PAS perlu ganti MB Kelantan atau ditinggalkan rakyat

Oleh: Amirulmukminin

Malapetaka banjir yang melanda Kelantan selama 10 hari memperlihatkan ketidak cekapan dan kekurangan kredibiliti pentadbiran MB Ahmad Yaakob dalam mengurus bencana.
Ahmad jangan terlalu berharap kepada Najib

Kerajaan PAS Kelantan sebaliknya lebih mudah menyalahkan agensi persekutuan kerana lambat memberi bantuan. Sedangkan agensi negeri juga tidak kurang lemahnya.

Dalam keadaan tidak menentu, kelihatan pentadbiran Ahmad Yaakob hilang arah dan terlalu mengharapkan kerajaan BN. Bantuan daripada sukarelawan PAS yang boleh menggantikan peranan kerajaan pusat pula  tidak berjaya diorganisasikan secara baik.

Sepanjang tempoh itu hanya beberapa pemimpin yang kelihatan menonjol di Kelantan. Antara yang paling terserlah adalah Husam Musa. Husam menunjukkan beliau berwawasan dan tidak hilang punca menghadapi malapetaka.

Husam pernah dicalon MB

Kesungguhan Husam memperlihatkan kepada dunia, sudah tiba masanya kerajaan Kelantan mempunyai MB baru yang lebih kredibel. Lagi pun MB Ahmad Yaakob bukanlah calon yang dilihat layak oleh bekas MB Nik Aziz Nik Mat. Nik Aziz sebenarnya mahu Husam dilantik MB menggantikan beliau. Husam, pemegang ijazah ekonomi Universiti Malaya dilihat mampu membangunkan Kelantan.

Menurut sumber dalaman PAS, Nik Aziz telah menamakan Husam sebagai penggantinya sebaik sahaja PAS menang pada pilihan raya 5 Mei 2013 lalu. Malangnya, sultan Kelantan didakwa tidak berkenan kepada Husam dan PAS Kelantan terpaksa memberi nama lain. Maka Ahmad Yaakob diangkat sebagai MB.

Terdapat juga dakwaan yang menyebut berlaku tawar menawar tempoh Ahmad memegang jawatan MB. Dakwaan tersebut tidak banyak berbeza dengan MB Terengganu Ahmad Said yang dibenar memegang jawatan MB hanya untuk tempoh setahun selepas 5 Mei dan kemudian beliau diminta berundur memberi peluang muka baru memegang kuasa.

Selepas segala kelemahan pentadbiran Ahmad Yaakob yang terpapar sepanjang setengah bulan banjir, terdapat unsur dalaman PAS yang mahu ustaz itu berundur dan pelan asal Nik Aziz dilaksanakan.

Lagi pun sultan Kelantan mungkin tidak lagi mempunyai halangan sama terhadap Husam setelah melihat prestasi Husam mengendalikan krisis kemanusiaan di negeri itu.

Dalam hal ini, PAS Pusat wajar meminta PAS Kelantan menyediakan pelan penggantian MB sebagaimana Terengganu dan Selangor melakukannya.

Husam membina keyakinan rakyat

Seandainya Ahmad tidak diganti maka rakyat yang menyaksikan kelemahan beliau tidak akan teragak-agak  untuk mengganti PAS dalam PRU akan datang. Sekurang-kurangnya Husam telah memberi amaran 27 Dun PAS yang terlibat banjir seboleh-bolehnya jangan ‘hanyut’ dalam arus bantuan pemulihan BN.

PAS tidak akan mampu untuk melawan peruntukan material RM 500 juta dari kerajaan pusat melalui JKKP. Dan pemimpin PAS, Adun atau ketua kampung PAS tidak mungkin diundang dalam majlis pemberian bantuan. Borang Umno pula perlu diisi oleh rakyat untuk mendapatkan bantuan.

Tidak mungkin PAS akan survive dengan hanya memberi ceramah, tahlil atau sembahyang hajat sepanjang tempoh itu. Melainkan PAS melantik pemimpin yang boleh meyakinkan rakyat Kelantan mereka boleh bangkit semula selepas banjir.

Hanya Husam yang mempunyai karisma sedemikian. Hanya beliau yang boleh memberikan keyakinan dari sudut ekonomi serta pentadbiran.

Bencana Kelantan: Husam lebih berwibawa

 Oleh: Amirulmukminin

Pengurusan bencana banjir di Kelantan menunjukkan kelemahan ketara kerajaan negeri pimpinan MB Ahmad Yaakob. Khabarnya, Sultan Kelantan juga kurang berpuas hati dan menubuhkan unit pengurusan banjir dan penyampaian bantuan sumbangan di bawah nama baginda sendiri.

Kelemahan jentera negeri Kelantan terserlah apabila bantuan banjir - menurut sukarelawan yang berkunjung ke negeri itu - tidak diurus dengan baik. Banyak bantuan pakaian terpakai terbiar di pusat pemindahan.

Sementara kawasan yang memerlukan kekurangan bekalan bantuan. Tiadak ada komunikasi berpusat dalam kalangan agensi kerajaan negeri. Penyumbang bantuan menghantar bantuan setelah mendapat makluman daripada mangsa banjir atau kawan-kawan yang telah pergi ke kawasan terjejas. Akibatnya berlaku lambakan bantuan di kawasan tertentu.

Husam hero
Kerajaan negeri juga tidak menyenaraikan bantuan paling diperlukan penduduk negeri. Bantuan yang paling mustahak adalah alat memasak, alat penapis air dan lilin. Hal itu berikutan bekalan elektrik hanya pulih 70 peratus dan air bersih 60 peratus di seluruh negeri.

Malah pada awal banjir, kerajaan PAS di bawah ustaz Ahmad tidak kelihatan bersedia dan hanya mengikut nasihat agensi kerajaan pusat. Kononnya banjir tidak akan menjadi malapetaka.

Timbalan Menteri Besar Nik Amar pula menyakitkan hati rakyat dengan pengumuman beliau ketika 70 peratus negeri Kelantan ditenggelami banjir. Nik Amar bertegas siding khas Dun meminda enakmen Hudud Kelantan mungkin diteruskan walaupun dalam keadaan bangunan SUK ditenggelami air.

Rakyat amat marah dengan sikap yang tidak memperdulikan keselamatan orang awam tetapi berkeras menumpukan Hudud yang boleh ditangguhkan.

Sebaliknya, dalam keadaan gawat seperti itu Husam muncul sebagai hero. Beliau menghubungi Menteri Besar Selangor Azmin Ali. Usaha Husam membuahkan hasil apabila Azmin datang melawat Kelantan dan memberikan sumbangan RM1 juta bantuan segera kemudian menjanjikan bantuan RM5 juta membaiki rumah penduduk.

Ahmad utamakan BN

Ahmad Yaakob pula bertindak sebaliknya, menunggu ketibaan Najib Razak melawat mangsa banjir dan mengharapkan kerajaan pusat membantu negeri. Ahli PAS terkilan kerana MB ini tidak mempunyai kekuatan seperti Nik Aziz yang mengutamakan rakan Pakatan Rakyat berbanding pemimpin kerajaan BN yang menindas negeri sejak sekian lama.

Husam menunjukkan keupayaan mengumpul dana bagi operasi pasca banjir beberapa hari kemudian. Husam juga membuat kenyataan akhbar setiap hari pada waktu banjir. Sedangkan MB, TMB dan exco hampir senyap dan seolah-olah kerajaan Kelantan tenggelam bersama para pemimpinnya.

Persoalannya, Husam bukanlah exco dan tidak mempunyai jawatan dalam pentadbiran negeri. Namun cara beliau bertindak mengkagumkan ahli PAS dan rakyat Kelantan. Beliau membuktikan dirinya lebih cekap berbanding Ahmad Yaakob dan Nik Amar.

Dalam keadaan Kelantan musnah hampir keseluruhannya dilanda banjir, adalah lebih baik Husam dilantik sebagai MB yang baru bagi melancarkan pembangunan negeri. MB dan barisan exco sedia ada terbukti gagal menangani banjir dan wajar ditukar.Diplomasi golf Najib dihentam orang kuat MahathirOleh: Amirulmukminin

Ketika Tun Dr Mahathir Mohamad tampil mengkritik perdana menteri, dua bekas orang kuatnya turut tampil membangkitkan kelemahan unit komunikasi Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Tan Sri Zainuddin Maidin dan Datuk A Kadir Jasin, kedua-dua orang lama dalam dunia pemberitaan, malah berkongsi pandangan masing-masing berhubung perkara itu.

Kadir, melalui tulisannya yang disiarkan di blog Zainuddin, menyindir unit komunikasi JPM dalam “menangani pengaliran maklumat” dalam isu 'diplomasi golf' antara Datuk Seri Najib Razak dan Presiden Amerika Syarikat (AS) Barrack Obama.

Najib mencetuskan kontroversi sebelum ini selepas gambar beliau bermain golf bersama Obama di Hawaii, AS ketika banjir besar melanda beberapa negeri, terutamanya di Kelantan.

“Saudara Zam, benar macam kata saudara iaitu Unit Komunikasi JPM perlu pantas mengeluarkan kenyataan mengenai PM bermain golf di Hawaii ketika negara dilanda banjir besar.

“Tetapi saya yakin Saudara sendiri tahu siapa yang menerajui unit itu dan apa pula kepakaran mereka dalam isu perang saraf,” tulis Kadir, bekas ketua pengarang Kumpulan New Straits Times kepada Zainuddin, bekas ketua pengarang kumpulan Utusan Melayu.

Kadir juga menyindir pegawai media perdana menteri yang ramai, termasuk daripada luar negara, tetapi menurutnya “setia kepada banyak pihak” sehingga tiada kata sepakat menangani sesuatu krisis.

Keadaan itu membawa Kadir mengimbau nostalgia mereka di zaman Mahathir yang menyaksikan berlaku perbincangan antara bekas perdana menteri itu dan pengarang media di belakang tabir.

“Kita bersetuju dan tidak bersetuju,” kata Kadir sebagai balasan kepada tulisan Zainuddin atau lebih dikenali sebagai Zam pada Jumaat lalu berkaitan isu sama.

'Populari PM, isteri di tahap rendah'

Zam sebelum ini berkata, unit komunikasi JPM wajar tangkas membetulkan tanggapan negatif berhubung penyebaran gambar Najib dan Obama pada hari Krismas lepas.

“Kepantasan ini diperlukan jika mereka menyedari dan menerima hakikat bahawa populariti Datuk Seri Najib dan isterinya berada pada tahap yang sangat rendah.

“Rakyat sinis terhadap kenyataan timbalannya bahawa Najib terpaksa bercuti kerana telah bekerja keras,” kata Zainuddin.

Kegagalan itu, katanya lagi, menyebabkan media propembangkang dan pengguna media sosial anti- Najib mempergunakan isu itu secepat kilat.

Pertemuan Najib-Obama itu pada mulanya dilaporkan akhbar terkenal Washington Post sebelum dipetik media di Malaysia.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika ditanya pemberita berhubung ketiadaan Najib ketika bencana besar itu sebelum ini, meminta supaya “berlaku adil” kepada PM yang menurutnya sudah bekerja keras.

Muhyiddin yang juga pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negara meminta orang ramai jangan risau dan mempercayainya untuk menangani bencana itu.