untuk mendapatkan bekalan makanan.

Walaupun mereka mempunyai laluan alternatif tetapi hanya boleh dilalui oleh kenderaan jenis pacuan empat roda sahaja.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah memberitahu, pihaknya sudah mengambil maklum dan meneliti keperluan jambatan di kampung tersebut.

Jelasnya dipetik Malaysiakini, peruntukan pembangunan Kuala Krai yang diberikan kerajaan sudah disediakan dan ia termasuk rancangan pembinaan semula jambatan tersebut.

Pada Jun tahun lalu, lebih 20 penduduk mengumpul wang dan bergotong-royong memperbaiki laluan jambatan Kampung Temalir yang sebelum itu sempit selepas runtuh dihanyutkan arus deras.

Mohd Amar tahun lalu mengakui pembelian kenderaan Mercedes Benz menggunakan duit kerajaan negeri.

Untuk rekod, kerajaan negeri Kelantan pada Januari tahun lalu mengakui membeli 14 kereta mewah Mercedes Benz untuk kenderaan rasmi pimpinan kerajaan negeri termasuk Menteri Besar dan Exco.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, pembelian kenderaan itu dilakukan sejak 2018 hingga 2019 dengan yang terakhir untuk beliau sendiri dan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob.

Jelasnya, pembelian kenderaan rasmi itu menggunakan duit kerajaan negeri dan tiada kaitan langsung dengan peruntukan khas sebanyak RM400 juta oleh Kerajaan Pusat.

Mohd Amar yang juga Naib Presiden Pas dan Timbalan Pesuruhjaya Pas Kelantan berkata, kerajaan negeri membeli kereta baharu memandangkan kebanyakan kereta sudah digunakan lebih 10 tahun dengan ada Exco yang berhenti selepas Pilihan Raya Umum (PRU) membeli kenderaan rasmi yang mereka gunakan.

Reaksi ADUN Panchor itu susulan tular kereta mewah jenama Mercedes Benz model terbaharu yang dipercayai kenderaan rasmi Menteri Besar Kelantan dan dikatakan bernilai hampir RM700,000. 

Bagaimanapun, Ketua Pemuda Pas Pusat, Khairil Nizam Khirudin pada 1 Februari 2020 mendakwa harga sebenar kereta yang dibeli kerajaan negeri Kelantan bukannya RM700,000 seperti didakwa sebaliknya lebih murah daripada itu.

Jelasnya, kerajaan negeri membelanjakan RM3.5 juta untuk pembelian kereta rasmi yang mana untuk Menteri Besar harganya adalah RM320,000 manakala bagi exco dan barisan kepemimpinan yang lain adalah RM200,000 - Fazli Radzi

SIAPA KATA TAK ADA..TENGAH SIARAN LANGSUNG


 

PM LAKSANAKANLAH DEMI RAKYAT

 

FAEZUDEIN PUAD


1. Kurang dari satu jam Perdana Menteri akan buat pengumuman. Semua tertunggu. Rasah dan risau.


2.Seandainya betul-betul kerajaan umum akan melaksanakan semula PKP yang modelnya sebiji sama seperti Mac tahun lalu. Saya harap sangat kerajaan akan umum juga pakej-pakej bantuan kepada rakyat dan perniagaan yang bakal terjejas.


3. Secara asasnya saya fikir begini:


a) Moratorium 6 bulan lagi tanpa syarat kepada semua rakyat Malaysia yang mempunyai pinjaman dengan bank-bank atau institusi kewangan.


b) Bantuan tunai tak kira nama apa, BPN atau BPR setiap bulan dengan jumlah yang sewajarnya kepada rakyat terutamanya mereka yang berkerja sendiri. 


c) Subsidi upah kepada majikan supaya perniagaan dapat terus berdaya tahan.


d) Bantuan bakul makanan kepada sesiapa saja terutamanya yang bertaraf fakir miskin.


e) Pengeluaran i-Sinar atau i-Lestari 2.0 tanpa syarat kepada semua.


f) Potongan cukai. 


g) Bantuan kewangan kepada peniaga-peniaga kecil supaya selepas habis tempoh PKP, mereka boleh berniaga semula. 


h) dan lain-lain bantuan yang dirasakan bersesuaian untuk menyelamatkan rakyat, selamatkan perniagaan dan selamatkan ekonomi.


4. Kelangsungan pendidikan anak-anak kita semua dalam tempoh PKP juga perlu diambil berat. Adakah semua golongan bersedia dari segi kemudahan untuk berhadapan dengan pembelajaran atas talian? Sebagai contoh capaian internet dan komputer riba. Kerajaan perlu fikir bagaimana boleh bantu orang yang susah mendapat semua kemudahan agar anak-anak tidak ketinggalan dalam pembelajaran. 


5. Saya harap sangat supaya jangan ada satu golongan atau sektor ketinggalan dalam perancangan kerajaan kali ini.


6. Kita bimbang, kita dapat selamatkan nyawa tapi ekonomi dan pendidikan kita ranap. 


7. Itu pun jika benarlah kerajaan akan laksanakan PKP 2.0. Sama-sama kita nantikan. 


Kepada Allah kita berserah. Wallahualam.


KETUA AMK PULAI
ANWAR -PD HARI INI-GAMBAR GAMBAR LAWATAN

 

Di Port Dickson hari ini bagi melakukan beberapa tugasan dan lawatan kerja.

Lokasi pertama yang saya kunjungi adalah tapak sarang burung walit di Tanjung Agas yang diusahakan oleh syarikat NESQ diketuai saudara Zamri Abu.

Ini adalah industri yang sangat-sangat bernilai untuk diusaha dan dirancakkan oleh rakyat Malaysia sekaligus dapat meningkatkan ekonomi tempatan.

#PortDickson


Image may contain: one or more people, people standing and outdoorImage may contain: 1 person, standingImage may contain: one or more people and indoor

 


Seterusnya saya ke sekitar Sunggala bagi program ziarah kebajikan rumah ke rumah.

Untuk kali ini empat buah rumah saya kunjungi bagi bertanya khabar serta memberikan bantuan berupa keperluan asas kepada yang memerlukan.

Semoga mereka sentiasa dilindungi, dilimpahkan rezeki dan dipermudahkan urusan.

#PortDickson


Image may contain: one or more people, people standing and outdoorImage may contain: 2 people, people sitting and outdoor, text that says "3652 VR"

Image may contain: 1 person, standing and outdoorImage may contain: 2 people, people sitting and outdoorImage may contain: one or more people, people sitting, table and indoorImage may contain: 4 people, people standing and indoor

Image may contain: 2 people, indoorSinggah sebentar di warung Yoi Mesra di Pantai Nelayan, Port Dickson untuk minum petang bersama Pegawai Daerah.

Antara menu istimewa di sini adalah laksa, roti arab dan ABC Gunung Jerai.

Kepada pengunjung jangan lupa singgah apabila datang ke Port Dickson.

#PortDickson #SokongLokal

Image may contain: one or more people, outdoor and food Image may contain: 1 person, standing

Image may contain: 1 person, sitting, table and outdoorImage may contain: one or more people, people sitting and outdoor


Menyerahkan sumbangan beg sekolah sempena program "Kembali Ke Sekolah" bagi tahun 2021 di Pejabat Daerah dan Tanah Port Dickson.

Seramai 200 penerima mendapat manfaat dari inisiatif yang digerakkan Persatuan Kebajikan & Pendidikan Bumi Hijau dengan kerjasama Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Port Dickson.

Saya ucapkan selamat kembali ke sekolah buat anak-anak. Semoga mereka fokus pelajaran dan cipta kecemerlangan.

#PortDickson

 

Image may contain: 1 person, indoorImage may contain: 2 people, people standingImage may contain: 5 people, people standingKENYATAAN MEDIA ANWAR IBRAHIM

 

KENYATAAN MEDIA

11 Januari 2021

Saya mendoakan kesembuhan buat Dato’ Sri Mustapa Mohamed dan Datuk Rina Mohd Harun dan lain-lain yang telah dijangkiti COVID-19.

Jangkaan yang dilakukan Kementerian Kesihatan yang Malaysia akan berhadapan dengan kemungkinan 8000 kes harian sangat membimbangkan. Saya menggesa setiap kita untuk patuhi SOP setiap masa bagi melindungi diri kita, keluarga, rakan sejawat dan teman-teman dari penyebaran wabak ini.

Adalah sangat penting bagi memainkan peranan kita tanpa mengira kedudukan, ras, agama atau parti politik. Apa yang terutama adalah para pemimpin politik mesti tingkatkan disiplin dan keprihatinan kepada rakyat yang tidak menerima sebarang layanan istimewa ketimbang mereka yang berada di dalam kerajaan.

Kerajaan harus segera mendedahkan apa rencana mereka dan juga strategi bagi membendung penularan wabak ini tatkala sistem kesihatan sudah semakin tenat, serta rancangan bagaimana ekonomi kita harus terus bergerak saat ini.

Saya mengulangi penghargaan saya kepada para petugas barisan hadapan yang komited menjalankan tugas meski terus terdedah kepada wabak ini. Pengorbanan mereka pada negara dan rakyat tidak kecil nilainya, dan wajar disanjungi.

ANWAR IBRAHIMImage may contain: 1 person, sitting

LAMA DIA BERTAPA-KELUAR SUARA SALAH RAKYAT.BUKANKAH MENTERI YANG BANYAL TAK IKUT SOP ?

 Image may contain: 2 people, text that says "Tidak patuh SOP jadi punca peningkatan kes Covid-19 Menteri Kesihatan 10/01/2021 4:30 PM"

NI FITINAH..PELESU...JAHAT AMAT...MUHYIDDIN TAK JADI LANTIK TPM Image may contain: text that says "KENYATAAN MEDIA PEJABAT PERDANA MENTERI Khabar angin yang mengatakan YAB Perdana Menteri perlu menjalani rawatan berikutan penyakit kanser yang dialami oleh beliau adalah tidak benar dan berniat jahat. YAB Perdana Menteri telah disahkan bebas daripada penyakit kanser oleh pakar- pakar perubatan yang merawat beliau. Khabar angin yang menyatakan bahawa ada pelantikan untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri juga adalah tidak benar, PEJABAT PERDANA MENTERI 11 JANUARI 2021"

NAZRI AZIZ ADAKAN SIDANG MEDIA ESOK- TAK LAIN TAK BUKAN MESTI NAK ALIH PPERABOT NIH...TAK CAYA TANYA HADI

 NAZRI AZIZ ADAKAN SIDANG MEDIA ESOK

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
*JEMPUTAN MEDIA*
Ahli Parlimen Padang Rengas, Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz akan mengadakan sidang media pada ketetapan berikut :
Tarikh : 12 Januari 2021
Masa : 2 petang
Tempat : Bilik Melaka, Ibu Pejabat UMNO
PWTC, Kuala Lumpur
Sehubungan itu, rakan media adalah dijemput hadir untuk membuat liputan ke sidang media berkenaan.
Pihak media diminta mematuhi SOP Kementerian Kesihatan Malaysia dan memakai pelitup muka (facemask) sepanjang berada di bangunan PWTC.
*Setiap agensi media dibenarkan menghantar 3 wakil sahaja*
Sekian,
Terima kasih.
Dato' Suzana Akmam Amir
Pegawai Khas Ahli Parlimen Padang Rengas
0122766727